Zangeres en verzetsheldin Joséphine Baker wordt herbegraven in Pantheon, krijgt posthuum de grootste eer

De overblijfselen van de in Amerika geboren zangeres en danseres Josephine Baker zullen worden herbegraven bij het Pantheon-monument in Parijs, waardoor de entertainer die een verzetsheldin in de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk was, de eerste zwarte vrouw is die de hoogste eer van het land krijgt.

De krant Le Parisien meldde zondag dat de Franse president Emmanuel Macron besloot om op 30 november een ceremonie te organiseren bij het monument in Parijs, waar de stoffelijke resten van de wetenschapper Marie Curie, de Franse filosoof Voltaire, de schrijver Victor Hugo en andere Franse beroemdheden zijn gehuisvest.

Het presidentiële paleis bevestigde het bericht van de krant.

Na haar dood in 1975 werd Baker begraven in Monaco, gekleed in een Frans militair uniform met de medailles die ze ontving voor haar rol als onderdeel van het Franse verzet tijdens de oorlog.

Baker zal de vijfde vrouw zijn die wordt geëerd met een Pantheon-begrafenis en zal ook de eerste entertainer zijn die wordt geëerd.

Holocaustoverlevende Simone Veil, een van Frankrijks meest gerespecteerde politici, werd in 2018 begraven in het Pantheon. De andere vrouwen zijn twee vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog met het Franse verzet vochten – Germaine Tillion en Genevieve de Gaulle-Anthonioz – en Nobelprijswinnaars. scheikundige Curie.

Het monument bevat ook de stoffelijke overschotten van 72 mannen.

Baker, geboren in St. Louis, Missouri, werd een megaster in de jaren dertig, vooral in Frankrijk, waar ze in 1925 naar toe verhuisde omdat ze weg wilde van het racisme en segregatie in de Verenigde Staten.

Baker werd al snel beroemd om haar "bananenrok"-dansroutines en verblufte het publiek in het Theatre des Champs-Elysees en later in de Folies Bergere in Parijs.

Ze werd Frans staatsburger na haar huwelijk met industrieel Jean Lion in 1937.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot ze zich aan bij het Franse verzet. Tijdens diverse missies verzamelde ze informatie van Duitse functionarissen die ze op feestjes ontmoette en verstopte ze berichten in haar ondergoed om ze naar Engeland en andere landen te vervoeren, waarbij ze haar sterrenstatus gebruikte om haar reizen te rechtvaardigen.

Als burgerrechtenactiviste nam ze in 1963 deel aan de March on Washington for Jobs and Freedom samen met dominee Martin Luther King Jr., die zijn "I Have A Dream"-toespraak hield.