Pink steunt Noorse handbalsters in hun strijd tegen het seksisme

De Amerikaanse zangeres Pink wil de Noorse strandhandbalsters steunen in hun strijd tegen seksisme. De 41-jarige schreef op Twitter dat ze de boete "wil" betalen voor de atleten die door de Europese Handbalfederatie (EHF) waren aangeklaagd voor het dragen van korte broeken op het EK.

Ze was "erg trots" op het protest van de strandhandbalspelers tegen "zeer seksistische regels", vervolgde de superster. Ze was van mening dat de EHF eerder "bestraft moet worden voor seksisme", benadrukte Pink. Ze riep de Noren toe: "Goed gedaan, dames. Ga zo door!"

Volgens de Noorse Vereniging zal de boete 15.000 kronen (1440 euro) bedragen. Er zijn al verschillende aanbiedingen geweest om het bedrag over te nemen, zei de voorzitter van de Noorse vereniging, Kare Geir Lio. 

De speelsters dringen aan op een vrije keuze van speelkledij "binnen een gestandaardiseerd kader". Velen vinden de momenteel voorgeschreven bikini's onpraktisch of zelfs vernederend. De wereldbond IHF bepaalt dat mannen tijdens hun beachhandbalwedstrijden een korte broek moeten dragen die "minimaal tien centimeter" boven de knie eindigt. Vrouwelijke spelers moeten een nauwsluitend bikinibroekje dragen met een zijwijdte van "maximaal tien centimeter".

"Ongepaste kleding"
In het duel om de derde plaats met Spanje droegen de Noren niet het vereiste bikinibroekje, maar een langer sportbroekje. De Tuchtcommissie van de Europese Handbalfederatie (EHF) beoordeelde dit als een "geval van ongepaste kleding".

Zie ook: Noorse handbalsters weigeren bikinibroekje en krijgen fikse boete