OS: Kiefer onttroont koningin van de floret Deriglazova

De Amerikaanse Lee Kiefer heeft goud gepakt in een spannende finale op floret. Daarin won de Amerikaanse van de nummer één van de wereld Inna Deriglazova. In de strijd om brons kwam de Italiaanse Volpi tekort voor de bronzen medaille, die naar de verrassend goed schermende Korobeynikova ging.

Bij de Dames op floret leek de winnares op voorhand al zeker te zijn. De Russin Inna Deriglazova is niet enkel regerend olympisch en wereldkampioene, maar ook met een straatlengte voorsprong de nummer één op de wereldranglijst. Bovendien deed de Italiaanse Elisa di Francisca, nummer twee van de wereld en olympisch kampioen van 2012, niet mee in verband met de recente geboorte van haar tweede kind.

De andere grote concurrent Ysaora Thibus vloog er bovendien al snel uit door in een spannend en fel duel met 15-12 te verliezen van Larisa Korobeynikova, de verrassing van de dag. De Russische nummer 18 van de wereld wist uiteindelijk zelfs door te stomen tot de halve finale. Lee Kiefer en Deriglazova wisten zonder al te grote problemen eveneens de halve finale te halen. Voor Alice Volpi wachtte eerste in de kwartfinale landgenote en tweevoudig wereldkampioen Arianne Errigo nog, maar Volpi wist dit zonder kleerscheuren te overleven.

Halve finale

In de halve finale kreeg de favoriet Deriglazova voor het eerst een echt zware tegenstandster de verduren. Alice Volpi liet in een spannende partij zien waarom zij tot de wereldtop behoorde. Met scherpgeplaatste aanvallen kon ze het Deriglazova geruime tijd lastig maken. Desalniettemin liet Deriglazova zien waarom zij de beste van de wereld is. Uiteindelijk kon de Russin een voorsprong krijgen en die gestaag uitbreiden, daarmee uiteindelijk de partij met 15-10 winnende.

Minder spannend was het in de andere halve finale. De grote verrassing van het toernooi, Korobeynikova, werd geen enkele ruimte geboden door de Amerikaanse Kiefer, die met 15-6 de Russin afslachtte. 

Medailles

In de strijd voor brons leek Volpi aanvankelijk de sterke te zijn. Met mooie, zuiver uitgevoerde aanvallen wist ze te scoren, waar Korobeynikova vooral van zich af kon bijten in chaotischere situaties of middels goed getimede voorsteken. De partij golfde heen en weer. De met bravoure spelende Russin weet wist na verloop van tijd een voorsprong te pakken tegen de zichzelf soms forcerende Volpi. Korobeynikova raakte aan het einde echter ogenschijnlijk vermoeid. Dit bood Volpi de mogelijkheid om tot 14-14 terug te komen. In de strijd om het winnende punt viel Korobeynikova aan, maar de Italiaanse weerde deze aanval goed af. Haar riposte overbrugde echter niet voldoende afstand, waardoor Korobeynikova het winnende punt op een presenteerblaadje aangereikt kreeg. Zo kon de Russin brons pakken.

In de finale tussen Kiefer en de grote favoriet Deriglazova nam Kiefer reeds snel de voorsprong met een mooie aanval in de voorbereiding van de Russin. Deriglazova scoorde wel zo nu en dan, maar had het desondanks moeilijk. Kiefer verdedigde de voorsprong afdoende, zonder die echt uit te breiden. Het spel golfde derhalve tussen voorsprong van Kiefer en gelijkspel, maar Kiefer verloor het initiatief in de wedstrijd nimmer. Luidruchtig gesteund door haar landgenoten wist de Amerikaan zodoende de winst over de streep te trekken en daarmee de grote favoriet te verslaan.