Asus ROG Zephyrus S17

Asus heeft een heel gamma aan gaminglaptops. Nu komen ze met een vernieuwde Zephyrus S17. Het vorige model van de Asus ROG Zephyrus S17 was een beetje raar: het toetsenbord lag meteen vooraan, je polsen konden nergens op rusten. Daardoor typte het niet zo fijn. Het trackpad zat helemaal rechts van dat toetsenbord en fungeerde ook als numblock. Leuk als je linkshandig bent, zeg maar. Asus heeft geluisterd en komt nu met een nieuw design.

De Zephyrus S17 heeft nu het toetsenbord achteraan, zoals we gewend zijn van laptops. Hierdoor is er veel plaats voor het trackpad vooraan, dat nu ook een stuk groter is. Er is meer toegevoegd. Als je de laptop openklapt, dan gaat de achterkant van het toetsenbord iets, zo’n 5%, omhoog. En na een tijdje gebruikt te hebben: het typt wel lekkerder. Dit mechanisme heeft nog een comfortvoordeel: omdat het toetsenbord nu iets opgelicht wordt, heeft het minder contact met de warmere componenten in de laptop. Het wordt dus ook minder heet. Het optisch mechanische toetsenbord voelt op zich fijn aan, het indrukken voelt als een soort muisklik. Het is niet als een echt mechanisch toetsenbord, wil je dat per se dan zul je toch voor een extern keyboard moeten gaan.

Asus Rog Zephyrus S17 (2021) (Foto: Asus)

Het 17”-scherm van de laptop komt in twee smaken: of je kiest voor een model met een 4K-scherm met 120Hz en 3ms responsetijd, of je gaat voor een QHD met 165Hz en ook 3ms responsetijd. Persoonlijk zou ik voor die laatste kiezen als je wil gamen: de 4K-variant ondersteunt alleen Nvidia Optimus, de QHD-variant ondersteunt Nvidia Optimus advanced en G-sync. Een kort-door-de-bocht-uitleg: Met Optimus kan een applicatie kiezen tussen de interne GPU en de gaming-GPU op accu te sparen. Op die manier heb je dus minder druk op de accu als je alleen maar aan het typen bent en alleen de interne GPU gebruikt wordt. Je krijgt meer performance (en minder accuduur) als je aan het gamen bent met de gaming-GPU. Een probleem: al rendert de gaming-GPU een game, het zal nog steeds naar de interne GPU worden gestuurd omdat alleen deze beelden naar het scherm kan sturen. Met Optimus Advanced is dat nadeel weg en kan de gaming-GPU direct met het scherm babbelen. Dat scheelt dus eenvoudigweg meer overhead en daardoor krijg je meer performance tijdens het gamen.

Welke variant van het scherm je ook kiest: de bezels van het scherm zijn nu wat dunner dan op het vorige model. Toch konden ze er aan de bovenkant een webcam kwijt, deze was niet aanwezig op de vorige S17. De camera is goed, maar er is wel een ‘probleem’ met de microfoon. Er wordt noise-cancelling ondersteund, maar toch niet zo goed als beweerd wordt. Ik hoor het geluid van de fans als ze op turbo staan te werken en het pakt ook wat geluid van toetsaanslagen mee. Nu zal het voor meetings niet zo’n probleem zijn, maar tijdens het streamen van een game wil je waarschijnlijk toch een externe microfoon.

Asus ROG Zephyrus S17 - Volume Wheel (Foto: Asus)

Er zijn nog wat verschillen met het vorige model. De volume’knop’ is nu flink groter. Het is een scroll-knop, waarmee je het volume kunt regelen. De knop is ook gevoelig voor snelheid, dus als je langzaam scrollt zal het volume met kleine stapjes aangepast worden. Als je een flinke hengst geeft dan zal het volume meteen flink harder of zachter gaan. Door erop te drukken kun je het geluid muten. Handig en het reageert erg snel. Een leuke gimmick: als je de knop ingedrukt houdt dan mute het niet, maar komt er een contextmenu tevoorschijn, dat allerlei opties geeft voor de applicatie waar je in zit. Het vorige model van de Zephyrus S17 had geen LAN-port, dat is nu rechtgetrokken. Er is nu ook een SD-cardreader aan de zijkant te vinden.

De Asus ROG Zephyrus S17 is een gaminglaptop en dat zie je ook aan de specs van het model dat we mochten lenen:

  • 11th gen intel core i9-11900H (8 cores/16 threads, 24m cache)
  • Nvidia Geforce RTX 3080 Laptop GPU (140W with Dynamic Boost 2.0, Ampere architectuur, PCIe 4.0, Realtime Raytracing, DLSS 2.0, Nvidia Reflex)
  • 32GB DDR4 (3200MHz)
  • 2TB NVMe PCIe 4.0

We mochten de QHD-variant proberen om te zien wat dit gamingbeest kan doen. De performance van de 4K-variant op het laptopscherm zal dus wat lager liggen door het gebrek aan Optimus Advanced. Er is overigens nog een uitweg om het op die laptop eenzelfde performance te krijgen: sluit een externe monitor op de displayport die aan de RTX 3080 gekoppeld is, dan zal deze meteen naar het externe scherm renderen in plaats van eerst de Intel GPU aan het werk te zetten.

Asus Armoury Crate - Zephyrus S17 (Foto: Asus)

De resolutie van alle geteste games was in 1440p, de max voor dit scherm. Alle in-game settings stonden op de hoogst mogelijke stand, want ja, met zulke specs wil je ook high, very high, ultra high of welke overtreffende trap van high dan ook wel zien. De resultaten:

  • Shadow of the Tomb Raider: 140fps
  • Cyberpunk 2077 (RTX enabled): 60fps
  • Doom Eternal (RTX enabled): 122fps
  • Metro Exodus (RTX enabled): 69fps
  • Assassin’s Creed Valhalla: 65fps
  • Battlefield V: 154 fps

Een rondje vergelijkend warenonderzoek wijst uit dat deze laptop bij de top behoort als het gaat om gaminglaptops met deze resultaten. De snelheid van de fans hebben hier natuurlijk wel invloed op, ik heb alles op ‘turbo’ gedraaid, zodat de GPU zo’n 140 Watt aan het trekken is. Zet je de fans op ‘silent’ dan zakt de fps duidelijk en zul je vaker ook onder de 60fps gaan zitten.

Ook de temperatuur van de laptopcomponenten kon ik mooi via Armoury Crate van Asus in de gaten houden. Deze heb ik op een warme dag (30+ graden) eens naar de 81 graden zien gaan tijdens het gamen. Op normalere Nederlandse zomerdagen is de temperatuur zo rond de 70 graden. Niet alleen het liftende toetsenbord helpt hier, ook is er gebruikgemaakt van liquid metal-koelpasta en allerlei verbeteringen aan de fans zelf. Die maken dan ook niet zo veel herrie. Op silent is het zo rond de 36 decibel, ga je standje max dan hoor je de luchtverplaatsing met 55 decibel. Ik heb het even opgezocht: dat laatste is te vergelijken met het geluid van een zoemende koelkast.

De nieuwe Asus Rog Zephyrus S17 is een beest voor gaming. De specs van de laptop zijn high-end, de performance is daardoor goed en veel van de tekortkomingen van het vorige model zijn opgelost, zoals de toegevoegde webcam en LAN-port. De laptop blijft redelijk koel, ook onder zwaarder werk en toch doen de fans geen jumbojet-imitatie. Het enige dat mensen zal weerhouden om de geteste variant van de laptop te kopen is waarschijnlijk de prijs. Het topmodel met Geforce 3080 en QHD zoals wij het hebben getest kost namelijk 3599 euro. Je bent dan wel voorbereid voor een wat langere tijd, door de ondersteuning van RTX, DLSS 2.0 en flink wat CPU- en GPU-kracht. Gelukkig zijn er ook modellen met de laptop-versies van de Geforce RTX 3070 en 3060 om niet meteen al je vakantie- en bespaarde corona-lockdown geld uit te geven.