FOK! Wat een weer: helder en koud

winterbanner

De ochtend begint overwegend helder en koud, wel drijven er wat velden hoge bewolking over. De temperatuur ligt tussen -5°C in het uiterste zuidwesten en -11°C plaatselijk in het noordoosten van het land. In het noordoosten en oosten komen daarbij gevoelstemperaturen beneden de min 15 graden voor. De rest van de dag verloopt overwegend zonnig, geleidelijk komt er van het westen uit steeds meer hoge bewolking het land binnendrijven. Het blijft droog. De temperatuur loopt op naar rond of net boven het vriespunt in het noorden en noordoosten van het land en ca. 4°C in het zuiden. In Zuid-Limburg wordt het lokaal 6°C. Er is vooral op lokale wegen aanhoudend kans op gladheid door sneeuwresten of bevriezing van natte weggedeelten. De zuidoostenwind is boven land matig en aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

In de nacht naar maandag wordt de bewolking geleidelijk dikker. In de tweede helft van de nacht valt er in het westen af en toe wat lichte regen. Met een nog bevroren ondergrond leidt dit mogelijk tot verraderlijke gladheid door ijzel. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt, in het oosten en noordoosten iets eronder, in het zuidwesten iets erboven. De wind is zuid tot zuidoost en is matig, langs de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Maandag overdag is het bewolkt en valt er af en toe regen. Omdat de temperatuur in de ochtend nog dicht bij het vriespunt ligt en de vorst nog in de grond zit kan er enige tijd verraderlijke gladheid door ijzelvorming optreden. De grootste kans op ijzel is voor de noordoostelijke helft van het land. In de tweede helft van de middag wordt het van het westen uit overwegend droog. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 2°C in het uiterste noordoosten tot 7°C in het zuidwesten en zuiden. De wind draait geleidelijk van zuid tot zuidoost naar zuid tot zuidwest en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)

 

 Er werd afgelopen week veel sneeuw geruimd (Foto: qltel)
Er werd afgelopen week veel sneeuw geruimd (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.