Zuid-Afrika; geen AstraZeneca-vaccins vanwege minimaal effect tegen ZA-variant

Zuid-Afrika gaat het gebruik van AstraZeneca's COVID-19-vaccin in het vaccinatieprogramma stopzetten, nadat uit gegevens bleek dat het minimale bescherming bood tegen een milde tot matige infectie door de Zuid-Afrikaanse COVID-19 variant die momenteel de meeste COVID-19 besmettingen veroorzaakt in het Afrikaanse land.  

Minister van Volksgezondheid Zweli Mkhize zei zondag dat de regering zou wachten op nader advies van wetenschappers over de beste manier om verder te gaan met de COVID-19 vaccinatiecampagne, nadat proeven had aangetoond dat het AstraZeneca-vaccin (AZ-vaccin) het risico op een milde of matige COVID-19 infectie uit de 501Y.V2-variant niet significant vermindert.

Voordat deze meer besmettelijke variant op grote schaal in Zuid-Afrika werd verspreid, vertoonde het AZ-vaccin een werkzaamheid van ongeveer 75% tegen COVID-19 besmettingen, aldus onderzoekers.

In een latere analyse van het AZ-vaccin die voornamelijk gebaseerd was op infecties door de nieuwe Zuid-Afrikaanse variant, was er slechts 22% minder kans op het ontwikkelen van milde tot matige COVID-19 infectie vergeleken met degenen die een placebo kregen. Hoewel onderzoekers zeiden dat het cijfer niet statistisch significant was, ligt het vanwege de opzet van de proef ver onder de richtlijn van ten minste 50% ( waarop vaccins als effectief tegen het virus worden beschouwd).

In de studie werd niet beoordeeld of het vaccin ernstige COVID-19 infectie hielp voorkomen, omdat het voornamelijk relatief jonge volwassenen betrof die niet geacht werden een hoog risico te lopen op een ernstig ziekzijn.

AstraZeneca zei zaterdag dat het geloofde dat zijn vaccin bescherming kon bieden tegen ernstige ziekten en dat men al was begonnen het AZ-vaccin aan te passen tegen de 501Y.V2-variant.

Toch zei professor Shabir Madhi, hoofdonderzoeker van de AstraZeneca-studie in Zuid-Afrika, dat de gegevens over het vaccin een realiteitscheck waren en dat het tijd was om 'de verwachtingen van COVID-19-vaccins opnieuw te beoordelen'.

Zuid-Afrika hoopt 40 miljoen mensen, of tweederde van de bevolking, te vaccineren om een zekere groepsimmuniteit  te bereiken, maar heeft nog geen enkele vaccinatie toegediend.

Het land had gehoopt gelijk te starten met het vaccineren van zorgpersoneel na het ontvangen van 1 miljoen doses AZ-vaccins. In plaats daarvan hoopt men nu de komende weken te gaan starten  met het vaccineren van zorgpersoneel met de vaccins die zijn ontwikkeld door Johnson & Johnson en Pfizer / BioNTech.