Amerikaanse oostkust zet zich schrap voor orkaan "Henri"

In de VS hebben vannacht de eerste regens de komst van orkaan "Henri" aangekondigd in New York en andere staten in het noordoosten. In de New York City moest vanwege een hevig onweer een groot concert in Central Park met tientallen sterren worden afgelast. De meteorologen van het Amerikaanse orkaancentrum NHC verwachten dat "Henri" om 12.00 uur (lokale tijd) de kust zal bereiken, waarschijnlijk zullen Long Island (New York) en de staten Rhode Island, Connecticut en Massachusetts de volle laag krijgen.

Met het oog op de naderende orkaan beloofde de Amerikaanse president Joe Biden zaterdag steun aan de gouverneurs van zeven bedreigde staten aan de noordoostkust van het land. Mogelijke gevolgen van de storm zijn grootschalige stroomstoringen, stormvloeden aan de kust en overstromingen in het binnenland. Autoriteiten in enkele kuststeden van Connecticut hebben aan enkele inwoners gevraagd om te evacueren.

De NHC verwacht dat "Henri" snel zijn snelheid verliest als hij aan land komt. Volgens CNN wonen ongeveer zes miljoen mensen in de gebieden waar een orkaanwaarschuwing van kracht is. In het noordoosten is er sinds 1991 geen storm van deze kracht geweest, en op Long Island zelfs niet sinds 1986. Er zijn overstromingswaarschuwingen afgegeven voor meer dan 35 miljoen mensen.

De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, heeft de noodtoestand uitgeroepen voor delen van de Amerikaanse staat. Deze omvatten de stad New York, Long Island en een paar andere gebieden. In de VS wordt de noodtoestand vaak uit voorzorg uitgeroepen, omdat daarmee de verantwoordelijkheden worden verlegd van de federale overheid naar de regionale autoriteiten. Cuomo verwacht voor de stad New York alleen zware regenval en wat lichte overstromingen. Burgemeester Bill de Blasio riep de inwoners van New York op om onnodige autoritten en reizen te vermijden.