China beperkt bewegingsvrijheid ongevaccineerden

Diverse regio's in Oost-China gaan per 26 juli beperkingen instellen die ongevaccineerde mensen de toegang ontzegt tot openbare ruimtes als scholen, verzorgingstehuizen, ziekenhuizen, stations, musea en markten. China heeft kort na de uitbraak van COVID-19 een zogenaamd 'Health Code'-systeem ingevoerd dat op basis van onder meer de telefoongegevens en vriendenkring een QR-code genereert.

Beveiligers konden hierdoor controleren of mensen die een gebouw wilden betreden mogelijk besmet waren met het coronavirus. Dit systeem wordt nu aangevuld met de vaccinatiegegevens, wat het voor beveiligers mogelijk maakt om ongevaccineerden te weren.

In China is het gewoon dat elk gebouw, school, kantoor of woonwijk over een toegangspoort en enkele tientallen beveiligers beschikt, wat handhaving gemakkelijk maakt. Lokale autoriteiten roepen de bevolking al langer op om zich te laten vaccineren. De gemeente Chongren heeft afgelopen zondag bericht doen uitgaan dat de bewoners zich snel moeten laten vaccineren of anders risico lopen om "tijdens hun reis of in hun dagelijks leven ongemakken te ervaren", hoewel er geen verdere details gegeven werden.

Gemeente Ninghai maant alle mensen van 18 jaar en ouder om voor 25 juli hun eerste vaccinatie te komen halen, en dat ongevaccineerden vanaf die dag niet meer welkom zijn in openbare gebouwen. Gemeente Qingtian deed eenzelfde oproep de deur uit, en bant ongevaccineerden al vanaf 21 juli.

Het gevoerde beleid en de gehoorzaamheid van de Chinese bevolking legt China geen windeieren, want China is sinds april 2020 uit lockdown. Dankzij het Health Code systeem werden besmettingen snel aangepakt en konden kantoren, bioscopen, winkelcentra en pretparken ruim een jaar geleden al weer open.