FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 juni 2021

Oud-defensieminister Donald Rumsfeld (88) overleden

Donald Rumsfeld (88), de Amerikaanse oud-minister van Defensie en voormalig presidentskandidaat, is overleden. Dat heeft zijn familie in een verklaring bekendgemaakt. De lange en indrukwekkende carrière van Rumsfeld werd aan het eind overschaduwd door de mislukte oorlogen in Afghanistan en Irak. Lees verder bij de Gelderlander. 

Bijna 2000 Schotse fans besmet met COVID-19 tijdens EURO 2020

Volgens officiële informatie kunnen bijna 2000 coronagevallen in Schotland in verband worden gebracht met wedstrijden van het Europees voetbalkampioenschap. Tweederde van degenen die in 1991 positief testten, waren fans die, in tegenstelling tot het advies uit het noorden, naar Londen reisden om wedstrijden te kijken, zoals de gezondheidsautoriteit Public Health Scotland aankondigde. Op 18 juni speelden de Schotten in Londen tegen Engeland. Bijna 400 besmette mensen uit Schotland zouden in het stadion zijn geweest, terwijl duizenden fans de straten en pleinen in het stadscentrum bevolkten.

De besmettingscijfers hebben betrekking op degenen die positief testten en die tijdens hun besmettelijke fase - tussen 11 en 28 juni - EURO 2020 wedstrijden of fanevenementen bijwoonden. Volgens de autoriteit was driekwart van de besmette personen tussen de 20 en 39 jaar oud, negen op de tien van het mannelijk geslacht. Drie dagen na de wedstrijd op 18 juni had de Schotse voetballer Billy Gilmour een positieve COVID-19-test. De prof van Chelsea FC moest in quarantaine de beslissende groepswedstrijd tegen Kroatië aanschouwen. Voor de rest van het Schotse team was het EK voorbij na de nederlaag in Glasgow op 22 juni.

De achtste finale tussen Duitsland en Engeland vond dinsdag plaats met bijna 45.000 toeschouwers, het grootste publiek tot nu toe. Afstand en maskers waren een zeldzaamheid in het Wembley Stadium. Hoeveel fans en waarnemers daar besmet zijn geraakt, wordt de komende weken duidelijk. Voor de halve finales en de finale moeten zelfs 60.000 toeschouwers worden toegelaten. Omdat de coronacijfers recentelijk in Groot-Brittannië weer zijn gestegen door de deltavariant, is het grote aantal toeschouwers omstreden.

Velen kijken nu angstig naar de hoge besmettingscijfers in St. Petersburg. Voorafgaand aan de eerste kwartfinale tussen Zwitserland en Spanje aanstaande vrijdag, klinkt er steeds meer kritiek. Van de kant van de UEFA zijn er echter geen wijzigingen of zelfs een uitstel van de wedstrijd gepland; "De uiteindelijke beslissing over het aantal toeschouwers in het stadion ligt altijd bij de lokale autoriteiten." Een aangescherpt hygiëneconcept voor de wedstrijd van vrijdag in het stadion is volgens de Russische organisatoren volgens het staatsbureau Tass niet nodig. Feit blijft: 50 procent van de meer dan 60.000 zitplaatsen in de Gazprom Arena mag bezet worden tijdens Spanje tegen Zwitserland.

Random Pics van de Dag #350

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Verenigd Koninkrijk vervroegt stoppen gebruik steenkool naar 2024

Het VK heeft de uitfasering van steenkool met een jaar tot 2024 teruggebracht.

Zoals de Britse regering in Londen aankondigde, wordt vanaf oktober 2024 geen steenkool meer gebruikt om energie op te wekken in het Verenigd Koninkrijk. In 2020 was het aandeel elektriciteit uit kolen nog 1,8 procent - iets minder dan een decennium eerder was dat 40 procent. De Britse regering moet de desbetreffende wet nog initiëren.

Het veel vroeger stoppen met steenkool door het VK is mogelijk omdat het land gebruik blijft maken van kernenergie voor de opwekking van energie.

Eerste testvlucht voor vliegende auto 'AirCar'

Een prototype vliegende auto heeft een proefvlucht van 35 minuten voltooid tussen twee luchthavens in Slowakije.

Het hybride auto-vliegtuig AirCar heeft volgens de BBC twee minuten en 15 seconden nodig om van auto in vliegtuig te veranderen .

Hij is uitgerust met een BMW-motor, loopt op gewone benzinepompbrandstof. Stefan Klein creëerde het vliegtuig en zei dat het tot 600 mijl kon vliegen op ongeveer 8.200 voet.

Klein testte het vliegtuig zelf en vloog naar de stad voor verslaggevers en bewoners om naar te kijken. Maar het vliegtuig is nog niet klaar om van uw oprit te vliegen. Het kan niet verticaal opstijgen en landen en heeft een landingsbaan nodig.

Het vliegtuig kan ongeveer 106 mph halen en wordt volgens Klein beschreven als een "aangename" en "normale" rit. Klein zei dat het twee jaar duurde om het vliegtuig te bouwen en ongeveer $2,3 miljoen heeft gekost.

VPRO zegt Minister Slob juist te hebben geinformeerd over docu Sigrid Kaag

Minister Arie Slob (Media) heeft de VPRO om opheldering gevraagd over beïnvloeding door D66 van een reeds uitgezonden documentaire over partijleider Sigrid Kaag. De omroep had eerder laten weten dat D66 geen inhoudelijke bemoeienis heeft gehad met de uitzending. Slob nam dat antwoord voor waar over en speelde het door aan de Tweede Kamer. Lees verder bij het AD.

Update 21.40 uur: De hoofdredactie van de VPRO heeft minister Arie Slob (Media) naar eigen zeggen niet verkeerd geïnformeerd toen hij vroeg naar de bemoeienis van D66 met de documentaire over Sigrid Kaag. Tijdens het draaiproces hebben de makers en de partij alleen contact gehad om agenda’s af te stemmen, zegt hoofdredacteur Stan van Engelen tegen het AD.

Nu blijkt uit een WOB verzoek van GeenStijl dat D66 zich wel degelijk met de documentaire bemoeid heeft. Zo zou D66 moeite hebben gehad met een champagneshot tijdens een werkreis naar Niger en beelden die gemaakt waren tijdens een overleg waarin Kaag klaagt over Kamerleden. 

1e Nederlandse militaire nanosatelliet succesvol gelanceerd

De 1e Nederlandse militaire satelliet is vandaag met succes gelanceerd. De nanosatelliet BRIK II is door het bedrijf Virgin Orbit in een baan om de aarde gebracht. BRIK II is een experimenteel project van de Koninklijke Luchtmacht. Defensie betreedt hiermee het ruimtedomein.

In de Defensievisie 2035 staat dat de ruimte een noodzakelijke schakel is geworden voor het informatiegestuurd optreden van de krijgsmacht. Defensie is zeer afhankelijk van satellieten. Denk bijvoorbeeld bij het gebruik van navigatie- en communicatiesystemen. Om de ontwikkeling schaalbaar en betaalbaar te houden, werkt Defensie samen met de Nederlandse industrie en kennisinstituten. BRIK II is hieruit voortgekomen. De lancering is een eerste test om het potentieel van nanosatellieten voor militair en civiel gebruik aan te tonen.

Samenwerking
Het Delftse bedrijf Innovative Solutions in Space is de ontwerper en integrator van BRIK II. Het Koninklijke Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) heeft nieuwe technologieën ontwikkeld die via de BRIK II in de praktijk worden gebracht. Daarnaast is er samenwerking met de Technische Universiteit Delft en internationaal met de University of Oslo.

De satelliet is ongeveer zo groot als een schoenendoos. De naam is een verwijzing naar het eerste vliegtuig voor de Luchtvaartafdeeling in Soesterberg. Dit toestel uit 1913 heette ‘De Brik’ en werd door de Nederlandse krijgsmacht ingezet om het luchtvaartdomein te ontdekken.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Pogacar wint tijdrit, Van der Poel behoudt geel

Tadej Pogacar heeft de vijfde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Sloveen, die vorig jaar de Tour won, was de rapste in een tijdrit over 27,2 kilometer van Changé naar Laval. Hij kwam in precies 32 minuten over de meet. Matthieu van der Poel behield het geel.

Stefan Küng eindigde op 19 tellen achterstand als tweede. De Deen Vingegaard van Jumo-Visma werd derde op een kleine halve minuut.

Van der Poel, die verwacht had dat hij zijn gele leiderstrui vandaag zou verliezen omdat hij geen tijdrijder is, reed een sterke tijdrit en werd met 32,31 vijfde.

In het algemeen klassement heeft  Van der Poel acht seconden op Pogacar. Wout van Aert, vandaag vierde, staat derde op dertig tellen van Van der Poel. Primoz Roglic, die eerder deze Tour zwaar ten val kwam, eindigde als zevende en steeg naar de tiende plaats in het algemeen klassement. Wilco Kelderman reed een matige tijdrit en zakte naar de dertiende plaats in het algemeen klassement.

Doom Eternal's gratis next-gen update is beschikbaar

Update 6 voor Doom Eternal is vandaag beschikbaar, met de komst van een gratis next-gen console-upgrade voor alle huidige bezitters van de game.

Deze update bevat verbeterde visuals en performance, ondersteuning voor ray-tracing en 4K-resolutie met 60 frames per seconde, en een nieuwe 120 FPS-modus voor consolespelers. Update 6 bevat ook het nieuwe Taras Nabad Master Level, evenals een nieuwe Battlemode-arena, gratis voor alle spelers.

Zie hieronder voor een overzicht van de grafische modi die nu voor elk systeem zijn toegevoegd:

Xbox serie X

  • Drie nieuwe grafische modi
  • Ray Tracing Mode draait op 1800p/60 FPS
  • Performance Mode draait op 1800p/120 FPS
  • Balanced mode draait op 4K/60 FPS
  • HDR 10 in elke grafische modus
  • Ultra-kwaliteitsstijl grafische instellingen
  • Cross-Gen BATTLEMODE-ondersteuning met Xbox One
  • Variabele Refresh Rate
  • Variabele Rate Shading

Xbox-Serie S

  • Twee nieuwe grafische modi
  • Performance Mode draait op 1080p/120 FPS
  • Balanced mode draait op 1440p/60 FPS
  • HDR 10 in elke grafische modus
  • Cross-Gen BATTLEMODE-ondersteuning met Xbox One
  • Variabele Refresh Rate
  • Variabele Rate Shading
  • **LET OP**: Ray Tracing Mode is niet beschikbaar op Xbox Series S

PlayStation 5

  • Drie nieuwe grafische modi
  • Ray Tracing Mode draait op 1800p/60 FPS
  • Performance Mode draait op 1584p/120 FPS
  • Balanced Mode draait op 4K/60 FPS
  • HDR 10 in elke grafische modus
  • Ultra-kwaliteitsstijl grafische instellingen
  • Cross-Gen BATTLEMODE-ondersteuning met PlayStation 4
  • DualSense adaptive trigger-ondersteuning

PC

  • Ray Tracing Mode: Beschikbaarheid en prestaties zijn afhankelijk van de pc-hardware van de speler.

COVID-19: 657 positief getesten en 0 doden, totaal 1.685.000 en 17.745

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 657 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.685.000 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 11 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 168 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 0 patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 128 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

*Vanaf 19 juni zal door het LCPS alleen nog op doordeweekse dagen een volledige update van de ziekenhuis opnames mbt COVID-19 worden gegeven.

Er zijn sinds de vorige update 0 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.745 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Website voor gratis vakantietesten COVID-19 werkt niet

Het is niet mogelijk om via de website testenvoorjereis.nl een gratis coronatest voor reizen aan te vragen. De website zou vanaf woensdag beschikbaar zijn, maar vooralsnog kunnen geïnteresseerden alleen nog bellen met de GGD voor een test. De GGD meldt woensdag dat het erg druk is op het speciale telefoonnummer daarvoor, 0800-5005.

Via de website kunnen mensen een afspraak maken voor een sneltest of een PCR-test bij een commerciële testaanbieder. Dinsdag gaf het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat al aan dat de techniek achter het systeem “erg ingewikkeld” is. Lees verder bij Skipr.

Eu­ro­pees recht dwingt Nederland tot mi­li­eu­be­oor­de­ling voor wind­tur­bi­nen­or­men

Voor de algemene normen voor geluid, slagschaduw en veiligheid die in Nederland gelden voor de bouw en het gebruik van windturbines moet op grond van het Europese recht een beoordeling worden gemaakt van de gevolgen voor het milieu. De regering zal nu zo’n milieubeoordeling moeten maken. Tot die tijd mogen deze algemene normen in het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling niet worden gebruikt voor windturbineparken.

Dit volgt uit een tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (30 juni 2021). De uitspraak gaat concreet over het bestemmingsplan ‘Windpark Delfzijl Uitbreiding 2020’ en de omgevingsvergunning voor de bouw van zestien windturbines in Delfzijl. Deze uitspraak heeft ook gevolgen voor vergelijkbare ruimtelijke besluiten voor windturbineparken in Nederland.

Nevele-arrest van Europees Hof van Justitie
De uitspraak van vandaag is het gevolg van het zogenoemde Nevele-arrest van het Hof van Justitie in Luxemburg van juni 2020. In dit arrest oordeelde het Europese Hof in een zaak over een Belgisch windturbinepark dat voor een aantal windturbinenormen op grond van de Europese richtlijn voor Strategische Milieubeoordeling een milieubeoordeling moet worden gemaakt en dat dit ten onrechte was nagelaten. In enkele procedures bij de Afdeling bestuursrechtspraak over windturbineparken, waaronder deze zaak over de uitbreiding van het windpark in Delfzijl, hebben bezwaarmakers aangevoerd dat dit arrest van het Europese Hof ook gevolgen heeft voor de windturbinenormen in het Nederlandse Activiteitenbesluit en de Nederlandse Activiteitenregeling. Volgens hen dwingt het Europese recht ertoe dat ook voor de Nederlandse windturbinenormen een milieubeoordeling moet worden gemaakt.

Milieubeoordeling nodig
De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelt vandaag dat dit inderdaad moet. De hoogste algemene bestuursrechter heeft daarvoor de Nederlandse windturbinenormen beoordeeld aan de hand van de criteria die het Europese Hof in zijn arrest hanteert. Daarbij is vooral van belang dat de windturbinenormen een plan of programma vormen op grond van een Europese milieurichtlijn. Aan de hand van de uitleg die het Europese Hof hieraan geeft in het Nevele-arrest, is de Afdeling bestuursrechtspraak van oordeel dat het Europese arrest geen ruimte laat voor een andere conclusie dan dat voor de Nederlandse windturbinenormen een milieubeoordeling had moeten worden gemaakt.

Gevolg tussenuitspraak – regering aan zet
Het gevolg van de uitspraak is dat overheden de windturbinenormen in het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling niet mogen gebruiken voor windturbineparken totdat een milieubeoordeling is gemaakt. De regering is nu aan zet om zo’n milieubeoordeling te maken. Als die beoordeling op juiste wijze is afgerond, dan staat het overheden weer vrij om aan te sluiten bij de windturbinenormen die dan mogelijk zijn gewijzigd.

In de tussentijd
De uitspraak betekent niet dat er in de tussentijd geen nieuwe besluiten meer kunnen worden genomen over windturbineparken. De gemeenteraad is bij een bestemmingsplan niet verplicht om aan te sluiten bij de windturbinenormen uit het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling. Hij kan in een bestemmingsplan eigen normen stellen, als deze normen maar goed worden gemotiveerd voor het concrete bestemmingsplan. In deze procedure heeft de gemeenteraad van Eemsdelta aangegeven de mogelijkheid te willen krijgen om het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning te herstellen door eigen normen voor de windturbines vast te stellen. De Afdeling bestuursrechtspraak geeft de gemeenteraad daarvoor in de tussenuitspraak van vandaag 26 weken de tijd. Daarna zal de Afdeling bestuursrechtspraak een definitieve uitspraak doen over het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor het windpark.

Menstruatiearmoede: Rotterdam geeft lage inkomens vergoeding via Jeugdtegoed

Rotterdammers met een laag inkomen kunnen vanaf 1 juli ook maandverband, tampons en inlegkruisjes aanschaffen via het Jeugdtegoed op de Rotterdampas. Jongeren kunnen deze producten bij de Hema kopen en afrekenen via het tegoed dat de gemeente op de Rotterdampas stort. Aanleiding hiervoor is de motie ingediend door Duygu Yildirim van de PvdA over menstruatiearmoede in februari dit jaar.

Het Jeugdtegoed is een geldbedrag op de Rotterdampas voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar van ouders met een laag inkomen. Door besteding van dit bedrag bij de aangesloten winkels en vervoersbedrijven kunnen deze kinderen makkelijker meedoen op school en in hun vrije tijd. Per 1 juli worden maandverband, tampons en inlegkruisjes toegevoegd aan het assortiment van de Hema dat met het Jeugdtegoed kan worden gekocht. Als een kind op 1 maart 2021 tussen de 4 en de 18 jaar oud is, dan heeft het kind er mogelijk recht op: 4 tot en met 11 jaar € 275,- of 12 tot en met 17 jaar € 500,-. Het tegoed wordt gestort op de Rotterdampas van het kind. In 2021 ontvingen tot nu toe ruim 9.000 kinderen van 4-12 jaar en circa 8.000 jongeren van 12-18 jaar het jeugdtegoed.

Rotterdammers met een laag inkomen kunnen het jeugdtegoed aanvragen tot en met 30 november 2021. Het kan worden uitgegeven tot 1 maart 2022. Meer informatie: www.jeugdtegoed.nl

Menstruatieproduct ( Foto: Pixabay)
Menstruatieproduct ( Foto: Pixabay)

Het nutteloze feitje van de dag: de eerste file

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Files zijn inmiddels een dagelijks beeld in ons land, zeker nu de coronacrisis op zijn einde loopt neemt het aantal files weer toe. Maar wist je dat er tot 29 mei 1955 nog geen files hadden gestaan op de Nederlandse snelwegen. Op die dag beleefde Nederland een bijzondere primeur, die niet werd veroorzaakt door woon-werkverkeer. Op die eerste Pinksterdag in 1955 zorgde recreatieverkeer op knooppunt Oudenrijn voor een flinke opstopping. De stroom aan West-Duitse toeristen op weg naar de bollenvelden en de kust kruist op het verkeersplein de vele Randstedelingen die afreizen naar de Veluwe met als resultaat 's lands eerste file! Het was zelfs zo bijzonder dat het veel bekijks trok.

Het verkeersplein van knooppunt Oudenrijn zou later nog veel vaker het decor zijn van files (WikiCommons/Eric Koch/Anefo)
Het verkeersplein van knooppunt Oudenrijn zou later nog veel vaker het decor zijn van files (WikiCommons/Eric Koch/Anefo)

Vanaf vrijdag 16 en 17-jarigen aan de beurt voor vaccinatie

Vanaf vrijdag kunnen tieners die geboren zijn in 2004 een afspraak maken voor hun vaccinatie. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet om de vaccinatiegraad nog verder omhoog te krijgen en de samenleving veiliger te maken tegen Covid-19. Ze zullen worden gevaccineerd met het BioNTech/Pfizervaccin. Dat schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer.

Na vrijdag zijn de 16- en 15-jarigen aan de beurt en daarna zal snel worden doorgewerkt naar 12-jarigen. 

De Gezondheidsraad adviseerde gisteren om gezonde kinderen tussen de 12 en 18 jaar oud in te enten met Pfizer/BioNTech. Het vaccin is onlangs goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar. Eerder was al besloten om 12-17 jarigen met een medisch risico te vaccineren, maar inmiddels is duidelijk dat het zinvol en verantwoord is om die hele groep te vaccineren.

'Nederland misleidde Brussel om meer pulsvisvergunningen binnen te halen’

Ambtenaren van het ministerie van Landbouw zouden bewust informatie hebben verzwegen voor de Europese Commissie en gesjoemeld hebben met aantallen, in een poging zoveel mogelijk pulsvisvergunningen binnen te halen. Dat blijkt uit stukken die de NOS heeft gekregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Lees verder bij het AD.

Grote COVID-19-uitbraak onder vakantievierende Spaanse scholieren

Nederlandse scholieren zijn niet de enige die tijdens hun eindexamenreis naar Mallorca besmet zijn geraakt met corona. In Spanje zelf zijn inmiddels bijna 1200 gevallen onder scholieren bekend. Zo meldt het AD.

De COVID-19-uitbraak op het eiland heeft de Spaanse gezondheidsautoriteiten een uitzonderlijke beslissing doen nemen: bijna 300 Spaanse scholieren zijn deze week kort na hun aankomst voor tien dagen opgesloten in een groot hotel in Palma de Mallorca in een poging verdere verspreiding te voorkomen. De verplichte quarantaine heeft tot veel protesten geleid bij familie en de reisbureaus die deze examenreizen hebben georganiseerd. Een aantal scholieren wisten uit het hotel te ontsnappen en zijn weer thuis.

Spanje wil nu alle examenreizen naar het vakantie-eiland schrappen om verder verspreiding van Sars-Cov-2 te voorkomen.

Petitie om 1 juli vrije dag te maken 40.000 keer getekend

De petitie om van Keti Koti, de dag van de afschaffing van de slavernij, een vrije dag te maken heeft veertig duizend handtekeningen behaald. Dat meldt initiatiefnemer en radiostation FunX. De petitie is in minder dan een week voldoende ondertekend om het voorstel officieel voor te leggen aan de Tweede Kamer.

Op 1 juli 1863, inmiddels alweer 158 jaar geleden, werd de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Jaarlijks wordt op 1 juli deze dag door bepaalde groepen herdacht en gevierd , maar het is geen officiële feestdag. Volgens de initiatiefnemers neemt Nederland hiermee onvoldoende verantwoordelijkheid voor haar slavernijverleden. In de petitie wordt niet alleen om een nationale vrije dag gevraagd, maar ook om de formele excuses van Nederland.

Naast FunX zijn ook Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives verantwoordelijk voor de petitie. De vier grote steden pleitten al eerder om 1 juli een nationale vrije dag te maken en overwegen met excuses voor het slavernijverleden te komen. Daarna zal waarschijnlijk snel de schreeuw om herstelbetalingen toenemen.

Ender Lilies: Quietus of the Knights uit op Xbox One en Xbox Series

Uitgever Binary Haze Interactive laat weten dat de 2D actie-RPG Ender Lilies: Quietus of the Knights verkrijgbaar is voor Xbox Series en Xbox One. De PlayStation-versies laten nog even op zich wachten, door onvoorziene technische problemen verwachten ze deze ergens in het derde kwartaal uit te brengen.

In Ender Lilies: Quietus of the Knights viel er niet zo maar regen uit de lucht boven het koninkrijk End. Het was Deathly Rain, waardoor alle levende wezens die het water aanraakten in bloeddorstige lijken veranderden. Het rijk verviel dan ook in chaos. Jij speelt Lillie en kunt door vijanden van hun onsterfelijke vloek te verlossen hun kracht overnemen. Je gaat op een avontuur om achter de waarheid te komen over de Deathly Rain.

Vorige week is Ender Lilies: Quietus of the Knights uitgekomen voor Nintendo Switch en pc.

Bijna 300 varkenshouders stoppen, resterende middelen naar andere stikstofmaatregelen

Van de 430 varkenshouders die zich hebben aangemeld en in aanmerking komen voor de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv), maken in totaal 278 gebruik van de regeling om hun bedrijf te stoppen. Dit leidt tot minder geuroverlast en verbetering van de leefomgeving in Zuid- en Oost-Nederland, zoals bij de aankondiging van deze vrijwillige regeling in het Regeerakkoord is beoogd. De overgebleven financiële middelen (170 miljoen euro) zetten Rijk en provincies in voor andere stikstofmaatregelen. Zo ontstaat stikstofruimte voor de vastgelegde woningbouw- en infrastructuuropgaves. Dat staat in een brief die minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Minister Schouten: “Het is goed dat een belangrijk doel van het Regeerakkoord – minder geuroverlast en daarmee een betere leefomgeving in varkensdichte gebieden – met deze regeling is gehaald. Het tweede, aanvullende doel van de regeling, vermindering van stikstofuitstoot en -depositie, blijft achter bij de eerdere prognose. Dit laat zien dat de structurele stikstofaanpak continu monitoring en meebewegen vereist. Rijk en provincies nemen hun verantwoordelijkheid door bij te sturen.”

Stikstofruimte voor bouw en infra
Het kabinet heeft toegezegd om – los van de structurele stikstofaanpak – met een tweetal maatregelen ervoor te zorgen dat er voldoende stikstofruimte vrijkomt om de bouw van 75.000 woningen en de aanleg van 7 grote infrastructurele projecten mogelijk te maken. Die ruimte komt uit de snelheidsverlaging (overdag 100 kilometer op snelwegen) die vorig jaar is ingegaan en van stoppende varkenshouders. Het stikstofeffect van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen is 2,8 mol, lager dan de beoogde 8,5 mol. De belangrijkste verklaringen zijn een lager aantal stoppende varkenshouders dan vooraf is ingeschat, een lagere gemiddelde stikstofemissie per bedrijf en een gemiddeld andere ligging dan geraamd ten opzichte van Natura 2000-gebieden, wat zich vertaalt in een lagere stikstofdepositie en dus minder stikstofwinst bij opkoop.

Geld naar gerichte opkoop en walstroom zeevaart
De overige afgesproken stikstofruimte voor de woning- en infraopgaves komt uit de inzet van de overgebleven 170 miljoen euro van de subsidieregeling en gaat naar andere, meer specifieke stikstofmaatregelen. Ruimte die niet nodig is voor individuele woningbouwprojecten en de zeven MIRT-projecten, kan ingezet worden voor clusters van woningbouwprojecten en natuurvergunningen voor de PAS-melders.

Rijk en provincies zetten de overgebleven financiële middelen grotendeels in voor een verhoging van het budget voor de (vrijwillige) gerichte opkoop van piekbelasters rondom Natura 2000-gebieden. Met dit geld – ruim 130 miljoen euro bovenop de 350 miljoen euro die eerder al is vrijgemaakt – zoeken Rijk en provincies naar goede alternatieven voor stikstofreductie, bijvoorbeeld in Gelderland waar meer aanmeldingen waren voor een provinciale opkoopregeling van kalverhouderijen dan er budget was. Ook gaat er 15 miljoen euro naar het ministerie van IenW voor het nemen van projectspecifieke maatregelen (zoals extern salderen) om MIRT-projecten mogelijk te maken en 20 miljoen euro naar de walstroomregeling voor de zeevaart, waardoor met name in de kustprovincies Noord- en Zuid-Holland extra ruimte ontstaat voor met name woningbouwprojecten.

Eventuele middelen die overblijven bij de (vrijwillige) opkoop van piekbelasters, waarvan de eerste tranche nu loopt, schuiven Rijk en provincies door naar de tweede tranche na de zomer, waarbij ook verplaatsing van veehouderijen in combinatie met innovatie een opties is.

Deelnemers Srv
Hoewel minder varkenshouders meedoen dan er in eerste instantie interesse toonden, leidt de regeling tot minder geuroverlast en verbetering van de leefomgeving. Definitief stoppen met het bedrijf is een ingrijpend besluit. Waar mogelijk is meegedacht met boeren om deze afweging zo goed mogelijk te kunnen maken. Een gedeelte van de varkenshouders die in aanmerking kwam voor de regeling heeft uiteindelijk besloten niet mee te doen. Bijvoorbeeld omdat varkenshouders de vergoeding niet toereikend vonden, of andere toekomstplannen hadden. In de evaluatie van de regeling zal hier ook aandacht voor zijn, om lessen te kunnen trekken voor eventuele toekomstige regelingen.

Rode Kruis bereikt kwetsbare migranten met totaalpakket innovatieve noodhulp

Het Rode Kruis helpt met een innovatief totaalpakket ongedocumenteerden en migranten die nieuw zijn in Nederland. De hulporganisatie merkte in de coronacrisis dat deze groepen behoefte hebben aan een veilige, digitale plek met praktische informatie over corona, onderdak, medische zorg, juridisch advies, veiligheid en voedselhulp. Naast de WhatsApp hulplijn en boodschappenvouchers biedt het Rode Kruis nu ook via de website https://helpfulinformation.redcross.nl praktische informatie over hulp in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Almere en Lelystad. “Vanaf deze week worden kwetsbare migranten in grote delen van het land gevaccineerd. Het is belangrijk dat ze een prik kunnen halen zonder zich zorgen hoeven te maken over hun status”, vertelt Heleen van den Berg, hoofd Nationale Hulpverlening van het Rode Kruis.

Daarbij kunnen de mensen zelf kiezen naar welke locatie zij gaan, bijvoorbeeld naar een bestaande GGD-locatie of naar een speciaal voor de doelgroep ingerichte plaats. De ongedocumenteerden en nieuwe migranten hoeven zich niet per se te registreren, maar kunnen ook anoniem een vaccin halen.

In Almere was bij wijze van uitzondering afgelopen weekend een speciale locatie ingericht: een kerk die veel bezocht wordt door Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse migranten en ongedocumenteerden. Het Rode Kruis, de GGD en de kerkgemeenschap sloegen daarbij de handen ineen en na de kerkdienst konden zo’n dertig kwetsbare migranten een vaccinatie krijgen. Bright Antwi van de kerk: “Ik weet zeker dat deze mensen niet naar een gewone vaccinatielocatie zouden gaan. De angst voor autoriteiten zit erg diep. Bovendien zijn veel ongedocumenteerden zeer honkvast, ze durven niet zomaar naar een andere plaats te gaan. Wat dat betreft is de website helpfulinformation een godsgeschenk. De informatie is specifiek gericht op wat er in ‘hun’ stad mogelijk is, of mensen nu een warme maaltijd zoeken of een dak boven het hoofd.”

Human centered design
Van den Berg van het Rode Kruis: “Ons data en digitale team 510 heeft deze hulpverlening ontwikkeld aan de hand van human centered design. En in nauwe samenwerking met de doelgroepen. Ongedocumenteerden en migranten die net nieuw zijn in Nederland hebben bijna allemaal een smartphone, én grote behoefte aan praktische en vooral laagdrempelige informatie. Bij voorkeur afgesteld op de eigen omgeving. Helpfulinformation.redcross.nl biedt daarom per stad in het Engels informatie over coronavaccinaties, onderdak, medische zorg, juridisch advies, veiligheid en voedselhulp. Met helpfulinformation.redcross.nl en de WhatsApp Hulplijn +31 6 14458781 hebben de ongedocumenterden en nieuwe migranten de meest noodzakelijke informatie letterlijk binnen handbereik, en hoeven ze niet langs talloze organisaties en loketjes.”

Hulp in Utrecht, Lelystad, Almere en Den Haag
Behalve Amsterdam is nu ook informatie beschikbaar over hulp in Utrecht, Lelystad, Almere en Den Haag. Naast de website kunnen de migranten eventueel boodschappenvouchers krijgen of direct contact met het Rode Kruis via de WhatsApp hulplijn. Van den Berg: “Ook over de boodschappenvoucher waren de reacties overwegend positief. Normaal verstrekken we boodschappenkaarten. Maar voor deze groep hebben we met hulp vanuit het bedrijfsleven speciale online vouchers laten maken. Zodat ze zich niet nodeloos hoeven te verplaatsen middenin de pandemie. Via onze partnerorganisaties bepalen we wie er voor de voucherhulp in aanmerking komt. Deze mensen kunnen zich vervolgens digitaal bij ons aanmelden. Daarna krijgen ze via WhatsApp elke week voor een vast bedrag een voucher toegestuurd waarmee ze zelf in de supermarkt boodschappen kunnen doen. En wie behoefte heeft aan 1-op-1 contact of meer hulp, kan ons via de WhatsApp hulplijn bereiken.”

Overlevingskansen vergroten
John was een tijdje ongedocumenteerd. Hij weet uit ervaring hoe dringend de behoefte aan deze innovatieve noodhulp is. En hoe belangrijk het is dat die is ontworpen vanuit de gebruiker. Dat was zijn drijfveer om als ervaringsdeskundige mee te helpen aan de totstandkoming van helpfulinformation. “Vanaf het moment dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst mijn asielverzoek afwees, stond ik op straat. Ik ging naar Amsterdam, waar ik redelijk onder de radar van de autoriteiten kon blijven. Via via hoorde ik in het asielzoekerscentrum dat je daar na een afwijzing bij een aantal loketjes kan aankloppen voor voedsel of onderdak. Maar waar precies, hoe en welke? Het was gekmakend. Hoe kun je bij instanties hulp zoeken als je je juist probeert te verbergen voor de autoriteiten? Ik werd depressief, angstig en heel eenzaam. Dit hulppakket van het Rode Kruis maakt een levensgroot verschil als je op straat staat. Ik gun het anderen die tijdelijk in nood verkeren dat ze via helpfulinformation, de WhatsApp hulplijn of de boodschappenvouchers ook hun overlevingskansen kunnen vergroten.”

Tour: Etappe 5 - Tijdrit en strijden om het geel

We zijn aangekomen bij de vijfde etappe van de Tour de France, een dag na een etappe waarin het wat chaos betreft voor het eerst wel mee bleek te vallen. Er staat een potje tijdrijden op het programma vandaag, alles en iedereen diep het rood in dus.

De start vindt plaats in Changé, waarna men één voor één koers zet richting Laval Espace Mayenne, een rit over 27,3 kilometer - lange tijdritten kennen we tegenwoordig helaas niet echt meer. Rellende_Rotscholier heeft de hele etappe hier weer uitgebreid voorbeschouwd, we gaan er weer goed voor zitten.

Amund Grondahl Jansen opent het bal om 12.15 uur, gevolgd door onder meer Victor Campenaerts om 13:55u, Brandon McNulty om 14.22u, Stefan Küng om 15.31u en dan zo langzamerhand wel de klassementsrenners - geletruidrager Mathieu van der Poel is om 16.50u aan de beurt en finisht vermoedelijk rond 17.25u.

De volledige startlijst is hier te vinden.

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: gruwelijk nat, maar niet overal

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hee hallo!

Het zuidoosten en noordwesten hebben een vrij nat etmaal achter de rug, in korte tijd tweemaal een wolkbreuk heb ik mee mogen maken. Er gebeurde weer eens iets, sinds de meters sneeuw, lang geleden in februari. Goed, terug naar vandaag

Vanavond valt er in het zuidoosten een bui met mogelijk onweer en hagel, het gaat er even spoken. Ook in het noorden kan nog een buitje vallen. In de loop van de avond wordt het wat rustiger; wel blijft de variabele wind vrij krachtig, op de wadden nog een tandje krachtiger. De temperatuur is rond de 16 graden.

Vannacht verandert er vrij weinig; de temperatuur zakt tot een graad of 13 en kan er her en der wat neerslag vallen. In het zuiden en oosten des lands neemt de wind af tot zwak, Bft 2. Ook kan er wat mist ontstaan.

Morgen blijft het ook niet droog en is de zomer ver te zoeken met slechts 17 graden. Dit biedt wel kans om nog even goed af te koelen want ook donderdag verloopt niet droog. Maar goed, ik bespaar jullie de ellende vooralsnog. Of je moet dit lekker vinden, in dat geval: geniet er van! 

Op sommige plekken was het gruwelijk nat (Foto: _UserName_)
Op sommige plekken was het gruwelijk nat (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.