OS: Verrassende Cannone explosief schermend naar goud op degen

Gijscoman

De Fransman Romain Cannone wist favoriet na favoriet uit te schakelen. In de finale versloeg hij wereldkampioen Gergely Siklosi. In de strijd om brons zegevierde de Oekraïner Reizlin.

Zoals het een degentoernooi betaamt, lagen al vroeg vele grote sterren eruit. Yannick Borel en Bohdan Nikishyn verloren al in de eerste ronde. De verrassend sterke Romain Cannone wist daarentegen achtereenvolgens Rubén Limardo Gascon (goud in 2012), Bas Verwijlen (nummer 7 van de wereld) en Sergey Bida (nummer 2 van de wereld) te verslaan. Opmerkelijk, aangezien Cannone pas op het laatste moment hoorde dat hij mocht schermen. Landgenoot Daniel Jérent verloor zijn plaats namelijk als gevolg van een positieve dopingtest en Cannone was reserve.

Halve finale

In de halve finale namende Hongaar Siklosi en de Italiaan Santarelli het tegen elkaar op. Siklosi begon rustig en verzorgd schermend tegen een nerveuze en erg beweeglijke Santarelli. De Italiaan wist de Hongaar langzaamaan in zijn ritme te dwingen en zichzelf zo in een prettigere positie te manoeuvreren. Met krachtige en grote afstand overbruggende uitvallen slaagde Siklosi er echter in om voldoende punten te blijven pakken. De weringen van Santarelli schoten tekort en ondanks soms slordig spel kwam Siklosi niet meer in de problemen.

In de andere halve finale moest de Oekraïense nummer drie van de wereld Igor Reizlin zien af te rekenen met Cannone. Desalniettemin kwam Cannone met geniepige steekjes op de pols en goed getimede voorsteken al snel op voorsprong. De Oekraïner probeerde keer op keer het ijzer van de Fransman te grijpen, maar Cannone bood weinig mogelijkheden daartoe. In een spannend duel wist het dynamische en explosieve spel van Cannone de Oekraïner Reizlin steeds weer in de problemen te brengen. Reizlin kon op kracht aanhaken, maar uiteindelijk lukte het de snelvoetige Fransman de strijd te winnen.

Medailles

In de strijd om brons ging het daarom tussen Reizlin en Santarelli. Santarelli wist in deze partij beter te weren, terwijl Reizlin in het begin vooral er slordig was. Aan het einde van het eerste blok herpakte de Oekraïner zich echter. Een gelijkwaardig duel volgde, waarin Reizlin iets scherper leek. Adembenemende duels met veel ijzercontact maakten de wedstrijd tot een genot voor de neutrale toeschouwer. Santarelli stak te vaak mis, waardoor Reizlin uiteindelijk met dubbels en goed geplaatste aanvallen op de voet de overwinning kon opeisen.

De finale tussen Siklosi en Cannone leek een herhaling van zetten voor Cannone. Met zwiepertjes over de kom en dynamisch spel wist de Fransman op voorsprong te komen, al bleef de wereldkampioen Siklosi nog overeind. Halverwege de partij nam de voorsprong toe. Op atletische wijze naar beneden duikend bij uitvallen van Siklosi, pakte Cannone steeds weer punten en uiteindelijk ook de 15-10 overwinning. Daarmee heeft de 24-jarige Cannone voor het eerst in zijn carrière een medaille op een internationaal toernooi gepakt: goud op de Olympische Spelen.