FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 februari 2021

Rijkswaterstaat verwacht een hoogwatergolf op de Rijn (14,30 NAP)

Rijkwaterstaat bereidt zich voor op een hoogwatergolf op de Rijn. Veel regen en smeltwater van sneeuw in het zuiden van Duitsland en Zwitserland zorgen voor een stijging van de waterstand in de Rijn bij Lobith eind deze week tot 14,30 m boven NAP. Rijkswaterstaat houdt nauwgezet bij hoe het water stijgt en neemt maatregelen, zoals het openen van stuwen om het water versneld naar zee af te voeren.

Als de waterstand boven de 12 m boven NAP komt, treden de rivieren buiten de oevers en zijn maatregelen nodig. Door slim watermanagement weet Rijkswaterstaat hoeveel water er aankomt en zorgen we ervoor dat het water vlot en veilig naar de zee kan worden afgevoerd.

Operator water- en scheepvaartverkeermanagement Danny van Aarle stuurt vanuit bediencentrale Amerongen de stuwen in de Nederrijn en de Lek aan en houdt de vaarweg nauwlettend in de gaten.

‘Vanaf de bediencentrale in Amerongen kan ik alle drie de stuwen en de sluizen in de Nederrijn en Lek bedienen’, vertelt Van Aarle. ‘Allereerst zetten we stuw Driel in, de kraan van Nederland. Op basis van vooraf bepaalde waterdata verdelen we het water op die manier over de IJssel, Nederrijn en Lek. Daarna volgen de stuwen Amerongen en Hagestein.’

Goed voorbereid op hoogwater
Het hoogwater kwam niet als een verrassing voor de operator. ‘We bereiden ons goed voor met behulp van metingen. Daarnaast gebruiken we verwachtingen die zijn gebaseerd op weersverwachtingen, neerslaggegevens en de waterhoogtes van de rivieren in Duitsland, België en Zwitserland. Zo voorspelde de neerslag in het hooggebergte van Zwitserland en Duitsland al een toename in de wateraanvoer in de Rijn. Vorige week wisten we dus al dat er hogere waterstanden aan zouden komen. Zodra dat bericht kwam, hebben we ons erop voorbereid om de stuwen te openen.’

Graadmeter openen stuwen
‘Het waterpeil bij het meetstation Lobith is een belangrijke graadmeter voor ons watermanagement. Aan de hand van de hoeveelheid water die bij Lobith binnenkomt, bepalen we de mate waarin we de stuw openzetten. Dit proces begint zodra het waterniveau 8.60 m NAP bereikt. Bij een waterniveau van 10 m boven NAP gaat stuw Driel open. Als het water nog verder stijgt naar 11.40 m boven NAP, volgen de stuwen Amerongen en Hagestein.’

Veilige scheepvaart
Achter het openen van de stuwen gaat een heel proces schuil. ‘Wanneer we de stuwen openzetten, letten we erop dat de wateraanvoer niet te veel zand met zich meebrengt en ondieptes veroorzaakt. Daarom controleert een mobiel verkeersleider de waterdiepte voorafgaand én tijdens de openstelling van de stuwen. Deze moet namelijk voldoende zijn om de scheepvaart veilig over de rivier te kunnen laten doorvaren. Vervolgens zetten we een betonningsvaartuig in om de vaarwegmarkering aan te passen, zodat de schepen de stuw veilig kunnen passeren.’

Afname hoogwater
Wanneer de stuwen dan weer dicht gaan? ‘De opening van de stuwen wordt stapsgewijs afgebouwd, zodra het waterniveau daalt. Dan gaan eerst de stuwen Hagestein en Amerongen dicht. Als laatste volgt stuw Driel. Deze blijft open tot de waterstand bij Lobith onder de 10.00 m NAP zakt. Als de stuwen weer dicht zijn, kunnen de schepen er natuurlijk niet meer onderdoor en moeten ze weer gebruikmaken van de sluis naast de stuwen.'

Bescherming tegen het water
Naast het openen van de stuwen neemt Rijkswaterstaat ook andere maatregelen. Zo is de hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal gesloten om het achterland te beschermen. Bovendien staan de Haringvlietsluizen open. Rijkswaterstaat verwacht dat het water na het weekeinde weer gaat zakken, maar als er opnieuw veel neerslag valt, is een nieuwe stijging ook mogelijk. Binnen Nederland werkt Rijkswaterstaat nauw samen met andere waterbeheerders, zoals waterschappen, gemeenten en provincies. Ook zij nemen maatregelen om wateroverlast te beperken.


GroenLinks-raadslid geeft toe dat hij achter nep-accounts op Facebook zat

Voormalig GroenLinks-fractievoorzitter Ronald Camstra heeft toegegeven dat hij achter de nep-accounts op Facebook zit. De politieke rel om de inzet van nep-accounts op Facebook heeft de voorman van GroenLinks in Zeist deze week de kop gekost. Zelf zweeg Ronald Camstra enkel, maar nu geeft hij toe. 

Al Ahly verslaat Al Duhail en treft Bayern München in halve finale WK clubs

Bayern München neemt het in de halve finale van het wereldkampioenschap voor clubteams in Qatar op tegen het Egyptische Al Ahly. De kampioen van Afrika was donderdag in de kwartfinales met 0-1 te sterk voor Al Duhail uit het gastland. 

Hussein El Shahat kroonde zich tot matchwinner bij Al Ahly. De middenvelder maakte na een half uur het enige doelpunt in de wedstrijd tegen Al Duhail. Acht minuten later werd een treffer van Walter Bwalya voor de Egyptenaren afgekeurd wegens buitenspel.

Bayern en Al Ahly strijden maandag in Doha om een plek in de finale. Al Duhail speelt zondag in de strijd om de vijfde plaats tegen Ulsan Hyundai, dat eerder op donderdag met 2-1 verloor van het Mexicaanse Tigres.

Het WK voor clubs zou oorspronkelijk vorig jaar december plaatsvinden, maar het toernooi werd vanwege de coronapandemie naar februari verplaatst. Auckland City, de kampioen van Oceanië, trok zich afgelopen maand terug vanwege de quarantainemaatregelen die de Nieuw-Zeelandse overheid heeft opgelegd.

Random Pics van de Dag #225

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Straks zonder vaccinatiebewijs niet meer naar de kroeg of naar een festival?

Op grond van de wet hebben instellingen en bedrijven in principe de vrijheid om een COVID-19-vaccinatiebewijs vragen bij de toegang tot hun voorzieningen. Een dergelijke maatregel vraagt altijd een afweging van belangen en mag niet leiden tot verboden uitsluiting, discriminatie of schending van privacyregels. De overheid moet erop toezien dat private partijen zich daaraan houden. Dit schrijft de Gezondheidsraad aan de minister van VWS.

Het demissionaire kabinet is op dit moment niet van plan drang toe te passen bij de COVID-19 vaccinaties. Het is echter mogelijk dat private partijen zoals werkgevers, zorginstellingen, scholen, horecabedrijven of organisatoren van evenementen wel vaccinatiebewijzen willen gaan vragen om de toegang tot bedrijven of instellingen te reguleren. Economische belangen kunnen daarbij een rol spelen maar ook de wens om de gezondheid van de bezoekers te beschermen (zorgplicht). Een dergelijke maatregel mag echter niet leiden tot verboden discriminatie of ongelijke behandeling en moet de privacyregels respecteren.

De inzet van vaccinatiebewijzen voor toegang tot sociale gelegenheden (zoals horeca, evenementen) zou in theorie aan alle voorwaarden kunnen voldoen. De commissie is van mening dat uitsluiting van een sociale gelegenheid als niet-essentiële voorziening minder nadelig is dan uitsluiting van een essentiële voorziening. De Gezondheidsraad wijst erop dat de meeste sociale gelegenheden en festivals pas open mogen als de coronamaatregelen worden versoepeld. Dit zal het geval zijn als het aantal COVID-19 besmettingen fors is gedaald en er een gunstiger epidemiologische situatie is ontstaan. 

Volgens de Gezondheidsraad moet de overheid toezicht houden op het gerechtvaardigd vragen van vaccinatiebewijzen bij toegang tot en/of deelname aan/deelname tot bedrijven/organisaties/gebouwen door private partijen. Dit volgt uit de rol die de overheid heeft in het waarborgen van de grondrechten, ook tussen particuliere partijen onderling.

De publicatie Ethische en juridische afwegingen COVID-19-vaccinatie (nr.2021/03) is te downloaden van www.gezondheidsraad.nl.

Leeuwen blijven voorlopig toch in Artis; Frans park ziet af van overname

Artis behoudt voorlopig zijn drie leeuwen. De dieren zouden eigenlijk deze maand naar een dierenpark in Zuid-Frankrijk verhuizen, maar dat park heeft zich teruggetrokken. Zo meldt AT5.

Artis-directeur Rembrandt Sutorius is niet te spreken over het besluit van het Franse Park. ' Helaas blijkt het verblijf, ondanks eerdere informatie en afspraken, niet beschikbaar. Het Franse park heeft hiervoor excuses aangeboden. Desondanks zijn we verbijsterd hierover, we moeten ons nu opnieuw op de toekomst van de leeuwen beraden'

Financiële nood
De drie leeuwen - een mannetje en twee leeuwinnen - werden door Artis de deur uitgedaan vanwege financiële problemen veroorzaakt door de coronacrisis. De dierentuin leed afgelopen jaar een miljoenenverlies en ook de toekomst ziet er financieel slecht uit.

De bouw van een nieuw en groter leeuwenverblijf kan door de financiële problemen niet doorgaan. Het Kerbertterras waar de leeuwen nu verblijven is klein en daarom besloot Artis om de drie leeuwen te verhuizen naar Zuid-Frankrijk. Een dierenpark daar wilde de dieren graag hebben, maar ziet daar dus nu toch van af.

Duurzame oplossing voor leeuwen
Wat er nu met de leeuwen gaat gebeuren is nog onduidelijk, zo vertelt Sutorius. 'De komende tijd stoppen we al onze energie in een duurzame oplossing voor onze leeuwen in het besef dat de interesse bij andere dierentuinen in Europa om een groep leeuwen over te nemen, zeer beperkt is.'

Gelijk met het nieuwe over de verhuizing van de leeuwen startte Artis een landelijke campagne om geld in te zamelen. Met die campagne gaat het goed, zegt Sutorius. 'Dat neemt niet weg dat er heel veel geld moet binnenkomen om Artis overeind te houden, laat staan te kunnen denken aan het alsnog realiseren van een nieuw leeuwenverblijf.'

Veel reacties
Het besluit van Artis om afscheid te nemen van de leeuwen zorgde voor veel reacties. Veel mensen, waaronder Sjaak Swart, vinden dat de dierentuin de leeuwen moet behouden. Maar er zijn ook veel mensen die het besluit van de dierentuin steunden, waaronder politici van de Partij voor de Dieren.

Dupont sprint naar winst chaotische finale Ster van Bessèges

Timothy Dupont heeft de tweede etappe van de Ster van Bessèges gewonnen. Hij was de snelste in de massasprint na een rit van 154 kilometer, die werd ontsierd door twee grote valpartijen. De Fransman Christophe Laporte werd vijfde en behield de leiderstrui.

De tweede etappe in de Ster van Bességes was een vlakke rit over 154. Met sprinters als Pascal Ackermann, Nacer Bouhanni en Bryan Coquard aan de start werd een massasprint verwacht en die zou ook komen. Op tien kilometer van de streep werd de laatste vroege vluchter teruggehaald en konden de sprinters zich op gaan maken voor een massasprint.

Op drie kilometer was er een eerste valpartij in voorbereiding op de sprint en in de slotkilometer was er nog een valpartij, waarbij verschillende sprinters erbij waren betroken. In de sprint ging Europees kampioen Giacomo Nizzolo ging van ver aan, maar de timing van de Italiaan was niet goed. Timothy Dupont had dat beter in orde en sprintte verassend naar de dagzege in de tweede etappe van de Ster van Bességes. Christophe Laporte werd vijfde en behield de leiderstrui.

Gignac schiet Tigres langs Ulsan Hyundai op WK clubs

Door twee treffers van André-Pierre Gignac heeft Tigres ten koste van Ulsan Hyundai de laatste vier bereikt van het WK voor clubteams. In Doha werd het 2-1 voor de Mexicanen.

De Mexicanen hadden de overwinning in Doha te danken aan twee treffers van de Franse oud-international André-Pierre Gignac. Kim Kee-Hee zette Ulsan halverwege de eerste helft nog wel op voorsprong.

Bij Ulsan Hyundai speelde Dave Bulthuis mee. De dertigjarigr oud-speler van onder meer FC Utrecht, FC Nürnberg en sc Heerenveen won met zijn Zuid-Koreaanse club in december vorig jaar de Aziatische versie van de Champions League. Tegen Tigres speelde hij de hele wedstrijd mee. Tigris is de kampione van de CONCACAF-zone.

Tigres komt zondag in de halve finales uit tegen Palmeiras, de kampioen van Zuid-Amerika. De andere halve eindstrijd gaat tussen Bayern München en de winnaar van Al-Duhail tegen Al-Ahly. Deze wedstrijd staat later voor vanavond gepland. Ulsan rest zondag een strijd om de vijfde plaats.

Ajax geeft blunder rondom Haller toe

Sébastien Haller kan wellicht niet voor Ajax uitkomen in de Europa League het komende half jaar. De spits, die tijdens de winterstop voor 22 miljoen euro overkwam van West Ham United, ontbreekt de spelerlijst voor Europees voetbal.

"Hij staat inderdaad niet op de lijst", reageert een woordvoerder van Ajax op de berichtgeving van Nu.nl. "We zijn aan het uitzoeken wat er is misgegaan. We hebben contact opgenomen met de KNVB en de UEFA, maar hebben nog geen uitsluitsel." Ajax rekent erop dat er donderdag meer duidelijkheid zal komen. Oussama Idrissi staat wel gewoon op de lijst.

Als blijkt dat de fout bij Ajax zelf ligt, dan kan Haller dit seizoen geen Europese wedstrijden spelen voor de club. Eind februari neemt Ajax het op tegen Lille in de zestiende finale van de Europa League.

Update 16.52

Ajax erkent dat het vergeten is om Sébastien Haller in te schrijven voor de Europa League, zo meldt de NOS. De Amsterdammers onderzoeken op dit moment of het haar fout kan herstellen, maar die kans lijkt zeer klein.

"Een administratieve fout'', zegt Erik Ten Hag op een persconferentie. "Een vinkje aan- of uitzetten. We zullen alle zeilen bijzetten om hem wel te kunnen laten spelen. Het heeft hele grote consequenties. Uiteindelijk zijn Marc Overmars en ik verantwoordelijk. Het is een fout die niet had mogen gebeuren."

Viking-survivalgame Valheim hit op Steam, early access beschikbaar

Sinds eergisteren is de Early Access release van Valheim beschikbaar, een 'meedogenloze exploration/survivalgame in een procedureel-gegenereerde wereld geïnspireerd door Vikingcultuur'. De artstijl zal misschien niet iedereen aanspreken maar als we de eerste (p)reviews mogen geloven zit het verder verdomd goed in elkaar.

Valheim speelt zich af in "de tiende wereld" uit de Noordse kosmonogie, waar allerhande helse schepsels de dienst uitmaken. Taak voor de spelers is om orde op zaken te stellen in dit reusachtige, mysterieuze rijk, en de eeuwenoude rivalen van Odin te verslaan. Je start in het relatief vreedzame centrum van Valheim en wordt beloond voor het verkennen van de omgeving en het overwinnen van de gevaren die er loeren. Verken de omgeving, bouw nieuwe viking strongholds, verzamel resources, plunder andere nederzettingen, upgrade wapens, armor, bouw boten om nog verdere oorden te verkennen, et cetera. Check de trailer hieronder voor een eerste indruk.

Valheim is in Early Access-hoedanigheid verkrijgbaar op Steam voor €16,79. Ontwikkelaar Iron Gate AB heeft nu al een roadmap uitedokterd voor 2021 en het lijkt erop dat ze nog lang niet klaar zijn met het toevoegen van content. Tot op heden zijn de reviews op Steam lovend (overwhelmingly positive uit 1500+ reviews ten tijde van schrijven).

Maker Ori: CD Projekt Red naait gamers

Thomas Mahler, CEO van de ontwikkelaar Moon Studios, heeft hard uitgehaald naar onder andere CD Projekt Red en Hello Games. De game director van beide Ori-games vindt dat deze studios de industrie verkloten.

Op het forum ResetEra laat Mahler zijn ongenoegen blijken over hoe ontwikkelaars constant liegen over features in hun games. Mahler begon: "Het is allemaal gestart met Molyneux (ontwikkelaar van Fable, red.). Hij was de beste in dingen beloven die uiteindelijk nooit in het product terecht zijn gekomen. Hij vertoonde dit gedrag voor meer dan 10 jaar voordat gamers en journalisten eindelijk zijn leugens niet meer geloofden."

"Toen kwam Sean Murray (ontwikkelaar van No Man's Sky, red.). Hij vond het geweldig om in de schijnwerpers te staan. Zelfs enkele dagen voor de release van zijn game hypete hij de multiplayer, die helemaal niet bestond. Gamers en journalisten waren ontevreden, maar nadat de game verscheidene updates kreeg was iedereen de leugens en misleiding alweer vergeten. Sterker nog, hij ontving meerdere prijzen omdat zijn game na talloze updates eindelijk leek op het product dat hij jaren eerder beloofd had. Dankjewel, Geoff Keighley." Zo deelde Murray ook een sneer uit naar de journalist die The Game Awards heeft opgezet.

"En toen kwam Cyberpunk. De hele PR-afdeling deed alles wat ze geleerd hadden van Molyneux en Murray en sloeg er helemaal in door. Elke video die CD Projekt Red uitgaf was zo zorgvuldig gemaakt dat het er enorm meeslepend uitzag. Ze beloofden nog net niet dat de game kanker zou genezen", zo vervolgt Mahler zijn betoog. Het eindproduct van Cyberpunk 2077 was maar een fractie van wat de ontwikkelaar beloofd had, gaat hij verder.

Mahler heeft een persoonlijke reden om boos te zijn op deze ontwikkelaars. In 2014 stond zijn game Ori and the Blind Forest op het punt van het krijgen van een coverartikel van een gamingtijdschrift. Op het laatste moment kreeg No Man's Sky toch deze aandacht. Mahler had er initieel begrip voor, aangezien No Man's Sky de 'grotere game' is, maar hij voelde zich toch flink genaaid toen het eindproduct uitkwam.

Mahler noemt de eerdergenoemde ontwikkelaars 'verkopers van slangenolie', een eufemisme voor misleidende marketing. "Gamers en journalisten gaan er echter allemaal in mee en lijken het niet zo erg te vinden. Een hoop mensen erkennen dat er misleidende beloftes zijn gedaan, maar zeggen alsnog dat ze de game goed vinden. Dat is niet het punt. Het maakt niets uit of de slangenolie alsnog goed smaakt. Verkoop gewoon niet een product aan mij dat niet bestaat. Lieg verdomme gewoon niet tegen me. Je naait gamers, je naait journalisten (die beter zouden moeten weten) en je naait andere ontwikkelstudios", zo besluit Mahler zijn betoog.

COVID-19: 4246 nieuwe besmettingen en 67 doden, totaal 993.430 en 14.234

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4246 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 993.430 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 186 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1519 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 29 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 602 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 67 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 14.234 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Vanaf heden worden ook dagelijks het aantal toegediende vaccins weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

OM vindt straffen rellen Museumplein te laag en gaat in beroep

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen zes uitspraken in snelrechtzittingen tegen mannen die betrokken waren bij de rellen op het Museumplein. De aanklager vindt de straffen in alle gevallen te laag, zo schrijft AT5.

De mannen werden verdacht van openlijke geweldpleging en het negeren van een bevel van de politie. Een 36-jarige man uit Almere werd veroordeeld tot een maand voorwaardelijke celstraf en 120 uur werkstraf, vanwege het trappen tegen het schild van een ME'er. Het OM had vijf maanden cel geëist, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

Ook stelt het OM beroep in tegen vijf andere uitspraken. Een 46-jarige man uit Schiedam waartegen vier maanden onvoorwaardelijke celstraf was geëist wegens openlijke geweldpleging, werd daarvan vrijgesproken. Hij kreeg wel een taakstraf van 40 uur voor het negeren van een bevel van de politie. Het OM is het niet eens met vrijspraak.

Schaatsen bij Winterspelen Milaan mogelijk in buitenlucht

Het langebaanschaatsen tijdens de Olympische Winterspelen in Milaan in 2026 zullen mogelijk in de buitenlucht plaatsvinden. Het oorspronkelijke plan was om voor de schaatswedstrijden de baan in Baselga te overkappen maar de kosten lijken daarvoor nu te hoog. De organisatie heeft nu haar oog laten vallen op de het monumentale Arena Civica, zo schrijft Schaatsen.nl.

In het bidbook waarmee Milaan de Olympische Winterspelen binnenhaalde werd het plan voor de overkapping van de legendarische schaatsbaan in Baselga gepresenteerd. Echter nu duidelijk is dat de verbouwing 70 miljoen euro zal gaan kosten lijkt niemand op te willen draaien voor de kosten. De organisatie is daarom op zoek gegaan naar een alternatief en is daarbij geïnspireerd door de schaatswedstrijden in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Het Italiaans Olympisch Comité (CONI) is nu het alternatieve plan aan het uitwerken voor een schaatsbaan in de Arena Civica. Het stadion uit 1807 biedt nu plaats aan 18.000 plaatsen en is nu voorzien van een atletiekbaan. Daarover zou, net als bij de schaatswedstrijden in het Olympisch Stadion in Amsterdam, een tijdelijke ijsbaan gelegd moeten worden.

Probleem is echter nog wel dat volgens de regels de olympische schaatswedstrijden in een hal moet plaatsvinden, dit om de omstandigheden voor alle deelnemers gelijk te houden. Het CONI is in overleg met de internationale schaatsunie om dispensatie te krijgen.

Arena Civica in Milaan (WikiCommons/Blackcat)
Arena Civica in Milaan (WikiCommons/Blackcat)

Arena Civica in Milaan (WikiCommons/Blackcat)
Arena Civica in Milaan (WikiCommons/Blackcat)

Het nutteloze feitje van de dag: heel veel olympisch goud

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Michael Phelps was een heel succesvol zwemmer, hij won maar liefst 23 gouden medailles op de Olympische Spelen. Maar wist je dat hij in zijn eentje meer olympische gouden medailles won dan India, Israël, Indonesië en Portugal bij elkaar? Die vier landen komen, bij elkaar opgeteld niet verder dan 21 gouden medailles.

Michael Phelps (midden) met één van zijn vele olympische gouden medailles (WikiCommons/White House photo by Eric Draper)
Michael Phelps (midden) met één van zijn vele olympische gouden medailles (WikiCommons/White House photo by Eric Draper)

CRPG Pathfinder: Wrath of the Righteous backer-beta nu beschikbaar

De eerste bèta voor Pathfinder: Wrath of the Righteous is vanaf nu beschikbaar voor mensen die de crowdfunding hebben gesteund via Kickstarter en Slacker Backer. Volgens ontwikkelaar Owlcat kunnen deze genereuze gamers in de bèta rekenen op maar liefst 50 uur aan gameplay verspreid over vier hoofdstukken.

Wrath of the Righteous is de nieuwe RPG van de makers van Pathfinder: Kingmaker. De Russische studio Owlcat Games bracht Kingmaker uit in 2017, eveneens na een succesvolle Kickstarter-campagne. Kingmaker werd behoorlijk goed ontvangen onder CRPG-fans, al was er ook kritiek op de extreem hoge moeilijkheidsgraad c.q. 'difficulty spikes' en de ingewikkelde systemen die je je eigen moet maken om de game goed te snappen.

Morgen zal er een live event op streamingplatform Twitch plaatsvinden genaamd "Choose your own story", waarin Twitch-kijkers kunnen stemmen op ingrijpende keuzes die de ontwikkelaars zullen toepassen in het spel. Kijk voor meer informatie daarover op de website van Owlcat. Pathfinder: Wrath of the Righteous staat gepland voor officiële release in de zomer van dit jaar.

'De horrorwinter des doods is in aantocht'

De weermodellen zijn eruit! De afgelopen dagen was er nog enige onzekerheid, maar inmiddels gaan alle weermodellen op de winterse toer. Koning winter trekt dit weekend het land in met veel sneeuw en winterse ongemakken. Na de sneeuw in het weekend volgt een serie zeer koude dagen met in de nacht matige tot strenge vorst. Overdag komt het tot ijsdagen met temperaturen aanhoudend onder nul.

Sommige weermodellen lieten ons de afgelopen dagen al volop winterse weerkaarten zien. Vooral het Europese weermodel bleef daarin volhouden, maar de Amerikaanse tegenhanger had andere plannen en ging voor (aanhoudend) veel zachter weer en daardoor was er nog enige onzekerheid. Inmiddels gaan alle weermodellen op de winterse toer en krijgen we een zeer winterse periode die we sinds januari 2013 niet meer hebben gehad.

Vanuit het noordoosten trekt de kou het land in
Zaterdag trekt vanuit het zuiden een neerslaggebied over het land. Aan de noordzijde van die neerslaggebied waait de wind uit het oosten en wordt het steeds kouder. De temperatuur is zaterdag overal nog boven nul en in het zuiden kan het nog 6-7 graden worden. In het noorden duikt het kwik zaterdagmiddag onder nul en de kou breidt zich verder over het land uit.

In de loop van de dag gaat het vanuit het zuiden regenen. Naarmate de neerslagzone verder naar het noorden trekt gaat de regen over in sneeuw. Zaterdagavond sneeuwt het in de noordelijke helft van het land, terwijl het in het zuiden dan nog regent. De temperatuurdaling vanuit het noorden gaat door en de regen wordt in het zuiden op veel plaatsen ijzel. Het kan dan in het zuiden behoorlijk glad worden op de wegen door een dikke laag ijs.

In het noorden en midden sneeuwt het en steekt een forse oostenwind op. De temperatuur ligt onder nul, maar de gevoelstemperatuur is nog veel lager en het voelt aan alsof het 8 tot 13 graden vriest. Het is niet alleen ijskoud, de stevige wind zorgt ook voor driftsneeuw en sneeuwduinen tot misschien wel een meter hoog. In het uiterste noorden is zelfs kans op een heuse sneeuwstorm! Bij windkracht 8 uit het oosten en sneeuwval spreken meteorologen van een sneeuwstorm!

Flink pak sneeuw, grote kans op overlast
De temperatuur gaat vanuit het noorden omlaag en zondag sneeuwt het op veel plaatsen langdurig bij temperaturen van enkele graden onder nul. Het is niet uitgesloten dat er in totaal 30 centimeter sneeuw valt op veel plaatsen. Er zijn zelfs berekeningen die komen met 40-50 centimeter. Ten zuiden van de grote rivieren is aanhoudend kans op ijzel en in Limburg is de temperatuur waarschijnlijk nog boven nul en valt de neerslag als regen.

Vanwege de grote hoeveelheid sneeuw, de sterke wind en in het zuiden flinke ijzel raden we sterk af om de weg op te gaan. Vanwege de avondklok is er veel minder verkeer op de weg en dat betekent ook dat zout minder goed wordt ingereden. Op veel plaatsen wordt het dan ook spekglad en gevaarlijk op de weg. Het is zeer waarschijnlijk dat de wegen langdurig onbegaanbaar zullen zijn!

Koning winter houdt aan met schaatskansen
Na het weekend breidt de vorst zich verder over het land uit en volgt een aantal ijsdagen met maximumtemperaturen (ver) onder nul. Boven het forse sneeuwdek kan het in de nachten streng vriezen met temperaturen beneden -10 graden. Lokaal kan het zelfs nog veel kouder worden.

De kans is dan ook groot dat er volgende week geschaatst kan worden op ondergelopen weilanden, sintelbanen en skeelerbanen. Of het ook tot schaatsen op natuurijs op open water komt is afwachten. De kou moet daarvoor lang genoeg aanhouden en sneeuwval op ijs kan de ijs aangroei afremmen.

Wees voorbereid op overlast en hou je aan de afstandsregels
Ga je komende week naar buiten, hou dan vanaf zaterdagavond rekening met langdurige overlast en moeilijk begaanbare wegen. Wil je genieten van de sneeuw en het eventuele ijs, vergeet dan niet om de anderhalve meter afstand te houden!

Verdachte veroordeeld voor doodslag op haar echtgenoot

Een 62-jarige vrouw uit Den Haag is veroordeeld voor doodslag op haar echtgenoot tot een gevangenisstraf van 8 jaar. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag bepaald.

De verdachte is, nadat zij eerder in de slaapkamer was mishandeld door haar man, naar de keuken gelopen. Hier heeft zij een mes gepakt waarmee zij is teruggegaan naar de slaapkamer. Met het mes heeft de verdachte het slachtoffer, dat in benevelde toestand op bed lag, meerdere keren in zijn bovenlichaam gestoken. Als gevolg hiervan is het slachtoffer overleden.

Het hof heeft geoordeeld dat de verdachte zich met haar handelen niet heeft verdedigd tegen de eerdere mishandeling, maar dat zij op dat moment zelf de confrontatie met het slachtoffer heeft gezocht. Daarom heeft het hof de hieromtrent door de verdediging gevoerde verweren verworpen. Het hof heeft bij de strafoplegging rekening gehouden met het feit dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar was.

De rechtbank had de verdachte in 2018 eveneens tot 8 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Zowel de verdachte als het Openbaar Ministerie was tegen dat vonnis in hoger beroep gegaan bij het hof. Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep 9 jaar gevangenisstraf geëist. Onder meer doordat in hoger beroep de redelijke termijn is geschonden, komt het hof tot een lagere straf dan geëist.

Kamer buigt zich over omstreden dubbele nationaliteit van Marokkanen

De Tweede Kamer bespreekt vandaag de problemen rond de dubbele nationaliteit van Marokkaanse Nederlanders. Het Noord-Afrikaanse land staat niet toe dat velen van hen afstand willen doen van hun Marokkaanse nationaliteit, zo meldt AT5

De dubbele nationaliteit levert veel Marokkaanse Nederlanders problemen op, schrijft De Volkskrant. D66-Kamerlid Jan Paternotte bepleit dat de 400 duizend Marokkaanse Nederlanders in Nederland moeten kunnen registreren dat zij afstand doen van hun Marokkaanse nationaliteit.

Ten grondslag aan het initiatief ligt een in 2019 verschenen manifest van een groep Marokkaanse Nederlanders, onder wie de Amsterdamse schrijver Asis Aynan en de zussen Laila en Nadia Ezzeroili. Daarin roepen zij de Nederlandse overheid en de samenleving op om hen te steunen in hun strijd tegen de verplichte Marokkaanse nationaliteit.

Doordat zij geen afstand kunnen doen van hun Marokkaanse nationaliteit, kunnen ze tegen hun wil worden onderworpen aan 'buitenlandse staatsdwang'. Als Marokko bijvoorbeeld besluit de onlangs uitgebreide dienstplicht ook voor Marokkanen in het buitenland geldt, dan zullen zij daaraan moeten geloven. Hetzelfde geldt voor het familierecht, de zedenwetgeving en het religieuze beleid.

Vandaag op het IFFR (4 februari)

Van 1 t/m 7 februari vind het International Film Festival Rotterdam plaats. Niet alleen in Rotterdam, zoals elk jaar, maar in verband met de lockdown volledig online. We kijken dagelijks even naar wat jij, na een lange thuiswerkdag, misschien zou kunnen gaan kijken als je geen zin hebt in wéér hetzelfde op je vaste streamingdienst.

Zoals elke dag hebben we vandaag twee kiijktips voor je:

Beginning - Dea Kulumbegashvili, 2020, Frankrijk, Georgië, 130 min

Yana wordt van alle kanten belaagd. De kerk van de Jehova’s Getuigen waartoe ze behoort wordt platgebrand. Haar man, de kerkgemeenteleider, noemt haar gestoord. En de politie dringt zich aan haar op. Maar Yana slaat onverbiddelijk terug in een ijzersterk debuut dat prijzen won op diverse internationale filmfestivals.

Vanaf vandaag om 12.30 tot zondag om 12.30 kun je deze film on demand bekijken, of je kunt precies om 12.30 de 'voorstelling' bijwonen.

Sexual Drive - Yoshida Kota, 2021, Japan, 70 min

Japans drieluik over seks, eten als afrodisiacum en al dan niet verwrongen seksualiteit. Hoewel Sexual Drive geen expliciete seksscènes bevat, is het beslist een erotische film. Yoshida Kota laat zintuiglijke close-ups zien van vrouwen die à la de Japanse klassieker Tampopo (1985) verlekkerd en steeds verhitter hun favoriete voedsel verorberen.

Vanaf vandaag om 16.45 tot zondag om 16.45 kun je deze film on demand bekijken, of je kunt precies om 16.45 de 'voorstelling' bijwonen.

Je vindt het complete programma voor donderdag op IFFR.com. Let erop dat je de films 72 uur on demand kunt bekijken en er dus ook voor kunt kiezen een film een dag (of twee) later te kijken.

Ultimate Epic Battle Simulator 2 kan meer dan één miljoen units aan

Ben jij groot fan van gigantische veldslagen? Dan is Ultimate Epic Battle Simulator iets voor jou. In dit spel kun je zo groot mogelijke veldslagen nabootsen. Nu komen de makers dit jaar met Ultimate Epic Battle Simulator 2. Hiermee hebben ze een veldslag kunnen simuleren met 1.3 miljoen karakters op 60 FPS.

Uiteraard valt en staat dit allemaal met je pc specs. In het eerste deel ging de game de mist in met meer dan 100.000 units, maar dit is dus opgelost in het nieuwe deel. Het nieuwe deel wordt aan het einde van dit jaar verwacht.


COVID-19: Kabinet neemt verdere maatregelen voor thuiswerken

De situatie rondom het coronavirus is zeer zorgelijk. Thuiswerken is vanaf het begin van de pandemie een van de belangrijkste maatregelen. Uit onderzoeken blijkt dat verreweg de meeste mensen die thuis kunnen werken dat ook doen. Maar er is nog steeds verbetering mogelijk. Nu er een derde golf dreigt, moeten we alles op alles zetten. Het kabinet zoekt, samen met de sociale partners, steeds naar manieren om ervoor te zorgen dat iedereen die thuis kan werken dat ook doet. Daarom stuurt minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag een brief naar de Kamer met extra maatregelen die thuiswerken een impuls geven.

Thuiswerken
Uit verschillende publieksonderzoeken van bijvoorbeeld TNO en RIVM blijkt dat werkgevers en werkenden zich grotendeels houden aan het dringende advies om thuis te werken. Daarvoor spreekt het kabinet haar waardering uit, want dat is lang niet altijd makkelijk. Er is ook een grote groep werkenden die niet thuis kan werken. Voor die mensen, die bijvoorbeeld werken in de zorg, bij fabrieksproductie of in het vervoer, betekent dat: zorgen dat de werkplek veilig is. Voor die werkgevers en werknemers die nu nog het werk op kantoor doen, maar waar dat ook thuis zou kunnen, betekent het: extra inzet om ook die groep over de streep te trekken.

Maatregelen
Daarom werkt het kabinet op dit moment samen met sociale partners aan duidelijke criteria voor thuiswerken. Dat moet zowel werkgevers als werkenden meer duidelijkheid geven over wanneer thuiswerken mogelijk moet zijn. De criteria worden naar verwachting medio februari breed bekend gemaakt. Zodra die er zijn, zal de Inspectie SZW, en waar nodig met andere toezichthouders, door middel van interventies handelen naar meldingen over niet-opvolging van die criteria. Om vitaal thuiswerken verder te stimuleren en te ondersteunen maakt het kabinet vijf miljoen euro vrij. En om in te kunnen grijpen op plekken waar het écht mis gaat, is het kabinet bezig met een spoedwetswijziging die het sluiten van panden bij een bronbesmetting mogelijk maakt.

Gezondheid
De algehele ervaren gezondheid van de werknemers die in najaar 2020 thuis werkten is niet verslechterd ten opzichte van een jaar eerder, zo blijkt uit onderzoek van TNO. Maar we weten dat langdurig thuiswerken zwaar kan zijn. Daarom zet het kabinet ook in op ondersteuning van mensen die thuiswerken. Vooral eenzaamheid is een aandachtspunt, blijkt uit een peiling van TNO.

Coronabesmettingen
Onderzoek wijst uit dat de werksetting de op twee na grootste besmettingsbron vormt. Maar het is niet mogelijk om die cijfers verder uit te spitsen naar type werklocatie. Daardoor is het lastig om vast te stellen waar het besmettingsrisico precies het grootst is.

NAVO-vlootverband ruimt explosieven voor Nederlandse kust

Een NAVO-vlootverband heeft deze week voor de Belgische en Nederlandse kust explosieven geruimd. Het gaat om explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Komend weekend ligt de vloot in Den Helder. 

Nog dagelijks vormen oude zeemijnen en vliegtuigbommen een gevaar voor de scheepvaart, visserij en natuur. De Mijnendienst van de Koninklijke Marine is dan ook voortdurend bezig deze op te sporen en te vernietigen.

Afgelopen dagen kregen ze hulp van drie mijnenbestrijdingsvaartuigen uit België, Duitsland en Estland, die de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG 1) vormen. Het vlootverband staat sinds 14 januari voor zes maanden onder leiding van de Nederlandse kapitein luitenant ter zee Jan Wijchers. "Ondanks de slechte weersomstandigheden hebben we veel werk kunnen doen. Daarmee leveren wij een bijdrage aan de veiligheid op zee", aldus Wijchers.

Afgelopen maandag vond de Belgische mijnenjager BNS Lobelia ook een oud kanon voor de Belgische kust. Het was alleen te zwaar om boven water te krijgen. "Het is altijd weer een verrassing wat je vindt. De zee geeft zo nu en dan een geheim prijs", vertelt Frédéric Boulanger, commandant van de Lobelia.

Vrijdag doet het vlootverband voor het weekend Marinebasis Den Helder aan. Vanwege corona mogen de bemanningsleden het terrein niet verlaten. Maandag hervatten ze hun werkzaamheden eerst op de Noordzee om vervolgens richting de Oostzee te varen.

Dan sluit ook de mijnenjager HMS Blyth uit Groot-Brittannië aan. Later dit jaar maakt ook de Nederlandse mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee voor drie maanden deel uit van SNMCMG 1. Net als de Belgische mijnenjager BNS Crocus, die BNS Lobelia aflost.

Brandweer Twente zet zelfstandig vliegende drone in

De Twentse brandweer zet een volledig automatische drone in. Bij een melding vliegt de drone automatisch naar de locatie in kwestie.


Vooralsnog alleen in testfase op de testlocatie van kazerne Glanerbrug, later - als de test is afgerond en de vergunningen rond zijn - in eerste instantie in dunbevolkt gebied, maar het doel is natuurlijk volledige inzet zodat snel de situatie ter plaatse kan worden ingeschat en bekeken.

Steeds meer textiel in Nederland

In de afgelopen jaren is de hoeveelheid textiel in Nederland toegenomen. In 2019 was het totale gewicht van het huishoudelijk textiel in omloop in Nederland 5.438 kiloton, dat is 10 procent meer dan in 2015. Dit blijkt uit het CBS-onderzoek Voorraden in de maatschappij: de grondstoffenbasis voor een circulaire economie. Dit is één van de onderdelen van het Werkprogramma Monitoring en Sturing Circulaire Economie 2019–2023 dat wordt uitgevoerd onder leiding van het Planbureau voor de Leefomgeving. De Nederlandse overheid streeft naar een volledig circulaire economie in 2050.

In 2019 werd 646 kiloton nieuwe textielproducten aan de voorraad toegevoegd. Doordat er 554 kiloton uit de voorraad verdween, was de voorraad textiel 92 kiloton groter dan in 2018. De totale hoeveelheid huishoudelijk textiel in Nederland stijgt door de import en productie van textielproducten zoals kleding, en daalt wanneer textielproducten worden geëxporteerd of bij het afval worden gezet. De voorraad huishoudelijk textiel is de afgelopen jaren geleidelijk verder toegenomen.

Van bijna alle textielcategorieën nemen de voorraden toe. Alleen bij de jassen, broeken en truien is een lichte afname te zien in de laatste jaren. De meeste textiel is er in de vorm van gecoate weefsels. Het gaat hier onder meer over producten die bedekt zijn met PVC, zoals zeil en regenkleding. Er is ook veel textielvlies aanwezig. Dit gaat om bijvoorbeeld (onderdelen van) handdoeken, stofzuigerzakken, tenten en kunstgras.

50 jassen, broeken en truien per persoon
Als het gewicht wordt vertaald naar het aantal stuks per inwoner, blijkt dat er bijna 50 stuks jassen, broeken, truien en shirts per persoon aanwezig zijn en ook bijna 40 stuks ondergoed. Verder zijn er circa 15 stuks beddengoed per inwoner in Nederland. Dit gaat niet alleen om het aantal dat bij mensen thuis aanwezig is, maar ook bijvoorbeeld om wat er in ziekenhuizen en hotels in gebruik is en de voorraad bij detail- en groothandel. In alle categorieën is het aantal stuks in de afgelopen jaren stabiel.

Inzameling van textielafval
In 2019 is 554 kiloton textiel als afval weggegooid of als tweedehandsartikel geëxporteerd. In 2019 werd via de gemeenten 86 kiloton textiel gescheiden ingezameld. Daarnaast werd 174 kiloton textiel via het restafval weggegooid. Van het textiel dat in het restafval terecht kwam, was 58 procent mogelijk herdraagbaar of recyclebaar.

Op weg naar een circulaire economie
De Nederlandse overheid heeft ambitieuze doelstellingen voor het realiseren van een circulaire economie. In 2030 moet Nederland voor 50 procent circulair zijn, in 2050 moet de economie volledig circulair zijn. In een circulaire economie zijn minder nieuwe grondstoffen nodig. Producten moeten langer meegaan, oude producten worden gerecycled en in nieuwe producten verwerkt. Door gebruik te maken van materialen uit afval kunnen nieuwe producten gemaakt worden. Dat verlicht de druk op het milieu, want er hoeven dan minder nieuwe grondstoffen te worden gebruikt. Om deze doelstelling te realiseren is inzicht nodig in de aanwezige voorraden grondstoffen en materialen, de zogeheten urban mine. In het onderzoek Voorraden in de maatschappij: de grondstoffenbasis voor een circulaire economie is een eerste raming gemaakt van de hoeveelheid textiel in Nederland.

Bloed geven in de baas z’n tijd redt mensenlevens

Sanquin Bloedvoorziening lanceert een bijzonder initiatief waarbij werkgevers hun medewerkers tijd geven om bloed of plasma te doneren. In coronatijd staat gezondheid ook bij bedrijven hoog op de agenda. Regio Amersfoort is één van de eerste regio’s waarin werkgevers de kans krijgen deel te nemen aan dit project.

Met Sanquin at Work komt Sanquin tegemoet aan vele verzoeken vanuit het bedrijfsleven om belangrijke maatschappelijke initiatieven te steunen. PostNL geeft daarbij al het goede voorbeeld. Kantoormedewerkers worden daar nu met een interne wervingscampagne attent gemaakt op het belang van bloed doneren. Het bloed doneren doen zij vervolgens op een bloedbanklocatie naar eigen keuze, echt teamwork dus.

Win-win situatie
Bij PostNL loopt sinds december een campagne om kantoormedewerkers te enthousiasmeren om als donor bij te dragen aan het redden van mensenlevens. Voor Bob van Ierland, HR Directeur bij PostNL, was de keuze voor Sanquin at Work snel gemaakt: “Ik ben zelf al 25 jaar bloeddonor en vind het geven van bloed en plasma ontzettend belangrijk. Met het thuiswerken valt de reistijd voor ons kantoorpersoneel weg. Dat maakt het gemakkelijker om tussendoor even bloed te doneren.”

Projectleider Vera Seriese van Sanquin at Work legt uit dat bedrijven helemaal zelf kunnen kiezen hoe ze hun deelname aan Sanquin at Work invullen. “Sommige bedrijven bieden hun medewerkers een vast aantal uur per jaar voor bloeddonatie of nemen het op in het vrijwilligersprogramma. Sanquin helpt deelnemende bedrijven met input voor een interne wervingscampagne om zoveel mogelijk medewerkers te inspireren zich als donor aan te melden”

Sanquin
Sanquin is de organisatie die in Nederland verantwoordelijk is voor de bloedvoorziening. Elke 2 minuten heeft in Nederland iemand een bloedproduct nodig. Naast het afnemen, verwerken en uitgeven van bloedproducten, houdt Sanquin zich bezig met het maken van reagentia, het verrichten van onderzoek en het verzorgen van onderwijs. Samen met honderdduizenden donors in Nederland zorgt Sanquin voor een beter leven voor patiënten.

Bedrijven in de gehele regio worden opgeroepen zich ook aan te melden, naar goed voorbeeld van PostNL. Meer informatie en persoonlijk advies op maat is te vinden op www.sanquin.nl/atwork.

FOK! Wat een weer: droger, maar wat staat ons te wachten?

winterbanner

Tot ziens!  

We hebben ons portie nattigheid voor vandaag wel weer gehad, hé mensen? Alleen in het uiterste noorden stelde de regen niet al teveel voor. In de rest van het land viel er gemiddeld zo'n 10 tot 20 mm. Afgelopen nacht trok er ook een actieve bui over Haarlem. Mijn etmaalsom is daardoor uitgekomen op 24 mm. Maar ook in De Bilt viel 20 mm. 

Tegelijkertijd zagen we enkele forse regen-en onweersbuien over de zuidelijke helft en Belgie trekken. Iets wat we gisteravond ook zagen gebeuren. Plaatselijk viel er 10 mm in even zoveel minuten. Dus iedereen heeft wel zijn/haar portie gekregen. De wind was overigens wel vrij rustig.

Inmiddels beginnen de regen en buien langzaam weg te trekken naar het oosten. Uiteindelijk zal het dan ook gaan opklaren vanuit het westen. De minima kunnen in het noordoosten nog net tot +1 zakken, maar elders blijft het 3 tot 5 graden.

Morgen is het dan een stuk droger. Er is een afwisseling van wolkenvelden en af en toe zon. Ik denk dat de meeste bewolking zich in het noorden bevind. In het midden kan de zon af en toe doorbreken, terwijl er in het zuiden ruimte is voor bredere opklaringen. Het kwik loopt minder hoog op dan vandaag met maxima tussen de 4 graden in Groningen tot 11 in Maastricht. De wind is eerst nog westelijk, draait naar het zuiden om uiteindelijk in de avond naar het zuidoosten tot oosten te draaien. De windkracht bedraagt 3 tot 4.

Vrijdag is een bewolkte dag met af en toe lichte regen. Eigenlijk niets aan. 

Maar dan het weekend. Ik zei het gisteren al, het is nog steeds zwabberen geblazen met de weermodellen. Het noordoosten lijkt absoluut in de koude lucht te komen, maar het is nog steeds de vraag waar de overgangszone komt te liggen. Ook zijn er modellen die het tot een flink pak sneeuw laten komen, maar ook modellen die het vrijwel droog houden. Kortom, ik weet het gewoon nog niet. Aan speculeren doe ik niet.

We moeten gewoon even afwachten, maar natuurlijk zit ik op post!.  

Hoi!  

 

Mogelijk sneeuwdek (Foto: UKMO)
De mogelijke sneeuwlaag voor a.s maandag. UKMO komt hiermee. 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
©FOK.nl e.a.