Amsterdamse ziekenhuizen lopen langzaam weer vol met covid-patiënten

Floris_Stempel

Door de flinke stijging van het aantal besmettingen een paar weken geleden, zijn er op dit moment 135 covid-patiënten in het ziekenhuis opgenomen in de regio Amsterdam, waarvan 36 op de IC. In tachtig tot negentig procent van de gevallen gaat het om mensen die niet gevaccineerd zijn. En het zijn nu ook vaak jongeren die ernstig ziek zijn. 

Op de IC van het Amsterdam UMC lag anderhalve maand geen enkele covid-patiënt meer, maar de bedden beginnen weer bezet te raken.  Op dit moment zijn twaalf covid-patiënten op de IC opgenomen, en 26 in de kliniek. Ook worden er nog een aantal behandeld op de post-covid afdeling. Ook het OLVG en het BovenIJ ziekenhuis zien een stijging, maar geven geen exacte cijfers. 

"Het gaat om oudere mensen, boven de zestig, maar ook weer jongeren", aldus Susanne Heijmenberg, hoofdverpleegkundige IC Amsterdam UMC. "En van die zieken is 90 procent niet gevaccineerd."

Het effect van vaccineren is hiermee bewezen, aldus Heijmenberg. En het belang van vaccineren ook. Ze hoopt dat nu de besmettingscijfers weer iets dalen, een nieuwe cohort-afdeling niet aan de orde is. "Dat is het laatste wat je wil. Want ik merk wel dat zodra je over cohort spreekt, dan geeft dat gelijk emoties op de werkvloer. En dan zeg ik het even netjes."

Heijmenberg verlangt allesbehalve terug naar de tijd van overvolle cohortafdelingen en de stress die dat oplevert om iedereen de goede zorg te kunnen bieden. "Bij cohort denken we meteen terug aan de situatie dat het alléén maar cohort was met dichte deuren, volledig aangekleed, in een hele nare situatie. Dat wil niet zeggen dat we de patiënten die we nu verplegen niet op de zelfde manier verplegen, met alle beschermende jassen aan en mondkapjes op. Maar het is nu apart op een box en dat geeft iets meer vrijheid."

De covid-zorg in het Amsterdam UMC is nog beheersbaar. Personeel kan gewoon met vakantie. Maar de enorme piek in ziekenhuisopnames zoals vorig najaar moet voorkomen worden. Het afblazen van festivals vindt Heijmenberg daarom terecht. "Waar we ons wél zorgen over maken is de reguliere zorg die aan de andere kant staat. Covid kunnen we managen, maar de inhaalzorg, de reguliere zorg die gewoon doordraait, die stroom blijft onverminderd. Elke dag is het spannend wat de belans is tussen covid en de reguliere zorg."

Susanne Heijmenberg kan het niet vaak genoeg herhalen hoe belangrijk vaccineren is. Ze kent zelfs jongeren met milde verschijnselen, maar met een maandenlange nasleep. "Ik hoop dat de jongeren het belang zien, want je hebt jezelf ermee en ons allemaal. Maar ik denk dat het nu steeds meer doordringt. Dat zie je aan de vaccinatiegraad en ik zie het ook op de afdeling."