OS: Lavreysen sprint in droomfinale naar olympisch goud

Dat Nederland een medaille kan toevoegen aan zijn totaal op de Olympische Spelen in Tokio, is al zeker met de twee mannen Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen in de halve finale van het sprinttoernooi. Daarnaast komt ook de kersverse olympisch kampioene Shanne Braspennincx in actie op het sprinttoernooi. Ze is wel de enige Nederlandse op het sprinttoernooi, nadat Laurine van Riessen bij een val verschillende botbreuken opliep.

Vrouwensprinttoernooi
In de kwalifiactie van het sprinttoernooi heeft Braspennincx de zevende tijd neergezet. De olympisch kampioene in de keirin klokte een tijd van 10.479 over de 200 meter vliegende start en was daarmee ruim een tiende van een seconde langzamer dan de Duitse Lea Sophie Friedrich, die de snelste tijd noteerde in een nieuw olympisch record.

Update 9.47 uur
Braspennincx is door naar de tweede ronde van het sprinttoernooi. De Nederlandse maakte in haar eerste ronde een lange sprint ervan tegen de Chinese Shanju Bao, die ze vervolgens makkelijk won. 

Update 11.35 uur
Ook in de tweede ronde moest ze afrekenen met een Chinese sprintster, Tianshi Zhong. Ook tegen deze Chinese baansprintster kwam ze niet in de problemen en plaatste ze zich voor de achtste finales van het sprinttoernooi bij de vrouwen

Mannensprinttoernooi
Hoogland en Lavreysen hebben hun eerste heat in de halve finale gewonnen. Hoogland begon in het wiel van de Rus Denis Dmitriev, maar kwam daar in de slotronde makkelijk over, waardoor hij met 1-0 voorstaat in de best of three. Ook Lavreysen staat na de eerste heat op voorsprong. De wereldkampioen in dit onderdeel begon zijn sprint op kop tegen Jack Carlin. De Brit dreigde even, maar al snel werd duidelijk dat Carlin snelheid te kort kwam tegen Lavreysen, waardoor een Nederlandse finale dichtbij is.

Update 10.06 uur
We krijgen een Nederlandse finale bij het sprinttoernooi. Zowel Hoogland als Lavreysen wonnen ook hun tweede heat in de halve finale en staan in de finale en krijgen we na 89 jaar weer een olympisch kampioen in de sprint. De eerste heat in de finale staat gepland om 11.00.

Update 11.18 uur
Hoogland heeft de eerste sprint in de finale gewonnen van Lavreysen. In een droomfinale tussen de twee beste baansprinters verraste Hoogland Lavreysen een beetje. In laatste deel van de slotronde kwam Lavrreysen nog wel opzetten, maar het was niet voldoende om zijn landgenoot te kloppen.

Updat 11.47 uur
In de tweede heat leken we een zelfde soort scenario gekregen als in de eerste heat tussen de twee Nederlandse sprinters. Hoogland begon opnieuw vroeg aan zijn sprint en hij leek op weg naar de olympische titel, maar het was Lavreysen die in de laatste meters Hoogland wist te passeren, waardoor we in deze droomfinale een alles beslissende derde heat krijgen tussen de twee Nederlanders.

Update 12.04 uur
Lavreysen heeft op de Olympische Spelen in Tokio de individuele sprinttitel gewonnen. In de derde heat tegen Hoogland was de 24-jarige Nederlander te sterk voor zijn kamergenoot Hoogland. Hoogland begon de laatste sprint van het baansprinttoernooi nog op kop, maar ditmaal zat Lavreysen perfect in het wiel, waarna hij er makkelijk uit kwam in de slotronde en na de teamsprint zijn tweede olympische titel pakte.