OS: Tennisster Bencic gaat voor twee keer goud, Djokovic klopt thuisheld

Tennisster Belinda Bencic staat er uitstekend op tijdens het olympisch tennistoernooi in Japan. De Zwitserse gaat zelfs niet voor één, maar twee keer goud, want zowel in het enkel- als dubbelspel staat ze in de finale.

Bencic rekende in de halve eindstrijd met 7-6 (2), 4-6, 6-3 af met de Kazachse Elena Rybakina. In de finale staat ze tegenover de in topvorm verkerende Marketa Vondrousova, die in de eerste ronde Kiki Bertens uitschakelde en in de halve finales zeer overtuigend afrekende met de Oekraïnse Elina Svitolina: 6-3, 6-1.

In het dubbelspel maakte Bencic samen met Viktorija Golubic een einde aan de droom van het Braziliaanse verrassingsduo Laura Pigossi/Luisa Stefani, dat al drie van de kanshebbers uit had geschakeld.

Het Zwitserse duo won met 7-5, 6-3 en speelt om goud tegen drievoudig Grand Slam-winnaressen Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova, die in een thhriller wonnen van de Russinnen Elena Vesnina - in Rio goed voor goud - en Veronika Kudermetova: 6-3, 3-6 [10-6].

In de kwartfinales van het mannenenkelspel rekende Novak Djokovic pijnlijk overtuigend af met thuisfavoriet Kei Nishikori: 6-2, 6-0. De Servische nummer één van de wereld speelt om een finaleplaats tegen de Duitser Alexander Zverev, die met 6-4, 6-1 van Jeremy Chardy uit Frankrijk won.

Het was geen beste dag voor de Fransen, want Ugo Humbert sneuvelde met 7-6 (4), 4-6, 6-3 tegen de Rus Karen Khachanov. Een Russisch onderonsje zit er niet in: Daniil Medvedev werd met 6-2, 7-6 (5) ietwat verrassend uit het toernooi gespeeld door de Spanjaard Pablo Carreño Busta.

De mannendubbelfinale wordt tot slot een Kroatisch feestje. Kersvers Wimbledonwinnaars Nikola Mektic en Mate Pavic wonnen met 6-4, 6-4 van de Amerikanen Austin Krajicek/Tennys Sandgren, terwijl Marin Cilic en Ivan Dodig met 6-2, 6-2 afrekenden met de Nieuw-Zeelanders Marcus Daniell en Michael Venus.

Overigens heeft Djokovic ook nog kans op dubbel goud, want met Nina Stojanovic staat hij in de halve finales van het gemengd dubbelspel.