FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 februari 2021

Breed draagvlak avondklok, beperkte daling sociale contacten

8 van de 10 mensen staat achter de avondklok. Ruim 9 op de 10 van de mensen geeft aan zich in de eerste week aan de avondklok te hebben gehouden. Daarentegen toont men zich kritischer over de beperking van 2 naar 1 bezoekers per dag. De helft van de mensen steunt deze maatregel en de naleving is 80%. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM.

Sinds 23 januari geldt een avondklok. Tussen 21.00 uur en 4.30 mogen mensen hun huis niet verlaten zonder geldige reden. Bijna alle ondervraagde mensen geven aan zich aan deze maatregel te houden (94%), met kleine verschillen tussen leeftijdsgroepen (92% tot 98%). Driekwart van de mensen zegt de avondklok te steunen, 11% staat er neutraal in en 14 procent zegt tegen te zijn. Hierbij zijn er wel grote verschillen tussen leeftijdsgroepen: 6 op 10 jongeren en jongvolwassenen (16-24 jaar) steunt de avondklok. Dit stijgt naar steun door 9 op 10 mensen van 55 jaar en ouder.

Minder bezoek
De regel voor thuisbezoek is ook aangescherpt van twee naar een per dag. Waar 91% aangaf zich begin januari aan de regel van 2 bezoekers gehouden te hebben is dit gedaald naar 80% bij 1 persoon per dag. 41% gaf aan eind januari helemaal geen bezoek te hebben ontvangen. Het aantal bezoeken (in vergelijking met begin januari) is met 3,5 procent afgenomen. Parallel hieraan is het draagvlak voor deze maatregel gedaald van 72% naar 53% (22% staat er neutraal in, 26% is tegen de maatregel). Het draagvlak is een stuk lager bij mensen onder de 40 jaar (vier op de tien) dan bij mensen van 70 jaar en ouder (zeven van de tien mensen).

Geiger wint generale repetitie voor WK noordse combinatie

De World Cup op de noordse combinatie in het Duitse Klingenthal is afgesloten met een fraaie wedstrijd. Het was alweer de generale repetitie voor het WK dat op 22 februari in Oberstdorf begint, want de tussenliggende wedstrijden in Beijing en Lillehammer zijn geannuleerd.

De rappe Oostenrijker Lukas Greiderer won verrassend het schansspringen en mocht vier seconden voor de minder rappe Japanner Ryota Yamamoto vertrekken. Manuel Faisst uit Duitsland volgde op twaalf seconden, zeven tellen voor de Japanner Akito Watabe, die de snelle Duitser Vinzenz Geiger vier seconden achter zich had. Het gevaar daarachter kwam vooral van de Duitsers Fabian Riessle, Johannes Rydzek en Eric Frenzel, die tussen de 53 seconden en 1:06 minuten na Greiderer vertrokken.

Yamamoto werd al rap bijgehaald door Faisst, Geiger, Akito Watabe en diens broer Yoshito. Laatstgenoemde wapperde er met Yamamoto snel af, voorin voerde vooral Geiger de jacht op Greiderer aan. In de tweede helft van de race haakte Faisst af, Akito Watabe en Geiger sloten met dik drie kilometer te gaan aan bij Greiderer. Watabe haakte aanvankelijk af en Geiger sloeg een beslissend gat, waardoor de Duitser zijn tweede opeenvolgende zege pakte. Watabe haalde Greiderer tóch nog bij en won het sprintje om plek twee.

NFL: Buccaneers met overmacht naar Brady's 7e Super Bowl-winst

De Tampa Bay Buccaneers hebben voor de tweede keer in de geschiedenis van het team de Super Bowl gewonnen, de grote finale van het american footballseizoen. De titel in de NFL ging vorig jaar naar de Kansas City Chiefs, de ploeg die nu overklast werd.

De van de New England Patriots overgestapte legendarische quarterback Tom Brady nam de Buccaneers in eigen stadion aan de hand. Aan het eind van het eerste kwart combineerde hij met zijn jarenlange kompaan Rob Gronkowski voor een 8-yard touchdown pass, halverwege het tweede kwart kwam er een 17-yard touchdown pass op Gronk achteraan: 14-3, want Harrison Butker had voor de Chiefs vanaf 49 yards al raak getrapt.

Butker trapte vanaf 34 yards ook raak (14-6), maar in de laatste seconden van de eerste helft bediende Brady Antonio Brown vanaf één yard: 21-6. Nadat ene The Weeknd voor wat deuntjes zorgde in de rust werd de strijd vervolgd, Butker was vanaf 52 yards trefzeker en hield de hoop van de titelverdedigers levend: 21-9.

Een 27-yard run van Leonard Fournette halverwege het derde kwart zorgde voor 28-9, Ryan Succop trapte 31-9 op de borden vanaf 52 yards. Vervolgens kregen de Chiefs nog wel wat kansen, maar twee prachtige passes van quarterback Patrick Mahomes werden in de endzone om zeep geholpen en een interception van de Buccaneers gooide de boel definitief op slot.

Tampa Bay won met 31-9 en Brady pakte zijn zevende Super Bowl-zege, een absoluut record voor de veteraan.

UFC: GŲkhan Saki geen UFC-vechter meer, rematch Verhoeven lonkt

Gökhan Saki, de Turks-Nederlandse kickbokslegende, schijnt geen actieve vechter van de UFC meer te zijn. Op de website van de grootste MMA-organisatie staat dat Saki een 'voormalig vechter' is.


Mooiste KO's van Saki (Bron: YouTube)

De geruchten dat de 36-jarige Saki niet meer in de octagon zou vechten gingen al langer over het internet, maar nu lijkt het concreet.

Saki maakte furore als bliksemsnelle kickbokser en als zwaargewicht heeft hij klassieke gevechten uitgevochten met legendes als Peter Aerts, Badr Hari, Tyrone Spong en Semmy Schilt. In 2013 verloor Saki nog van Rico Verhoeven.

Het verblijf van Saki in de UFC was kort. Zowel in 2017 als in 2018 vocht hij een partij; één keer winst tegen Henrique da Silva, een jaar later een KO-verlies tegen Khalil Rountree Jr. Een blessure hield hem daarna ruim twee jaar uit de kooi.

Op instagram gaf de Turkse-Nederlander al een mogelijke voorschot op zijn toekomst. In een felicitatie aan Rico Verhoeven na zijn overwinning in het zwaargewichttoernooi, meldde hij: "Waarom niet?"

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Random Pics van de Dag #228

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Drie Nederlanders naar volgende ronde Q-School; Van Barneveld doet goede zaken

Darters Michael Plooy, Lorenzo Pronk en Richard Veenstra hebben zich geplaatst voor de volgende ronde van de Qualifying School in het Duitse Niedernhausen. Raymond van Barneveld deed maandag bij zijn rentree goede zaken, maar is er nog niet. 

Van Barneveld verloor in de vierde ronde (achtste finales) met 5-6 van de Kroaat Pero Ljubic. Hij kwam in eerste instantie nog wel knap terug van 3-5 achter naar 5-,5 maar miste in de zenuwslopende elfde en beslissende leg twee matchdarts. Ljubic klaarde klus wel. Barney kon echter terugkijken op een mooie middag. Hij won in de eerste drie rondes van de Bosniër Adis Ljubijankic (6-1), Leo Hendriks (6-1) en Gillian Koehoorn (6-0). Dat deed hij met keurige gemiddeldes van respectievelijk 83,9, 91,1 en 100,2 en ook tegen Ljubic haalde hij met 91,1 geen slecht niveau.

De Q-School is vanwege de coronacrisis in twee fasen opgedeeld. De vier dagwinnaars zijn geplaatst voor de finaleronde. Ook de top 43 na drie dagen zich voor de finales. Iedere overwinning is goed voor een punt. Van Barneveld heeft nog twee dagen te gaan om veel punten te verzamelen. 

De voorbereiding van Van Barneveld werd zondagmiddag ernstig verstoord doordat de gevel van zijn woning in Den Haag instortte. Er raakte daarbij niemand gewond, maar er was wel veel schade. Van Barneveld was zelf op dat moment al in Niedernhausen. Als Barney erin slaagt om een Tourkaart te veroveren, dan mag hij weer meedoen aan alle Players Championships, waarop hij zich kan plaatsen voor het WK. Hij nam ruim een jaar geleden afscheid, maar kondigde in september alweer zijn comeback aan. 

Drie Nederlanders zijn wel al zeker van de volgende ronde. Plooy won in zijn dagfinale met 6-4 van Nico Kurz. Veenstra rekende in de finale af met Remo Mandiau (6-4), terwijl Pronk met 6-4 te sterk was voor Geert de Vos.

Europese Q-School 1A - Laatste 16
Nico Kurz 6 | 3 Dennie Olde Kalter
Michael Plooy 6 | 3 Mario Vandenbogaerde
Pero Ljubic 6 | 5 Raymond van Barneveld
Adam Gawlas 6 | 1 Jiri Brejcha
Geert De Vos 6 | 5 Moreno Blom
Lorenzo Pronk 6 | 2 Michael Unterbuchner
Remo Mandiau 6 | 4 El Abbas El Amri
Richard Veenstra 6 | 2 Niko Springer

Finaleronde
Michael Plooy 6 | 4 Nico Kurz
Adam Gawlas 6 | 1 Pero Ljubic
Lorenzo Pronk 6 | 4 Geert De Vos
Richard Veenstra 6 | 4 Remo Mandiau

Sneeuwpret op FOK! #2

Het zal niemand ontgaan zijn, maar het is wit buiten!! De NS rijdt vandaag maar mondjesmaat, rechtszittingen gaan niet door, maar FOK!kers hebben sneeuwpret!!! Ook een leuke sneeuwfoto gemaakt ?? Stuur hem naar frontpage@fok.nl met je username dan zetten we hem erbij!! 

We trappen de dag af met de achtertuin van Ghost_Buster die mooi wit zag gisteren ...

Sneeuwpret op FOK!  (Foto: Ghost_Buster)
Sneeuwpret op FOK! (Foto: Ghost_Buster)

Politie vindt man die barre voettocht ondernam naar huis

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 29-jarige man levend teruggevonden na een grote zoektocht. Vanwege de treinuitval besloot de man om van Gouda richting zijn huis in Weesp te lopen. Door het slechte weer raakte de man uitgeput en onderkoeld.

Onderweg belde de man met zijn moeder. Hij vertelde haar dat hij het koud had en uitgeput was. Daarna werd de verbinding verbroken. Direct werd er door de politie een zoektocht op poten gezet. Onder andere eenheden van de politie Amsterdam, Midden-Nederland en de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid gingen meteen op zoek naar de jongeman. Ook de politiehelikopter werd hierbij ingezet.

Ernstig onderkoeld
Vlak voor de Weesperbrug vond een surveillance-eenheid van de Landelijke Eenheid de man liggend op het fietspad van de N236 aan. Hij was ernstig onderkoeld en volledig uitgeput. De collega’s gaven de man direct een warme, dikke politiejas en wikkelde hem in een isolatiedeken. Het toegesnelde ambulancepersoneel onderzocht de man ter plaatse waarna hij met zijn familie werd herenigd.

Barre omstandigheden
Onder normale omstandigheden duurt een voettocht van Gouda naar Weesp ongeveer 11 uur. Het is een afstand van is zo'n 54 kilometer. Zondag waren de weersomstandigheden echter alles behalve normaal; het sneeuwde tussen Gouda en Weesp en de temperatuur lag rond de -5 graden.

Celstraf geŽist tegen Amsterdammers voor bomaanslag in Rotterdam

Een enorme knal zorgt er in de nacht van 17 op 18 mei 2020 voor dat een woning aan de Rotterdamse Jagthuisstraat zwaar beschadigd raakt. Ook geparkeerde auto’s en een school aan de overkant van de straat lopen forse schade op. Uit onderzoek blijkt al snel dat er een zelfgemaakt explosief aan de gevel van een woning is bevestigd en tot ontploffing is gebracht. Een 20-jarige vrouw en een 22-jarige man uit Amsterdam hoorden vandaag allebei 40 maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk, tegen zich eisen.

Kenteken
Dat er geen gewonden of doden vallen na de klap is een wonder. Als de politie op de meldingen van een ontploffing afkomt ligt de straat bezaaid met glas en is het kozijn van een woning compleet vernield. Hoewel de schrik er in de straat goed in zit, kunnen verschillende getuigen toch een goede beschrijving geven van de verdachten. Zo zien ze direct na de explosie een witte auto wegrijden waarvan ze het kenteken deels kunnen noteren. Nadat het kenteken is verspreid krijgen surveillanten in Amsterdam de auto op de A10 in het vizier. Even later kunnen de beide verdachten in de hoofdstad worden aangehouden.

Sporen
In de auto treft de politie een aantal spullen aan die voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) worden gebracht. Op onder andere kleding, de handen van de verdachten en hun schoenen worden sporen van explosieven aangetroffen. Met een in de auto aangetroffen mobiele telefoon blijkt te zijn gezocht naar de Jagthuisstraat. Ook is het toestel gebruikt om er mee naar het betreffende adres te navigeren.

Drugsconflict
Het is niet het eerste incident bij de woning aan de Jagthuisstraat in het Nieuwe Westen. Een paar dagen daarvoor is ook al op het huis geschoten. In de maand mei gebeurde dat in korte tijd ook bij een aantal andere panden in Rotterdam. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat een gestolen partij verdovende middelen zeer waarschijnlijk de oorzaak is van de hoog opgelopen spanningen.

“Nietsontziend lijkt er opdracht gegeven te zijn om allerlei panden die ook maar enigszins te linken zijn aan personen die misschien iets te maken hebben gehad met de rip van een partij drugs onder vuur te nemen”, aldus de officier van justitie ter zitting. “Hierbij is voor lief genomen dat daarbij onschuldige burgers letsel kunnen oplopen of zelfs daarbij gedood kunnen worden. Het is echt een wonder dat mensen geen letsel of erger hebben opgelopen.”

Dinsdag staan nog eens twee verdachten in dit onderzoek voor de rechter. Zij worden beschuldigd van het schieten op de woning.

De rechter doet op 9 maart uitspraak.

Zuid-Afrika; geen AstraZeneca-vaccins vanwege minimaal effect tegen ZA-variant

Zuid-Afrika gaat het gebruik van AstraZeneca's COVID-19-vaccin in het vaccinatieprogramma stopzetten, nadat uit gegevens bleek dat het minimale bescherming bood tegen een milde tot matige infectie door de Zuid-Afrikaanse COVID-19 variant die momenteel de meeste COVID-19 besmettingen veroorzaakt in het Afrikaanse land.  

Minister van Volksgezondheid Zweli Mkhize zei zondag dat de regering zou wachten op nader advies van wetenschappers over de beste manier om verder te gaan met de COVID-19 vaccinatiecampagne, nadat proeven had aangetoond dat het AstraZeneca-vaccin (AZ-vaccin) het risico op een milde of matige COVID-19 infectie uit de 501Y.V2-variant niet significant vermindert.

Voordat deze meer besmettelijke variant op grote schaal in Zuid-Afrika werd verspreid, vertoonde het AZ-vaccin een werkzaamheid van ongeveer 75% tegen COVID-19 besmettingen, aldus onderzoekers.

In een latere analyse van het AZ-vaccin die voornamelijk gebaseerd was op infecties door de nieuwe Zuid-Afrikaanse variant, was er slechts 22% minder kans op het ontwikkelen van milde tot matige COVID-19 infectie vergeleken met degenen die een placebo kregen. Hoewel onderzoekers zeiden dat het cijfer niet statistisch significant was, ligt het vanwege de opzet van de proef ver onder de richtlijn van ten minste 50% ( waarop vaccins als effectief tegen het virus worden beschouwd).

In de studie werd niet beoordeeld of het vaccin ernstige COVID-19 infectie hielp voorkomen, omdat het voornamelijk relatief jonge volwassenen betrof die niet geacht werden een hoog risico te lopen op een ernstig ziekzijn.

AstraZeneca zei zaterdag dat het geloofde dat zijn vaccin bescherming kon bieden tegen ernstige ziekten en dat men al was begonnen het AZ-vaccin aan te passen tegen de 501Y.V2-variant.

Toch zei professor Shabir Madhi, hoofdonderzoeker van de AstraZeneca-studie in Zuid-Afrika, dat de gegevens over het vaccin een realiteitscheck waren en dat het tijd was om 'de verwachtingen van COVID-19-vaccins opnieuw te beoordelen'.

Zuid-Afrika hoopt 40 miljoen mensen, of tweederde van de bevolking, te vaccineren om een zekere groepsimmuniteit  te bereiken, maar heeft nog geen enkele vaccinatie toegediend.

Het land had gehoopt gelijk te starten met het vaccineren van zorgpersoneel na het ontvangen van 1 miljoen doses AZ-vaccins. In plaats daarvan hoopt men nu de komende weken te gaan starten  met het vaccineren van zorgpersoneel met de vaccins die zijn ontwikkeld door Johnson & Johnson en Pfizer / BioNTech.

Woonzorgcentrum gooit COVID-19 vaccins weg vanwege defecte koelkast

Door een technisch probleem met de koelkast, heeft het Delfzijlse woonzorgcentrum Van Julsingha coronavaccins moeten weggooien. Het Pfizer-vaccin kon niet onder de juiste omstandigheden worden bewaard.

In het woonzorgcentrum wonen voornamelijk alleenstaanden en echtparen. Een groot deel van hen zou afgelopen vrijdag gevaccineerd worden. Donderdagavond bleek echter dat de koelkast defect was, en besloot de instelling in overleg met het RIVM om de vaccins weg te gooien, meldt RTV Noord. Meer hierover bij Skipr.

COVID-19: nieuwe meldingen van overlijden kort na vaccinatie

Het bijwerkingencentrum Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen (Lareb) laat maandag weten dat het centrum tot op heden vijftien meldingen heeft ontvangen van overlijden kort na ontvangst van de coronavaccinaties. Het betreft vijftien ouderen die zijn overleden één tot negen dagen na de vaccinatie.

Het Lareb laat in een nieuwsbericht weten dat er geen reden is om aan te nemen dat het vaccineren heeft geleid tot overlijden. Vanzelfsprekend volgt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de ontwikkelingen nauwgezet.

Veiligheid
Uiteraard is de veiligheid en gezondheid van de mensen die worden gevaccineerd de eerste prioriteit. In Nederland beoordelen artsen of een persoon, oud of jong, geschikt is om te worden gevaccineerd, zeker bij kwetsbare en oudere mensen. Ouderdom of een zwakke gezondheid zijn geen reden om niet te vaccineren.

Ouderen, met of zonder een zwakke gezondheid, hebben echter wel een sterk verhoogd risico op een ernstig verloop van COVID-19. Om die reden adviseert de Gezondsheidsraad om met vaccinatie van ouderen en kwetsbaren te starten. Mensen kunnen, al dan niet in overleg met hun naasten en/of behandelend arts, zelf afwegen of vaccinatie zinvol is, bijvoorbeeld bij een terminale ziekte.

Kwetsbare ouderen
Iedereen in Nederland boven de 18 jaar krijgt een vaccinatie tegen corona aangeboden. Ook mensen op hoge leeftijd of mensen met een (zeer) kwetsbare gezondheid. Op 18 januari is gestart met vaccinatie van kwetsbare ouderen. Gemiddeld overlijden er in Nederland naar schatting tweeduizend 80-plussers per week. Hier zullen logischerwijs ook mensen bij zijn die pasgeleden zijn gevaccineerd.

Meer informatie over bijwerkingen van de coronavaccinatie zijn te vinden in het wekelijkse overzicht op de website van Lareb Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen .

De vaccinatiecampagne tegen COVID-19 is tot stand gekomen op basis van het advies van de Gezondheidsraad en volgens besluit van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De coronavaccins die in Nederland worden gebruikt zijn veilig bevonden en goedgekeurd voor gebruik door zowel het European Medicines Agency (EMA) als het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Jetten en Wilders roepen kabinet op: eventuele Elfstedentocht moet doorgaan

Het demissionaire kabinet moet ondanks de coronacrisis kijken of schaatsen op natuurijs mogelijk is. Dat zegt D66-fractieleider Rob Jetten. Ook PVV-leider Geert Wilders vindt dat de Elfstedentocht moet doorgaan als het weer het toelaat. Meer hierover bij Dagblad van het Noorden.

Telefoonverkoop eindigt in straatroof

Zondagmiddag rond 12:45 uur werd bij het treinstation Koog aan de Zaan (voorheen station Koog Bloemwijk) een 17-jarige jongen door twee jongemannen beroofd. De politie is op zoek naar getuigen.

Het slachtoffer had via internet met een jongeman een afspraak gemaakt voor de verkoop van zijn telefoon. Na de ontmoeting bij het station kwam een tweede persoon aanlopen. Hij bleek een vriend te zijn van de koper. Nadat de verkoop was afgerond, bedreigde deze persoon plotseling het slachtoffer en beroofde hem. Het slachtoffer rende weg en kon zichzelf in veiligheid brengen. Hij raakte niet gewond.

Signalement
De twee daders waren mannen van rond de 17 jaar oud met een getinte huidskleur. Eén persoon droeg een kaki kleurige jas met capuchon en een zwarte trainingsbroek. De ander droeg een grijze jas, een donkere broek en een blauw wegwerp-mondkapje. 

Getuigenoproep
De politie doet onderzoek naar deze beroving en komt graag in contact met getuigen. Heeft u de straatroof gezien rond 12:45 uur bij het treinstation Koog aan de Zaan? Heeft u de vermoedelijke daders voor of na het incident in de omgeving gezien? Heeft u een camera in de buurt en mogelijke beelden van de daders? Of heeft u andere informatie over deze zaak? Neem dan contact op via telefoonnummer 0900-8844. Dat kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000.

Avondklok wordt verlengd tot en met 2 maart

De avondklok wordt verlengd tot en met 2 maart. Dat betekent dat nog ruim drie weken lang niemand tussen 21.00 uur en 4.30 uur de straat op mag zonder goede reden, zo heeft het demissionaire kabinet vanmiddag besloten.

Het houden van een avondklok loopt daarmee gelijk aan de rest van de coronamaatregelen in de huidige lockdown, zoals de sluiting van de horeca en niet-essentiële winkels. Deze zijn geldend tot en met 2 maart. Als de besmettingscijfers daar aanleiding toe geven, kan de avondklok, evenals de andere coronamaatregelen, eerder worden ingetrokken.

COVID-19: 2273 nieuwe besmettingen en 25 doden, totaal 1.007.981 en 14.428

LET OP: De besmettingscijfers van vandaag zijn niet representatief aangezien er een groot deel van de teststraten is gesloten in verband met de winterse omstandigheden.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2273 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.007.981 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 120 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1492 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 26 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 542 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 48 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 14.428 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Vanaf heden worden ook dagelijks het aantal toegediende vaccins weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

11 'avondklokrelverdachten' voor de rechter in Oost-Nederland

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland dagvaardt woensdag 10 februari 11 verdachten voor de politierechters van de rechtbanken in Gelderland en Overijssel vanwege ongeregeldheden rond de avondklok.

Het gaat om verdachten die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan onder meer opruiing, bedreiging en geweld tegen politieagenten. In de meeste zaken is sprake van opruiing via sociale media. In Arnhem zullen zes verdachten terecht staan, in Zutphen vier en in Almelo één.

Van de zes personen die in Arnhem voor de rechter moeten verschijnen, zijn er twee minderjarig. Hun zaak wordt, zoals gebruikelijk bij minderjarigen, achter gesloten deuren behandeld.

De elf verdachten zijn in de leeftijd van 15 tot en met 43 jaar. Ze komen uit Hedel, Nijmegen, Neede, Zeewolde, Harderwijk, Winterswijk en gemeenten Losser, Buren en Nunspeet. De feiten waarvoor zij terecht staan zijn gepleegd tussen 21 en 29 januari in onder meer Hedel, Malden, Neede, Harderwijk, Arnhem, Winterswijk, Tiel en Hengelo (Overijssel).

De eerste zaak die verband houdt met de ongeregeldheden rond de avondklok in Oost-Nederland is woensdag 3 februari behandeld in Zwolle. Daar kreeg een 20-jarige man uit Zwolle een celstraf opgelegd van 6 weken waarvan 4 weken voorwaardelijk voor het gooien van een flesje in de richting van een politieauto tijdens ongeregeldheden in Zwolle. Het OM had 2 maanden celstraf geëist waarvan 1 maand voorwaardelijk.

Het OM heeft meteen na invoering van de avondklok en de ongeregeldheden die daarop volgden, aangekondigd stevige straffen te zullen eisen tegen verdachten die de avondklok aangrijpen voor het plegen van strafbare feiten, en in het bijzonder voor het plegen van geweld tegen hulpverleners zoals politieagenten.

Leraar Joods-orthodoxe school vrijgesproken van ontucht met leerlingen

Een 33-jarige man is in hoger beroep vrijgesproken van ontucht met 5 kinderen. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. De rechtbank veroordeelde de man eerder wegens ontucht met 1 kind tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie achtte in hoger beroep ontucht met 1 kind bewezen en eiste een gevangenisstraf van 22 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Massages
De man was leraar op een Joods-orthodoxe school in Amsterdam. In 2012 meldde een van de leerlingen van de school dat de man hem aan schouders en nek had gemasseerd én had aangeraakt op zijn geslachtsdeel. Daarop werd de man geschorst door de schoolleiding. Later kwamen nog meer meldingen van andere kinderen over massages en aanrakingen aan het onderlichaam.

Bewijs
Het gerechtshof oordeelt dat te veel twijfel bestaat over de betrouwbaarheid van de verklaringen van de kinderen die de latere meldingen hebben gedaan om deze als bewijs te kunnen gebruiken. Daarbij zijn met name van belang de (onduidelijkheid over de) totstandkoming van deze verklaringen en het risico op onbewuste beïnvloeding van de kinderen. Daarom spreekt het gerechtshof de man van deze feiten vrij.

De verklaring van het kind dat de eerste melding deed vindt het gerechtshof authentiek. Het gerechtshof heeft geen reden om aan te nemen dat deze verklaring is beïnvloed door anderen. Toch spreekt het gerechtshof de man ook van dit feit vrij omdat de verklaring van het kind over het betasten van zijn geslachtsdeel niet wordt ondersteund door ander bewijs en het masseren van nek en schouder, hoe ongepast ook, in deze zaak strafrechtelijk niet als ontucht kan worden aangemerkt.

Nijmeegse Vierdaagse 2021 afgelast

Stichting DE 4DAAGSE maakt met pijn in het hart bekend dat de Vierdaagse in 2021 niet doorgaat. De coronapandemie, de bijkomende maatregelen en de vooruitzichten maken het voor de organisatie onmogelijk om de 104de Vierdaagse te organiseren zoals iedereen dat mag verwachten.

Anderhalve meter onmogelijk en vaccinatiegraad niet hoog genoeg
De kans dat Nederland in juli nog te maken heeft met de 1,5-metermaatregel is groot. Voor wandelaars valt tijdens wandeldagen op het start- en finishterrein veel te regelen, maar onderweg en voor het publiek zorgt dit voor problemen. De organisatie moet rekening houden met de aantrekkingskracht van de Vierdaagse op het publiek. Het controleren en naleven van de 1,5-metermaatregel is bij het grootste evenement van Nederland onmogelijk. Bovendien: is de Vierdaagse nog wel de Vierdaagse zonder het feest en de support van de toeschouwers aan de zijlijn?

Stichting DE 4DAAGSE verneemt daarnaast de twijfels over de vaccinatiegraad in Nederland in de derde week van juli. Er is een kans dat deze nog niet hoog genoeg is om de Vierdaagse op een veilige manier te organiseren. Marsleider Henny Sackers legt uit: “Wij voelen een grote verantwoordelijkheid voor de veiligheid en gezondheid van onze deelnemers, toeschouwers, vrijwilligers en medewerkers. We kunnen hun veiligheid op dit moment niet garanderen en willen niemand blootstellen aan gevaar in welke vorm dan ook.”

Financieel en organisatorisch onverantwoord
Om een groot evenement als de Vierdaagse te organiseren, begint men al maanden van tevoren met de voorbereidingen. Daar komen ook kosten bij kijken. De huidige onzekerheden nu en richting de zomer maken het risico te groot om die stappen te nemen. Bovendien moeten de deelnemers op tijd beginnen met hun voorbereidingen. Zij nemen vakantiedagen op, investeren tijd in training en maken kosten voor inschrijving, vervoer en verblijf, terwijl ook voor hen de onzekerheid groot is. Door deze beslissing nu te nemen, weten wandelaars, medewerkers, vrijwilligers, partners en leveranciers waar zij aan toe zijn.

Geen concessies aan identiteit
In het donker met duizenden deelnemers wachten op het startschot, high fives met het publiek en elkaar kunnen omhelzen na weer een volbrachte dag: dat is het Vierdaagsegevoel. De morele steun van tienduizenden toeschouwers en het ongekend diverse en internationale deelnemersveld maken de wandelmars uniek. Juist in deze tijd had de organisatie heel graag voor een lichtpuntje gezorgd, maar er is een grens aan noodzakelijke concessies die in strijd zijn met de identiteit van de Vierdaagse.

Alles gedaan om afgelasting te voorkomen
De afgelopen maanden heeft Stichting DE 4DAAGSE alle mogelijkheden onderzocht om de Vierdaagse in 2021 te kunnen organiseren. Zo is, naast vele andere ideeën, onderzocht of de Vierdaagse verplaatst kon worden naar een andere datum en of er op meerdere routes tegelijkertijd kon worden gelopen. Voor al deze opties geldt dat Stichting DE 4DAAGSE deze om uiteenlopende redenen niet haalbaar en/of wenselijk acht. Hoofd organisatiebureau Lotte Janssen: “Externe partijen passen hun hele planning en vakanties aan op een Vierdaagse in de derde week van juli. Zelfs het onderhoud van wegen is daar omheen gepland. Dit betekent dat we de Vierdaagse dus niet kunnen verplaatsen of over meerdere weken kunnen verspreiden.”

Teleurstelling
De organisatie deelt de teleurstelling die nu ongetwijfeld zal overheersen. In de eerste plaats bij de wandelaars die al voor het tweede jaar op rij de Vierdaagse niet door zien gaan. Bij de Nijmegenaren en inwoners van doorkomstgemeenten die wederom het feest in hun voortuin moeten missen. Maar ook bij de partners, leveranciers, vrijwilligers en alle anderen die de Vierdaagse ieder jaar weer mogelijk maken en een warm hart toedragen. En tot slot ook bij talloze ondernemers die nu inkomsten moeten missen in deze toch al zware tijd. Stichting DE 4DAAGSE gaat er - vanaf vandaag - alles aan doen om in 2022 wél weer een feestelijke Vierdaagse te kunnen organiseren.

Toekomst
Deelnemers die in 2020 stonden ingeschreven en hebben betaald, blijven in ieder geval verzekerd van deelname bij de eerstvolgende editie van de Vierdaagse. Verdere informatie over inschrijving en reglementen voor de editie van 2022 is nog niet bekend. De organisatie bekijkt samen met Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) daarnaast nog hoe het Vierdaagsegevoel toch gezamenlijk valt te beleven met een alternatief voor de Vierdaagse. Ook zonder de Vierdaagse blijft de derde week van juli voor wandelaars en voor Nijmegen namelijk dé Vierdaagseweek. Wanneer daar meer over bekend is, wordt dat gecommuniceerd via de website www.4daagse.nl en social media.

In de tussentijd moedigt de organisatie iedereen aan om in beweging te blijven. Juist nu, want wandelen kan altijd en overal. Henny Sackers: “Wij hopen iedereen in 2022 weer te mogen verwelkomen op de Wedren.”

Het nutteloze feitje van de dag: enorme vagina

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Dat de blauwe vinvis een enorm dier is weten we wel, maar weet je dat de vagina van een volwassen vrouwtje groot genoeg is om doorheen te lopen? De gleuf is tussen de 1,8 en 2,4 meter!

Hamilton blijft bij Mercedes, samen voor meer diversiteit

Na maandenlang speculeren is het dan eindelijk gebeurd, Lewis Hamilton heeft zijn contract bij Mercedes F1 verlengd. Het gaat om een contract voor één jaar. Naast alles rond de Formule 1 willen Hamilton en het team zich extra inspannen voor de maatschappelijke doelen waarvoor de wereldkampioen zich al tijden hardmaakt.

"Een aanzienlijk deel van de nieuwe overeenkomst bouwt voort op de gezamenlijke inzet voor meer diversiteit en inclusie in de autosport, iets waar Lewis en Mercedes zich vorig jaar reeds voor inspanden. Dit zal de vorm krijgen van een gezamenlijke liefdadigheidsstichting met als missie het ondersteunen van meer diversiteit en inclusie in al zijn vormen in de autosport", zo laat het team in een persbericht weten.

Wetsvoorstel dubbele achternaam in consultatie

Het moet mogelijk worden dat kinderen de achternamen van beide ouders dragen. Een wetsvoorstel van minister Dekker voor Rechtsbescherming dat dit regelt, gaat vandaag in internetconsultatie. De dubbele geslachtsnaam kan uit maximaal twee namen bestaan en zal geschreven worden zonder koppelteken, dus bijvoorbeeld Jansen De Boer. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Jansen, De Boer, Jansen De Boer en De Boer Jansen.

"Een op de drie mensen wil graag de mogelijkheid hebben om hun kinderen de namen van beide ouders mee te geven. Die optie willen we ouders geven.“ zegt minister Dekker.

Sinds de invoering van de Burgerlijke Stand in Nederland in 1811 kregen kinderen automatisch de naam van de vader. Sinds 1998 is het ook mogelijk om te kiezen voor de naam van de moeder. Uit een publiekspeiling van het ministerie van Justitie en Veiligheid van 2020 blijkt dat 32% van de mensen de mogelijkheid wil hebben om hun kinderen de namen van beide ouders mee te geven. Die keuze wordt mogelijk als deze wetswijziging na het wetgevingstraject en parlementaire behandeling uiteindelijk in werking zal treden. Ouders kunnen dan een dubbele geslachtsnaam geven aan het eerste kind in een gezin dat op of na de datum van inwerkingtreding van de wet wordt geboren. Die keuze zal ook gelden voor eventuele volgende kinderen in het gezin.

Bijzonderheden
Voor de groep mensen die al een dubbele of meervoudige achternaam hebben, zoals Van Bergen Henegouwen of Korthals Altes, wordt deze naam als een enkelvoudige geslachtsnaam gezien. Mochten zij dat willen, kunnen ook zij hun kind dus een dubbele geslachtsnaam meegeven, zoals Van Bergen Henegouwen De Boer.

Voor geadopteerde kinderen wordt het mogelijk om een combinatie te kiezen van hun geslachtsnaam bij geboorte en de namen van hun adoptieouders. Wel geldt ook hier een maximum van twee namen in totaal.

Een dubbele geslachtsnaam sluit ook beter aan bij mensen die vanwege meerdere nationaliteiten een andere achternaam hebben in een ander land. Soms is zelfs een procedure tot naamswijziging nodig om eenheid in hun achternamen te brengen. Dat is straks niet meer nodig.

De keuze voor een dubbele geslachtsnaam is niet verplicht. Als ouders geen keuze maken, krijgt een kind de geslachtsnaam van de vader of duomoeder in het geval van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Bij ongehuwde of niet geregistreerde partners krijgt het kind automatisch de geslachtsnaam van de geboortemoeder.

Trailer: Superman & Lois

Terwijl in filmland de Superman-fans zitten te wachten op volgende maand, wanneer Zack Snyders versie van Justice League verschijnt, is er op tv-gebied ook wat nieuws te vinden; later deze maand begint de nieuwe serie Superman & Lois (in de VS) en daarvoor is nu een nieuwe, korte, trailer verschenen.

Hoe zou je het vinden als je een puber bent en je vader onthult dat hij eigenlijk niet alleen, net zoals je moeder, een journalist is, maar ook de grootste superheld van onze planeet? De trailer voor Superman & Lois laat zien dat de zoons van Lois en Clark (de enige zoon van het tweetal in de comics is in de serie uitgebreid met een broer) leren dat hun vader Superman is. Het laat zien dat deze serie niet zomaar weer een actieserie over Superman is, maar ook eens het gezinsleven van Lois en Clark laat zien en de complexiteit die de combinatie van werk, ouderschap en een leven als superheld met zich meebrengt.

In Superman & Lois worden de rollen van Clark Kent en Lois Lane gespeeld door Tyler Hoechlin en Elizabeth Tulloch. Zij spelen deze rollen al een tijdje in andere DCTV-series. Hoechlin maakte zijn debuut als Clark in het tweede seizoen van Supergirl in 2016 en in 2018 was Tulloch voor het eerst als Lois Lane te zien in The Flash, tijdens een crossover tussen verschillende DC-series. Superman & Lois gaat in de VS van start op 23 februari met een dubbele aflevering. Het is niet bekend of de serie ook op korte termijn in Nederland legaal te zien zal zijn.

Nieuwe trailer voor The Falcon and the Winter Soldier

Terwijl Marvel-fans zich momenteel het hoofd breken over wat de verschillende elementen in WandaVision allemaal te betekenen hebben maakt Marvel Studios zich klaar om de volgende serie op Disney+ te droppen; The Falcon and the Winter Soldier. Deze serie heeft nu een nieuwe trailer.

De serie volgt Sam Wilson en 'Bucky' Barnes na de gebeurtenissen in Avengers: Endgame, waarin zij afscheid namen van hun vriend Steve Rogers en Wilson de titel 'Captain America' van Rogers toebedeeld kreeg. In deze serie wil Wilson naar verluidt die titel nog niet echt accepteren, terwijl er intussen een dreiging uitgaat van Helmut Zemo, de man die verantwoordelijk was voor de gebeurtenissen in Captain America: Civil War. Als we de trailer mogen geloven, is er in ieder geval genoeg ouderwetse Marvel-actie te zien.

The Falcon and the Winter Soldier is opgezet door Malcolm Spellman en Kevin Feige en heeft naast Anthonie Mackie en Sebastian Stan als terugkerende gezichten ook Daniel Brühl en Emily VanCamp uit vorige Captain America-films. Ook is er een rol voor Don Cheadle als James Rhodes. De serie is te zien vanaf 19 maart.

COVID-19: kabinet besluit vandaag over avondklok

Ministers van het demissionaire kabinet komen vandaag bijeen om een besluit te nemen over de avondklok. Een overleg dat gisteren gepland stond op het Catshuis kon niet doorgaan vanwege het winterse weer.

De avondklok die enkele weken geleden werd ingesteld, loopt komende woensdag om 4.30 uur af. Het is vooralsnog onduidelijk op welke manier het besluit over de avondklok bekend zal worden gemaakt.

De avondklok werd ingesteld om het contact tussen mensen verder te beperken. Het besluit werd genomen met het oog op de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus. Die variant is al een aantal weken aan een flinke opmars bezig in Nederland.

Minister Dekker schort interlandelijke adoptie per direct op

De Nederlandse overheid is tekortgeschoten door jarenlang weg te kijken van misstanden bij interlandelijke adoptie en hier niet op in te grijpen. Die conclusie trekt minister Dekker voor Rechtsbescherming uit het rapport van de commissie Joustra over de rol en verantwoordelijkheid van de Nederlandse overheid bij interlandelijke adoptie van kinderen in tenminste de periode 1967-1998. De commissie concludeert dat de Nederlandse overheid vanuit de gedachte met adoptie uit het buitenland ‘goed te doen’ zich in het verleden te passief heeft opgesteld. Hierdoor was het toezicht op adoptieprocedures onvoldoende en is er niet ingegrepen bij misstanden die aan het licht kwamen. Hoewel er in de loop der tijd verschillende maatregelen zijn genomen om het toezicht op en de regulering van adoptie te verbeteren, concludeert de commissie dat het systeem inherente kwetsbaarheden bevat. Reden voor minister Dekker om per direct interlandelijke adoptieprocedures op te schorten.

“Het is pijnlijk te moeten constateren dat de overheid niet heeft gedaan wat er van haar mocht worden verwacht. Want hoewel veel adopties als positief zijn ervaren, had de overheid in de gevallen waar er sprake was van misstanden een actievere rol moeten nemen door in te grijpen. Het positieve sentiment rond adoptie in de vorige eeuw – met als leidend idee dat we met adoptie goeddeden – biedt weliswaar een verklaring, maar geen rechtvaardiging. Voor deze opstelling van de overheid zijn excuses op zijn plaats”, aldus Dekker.

Onderzoek
Eind 2018 heeft minister Dekker een onafhankelijke commissie gevraagd onderzoek te doen naar de gang van zaken rondom oude adoptiezaken vanuit het buitenland. De aanleiding was informatie over een adoptiezaak uit Brazilië die naar boven kwam bij de behandeling van een Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur). Deze informatie wees op mogelijke betrokkenheid van de overheid bij illegale adoptie van baby’s uit Brazilië in de jaren zeventig en tachtig. De commissie stuitte in de onderzochte landen op verschillende soorten misstanden die zich structureel voordeden. Het gaat om zaken als vervalsing van documenten, kinderhandel, fraude en corruptie. Maar ook onethische handelingen als onder valse voorwendselen of onder morele druk afstand laten doen van kinderen, met opzet onzekerheid of onduidelijkheid creëren rondom iemand zijn afkomst en misbruik maken van armoede. De Nederlandse overheid was in bepaalde gevallen op de hoogte van misstanden, maar heeft niet effectief ingegrepen. Hiermee werden de misstanden in stand gehouden, zo blijkt uit het vandaag opgeleverde rapport.

Maatregelen
Dekker: “Geadopteerden verdienen erkenning waar het gaat om de fouten uit het verleden. Zij moeten kunnen rekenen op onze hulp in het heden. En voor de toekomst moeten we ons kritisch afvragen of en hoe we doorgaan met adoptie vanuit het buitenland”. Geadopteerden die op zoek zijn naar hun afkomst krijgen ondersteuning van een landelijk expertisecentrum. Dit centrum zal naast ondersteuning in alle fasen van de zoektocht ook laagdrempelige sociaalpsychologische hulp en juridische ondersteuning bieden. Daarnaast zegt Dekker toe dat de Staat zich bij vorderingen in verband met interlandelijke adoptie niet meer zal beroepen op verjaring. Hiermee verstevigt hij de rechtspositie van geadopteerden die een procedure starten tegen de Staat.

Dekker deelt de twijfel van de commissie of het wel mogelijk is om een adoptiesysteem te ontwerpen waarin misstanden niet meer voorkomen. De mogelijkheden om voldoende toezicht te houden op het adoptieproces zijn beperkt. Het is aan een volgend kabinet om een standpunt in te nemen over de toekomst van interlandelijke adoptie. In de tussentijd worden nieuwe adoptieprocedures uit het buitenland per direct opgeschort om kinderen en hun biologische ouders te beschermen tegen misstanden. Dit betekent concreet dat er geen nieuwe aanvragen tot het starten van een adoptieprocedure meer in behandeling worden genomen. Degenen die al een beginseltoestemming hebben kunnen, na uitvoering van een extra toets, hun procedure afronden.

Bent u op zoek naar uw roots/heeft u vragen over uw biologische afkomst? Neem dan contact op met het FIOM, via www.fiom.nl. Wil je verder praten over dit onderwerp met een professionele hulpverlener? Neem dan (anoniem) contact op met een professionele hulpverlener van MIND Korrelatie via www.mindkorrelatie.nl.

Mortierongeval in Mali krijgt geen strafrechtelijk vervolg

Het noodlottig mortierincident in Mali, dat in 2016 aan twee militairen het leven kostte, krijgt geen strafrechtelijk vervolg. Dit heeft het Openbaar Ministerie Oost-Nederland besloten na uitvoerig onderzoek. De oorzaak van het vroegtijdig ontploffen van de mortiergranaat is niet onomstotelijk vast komen te staan. Daarom kan ook niet worden vastgesteld of het ongeval het gevolg is van het handelen of nalaten van een of meerdere personen.

Bij het mortierincident op 6 juli 2016 in de omgeving van Kidal (Mali) kwamen een sergeant en een korporaal om het leven. Naar het voortijdig ontploffen van de granaat zijn diverse onderzoeken gedaan. De KMar deed eerder onder leiding van het OM een feitenonderzoek. Daarnaast hebben ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), de Commissie van Onderzoek (CvO) van Defensie en het Kenniscentrum Wapensystemen en Munitie (KC W&M) rapporten opgemaakt.

De resultaten van de bovengenoemde rapporten zijn door het OM betrokken bij een tweede feitenonderzoek. In dit tweede feitenonderzoek is ook de aangifte die de ouders van beide omgekomen militairen hebben gedaan, meegenomen.

De diverse onderzoeken leverden geen eensluidende conclusie op over de oorzaak van de voortijdige ontploffing. Belangrijk vraagpunt bleef of de oorzaak lag in een productiefout, of dat ook de wijze van opslag en vervoer heeft bijgedragen aan de verslechtering van de granaat.

Het tweede feitenonderzoek, waarbij het OM een buitenlandse expert heeft betrokken, heeft hier ook geen definitief uitsluitsel over gegeven.

Om tot een strafbaar feit te komen waarvoor een of meerdere personen vervolgd kunnen worden, moet de oorzaak van de vroegtijdige ontploffing bekend zijn. Deze oorzaak moet vervolgens in directe relatie staan tot het handelen of nalaten van personen. Nu er geen oorzaak van de vroegtijdige ontploffing vastgesteld kan worden, kan dit strafrechtelijk niet aan iemand worden toegerekend.

Daar komt nog bij dat zeer veel personen en organisatie-onderdelen zich over langere tijd hebben bezig gehouden met de aanschaf, de controle, de opslag, het vervoer en het gebruik van de mortiergranaten. Hierdoor is het niet mogelijk om een eindverantwoordelijke (militair of burger) aan te wijzen.

Het feitenonderzoek is afgesloten en krijgt geen vervolg in de vorm van een strafrechtelijk onderzoek. De officier van justitie heeft deze conclusie besproken met de nabestaanden. Het OM is zich ervan bewust dat de conclusie, na jaren van onzekerheid, zeker voor de nabestaanden onbevredigend kan zijn. De nabestaanden kunnen tegen de beslissing van het OM via een artikel 12-procedure een klacht indienen bij het Gerechtshof.

Rechtszittingen afgelast vanwege code oranje

Vandaag gaan nagenoeg alle zittingen die plaats zouden vinden op één van de zittingslocaties van het hof Arnhem-Leeuwarden (dus in Arnhem, Leeuwarden of Zwolle) niet door vanwege het winterse weer. Het KNMI heeft code oranje afgegeven, veel treinen vallen uit, dus is het niet verantwoord om mensen naar zittingen toe te laten komen.

De rechtbank in Groningen heeft besloten om bij een mogelijke code rood alleen spoedzittingen die geen uitstel dulden door te laten gaan, bij code oranje gaan de zittingen zo veel mogelijk door en bij code geel gaan alle zittingen gewoon door. 

De rechtbank in Gelderland heeft besloten om alle zittingen gewoon door te laten gaan, mensen die vanwege het weer niet naar de rechtbank kunnen komen moeten zelf contact opnemen met de rechtbank. 

Nieuwe winnaars in hevige sneeuwval tijdens World Cup-finale rodelaars

In het Zwitserse St Moritz, de geboorteplaats van de sleesporten, is het World Cup-seizoen in het rodelen afgesloten. De afsluitende estafette kon geen doorgang vinden op zondag: na één team bleek de hevige sneeuwval de sensoren dusdanig in de war gebracht te hebben dat het systeem met startpoortjes nauwelijks werkte.

Dubbels
Martins Bots en Roberts Plume vormen hét rookieduo van het seizoen en in de World Cup-finale begonnen de Letten indrukwekkend: ze noteerden de snelste tijd, 0,073 seconden voor de Duitsers Toni Eggert en Sascha Benecken. Ludwig Rieder en Patrick Rastner uit Italië volgden op 0,098 seconden en op 0,120 seconden deden de Letse veteranen Andris en Juris Sics ook nog mee om de podiumplekken.

De gebroeders Sics verdedigden hun positie op overtuigende wijze in de tweede run, Rieder/Rastner kwamen 0,143 seconden achter de Letten terecht. Eggert en Benecken maakten een forse fout, verloren 0,230 seconden en twee posities. Bots en Plume mochten als laatste naar beneden en completeerden hun stunt: met 0,064 seconden pakten de jonge Letten hun eerste World Cup-zege.

Mannen
Nico Gleirscher sloeg in run één een opvallend grote slag: de Oostenrijker nam maar liefst 0,239 seconden voorsprong op de Rus Roman Repilov. Namens Duitsland volgden Felix Loch (+0,267) en Sebastian Bley (+0,276), met ook de Let Arturs Darznieks (+0,278), Wolfgang Kindl uit Oostenrijk (+0,303) en de Duitser Max Langenhan (+0,315) nog in de podiumstrijd.

Langenhan behield overtuigend zijn positie in run twee en wipte over Kindl en Darznieks heen. Bley leverde vijf plekken in en Loch kwam 0,014 seconden tekort om Langenhan te kloppen. Ook Repilov kwam er niet aan te pas: de Russische wereldkampioen viel drie plekken terug. Gleirscher's voorsprong was groot en bleek net groot genoeg: met 0,060 seconden voorsprong pakte hij zijn eerste World Cup-zege.

Vrouwen
Er kwam een flinke bak sneeuw naar beneden, waardoor de omstandigheden bepaald niet gelijk waren en de vroege starters een enorm voordeel hadden. De Letse Kendija Aparjode profiteerde met de snelste tijd in run één, maar liefst 0,271 seconden voor de Duitse Cheyenne Rosenthal.

De Zwitserse Natalie Maag volgde op 0,337 seconden, voor Lisa Schulte uit Oostenrijk (+0,356) en Elina Vitola uit Letland (+0,366), terwijl de reguliere toppers op minstens 0,758 seconden (wereldkampioene Julia Taubitz) of zelfs meer dan een volle seconde stonden.

In run twee werd de boel flink heen en weer geschud, maar Taubitz pakte vanaf plek negen in elk geval de leiding. Landgenote Dajana Eitberger kwam 0,043 seconden achter haar terecht, maar Vitola ging er verrassend met 0,252 seconden onderdoor. Schulte viel drie plekken terug, een prima resultaat, waarna Maag er twee inleverde - óók een sterke prestatie.

Rosenthal verloor vier plekken en dus was de Letse zege zeker: Vitola stond nog altijd op één, Aparjode was de laatste. Zij viel echter vijf plekken terug en dus ging de winst voor het eerst naar Vitola, die het nauwelijks kon geloven, voor Taubitz en Maag, die haar eerste podiumplek ooit pakte.

NS rijdt vandaag 'mondjesmaat'

Vannacht is door NS en ProRail keihard gewerkt om vandaag treinen te kunnen laten rijden. Op dit moment rijden er, waar het kan, enkele sprinters. Er zijn op verschillende plekken in het land nog wisselstoringen.

Een woordvoerder van NS: "We kunnen reizigers nog geen zekerheid geven over het aantal treinen, de trajecten en de frequentie. We adviseren reizigers dringend om kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen voor de meest actuele informatie."

FOK! Wat een weer: code oranje

winterbanner

Het is bewolkt met vooral in het oosten en zuidoosten af en toe sneeuw, daar valt 2-5 cm, elders valt 1-2 cm. In het noorden en noordwesten is er eerst nog sneeuwjacht met de vorming van sneeuwduinen. De code oranje blijft tot 12:00 van kracht. Het blijft zeer koud met een maximumtemperaturen van ca. -5°C landinwaarts tot -2°C op de Waddeneilanden. In combinatie met de matige, in het noorden vrij krachtige oost- tot noordoostenwind ligt de gevoelstemperatuur tussen de -10 en -15 graden. Langs de noordkust blijft de wind eerst nog hard, 7 Bft, met aanvankelijk nog zware windstoten tot 75 km/u.

In de nacht naar dinsdag komen er geleidelijk meer opklaringen en is het op de meeste plaatsen droog. In het Waddengebied kunnen er enkele sneeuwbuien vanaf de Noordzee overtrekken. De minimumtemperaturen lopen uiteen van -3°C op de Wadden tot lokaal -12°C in het oosten en zuiden. De gevoelstemperatuur ligt dan tussen -15 en -20 graden. De noordoostenwind is zwak tot matig, langs de kust vrij krachtig tot krachtig.

Dinsdag overdag hebben we een afwisseling van zon en wolkenvelden en is het nagenoeg overal droog. Op de oostelijke Waddeneilanden kunnen er nog steeds sneeuwbuien vanaf de Noordzee overtrekken. De maximumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt op de Wadden tot -6°C in het zuidoosten van het land. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige noordoostenwind. (Bron: KNMI)

 

 

Ook sneeuwpret in Arnhem (Foto: Paddo)
Ook sneeuwpret in Arnhem (Foto: Paddo) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Corona belemmert de seksualiteit van jongeren

Online daten en flirten blijkt geen alternatief voor jongeren tijdens de coronacrisis. Jongeren gebruiken datingapps niet vaker en het versturen van sexy beeldmateriaal is zelfs afgenomen. De coronamaatregelen belemmeren jongeren in hun relationele en seksuele ontwikkeling. Ze hebben beduidend minder dates en minder seks dan voor de coronacrisis. Dat blijkt uit een tweede onderzoek naar de invloed van de coronacrisis op seksuele gezondheid van Rutgers en Soa Aids Nederland onder ruim 4.000 jongeren van 16-20 jaar.

Rutgers en Soa Aids Nederland maken zich zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor de seksuele ontwikkeling van jongeren. Beide organisaties roepen docenten op om met scholieren in gesprek te gaan over daten en seks tijdens de Week van de Liefde die van 8 t/m 12 februari op het voortgezet (speciaal) onderwijs en mbo georganiseerd wordt.

“De beperking van sociale contacten van jongeren legt ook hun liefdesleven stil. Jongeren hebben daarom minder mogelijkheden om te experimenteren met en te genieten van seks, terwijl dat op deze leeftijd cruciaal is”, licht onderzoeker Hanneke de Graaf van Rutgers toe. “Dit is extra zorgelijk, omdat dit nu al zo lang duurt. Tegelijkertijd zien we dat het welbevinden van jongeren afneemt, wat wellicht ook te maken heeft met het gemis aan liefde en seks.”

Wat zeggen jongeren hier zelf over?
· “Corona heeft best veel invloed op mijn liefdesleven, geen leuke jongens ontmoeten bij het stappen. En dus ook minder kans op een vaste relatie, want die kun je eigenlijk niet vinden online.
· “Ik vind het jammer dat ik niet kan daten. Ik zou het leuk vinden om liefde te vinden, ik voel me best vaak eenzaam.”
· “Corona heeft een grote invloed gehad op mijn liefdesleven. Ik werd begin dit jaar verliefd op een meisje. Afspreken kon niet. Deze band is zo verwaterd dat we elkaar niet meer spreken.”

Beduidend minder dates en seks
Waar jongeren voorheen hun dates vooral op school, via vrienden en in het uitgaansleven ontmoetten, is dit door de coronamaatregelen minder mogelijk. Het aantal jongeren dat dates had, daalde van 51% voor corona naar 21% tijdens de tweede lockdown. Gedurende de zomermaanden hadden meer jongeren een date, maar nog steeds beduidend minder dan voor corona (33%). Het gebruik van datingapps is niet toegenomen tijdens de coronacrisis. Wel is het zo dat jongeren die nog wel daten, hun datepartner vaker via een datingapp ontmoeten tijdens de tweede lockdown (26%) dan voor corona (15%). Daarnaast is het seksueel geweld cijfer van de onderzochte jongeren relatief hoog zeker in het licht van een afname in seksuele activiteit.

Minder sexting
Ook online lijken jongeren minder te experimenteren tijdens de coronacrisis dan voorheen. Het onderzoek laat zien dat het uitwisselen van seksueel getinte beelden (sexting) is afgenomen, zowel onder single jongeren als onder jongeren met een vaste partner. Voor corona verstuurde 33% van de jongeren wel eens een seksueel getint beeld, tijdens de beide lockdowns daalde dit percentage naar 25%. “Voor single jongeren komt dit mogelijk omdat ze minder dates hebben om beelden mee uit te wisselen. Voor jongeren met een vaste partner geldt wellicht dat ze meer tijd samen doorbrengen, dus minder online hoeven uit te wisselen,” verklaart Hanneke de Graaf.

Seksmaatje voor deel van de jongeren de oplossing
Iets meer dan de helft van de single jongeren (52%) heeft tijdens de tweede lockdown nog wel seks gehad. Dat percentage is hoger dan tijdens de eerste lockdown, toen 40% van de single jongeren aangaf seks te hebben gehad. Binnen deze groep had 60% de laatste keer seks met een seksmaatje: iemand waar ze wel seks, maar geen relatie mee hebben. Voor corona was dat nog 28%.

Week van de Liefde
Van 8 tot 12 februari vindt voor de derde keer de Week van de Liefde  plaats. In deze week stimuleren Rutgers, Soa Aids Nederland en GGD-en scholen in het voortgezet onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs om op een structurele manier aandacht te besteden aan seksuele vorming en delen ze voorbeelden van erkende digitale lesmaterialen. Het thema dit coronajaar is ‘Liefde online’. Naast een aanbod van webinars voor docenten  is er met sense.info een podcast gemaakt waarin jongeren vertellen over hun liefdesleven in tijden van corona en over de lessen seksuele vorming op school. Rutgers en Soa Aids Nederland roepen docenten op om de resultaten van het onderzoek en de podcast te gebruiken om met leerlingen te praten over hoe corona hun liefdes- en seksleven beïnvloedt.

Partijleider Vrij en Sociaal Nederland geroyeerd tijdens ALV

Met een meerderheid van stemmen (73%) hebben de leden van Vrij en Sociaal Nederland (VSN) er zaterdag 6 februari jl. tijdens de algemene ledenvergadering (ALV) mee ingestemd, Bas Filippini, hun eigen partijleider tevens lijsttrekker, te royeren. Dit nadat hij Anna Zeven, tweede op de lijst, zonder diens medeweten als partijvoorzitter had uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. “Ik ben niet opgestapt als voorzitter”, liet Zeven al direct nadrukkelijk weten. Het hierna door Filippini gevormde interim-bestuur kan aldus als discutabel worden gezien.

Willem Engel, voorman van Viruswaarheid, neemt de derde plek in op de kandidatenlijst van VSN. Filippini zette twee dagen na de bekendmaking van de lijst een koerswijziging in met als doel Engel van de kieslijst te verwijderen. Het regende klachten bij VSN en vele leden zegden hun lidmaatschap op. De partij leed hierdoor grote schade. Zeven verklaarde direct de democratisch besloten kieslijst intact te willen houden.

De leden hadden met een meerderheid van stemmen (70%) Engel verkozen zich kandidaat te stellen voor VSN. Zij vonden geen gehoor bij partijleider Filippini met het verzoek terug te komen tot de overeengekomen koers. Hierop besloten zij een ALV uit te roepen. Deze wees negatief uit voor Filippini, met een royement van de partijleider tot gevolg. De ALV stelde voorts nieuwe bestuursleden aan die orde op zaken gaan stellen binnen deze nog geen zes maanden oude politieke partij.

Gisteren oordeelde de Kiesraad, ondanks veelvuldige bezwaren, dat Filippini op de kieslijst van VSN zal blijven staan (lijst 33) en Zeven door zal gaan met een blanco lijst (lijst 30). Of Filippini’s plek op de lijst van VSN na zijn royement vandaag nog houdbaar zal zijn en daarmee de uitschrijving van Zeven bij de KvK ongedaan gemaakt zal worden, is nog onduidelijk. Ook zal moeten blijken of de beide lijsten alsnog als één de verkiezingen in zullen gaan.

Onderzoek: somberheid onder Nederlandse jongeren toegenomen

Van de jongeren van 16 tot en met 30 jaar ziet maar liefst 72 procent op tegen de komende maanden waarin we nog met het coronavirus te maken zullen hebben. Onder de jongeren die zeggen regelmatig of vaker met gevoelens van eenzaamheid of somberheid te kampen, is dit zelfs 90 procent. Zo blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis onder 713 jongeren in Nederland. De start van het vaccineren stemt iets meer dan de helft van de respondenten positiever over de toekomst, al duurt het een kleine 70 procent te lang voordat iedereen is gevaccineerd. Het Rode Kruis start maandag met #skipdecoronadip, een challenge gericht op jongeren, en blijft via Blijfovereind telefonische coaching aanbieden tijdens de coronatijd.

Het aandeel jongeren dat zich tijdens de coronacrisis eenzaam, somber of angstig voelt, is groot: 60 procent heeft minimaal af en toe te maken met eenzaamheid, en 23 procent regelmatig tot bijna altijd. 73 procent voelt zich weleens somber en 30 procent zelfs regelmatig of vaker. In vergelijking met eenzelfde onderzoek in oktober vorig jaar, zijn deze cijfers gestegen. Eenzaamheid komt meer voor onder jongeren die alleen wonen: 33 procent versus 23 procent voor jongeren die bij hun ouders wonen.

Door de avondklok is 38 procent van de respondenten zich iets of veel slechter gaan voelen. Daarbij ervaart de jongste groep (16 -22 jaar) de meeste negatieve gevolgen van de avondklok. Maar voor een groot deel maakt de avondklok weinig verschil; door de lockdown viel er ’s avonds toch al weinig te doen buiten de deur.

Vaker praten over zorgen
Het onderzoek toont ook positieve ontwikkelingen. Zo maakt het feit dat er een vaccin is, iets meer dan de helft (53 procent) positiever over de toekomst. Al duurt voor bijna 70 procent echter nog te lang voordat iedereen in Nederland is gevaccineerd. Een ruime meerderheid (72 procent) is voorstander van vaccineren.

Een andere positieve noot is dat de overgrote meerderheid (85 procent) aangeeft dat ze ergens terecht kan met haar zorgen. Ruim de helft maakt daar ook weleens gebruik van. Tegelijk vindt een flinke groep (36 procent) dat ze vaker met haar omgeving zou moeten praten over die zorgen.

Rode Kruis biedt een challenge en coaching
Het Rode Kruis komt daarom met #skipdecoronadip, een challenge waarvoor jongeren, maar ook andere geïnteresseerden, zich kunnen aanmelden. Twee Rode Kruis-psychologen geven hen na aanmelding een week lang iedere ochtend een kleine opdracht in de mailbox. Met die opdrachten en handige tips helpen zij de jongeren om een nieuwe activiteit te ondernemen, zodat ze weer frisse energie krijgen tijdens de coronacrisis. Aanmelden voor #skipdecoronadip kan tot eind februari.

Daarnaast kunnen jongeren via het Rode Kruis een gratis telefoongesprek aanvragen met een coach van Blijfovereind. Of op www.rodekruis.nl tips krijgen over mentale gezondheid. Bijvoorbeeld hoe je ervoor zorgt dat je goed in je vel zit en hoe je iemand kunt helpen die in de put zit. Het Rode Kruis is in oktober 2020 gestart met deze coaching en gaat er voorlopig nog mee door.

Schansspringer Granerud wint weer, Takanashi slaat dubbelslag

De World Cup schansspringen in het Duitse Klingenthal is zondag bij de mannen afgesloten met de tweede wedstrijd aldaar. De vrouwen kwamen ook weer in actie: in Hinzenbach in Oostenrijk sprongen zij hun derde wedstrijd van het weekeinde.

Mannen
De eerste ronde werd een duel tussen de nummers één en twee in de World Cup, dit keer was laatstgenoemde sterker: Markus Eisenbichler uit Duitsland was net iets beter dan Halvor Egner Granerud uit Noorwegen. De Japanner Keiichi Sato en de Pool Kamil Stoch volgden op de voet, met ook de Noor Robert Johansson, Bor Pavlovcic uit Slovenië, de Japanner Yukiya Sato en Jan Hörl uit Oostenrijk nog volop in de strijd om het podium, net als nog zeker zo'n tien anderen.

Met nog tien springers te gaan in de finaleronde sprong Dawid Kubacki met een dijk van een sprong naar de leiding, die vervolgens door Yukiya Sato over werd genomen. Pavlovcic ging daar weer ruim voorbij en sprong voorbij Johansson, Stoch viel drie plekken terug. Keiichi Sato verloor zes plekken, Granerud nam de leiding in handen en daagde Eisenbichler uit. De Duitser haalde het net niet en werd derde achter Pavlovic, die met plek twee zijn tweede opeenvolgende podiumplek pakte - en zijn tweede ooit.

Vrouwen
Sara Takanashi was een dag na haar eerste zege in een jaar tijd weer de beste in de eerste ronde. De Japanse bleef de Noorse Silje Opseth, de Sloveens Nika Kriznar en Opseth's landgenotes Eirin Maria Kvandal en Maren Lundby nipt voor. De Nederlands-Oostenrijks Marita Kramer sprong naar plek acht, maar moest zo langzamerhand wel gaan vrezen voor haar leidende positie in de World Cup - Kriznar en Takanashi zijn daarin haar voornaamste uitdaagsters.

Kramer nam in de finaleronde de leiding in handen en won in elk geval twee posities, waarna ook Lundby achter haar terecht kwam. Kvandal maakte bij de landing vervolgens een nare smak, Kriznar sprong naar de eerste plek. Opseth nestelde zich tussen de Sloveense en Kramer in, waarna het aan Takanashi was. De Japanse maakte indruk als vanouds en boekte haar tweede zege op rij, voor Kriznar, Opseth en Kramer.

Laatste reviews en specials
review
Destiny 2: The Final Shape
special
Random Pics van de Dag #1301
special
Random Pics van de Dag #1300
special
Random Pics van de Dag #1299
review
Crown Wars: The Black Prince
special
VrijMiBabes #213 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.