OS: Eerste skateboardgoud ooit blijft in Japan

heywoodu

Op de Olympische Spelen in Tokyo heeft het skateboarden haar olympisch debuut gemaakt. In het Ariake Urban Sports Park kwamen de mannen zondag in actie op het onderdeel street, met thuisgoud als resultaat.

Aurélien Girard uit Frankrijk was de beste in de kwalificaties, maar in de finale nam X-Games-winnaar en wereldkampioen Yuto Horigome de touwtjes in handen. Het format was vrij simpel: alle acht finalisten werkten eerst twee runs van 45 seconden af, waarna ze allemaal vijf keer een losse trick mochten laten zien. Deze zeven optredens kregen allemaal een score, de beste vier werden dan bij elkaar opgeteld.

Horigome kende geen geweldige runs, maar op de tricks was hij sterk. Zijn eerste was prima, de tweede niet, daarna haalde hij drie keer indrukwekkend uit. Het bleek genoeg voor een totaal van 37,18 punten en de het goud, voor de 36,15 punten van de Braziliaan Kelvin Hoefler. Brons ging met 35,35 punten naar de Amerikaan Jagger Eaton, wiens landgenoot en veelvoudig X-Games-winnaar Nyjah Huston bleef steken op plek zeven nadat vier van zijn vijf tricks mislukten.