Zondag weer veilig koffiedrinken op Museumplein

Voor degenen die zondag op het Amsterdamse Museumplein een lekker bakkie pleur willen komen drinken is er goed nieuws! Burgemeester Femke Halsema heeft het Museumplein en de straten rondom het plein vandaag opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie er preventief mag fouilleren; geen last dus van onverwachte messentrekkers.

Op zondag 17 januari gebeurde dat voor het eerst. Op de verboden demonstratie tegen de geldende coronaregels kwamen ongeveer tweeduizend demonstranten af. Toen de politie het Museumplein wilde ontruimen werd er door een groepje relschoppers geweld gebruikt tegen agenten, ME'ers en politiepaarden. In de weken daarna gebeurde dat nog een aantal keer.

Honderden aanhoudingen
"De politie heeft de afgelopen weken honderden aanhoudingen verricht op en rond het Museumplein. Het is geen van deze personen toegestaan om zich vandaag op het Museumplein te begeven. Doen ze dat wel, dan kan de politie op gezag van de burgemeester aan elk van deze personen per direct een gebiedsverbod opleggen", zo staat in een persbericht van de gemeente.

Het veiligheidsrisicogebied is ingesteld vanaf 11.00 uur. Het besluit is genomen in samenspraak met de politie en het Openbaar Ministerie. Het is volgens de gemeente mogelijk dat er vandaag opnieuw mensen met slagwapens naar het Museumplein willen komen.

Aangezien die aangepakt gaan worden, is het met het verwachte zonnige weer een heerlijk vredig dagje om een bakkie te drinken op het grote grasveld.