EU gaat belastingparadijs Nederland aanpakken

Het lijkt erop dat de Europese Unie (EU) serieus werk kan gaan maken van de bestrijding van 'legale belastingontduiking' door grote multinationals in Europa. Vooral Nederland, één van 's werelds grootste belastingparadijzen, kan de borst nat maken.

Nike is het eerste slachtoffer van de EU. Woensdag verloor Nike een rechtszaak waardoor de EU verder kan gaan met het onderzoek naar belastingdeals die de schoenengigant heeft afgesloten met Nederland. Zowel Nike als dochteronderneming Converse hebben hun hoofdkantoren in Hilversum.

"Lidstaten mogen ondernemingen niet toestaan complexe structuren op te zetten die hun belastbare winst onnodig verlaagt en hen een oneerlijk voordeel geven ten opzichte van concurrenten", zo meent Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging.

Het onderzoek maakt deel uit van een hardhandig optreden tegen wat de EU liefdadigheidsbelastingovereenkomsten tussen lidstaten en multinationals noemt, waardoor grote bedrijven zoals Apple en Ikea relatief weinig belasting betalen.

De commissie gaat nu verder met haar onderzoek naar vijf fiscale overeenkomsten die tussen 2006 en 2015 door de Nederlandse autoriteiten zijn afgegeven, waarvan er twee nog steeds van kracht zijn.

Overigens won Nederland in 2018 eenzelfde zaak. Toen betrof het belastingdeals met Starbucks.