Nederlands elftal evenaart derde plek op FIFA-ranking en is groepshoofd op Olympische Spelen

Een mooie opsteker voor het Nederlands elftal. De Nederlandse vrouwenploeg is namelijk naar de derde plaats gestegen op de FIFA-wereldranglijst. Het heeft de derde plaats overgenomen van Frankrijk. De ploeg is hierdoor groepshoofd bij de loting voor de groepsfase op de Olympische Spelen. 

De FIFA heeft vrijdag de nieuwe ranglijst bekendgemaakt en op die lijst is te zien dat Oranje nu derde staat. De vorige keer bezette Nederland nog de vierde plaats. Door de stijging van de Leeuwinnen is Frankrijk een positie gezakt, naar plek vier. In de afgelopen interlandperiode verloor Oranje met 1-0 van Spanje, maar werd Australië met 5-0 verslagen. Dat land is mede door die zeperd van plaats zeven naar plaats negen gezakt.

De lijst wordt nog altijd aangevoerd door wereldkampioen Verenigde Staten, terwijl Duitsland de tweede plek in handen heeft. Nederland is samen met Brazilië het enige land in de toptien die een stijging heeft meegemaakt. Brazilië steeg naar plek zeven. 

Nederland is samen met gastland Japan en de VS groepshoofd bij de loting. Pot 2 bestaat uit Zweden, Groot-Brittannië en Brazilië, in pot 3 zitten Canada, Australië en China. Nieuw-Zeeland, Chili en Zambia vormen pot 4. Bij de loting worden de twaalf landen verdeeld over drie groepen van vier. De nummers één en twee van iedere groep gaan naar de kwartfinales, samen met de twee beste nummers drie.