FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 februari 2021

OM eist in hoger beroep hogere straf tegen verdachte (47) Posbankmoord (2003)

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van twintig jaar geëist tegen een 47-jarige man uit Veghel. Hij wordt verdacht van het op 20 januari 2003 op de Posbank om het leven brengen van de 44-jarige Alex Wiegmink. Dit deed hij samen met een nu 60-jarige man uit Gemert.

In de ogen van het OM zijn beide mannen verantwoordelijk voor de dood van een man die op het verkeerde moment op de verkeerde plek is. De mannen waren van plan de auto van het slachtoffer te stelen om er daarna een overval mee te plegen. Omdat het slachtoffer de auto niet vrijwillig afstaat, wordt hij volgens het OM door beide mannen doodgeschoten. De mannen hebben uiteindelijk de auto in Erp in brand gestoken met het lichaam er nog in.

Na langdurig politieonderzoek worden de mannen pas in 2016 aangehouden. De rechtbank in Arnhem veroordeelt de verdachte uiteindelijk in 2017 samen met de andere man tot een gevangenisstraf van zestien jaar vanwege doodslag in vereniging. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden legt beide mannen in 2018 een gevangenisstraf op van achttien jaar voor moord in vereniging. De nu terechtstaande verdachte gaat in cassatie. Op 17 maart 2019 oordeelt de Hoge Raad dat het gerechtshof Den Haag opnieuw naar zijn zaak moet kijken.

Mr. Big
Het hoogste rechtscollege van ons land vindt dat een ander gerechtshof zich moet buigen over de vraag of de bekentenis van de verdachte vrijwillig is afgelegd en betrouwbaar is. De bekentenis in deze zaak is verkregen tijdens een undercoveroperatie die gelijkenissen vertoont met de uit Canada afkomstige Mr. Big-methode. Dat is grof gezegd een methode waarbij een verdachte door misleiding in een positie wordt gebracht waarin hij zelf openheid van zaken geeft. De verdachte heeft na zijn aanhouding ontkent iets met de moord te maken te hebben.

De Hoge Raad heeft bepaald dat zijn eerdere verklaring als bewijs mag dienen als die maar voldoet aan bepaalde criteria. Zo mag je een verdachte niet door te hoge druk of dwang in een positie brengen waarin hij iets verklaart wat hij eigenlijk niet zou willen. Dat zou immers kunnen leiden tot valse bekentenissen. De Hoge Raad vindt dat het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in deze zaak onvoldoende heeft gemotiveerd of dat al dan niet is gebeurd.

Genoeg bewijs, het boek moet dicht
De familie van het slachtoffer heeft vorige week gebruik gemaakt van het spreekrecht. Daarin is het ongeloof, het verdriet, de stress van de rechercheonderzoeken en de jarenlange onzekerheid op indrukwekkende wijze tot uitdrukking gebracht. Ook is duidelijk dat het hen zwaar valt opnieuw de gang naar de rechtszaal te moeten maken. De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), ziet dat ook. 'Ze willen de zaak afsluiten. Er zijn achttien jaar verstreken, het duurt te lang, het boek moet dicht.'

De kans bestaat dat dit proces ook nu nog niet voorbij is. De mogelijkheid bestaat dat de zaak opnieuw wordt voorgelegd aan de Hoge Raad. De AG acht dat scenario voor de familie onwenselijk. Daarbij concludeert hij dat de betreffende bekentenis strikt genomen ook niet nodig is om tot een veroordeling te komen. Er is volgens de AG voldoende bewijs, waaronder een belastende verklaring van de veroordeelde mededader. 'Er is een bewijsconstructie bestaande uit drie of vier bewijsmiddelen. Bezien vanuit de positie van de nabestaanden zou een veroordeling zonder een inhoudelijk oordeel over de bekentenis van verdachte een goede uitkomst van deze procedure zijn.'

Voor het geval het gerechtshof toch de bekentenis van de verdachte mee wil wegen, stelt de AG zich op het standpunt dat die niet op een ongeoorloofde wijze is verkregen. 'Ik kan op basis van de opgenomen gesprekken maar tot één conclusie komen; de verdachte heeft zelf de keuze gemaakt om te verklaren. Ik durf zelfs te zeggen, het was zijn afgewogen keuze.'

Grof, lomp en onbeschoft
De AG eist een forse gevangenisstraf, langer dan aan de reeds veroordeelde man in deze zaak is opgelegd. Dit gezien de ernst van het feit. Maar ook zeker gezien de houding van de verdachte tijdens dit proces. 'Hij gedroeg zich zodanig grof, lomp en onbeschoft dat er geen normaal gesprek met hem te voeren was. Daar zat iemand waar je buiten met een grote boog omheen zou lopen. (…) Is er dan niets positiefs te zeggen over hem? Ik zou het werkelijk niet weten.'

Muizen en illegale arbeid bij Haagse bakkers

Bij een nachtelijke controle van twee warme bakkers in Den Haag kwamen meerdere misstanden aan het licht.

In één bakkerij bakte een werknemer broodjes terwijl hij geen verblijfspapieren of werkvergunning had. In de andere bakkerij werden vooral muizen aangetroffen die zich te goed deden aan de nog niet afgebakken broodjes.

Voor het illegaal tewerkstellen van de bakker kan de eigenaar een boete verwachten die in de duizenden euro’s loopt.

De Voedsel en Warenautoriteit heeft de aangevreten levensmiddelen direct laten weggooien en een boete opgelegd. Het bedrijf staat nu onder verscherpt toezicht.

Een filmpje van deze controle door Inspectie SZW is hier te zien.

Vier mensen aangehouden voor GGD-datadiefstal

De politie heeft tot nu toe vier mensen aangehouden in het onderzoek van het cybercrimeteam van Midden-Nederland naar de verkoop van persoonsgegevens uit de systemen die de GGD gebruikt voor de Covid-19 testen.

Op vrijdag 22 januari kregen politie en OM melding van de GGD dat er op Telegram persoonsgegevens uit GGD-systemen te koop zouden worden aangeboden. Hierop startte het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland direct een onderzoek. Dit onderzoek leidde al snel naar twee medewerkers van het callcenter van de GGD. Op 23 januari zijn een 21-jarige man uit Heiloo en een 23-jarige man uit Alblasserdam aangehouden.

Inmiddels zijn nog twee mannen aangehouden. Op dinsdag 2 februari is een 25-jarige man uit Amstelveen aangehouden en op woensdag 3 februari een 22-jarige man uit Heiloo.

Het stelen en verkopen of doorverkopen van persoonsgegevens is een ernstig misdrijf. Politie en Openbaar Ministerie zitten hier bovenop. Meer aanhoudingen worden zeker niet uitgesloten. Het onderzoek gaat verder, onder meer naar de omvang van de datadiefstal.

Dertig basisscholen in West-Brabant negeren kabinet en blijven maandag dicht

De ruim dertig basisscholen van Lowys Porquin in West-Brabant gaan maandag niet open. Dat liet de organisatie vandaag weten in een brief aan ouders. 'We zien het als onze verantwoordelijkheid om onze scholen alleen open te stellen als we dit veilig, verantwoord en uitvoerbaar kunnen doen. Na overweging zijn we tot de conclusie gekomen dat dat op dit moment niet mogelijk is.' Zo meldt het AD.

De beslissing om de deuren gesloten te houden geldt zeker tot de carnavalsvakantie, schrijven de scholen. Noodopvang en het onderwijs op afstand gaan wel door op de aangewezen centrale locaties. 'Op deze manier hebben leraren ook langer de tijd om fysiek onderwijs ná de carnavalsvakantie goed voor te bereiden.'

Het bestuur van de scholen van Lowys Porquin heeft deze beslissing gemaakt vanwege de ‘onduidelijkheid over de opmars van de Britse, Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse variant’, schrijft zij. Ook de onduidelijkheid over de mogelijke aankomende derde golf en de ‘strenge quarantaineregels’ op de scholen spelen mee in dit besluit.

Snelrecht : Celstraf voor misgooien bierflesje naar politiebus tijdens avondklokrel

Een twintigjarige Zwollenaar is door de politierechter van rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes weken, waarvan vier weken voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De man gooide vorige week tijdens de avondklokrellen in Zwolle een leeg bierflesje in de richting van een politiebus.

Op maandagavond 25 januari was de man onderweg naar huis, nadat hij een vriend had bezocht. Het was daar te druk en de man besloot om naar huis te gaan. De man had eerder die dag een Facebookoproep gezien en was op de hoogte dat relschoppers zich die avond in het centrum van Zwolle zouden verzetten tegen de avondklok. Onderweg naar huis besloot de man zich in de groep te mengen, hoewel hij vooraf niet de intentie had om hier aan mee te doen. De man verklaarde dat hij door de groep relschoppers werd meegesleept en besloot ook iets te willen gooien. Hij pakte daarop een bierfles van de grond en gooide deze in de richting van een politiebus. Op dat moment werd hij onderdeel van de groep.

De politierechter acht de openlijke geweldpleging bewezen. De politie heeft in deze Corona-tijd de lastige taak om de maatregelen, die niemand leuk vindt maar die wel nodig zijn, te handhaven. De man heeft door zijn handelen een actieve bijdrage geleverd aan het saboteren van het beleid van de overheid om de pandemie te bestrijden. De officier van justitie had een gevangenisstraf van twee maanden, waarvan één voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar geëist. De politierechter heeft bij de oplegging van de straf rekening gehouden met het strafblad van de man en met de persoonlijke omstandigheden en komt uit op een lagere straf dan geëist.

Random Pics van de Dag #224

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Brobbey tekent niet bij en vertrekt na dit seizoen bij Ajax

Brian Brobbey vertrekt deze zomer bij Ajax. De speler en zijn management hebben aan Ajax laten weten dat hij zijn aflopende contract niet zal verlengen en daardoor in de zomer transfervrij vertrekt bij de Amsterdammers.

De 19-jarige spits debuteerde afgelopen oktober in het eerste elftal van Ajax in de 5-2 gewonnen wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Sindsdien speelde hij nog vijf keer in het eerste en had hij een belangrijk aandeel in de zege tegen Willem II, van vorige week. Bij Jong Ajax scoorde hij zestien keer in 29 wedstrijden.

Marc Overmars: "Wij vinden het erg jammer en hebben er alles aan gedaan om hem langer bij Ajax te houden. Hij kiest ervoor om na de zomer ergens anders te gaan voetballen. Ik baal ervan, maar het is zijn goed recht. Brian staat nog een paar maanden bij ons onder contract, als we hem nodig hebben dan zal de trainer hem opstellen."

Duidelijk UFO-filmpje verbaast critici

Een nieuw filmpje met een bij daglicht gefilmde UFO gaat als een malle over het internet. Het onbekende ruimteschip is voor velen een groot mysterie, ook voor critici.

De UFO is op 31 januari gefilmd boven Californië. Door een Rus, nota bene. Met de veelzeggende titel 'UFO boven de Pacific' is het filmpje op YouTube gezet.

Sindsien hebben al vele honderden mensen de video gezien. "Het is geen UFO, maar een vliegende sigaar", antwoordt een. Een ander vindt het ruimtegeschip 'buitengewoon fascinerend'.

Het nieuwe ufofilmpje is het zoveelste bewijs van UFO's in de VS. De afgelopen maanden zijn er vele sigaarvormige ruimteschepen boven de VS waargenomen.

Rhenen: "Second Love" blijft in de bushokjes hangen tegen de wil van SGP

Datingsite Second Love kan ook in de toekomst reclameposters ophangen in de Rhenense bushokjes. Een tweede poging van de plaatselijke SGP om dit te stoppen, liep schipbreuk.

Gisteravond heeft de partij daar in de gemeenteraad een voorstel voor ingediend. De SGP vindt dat aanstootgevende uitingen van commerciële partijen geweerd moeten worden via de APV. Volgens de partij is er regelmatig sprake van uitingen in de openbare ruimte die bijvoorbeeld ontrouw bevorderen, zoals de "Second Love" campagnes in 2020. Toen zijn de reclameposters na klachten van de SGP verwijderd uit de bushokjes.

Dat viel toen verkeerd bij een meerderheid in de Rhenense gemeenteraad. Niet omdat de raad een voorstander is van advertenties die het vreemdgaan aanmoedigen, maar omdat ze van mening zijn dat B en W dat niet op eigen houtje kunnen beslissen. De gemeenteraad heeft in juni een motie aangenomen om willekeur bij weigering van advertenties te voorkomen. 

Gisteravond vond de SGP de ChristenUnie en het CDA achter zich. En dat was niet genoeg om de "Second Love" posters uit de bushokjes te laten verwijderen..

De SGP'er Gert van Laar gaf aan veel berichten te hebben gehad van mensen uit Rhenen die zich ergeren aan de zedeloosheid van de posters van Second Love.

Om de jeugd te behoeden voor zedeloze uitingen zou hij graag een verbod zien op dergelijke uitlatingen. 'We gaan over onze eigen ruimte en wat we daarin toestaan’, aldus Van Laar.

Van Laar ving echter bot bij de meerderheid van de gemeenteraad, 'Wanneer praten we over zedeloosheid en wat is aanstootgevend?’, vroeg Mirjam Rijnsburger (D66). Burgemeester Hans van der Pas wist te vertellen dat gemeenten als Nunspeet, Elburg en Barneveld wel een "Second Love-verbod" hebben ingesteld. 'Maar het is de vraag of dat juridisch standhoudt’, voegde hij er aan toe. Volgens de burgemeester en de niet christelijke partijen in de gemeenteraad is er maar één instantie die over dit soort zaken beslist: de Reclame Code Commissie. En daarmee werd het voorstel van de SGP afgewezen.


Total War: Warhammer III aangekondigd

Creative Assembly kondigt Total War: Warhammer III aan, het derde deel in de serie. De game onderzoekt een conflict tussen de Lands of the East en de Realms of Chaos.

Warhammer III biedt meer rassen aan dan eerdere titels en introduceert onder andere voor het eerst het enorme gebied van de Cathay. Fans van de serie zullen ook blij zijn dat er na release van de game gratis DLC komt die de mappen van alle drie games combineert voor een gigantisch geheel.

Ook kondigt de ontwikkelaar aan dat er nog pre-orderbonussen komen. Een release date is nog niet gegeven, maar de game is wel voor dit jaar aangekondigd. De tijd zal het leren.

Laporte wint eerste etappe Ster van BessŤges voor Bouhanni

De eerste etappe van de Ster van Bessèges, de eerste etappekoers van het nieuwe wielerjaar in Europa, is gewonnen door Christophe Laporte. De Fransman van Cofidis was in een sprint bergop duidelijk de snelste. Hij won voor zijn landgenoot Nacer Bouhanni. Mads Pedersen werd op twee seconden derde.

Vanuit de start in Bellegarde, waar ook de finish lag, reden drie renners in het eerste deel van de etappe weg uit het peloton. Het drietal kreeg een mooie voorsprong, maar ze zouden nooit kans maken om vooruit te blijven en op tien kilometer van de streep werden ze ingerekend.

In de laatste tien kilometer was er nog een grote valpartij, waardoor het peloton in twee stukken brak. Een groot deel van de renners kon een streep zetten door de etappewinst, maar de meest belangrijke renners zaten vooraan. De sprinters konden  op de lastige strook in stelling worden gebracht en Nacer Bouhanni begon zijn sprint vroeg. Hij verraste daarmee een groot deel van het peloton. Christophe Laporte was wel attent en sprong in het wiel van de voormalig Frans kampioen. Laporte had zijn inspanning goed ingedeeld en won zo de eerste etappe in de Ster van Bessèges. Bouhanni werd tweede, en voormalig wereldkampioen Mads Pedersen legde beslag op de derde plaats, op twee seconden van Laporte.

The Crown grote kanshebber bij Golden Globes, Tina Fey & Amy Poehler presenteren

In een jaar waarin er weinig films daadwerkelijk de bioscoop haalden, was er genoeg te beleven op onze kleine schermen. Een van de belangrijkste awardshows heeft zojuist de nominaties bekendgemaakt. Normaal vindt de ceremonie van de Golden Globes al in januari plaats, maar dit werd door corona verplaatst. Ook werden de presentatrices aangekondigd; Amy Poehler en Tina Fey zullen voor de vierde keer de presentatie op zich nemen. We nemen een aantal opvallende nominaties door. 

Niet zo verrassend is dat de streamingbedrijven erg goede zaken doen. Zo is bij de televisiecategorieën de grootste kanshebber met afstand The Crown. De Netflix-serie over het Britste koningshuis maakt kans op zes beeldjes. Het populaire Schitt's Creek maakt kans in drie categorieën. 

Bij de filmcategorieën doet The Trial of the Chicago 7 het erg goed. Netflix kocht de film van de filmstudio in een naar verluidt grotere deal en dat levert vijf nominaties op. Daarnaast gooit Amazon Prime Video hoge ogen met onder andere Borat: Subsequent Moviefilm, waarvoor beide hoofdrolspelers een nominatie ontvangen. Chadwick Boseman is postuum genomineerd voor de Netflix-productie Ma Rainey's Black Bottom. Daarnaast mag James Corden na een wisselende ontvangst op zijn rol toch een nominatie bijschrijven voor The Prom

De volledig lijst is onder de afbeelding te bekijken. De Golden Globes zullen worden uitgereikt op 27 februari.

Best Motion Picture, Drama

“The Father”

“Mank”

“Nomadland”

“Promising Young Woman”

“The Trial of the Chicago 7”

Best Motion Picture, Musical or Comedy

“Borat Subsequent Moviefilm”

“Hamilton”

“Music”

“Palm Springs”

“The Prom”

Best Director, Motion Picture

Emerald Fennell, “Promising Young Woman”

David Fincher, “Mank”

Regina King, “One Night in Miami”

Aaron Sorkin, “The Trial of the Chicago 7”

Chloé Zhao, “Nomadland”

Best Performance by an Actress in a Motion Picture, Drama

Viola Davis, “Ma Rainey’s Black Bottom”

Andra Day, “The United States vs. Billie Holiday”

Vanessa Kirby, “Pieces of a Woman”

Frances McDormand, “Nomadland”

Carey Mulligan, “Promising Young Woman”

Best Performance by an Actress in a Motion Picture, Musical or Comedy

Maria Bakalova, “Borat Subsequent Moviefilm”

Kate Hudson, “Music”

Michelle Pfeiffer, “French Exit”

Rosamund Pike, “I Care a Lot”

Anya Taylor-Joy, “Emma”

Best Performance by an Actress in a Supporting Role in any Motion Picture

Glenn Close, “Hillbilly Elegy”

Olivia Colman, “The Father”

Jodie Foster, “The Mauritanian”

Amanda Seyfried, “Mank”

Helena Zengel, “News of the World”

Best Performance by an Actor in a Motion Picture, Drama

Riz Ahmed, “Sound of Metal”

Chadwick Boseman, “Ma Rainey’s Black Bottom”

Anthony Hopkins, “The Father”

Gary Oldman, “Mank”

Tahar Rahim, “The Mauritanian”

Best Performance by an Actor in a Motion Picture, Musical or Comedy

Sacha Baron Cohen, “Borat Subsequent Moviefilm”

James Corden, “The Prom”

Lin-Manuel Miranda, “Hamilton”

Dev Patel, “The Personal History of David Copperfield”

Andy Samberg, “Palm Springs”

Best Performance by an Actor in a Supporting Role in any Motion Picture

Sacha Baron Cohen, “The Trial of the Chicago 7”

Daniel Kaluuya, “Judas and the Black Messiah”

Jared Leto, “The Little Things”

Bill Murray, “On the Rocks”

Leslie Odom Jr., “One Night in Miami”

Best Screenplay, Motion Picture

Emerald Fennell, “Promising Young Woman”

Jack Fincher, “Mank”

Aaron Sorkin, “The Trial of the Chicago 7”

Florian Zeller and Christopher Hampton, “The Father”

Chloé Zhao, “Nomadland”

Best Original Score, Motion Picture

Alexandre Desplat, “The Midnight Sky”

Ludwig Göransson, “Tenet”

James Newton Howard, “News of the World”

Trent Reznor and Atticus Ross, “Mank”

Trent Reznor, Atticus Ross and Jon Batiste, “Soul”

Best Original Song, Motion Picture

“Fight for You,” “Judas and the Black Messiah”

“Hear My Voice,” “The Trial of the Chicago 7”

“Io Sì (Seen),” “The Life Ahead”

“Speak Now,” “One Night in Miami”

“Tigress & Tweed,” “The United States vs. Billie Holiday”

Best Motion Picture, Animated

“The Croods: A New Age”

“Onward”

“Over the Moon”

“Soul”

“Wolfwalkers”

Best Motion Picture, Foreign Language

“Another Round”

“La Llorona”

“The Life Ahead”

“Minari”

“Two of Us”

Best Television Series, Drama

“The Crown”

“Lovecraft Country”

“The Mandalorian”

“Ozark”

“Ratched”

Best Television Series, Musical or Comedy

“Emily in Paris”

“The Flight Attendant”

“The Great”

“Schitt’s Creek”

“Ted Lasso”

Best Limited Series, Anthology Series or a Motion Picture made for Television

“Normal People”

“The Queen’s Gambit”

“Small Axe”

“The Undoing”

“Unorthodox”

Best Performance by an Actress in a Television Series, Drama

Olivia Colman, “The Crown”

Jodie Comer, “Killing Eve”

Emma Corrin, “The Crown”

Laura Linney, “Ozark”

Sarah Paulson, “Ratched”

Best Performance by an Actress in a Television Series, Musical or Comedy

Lily Collins, “Emily In Paris”

Kaley Cuoco, “The Flight Attendant”

Elle Fanning, “The Great”

Jane Levy, “Zoey’s Extraordinary Playlist”

Catherine O’Hara, “Schitt’s Creek”

Best Performance by an Actress in a Limited Series, Anthology Series or a Motion Picture Made for Television

Cate Blanchett, “Mrs. America”

Daisy Edgar Jones, “Normal People”

Shira Haas, “Unorthodox”

Nicole Kidman, “The Undoing”

Anya Taylor-Joy, “The Queen’s Gambit”

Best Performance by an Actress in a Television Supporting Role

Gillian Anderson, “The Crown”

Helena Bonham Carter, “The Crown”

Julia Garner, “Ozark”

Annie Murphy, “Schitt’s Creek”

Cynthia Nixon, “Ratched”

Best Performance by an Actor in a Television Series, Drama

Jason Bateman, “Ozark”

Josh O’Connor, “The Crown”

Bob Odenkirk, “Better Call Saul”

Al Pacino, “Hunters”

Matthew Rhys, “Perry Mason"

Best Performance by an Actor in a Television Series, Musical or Comedy

Don Cheadle, “Black Monday”

Nicholas Hoult, “The Great”

Eugene Levy, “Schitt’s Creek”

Jason Sudeikis, “Ted Lasso”

Ramy Youssef, “Ramy”

Best Performance by an Actor in a Limited Series or a Motion Picture Made for Television

Bryan Cranston, “Your Honor”

Jeff Daniels, “The Comey Rule”

Hugh Grant, “The Undoing”

Ethan Hawke, “The Good Lord Bird”

Mark Ruffalo, “I Know This Much is True”

Best Performance by an Actor in a Television Supporting Role

John Boyega, “Small Axe”

Brendan Gleeson, “The Comey Rule”

Daniel Levy, “Schitt’s Creek”

Jim Parsons, “Hollywood”

Donald Sutherland, “The Undoing”

COVID-19: 4060 nieuwe besmettingen en 62 doden, totaal 989.237 en 14.169

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4060 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 989.237 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 184 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1601 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 25 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 613 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 62 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 14.169 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Vanaf heden worden ook dagelijks het aantal toegediende vaccins weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: tropisch zwemparadijs in de Efteling

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vroeger lag er een simpel openluchtzwembad in Efteling maar wist je dat er eind jaren '80 plannen waren voor een groot subtropisch zwemparadijs in het attractiepark? Er lag een plan voor 'het Waterpaleis' met sportfaciliteiten, hotel en vakantiepark. Uiteraard zou het zwembad helemaal in Eftelingstijl zijn. Na het vertrek van de Efteling-directeur in 1988 verdween het plan in de la en daar is het sindsdien nooit meer uitgekomen.

Wil je meer weten over de plannen? Eftepedia heeft er een uitgebreid stuk over gepubliceerd.

Het ontwerp van 'het Waterpaleis' van de Efteling (Bron: Eftepedia)
Het ontwerp van 'het Waterpaleis' van de Efteling (Bron: Eftepedia)

Het ontwerp van 'het Waterpaleis' van de Efteling (Bron: Eftepedia)
Het ontwerp van 'het Waterpaleis' van de Efteling (Bron: Eftepedia)

Vergeet Trump, WallStreetBets voor Nobelprijs voor de Vrede

Trump werd door verschillende mensen genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, ondanks een bijna door hem veroorzaakte burgeroorlog, en het ontketenen van een derde wereldoorlog als Iran zijn hoofd niet koel had gehouden.

Het bij elkaar brengen van aartsvijanden, dat stelt pas wat voor, WallStreetBets is waar de prijs naar toe moet gaan. Daar kwamen Saoudi-Arabië en Iran bij elkaar in het gevecht rondom het aandeel GameStop tegen hedgefondsen.

Of ze diamanten handen hebben is natuurlijk de vraag.

Originele thread: hier

Statiegeld op blikjes eind 2022 van kracht

Per 31 december 2022 wordt statiegeld op blikjes ingevoerd. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer. Zij hakt de knoop vervroegd door omdat het aantal blikjes in het milieu niet afneemt maar toeneemt. Conform de wens van ook de Tweede Kamer zal het eerdere kabinetsbesluit voor statiegeld op blik eind 2022 van kracht worden. Dit geeft de sector ook de benodigde voorbereidingstijd. Per blikje wordt straks vijftien eurocent statiegeld gerekend en wordt hiermee gelijk getrokken met kleine plastic flesjes. Het doel van de maatregel is de circa twee miljard blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan in te zamelen en te recyclen in plaats van dat deze in ons milieu belanden.

Van Veldhoven: “De coronacrisis heeft de grootste prioriteit van dit kabinet. Tegelijkertijd blijf ik me ook op andere terreinen inzetten voor een gezonde en schone toekomst. Zo’n 150 miljoen blikjes die jaarlijks in het milieu belanden, ongeveer 25 olympische zwembaden vol, horen daar niet bij. Dieren verwonden zich er ook nog eens aan. Met statiegeld op blikjes is dat straks verleden tijd.”

150 miljoen blikjes in het milieu
Van Veldhoven heeft vorig jaar, op verzoek van de Tweede Kamer, richting producenten aangegeven dat het aantal blikjes in het milieu met minimaal 70% moest afnemen in de loop van 2021 ten opzichte van het gemiddelde van 2016/2017 en er anders statiegeld zou worden ingevoerd. De wetgeving hiervoor werd gelijktijdig voorbereid, en is in oktober 2020 goedgekeurd door de ministerraad. Nu blijkt uit recente cijfers over het jaar 2020 dat voor de tweede keer op rij het aantal blikjes helemaal niet is afgenomen, en zelfs met 27% is toegenomen. De trend is dus niet minder maar meer blikjes in het milieu. Dat maakt de afgesproken daling onhaalbaar en statiegeld op blikjes de automatische vervolgstap. Door dit besluit nu te nemen, krijgt de sector duidelijkheid en de noodzakelijke voorbereidingstijd voor de invoering van statiegeld op blik.

Kleine bedrijven en horeca vrijgesteld
Waar je straks je blikje kan inleveren, wordt nog nader uitgewerkt. Net als bij flesjes is het aan producenten en supermarkten, die blikjes op de markt zetten, dit systeem vorm te geven. De overheid stelt wel een aantal randvoorwaarden. Zo heeft Van Veldhoven bepaald dat, net als bij statiegeld op kleine plastic flesjes, de horeca en kleinere verkopers worden ontzien. Dat betekent dat zij vrijgesteld zijn van de inname van blikjes, en de producenten van blikjes de kosten dragen van het statiegeldsysteem.

Minder zwerfafval
In april 2020 besloot Van Veldhoven al statiegeld op plastic flesjes in te voeren voor minder zwerfafval. Vanaf deze zomer, 1 juli 2021, kan je de kleine plastic flesjes inleveren tegen 15 eurocent statiegeld. Van Veldhoven beslecht met deze besluiten een twintig jaar lange politieke discussie tussen de voor - en tegenstanders van statiegeld. “Ik heb altijd gezegd: ik vind dat linksom of rechtsom het aantal blikjes en flesjes in het zwerfafval drastisch moet verminderen. De meest effectieve manier om zwerfafval tegen te gaan is überhaupt voorkomen dat mensen hun afval in het milieu gooien. Statiegeld blijkt daarvoor het juiste middel,” aldus Van Veldhoven. Nederland sluit zich met statiegeld op blik aan bij onder andere Duitsland, Finland, Noorwegen en Denemarken.

Groot feest met Armin van Buuren voor gevaccineerde ouderen

Gisteren werd er in de Jaarbeurs gestart met vaccineren, de oudjes daar werden getrakteerd op een groot feest:

UMC Groningen aangewezen als locatie voor gedwongen isolatie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen is door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangewezen als locatie voor mensen die niet vrijwillig meewerken aan een isolatie na een besmetting met Corona.  

In de Staatscourant staat de volgende toelichting op dit besluit: 

Vanwege de uitbraak van Covid-19 is het nodig een ziekenhuis aan te wijzen waar patiënten kunnen worden geïsoleerd die (vermoedelijk) besmet zijn met deze infectieziekte en die niet vrijwillig meewerken aan isolatie. Na overleg met het Universitair Medisch Centrum Groningen (onderdeel Beatrixoord) is dat ziekenhuis bereid om enkele patiënten op te nemen die, in overeenstemming met advies van de GGD en het RIVM, niet thuis in isolatie kunnen blijven. Een besluit tot opname in UMCG wordt uitsluitend genomen na samenspraak tussen RIVM en UMCG. De aanwijzing geschiedt op grond van artikel 34 van de Wet publieke gezondheid.

Deze maatregel van gedwongen isolatie wordt getroffen door de voorzitter van de veiligheidsregio op grond van artikel 31 van de Wet publieke gezondheid. De procedure hiervoor alsmede de rechtsbescherming is geregeld in de artikelen 31, 32, 33 en 39 tot en met 46 van de Wet publieke gezondheid.

Het  besluit is vandaag in werking getreden.

Vandaag op het IFFR (3 februari)

Van 1 t/m 7 februari vind het International Film Festival Rotterdam plaats. Niet alleen in Rotterdam, zoals elk jaar, maar in verband met de lockdown volledig online. We kijken dagelijks even naar wat jij, na een lange thuiswerkdag, misschien zou kunnen gaan kijken als je geen zin hebt in wéér hetzelfde op je vaste streamingdienst.

Vandaag is er om 17.00 uur een Big Talk, een gesprek met Mads Mikkelsen. Hij speelt een van de hoofdrollen in Riders of Justice, de film die maandagavond deze editie van het festival opende, maar bij veel filmkijkers is hij vooral bekend als de eerste Bondschurk tegenover Daniel Craig in Casino Royale, Caecilius in Doctor Strange of Hannibal Lecter in de tv-serie Hannibal. Je hoeft geen kaartje te kopen voor het gesprek, maar je moet wel op tijd aanwezig zijn.

En als je zin hebt in een filmpje, kijk dan eens of je dit wat vindt:

Mandibules - Quentin Dupieux, 2020, Frankrijk, 74 min

Je vangt meer vliegen met honing dan met azijn, maar met wat blikken kattenvoer kom je ook een heel eind, ondervinden Manu en Jean-Gab. Deze twee lanterfanters stuiten in de nieuwe film van meesterabsurdist Quentin Dupieux op een vlieg met het formaat van een labrador en voorzien direct gouden bergen.

Vanaf vandaag om 13.30 tot zaterdag om 13.30 kun je deze film on demand bekijken, of je kunt precies om 13.30 de 'voorstelling' bijwonen.

Mitra - Kaweh Modiri, 2021, Nederland, Denemarken, Duitsland, 107 min

Kan het verlangen naar wraak de ratio uitschakelen? Dat onderzoekt de Nederlandse-Iraanse regisseur Kaweh Modiri in deze sfeervolle politieke thriller. Via flashbacks naar Iran, 1982, vertelt hij het verhaal van de getraumatiseerde Haleh, die 37 jaar na dato in Nederland de kans krijgt de executie van haar dochter te revancheren.

Vanaf vandaag om 18.45 tot zaterdag om 18.45 kun je deze film on demand bekijken. Je kunt ook de voorstelling van precies 18.45 kiezen, en daarbij een live Q&A over de film bijwonen.

Je vindt het complete programma voor woensdag op IFFR.com. Let erop dat je de films 72 uur on demand kunt bekijken en er dus ook voor kunt kiezen een film een dag (of twee) later te kijken.

Zr. Ms. Van Amstel vaart niet uit door corona-besmettingen

Door een corona-uitbraak onder de bemanning kan Zr.Ms. Van Amstel niet uitvaren. Het multipurposefregat zou deze week verder gaan met het opwerkprogramma voor schip en bemanning. Door twaalf positief geteste bemanningsleden en in afwachting van het lopende bron- en contactonderzoek gaat dit niet door. Het schip gaat vandaag dicht en de bemanning naar huis. Op dit moment maken de positief geteste bemanningsleden het goed.

Alleen vrijdag komen er nog enkele bemanningsleden aan boord om verse voeding en andere noodzakelijke spullen van boord te halen. Momenteel onderzoekt het marinehoofdkwartier samen met de opwerkautoriteit Sea Train Command wanneer het programma veilig en verantwoord hervat kan worden.

Gevolgen opwerktraject onbekend
De Van Amstel zou beginnen aan SARC-4, een safety and readiness check. Na afloop van deel 4 zijn schip en bemanning bevoegd om veilig te oefenen. Als een bemanning een opwerktraject volledig heeft doorlopen, dan hebben ze laten zien dat ze weer klaar zijn voor elke mogelijke inzet met dat schip. Het is duidelijk dat het opwerktraject van Zr.Ms. Van Amstel vertraging oploopt, maar nog niet in welke mate dit effect heeft op de inzet van het schip.

Maatregelen ter voorkoming
Uiteraard waren er maatregelen genomen om een uitbraak te voorkomen. Sinds halverwege december zijn alleen noodzakelijke werkzaamheden aan boord uitgevoerd. Dit moest zorgen voor zo min mogelijk mensen aan boord. Voorafgaand aan een varende periode wordt een medische screening gedaan. Ieder bemanningslid met coronagerelateerde klachten wordt getest voordat diegene aan boord mag.

De inzet van Defensie is aangemerkt als vitaal voor de Nederlandse samenleving en gaat dus door. Daarbij worden de RIVM-maatregelen zoveel mogelijk nageleefd.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Apex Legends op 9 maart naar Nintendo Switch

Apex Legends maakt na lang wachten en genoeg geruchten binnenkort eindelijk de sprong naar Nintendo Switch. Nintendo en EA maken bekend dat de port op 9 maart uitkomt op de console.

Omdat dit middenin seizoen 8 valt, krijgen spelers op Nintendo Switch een bonus. Van 9 tot en met 23 maart ontvangen zij dubbele XP en de eerste dertig levels van de battle pass gratis. Op deze manier moet het voor hen toch mogelijk zijn de battle pass te voltooien.

Het is nu wachten op de eerste gameplay van deze versie.

Jeugddetentie en voorwaardelijke jeugd-tbs voor doodslag

Het gerechtshof Den Haag heeft dinsdag een destijds minderjarige verdachte veroordeeld voor doodslag. Het Haagse gerechtshof heeft hem jeugddetentie van 21 maanden en een voorwaardelijke jeugd-tbs (PIJ) opgelegd.

Het slachtoffer is de 38-jarige zoon van de overbuurman van de destijds 17-jarige verdachte. Laatstgenoemde zag vanuit zijn raam dat er ruzie ontstond tussen zijn overbuurman en een man. De verdachte wist niet dat deze man de zoon van de overbuurman was. Hij liep naar de mannen toe en greep in. Nadat er eerst over en weer verbaal agressief is gehandeld, heeft de verdachte het latere slachtoffer met de vlakke hand een flinke klap in het gezicht verkocht. Daarop is niet fysiek gereageerd. Verdachte is zijn huis weer binnengegaan, waar hij hoorde dat het slachtoffer op luide toon in een woordenwisseling met de moeder van de verdachte was verwikkeld. Hij heeft daarop een mes uit de keukenla gepakt en is weer naar buiten gelopen. Hij is op de man toegelopen en heeft hem met dat mes dodelijk geraakt.

Dit alles speelde zich af midden op een zomerse dag in een straat waar op dat moment veel mensen aanwezig waren, waaronder de jonge kinderen en de moeder van het slachtoffer. Deze zijn getuige geweest van het steekincident en zullen de rest van hun leven getekend zijn door wat ze hebben moeten meemaken. De Haagse buurt en de maatschappij in zijn algemeen zijn ernstig geschokt door dit gebeuren.

De rechtbank had eveneens 21 maanden jeugddetentie opgelegd, maar daarnaast een onvoorwaardelijke jeugd-tbs.

Bij de beslissing van het gerechtshof om een voorwaardelijke jeugd tbs op te leggen, heeft het hof mede gelet op hetgeen door de deskundige ter zitting in hoger beroep is gezegd en de rapporten en adviezen van de psycholoog, psychiater, Raad voor de Kinderbescherming en Jeugdreclassering over de persoon van de verdachte en de door hen gemaakte risicotaxatie en geadviseerde behandelmogelijkheden. De verdachte krijgt, naast andere voorwaarden, een ruim gebiedsverbod en moet een intensieve behandeling ondergaan.

FOK! Wat een weer: doorbraak winter, of niet?

winterbanner

Hallo en welkom!  

Gaat de winter nu echt een doorbraak forceren, of loop het allemaal met een sisser af? Feit is wel dat de weerkaarten erg interessant zijn. Toch kan er de komende dagen nog veel veranderen. Bijvoorbeeld of het wel of niet gaat sneeuwen of dat de echte kou ten noordoosten blijft steken. Toch lijkt het er momenteel op dat de koude lucht wel een behoorlijk eind gaat komen. De verschillen zijn echter nog dermate groot, dat een uitspraak hierover nog erg voorbarig is. Laten we afwachten en misschien zit er iets moois in het vat voor de winterliefhebber.

Gisteren waren de tegenstellingen groot. In het noorden viel er sneeuw en was het maar iets boven 0, terwijl het in het zuiden 11 graden werd. In het midden was het rond de 7 graden. Overal was het wel bewolkt en plaatselijk viel er wat lichte regen of motregen met in het noorden dus nog wat sneeuw. Plaatselijk 1 tot 3 centimeter. 

Vandaag trekt er een nieuwe zone met regen over land. Ook in het noorden wordt het nu zachter met 6 graden, dus daar valt ook alleen regen. In het zuiden kan het maar liefst 13 graden worden. De verschillen zijn dus weer groot. De wind weet in eerste instantie geen vaste richting te kiezen, maar in de avond draait die naar west en neemt dan toe naar matig tot (vrij) krachtig in het binnenland tot hard aan zee. In de heuvels van Limburg kunnen er dan windstoten voorkomen.

In de loop van de dag trekt de regen naar het noordoosten toe weg. Er kan dan nog wel een bui vallen en onweer is daarbij niet uitgesloten. 

En dan de komende dagen. De temperaturen gaan dus omlaag, maar hoe het verder gaat is dus onzeker. 

Tot ziens!  

 

Begin van de lente (Foto: Scherpschutter)
Het lijkt het begin van de lente wel, maar het is nog vroeg. (Foto: Scherpschutter)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Eerste leveringen COVID-19 vaccins rond 15 februari naar Caribisch deel Koninkrijk

Het Caribisch deel van het Koninkrijk is op stoom om – zoals gepland - rond 15 februari 2021 te starten met vaccineren tegen COVID-19. Het RIVM bereidt de eerste verzendingen van vaccins voor. Voor Saba en Sint Eustatius gaat het om een eerste levering van het Moderna-vaccin. Voor Bonaire en de CAS landen (Curaçao, Aruba en Sint Maarten) gaat het in deze eerste fase om vaccins van BioNTech/Pfizer.

Keihard gewerkt
Minister Zita Jesus-Leito (Curaçao), Minister Danguillaume Oduber (Aruba), Minister Richard Panneflek (Sint Maarten) en Staatssecretaris Paul Blokhuis (Nederland) hebben in hun vierlanden overleg gezamenlijk bevestigd dat zij alle volwassenen in het Caribisch deel van het Koninkrijk de mogelijkheid willen aanbieden om gevaccineerd te worden tegen COVID-19. De bewindspersonen concluderen met vaccinatiegezant Marc Sprenger dat er door heel veel betrokkenen keihard wordt gewerkt op alle eilanden om op tijd klaar te zijn voor de uitvoering van de vaccinatiecampagne en dat het heel hoopgevend is dat de eerste partijen vaccin rond 15 februari geleverd kunnen worden. Ook voor het Caribisch deel van het Koninkrijk ontstaat daarmee extra perspectief op het einde van de corona crisis. Het is de inzet dat de vaccinatiecampagne op alle (ei)landen is afgerond voor het begin van het orkaanseizoen.

Vaccinatiegezant
In opdracht van staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) assisteert vaccinatiegezant dr. Marc Sprenger (voormalig DG RIVM) de (ei)landen van het Caribisch deel van het Koninkrijk om tijdig te kunnen starten met vaccineren. De vaccinatiegezant heeft samen met het RIVM alle eilanden bezocht om de voortgang te bespreken met alle lokale betrokkenen. De benodigde apparatuur is geleverd en het betrokken personeel is getraind in cold chain en vaccinbeheer. De vaccinatiegezant en het RIVM hebben per eiland nog een aantal actiepunten vastgesteld. Als daaraan wordt voldaan, starten de vaccinatieprogramma’s.

Moderna en BioNTech/Pfizer
Op Bonaire, Curaçao, Aruba en Sint Maarten wordt in de eerste fase van vaccineren aan zorgmedewerkers en mensen ouder dan 60 jaar het BioNTech/Pfizer vaccin aangeboden. Om zo efficiënt mogelijk te werken en verspilling van vaccin tot een minimum te beperken, wordt op de kleine eilanden Saba en Sint-Eustatius het Moderna-vaccin in één keer aangeboden aan alle volwassenen.

De vaccins voor de eerste fase zullen in verschillende leveringen geleverd en gedistribueerd worden.

Daling van het aantal kankerdiagnoses door corona

Voor het eerst in 30 jaar is het aantal kankerdiagnoses afgenomen. In 2020 hebben 115.000 Nederlanders de diagnose kanker gekregen, een daling van 4000 in vergelijking met 2019. Dit komt door uitstel van (huis)artsbezoek, het tijdelijk stopzetten van de bevolkingsonderzoeken en afschaling van de zorg in het voorjaar vanwege de coronacrisis. De daling was het grootst bij borstkanker, darmkanker en prostaatkanker. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

De daling van het aantal diagnoses is een zorgelijke ontwikkeling; dit is een duidelijke trendbreuk met de afgelopen jaren. Het is niet zo dat kanker minder vaak voorkomt; niet iedereen met symptomen heeft zich bij de dokter gemeld. Voor veel gevallen van kanker geldt: hoe eerder het ontdekt wordt, hoe groter de kans is op overleving met goede kwaliteit van leven. Een behandeling moet zo snel mogelijk gestart worden. Daarom roepen alle samenwerkende partijen iedereen op om naar de huisarts te gaan als je twijfelt, of vragen hebt over je gezondheid.

Activiteiten Wereldkankerdag
Het thema van Wereldkankerdag (4 februari) is 'Kanker in coronatijd'. Kankerpatiënten hebben een zwaar jaar achter de rug, met veel onzekerheid over de voortgang van behandeling, angst voor besmetting en eenzaamheid door isolatie. Honderden organisaties als regionale oncologienetwerken, ziekenhuizen, IPSO inloophuizen, gezondheidscentra en andere organisaties openen digitaal hun deuren. Zo kun je informatieve webinars volgen, digitale knuffels geven aan mensen die dat nodig hebben en er is een podcast over huidkanker. Op deze manier steunen ze iedereen die kanker heeft, of met de ziekte te maken krijgt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
©FOK.nl e.a.