FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 augustus 2021

Politie klopt aan deur UFC-vechter vanwege 'transfobe' Insta-post

Darren Till is een Engelse professionele MMA-vechter en voormalig Muay Thai kickbokser. Hij vecht momenteel in de middengewichtdivisie van de UFC en vocht in 2018 voor de titel in het weltergewicht.


Darren Till (Foto:  Luke Walker/Zuffa LLC/Zuffa LLC)

Till is vrij populair op sociale media en heeft meer dan 350.000 volgers die dagelijks kunnen genieten van zijn bizarre humor en updates over trainingen. 

Deze week klopte de plaatselijke politie op zijn deur vanwege een 'kwetsend plaatje' op zijn Instagram. Blijkbaar heeft de vechter uit Liverpool een grens overschreden met het plaatsen van een grappig plaatje over een transgender.

Till zelf is niet zo onder de indruk van het gezeur van de deugmeute. Een dag later reageerde hij op hetzelfde platform. "De tweet heeft meer dan 100.000 likes gekregen. Het was een succesvolle dag op Instragram, dacht ik zo. Dit weekend zal ik weer wat leuks plaatsen, nog beledigender."

De vechter lijkt het door te hebben. 'Je beledigd voelen is een keuze.'

Random Pics van de Dag #378

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

OS: Overzicht uitslagen Tokio dag 10

Vandaag was de tiende dag van Olympische Spelen in Tokio. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Voor Nederland was er vandaag voor het eerst sinds 1992 succes op de atletiekbaan. Sifan Hassan won na een indrukwekkende eindsprint het goud op de 5.000 meter. Ze bleef de Keniaanse Hellen Obiri en de Ethiopische Gudaf Tsegay ruim voor.

Verder was er vandaag een vierde plek voor de baanwielrensters op de teamsprint. In de strijd om brons waren de Russische dames te sterk. De hockeysters bereikten de halve finales dankzij een 3-0 zege op Nieuw-Zeeland.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Schieten 25 m snelvuurpistool heren Jean Quiquampoix (Fra) Leuris Pupo (Cub) Li Yuehong (Chi)  
Schieten 50m geweer 3 posities heren Zhang Changhong (Chi) Sergei Kamenskij (Rus) Milenko Sebic (Ser)  
Atletiek verspringen heren Miltiádis Tentóglou (Gri) Juan Miguel Echevarría (Cub) Maykel Massó (Cub)  
Atletiek 100 m horden dames Jasmine Camacho-Quinn (PRi) Kendra Harrison (VS) Megan Tapper (Jam)  
badminton Dames dubbel Greysia Polii/Apriyani Rahayu (Ino) Chen Qingchen/Jia Yifan (Chi) Kim So-yeong/Kong Hee-yong (ZKo)  
Baanwielrennen Teamsprint dames Bao/Zhong (Chi) Friedrich/Hinze (Dui) Sjmeleva/Vojnova (Rus)  
gewichtheffen 87 kg dames Wang Zhouyu (Chi) Tamara Salazar (Ecu) Crismery Santana (Dom)  
Turnen heren ringen Liu Yang (Chi) You Hao (Chi) Eleftherios Petrounias (Gri)  
Turnen grondoefening dames Jade Carey (VS) Vanessa Ferrari (Ita) Angelina Melnikova (Rus) Mai Murakami (Jap)
Turnen sprong heren Shin Jeah-wan (ZKo) Denis Abljazin (Rus) Artur Davtyan (Arm)  
Paardrijden Eventing Team Groot-Brittannië Australië Frankrijk  
Paardrijden Eventing Individueel Julia Krajewski (Dui) Tom McEwen (GB) Andrew Hoy (Aus)  
Worstelen Grieks-Romeins 60 kg heren Luis Orta (Cub) Kenichiro Fumita (Jap) Sailike (Chi) Jemelin (Rus)
Worstelen Grieks-Romeins 130 kg heren Mijaín López (Cub) Jakob Kajaia (Geo) Kayaalp (Tur) Semjonov (Rus)
Worstelen Vrije stijl 76 kg dames Aline Rotter-Focken (Dui) Adeline Gray (VS) Adar (Tur) Zhou (Chi)
Atletiek discuswerpen dames Valarie Allman (VS) Kristin Pudenz (Dui) Yaimé Pérez (Cub)  
Atletiek 3000 m Steeplechase heren Soufiane El Bakkali (Mar) Lamecha Girma (Eth) Benjamin Kigen (Ken)  
Atletiek 5000 m dames Sifan Hassan (Ned) Hellen Obiri (Ken) Gudaf Tsegay (Eth)  
gewichtheffen +87 kg dames Li Wenwen (Chi) Emily Campbell (GB) Sarah Robles (VS)  
badminton enkelspel heren Viktor Axelsen (Den) Chen Long (Chi) Anthony Sinisuka Ginting (Ino)  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 China 29 17 16 62
2 Verenigde Staten 22 25 17 64
3 Japan 17 6 10 33
4 Australie 14 4 15 33
5 Rusland 12 21 15 48
6 Groot-Brittannie 11 12 11 34
7 Frankrijk 6 10 7 23
8 Duitsland 6 6 11 23
9 Zuid-Korea 6 4 9 18
10 Nederland 5 7 6 18

Airco zorgt juist voor nog meer warmte in stad

Amsterdammers die een airco laten installeren om verkoeling te zoeken in de steeds heter wordende zomers, dragen er juist aan bij dat die zomers nog warmer worden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. De toenemende vraag in koelinstallaties zou tegen 2050 het kwik in de stad tijdens hittegolven zelfs naar de 40 graden kunnen duwen. "Het heeft een versterkend effect op de al opwarmende temperaturen."

Met de steeds warmer wordende zomers mag het geen verrassing zijn dat steeds meer Amsterdammers een airco in huis nemen. Volgens de brancheorganisatie van installateurs steeg de vraag naar airco's landelijk gezien het afgelopen jaar exponentieel. Installateurs hebben de handen vol met klussen.

Maar met de komst van steeds meer airco's in de stad wordt de bron van het probleem, de hitte, alleen maar versterkt, zegt Arjan Willemse, alumnus van de Wageningen Universiteit. Als meteoroloog deed hij onderzoek naar het effect van airco's op het klimaat van Amsterdam. Dat is groot, zegt hij. "Je ziet eigenlijk nu al dat er een duidelijk effect is."

Versterken
Om binnenruimtes te koelen, blaast een airco namelijk warme lucht naar buiten. Dat zorgt er volgens Willemse voor dat de lucht in de stad verder opwarmt. Nu is dat al het geval, maar als het over een aantal jaar warmer is en nog meer Amsterdammers met een airco zitten, versterken de koelinstallaties het opwarmen van de lucht in de stad alleen maar verder.

"Wat je eigenlijk in de berekeningen ziet, is dat in het uiterste geval het gemiddelde klimaat in Amsterdam in 2050 drie graden warmer is dan nu. Tijdens een hittegolf zal het dus bijvoorbeeld niet 38, maar 41 graden zijn. Veertig procent van die drie graden komt door airco's", zegt Willemse. "Voor de nachten is het effect nog veel groter. Tegen die tijd is het verschil 's nachts wel vijf graden."

Plaknacht
Dat komt omdat warmte 's nachts makkelijker blijft hangen in de stad, legt de onderzoeker uit. "Omdat je geen wind hebt en ook geen zon die de warmte kan laten opstijgen. Je krijgt dan dus Zuid-Europese plaknachten. Koelinstallaties versterken dat alleen maar. Je herkent het misschien van Frankrijk. Als je dan in zo'n achterafstraatje loopt met veel airco's, is het er loeiheet. Dat ga je hier in Amsterdam ook krijgen."

Barcelona
De cijfers laten volgens Willemse zien dat een stad als Amsterdam veel meer rekening moet gaan houden met warmte. "Dat kan op veel verschillende manieren, zoals betere ventilatie tussen gebouwen, lichtere baksteen gebruiken of groene daken maken. Dat werkt verkoelend. In 2050 hebben we het klimaat van Barcelona, daar is zo'n Nederlandse stad nu helemaal niet op gebouwd."

OS: Chinese dubbel in ringenfinale

De Chinees Liu Yang heeft de finale aan ringen gewonnen. Met een zeer moeilijke oefening én een fantastische 9 voor de uitvoering bleef hij alle concurrenten voor. Landgenoot Yuo Hao werd tweede, voor Eleftherios Petrounias uit Griekenland.

De start was voor een andere favoriet, Arthur Zanetti uit Brazilië. Hij turnde een even moeilijke oefening als de uiteindelijke winnaar Yang, maar faalde bij de afsprong. Een val en einde kans op de medailles. Daarna kwamen de twee Chinezen: Eerst Yang, gevolgd door Hao. De oefening van Hao was nog wat moeilijker, maar hij was in de uitvoering toch wel een stuk minder. De oefeningen daarna waren steevast van een goed niveau, maar net wat makkelijker dan de oefeningen van de Chinezen én ook nog eens minder op de uitvoering. Een voor een namen zij de bronzen plaats tijdelijk in. Van al die makkelijkere oefeningen stak de uitvoering bij de voorlaatste oefening van Petrounias er bovenuit, maar hij kon het verschil in moeilijkheid daarmee niet goedmaken. De laatste oefening was er een met veel kleine foutjes, waardoor het podium vastlag.

OS: Vloerfinale ook zonder Biles naar Amerika

Simone Biles deed niet mee aan de vloerfinale, maar toch wist Amerika het goud te pakken op het onderddeel vloer bij de vrouwen. Turnster Jade Carey won de finale.

Na een mislukte oefening van de eerste deelneemster was het bij de tweede, Jade Carey, meteen raak. Zij turnde een hele moeilijke oefening en ondanks dat er op de uitvoering wat mis ging, kon niemand een vergelijkbare oefening neerzetten. Vanessa Ferrari deed het ook goed en kwam in de buurt, maar het was onvoldoende voor de Italiaanse. Ook Angelina Melnikova uit Rusland en Mai Murakami uit Japan turnden een degelijke oefening, en kregen exact dezelfde scores voor moeilijkheid en uitvoering, waardoor zij brons deelden. De laatste kandidate om wat aan dit podium te doen was Rebeca Andrade, maar zij maakte wat meer foutjes en stapte buiten de vloer, waardoor zij het podium misliep.

OS: Chinese vrouwen naar zwaargewichtgoud in het gewichtheffen

Op de Olympische Spelen in Tokyo hebben de vrouwen het gewichtheffen maandag afgesloten. Er werd om goud gestreden in de twee zwaarste gewichtsklassen, wat betekende dat China weer in actie kwam - het land mocht vier mannen en vier vrouwen sturen en koos uiteraard de klassen uit waarin ze dikke kans op goud hadden.

Vrouwen -87kg
Met Wang Zhouyu had China de absolute topfavoriete, hoewel ze haar openingspoging op het trekken (115kg) niet haalde. De tweede poging slaagde wel en vervolgens ging het ook op 120kg goed. Met een openingspoging van 145kg bij het stoten gooide ze de boel al aardig op slot en de 150kg die volgde deed de rest definitief de das om: met 270kg als totaal pakte wereldkampioene Wang het goud.

Om zilver werd wel gestreden, vooral door Tamara Salazar uit Ecuador en de Dominicaanse Crismery Santana. Bij het trekken kwamen ze tot respectievelijk 113kg en 116kg, maar Salazar stootte beter. Santana's poging op 140kg slaagde wel, daarna ging het op 144kg twee keer fout. Salazar haalde dat gewicht wél gelijk en met 147kg én 150kg passeerde ze Santana: zilver met 263kg, voor de 256kg van de bronzen Santana.

Dat brons ging nog bijna naar Monkhjantsangiin Ankhtsetseg uit Mongolië, die 147kg nodig had, maar dat net niet omhoog kreeg en zo vierde werd.

Vrouwen +87kg
De superzwaargewichten, met wederom een Chinese als absolute topfavoriete. De jonge edoch bijzonder grote Li Wenwen begon met 140kg bij het trekken, twaalf kilo meer dan de Amerikaanse Sarah Robles en vijftien kilo beter dan Lee Seon-mi uit Zuid-Korea.

Bij het stoten werd flink gestreden om in principe zilver, wetende dat Li er nog achteraan zou komen. Robles tilde 154kg op en nam de leiding, maar met een geweldige poging van 161kg ging Campbell over haar heen: de eerste Britse gewichthefmedaille sinds 1984 was een feit.

Li opende pas op 162kg, de rest was al lang klaar, en tilde het op als ware het een pakje boter. Ook 173kg ging omhoog alsof het niks was en met een simpele 180kg en een totaal van 320kg pakte ze met de verwachte overmacht het goud. China heeft zo op zeven van de acht gewichtsklasses waar ze aan mee deden het goud gewonnen, er kwam ook nog één zilveren medaille bij.

OS: Frans snelvuurgoud, Chinees wint in drie posities

Op de Olympische Spelen in Tokyo zijn ook in de schietsport weer twee gouden medailles in de schietsport vergeven. Dat gebeurde op 50 meter met het geweer in drie posities en op 25 meter met het snelvuurpistool, het enige schietonderdeel dat al sinds 1896 op het programma staat.

25m snelvuurpistool
Op dit onderdeel krijgen de finalisten telkens een serie van vijf doelen, die ze in korte tijd achter elkaar moeten raken. Het aantal treffers wordt bij elkaar opgeteld en dat vormt de score. Na vier series was Jean Quiquampoix uit Frankrijk de leider met zeventien treffers, de Chinees Lin Junmin stond op plek zes en viel af.

Olympisch kampioen Christian Reitz stond in zijn vierde opeenvolgende finale, maar had één treffer te weinig om niet als nummer vijf te eindigen. In een shootoff greep Han Dae-yoon uit Zuid-Korea vervolgens naast de medailles, waarna de Chinees Li Yuehong genoegen moest nemen met het brons.

De strijd om goud ging tussen de Cubaan Leuris Pupo en Quiquampoix, die na zes series op 24 en 25 treffers stonden. De Fransman schoot er vijf en vier bij en dat was voldoende, want veteraan Pupo kon de druk niet helemaal aan: drie en twee treffers. Goud voor Quiquampoix dus, na het zilver in Rio, en zilver voor Pupo - zijn zesde opeenvolgende top-10-klassering vanaf Sydney 2000.

50m geweer drie posities
Een meer open strijd hier, waar eerst drie series in geknielde positie afgewerkt werden, gevolgd door drie series in liggende positie. In staande positie werd vervolgens het eliminatiegedeelte van de finale afgewerkt, waarbij de Serviër Milenko Sebic de laatste afvaller was: hij ging er met het brons vandoor.

Zhang Changhong uit China en de Russische veteraan Sergey Kamenskiy streden om goud, hoewel de Chinees aan het eind al blunders moest maken om dat nog weg te geven. Dat deed hij niet en dus pakte Zhang het goud, voor Kamenskiy.

OS: Monsterlijke legende naar historisch vierde goud op rij

Op de Olympische Spelen in Tokyo zijn maandag de eerste drie van de in totaal achttien sets medailles vergeven in het worstelen. Daarbij werd gelijk geschiedenis geschreven door een van de allergrootste sporters aller tijden, ogenschijnlijk zonder moeite.

Grieks-Romeins -130kg mannen
Mijaín Lopez is de naam, Cuba is het land. El Terrible debuteerde in 2004 met een vijfde plek op de Spelen en pakte vervolgens goud in Beijing, goud in Londen en goud in Rio, telkens met overmacht en - opvallend genoeg - telkens met net weer iets andere regels omtrent het scoren. Het Cubaanse monster ging in Tokyo voor zijn vierde opeenvolgende gouden medaille en daarmee een echte plek in de geschiedenisboeken.

Lopez begon zijn strijd door de Roemeen Alin Alexuc-Ciurariu over de mat te gooien, waarna hij de Iraniër Amin Mirzazadeh alle hoeken van de Japanse hoofdstad liet zien. In de halve finales wachtte het duel der titanen: Lopez tegen eeuwige rivaal Riza Kayaalp uit Turkije, viervoudig wereldkampioen - twee keer bij afwezigheid van Lopez en twee keer door Lopez te verslaan in de finale, volgens velen doordat de Cubaan het liet lopen.

Net als in de finale in Rio en de halve finale in Londen was Kayaalp totaal niet opgewassen tegen de grote Cubaan, die weliswaar moeizaam tot aanvallen kwam, maar verdedigend simpel stand hield. In de finale was het de beurt aan de Georgiër Iakob Kajaia, die indruk maakte met winst op de Rus Sergey Semenov. Tegen Lopez kon hij echter helemaal niks beginnen: de Cubaan stond als een 130 kilo zwaar huis en pakte op zijn gemakje het goud, waarmee hij nu één van slechts zes sporters ooit is die hetzelfde onderdeel vier keer won op de Spelen.

Kayaalp moest wederom genoegen nemen met een troostprijs, de Turk versloeg Mirzazadeh in de strijd om het eerste brons. Semenov was te sterk voor de Chileen Yasmani Acosta in het gevecht om het andere brons.

Grieks-Romeins -60kg mannen
Met Fumita Kenichiro als regerend en tweevoudig wereldkampioen had Japan hoop op thuisgoud en hij schopte het dan ook tot de finale. Daarin trof hij Luis Orta uit Cuba, die onder meer de Russische vicewereldkampioen Sergey Emelin versloeg. Orta, die na de zwaarste COVID-19-lockdowns ineens naar voren schoot, maakte zijn opmars af: hij liet Fumita kansloos en pakte een behoorlijk verrassende olympische titel.

De Chinees Walihan Sailike klopte Lenur Temirov in het eerste gevecht om brons, Emelin gooide de Moldaviër Victor Ciubanu alle kanten op en pakte ook brons.

Vrije stijl -76kg vrouwen
Aline Rotter-Focken kent al een lange carrière, met onder meer een wereldtitel in 2014. Op de Spelen lukte het nog niet voor de Duitse, tot ze in Tokyo de finale haalde met winst op onder meer vicewereldkampioene Minagawa Hiroe uit het gastland.

In die finale stond de Duitse tegenover topfavoriete Adeline Gray, die het niet al te makkelijk had in de weg naar de finale. Dat de vorm misschien niet geweldig was bleek: Rotter-Focken maakte er een dijk van een partij van en de Duitse veroverde op knappe wijze olympisch goud.

Brons was er voor de Turkse Yasemin Adar, die Aiperi Medet Kyzy van zeldzaam Kirgizisch eremetaal hield door haar schouders op de grond te drukken. Dat deed Zhou Qian ook met Minagawa en dus was er ook voor China een bronzen medaille.

Milieuorganisatie (MOB) procedeert koe de wei uit

Beweiden en bemesten is vergunningplichtig, en de provincie moet handhavend optreden ook al legt dat een disproportionele druk op de ondernemer. Dat is de strekking van een recente uitspraak van de Rechtbank Overijssel in een zaak van MOB (Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment) tegen de provincie Overijssel. MOB procedeert hiermee in feite de koe de wei uit. Dit druist in tegen het advies-Remkes, de positie van de overheid en de maatschappelijke vraag om meer weidegang. LTO Nederland hoopt dat de Provincie in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

“We zijn erg teleurgesteld over deze uitspraak. Bemesten en beweiden horen tot de kernactiviteiten van een boerenbedrijf. Daarnaast is een koe in de wei maatschappelijk gewenst, en een onderdeel van de stikstofaanpak – het zorgt juist voor minder stikstof. Extra vergunningen en papierwerk leveren niets op voor de natuur en maakt een gezonde bedrijfsvoering alleen maar moeilijker,” aldus Trienke Elshof, portefeuillehouder Platteland en Omgeving bij LTO Nederland. “Veel boeren zitten inmiddels al jaren in onzekerheid over de toekomst van hun bedrijf, en deze uitspraak draagt daar helaas alleen maar aan bij.”

Rechtszaak contraproductief
MOB wil dat de provincie Overijssel handhavend optreedt bij boeren die met hun bedrijf dicht bij stikstofgevoelige natuur zitten, omdat zij volgens MOB met het beweiden en bemesten bij aan de achteruitgang van die natuur bijdragen. De provincie weigerde dit, in lijn met het advies-Remkes en de positie van het ministerie van LNV. Het ministerie kondigde recent zelfs aan in te zetten op méér weidegang, waarmee de stikstofemissie van de melkveehouderij fors wordt verminderd.

De provincie heeft daarbij eerder aangegeven in het beweidings- en bemestingsseizoen niet actief te handhaven op de vergunningsplicht voor beweiden en bemesten, omdat handhavend optreden niet evenredig zou zijn in verhouding met de daarmee te behalen doelen. De rechtbank is het daar niet mee eens en stelt dat als niet duidelijk is wat de gevolgen zijn voor de natuur, ook niet kan worden afgewogen of handhavend optreden disproportioneel is.

Onwerkbare papierwinkel
Uit de uitspraak van de rechter blijkt dat het theoretisch gezien mogelijk is om bemesten en beweiden onder ‘bestaand gebruik’ te schuiven. Bestaand gebruik is een juridisch begrip en houdt in dat geen natuurvergunning nodig is als bewezen én onderbouwd kan worden dat een activiteit al plaats vond toen de Natura 2000-gebieden werden aangewezen. In de betreffende casus was volgens de rechter onvoldoende onderbouwd dat het om bestaand gebruik ging. Hoe die onderbouwing er dan wel uit moet komen te zien is onduidelijk: LTO Nederland noemt dat de kern van het probleem. Met deze uitspraak miskent de rechter dat enige flexibiliteit in grondgebruik, bijvoorbeeld door gewasrotatie, onlosmakelijk verbonden is met agrarische bedrijfsvoering.

De provincie moet binnen acht weken een nieuw besluit nemen op het handhavingsverzoek van MOB, anders volgt er een dwangsom. LTO Nederland hoopt dat de provincie Overijssel in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

Meerdere getuigen leggen verklaring af over gewelddadigheden Mallorca

Zoals eerder gemeld, is op 18 juli 2021 een 27-jarige Nederlander overleden in Spanje en is uit onderzoek in Spanje en in Nederland gebleken dat dit is veroorzaakt door geweld. Die nacht zijn ook andere Nederlanders slachtoffer geworden van geweld. Voor al dit geweld is een aantal Nederlandse jongemannen in beeld gekomen.

Inmiddels zijn meerdere getuigen in Nederland gehoord, waarvan sommigen zichzelf hebben gemeld. Op korte termijn zullen nog meer getuigen worden gehoord. De hulp van de getuigen is erg belangrijk om duidelijk te krijgen wat de toedracht van het geweld was en wie zich schuldig hebben gemaakt aan het geweld.

Op de beelden van het geweld is te zien dat er veel omstanders waren en is te horen dat meerdere omstanders Nederlands spreken. Duidelijk is dat nog niet al die personen zich hebben gemeld. Politie en Openbaar Ministerie roepen deze getuigen nogmaals op deze informatie te delen. Dat kan via 0900 – 8844, of anoniem via 0900 – 7000. Aan mensen die beschikken over beelden van het geweld op 14 juli in Mallorca is het verzoek die te uploaden via politie.nl.

In het belang van het onderzoek is het nu nog niet mogelijk nadere informatie te geven. Naar verwachting zal dat later deze week wel het geval zijn.

Voormalig profvoetballer zwaar gewond na schietpartij

De man die werd neergeschoten in een bedrijfspand in Amsterdam Zuidoost is de ex-profvoetballer Jergé Hoefdraad. Hoefdraad speelde onder andere voor Ajax en Almere City. Aankomend seizoen zou de aanvaller uitkomen voor amateurclub ASG De Volewijckers in Noord.

"Vandaag bereikte ons het droevige bericht dat Jergé Hoefdraad neergeschoten is en in kritieke toestand naar het ziekenhuis is gebracht", zo laat de club weten via hun website. In het bedrijfspand in Zuidoost was vermoedelijk een feest aan de gang, over de toedracht van het incident kan de politie nog niets zeggen.

"Jergé wij zijn in gedachte bij je. We hopen op een spoedig herstel. Aan familie, vrienden en teamgenoten veel sterkte in deze tijd", laat het bestuur via het statement weten.

Succesvolle profcarrière
Hoefdraad zou aankomend seizoen gaan spelen in het eerste elftal van de club uit Noord. Hij begon zijn carrière in de jeugd van Ajax, waar hij samen speelde met bekende spelers zoals Ryan Babel en Urby Emanuelson.

Hij maakte zijn profdebuut bij RKC Waalwijk in 2004 en maakte vervolgens nog de overstap naar Almere City, Telstar en Cambuur. Hij eindigde zijn succesvolle profcarrière bij Almere City en zou nu na een korte pauze uitkomen voor De Volewijckers.

Getuigen gezocht
De politie is op zoek naar getuigen die bij het feest aanwezig waren en roept hen op om zich te melden. Ook zoekt de politie naar beelden van het incident, van een dashcam of van een smartphone. Deze beelden kunnen anoniem opgestuurd worden via meld misdaad anoniem.

OS: Brits eventingteam wint goud; individueel goud naar Duitse Krajewski

Het Britse eventingteam krijgt na 49 jaar weer het goud omgehangen. De ploeg met Oliver Townend, Laura Collett en Tom McEwen maakten twee foutsprongen bij het afsluitende springen en daarmee bleven ze ruim voor op Australië dat tweede werd. De 62-jarige (!) McEwen was er in 1972 ook bij toen het Britse team goud won. McEwen kreeg individueel ook nog het zilver omgehangen. 

De Britten gingen als team al aan de leiding en met de twee foutsprongen kwamen ze op een totaal van 86,30 strafpunten. Australië stond al op 96,2 strafpunten en maakte één fout. Dit bracht hun totaal op 100,2 punt. Het brons was voor Frankrijk met 101,50 punten. 

De beste 25 combinaties gingen vervolgens nogmaals springen voor de individuele medailles. Julia Krajewski had 25,2 strafpunten gekregen bij het dressuur en bleef vervolgens bijna foutloos op de crosscountry en de twee springenronde. Met 26 punten ging ze met het goud aan de haal. McEwen had 28,9 punten opgelopen bij het dressuur en kreeg een kleien tijdfout voor de tweede sprong. Met 29,3 punten werd hij tweede. Het brons ging naar de Australiër Andrew Hoy. 

Nederland was zonder team aanwezig in Tokio. Merel Blom en Janneke Boonzaaijer deden wel individueel mee, maar misten een sprong en werden daardoor uit de wedstrijd gezet. 

OS: "Wit-Russische atlete vraagt asiel aan in Polen"

Kristina Tsimanoeskaja, de Wit-Russische atlete die tegen haar wil naar het vliegveld van Tokio werd gebracht om terug naar huis te vliegen, is de Poolse ambassade van Polen in Tokio binnengelopen en zou asiel hebben aangevraagd. De partner van Tsimanoeskaja en haar kind zouden vanuit Wit-Rusland naar Oekraïne zijn gevlucht.

Gisteren werd de sprinter naar eigen zeggen uit het atletiekteam gezet omdat ze kritiek had geuit op haar coaches. Ze moest haar spullen pakken en terug naar Wit-Rusland op "bevel van boven". Tsimanoeskaja stapte echter niet op het vliegtuig, maar ging naar de Japanse politie. Ze bracht de nacht door in een luchthavenhotel.

Update 15:55 uur
De Wit-Russische atlete Kristina Timanovskaja heeft een humanitair visum gekregen van Polen. Er zal alles in het werk worden gesteld om haar te helpen om haar sportcarrière voort te zetten. Over twee dagen reist ze naar Polen.

OS: Badmintongoud voor Deen Axelsen

De Deense badmintonner Viktor Axelsen heeft olympisch goud gewonnen in het enkelspel bij de mannen. In de finale versloeg hij titelverdediger Chen Long met 21-15 en 21-12. Met de winst nam Axelsen revanche voor vijf jaar geleden toen hij in Rio in de halve eindstrijd verloor van Chen.

Het waren vooral de smashes waarmee de Deen zijn tegenstander pijn deed. Die vielen namelijk geregeld op de lijn. Axelsen, die in 2017 de wereldtitel won, verdedigde daarnaast ook erg sterk.

Het brons ging naar Anthony Sinisuka Ginting. De Indonesische badmintonner versloeg Kevin Cordón in de strijd om de derde plaats met 21-15 en 21-12.

OS: Hockeysters gemakkelijk langs Nieuw-Zeeland in kwartfinale

De oranje hockeyvrouwen hebben zonder al te grote problemen een plek in de halve finale behaald. Nieuw-Zeeland wist niks in te brengen tegen het Nederlandse team en moest drie tegendoelpunten incasseren, terwijl het Nederlandse doel op drie vroege strafcorners na geen moment in gevaar is geweest. De uiteindelijke eindstand was 3-0 (1-0, 1-0, 1-0, 0-0).

Nederland begon vrij offensief aan de wedstrijd: na slechts een minuut spelen was er al de eerste strafcorner, welke Gerdien de Waard miste. Ook twee volgende strafcorners wist Nieuw-Zeeland uit het doel te houden. Gemiste strafcorners zou het onderwerp van het eerste kwart blijven, want een Nieuw-Zeelandse strafcorner die volgde kwam niet voorbij de Nederlandse keepster Josine Koning. Uit de tegenaanval wist Lidewij Welten eindelijk de 1-0 te maken.

In het tweede kwart ging ditmaal Nieuw-Zeeland sterk van start, maar wederom konden twee strafcorners niet benut worden. Vanaf dat moment kwam Nederland pas echt goed in de wedstrijd en werden vele kansen gecreëerd. Nieuw-Zeeland kon geen enkele vuist meer maken, waardoor een overwinning voor Nederland na de 2-0 voor het einde van de eerste helft al zo goed als zeker was. In de tweede helft begon Nieuw-Zeeland steviger te verdedigen, maar voor de eindstand zou het geen verschil meer maken: een 3-0 halverwege het derde kwart verzegelde de overwinning.

In de halve finale wacht een herhaling van de olympische finale in Rio: Groot-Brittannië was na een 2-2 tegen Spanje veruit de betere in de shoot-off en wordt daardoor de tegenstander van Nederland komende woensdag om 3:30 uur Nederlandse tijd. De andere halve finale gaat tussen Argentinië en het verrassende India.

OS: Goud El Bakkali op steeple

De Marokkaan Soufiane El Bakkali heeft in Tokio de olympische titel op de 3.000 meter steeplechase gewonnen. El Bakkali verwees in de eindsprint de Ethiopiër Lamecha Girma naar het zilver. De Keniaan Benjamin Kigen veroverde de bronzen plak.

Kenia heerst normaal op de steeplechase. Op de zeventien WK's ging de titel dertien keer naar Kenia. Elf van de dertien olympische steeple-titels sinds 1968 gingen ook naar het Afrikaanse land.

Tijdens de Spelen in Rio vijf jaar geleden werd El Bakkali vierde. Vandaag had de Marokkaan zijn race goed ingedeeld, en niemand kon antwoorden op zijn sterke eindschot.

Update 15:21 uur
Valarie Allman pakte de titel bij het discuswerpen. Haar eerste worp van 68,98 was gelijk raak en niemand wist het te verbeteren. Het zilver is voor de Duitse Kirstin Pudenz (66,86) en het brons voor Yaimé Perez (65,72) uit Cuba.

COVID-19: 2.136 positief getesten en 0 doden, totaal 1.869.909 en 17.829

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.136 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.869.909 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM. 

Van de gemelde personen zijn er 81 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 522 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 21 patiënten opgenomen, er liggen nu 197 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 0 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.829 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

OS: Historisch olympisch goud voor Hassan

Sifan Hassan heeft de olympische titel op de 5.000 meter gepakt. Met haar gebruikelijke eindsprint was ze iedereen de baas. Voor het eerst sinds 1992, toen Ellen van Langen goud won op de 800 meter, heeft Nederland weer een olympische titel gepakt in het atletiekstadion.

Hassan begon op de voor haar gebruikelijke wijze achteraan in het veld. Na een paar ronden was ze een aantal plaatsen naar voren opgeschoven. Het tempo begon langzaam wat omhoog te gaan. Drie ronden voor het einde lag ze zevende. Met het ingaan van de laatste ronde zette Hassan haar aanval in. Ze liep de rest voorbij en niemand kon haar volgen.

Het zilver was voor wereldkampioene Hellen Obiri, brons ging naar Gudaf Tsegay.

Hamilton ondervindt nog steeds gevolgen coronabesmetting

Op het podium na de Grand Prix van Hongarije was te zien dat Lewis Hamilton het zwaar had. Niet gek na een race waarbij hij zich van achter in het veld naar het podium knokte. Maar volgens de Brit ondervindt hij nog steeds problemen van zijn coronabesmetting. Hamilton die vorig jaar de Grand Prix van Sakhir moest missen door Covid-19 heeft vermoedelijk last van long Covid.

Mensen met long Covid hebben, nadat ze hersteld zijn van Covid-19, klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, of kampen met een depressie of vergeetachtigheid. Hamilton vertelde na de wedstrijd in Hongarije nog steeds te worstelen met zijn fitheid.

"Ik had erg last van duizeligheid en alles werd een beetje wazig op het podium. Ik heb het hele jaar gevochten met mijn gezondheid, om gezond te blijven na alles wat er vorig jaar gebeurde", zo onthulde Hamilton tijdens de persconferentie, lezen we op Formule1.nl.

"Het is nog steeds een gevecht. Ik heb nog niet met iemand hierover gesproken, maar ik denk dat het sluimert. Mijn training is anders geweest sindsdien en het niveau van vermoeidheid is anders. Ik probeer mezelf nog steeds zo goed mogelijk voor te bereiden. Wie weet wat het vandaag was, misschien was het iets met hydratatie", aldus de Britse wereldkampioen.

OS: handbalsters sluiten groepsfase af met nipte zege tegen Montenegro

De Nederlandse handbalsters hebben de groepsfase afgesloten met een winstpartij. Tegen Montenegro won Oranje met 30-29 en eindigde daarmee als tweede in de groep achter Noorwegen. Door de tweede plaats speelt Nederland in de kwartfinale tegen Frankrijk.

Nederland had zich al geplaatst voor de kwartfinales, maar tegen Montenegro moest nog wel de tweede plek veiliggesteld worden. Na een lastig begin waar Montenegro bij kon blijven bij de Nederlandse handbalsters liep Oranje in de tweede gedeelte van de eerste helft weg bij hun tegenstander. Bij rust was het 17-12.

Na rust bleef het verschil groot tussen de twee landen en op een gegeven moment stond Oranje met 25-16 voor en leek het een makkelijke overwinning te worden voor de Nederlandse handbalsters. Oranje nam wat gas terug en zag in de slotfase van de wedstrijd Montenegro snel naderen, maar ze hielden net voldoende marge over en wonnen met 30-29.

Nu wacht Frankrijk in de kwartfinales. De handbalsters spelen woensdag om 02.30 uur tegen de nummer drie van Groep B, Frankrijk. Op de vorige Olympische Spelen schakelde Frankrijk Nederland in de halve finales uit, waarna Frankrijk de olympische finale verloor van Rusland.

Het nutteloze feitje van de dag: Landbouw in plaats van bossen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen de Utrechtse Heuvelrug als een prachtig bosgebied maar wist dat het er vroeger heel anders uitzag dan nu? Ruim tweeduizend jaar geleden trok een deel van de boeren die langs de rivieren woonde naar de Heuvelrug om daar te gaan boeren. Het gebied dat we nu als prachtig bebost natuurgebied kennen zag er destijds behoorlijk uit, zo reconstrueerde Marcel Creemers:

Kabinet besluit over eendaagse festivals: max 750 bezoekers

In Den Haag buigt het kabinet zich vandaag over het door laten gaan van de eendaagse festivals. Er wordt besproken of de festivals zonder overnachtingen na 13 augustus wel door kunnen gaan. Eerder besloot het kabinet al dat meerdaagse festivals met overnachtingen tot 1 september verboden zijn.

Festivalorganisator ID&T en meer dan veertig aangesloten evenementenorganisatoren hadden aangekondigd een kort geding aan te willen spannen. De festivalorganisaties wilden voor 1 augustus duidelijkheid over het toestaan van evenementen zonder overnachting.

Het kabinet wilde eigenlijk pas later deze beslissing nemen, maar vanwege het kort geding wordt vandaag het besluit genomen. Als het kabinet besluit om ook het verbod op eendaagse festivals te verlengen tot september, zet ID&T alsnog het kort geding door.

Snel opgelopen cijfers
Eerder deze maand besloot het kabinet al dat de meerdaagse festivals met overnachtingen tot september niet door kunnen gaan. Na de aangekondigde versoepelingen voor de zomer liepen de besmettingen snel op, waardoor het kabinet besloot in te grijpen. Het aantal besmettingen is de afgelopen week weer gedaald.

Update 14.00 uur:
Eendaagse festivals kunnen deze zomer alleen doorgaan onder strikte voorwaarden. Zo mogen maximaal 750 bezoekers aanwezig zijn en het festival moet in de open lucht of in een open tent plaatsvinden. Dat heeft demissionair premier Rutte vanmiddag bekendgemaakt. 

"Helaas is de situatie nu dat eendaagse festivals tot 1 september alleen onder strikte voorwaarden kunnen doorgaan", aldus Rutte, die positief is over de daling van het aantal besmettingen, maar eist nog wel voorzichtigheid. "Ik vraag wel iedereen in Nederland heel scherp te blijven. We hebben nog steeds veel besmettingen, vijf keer meer dan in Duitsland."

Bezoekers moeten volledig gevaccineerd zijn, een herstelbewijs hebben of een negatieve testuitslag van Testen voor Toegang, maar hoeven geen anderhalve meter afstand te houden.

OS: Bonevacia naar finale 400m, Bol ook op 400m horden

Op het olympisch atletiektoernooi heeft Liemarvin Bonevacia de finale bereikt van de 400 meter. Hij liep met 44,62 naar een nieuw Nederlands record en ging als een van de twee tijdsnelsten door. Het is voor het eerst dat een Nederlander de olympische 400 meter bereikt.

Jochum Dobber redde het niet, hij werd in zijn halve finale zesde in 45,48.

Update 14:00 uur
Zonder problemen heeft Femke Bol de finale bereikt op de 400 meter horden. De Nederlandse won haar halve finale in de stromende regen in 53,91.

Life is Strange: True Colors presenteert Haven Springs

Life is Strange: True Colors speelt zich af in Haven Springs, een fictief dorp in de staat van Colorado. In de nieuwe onderstaande trailer wordt dit dorp uitgebreid gepresenteerd. Hoofdpersonage Alex Chen komt na jaren afwezigheid terug naar Haven Springs om haar broer op te zoeken. Als die broer plotseling op mysterieuze wijze overlijdt besluit Alex om op onderzoek uit te gaan.

Alex kan gebruikmaken van zogenoemde 'empathiekrachten', waarmee ze de emoties van andere mensen nauwkeurig kan lezen. Life is Strange: True Colors komt op 10 september uit voor PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc.

'Horizon Forbidden West is uitgesteld naar 2022'

Horizon Forbidden West is uitgesteld naar begin 2022. Dat meldt Bloomberg journalist Jason Schreier op basis van bronnen. De openwereld actie-game van Nederlandse makelij had nog geen releasedatum, maar het zou eigenlijk Sony's grote najaar game zijn.

In deze sequel, die zowel voor PS4 als PS5 moet uitkomen, speel je wederom als Aloy in een post-apocalyptische wereld vol mechanische dinosauriërs.

Professor Harvard trekt grens inclusief taalgebruik

In een tijd dat progressievelingen iedereen die niet in hun straatje praat monddood proberen te maken, staat een Amerikaanse professor op om een grens te trekken bij al die gekkigheid.

Vrouwen worden namelijk zwanger. En het is helemaal niet gek om 'zwangere vrouwen' uit je mond te krijgen, aldus professor Carole Hoover. Helaas dacht de universiteit Harvard in de VS daar anders over.

Hooven is professor evolutionaire biologie aan de Harvard Universiteit en werd geïnterviewd over het onderwerp 'genderneutraliteit'. In dat interview bekende ze dat de universiteit steeds drammeriger wordt wat betreft inclusief taalgebruik en dat zelfs het gebruik van woorden als 'zwangere vrouwen' wordt afgeraden. 

"Dat is nogal onmogelijk in het vak biologie. Wetenschap is gebouwd op feiten. En het is een feit dat er twee seksen zijn: vrouw en man. En wat we produceren, maakt dat we tot een van de twee behoren. Produceer je eieren, dan ben je een vrouw. Produceer je sperma, dan ben je een man. Tegenwoordig lijkt het alsof biologie er niet langer toe doet, enkel hoe we ons voelen en identificeren lijkt nog belangrijk", zo meent Hooven terecht.

Een onderzoeker op datzelfde Harvard voelde zich direct gekwetst. "Inclusief taalgebruik zoals ’zwangere mensen’ toont respect voor iedereen die de mogelijkheid heeft om zwanger te worden, niet alleen vrouwen. Het is belangrijk dat studenten geneeskunde en biologie die inclusieve taal leren en kunnen hanteren", zo meent Laura Simone Lewis.

Het klinkt bizar, maar Lewis vindt dus dat mensen naast vrouwen zwanger kunnen worden. "Dat is toch niet zo moeilijk te begrijpen voor studenten Geneeskunde?"

OS: Canada verslaat VS wel en speelt om goud in voetbaltoernooi

Canada heeft gedaan wat het Nederlands elftal naliet, de voetbalvrouwen van Amerika uitschakelen. Canada won met 1-0 van de VS door een benutte strafschop van Jessie Fleming. 

Als Nederland de strafschoppenserie had gewonnen had het kunnen strijden tegen Canada. Dat lukte niet, dus mocht Amerika aantreden.  

Pas in de slotfase viel de beslissing in de eerste halve finale. Net als Nederland kreeg Canada een penalty. Waar Lieke Martens er niet in slaagde die te benutten, deed Jessie Fleming dat wel. Ze schoot op onberispelijke wijze de bal vanaf elf meter raak en zorgde zo voor een Canadese vreugdeuitbarsting en de enige goal van de wedstrijd. Het lukte Amerika immers niet meer om terug te komen.

Daardoor grijpen de Amerikaanse vrouwen opnieuw naast de gouden medaille. In 2016 werd Duitsland olympisch kampioen. Canada moest zich destijds tevreden stellen met het brons. In de finale is Zweden of Australië de opponent, die tweede halve finale begint om 13.00 uur.

OS: baanwielrensters grijpen net naast brons in teamsprint

Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx hebben het baanwielertoernooi goed geopend met een derde tijd in de kwalificaties bij de teamsprint. Ze moesten alleen Duitsland en China voor zich laten.

Vandaag begon het olympisch baantoernooi met de teamsprint voor de vrouwen. Van Riesen en Braspennincx klokten een snelle tijd (32.465) en werden uiteindelijk derde achter Duitsland (32.102) en China (32.135), maar hielden verrassend Rusland achter zich. In de eerste ronde neemt het Nederlands duo tegen Polen, dat de zesde tijd noteerde.

Update 10.23 uur
Braspennincx en Van Riessen hebben de vierde tijd gereden in de eerste ronde, waardoor ze nu in de kleine finale staat tegen Rusland. De finale in de teamsprint gaat tussen China en Duitsland. De Chinese baanwielrensters reden een nieuw wielerrecord. Ook Duitsland was sneller dan het oude wereldrecord.

Update 11.14 uur
De Nederlandse baanwielrensters hebben het niet gered in de strijd om het brons. In de troostfinale nam Rusland direct de leiding en na een ronde was het verschil opgelopen naar een halve seconde. Braspennincx kon in de laatste ronde nog wel wat dichterbij de Russische ploeg komen, maar het was net niet voldoende. In de strijd om het goud pakte China de winst in de teamsprint. Ze waren in de finale 85 duizendste sneller dan Duitsland, dat het zilver pakte.

Ploegenachtervolging vrouwen
Naast de teamsprint stonden er ook nog andere onderdelen op het programma voor vandaag. In de kwalificatie voor de teamachtervolging voor de vrouwen maakte Duitsland een geweldige indruk. Ze noteerde een geweldige tijd (4:07.307) en waren daarmee bijna drie seconden onder het oude wereldrecord. Ook Groot-Brittannië was lekker op dreef en halverwege de achtervolging waren ze duidelijk sneller dan Duitsland, maar moesten dat bekopen op het einde, al waren ze ook sneller dan het oude wereldrecord.

Ploegenachtervolging mannen
Bij de ploegenachtervolging voor de mannen werd nog geen wereldrecord neergezet in de kwalificatie al zorgde Denemarken voor een scherpe tijd. Ze reden de vier kilometer rond in 3:45.014 en waren daarmee acht tienden van een seconden sneller dan Italië. Nieuw Zeeland legde beslag op de derde plaats voor Groot-Brittannië.

OS: Biles turnt finale balk

Simone Biles turnt morgen de finale op balk. Dit heeft de Amerikaanse turnbond bekendgemaakt.

Ze had zich in Tokio afgemeld voor de finales op vloer, sprong en brug en voor de individuele meerkamp. Tijdens de landenwedstrijd viel ze voortijdig uit na een mislukte sprong.

Biles heeft last van mentale problemen. Ze worstelt naar eigen zeggen met 'de twisties'. Dat is een turnuitdrukking voor een mentale blokkade. Hierbij verliest de turnster het gevoel van ruimte .

Biles won vijf jaar geleden in Rio viermaal olympisch goud. 

Kogelregen in café verwoestte leven van onschuldig slachtoffer

Op een vrijdagavond in 2014 richtten twee schutters een ravage aan in het toenmalige café De Zon in Amsterdam. De man die ze wilden liquideren, raakte niet gewond. Twee nietsvermoedende cafébezoekers wel. Eén van hen kreeg drie kogels in zijn lichaam en doet vandaag voor het eerst zijn verhaal.

"Ik zag zo'n fel licht. Het leek alsof mijn ziel naar boven wilde gaan, maar ik bleef gewoon sterk", vertelt de nu 38-jarige Amsterdammer die anoniem wil blijven. Op 10 oktober 2014 was hij op weg van het huis van zijn toenmalige vriendin naar dat van zijn moeder en besloot toch nog even langs het café te gaan.

Om tien voor half twaalf wordt de deur opengezwaaid en vuren twee schutters met een pistool en een AK-47 zeker 17 kogels de zaak in. De Amsterdammer, vader van twee jonge kinderen, zit op een kruk aan het einde van de bar. Drie kogels dringen zijn lichaam binnen, waarvan eentje in zijn hoofd. "De arts zei later tegen mij, die kogel in mijn hoofd, als die nog 1 centimeter naar beneden was, dan was ik er niet meer geweest."

Een lange revalidatie volgde, maar helemaal herstellen zal hij nooit. Hij raakt eenzijdig verlamd, met zijn linkerarm en linkerhand kan hij niets meer. Hij kan zich moeilijk concentreren, worstelt met het trauma en heeft geregeld epileptische aanvallen.

"Het gevoel wat ik dan krijg is net alsof ik dan gewoon alles wil uitschakelen, en dat mijn hoofd gewoon trilt. En ik hou er hevige hoofdpijn aan over. Ik ben daarvoor gewoon bang, ik heb het meerdere keren gehad. Soms denk ik gewoon: ik heb geen zin meer in mijn leven."

Wat extra steekt is dat bijna zeven jaar na dato het onderzoek muurvast zit. Van een zaak, laat staan een veroordeling is het nooit gekomen. Ondertussen hoort het slachtoffer via via dat iemand op straat rond bazuint dat hij die bewuste avond de kalasjnikov in zijn handen had. "Ik zou graag willen dat er gerechtigheid komt voor wat mij is aangedaan."

Maar contact met politie of justitie is er volgens hem de afgelopen jaren nauwelijks geweest. "Ik vind het ook kut allemaal, en dat ik door bepaalde instanties in de steek ben gelaten. Niks van het OM gehoord, van de politie heb ik niks gehoord. Alleen toen ik uit het ziekenhuis kwam, toen konden ze me wel vinden om vragen te stellen."

Van kastje naar de muur
Hetzelfde geldt voor zijn tot op heden vergeefse zoektocht naar volledige compensatie. Eenmalig heeft hij een uitkering ontvangen van 20.000 euro uit het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven, maar dat dekt de tot nu toe gemaakte (zorg)kosten niet, en zeker niet de geleden en te lijden schade voor de man die moet rondkomen van een bijstandsuitkering.

Waar hij precies moet zijn, bij wie hij moet aankloppen, de Amsterdammer verdwaalt in het woud aan regels en instanties en wordt naar zijn gevoel van het kastje naar de muur gestuurd. Sinds kort is hij via een kennis in contact met een 'ambulant ondersteuner' van de gemeente die met hem de eerste stappen zet om de zaken weer een beetje op orde te krijgen. Het feit dat er nooit iemand is veroordeeld voor de aanslag, bemoeilijkt zijn verhaalsmogelijkheden.

Toch is er gelukkig de laatste tijd iets anders waar hij zich een beetje aan kan optrekken. "Ik heb iemand leuks ontmoet, ik hoop dat het wat wordt. Een gezinnetje in de toekomst, dat zou heel mooi zijn."

COVID-19: Iedereen krijgt kans tweede prik te vervroegen

Iedereen van 18 jaar en ouder krijgt vanaf vandaag de kans om al geplande afspraken voor de tweede COVID-19-vaccinatie met één week te vervroegen. Het gaat om afspraken die zijn gemaakt voor de weken 33, 34, 35 en 36, dus vanaf maandag 16 augustus en daarna.

Er is voldoende vaccin op voorraad en er is voldoende ‘prikcapaciteit’ bij de GGD om deze versnelling door te voeren. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vandaag besloten.

Wie al een tweede vaccinatieafspraak heeft ontvangt een sms-bericht van de GGD. Na ontvangst van deze sms kan worden gebeld met het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer om de tweede vaccinatie telefonisch te vervroegen.

Vorige week kregen jongeren van 12 tot en met 17 jaar al de gelegenheid om hun tweede prik te versnellen. Dat was relatief eenvoudig omdat zij uitsluitend met het vaccin van BioNTech/Pfizer worden geprikt. Er is nu voldoende vaccin én capaciteit beschikbaar om ook het vaccineren voor de 18-plussers te versnellen. Deze groep wordt geprikt met BioNTech/Pfizer of Moderna.

FOK! Wat een weer: niet helemaal droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Dag mensen!

Augustus begon met waar juli stopte. Een traag trekkend koufront heeft plaatselijk weer heel veel regen gebracht. Het begon in Friesland waar gisteren in de nacht de hemelsluizen wagenwijd open gingen. In Wolvega viel maar liefst 89 mm, maar op enkele amateurstations kwam er zelfs rond de 100 mm naar beneden.

Daarna ontstond er een hele lijn met felle buien, echter langs de kust en hier in Haarlem viel het allemaal wel mee met slechts een paar mm. Het hele circus trok toen gezellig het land in. Toch heb ik niet veel meldingen gekregen dat er heel grote hoeveelheden zijn gevallen. Toch is dat wel mogelijk, maar de zwaarste kernen van de buien waren maar zeer lokaal.

In het noordwesten was het al snel droog en klaarde het een beetje op. In het binnenland bleef er nog veel bewolking over. Inmiddels beginnen de meeste buien het land te verlaten. Langs de oostgrens en in Limburg vallen er nog een aantal. Onweer kwam maar heel plaatselijk voor. Bredere opklaringen beginnen nu het westen binnen te drijven. Het was met 20 graden wederom erg fris buiten.

vandaag komen we gedeeltelijk onder invloed van een hogedrukgebied. Net zoals vannacht lijkt ook nu het midden van het land de beste papieren te hebben. Daar schijnt de zon regelmatig en langs de kust misschien wel volop. In de noordelijke provincies komen er meer wolkenvelden voor en ook in het zuiden zijn er duidelijk meer wolken aanwezig. Een droge dag zit er voor sommige mensen ook morgen niet in, want in het binnenland en dan meer uitgesproken het zuiden kunnen nog enkele buien vallen. Ik denk echter niet dat het zeik- en zeiknat gaat worden, maar goed een aantal millimeters aan regen is wel degelijk mogelijk.

De temperaturen liggen net zoals de afgelopen dagen tussen de 18 en 21 graden. Er staat een zwakke tot matige wind uit west- tot noordwest.

Morgen en woensdag is de invloed van dat hogedrukgebied aanwezig, maar het is geen krachtig geval. Storingen liggen dan net ten zuiden van ons land en Limburg en misschien ook Brabant kunnen daar nog wat van mee pakken. In die regio's kunnen er op beide dagen een paar (lichte) buien vallen. In de rest van het land is het meestal droog.

Woensdag is het dan overal droog, maar mooie liedjes duren nooit lang. Nieuwe depressies lopen zich alweer warm om ons land weer in regenweer onder te dompelen. Vanaf donderdag tot in het weekend kunnen er dan best wel weer eens significante hoeveelheden regen gaan vallen met daarbij ook kans op onweer.

Enfin, zover is het nog niet. Even een paar rustigere dagen.

Fijne week!

Amsteldam (Foto: DJMO)
Vrij bewolkt weer in Amsterdam vandaag. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

OS: Indonesisch badmintongoud in vrouwendubbem

De Indonesische badmintonsters Apriyani Rahayu en Greysia Polii hebben olympisch goud in het damesdubbelspel gewonnen. In de eindstrijd was het duo de Chinese vrouwen Chen Qingchen en Jia Yifan de baas met 21-19 en 21-15. Met de winst heeft Indonesië nu in alle disciplines een keer olympisch goud gewonnen.

Chen en Jia hadden zes van de negen eerdere partijen tegen Rahayu en Polii gewonnen. De wereldkampioenen van 2017 stonden ditmaal alleen na het eerste punt op voorsprong. Na een spannende eerste game pakte Rahayu/Polii snel een ruime voorsprong in de tweede game en liet dat niet meer gaan.

Het brons was voor de Koreaanse vrouwen Kim So-yeong/Kong Hee-yong die in de strijd om de derde plek hun landgenoten Lee So-hee/Shin Seung-chan met 21-10 en 21-17 versloegen.

OS: Hockeysters India met bondscoach Marijne stunten tegen Australië en staan in halve finale

Sjoerd Marijne heeft met India in de kwartfinale voor de grootste stunt tot nu toe op het olympische hockeytoernooi in Tokio gezorgd. De Nederlandse coach won met zijn damesploeg met 1-0 van de Australië, de nummer twee van de wereld, en speelt in de halve finale tegen Argentinië dat met 3-0 Duitsland versloeg.

India – Australië 1-0 (1-0)
Na het laatste fluitsignaal sprongen Marijne en zijn assistente Janneke Schopman elkaar in de armen. Op het veld vielen de speelsters elkaar vol ongeloof op de grond. Ze dansen en zongen. Na het succes van de mannen zondagavond tegen Groot-Brittannië stond India nu ook met het vrouwenteam in de halve finale.

Daar had op voorhand bijna niemand rekening mee gehouden. Australië was de torenhoge favoriet in de tweede kwartfinale in het Oi Hockey Stadium. Maar de Aussies, die in de poulefase nog zo overtuigden, konden die verwachtingen absoluut niet waarmaken. Ze hadden veel meer balbezit dan hun Aziatische opponent, maar die bleef daar opmerkelijk rustig onder.

De eerste kans van de wedstrijd was wel voor Australië, maar Ambrosia Malone flatste op de paal al na een paar minuten spelen. India had het in die openingsfase lastig, maar knokte zich terug. Zoals de ploeg van Marijne zich het hele toernooi al moet terugknokken. Zijn ploeg verloor de eerste drie duels, onder meer met 5-1 van Nederland, maar bereikte de laatste acht door de resterende twee pouleduels te winnen. Tegen Australië was India in het eerste kwart al dichtbij een treffer. Sharmila Devi raakte met een tip-in uit de lucht de paal.

Australië was gewaarschuwd, maar niet bij machte om de ploeg van Marijne haar wil op te leggen. Met geraffineerd hockey speelden de Indiase dames geregeld onder de druk uit. Het tweede kwart kende hetzelfde beeld, al kwam India er steeds gevaarlijker uit. Dat resulteerde na 22 minuten in een nieuwe corner. Cornerneemster Gutjit Kaur, die in eigen land dit toernooi behoorlijk werd bekritiseerd, kegelde de bal via een Australisch been in het doel: 1-0

Wat volgde was een heerlijke tweede helft, waarin Australië steeds meer met de moed der wanhoop aanviel, ook wel kansen kreeg, maar de snelle, handige Indiase speelsters zaten er telkens met een stick tussen. Steeds vaker keken de coaches van beide teams naar de klok, die in het voordeel van Marijne wegtikte.

Argentinië – Duitsland 3-0 (2-0)
De poulefase sloot Argentinië teleurstellend af als nummer drie, door nederlagen tegen Australië (0-2) en Nieuw-Zeeland (0-3). Het liep nog niet bij Las Leonas. ‘We zijn erg boos op onszelf geweest over hoe we in de poule speelden. We kregen genoeg kansen, maar het lukte ons niet om te scoren. Dat was erg teleurstellend’, vertelde strafcornerspecialist Agustina Gorzelany na de gewonnen kwartfinale tegen Duitsland.

Maandagochtend in Tokio leek het er in eerste instantie op dat de oude kwaal Argentinië opnieuw parten speelde. Zowel Agustina Albertarrio als Delfina Merino had in de eerste helft, waarin de Argentijnen veel beter waren dan Duitsland, de 1-0 op haar stick. Maar scoren deden ze allebei niet.

Uiteindelijk brak Albertarrio na 27 minuten hockeyen toch de ban voor de Argentijnen door een voorzet vanaf links bij de tweede paal binnen te tippen. Twee minuten later kwamen ze via een strafcorner op 2-0. Gorzelany leek rechtstreeks te gaan pushen, maar speelde de variant op Victoria Granatto – de zus van voormalig Oranje-Rood-speelster Maria – die binnentipte.

Het was vervolgens aan de 35-jarige keepster Belen Succi te danken dat het 2-0 bleef. Dankzij enkele schitterende reddingen van haar behield Argentinië de ruime voorsprong. Acht minuten voor tijd haalde de ploeg van Carlos Retegui opnieuw een strafcorner. De gedachten gingen naar een sleeppush van Gorzelany, die in de poulefase drie keer scoorde, maar het was Valentina Raposa die verrassend met een slag de 3-0 binnenschoot.

‘We krijgen steeds meer zelfvertrouwen. We beginnen lekker in het toernooi te komen. Eindelijk lukte het ons om onze kansen af te maken. Dat we nu in de halve finale staan, is een fantastisch gevoel’, zei Gorzelany.

’27 Agustina Albertarrio 1-0
’29 Victoria Granatto 2-0 (sc)
’52 Valentina Raposa 3-0 (sc)

OS: Medalraces zeilen uitgesteld naar morgen

Vandaag geen zeilers op het water. Alle zeilraces zijn verplaatst naar morgen vanwege het ontbreken van goede, constante wind.

Annemiek Bekkering en Annette Duetz gaan morgen in de 49er FX-klasse dus op jacht naar goud. Ze hebben evenveel punten als de Braziliaanse titelverdedigsters Martine Grael en Kahena Kunze. Ook de medalrace in de 49er met Pim van Vugt en Bas Lambriex ls nu morgen.

OS: Laser-zeiler Wearn pakt goud, Cyprus grijpt naast zeldzame medaille

Op de Olympische Spelen in Tokyo heeft de Australiër Matt Wearn het goud veroverd in de Laser-klasse. Op de Enoshima-baan in de Japanse wateren was hij in principe al zeker van het goud, hoewel hij nog wel even de finish moest halen in de afsluitende medal race.

Pavlos Kontides begon de week sterk en ging halverwege de regatta aan de leiding, maar vanaf race zeven - die hij niet finishte - ging het fout voor de Cyprioot. Een zesde en achtste plek brachten Wearn uit beeld, met een 24e plek in de laatste reguliere race gingen ook de Kroaat Tonci Stipanovic en de Noor Hermann Tomasgaard hem voorbij.

In de medal race kon Kontides het niet meer goedmaken, waardoor de Cypriotische medaillelijst op één blijft staan: zilver in 2012, voor Kontides. Stipanovic moest punten goedmaken op Tomasgaard voor het zilver en dat deed hij: de Kroaat werd vierde, de Noor zevende en dus ging het zilver naar Stipanovic.

OS: Visser vijfde in hordenfinale

Nadine Visser heeft niet kunnen stunten in de finale 100 meter horden. De Nederlandse werd vijfde in een tijd van 12.73. Visser startte rap, maar moest in de banen naast haar Kendra Harrison uit de VS en Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico laten gaan, en verkrampte mede daardoor iets.

In het laatste deel van de race liep Camacho-Quinn makkelijker dan Harrison en zo pakte zij het goud met een tijd van 12.36. Harrison hield uiteindelijk net genoeg over op de Jamaicaanse Megan Tapper, met 12.52 tegenover 12.55 De andere Jamaicaanse, Brittany Anderson, raakte vroeg in de strijd een horde en was uitgeschakeld voor een topklassering. Zij was nog een van de snelsten in de halve finale.

OS: Grieks goud in door blessures geteisterde verspringfinale

Bij de mannen werd vannacht de verspringfinale gesprongen in het atletiektoernooi. Het was een vreemde finale, die geteisterd werd door vele blessuregevallen. De Griek Tentoglou won uiteindelijk.

In de eerste ronde sprong de Cubaan Maykel Masso naar 8.21, een mooie sprong. Daarna raakte hij in de tweede ronde geblesseerd, en hij zou de rest van de finale niet meer springen. Achter hem werd er veel tot ongeveer 8.10 gesprongen, door de Zweed Montler (8.08), de Cubaan Echevarria (8,11), de Spanjaard Caceres (8.09( en ook Tentoglou (8.11). Achter hen had ook Tajay Gayle problemen: Hij kampte met een knieblessure en was na drie ronden al uitgeschakeld omdat hij geen goede poging neer kon zetten.

In de derde ronde sprong Echeverria 8.41, maar hij zou de volgende zijn die in de hitte en vroegte van Tokio geblesseerd zou raken. Na zijn vierde poging was er alweer een blessure. Intussen sprong Caceres steeds pogingen tot ongeveer van 8.10, met 8.12 als hoogste. Harrison uit de VS en Tentoglou sprongen 8.15 in ronde vijf, waardoor zij richting plaats 3 kropen. Tentoglou pakte deze derde plaats vanwege zijn betere tweede sprong op het begin.

In de laatste ronde leek het Caceres te zijn die het brons ging pakken met 8.18. Ook Montler liet een goede sprong zien, net als sommige eerdere pogingen, maar zijn pogingen waren steeds foutief en dus kon hij niet meedoen om de  medailles. Tentoglou sprong na Caceres echter wél goed: 8.41 was precies genoeg om de leiding over te nemen door de eerdere sprong van 8.15. Echevarria ging er nog voor staan om een ultieme poging te wagen, maar hij bleek te geblesseerd. Zo verloor hij het goud met een extreem kleine marge: 4 cm op de tweede sprong.

OS: Schippers nipt door naar halve eindstrijd 200 meter, geen Samuel in actie

Dafne Schippers is net door naar de halve eindstrijd op de 200 meter. De vorm is er door blessures niet, dus heel veel werd er niet verwacht. Vanuit de binnenbaan liep Schippers naar 23.13, net de derde tijd in haar serie. Ook als tijdsnelste zou de tijd voldoende zijn geweest, maar voor finalekansen lijken we Schippers wel af te kunnen schrijven.

Jamille Samuel heeft na de 100 meter ook verstek laten gaan voor de 200 meter om nog onbekende redenen, maar vermoedelijk zal het een blessure zijn. Hierdoor staat er maar één Nederlandse in de halve finale.

OS: Hassan na val door op 1500 meter

Sifan Hassan is door naar de halve eindstrijd op de 1500 meter. Hassan won haar serie, maar kwam niet volledig ongeschonden door: ze was onderdeel van een valpartij en het is afwachten hoe haar lichaam die verwerkt. Desalniettemin was daardoor te zien dat het met haar vorm toch wel oké lijkt.

Hassan ving de race zoals eigenlijk altijd vanaf achteraan aan. Ook met een rondje te lopen zat ze nog achterin, maar ze had de pech dat er net voor haar gevallen werd. De val was voor Hassan niet te ontwijken, maar Hassan rolde even over de baan en stond snel weer op. Ze had nu een flinke achterstand, maar dat deerde haar niet om even een fikse sprint in te zetten en het hele veld alsnog één voor één voorbij te lopen. Het was wel met iets meer energie dan verhoopt, want vanmiddag loopt Hassan ook al een finale over 5000 meter.

OS: BMX freestyle maakt olympisch debuut met Australisch en Brits goud

Op de Olympische Spelen in Tokyo heeft het freestyle BMX'en haar olympisch debuut gemaakt. Zowel bij de mannen als de vrouwen werd in twee runs gestreden om de medailles, de beste van de twee finaleruns telde.

Bij de mannen noteerde de Australiër Logan Martin in de eerste run een score van 93,30 punten en in run twee kwam daar al niemand meer aan. De wereldkampioen mocht ook in run twee als laatste het park in en maakte er een showtje van met onder meer een fraaie bikeflip, alvorens zijn run stop te zetten: het goud was binnen. Zilver was er voor de Venezolaanse X-Games-veteraan Daniel Dhers, die in run twee tot 92,05 punten kwam. De Brit Declan Brooks kaapte met 90,80 punten het brons nét weg voor de neus van Kenneth Tencio uit Costa Rica (90,50).

De finale bij de vrouwen kende de Amerikaanse wereldkampioene Hannah Roberts als vrij grote favoriete en met 96,10 punten in run één was ze een klasse beter dan de rest. De tweede run was echter van Charlotte Worthington: een geweldige trick wist ze dit keer wél te landen en met 97,50 punten pakte ze de leiding. Roberts liet run twee na een niet-perfecte eerste trick lopen en moest genoegen nemen met zilver, brons was voor de Zwitserse Nikita Ducarroz (89,20).

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1473
special
VrijMiBabes #240 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1472
special
Random Pics van de Dag #1471
special
Random Pics van de Dag #1470
special
Random Pics van de Dag #1469
©FOK.nl e.a.