OS: Sjoerd Marijne grijpt met India naast brons na spektakelstuk

India heeft het sprookje op het vrouwenhockeytoernooi van de Olympische Spelen niet kunnen bekronen met een medaille. De ploeg van bondscoach Sjoerd Marijne knokte zich tegen Groot-Brittannië terug van een 2-0 achterstand naar een 2-3 voorsprong, maar toch waren het de Britten die met 4-3 winnen en het brons pakten.

Tranen rolden over de wangen van Gurjit Kaur, de strafcornerneemster van India die met een sleeppush in de kwartfinale tegen Australië (1-0 winst) voor de stunt van het toernooi had gezorgd. Troostend legde Marijne zijn arm om haar heen. Met twee doelpunten was er deze wedstrijd opnieuw een sleutelrol weggelegd voor Kaur, maar nu was het niet genoeg om India de winst te bezorgen.

Voor uittredend kampioen Groot-Brittannië voelde het brons als een hoofdprijs. Vooral keepster Maddie Hinch, koningin van de shoot-outs in de kwartfinale tegen Spanje, was emotioneel. Met het winnen van de bronzen medaille zetten de Britten een streep onder de slechte prestaties van de afgelopen tijd.

Heerlijke wedstrijd
De troostfinale groeide uit tot een van de spectaculairste duels van het vrouwentoernooi. Groot-Brittannië kwam in het tweede kwart dankzij doelpunten van Ellie Rayer en Sarah Robertston op een 2-0 voorsprong. Vervolgens begon India aan een comeback. Binnen twee minuten sleepte specialist Kaur knap twee strafcorners raak. Drie minuten later schoof Vandana Katariya van dichtbij ook de 2-3 binnen. Nog voor het einde van het tweede kwart was de voorsprong van Groot-Brittannië verdampt.

Een backhandschot van Hollie Pearne-Webb in het derde kwart leverde voor de olympisch kampioen van 2016 de 3-3 op. In het laatste kwart pakte Udita Udita geel, waardoor India vijf minuten met tien man verder moest. Groot-Brittannië profiteerde daarvan via Grace Baldson, die uit een strafcorner de 4-3 binnensleepte. De laatste minuten slaagde India er niet in voor de tweede keer een comeback te bewerkstelligen. Wat na het verlies overblijft voor de nummer vier van deze Olympische Spelen is de trots van het uitschakelen van Australië.