OS: Broer en zus bezorgen Japan dubbel judogoud

Groot feest bij de familie Abe. Zowel Hifumi als Uta Abe hebben goud gewonnen voor Japan bij de Olympische Spelen. Ze zijn broer en zus van elkaar em werden op dezelfde dag kampioen. 

Uta Abe nam het in de finale van de klasse tot 52 kilogram op tegen de Française Amandine Buchard. Het waren respectievelijk de nummer twee en één van de wereldranglijst.  De beslissing viel was in de golden score. Na vier minuten in de overtijd was het dan alsnog ippon voor de 21-jarige Abe.  Het brons ging naar de Italiaanse Odette Giuffrida en de Britse Chelsie Giles. 

Een half uur later stond broer Hifumi in de finale. De als vierde geplaatste 23-jarige trof Vazha Margvelashvili in de eindstrijd, de nummer drie van de plaatsingslijst. Een waza-ari bleek voldoende voor de Japanner. Het brons in deze klasse ging naar Daniel Cargnin (Brazilië) and An Baul (Zuid-Korea). 

Sanne Verhagen zal maandag haar opwachting maken. De judoka uit Best doet mee in de categorie tot 57 kilogram. In de nacht van zondag op maandag neemt de Brabantse het in de eerste ronde op tegen de ervaren Sabrina Filzmoser. De 41-jarige Oostenrijkse en Verhagen stonden zes keer eerder tegenover elkaar op de IJF World Tour. De Nederlandse leidt met 4-2 in onderlinge ontmoetingen. Weet Verhagen haar partij te winnen dan staat ze tegenover de als derde geplaatste Nora Gjokava uit Kosovo.