Corona belemmert de seksualiteit van jongeren

Monique Verlind (DJMO)

Online daten en flirten blijkt geen alternatief voor jongeren tijdens de coronacrisis. Jongeren gebruiken datingapps niet vaker en het versturen van sexy beeldmateriaal is zelfs afgenomen. De coronamaatregelen belemmeren jongeren in hun relationele en seksuele ontwikkeling. Ze hebben beduidend minder dates en minder seks dan voor de coronacrisis. Dat blijkt uit een tweede onderzoek naar de invloed van de coronacrisis op seksuele gezondheid van Rutgers en Soa Aids Nederland onder ruim 4.000 jongeren van 16-20 jaar.

Rutgers en Soa Aids Nederland maken zich zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor de seksuele ontwikkeling van jongeren. Beide organisaties roepen docenten op om met scholieren in gesprek te gaan over daten en seks tijdens de Week van de Liefde die van 8 t/m 12 februari op het voortgezet (speciaal) onderwijs en mbo georganiseerd wordt.

“De beperking van sociale contacten van jongeren legt ook hun liefdesleven stil. Jongeren hebben daarom minder mogelijkheden om te experimenteren met en te genieten van seks, terwijl dat op deze leeftijd cruciaal is”, licht onderzoeker Hanneke de Graaf van Rutgers toe. “Dit is extra zorgelijk, omdat dit nu al zo lang duurt. Tegelijkertijd zien we dat het welbevinden van jongeren afneemt, wat wellicht ook te maken heeft met het gemis aan liefde en seks.”

Wat zeggen jongeren hier zelf over?
· “Corona heeft best veel invloed op mijn liefdesleven, geen leuke jongens ontmoeten bij het stappen. En dus ook minder kans op een vaste relatie, want die kun je eigenlijk niet vinden online.
· “Ik vind het jammer dat ik niet kan daten. Ik zou het leuk vinden om liefde te vinden, ik voel me best vaak eenzaam.”
· “Corona heeft een grote invloed gehad op mijn liefdesleven. Ik werd begin dit jaar verliefd op een meisje. Afspreken kon niet. Deze band is zo verwaterd dat we elkaar niet meer spreken.”

Beduidend minder dates en seks
Waar jongeren voorheen hun dates vooral op school, via vrienden en in het uitgaansleven ontmoetten, is dit door de coronamaatregelen minder mogelijk. Het aantal jongeren dat dates had, daalde van 51% voor corona naar 21% tijdens de tweede lockdown. Gedurende de zomermaanden hadden meer jongeren een date, maar nog steeds beduidend minder dan voor corona (33%). Het gebruik van datingapps is niet toegenomen tijdens de coronacrisis. Wel is het zo dat jongeren die nog wel daten, hun datepartner vaker via een datingapp ontmoeten tijdens de tweede lockdown (26%) dan voor corona (15%). Daarnaast is het seksueel geweld cijfer van de onderzochte jongeren relatief hoog zeker in het licht van een afname in seksuele activiteit.

Minder sexting
Ook online lijken jongeren minder te experimenteren tijdens de coronacrisis dan voorheen. Het onderzoek laat zien dat het uitwisselen van seksueel getinte beelden (sexting) is afgenomen, zowel onder single jongeren als onder jongeren met een vaste partner. Voor corona verstuurde 33% van de jongeren wel eens een seksueel getint beeld, tijdens de beide lockdowns daalde dit percentage naar 25%. “Voor single jongeren komt dit mogelijk omdat ze minder dates hebben om beelden mee uit te wisselen. Voor jongeren met een vaste partner geldt wellicht dat ze meer tijd samen doorbrengen, dus minder online hoeven uit te wisselen,” verklaart Hanneke de Graaf.

Seksmaatje voor deel van de jongeren de oplossing
Iets meer dan de helft van de single jongeren (52%) heeft tijdens de tweede lockdown nog wel seks gehad. Dat percentage is hoger dan tijdens de eerste lockdown, toen 40% van de single jongeren aangaf seks te hebben gehad. Binnen deze groep had 60% de laatste keer seks met een seksmaatje: iemand waar ze wel seks, maar geen relatie mee hebben. Voor corona was dat nog 28%.

Week van de Liefde
Van 8 tot 12 februari vindt voor de derde keer de Week van de Liefde  plaats. In deze week stimuleren Rutgers, Soa Aids Nederland en GGD-en scholen in het voortgezet onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs om op een structurele manier aandacht te besteden aan seksuele vorming en delen ze voorbeelden van erkende digitale lesmaterialen. Het thema dit coronajaar is ‘Liefde online’. Naast een aanbod van webinars voor docenten  is er met sense.info een podcast gemaakt waarin jongeren vertellen over hun liefdesleven in tijden van corona en over de lessen seksuele vorming op school. Rutgers en Soa Aids Nederland roepen docenten op om de resultaten van het onderzoek en de podcast te gebruiken om met leerlingen te praten over hoe corona hun liefdes- en seksleven beïnvloedt.