FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 februari 2021

Random Pics van de Dag #229

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Vitesse plaatst zich voor halve finale KNVB Beker dankzij treffer in extra tijd

Vitesse is de eerste ploeg die zich heeft geplaatst voor de halve finale van het KNVB-bekertoernooi. In Rotterdam wonnen de Arnhemmers met 0-1 van Excelsior dankzij een doelpunt van Loïc Openda in blessuretijd.

Excelsior kwam in de eerste minuut van de wedstrijd goed weg. Na een spijkerharde overtreding van Brandon Ormonde-Ottewill gaf scheidsrechter Dennis Higler slechts geel aan de speler van Excelsior. De VAR keek nog wel naar de beelden, maar besloot niet in te grijpen. Ook in de tweede helft zat het Vitesse niet mee met de VAR. Een doelpunt van Armando Broja leek Vitesse op voorsprong te zetten, maar het doelpunt van de Arnhemmers werd afgekeurd omdat de bal niet stil lag bij een vrije trap.

Naast de VAR zat het ook in het veld niet mee voor Vitesse. Zowel in de eerste als in de twee helft raakte de nummer drie van de eredivisie eenmaal de paal. Broja deed dat in de eerste helft en in de tweede helft was Openda de ongelukkige. De wedstrijd leek op weg naar een verlenging te gaan, maar alsnog viel de beslissing in de reguliere speeltijd. Na een goede aanval schoot Openda vanuit een lage voorzet binnen.

Door de late goal is Vitesse de eerste halve finalist van de KNVB-bekertoernooi. Woensdag staan Ajax en PSV tegenover elkaar in Amsterdam, donderdag ontvangt SC Heerenveen Feyenoord. NEC - VVV-Venlo werd afgelast en zal volgende week worden ingehaald.

'Van der Sar deelt gele kaart uit aan Arena en wil stadion kopen'

Ajax-directeur Edwin van der Sar vindt het de hoogste tijd dat zijn club een meerderheidsbelang krijgt van de Johan Cruijff Arena. Dat meldt De Telegraaf.

Volgens de krant heeft Van der Sar eind december een spreekwoordelijke gele kaart uitgedeeld aan de leiding van de Arena. Hij zou tegenover zijn aandeelhouders hebben gezegd dat het stadion niet bereid is om goed samen te werken, zo lezen we op AT5.nl.

Het conflict zou onder meer draaien om de huur die Ajax nu betaalt. Dat is ongeveer tien miljoen euro per jaar. De huur wordt hoger als er meer toeschouwers zijn. Ook zouden sponsors van Ajax de logo's van concurrenten in de Arena zien, omdat die concurrenten de Arena sponsoren.

Henk Markerink, de directeur van de Johan Cruijff Arena, zegt tegen de krant dat er een emotionele lading om het dossier heen zit en dat er gesproken wordt met Ajax en de gemeente. "Als je van een afstand kijkt, staat er een mooi stadion en er staat een mooie club. In een relatie heb je altijd wat ups en downs."

Van vaccinatie word je homo

Heeft u uw vaccinatie tegen het coronavirus al binnen? Dan hebben we slecht nieuws voor u! De kans is groot dat u inmiddels homoseksueel bent. 

Althans, als we de uitspraken van een religekkie ayatollah uit Iran mogen geloven. Die waarschuwde ons op social media dat we vooral niet in de buurt moeten komen van gevaccineerden, zij zijn homoseksueel geworden.

De logica is natuurlijk ook onmiskenbaar. Als je door een geslachtsgenoot met beleid 5 centimeter je lichaam in gestoken krijgt, is dat natuurlijk minstens verdacht.

Van Barneveld verliest dagfinale, wel door naar finaleronde Q-School

Raymond van Barneveld heeft zich dinsdag geplaatst voor de finaleronde van Q-School in het Duitse Niedernhausen en is zodoende een stap dichter bij een terugkeer als profdarter. De 53-jarige Hagenaar verloor weleenswaar in de finaleronde, maar hij heeft voldoende punten verzameld voor de volgende ronde.

Van Barneveld verloor in de dagfinale met 6-4 van de Oostenrijker Michael Rasztovits. Bij een zege had hij zich rechtstreeks gekwalificeerd voor de finaleronde (alle dagwinnaars), maar hij kan woensdag op de laatste speeldag in de eerste ronde van zijn groep niet meer buiten de benodigde top 43 van de Order of Merit vallen. Maandag verzamelde Barney al twee punten, en vandaag komen daar drie punten bij. Hij is de enige met vijf punten. Van Barneveld komt woensdag wel gewoon nog in actie, maar kan dus vrijuit spelen. Daarna heeft hij vrij tot zondag, want dan begint de finaleronde.

Van Barneveld maakte dinsdag indruk in zijn eerste vier partijen. Hij won van achtereenvolgens de Duitser Niko Springer (6-3), zijn landgenoot Kristiaan de Boer (6-3), de Duitser Nico Kurz (6-3) en de Belg Jeffrey Van Egdom (6-2) en gooide twee keer een 100+-gemiddelde. Nadat maandag Michael Plooy, Lorenzo Pronk en Richard Veenstra zich al van een plek in de finaleronde verzekerden, drong dinsdag behalve Van Barneveld ook Davy Proosten door tot de beslissende fase. Hij versloeg in de finaleronde Franz Roetzsch met 6-3. 

Naast Rasztovits en Proosten haalden ook Boris Koltsov en Lukas Wenig de volgende ronde. 

European Qualifying School Stage 1A - Dag II - Laatste zestien
Lukas Wenig 6-3 Wesley Plaisier
Eimardo Van Engelen 6-5 Jeroen Mioch
Franz Roetzsch 6-3 Marko Puls
Davy Proosten 6-4 Moreno Blom
Boris Koltsov 6-2 Stefan Taferner
Ricardo Pietreczko 6-1 Patrick van den Boogaard
Michael Rasztovits 6-5 Steven Noster
Raymond van Barneveld 6-2 Jeffrey van Egdom

Dagfinales
Lukas Wenig 6-1 Eimardo Van Engelen
Davy Proosten 6-3 Franz Roetzsch
Boris Koltsov 6-3 Ricardo Pietreczko
Michael Rasztovits 6-4 Raymond van Barneveld

Crash Bandicoot 4 in maart naar Nintendo Switch, pc en next-gen

Activision maakt bekend dat Crash Bandicoot 4: It's About Time de sprong maakt naar meer platforms. Op 12 maart komt de game beschikbaar op Nintendo Switch, pc, PlayStation 5 en Xbox Series S | X.

De game was al beschikbaar voor Xbox One en PlayStation 4, maar ontvangt nu dus ook een next-gen patch. Deze patch zorgt ervoor dat de game draait op Native 4K/60FPS op Xbox Series X en PlayStation 5. Xbox Series S biedt ondersteuning voor upscaled 4K. Ook maakt de patch laadtijden aanzienlijk sneller. De upgrade is gratis voor eigenaren van de huidige versie.

Ook komt de game voor het eerst naar Nintendo Switch en pc (via Battlenet) op dezelfde datum. Pre-orders daarvan zijn beschibaar gesteld tegen een prijs van 39,99 euro.

COVID-19: 'Berlijn wilde corona-angst onder bevolking zaaien'

De Duitse regering heeft in 2020, samen met diverse wetenschappers aan een plan gewerkt om de angst voor corona onder de bevolking kunstmatig te vergroten. Doel was om begrip voor ingrijpende coronamaatregelen te kweken. Dat meldt het Duitse dagblad Die Welt.

De schokkende e-mails dateren al van vroeg in de pandemie, maart en april. Duitsland zat toen al in een eerste lockdown en minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer wilde draagvlak creëren voor strengere maatregelen. Angst leek een goede motivatie.

Seehofer's staatssecretaris Markus Keber stuurde een aantal e-mails naar wetenschappers en universiteiten om een plan te helpen ontwikkelen dat zou helpen om 'maatregelen van preventieve en repressieve aard' te kunnen plannen.

De universiteiten werkten maar wat graag mee en wetenschappers gaven voorstellen om 'angst en volgzaamheid bij de bevolking' te bewerkstelligen. Men kan hierbij denken aan reclamecampagnes met beelden van mensen die de verstikkingsdood sterven, omdat er geen IC-bedden meer vrij zijn.

Onderhandelen over mogelijk dodental
Gek genoeg onderhandelden diverse wetenschappers ook nog eens over een indrukwekkend aantallen doden dat genoemd zou moeten worden. Het Duitse RIVM, de RKI, stelde voor om 0,56 procent van besmette personen te laten sterven, maar een medewerker van een belangrijk onderzoeksinstituut, RWI, stelde voor om dit te verhogen naar 1,2 procent.

De cijfers konden 'beter slecht dan te goed' voorgesteld worden volgens deze onderzoeker. Uiteindelijk werden beide percentages opgenomen in het definitieve strategiedocument. "Als de regering niet ingrijpt zou zeventig procent van de bevolking besmet kunnen raken en de dodentallen in de miljoenen kunnen lopen", waarschuwde Seehofer gedurende die periode.

Slechts theorie
Keber nuanceert de inhoud van de e-mails, die geheim gehouden hadden moeten blijven. Ze zouden moeten worden gezien als een 'allesomvattende theoretische verhandeling'.

De Duitse oppositie is echter niet voor één gat te vangen en eist helderheid. Fractievoorzitter van Die Linke, Dietmar Bartsch, zegt dat het niet zo kan zijn dat er meningen op bestelling worden verkregen. De liberale partij FDP wil woensdag al een toelichting van de regering.

Konstantin Kuhle van de FDP vindt het normaal dat de wetenschap en de politiek ideeën uitwisselen, maar het kan niet zo zijn dat er op maat gesneden resultaten worden gepresenteerd.

Sneeuwballen gooien eindigt in mishandeling supermarktmedewerker

De politie in Haarlemmermeer is op zoek naar de verantwoordelijken voor een mishandeling van een medewerker van een supermarkt zondagavond aan de Zeemanlaan. De medewerker werd door vier jongens geslagen en geschopt, ook nadat hij ten val kwam.

Ongeveer rond 20.15 uur werd de melding gedaan door medewerkers van de supermarkt. Zowel klanten als personeel hadden last van een groep van ongeveer twintig sneeuwballen gooiende jeugdigen.

Deze groep gooide onder meer de supermarkt in en ook de voordeur van de winkel raakte hierbij beschadigd. De groep verplaatste zich later naar de achterzijde van de winkel waar op dat moment een vrachtauto werd gelost. Ook hier gooide de groep sneeuwballen naar binnen, en wilde ook het magazijn binnendringen.

Er ontstond geduw en gedrang, waarbij de 21-jarige medewerker is geslagen en op de grond terechtkwam. Ook is hij nog geschopt. Hij heeft aangezichtsletsel en heeft zich onder doktersbehandeling moeten stellen. De winkelbediende heeft aangifte gedaan van openlijke geweldpleging en hem is slachtofferhulp aangeboden.

Marie Wilson (76) van The Supremes overleden

The Supremes-zangeres Mary Wilson is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een woordvoerder van de zangeres verteld aan het tijdschrift Variety. Wilson kreeg grote bekendheid door de Amerikaanse meidengroep The Supremes, waar ze als enige van begin tot het eind lid van was. Zo meldt het AD. 

Amateuristisch vervoer COVID-19 vaccins; uitbesteed aan krokettenbakker

Een aantal coronavaccins is op amateuristische wijze vervoerd onder meer door de plaatselijke krokettenleverancier. Sommige andere vaccins zijn zodanig door elkaar geschud dat ze moesten worden vernietigd. De inspectie wil nu strengere transporteisen. Meer hierover in het AD.

De COVID-19 vaccins zijn in Nederland niet  altijd proffesioneel vervoerd zoals dat je dat zou verwachten. Het AD heeft verschillende video's bekeken waar op het transport van de kostbare COVID-19 vaccins is vastgelegd. Op deze beelden is onder andere te zien hoe een lokale krokettenleverancier een zorginstelling van dienst is door Pfizer/BioNTech-vaccins te vervoeren met zijn koelwagen. Voor deze vaccins is het uiterst belangrijk is dat de flacons op de juiste wijze gekoeld worden.

Toen Leon Tinké, voorzitter van de brancheorganisatie van farmaceutische groothandels, het filmpje zag van hoe een behulpzame plaatselijke cateraar hielp bij het vervoer van het kwetsbare Pfizer/Biontech vaccin rolde zijn ogen bijna uit hun kassen. 'Het is natuurlijk welwillend bedoeld, maar zo ga je niet met een kostbaar vaccin om.' Tinké is "verbaasd" dat instellingen "voor het vervoer geen gebruik maken van bestaande faciliteiten". 'Dat hoort bijvoorbeeld in op temperatuur gecontroleerde koelkasten. Als wij het vervoer zo zouden aanpakken als die cateraar, zouden we een groot probleem hebben met de Inspectie Gezondheidszorg en dat is dan terecht.'

Volgens de voorzitter hebben de farmaceutische groothandels al sinds maart 2020 al diverse kerenaan het ministerie van VWS en RIVM hun hulp aangeboden bij het transport van de vaccins. Toch heeft men van hogerhand besloten dat iedere zorginstelling zélf het transport tussen locaties moet organiseren. Het RIVM heeft hier een werkinstructie voor opgesteld, maar daarin ontbreekt de aanwijzing dat de organisaties ervaring met het transport van geneesmiddelen moeten hebben.

ZorgSpectrum geeft aan met het transport van de COVID-19 vaccins "aan alle richtlijnen van het RIVM te hebben voldaan". 'Wij zijn er trots op dat wij, net als veel andere organisaties, op zeer korte termijn het vaccin veilig hebben kunnen vervoeren. Dankzij de snelle beschikbaarheid van de Nieuwegeinse Catering Company konden wij op de ochtend ná levering van het vaccin al starten met de vaccinatie van alle 550 cliënten', verklaart Lisette Oudhof namens de zorginstelling.

Het ging wel mis bij het amateurische transport van vaccins naar het Medisch Spectrum Twente (MST). Tientallen vaccins zijn daar vorige week in de prullenbak beland, nadat te zien was aan de entstof in de flesjes was dat ze niet vast hadden gestaan, maar door elkaar waren geschud. (Waarschijnlijk hebben de flacons op de zijkant of op de kop gelegen). Hierop werd contact opgenomen met het RIVM, die adviseerde het ziekenhuis om de vaccins te vernietigen, omdat ze niet meer betrouwbaar zouden zijn. Het transport van deze vaccins werden volgens MST door een gespecialiseerd vervoerder van geneesmiddelen uitgevoerd maar wil geen naam noemen.

Edwin van der Sar haalt op Twitter uit naar Johan Derksen

Edwin van der Sar lijkt zich niet te kunnen vinden in de kritiek die maandagavond op hem werd geuit in Veronica Inside. Johan Derksen noemde de algemeen directeur van Ajax vanwege zijn uitlatingen over de dopingzaak van André Onana onder meer een 'dwaas'. Van der Sar komt op Twitter direct met een reactie.

"Wat wordt er soms een hoop onzin verteld op televisie door mensen die niet weten waar ze het over hebben", luidt de korte reactie van Van der Sar daarop.

De directeur van Ajax verduidelijkt niet waar het over gaat, maar gezien het tijdstip van de tweet is het onmiskenbaar een reactie op de uitzending van Veronica Inside.

Derksen haalde daarin hard uit naar Van der Sar, die volgens hem 'de smoesjes van Onana napapagaait'. "Dan denk ik: is dat nou de directeur van een beursgenoteerd bedrijf, die daar staat?", aldus Derksen.

"Die daar gewoon uit zijn nek staat te lullen. Nu is het wel zo: bij ieder beursgenoteerd bedrijf op de hele wereld word je eruit gesodemierd als je een fout maakt die zoveel miljoen kost. Ik wil niet pleiten voor wiens ontslag dan ook, maar ik zeg: bij ieder normaal bedrijf wordt ingegrepen."

Toen Wim Kieft vervolgens zei dat Van der Sar vrijwel niets kan doen aan het dopinggebruik van Onana, zei Derksen: "Hij is zogenaamd politiek verantwoordelijk."

"Hij is een directeur in goede tijden, dat kan eigenlijk iedereen. Maar nu het even minder gaat, komt hij als een dwaas over. Er komt geen verstandig woord uit."

Starende hont verneukt seksleven

Ben je toevallig het gelukkige baasje van een hond of kat en heb je bovendien nog een seksuele relatie, anders dan met je rechterhand? Dan weet je dat niets zo kut is als een starend huisdier tijdens een geile wip.

Hartstikke leuk natuurlijk, een hond, zeker nu een viervoeter het enige legale excuus is om na 21.00 uur op straat een paar halve liters te klappen. Maar de gedachte dat het beest toekijkt tijdens je spaarzame, vleselijke onderonsjes, is minder prettig. Vele honden- en kattenbezitters zijn dan ook genoodzaakt een andere copulerende houding aan te nemen,

Uit een grootschalig onderzoek onder seksueel actieve Britten blijkt dat maar liefst tweederde van de baasjes tijdens de seks een andere houding aanneemt. Dit omdat ze worden aangestaard door hun hond of kat. Sterker nog: maar liefst 10 procent geeft aan minder seks te hebben sinds ze een huisdier hebben.

Desondanks zegt 16 procent zich totaal niet druk te maken om hun viervoeter. Wanneer de spermaspeer is opgericht en de nood hoog is, gaan ze toch gewoon van bil. Overigens gaat deze vlieger ook op voor FOK!kers zonder seks. Want 16% van de vrijgezellen slaat zonder moeite de hand aan zichzelf, zelfs voor het starend oog van hun hont of kad.

Probeer hem nu nog maar eens overeind te houden...

Baudet noemt racisme beschuldiging 'opgeklopte ophef'

Thierry Baudet wil niets weten van de beschuldigingen van racisme en homofobie. Eerder vandaag kwam EW Magazine met appjes uit FVD-groepen waar de Forum voor Democratie-voorman en partijgenoten dubieuze berichten uitwisselden. Baudet noemt het 'opgeklopte ophef'.

In een door de FVD georkestreerd persmoment laat Baudet vol verontwaardiging weten dat hij niet ingaat op de beschuldigingen. Wel laat hij weten dat hij alle ophef belachelijk vindt. "Of het is waar, of het is niet waar, of het is vervalst. Ik weet dat niet eens, ik ga het niet eens checken", zo laat het Tweede Kamerlid weten.

Eerder vandaag deed de geplaagde partijleider al zijn verhaal in een video op de social media kanalen van de partij. Daar sprak Baudet al over "al dan niet vervalste screenshots". De FVD-leider schoot daarbij in de gebruikelijke verdediging. "Deze nieuwe inquisitie, dit totalitaire denken waarin je in iemands privéleven kan gaan graven ... Ik ga er niet eens meer op in."

Baudet zegt dat "in privécontext ooit een grapje is gemaakt, ooit een opmerking", zo lezen we op Telegraaf.nl. "En ik zou willen zeggen: wie heeft dat niet. Iedereen maakt weleens een opmerking thuis. Je kunt niet op die manier mensen afrekenen."

Commercieel COVID-19-testlab moet onmiddellijk dicht van Inspectie Gezondheidszorg

De Amsterdamse commerciële coronatester PCRtestNederland mag per direct geen coronatesten meer uitvoeren. Het lab moet per direct dicht vanwege acute en ernstige risico's voor de kwaliteit en veiligheid van de testen. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zijn de testen niet betrouwbaar. Zo meldt AT5.

PCRtestNederland heeft teststraten in onder meer Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Breda, Lelystad en Maastricht. Het bedrijf vraagt op de website 145 euro per test.

In het laboratorium waar PCRtestNederland de PCR-testen voor COVID-19 uitvoert heeft de inspectie acute en ernstige risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de testen gezien. De PCR-testen die in dit laboratorium worden gedaan, zijn daarom niet betrouwbaar.

De inspectie was 1 februari op inspectiebezoek bij het laboratorium, naar aanleiding van een melding. Op de locatie worden neus/keel swabs door middel van PCR-testen geanalyseerd. Dat betekent dat wordt gekeken of het monster positief of negatief is voor COVID-19. PCRtestNederland werkt hiervoor samen met een commerciële aanbieder van testafnamelocaties. In het laboratorium wordt alleen de PCR-analyse gedaan, er worden geen monsters afgenomen.

De inspecteurs zagen dat de bestuurder van het laboratorium niet kan aantonen dat de PCR-test die wordt aangeboden voldoet aan de geldende kwaliteitseisen. Het laboratorium is niet geaccrediteerd of gecertificeerd. De bestuurder van het laboratorium kan ook niet op een andere manier aantonen hoe hij de risico’s voor de kwaliteit wegneemt en de veiligheid van de zorg garandeert. De bestuurder kon daarnaast de bekwaamheid en bevoegdheid van de mensen die er werken niet aantonen. Bovendien zag de inspectie dat de inrichting van de locatie van PCRtestNederland niet geschikt is voor het uitvoeren van PCR-testen.

De inspectie kan een bevel opleggen als de risico’s voor de kwaliteit en veiligheid zo groot zijn dat de zorgverlening onmiddellijk moet stoppen. Een bevel duurt maximaal zeven dagen. Dit bevel is ingegaan op 8 februari. De minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport kan het bevel verlengen.


Turn-based strategy genot in Warhammer 40K: Battlesector

Er is alweer een nieuwe Warhammer 40,000-game aangekondigd. Warhammer 40K: Battlesector is een turn-based strategygame ontwikkeld door Black Lab Games, dezelfde lieden die verantwoordelijk waren voor het goed ontvangen Battlestar Galactica Deadlock. 

Battlesector bestaat uit een singleplayer campaign met 20 missies die inzoomt op de nasleep van de gebeurtenissen uit "The Devastation of Baal", onderdeel van de Space Marine Conquests wat ongetwijfeld bekend in de oren klinkt voor Warhammer-adepten. Verder is er een skirmish-modus aanwezig waarin je kunt spelen als de Blood Angels of de Tyranids. Je kunt je eigen legers samenstellen met eenheden zoals de Sanguinary Priest, de Librarian Deadnought en de Hive Tyrant. Er zitten maar liefst 60 abilities en 50 wapens in het spel.

Gameplaybeelden blijven nog even uit, maar uitgever Slitherine Games heeft aangegeven dat er later vandaag ook gameplay zal verschijnen. Zodra dat online staat zullen we dit bericht voorzien van een update. Warhammer 40,000: Battlesector komt in mei van dit jaar uit voor PC; consoleversies (Xbox One en PlayStation 4) zullen in de zomer van 2021 verschijnen.

Grapperhaus komt met schaderegeling ondernemers coronarellen

Twee weken geleden zijn meerdere Nederlandse steden geteisterd door ernstige rellen. Deze rellen betekenden niet alleen een ernstige verstoring van de openbare orde, maar hebben ook schade veroorzaakt aan winkels en bedrijven in deze steden. Het gaat hier vaak om ondernemers die al zwaar getroffen zijn als gevolg van de corona-maatregelen. Dat juist deze ondernemers hier bovenop extra schade ondervinden door deze rellen is zeer onrechtvaardig en vraagt om een gebaar van de overheid. Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus komt daarom met een regeling zodat getroffen ondernemers schade kunnen verhalen die zij niet vergoed krijgen van hun verzekering.

"Het is misdadig en schandalig wat er gebeurd is in steden zoals Den Bosch, Rotterdam of Zwolle. Winkels zijn vernield en geplunderd. Ondernemers die het al zo moeilijk hebben, krijgen er hierdoor nog extra zorgen bij. De afgelopen weken ben ik in veel steden op werkbezoek geweest. Ik heb enorme bewondering voor de veerkracht van ondernemers, ze gaan niet bij de pakken neer zitten maar houden de schouders er onder. Met dit fonds willen we ondernemers tegemoet komen als ze de schade van de rellen niet vergoed kunnen krijgen via hun verzekering", aldus Grapperhaus.

In nauw overleg met onder andere het Verbond van Verzekeraars, VNO-NCW en MKB-Nederland is gewerkt aan de regeling bedrijvenschade corona-rellen. De regeling is gericht op ondernemers die als gevolg van de rellen schade hebben geleden aan hun winkel of bedrijfspand, hun goederen/voorraad en/of hun inventaris. Het merendeel van de ondernemers is gelukkig verzekerd voor deze schade. Uitgangspunt voor de regeling is ook dat het gewone verkeer tussen verzekeraars en verzekerde ondernemers door de regeling niet verstoord mag worden. Ondernemers moeten zich daarom met hun schade in de eerste plaats melden bij hun verzekeraar. Als er vervolgens nog schade resteert die niet op andere wijze wordt vergoed, kan een beroep worden gedaan op de regeling. Rekening houdend met deze uitgangspunten zal de regeling ten goede komen aan; ondernemers die verzekerd zijn, maar onvoldoende dekking hebben en daardoor niet het hele bedrag aan schade vergoed krijgen, ondernemers die verzekerd zijn, maar eigen risico hebben op hun polis en ondernemers die niet verzekerd zijn voor de opgelopen schade.

Grapperhaus: "Het is niet vanzelfsprekend dat de overheid in dit soort situaties bijspringt. Het gaat hier echter om een zeer uitzonderlijke situatie, in een uitzonderlijke tijd, die voor geen van de betrokkenen was te voorzien. Dat maakt dat we in deze specifieke situatie nu zeggen: hier springen we als overheid bij."

Loket Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Ondernemers kunnen terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemers Nederland (RVO) voor vragen over de regeling. Het loket is bereikbaar vanaf 9 februari 13:00 via www.rvo.nl en telefonisch via 088-0422500. De regeling zal zo spoedig mogelijk gepubliceerd worden evenals het formulier waarmee aanvragen digitaal ingediend kunnen worden. Deze zullen dan ook beschikbaar komen via www.rvo.nl.

16 jaar cel voor seksdate met dodelijke afloop

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 27-jarige man uit Trinidad en Tobago veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar voor doodslag. De man sloeg tijdens een seksdate zijn slachtoffer met een blok hout tegen het achterhoofd, bond hem vast met een stropdas en sneed vervolgens zijn keel door. Dit alles om het slachtoffer te kunnen bestelen.

De verdachte had in 2017 al eens afgesproken in de woning van het slachtoffer in Boxmeer. Destijds haalde de verdachte stiekem een fors geldbedrag weg. Door die afspraak wist hij dat het slachtoffer een portemonnee had waarin veel geld zat.

Gefrustreerd
In februari 2020 was de verdachte wanhopig, gefrustreerd, hij wilde weg uit Nederland en zat ernstig verlegen om geld. Hij zocht daarom contact met de man in Boxmeer met de bedoeling hem opnieuw te bestelen. Tijdens een eerste afspraak op 23 februari mislukte het plan van de verdachte. Drie dagen later hadden ze een nieuwe afspraak.

Tijdens die afspraak sloeg de verdachte het slachtoffer met een stuk hout tegen zijn achterhoofd toen deze naar de keuken liep om hun glazen bij te vullen. De verdachte bond daarna de handen van het slachtoffer met een stropdas op zijn rug.

Het gewonde slachtoffer zag na enige tijd kans zichzelf te bevrijden en wist een mes te pakken om zichzelf te verdedigen. De verdachte en het slachtoffer raakten in een worsteling, waarbij de verdachte de keel van de man doorsneed. Daarna probeerde de verdachte zijn (bloed-)sporen in de woning te wissen en trok kleding van het slachtoffer aan om zijn eigen bebloede kleding te verbergen.

Hij vertrok uiteindelijk met de portemonnee met geld en een mobiele telefoon van het slachtoffer.

Verschrikkelijke doodstrijd
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat het slachtoffer op gruwelijke wijze om het leven is gebracht. Hij wilde vechten voor zijn leven. De verdachte heeft de man aan een verschrikkelijke doodstrijd onderworpen en de nabestaanden onherstelbaar leed aangedaan.

De verdachte koos het slachtoffer doelbewust uit na de eerdere seksdate in 2017. Door zijn keel door te snijden en hem voor dood achter te laten in zijn eigen woning, is hij tot het uiterste gegaan om geld in handen te krijgen. Al met al is volgens de rechtbank een zeer lange celstraf van zestien jaar op zijn plaats. Daarnaast moet de verdachte een schadevergoeding van bijna 17.000 euro betalen aan de nabestaanden.

Bijzondere puzzelgame Maquette komt in maart uit

Maquette is een inventief first-person puzzelspel dat zich afspeelt in een maquette. Het is alleen geen doorsnee maquette, want de schaal van objecten wordt naarmate je verder geraakt van het midden steeds groter. Je kunt ook objecten heen en weer bewegen om ze plotseling groter of kleiner te maken, iets dat je uiteraard veel moet doen om puzzels op te lossen. Bekijk hoe het in zijn werk gaat in de trailer hieronder. De game is trouwens ingesproken door Bryce Dallas Howard (Jurassic World, Rocketman) en Seth Gabel (Fringe, Genius).

Maquette komt op 2 maart uit voor PS4, PS5 en pc.

Guilty Gear: Strive toont een aantal gevechten

Guilty Gear: Strive, het zevende deel in de mooie vechtserie, komt op 9 april uit voor PS5, PS4 en pc. Dat is al bijna, dus Arc System Works vond het tijd om eens uitgebreid een aantal gevechten te laten zien. Guilty Gear: Strive maakt wat dat betreft veel indruk met zijn productiewaardes, de game ziet er oogstrelend goed uit. De game krijgt overigens van 18 t/m 21 februari een open beta. Om mee te doen moet je het spel wel pre-orderen op een PlayStation-console.

COVID-19: 1779 nieuwe besmettingen en 85 doden, totaal 1.009.725 en 14.428

LET OP: De besmettingscijfers van vandaag zijn niet representatief aangezien er een deel van de teststraten is gesloten in verband met de winterse omstandigheden.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1779 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.009.725 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 120 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1460 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 26 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 550 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 85 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 14.511 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Vanaf heden worden ook dagelijks het aantal toegediende vaccins weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Prince of Persia remake voor onbepaalde tijd uitgesteld

Prince of Persia: The Sand of Time, de remake van de klassieker uit 2003, is wederom uitgesteld en dit keer heeft Ubisoft geen nieuw datum geprikt. De game zou eigenlijk 21 januari uitkomen. Dat werd later weer 18 maart en nu is er geen releasedatum meer. De Ubisoft-studio aan het roer van deze remake zegt in een bericht dat ze meer tijd willen nemen om het spel beter te maken.

Fans zijn al sinds de remake werd aangekondigd kritisch op het spel geweest. Voornamelijk de matige productiewaardes kregen veel negatieve feedback. Wellicht dat daar nu nog hard aan wordt gewerkt. De remake staat vooralsnog in de planning voor PS4, Xbox One en pc.

Racistische appjes Baudet en FVD-getrouwen opgedoken

Het was ook alweer veel te rustig de afgelopen weken bij Forum voor Democratie en vandaag bleek dat stilte voor de storm. Uit een onderzoek van EW Magazine blijkt dat Thierry Baudet en zijn naaste vertrouwelingen zich racistisch en homofoob hebben uitgelaten in diverse appgroepen.

Bijna een jaar geleden begon de onrust binnen Forum door de onthulling van talloze dubieuze berichten in de appgroepen van de jongerenafdeling van de FVD. Nadat klokluiders uit de partij waren gezet en één van de verzenders van de dubieuze berichten promotie maakte binnen de partij barstte de bom dit najaar definitief binnen de partij. Kort daarop viel Forum uit elkaar waarna Baudet achterbleef met een select groepje vertrouwelingen.

Naar nu blijkt gaat het er in de partijtop dus ook niet zo fris aan toe. "Uit de gegevens waarover EW beschikt, blijkt dat Baudet en zijn naaste vertrouwelingen zich racistisch en homofoob hebben uitgelaten. Zo zei Baudet op 29 juli afgelopen jaar tegen zijn partijvrienden dat blanken gemiddeld een IQ scoren van 110, terwijl dat voor Hispanics 90 is en voor Afro-Amerikanen 75", zo schrijft het weekblad.

"In een discussie met zijn toenmalige stafleden Gideon van Meijeren en Yanick Chevalier –  thans de nummers 6 en 23 op de kandidatenlijst  –  zei Baudet: ‘Wil jij dat je zus met een neger thuiskomt?’ Van Meijeren antwoordde: ‘Hell no.’" Zo toont EW aan dat er nog veel meer rotzooi rondgaat.

Belangrijke medewerkers en vertrouwelingen als Andreas Bakir en Samuel Jong (de nummer 17 en 15 op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen) "drongen in de groepsapp aan op een verbod van Netflix omdat de serie The Couple reclame zou maken voor een seksuele relatie tussen blanke vrouwen en zwarte mannen".

EW belooft in de papieren editie met nog meer appjes te komen, plus een schermafbeelding als bewijs voor de authenticiteit van het materiaal. Het tijdschrift had inzage in een groot aantal berichten in de ‘fractie-app’ en de ‘media machine’-app van Forum voor Democratie.

Racistische appjes Baudet en FVD-getrouwen opgedoken (WikiCommons/Forum voor Democratie)
Racistische appjes Baudet en FVD-getrouwen opgedoken (WikiCommons/Forum voor Democratie)

Het nutteloze feitje van de dag: IKEA

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

IKEA kennen we allemaal wel maar wist je dat IKEA onder andere is vernoemd naar de oprichter van het bedrijf? IKEA is namelijk vernoemd naar de initialen van oprichter Ingvar Kamprad, Elmtaryd, de boerderij waar hij opgroeide, en Agunnaryd, het nabijgelegen dorp.

Nutteloze feitje van de dag: IKEA (WikiCommons/J. James)
Nutteloze feitje van de dag: IKEA (WikiCommons/J. James)

Tilburger aangehouden na gijzelen eigen dochtertje (1)

Een 35-jarige man is maandag 8 februari 2021 omstreeks 18.35 uur door de politie op de Dominicusstraat in Tilburg aangehouden ter zake gijzeling en bedreiging. Hij gijzelde in de woning van zijn ex-vriendin hun eenjarige dochtertje en dreigde de gaskraan open te zetten waardoor een explosie zou kunnen plaats vinden.

De politie kreeg om 16.20 uur een melding van de bewoonster van een pand aan de Dominicusstraat dat haar ex vriend in haar woning was en niet wilde vertrekken. Op de achtergrond was zijn geschreeuw duidelijk hoorbaar. Agenten gingen direct ter plaatse. De 28-jarige bewoonster was inmiddels uit het huis gevlucht. Ze vertelde dat haar ex-vriend hun jonge dochtertje uit haar handen had getrokken en nog met haar binnen was.

De dienders zagen dat het raam op de eerste verdieping open ging. De man schreeuwde naar hen dat hij niets te verliezen had en dat hij de gaskraan zou open draaien. Hierop zijn de aangrenzende woningen uit voorzorg ontruimd. Ook werd een onderhandelaar gewaarschuwd. Hij maakte contact met de gijzelnemer die om 17.30 uur het kindje aan hem overdroeg maar zelf in de woning bleef. Inmiddels arriveerde ook een arrestatieteam. Rond 18.35 uur kwam de verdachte naar buiten waarna hij werd aangehouden.

Nieuwe trailer indrukwekkende actie-RPG Black Myth: Wukong

Er is een nieuwe trailer verschenen van de vorig jaar onthulde action RPG Black Myth: WukongDe Chinese ontwikkelaar Game Science liet in augustus vorig jaar een 13 minuten durende pre-alpha zien van Black Myth, waar zeer positief op werd gereageerd. De nieuwe trailer die gister online kwam staat in het kader van de inluiding van het jaar van de Os.

Black Myth: Wukong wordt omschreven als een souls-like RPG waarin spelers de rol aannemen van Sun Wukong (The Monkey King), een legendarische figuur uit de Chinese mythologie die verdomd handig is met stokken en in staat is om de gedaante aan te nemen van vliegende insecten of enorme monsters. In de nieuwe trailer krijgen we een voorproefje te zien van boss fights, enkele nieuwe gebieden en spells. Voorlopig zullen we het moeten doen met de gameplaybeelden want Black Myth staat pas gepland voor release in 2023, voor pc en next-gen consoles.

Beelden van vorig jaar:

We Were Here gratis op PlayStation 4

We Were Here is vanaf vandaag gratis verkrijgbaar op de PlayStation 4. De overige games van de serie, We Were Here Too en We Were Here Together, komen uit op 23 februari.

Elke game in de serie speel je in een co-op first-person adventure. Twee spelers moeten communiceren en samenwerken om puzzels op te lossen in en rond het antarctische Castle Rock. Vaak ben je volledig afgesloten van je partner en moet je alles beschrijven wat je ziet om erachter te komen hoe je vooruitgang kunt boeken.

De game kun je hier op PSN vinden.

Hervatting strafzaak verdachte zaak-Ruinerwold

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen, hervat morgen – woensdag 10 februari, start 10:00 uur – en volgende week – donderdag 18 februari , start 09:00 uur – de zitting tegen de 68-jarige verdachte in de strafzaak-Ruinerwold.

Lees ook: Vader spookgezin Ruinerwold opgepakt

Morgen staat de zitting in het teken van het bevragen van vier deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) die hebben gerapporteerd over de verdachte. De officieren, verdediging en de rechtbank kunnen de psycholoog, psychiater, logopedist en een klinisch neuropsycholoog aanvullende vragen stellen over hun bevindingen.

De zittingen zijn een vervolg op de descente die 13 en 14 januari heeft plaats gehad, waarbij de rechters, de officieren en de verdediging in de gelegenheid zijn geweest zelf vragen te stellen aan de verdachte.

Op 18 februari 2021 zullen de raadsman en het OM een standpunt innemen over de mogelijkheid om de verdachte verder te vervolgen. Op 4 maart doet de rechtbank uitspraak.

OM in hoger beroep in onderzoek naar brandstichting zendmast

Het OM gaat in beroep tegen de beslissing van de rechter-commissaris een 17-jarige jongen in vrijheid te stellen. De 17-jarige Amsterdammer wordt door het OM verdacht van het in brandsteken van een zendmast op een parkeergarage en een poging daartoe.

De jongen die op 4 februari door de politie werd aangehouden, is volgens het OM verantwoordelijk voor het in brand steken van een zendmast op een parkeergarage aan de Van Bleiswijkstraat in Amsterdam-West. Dat zou zijn gebeurd in de vroege ochtend van 18 april 2020. De brand kon gelukkig snel worden geblust. Ook heeft de jongen volgens het OM een andere zendmast op dezelfde parkeergarage in brand proberen te steken. Het is echter bij een poging gebleven.

Volgens de rechter-commissaris zijn er onvoldoende gronden om de 17-jarige Amsterdammer in bewaring te stellen. Het OM is het hier niet mee eens en heeft daarom beroep aangetekend.

Forza Horizon 4 naar Steam

De Forza-franchise komt voor het eerst naar Steam met Forza Horizon 4. De game komt op 9 maart beschikbaar op Steam. Het spel ondersteunt cross-play, dus Steam-spelers kunnen racen tegen spelers op Xbox en de spelers die op Android racen via de cloud.

Forza Horizon 4 op pc bevat ook de modi The Eliminator en Super7. De game kan ook uitgebreid worden met de twee uitbreidingen om nog meer terrein naar de open wereld te brengen: de verraderlijke wegen van Fortune Island en het LEGO Brick-landschap in LEGO Speed Champions. Overige contentpacks, zoals The Best of Bond Cars, zijn ook te koop via Steam.

Arnhemse pinguins naar binnen vanwege kou

Koninklijke Burgers’ Zoo heeft vijftien jonge en andere partnerloze zwartvoetpinguïns naar binnen gehaald vanwege de langdurige kou in combinatie met de stevige nachtvorst.

Vanwege het hardnekkige misverstand dat alle zeventien pinguïnsoorten in het wild in de kou zouden leven, doet dit nieuwsbericht wellicht menig wenkbrauw fronsen. Zwartvoetpinguïns leven echter langs de kusten van Zuid-Afrika en Namibië en zijn de huidige extreme winterse omstandigheden van nature niet gewend. De vijftien dieren waar het om gaat, hebben geen eigen rotshol ter beschikking.

Pinguïns bij de warme kachel
Het Arnhemse dierenpark heeft vijftien jonge en andere partnerloze zwartvoetpinguïns gevangen om ze elders in het park bij de warme kachel mildere tijden te laten afwachten. In de kolonie zwartvoetpinguïns vormen de volwassen vogels in principe paartjes voor het leven, die gezamenlijk broeden in een rotshol en dit ook verdedigen richting nieuwkomers. Jonge en andere partnerloze dieren hebben meestal wat geduld nodig eer ze erin slagen een eigen partner én rotshol te bemachtigen. Aangezien langdurige kou in combinatie met stevige nachtvorst wordt voorspeld, haalt Burgers’ Zoo de vijftien jonge en partnerloze vogels uit voorzorg naar binnen.

Slechts drie à vier soorten bewonen permanent Antartica
De meeste wetenschappers onderscheiden tegenwoordig zeventien verschillende pinguïnsoorten, die allemaal op het zuidelijk halfrond leven. Het is echter een hardnekkige mythe dat alle pinguïns uitsluitend in koude gebieden leven. De meest noordelijke pinguïnsoort leeft zelfs bijna op de evenaar op de Galapagos-eilanden, die bij Ecuador horen. Zeven pinguïnsoorten zijn daadwerkelijk in of rond Antartica te vinden, maar enkele van die soorten trekken in het koudste jaargetijde iets meer naar het noorden naar omliggende eilanden. Slechts drie à vier soorten bewonen permanent Antartica. Eén van die permanente bewoners is echter de keizerspinguïn, die vanwege zijn charismatische voorkomen waarschijnlijk bij veel mensen op het netvlies gekleefd zit. Wellicht heeft dat gegeven bijgedragen aan het hardnekkige misverstand dat alle pinguïns in Antartica leven.

(Video: Koninklijke Burgers' Zoo)

Arnhemse pinguins naar binnen vanwege kou (Foto: Koninklijke Burgers' Zoo)
Arnhemse pinguins naar binnen vanwege kou (Foto: Koninklijke Burgers' Zoo)

Interne servers van CD Projekt Red gehacked

CD Projekt Red laat via een tweet weten dat ze gehacked zijn door een persoon die dreigt alle broncode van Cyberpunk 2077, The Witcher 3, Gwent en de next-gen-patch in wording van The Witcher 3 te verkopen of online te zetten. Het bedrijf laat in het statement weten dat er zo ver zij kunnen zien geen persoonlijke data van spelers is buitgemaakt.

De hacker in kwestie heeft de getroffen servers ge-encrypted, maar het bedrijf was in ieder geval zo slim om van alles een backup te hebben. Er zijn ook onder andere HR- en legal-documenten en materiaal over investeerder gestolen. Deze wil de hacker doorsturen naar media om zo aan het licht te brengen hoe het bedrijf in elkaar steekt.

CD Projekt Red laat in de tweet weten niet te gaan onderhandelen met de hacker, ondanks de dreigementen dat er van alles op straat zal worden gegooid. Ze hebben de instanties ingeschakeld om deze hack te onderzoeken.

Nieuwe campagne VWS wil stress rond zwangerschap verminderen

Met de nieuwe campagne ‘Mamaliefde is…’ wil staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) helpen om stress onder aanstaande moeders tijdens en na hun zwangerschap te verminderen. Door moeders en vaders op te roepen om zorgen rondom bijvoorbeeld financiën, relatie en wonen met hun zorgverlener te bespreken, wordt de kans op een goede start van hun kind vergroot. De tijd vlak voor de conceptie tot het tweede levensjaar is cruciaal voor zowel de fysieke als mentale gezondheid in het latere leven van het kind. Stress kan ouders belemmeren warmte en genegenheid te geven en adequaat te reageren op wat hun kindje nodig heeft.

Stress uit de taboesfeer
Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): “Niets is zo sterk als de liefde van een ouder voor een kind. Tegelijkertijd kan zo’n grote verandering ook bijdragen aan stress, bijvoorbeeld over geld of waar je woont. Deze nieuwe campagne biedt een helpende hand om van die stress af te komen door het uit de taboesfeer te halen. Hou je zorgen niet voor je maar praat erover bij de huisarts, de verloskundige, de jeugdgezondheidszorg of een andere hulpverlener. Zodat je een handje geholpen kunt worden en met zo min mogelijk stress een goede start kunt maken met je kind in die belangrijke eerste jaren van het leven.”

Meer rust en structuur
De campagne is onderdeel van het actieprogramma Kansrijke Start. Door met bijvoorbeeld een verloskundige, kraamhulp, huisarts, consultatiebureau of wijkteam te praten over problemen kunnen moeders en vaders meer rust en structuur in hun leven brengen. Zorgverleners kunnen helpen bij het inzichtelijk maken van de problemen en helpen bij het inschakelen van de juiste hulp voor bijvoorbeeld het onder controle krijgen van schulden, het aanvragen van urgentie voor een woning, het krijgen van huishoudelijke hulp, begeleiding bij de zwangerschap of opvoedkundige ondersteuning.

Eerste 100 dagen cruciaal
De eerste 1000 dagen van een kind (voor de conceptie tot het 2e levensjaar) zijn cruciaal voor diens gezondheid op latere leeftijd. Een baby die de eerste 1000 dagen blootstaat aan stress, rook, slechte voeding of andere risicofactoren, begint met een achterstand aan zijn of haar leven. Dat heeft grote invloed op de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling.

Actieprogramma Kansrijke Start
In 2018 heeft het ministerie van VWS het landelijk actieprogramma Kansrijke Start geïntroduceerd. Daarbinnen hebben de Rijksoverheid, gemeenten, geboorte- en jeugdgezondheidszorg, volwassen-ggz, welzijnswerk, wijkteams en andere betrokkenen de handen ineengeslagen om zoveel mogelijk kinderen een kansrijke start te geven. Het programma werkt aan betere zorg en ondersteuning voor gezinnen in een kwetsbare situatie met problemen als armoede, schulden of een taalachterstand. Door deze kwetsbaarheid zo vroeg mogelijk te signaleren, kunnen ouders tijdig worden ondersteund. Inmiddels wordt al in 275 gemeenten gebouwd aan een lokale coalitie Kansrijke Start.

Mamaliefde is…
Er is geen liefde zo sterk als die van een ouder voor een kind. En alles dat je voor je baby of kind doet komt voort uit die liefde. Dingen die vanzelfsprekend zijn, zoals elke dag knuffelen. Maar ook dingen die niet makkelijk zijn, zoals je geld- of relatiezorgen bespreken. Je doet het uit mamaliefde of papaliefde. Zodat jouw stress afneemt en jouw kindje daardoor een betere start maakt. De nieuwe campagne focust zich vooral op stress tijdens en na de zwangerschap. De doelgroep bestaat voornamelijk uit ouders tussen de 18 en 40 jaar in een kwetsbare situatie en die zorgen hebben.

Tijdens de campagne worden communicatiematerialenverspreid onder lokale coalities, zoals video’s met ervaringsverhalen, beelden en teksten die op social media gedeeld kunnen worden en materialen zoals posters en flyers voor wachtkamers van betrokken organisaties. Doel is (aanstaande) ouders aan te zetten om over hun zorgen te praten met hun zorgverlener. Op een speciaal YouTube-kanaal worden verhalen getoond van ouders en moeders over het gesprek dat ze zijn aangegaan met hun zorgverlener.

9 op de 10 internetgebruikers beschermen persoonsgegevens

Van de internetgebruikers van 12 jaar of ouder gaf 90 procent aan in 2020 maatregelen te hebben genomen om persoonlijke gegevens op internet te beschermen. In 2016 was dat 79 procent. Vooral het weigeren of beperken van toegang tot locatiegegevens is toegenomen. Dit blijkt uit de resultaten van de enquête ICT-gebruik van huishoudens en personen die jaarlijks door het CBS wordt afgenomen. In 2020 hebben ongeveer 6.500 mensen van 12 jaar of ouder deelgenomen aan dit onderzoek.

Nederlanders zijn voorzichtiger geworden met persoonlijke gegevens op internet. Van de internetgebruikers van 12 jaar of ouder heeft naar eigen zeggen 77 procent in 2020 de toegang tot locatiegegevens beperkt of geweigerd en stond 74 procent niet toe dat persoonlijke gegevens werden gebruikt voor commerciële doeleinden. In 2016 was dat achtereenvolgens 49 procent en 62 procent.

Ruim 60 procent van de Nederlanders gaf beperkt toegang tot profielgegevens en controleerde de veiligheid van een website voordat hij of zij persoonlijke gegevens achterliet. Daarnaast zei 46 procent het privacy statement vóór het invullen van persoonlijke gegevens te lezen.

Meeste Nederlanders beschermen ook gegevens op smartphone
In 2020 gebruikte 85 procent van de Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder een smartphone voor privégebruik. Veel Nederlandse smartphonegebruikers namen maatregelen vanwege zorgen om de veiligheid en privacy. 70 procent heeft bij het installeren of gebruik van een app de toegang tot persoonlijke gegevens zoals locatie, foto’s of een lijst met contactpersonen geweigerd.

Met 80 procent zijn 18- tot 45-jarigen het meest actief in het beschermen van persoonlijke gegevens bij het installeren of gebruik van een app op smartphones. Van de 75-plussers deed 29 procent dat. Ruim een derde van de 75-plussers gaf aan niet te weten dat zoiets kan.

Ouderen beschermen persoonsgegevens minder vaak
Internetgebruikers van 65 jaar of ouder beschermen persoonsgegevens op internet minder vaak dan gebruikers jonger dan 65. Van de 65-plussers is 77 procent actief bezig met de bescherming van persoonlijke informatie. Bij 12- tot 65-jarigen meldde 93 procent dit. Internetgebruikers van 75 jaar of ouder doen het minst vaak aan bescherming van persoonlijke informatie op internet: 70 procent, tegen 81 procent onder 65- tot 75-jarigen.

Mensen die aangeven veel ervaring te hebben met internet, computers, tablets of smartphones troffen vaker maatregelen om persoonsgegevens op internet te beschermen dan mensen die weinig ervaring met internet en dergelijke apparatuur hebben.

Nederland koploper in Europa met beperking toegang persoonsgegevens op internet
Nederland had in 2020 van alle EU-27 landen het hoogste percentage internetgebruikers van 16 tot 75 jaar dat maatregelen nam om persoonlijke informatie op internet te beschermen (92 procent). Het EU-27 gemiddelde was 78 procent. Oostenrijk en Finland scoorden met 90 procent ook hoog, Roemenië met 52 procent het laagst.

Van de Nederlandse internetgebruikers van 16 tot 75 jaar heeft 80 procent de toegang tot locatiegegevens beperkt of geweigerd. Dit is verreweg het hoogste percentage binnen de Europese Unie, waar het gemiddelde 52 procent was.

Ook staan Nederlanders vaak niet toe dat persoonlijke gegevens voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Vorig jaar had 77 procent van de Nederlanders dat niet toegestaan, het EU-27 gemiddelde lag op 57 procent. Nederland loopt daarmee ook voorop in Europa.

Freestyleskiester Scott maakt winnende comeback na drie jaar

De World Cup freestyleskiën streek afgelopen weekeinde neer in het Amerikaanse Deer Valley. Daar werd gestreden om de winst op de moguls, maar ook op de aerials: het gymnastiekonderdeel van de skiwereld.

Vrouwen
Danielle Scott deed in februari 2018 mee aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, nam daarna een pauze en raakte voorafgaand aan het seizoen 2019-2020 geblesseerd. Ze kwam in de zomer van 2019 nog wel in actie in twee kleinere wedstrijden, maar sinds Pyeongchang was Scott op het hoogste niveau niet meer te zien geweest.

Haar gescheurde kruisband is inmiddels hersteld en in Deer Valley maakte ze op indrukwekkende wijze haar comeback: met een back-double-full-full scoorde ze 90,59 punten, genoeg voor haar eerste zege sinds 2017. Het Amerikaanse duo Winter Vinecki (87,77) en Kaila Kuhn (74,82) completeerde het podium, de Australische Laura Peel werd zesde en verzekerde zich zo nog niet van de eindwinst in de World Cup.

Mannen
De Russen, waaronder de dominante World Cup-leider Maxim Burov, maakten de trip naar de VS niet en dus lag de weg open voor de World Cup-winnaar van vorig jaar: de Zwitser Noé Rothv gooide er in de finale een double-full-full-full uit en won met 126,70 punten. De Amerikaan Justin Schoenefeld werd met 123,08 punten tweede, voor Roth's landgenoot Pirmin Werner en zijn 114,93 punten.

De World Cup-finale staat op 13 maart gepland in Almaty, waar in de dagen daarvoor het wereldkampioenschap ook gehouden wordt.

Livestream hoger beroep civiele zaken treinkaping De Punt

Het gerechtshof Den Haag behandelt op 15 en 16 februari aanstaande de civiele zaken over de treinkaping De Punt. Op deze zittingsdagen vinden de pleidooien in deze zaken plaats. De zittingen beginnen om 9.30 uur. De pleidooien zijn via een livestream te volgen.

Het gaat over het hoger beroep in de civiele zaken die de nabestaanden van Max Papilaja en Hansina Uktolseja hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat. De nabestaanden vorderen schadevergoeding van de Staat. Max Papilaja en Hansina Uktolseja hebben in 1977 samen met zeven andere Molukse jongeren een trein bij De Punt gekaapt. Tijdens de beëindiging van de kaping zijn zij om het leven gekomen. Eisers voeren aan dat Max Papilaja en Hansina Uktolseja zonder noodzaak door de mariniers zijn gedood, terwijl de mariniers een concrete mogelijkheid hadden om hen te arresteren. De Staat betwist dit en vindt dat het optreden van de mariniers rechtmatig was.

De livestream kan gevolgd worden via deze link. Een deel van de zitting is achter gesloten deuren, omdat er dan beelden en geluidsfragmenten afgespeeld worden die niet openbaar zijn. De livestream wordt op dat moment onderbroken. Naar verwachting vindt dit aan het begin van de middag op 15 februari plaats.

Cel en tbs voor poging verkrachting in bos Driebergen

Een 38-jarige man uit Bilthoven is maandag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden en tbs met dwangverpleging. De man probeerde een jaar geleden een vrouw te verkrachten in een bos in Driebergen. Volgens de rechtbank lijdt de man aan schizofrenie en is gedwongen behandeling noodzakelijk.

Het slachtoffer wandelt op 11 februari vorig jaar met haar hond in het Mollenbos in Driebergen. Op een gegeven moment achtervolgt een man haar en pakt hij haar bij haar bovenarm vast. De vrouw begint te schreeuwen en roept dat ze het niet wil en dat hij weg moet gaan. De man verstevigt zijn greep, probeert de vrouw naar de bosjes te trekken, raakt ook haar borst aan en zegt dat hij ‘met haar wil neuken’. Op het moment dat hij haar opnieuw naar de bosjes trekt ziet de vrouw twee andere wandelaars en roept om hulp. Pas op het moment dat deze twee in de richting van de vrouw en de verdachte lopen laat de man los en gaat hij er vandoor. Vrijwel direct daarna wordt de politie gealarmeerd. Op basis van een beschrijving van de man wordt hij diezelfde middag nog aangehouden.

Intentie
De rechtbank vindt dat er genoeg steunbewijs is voor de verklaring van de vrouw. De twee getuigen bevestigen haar verhaal over wat er is gebeurd. Zij bevestigen ook dat de vrouw overstuur en paniekerig was nadat de man was weggelopen. De rechtbank twijfelt niet aan de intentie van de man: hij wilde haar verkrachten. Dit heeft hij duidelijk kenbaar gemaakt aan de vrouw.

Tbs met dwangverpleging
De man is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Volgens deskundigen lijdt hij aan een psychische stoornis, namelijk schizofrenie. Deze stoornis beïnvloedde de man tijdens zijn handelen op 11 februari vorig jaar. Daarom kan de poging verkrachting hem slechts verminderd worden toegerekend. De deskundigen schatten in dat er een gerede kans is dat de man opnieuw de fout in gaat. De man is eerder in behandeling geweest maar dat heeft niet kunnen voorkomen dat hij dit delict heeft gepleegd. Problematisch is dat de man niet inziet dat hij lijdt aan een stoornis. Daarom legt de rechtbank de man tbs met dwangverpleging op. Daarnaast veroordeelt de rechtbank de man tot een gevangenisstraf van 6 maanden.

NS rijdt vandaag alleen met sprinters

De Nederlandse Spoorwegen heeft vanmorgen de treindienst opgestart met alleen sprinters. Deze stoppen ook op de kleinere stations. Op deze manier hoopt de vervoerder zo veel mogelijk reizigers te kunnen bedienen.

Wel is er met name in Noord-Holland en Flevoland op dit moment sprake van uitval van treinen door sneeuwduinen op het spoor. De hele dag staan monteurs en hulplocomotieven klaar om storingen zo snel mogelijk te verhelpen. Ondanks alle inzet is de situatie op het spoor nog steeds onzeker en worden reizigers geadviseerd waar mogelijk hun reis uit te stellen.

Vrouwen werken na studie gezondheidszorg vaker dan mannen in de zorg

Vier jaar na afstuderen in een hbo-bachelor of wo-masterstudie in de gezondheidszorg werkten in 2018 vrouwen relatief vaker in de zorg dan mannen. Van de hbo-bachelors met werk werkte 81 procent van de vrouwen en 66 procent van de mannen in de zorg. Van de werkende wo-masters was dat 50 procent van de vrouwen en 39 procent van de mannen. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het CBS.

Ook vanuit de studierichtingen Gedrag & Maatschappij en Onderwijs kwamen vrouwen vaker dan mannen in een voor die studie specifieke bedrijfstak terecht. Vanuit de richting Gedrag & Maatschappij werkte 35 procent van de vrouwen en 14 procent van de mannen met een wo-master vier jaar later in de gezondheids- en welzijnszorg, van de hbo-bachelors was dat 60 procent van de vrouwen en 37 procent van mannen. Met een hbo-bachelor Onderwijs werkte vier jaar later 82 procent van de vrouwen en 74 procent van de mannen in de sector Onderwijs. Vanuit andere studierichtingen, zoals Techniek en Economie, verdeelden de afgestudeerden zich vaker over meer verschillende bedrijfstakken.

Meeste afgestudeerden werken
Van de afgestudeerde hbo-bachelors en wo-masters die in 2014 het onderwijs verlieten, keerde een deel binnen vier jaar weer terug in het onderwijs (9 procent van de hbo’ers en 2 procent van de wo’ers). Een klein deel vertrok uit Nederland (4 procent van de hbo’ers en 7 procent van de wo’ers). Vrouwen pakten vaker dan mannen weer een studie op, mannen verhuisden iets vaker naar het buitenland.

Van degenen die na vier jaar nog in Nederland woonden en in de tussenliggende jaren niet waren teruggekeerd in het onderwijs had bijna iedereen werk. Mannen met een hbo-bachelor hadden met 97 procent iets vaker werk dan mannen met een wo-master (95 procent); het aandeel vrouwen met werk was met 95 procent voor de hbo-bachelors en wo-masters ongeveer even hoog.

Mannen vaker voltijder, verschillen per studierichting
Van de werkende mannen met een wo-master had 91 procent vier jaar na afstuderen een voltijd dienstverband, van de vrouwen 79 procent. Van de hbo-bachelors die na vier jaar werkzaam waren werkte 88 procent van de mannen en 67 procent van de vrouwen 35 uur of meer per week. Vrouwen werken dus vaker in deeltijd, waarbij het verschil met mannen na een wo-master minder groot is dan na een hbo-bachelor.

Na een hbo-bachelorstudie in de richting Taal & Cultuur is het aandeel voltijdwerkenden vier jaar later het laagst (50 procent); zowel vrouwen als mannen vanuit die studierichting werken relatief vaak in deeltijd. Andere hbo-richtingen met een laag aandeel zijn Onderwijs, Gezondheidszorg en Gedrag & Maatschappij; richtingen die door veel meer vrouwen dan mannen worden gekozen. Daarbij valt op dat vanuit Onderwijs en Gezondheidszorg ook mannen relatief wat vaker in deeltijd werken. Dat is minder het geval na een hbo-bachelor in Gedrag & Maatschappij.

Vier jaar na een wo-masterstudie is het aandeel voltijdwerkers relatief hoog na een studie in de Economie, Techniek en Recht en relatief laag na een studie Taal & Cultuur en Gedrag & Maatschappij. De verschillen zijn wel minder groot dan bij hbo-bachelor afgestudeerden. Van de wo-master afgestudeerden Economie werken zowel mannen als vrouwen relatief vaak 35 uur of meer per week (95 procent en 92 procent). Na een Techniek- en na een Rechtenstudie zijn de verschillen iets groter, maar werkt ook 86 procent van de vrouwen voltijds.

FOK! Wat een weer: Zeer koud en op veel plaatsen droog

winterbanner

Welkom!

Als eerste wil ik even iets recht zetten. In de comments van eergisteren werd er beweerd dat ik maar 5-10 cm sneeuw had voorspeld. Dit was echter mijn bericht van donderdag of vrijdag, één van die twee. Op zaterdag had ik het wel degelijk over 15 tot 20 cm. Uiteindelijk is dat op de meeste plaatsen ook gevallen. Dus diegene moet eerst beter leren lezen.  

De exacte sneeuwhoogte is op veel plaatsen moeilijk te meten door de harde wind en de verstuivingen. Maar inderdaad er viel op veel plaatsen dus zo'n 15 tot 20 cm, maar lokaal ook iets meer. Dat viel trouwens ook hier in Haarlem. De waarnemeningen van 30 cm en meer zijn niet heel betrouwbaar. Komt ook bij dat er inmiddels sprake is van sublimatie.

Enfin, gisteren sneeuwde het ook nog af en toe en dat met name in het binnenland. Plaatselijk viel er zo'n 3 tot 4 cm. Tegen het einde van de middag sneeuwde het hier ook enige tijd flink door.

Inmiddels neemt de sneeuw in activiteit af, maar er kan zo her en der nog wat vallen. De wind neemt gelukkig ook wat in kracht af.

Vannacht lagen de minima tussen de -4 op de Wadden tot -12 in oosten en zuiden. Ongekend! Echter, dat hangt wel enigszins af van opklaringen of die er wel of niet komen. Ik denk het echter van wel.  In het Waddengebied duiken enkele sneeuwbuien op vanuit de Duitse Bocht.

Vandaag is het op veel plaatsen droog. Op de Waddeneilanden kunnen echter nog steeds sneeuwbuien vallen, en het zou me niet verbazen als daar een serieuze hoeveelheid valt. In de rest van het land blijft het overwegend droog en ijskoud.

De maxima liggen tussen de -1 graad op de Wadden tot -7 in het zuidoosten. De wind blijft uiteraard in de oosthoek zitten en is matig tot vrij krachtig.

De komende dagen zijn droog en nog kouder, met uitzondering van de Wadden, daar kan het kwik wel met het vriespunt flirten overdag. Afhankelijk van de hoeveelheid opklaringen zakken de minima tot 10 tot -15 graden. Misschien nog wel iets lager als het helemaal helder en windstil is.

Tot ziens!  

 

 

Prachtige foto uit Zeeland (Foto: Scherpschutter)
Een prachtige sneeuwfoto uit Zeeland. (Foto:Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Waarschuwingsschot gelost bij aanhouding

Bij de aanhouding van een verdachte heeft de politie rond 01.45 uur vannacht een waarschuwingsschot gelost. Niemand raakte gewond tijdens het incident. De man was eerder die nacht mogelijk betrokken bij een gewapende overval op de Winricusstraat in Kerkrade. Daarop werd de politie gealarmeerd.

Agenten troffen de man vervolgens aan toen hij een woning aan de Kampstraat verliet. Hij luisterde niet naar de aanwijzingen van de agenten, waarop één collega zich genoodzaakt voelde een waarschuwingsschot in de lucht te lossen. Daarop kon de verdachte uiteindelijk worden aangehouden. Hij werd samen met drie andere personen die in de woning verbleven in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
©FOK.nl e.a.