FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 24 december 2020

Random Pics van de Dag #189 - Merry Xmas!

De komende drie dagen staan - natuurlijk - in het teken van kerst. Fijne kerst!

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Elf Europese landen naar WK2023

Aan het WK vrouwenvoetbal in 2023 doen in ieder geval elf Europese landen mee. Zo heeft de FIFA donderdag bekendgemaakt. Het WK groeit van 24 naar 32 landen en Europa krijgt er twee startbewijzen bij. Het kunnen er zelfs twaalf worden via de playoffs. 

Het Nederlands elftal debuteerde in 2015 op de mondiale eindronde. Vorig jaar wisten ze op hun tweede WK, in Frankrijk, de finale te bereiken. De Amerikaanse vrouwen waren daarin met 2-0 te sterk en prolongeerden hun wereldtitel.

Het WK van 2023 wordt gespeeld in Australië en Nieuw-Zeeland. De twee gastlanden zijn al zeker van deelname. Europa levert dus elf landen. Azië levert zes landen (+1, waaronder Australië), Afrika vier (+1), Zuid-Amerika drie (+0,5) en Oceanië één (Nieuw-Zeeland). De CONCACAF, de bond voor landen uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied, mag ook vier landen (+0,5) naar het WK laten gaan.

De drie overige startbewijzen worden verdeeld op een kwalificatietoernooi, waaraan in totaal tien landen deelnemen. Eén land uit Europa zal aan dat toernooi deelnemen. Het kwalificatietoernooi wordt gespeeld in Australië en Nieuw-Zeeland en is tevens een testtoernooi voor de gastlanden. 

Feyenoord kampioen van 2020

Op de valreep heeft Feyenoord in 2020 toch nog een prijs gewonnen, ook al is het slechts een officieuze titel. De ploeg van trainer Dick Advocaat heeft in het kalenderjaar 2020 van alle Eredivisieclubs de meeste punten verzameld.

Met de laatste speelronde van 2020 achter de rug heeft AD Sport de punten van alle clubs uit de Eredivisie opgeteld. Feyenoord heeft in 21 wedstrijden 48 punten verzameld. PSV had voor hetzelfde aantal punten één wedstrijd meer nodig. Ajax, de officiële landskampioen van het seizoen 2019/20, volgt op twee punten als derde. Op de laatste plaats is ADO Den Haag geëindigd.

Eindstand Eredivisie kalenderjaar 2020
1. Feyenoord, 48 punten (21 wedstrijden)
2. PSV, 48 punten (22)
3. Ajax, 46 punten (21)
4. AZ, 41 punten (20)
5. Vitesse, 40 punten (22)
6. FC Groningen, 36 punten (22)
7. FC Twente. 32 punten (22)
8. FC Utrecht, 28 punten (20)
9. Sparta Rotterdam, 28 punten (22)
10. PEC Zwolle, 26 punten (22)
11. Heracles Almelo, 25 punten (21)
12. sc Heerenveen, 25 punten (22)
13. VVV Venlo, 22 punten (22)
14. Willem II, 20 punten (22)
15. Fortuna Sittard, 20 punten (22)
16. FC Emmen, 16 punten (21)
17. RKC Waalwijk, 16 punten (22)
18. ADO Den Haag, 13 punten (22)

COVID-19: 11.555 nieuwe besmettingen en 89 doden, totaal 732.570 en 10.826

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 11.555 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 732.570 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 321 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1712 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 38 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 596 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 89 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 10.826 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Had de terroristische aanslag in Wenen voorkomen kunnen worden?

Begin november werden bij een terroristische aanslag in Wenen vier mensen gedood en raakten vele anderen gewond. Een onderzoekscommissie heeft in een eerste rapport harde kritiek geuit op de Oostenrijkse autoriteiten.

Een onderzoeksrapport over de islamitische aanslag op 2 november in Wenen bracht ernstige tekortkomingen van de Oostenrijkse veiligheidsautoriteiten aan het licht. De autoriteiten hebben verschillende kansen gemist om de dreiging van de latere bommenwerper te signaleren en hierop actie te ondernemen, aldus het eerste rapport van een overheidsonderzoek.

Volgens de Oostenrijkse krant "Der Standard" wordt in het bijzonder kritiek geuit op het functioneren van het Bureau voor de bescherming van de grondwet. Wat betreft de risicobeoordeling van de islamist en de daarop ondernomen maatregelen, was de communicatie binnen de autoriteit zwaar onvoldoende. Nadat de jonge islamist in december 2019 uit de gevangenis was vrijgelaten, duurde het tot oktober 2020 voordat zijn risicobeoordeling was afgerond. Daaruit bleek dat de 20-jarige man uit Noord-Macedonië een "hoog risico" tot radicalisering had.

De slechte communicatie werden meermaals duidelijk in het onderzoek: 'Sommige vragen bleven onbeantwoord, sommige verklaringen van de verschillende afdelingen waren in tegenspraak met elkaar, en een deel van de commissie kreeg niet de juiste stukken ter beoordeling', citeert 'Der Standard' uit het rapport.

Vier doden, 14 gewonden
De terrorist opende begin november het vuur in een drukke wijk van Wenen. Hij doodde vier mensen en verwondde meer dan twintig anderen voordat hij zelf door de politie werd neergeschoten. De IS claimde deze terroristische aanslag op. De dader had zijn vorige gevangenisstraf te danken aan een veroordeling omdat hij had geprobeerd naar Syrië te reizen om aan de kant van IS te vechten.

Hij hoefde echter niet de volledige straf van 22 maanden uit te zitten. Begin december 2019 werd hij vervroegd vrijgelaten nadat hij een succesvolle deelname aan een deradicaliseringsprogramma had gesimuleerd. Bij het onderzoek is gebleken dat het militaire Heeresnachrichtenamt (HNA) de autoriteiten in februari 2020 opnieuw expliciet heeft gewaarschuwd voor de latere terrorist omdat hij contact onderhield met een IS-lid die in Turkije verbleef, schrijft "Der Standard".

De auteurs van het rapport vonden het "onaanvaardbaar" dat het bijna tien maanden duurde voordat de risicobeoordeling gereed was. De dreiging van de man werd in juli opnieuw duidelijk toen hij bij de overheid bekend staande Duitse en Zwitserse islamisten ontmoette. De Duitse autoriteiten hebben Oostenrijk hiervan direkt op de hoogte gebracht. Volgens het rapport gaf het Weense Staatsbureau voor de bescherming van de grondwet en de bestrijding van terrorisme (LVT) de schuld van deze vertraging aan een gebrek aan middelen en overbelasting.

Verschillende mogelijkheden om de aanval te voorkomen
Volgens het rapport heeft een medewerker van de LVT  geprobeerd te waarschuwen dat de deelname van de 20-jarige aan de islamistische bijeenkomsten het bestaan van een "zeer gevaarlijke terroristische cel" bewees. Collega's van het federale bureau voor de bescherming van de grondwet en de bestrijding van terrorisme (BVT) hadden hem echter gevraagd hierover te zwijgen. De BVT verwerpt deze bewering.

Volgens het rapport hebben de Oostenrijkse autoriteiten nog een kans gemist om de terroristische aanslag te voorkomen. In juli werden ze gewaarschuwd door de Slowaakse autoriteiten dat de latere dader had geprobeerd munitie te kopen. Later ontving de BVT opnames van bewakingscamera's van 27 juli, die pas een maand later werden doorgestuurd naar de LVT Wenen. 

Eind januari wil de commissie een gedetailleerder rapport publiceren. De Oostenrijkse directeur-generaal voor interne veiligheid, Franz Ruf, kondigde aan dat de bevindingen van het onderzoek zullen worden gebruikt bij de huidige hervormingen van de veiligheidsautoriteiten. De conservatieve bondskanselier van Oostenrijk, Sebastian Kurz, kondigde na de aanslag in Wenen aan dat hij vergaande maatregelen zou nemen tegen de "politieke islam".

'Families stellen verpleeghuizen aansprakelijk voor slechte zorg in lockdown'

De strenge coronamaatregelen die verzorgingstehuizen afgelopen voorjaar van de ene op de andere dag invoerden, krijgen mogelijk juridische gevolgen. De Volkskrant schrijft vandaag dat twee Amsterdamse zorginstellingen aansprakelijk worden gesteld wegens ‘onrechtmatig handelen’. Het gaat om instellingen van Zonnehuisgroep Amstelland en stichting Amsta. Zo meldt AT5.

Volgens de advocaat van de families hadden de instellingen alleen nog maar oog voor corona, waardoor de overige zorg ‘ondermaats’ zou zijn. Bovendien hadden de verpleeghuizen de familie, die tevens mantelzorg leverde, niet mogen weigeren. Daarnaast zou er sprake zijn geweest van een ‘rigide bezoekverbod’ en werd er niet gekeken naar ‘maatwerk’, wat in strijd is met het recht op familieleven. Met het aansprakelijk stellen hoopt de advocaat dat de instellingen ‘fouten erkennen’ en goed onderzoeken hoe de zorg is verlopen.

Inzet van de zaak is dat Zonnehuisgroep Amstelland en stichting Amsta zelf gaan onderzoeken hoe hun zorg gefunctioneerd heeft en zal concluderen dat ze aansprakelijkheid moeten erkennen voor onrechtmatig handelen. Doen ze dat niet, dan volgt er een rechtszaak.

Familie hoopt op genoegdoening
Bij beide families gaat het om sterfgevallen. Een 91-jarige moeder overleed alleen, bij de andere vrouw (82) was een familielid aanwezig. Het gaat in beide zaken vooral over hoe de procedures daarvoor gingen. Zo hoorde de kinderen pas na drie dagen van het verpleeghuis dat hun moeder stervende was.

Met het aanspannen van een zaak hopen de families op een vorm van genoegdoening. Ook hopen ze dat instellingen hun beleid aanpassen, zodat het in de toekomst met andere ouderen niet meer zal gebeuren.

De beide instellingen willen vanwege privacy niet reageren, zo meldt het Parool.

Verbod stroomstootapparatuur bij honden

Stroomstoten, door bijvoorbeeld een elektronische halsband, bij honden kunnen leiden tot angst, stress, agressiviteit, fobie en blijvende aantasting van de vertrouwensband tussen eigenaar en hond. Omdat het welzijn van honden voorop staat, wordt het gebruik van alle apparatuur waarmee stroomstoten aan honden afgegeven kunnen worden, verboden. Op 11 december 2020 stuurde minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het besluit over dit verbod naar de Eerste- en Tweede Kamer.

Onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde Utrecht schreven een artikel over de negatieve effecten van de elektronische halsband op het welzijn van honden, en positieve trainingsmethoden als alternatief, voor het Tijdschrift voor Diergeneeskunde.

De halsband tast aantoonbaar het welzijn van een hond aan en kan mogelijk zelfs de relatie met de eigenaar negatief beïn­vloeden. Training zonder aversieve middelen zoals elektrische schokken kan leiden tot betere prestaties, een beter welzijn, minder gedragsproblemen, een betere mens-dier-relatie en een betere gehoorzaamheid.

Lees meer over de gedragsmatige en fysieke gevolgen van het gebruik van de elektronische halsband, en over alternatieven, in het artikel in Tijdschrift voor Diergeneeskunde.

Oproep aan anonieme spermadonoren: ‘Meld je aan bij dna-databank’

Anonieme spermadonoren worden opgeroepen zich aan te melden bij een dna-databank. Fiom, centrum voor afstammingsvragen, is daarvoor een campagne gestart. Veel mannen die voor 2004 hun zaad doneerden aan kinderloze vrouwen en stellen, zijn inmiddels ouder dan 60 jaar. Daardoor dringt de tijd voor donorkinderen die hun donorvader nog willen vinden en ontmoeten voor hij overlijdt. Zo meldt de Gelderlander.

Sinds 1948  zijn er in Nederland naar schatting minstens 40.000 kinderen verwekt doormiddel van kunstmatige inseminatie met donorzaad (KID). Tot 2004 werd dat grotendeels mogelijk gemaakt door anonieme spermadonoren. 

Groot ongeval op de A2, vrouw (20) overleden, auto met explosieven bleek loos alarm

Bij een groot ongeval met minimaal zeven auto's op de A2 bij knooppunt Oudenrijn is een dode gevallen. Daarnaast werd gedacht dat er in één van de auto's explosieven waren gevonden, dit bleek loos alarm. Er is inmiddels een verdachte aangehouden. Zo meldt het AD.

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van het ongeval is. De de auto met explosieven heeft mogelijk een andere auto geraakt. De geraakte auto ramde vervolgens weer andere wagens. Het ongeluk vond plaats op de A2 tussen Utrecht en Nieuwegein. De snelweg was afgesloten in beide richtingen.

Update 13.45 uur: De politie Utrecht heeft zojuist onderstaande informate gedeeld over het ongeval gisteravond op de A2.

Op de A2 bij Nieuwegein is woensdagavond 23 december een 20-jarige vrouw uit Nieuwegein om het leven gekomen bij een ongeval. Bij het ongeval waren meerdere auto’s betrokken. De inzittenden van één auto gingen er na het ongeluk vandoor. Later in de nacht kon een man worden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het ongeval.

Het is 22.50 uur als er bij de politie een ernstig ongeval wordt gemeld op de A2 bij Nieuwegein. Twee auto’s zijn direct bij het ongeval betrokken. De inzittenden van één van de auto’s zouden zijn gevlucht. Twee andere auto's raken indirect door het ongeval beschadigd.

De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval en de hulpverlening wordt opgestart. De A2 wordt afgesloten zodat de hulpdiensten hun werk kunnen doen. In één van de betrokken auto’s zit een 20-jarige vrouw uit Nieuwegein. Ze is ernstig gewond en overlijdt ter plaatse.

Jerrycans
Eén auto wordt aangetroffen zonder dat de bestuurder of eventuele inzittenden aanwezig zijn. In deze auto worden jerrycans gevonden. Omdat onduidelijk is of er sprake is van gevaar wordt het zekere voor het onzekere genomen. De omgeving wordt daarbij ruim afgezet zodat er voor de veiligheid eerst onderzoek kan worden gedaan. Een aanwezige omstander weigert op dat moment bij de auto vandaan te gaan. Als meermaals wordt gevorderd dat hij vertrekt en de man nog steeds weigert wordt deze man aangehouden vanwege het niet voldoen aan een vordering. Het gaat om een 25-jarige man uit Utrecht. Uit het onderzoek blijkt later overigens dat de inhoud van de jerrycans relatief ongevaarlijk is. Twee blijken er leeg, in de derde jerrycan blijkt een kleine hoeveelheid brandstof te zitten.

Gevlucht en aangehouden
Ondertussen is het onderzoek naar de gevluchte bestuurder en eventuele inzittenden in volle gang. De politie komt al snel een mogelijke verdachte op het spoor. In de loop van de nacht wordt een 21-jarige man uit Utrecht aangehouden. Verder onderzoek moet duidelijk maken wat zijn precieze rol bij het ongeval is geweest.Update 1.05 uur: Politie Utrecht gaf net aan via Twitter dat de A2 bij Nieuwegein nog steeds is afgezet en vraagt de A2 zo mogelijk te mijden. Veiligheidsregio Utrecht meldde daarnaast dat in een van de voertuigen die betrokken is bij het ongeval zijn meerdere jerrycans met een nog onbekende vloeistof aangetroffen. Hulpdiensten hebben het betreffende voertuig afgezet en doen onderzoek.

Eerdere berichtgeving

Een politiehelikopter vloog over het gebied heen, mogelijk op zoek was naar de inzittenden van de auto met explosieven. Vanwege de aangetroffen explosieven is de explosieven opruimingsdienst (EOD) is op weg naar de plaats van het ongeluk. De traumahelikopter was opgeroepen, maar het is onduidelijk of die daadwerkelijk hulp heeft kunnen verlenen.

Eriksen mag na een jaar al vertrekken bij Internazionale

Christian Eriksen komt niet langer voor in de plannen van Internazionale en mag op zoek naar een andere club. De 28-jarige middenvelder speelt pas sinds de winterstop van vorig seizoen bij de Serie A-club en heeft nog een doorlopend contract tot medio 2024.

Na zesenhalf seizoen bij Tottenham Hotspur maakte Eriksen eind januari 2020 voor 27 miljoen de overstap naar Internazionale. Bij de Italiaanse club werd hij echter nooit een vaste waarde.

Directeur Giuseppe Marotta bevestigde aan Sky Sport Italia dat de Deen mag vertrekken: “Ja, ik kan bevestigen dat Christian Eriksen op de transferlijst staat. Hij gaat vertrekken in januari. Hij past niet in onze plannen en heeft het moeilijk hier bij Inter. Ik denk dat het goed is als Christian vertrekt.”

Van Dissel: 'Tweede coronagolf was te voorkomen geweest'

De tweede coronagolf was te voorkomen geweest, als mensen zich beter aan de maatregelen hadden gehouden. Dat zegt RIVM-baas Jaap van Dissel in een interview in de Volkskrant.

'Wat we gezien hebben is dat er na de vakantieperiode een heleboel dingen in een dusdanige richting gingen wijzen dat de viruscirculatie gewoon weer toenam. Er kwamen personen terug van vakantie die in het buitenland positief waren geworden. We zagen duidelijk de introducties en vervolgens de doorgifte van het virus, vooral in thuissituaties, op het werk en in verpleeghuizen. Dat heeft uiteindelijk een tweede golf getriggerd. We hadden het vast kunnen voorkomen. Niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere landen. Het heeft uiteindelijk veel te maken met de mate waarin iedereen… tja, toch de mate van naleving van de basisregels.' Meer hierover in Skipr.

Paris Saint-Germain ontslaat trainer Tuchel

Paris Saint-Germain moet op zoek naar een nieuwe trainer. De Parijse voetbalclub heeft een dag voor Kerstmis Thomas Tuchel ontslagen. De Duitser stond sinds de zomer van 2018 onder contract bi PSG.

Onder leiding van Tuchel boekte PSG woensdag nog een 4-0 zege op RC Strasbourg, een dag is de 47-jarige Duitser door de clubleiding op straat gezet. Naar verluidt is de slechte relatie met technisch directeur Leonardo een belangrijke reden voor de breuk.

Met Tuchel werd PSG tweemaal kampioen en afgelopen seizoen bereikte het de finale van de Champions League. In die finale verloor met met 1-0 van Bayern München. Dit seizoen bereikte het als groepswinnaar de volgende ronde van de Champions League. In de Ligue 1 staat de club momenteel op de derde plaats, slechts één punt achter koploper Lyon.

Volgens RMC Sport is Mauricio Pochettino de opvolger van Tuchel. De Argentijn was als speler actief voor de club is na zijn ontslag bij Tottenham Hotspur in 2019 op zoek naar een nieuwe werkgever.

'Tis the season

We gaan al weer hard naar het einde van het jaar.

De kerst, Oud en Nieuw, en een einde van dit klote jaar.

En dit is een mooi moment, nu iedereen zijn of haar kerst bonus heeft gehad om eens flink te bedelen

Voordat je je geld uitgeeft aan Greenpies of Unibef.

Denk ook eens aan FOK!

Jullie favoriete uitlaatklep steunen

Doneren kan hier

En wil je een abbonement kan dat hier

Het is voor jullie eigen bestwil, FOK! kan niet op lucht overleven

NBA: Houston we have a problem

Op de tweede dag van het NBA-seizoen werd er weer volop gebasketbald. De meeste aandacht ging echter uit naar Houston, waar de wedstrijd niet doorging. Door diverse problemen wisten de Rockets niet voldoende spelers op het veld te brengen en moest de wedstrijd worden uitgesteld.

Deze zomer werkte de NBA haar seizoen af in een 'bubble', waar geen enkele speler een corona-besmetting opliep. Dit seizoen worden de wedstrijden weer in de eigen arena's afgewerkt, met alle risico's van het reizen en de eigen verantwoordelijkheid van de spelers om zich aan de corona-richtlijnen te houden.

Bij Houston begonnen de problemen al voor het begin van het seizoen. James Harden, die nog voor twee jaar onder contract staat, stuurt opzichtig aan op een vertrek. Hij miste de start van het trainingskamp en liet zich al meermaals zien in openbare gelegenheden. Het leverde James Harden een schorsing op wegens overtreden van het gezondheidsprotocol van de NBA. Ook moest de topscorer van de NBA een boete van 50.000 dollar betalen. De problemen waren hiermee nog niet over voor de Rockets. Rookie KJ Martin testte positief voor corona en moest in quarantaine. Dat was op zich ook niet onoverkomelijk, maar hij is met meerdere teamgenoten samen naar de kapper geweest. Ook zij moesten allemaal thuis blijven in afwachting van contactonderzoek en een testuitslag, waardoor de Rockets niet over de minimaal vereiste acht spelers beschikte voor de wedstrijd tegen de Oklahoma City Thunder.

De overige wedstrijden gingen wel door. In Boston speelden de Celtics een topper tegen de Milwaukee Bucks. De wedstrijd begon met een eerbetoon aan Tommy Heinsohn. Heinsohn werd in 1956 door de Celtics gedraft en beleefde de eerste glorieperiode van de ploeg. Acht keer werd hij kampioen, waarna hij als coach en commentator voor de ploeg aan het werk ging. Als coach won hij in de jaren '70 ook twee titels. Heinsohn bleef zijn leven lang een Celtic, hij is zestig jaar aan de ploeg verbonden geweest.

Boston leek lang op weg naar een simpele zege, maar in het laatste kwart kwamen de Bucks terug van een ruime achterstand. Jayson Tatum schoot met wat geluk via het bord een late driepunter raak die Boston op een tweepunts voorsprong zette. Giannis Antetokounmpo mocht daarna nog aanleggen voor twee vrije worpen, maar miste de laatste, waardoor Boston met een 122 - 121 zege aan de haal ging.

De Minnesota Timberwolves kregen de Detroit Pistons op bezoek. Normaal is dit geen wedstrijd waar veel aandacht naar uitgaat, maar dit was de eerste wedstrijd van Anthony Edwards, door Minnesota als eerste gekozen in de draft. Anthony Edwards baarde deze zomer opzien met een interview. Hij gaf aan liever American football te spelen en niet voor zijn plezier basketbal te kijken. Hij was gaan basketballen omdat hij snel groeide en het dunken hem makkelijk afging. Edwards begon op de bank, maar mocht al snel invallen voor Malik Beasley. Zijn eerste schot was een driepunter die feilloos raak viel. Edwards maakte een goede indruk en leverde met vijftien punten een significante bijdrage aan de 111- 101 overwinning van zijn ploeg.

James Wiseman, de nummer uit de draft, debuteerde gisteren al voor de Golden State Warriors. Ook hij maakte een solide indruk. Minder goed verliep het de nummer drie, LaMelo Ball. De jonge guard kwam in vijftien minuten voor de Charlotte Hornets niet tot scoren en zag zijn ploeg verliezen van de Cleveland Cavaliers, 121 - 114. Terry Rozier was goed voor 42 punten voor de Hornets. Gordon Hayward debuteerde met 28 punten voor de ploeg. De jonge guards van de Cavaliers, Colin Sexton en Darius Garland, Sexland zo u wilt, sleepten de overwinning voor Cleveland binnen.

Russell Westbrook wist zijn debuut voor de Washington Wizards geen glans te geven met een zege. Westbrook werd dit najaar geruild met John Wall, die nu voor Houston uitkomt en in quarantaine zit in afwachting van contactonderzoek. Westbrook leverde als vanouds een triple double af, maar was niet opgewassen tegen Joel Embiid. De center was voor de Philadelphia 76ers met 29 punten en 14 rebounds niet te stoppen door de grote mannen van Washington. De 76ers wonnen met 113 - 107.

Uitslagen

Cleveland Cavaliers - Charlotte Hornets 121 - 114

Indiana Pacers - New York Knicks 121 - 107

Orlando Magic - Miami Heat 113 - 107

Philadelphia 76ers - Washington Wizards 113 - 107

Boston Celtics - Milwaukee Bucks 122 - 121

Toronto Raptors - New Orleans Pelicans 99 - 113

Chicago Bulls - Atlanta Hawks 104 - 124

Memphis Grizzlies - San Antonio Spurs 119 - 131

Minnesota Timberwolves - Detroit Pistons 111 - 101

Denver Nuggets - Sacramento Kings 122 - 124 (OT)

Portland Trail Blazers - Utah Jazz 100 - 120

Phoenix Suns - Dallas Mavericks 106 - 102

Houston Rockets - Oklahoma City Thunder (Uitgesteld)

Rode Kruis Hulplijn schaalt bezetting op voor eenzame mensen tijdens de feestdagen

Veel mensen staan er deze dagen alleen voor en zijn door de coronaregels aan huis gebonden. Daarom schaalt het Rode Kruis de bezetting van de Hulplijn tijdens de kerstdagen en jaarwisseling op. Speciaal voor jongeren biedt het Rode Kruis tijdens deze dagen, in samenwerking met Blijfovereind, gratis telefonische gesprekken met coaches voor die jongeren die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, even willen sparren of juist tijdens deze dagen een gesprekspartner missen.

Jongeren
Eerder dit jaar kwam het Rode Kruis met een onderzoek waaruit bleek dat bijna 70 procent van de 16 tot 30-jarigen ziet op tegen de donkere wintermaanden in deze coronatijd. En dat een grote groep jongeren deze coronatijd zwaar vindt, onder andere door het gebrek aan sociale contacten. “Vooral jongeren zijn tijdens de feestdagen vaak erg gericht op sociale contacten en hebben door de fase in hun leven maximaal behoefte aan sport, spel, actie, spanning én gezelligheid. Allemaal dingen die nu weer erg beperkt zijn”, zegt Huib Wurfbain, coach bij Blijfovereind. “Daarom zijn wij met onze coaches juist tijdens de feestdagen beschikbaar om met hen het gesprek aan te gaan.”

Structuur
Rode Kruis Hulplijn-medewerker Myrthe Wanders ontvangt veel gesprekken van mensen die moeite hebben met deze lockdown. Ze vertelt: “Ik werd gebeld door een 22-jarige jongen die het steeds moeilijker kreeg in de steeds strengere lockdown, doordat hij geen doel had en steeds meer zaken wegvielen door de strengere regels. Ik heb met hem meegedacht en we spraken over hoe hij de dag toch een beetje structuur kon geven en ik heb hem ook doorverwezen naar Blijfovereind.” Myrthe geeft verder aan: “Dit is sowieso wat we doen. Als iemand moeite heeft met de lockdown en het mindere contact met anderen spreken we hoe iemand de dag beter structuur kan geven, over hoe vaak en welke nieuwszaken je tot je neemt, wat je wel kan doen tijdens lockdown i.p.v. te focussen op wat niet kan. Het beschikbaar zijn om het verhaal aan te horen is soms ook al heel fijn en daar zijn de bellers ook dankbaar voor.”

Bereikbaar
Tijdens de Kerstdagen en de jaarwisseling bieden de hulpverleners van de Rode Kruis Hulplijn (070 – 4455888) tussen 09.00 – 17.00 uur een luisterend oor voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Bellers kunnen hun vragen of verhaal kwijt, over hun zorgen praten en vragen stellen over hun specifieke (quarantaine-) situatie. Ook anderstaligen kunnen tijdens de feestdagen tussen 09.00 – 17.00 uur via de speciale Whats-App Hulplijnen terecht bij het Rode Kruis. Jongeren kunnen zich voor een telefonisch coachgesprek aanmelden via de website van Blijfovereind. Het gesprek duurt een half uur, degene die belt bepaalt zelf waar het gesprek over gaat.

Verbod pelsdierhouderij van kracht

Op 8 januari 2021 gaat het verbod op de pelsdierhouderij in en is het daarmee in Nederland verboden om pelsdieren te houden voor bontproductie. Het verbod is door het kabinet vervroegd ingevoerd omdat op verschillende nertsenhouderijen dit jaar besmettingen van Sars-Cov-2 zijn aangetroffen. Het stoppen van de nertsenhouderij is volgens advies van het OMT-Z de meest effectieve wijze om reservoirvorming te voorkomen.

Op dit moment zijn er geen nertsen meer op nertsenbedrijven in Nederland. Van de 126 bedrijven zijn er 70 geruimd omdat ze positief getest zijn op Sars-Cov-2. Alle nertsen op de overige bedrijven zijn gedood en gepelsd tijdens de pelsperiode.

Zes jaar celstraf geëist tegen tweede verdachte vuurwerkbom Urk

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag zes jaar gevangenisstraf geëist tegen een 29-jarige man uit Urk die ervan verdacht wordt in november vorig jaar een vuurwerkbom naar binnen te hebben gegooid in een woning aan de Golfoploop op Urk. In september stond de medeverdachte op zitting. Hij werd op 9 oktober veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar.

De beide mannen gingen in de nacht van 2 op 3 november 2019 naar de betreffende woning en gooiden een vuurwerkbom door de brievenbus. De bom kwam binnen tot ontploffing en veroorzaakte enorme schade. De bewoners lagen op dat moment te slapen in de woning. De verdachte wilde iemand laten schrikken die op Facebook had geklaagd over overlast door (illegaal) vuurwerk. Dit bleek om iemand anders te gaan dan de bewoners van de betreffende woning.

Ook nu typeerde de officier van justitie de aanslag op de woning als een ‘goddeloze en lafhartige daad’. Tegen de medeverdachte had ze in september een celstraf van vier jaar geëist waarvan 18 maanden voorwaardelijk met daarbij reclasseringscontact en een ambulante behandeling. De rechtbank oordeelde toen dat een straf van vier jaar onvoorwaardelijk op zijn plaats was omdat de verdachte eerder veroordeeld was voor brandstichting en niet wilde meewerken aan het onderzoek. De man die vandaag voor de rechter stond is ook eerder veroordeeld, in zijn geval voor overtreding van het Vuurwerkbesluit. Naar het oordeel van de officier van justitie gaf de verdachte vandaag op de zitting niet echt openheid van zaken. Om die redenen en gezien zijn rol bij het incident eiste de officier een onvoorwaardelijk gevangenisstraf van zes jaar tegen hem.

In het onderzoek is een derde man in beeld geweest, een 39-jarige man uit Urk. Hij bleek niet betrokken te zijn bij het incident. In zijn geval is de zaak geseponeerd om reden van ‘onterecht als verdachte aangemerkt’.

Lid sextortion-bende voor de rechter

Honderden slachtoffers moet een Leidse sextortion-bende in 2019 hebben gemaakt, zo vermoedt het OM. Uiteindelijk kon de politie 41 slachtoffers uit het hele land identificeren, variërend in leeftijd van twaalf tot vijftig. Daarvan deden vervolgens 29 jongens en mannen aangifte. Als enige meerderjarige verdachte stond vandaag een 23-jarige Leidenaar op een openbare zitting. Het OM eiste tegen hem 276 dagen cel en 120 uur werkstraf. Ook moet hij van de officier van justitie ruim 45.000 euro aan crimineel verkregen geld inleveren.

Het criminele samenwerkingsverband van zeventien jongens uit Leiden en Leiderdorp (de jongste was destijds veertien) ging volgens de officier als volgt te werk. Op social media hadden ze een groot aantal nep-accounts aangemaakt met namen als ‘@geile-sterre’, ‘@stoute-sandra’ enzovoort. Via die accounts benaderden ze jongens en mannen waarbij ze zich voordeden als vrouwen.

Chantage of ‘sextortion’
Na het eerste contact ontvingen de slachtoffers naaktfoto’s van vrouwen. Die verkeerden in de veronderstelling dat het bijvoorbeeld om ‘Sterre’ of ‘Sandra’ ging. Maar in werkelijkheid haalden de verdachten de erotische vrouwenfoto’s van het internet. Als tegenprestatie vroegen ze de slachtoffers een naaktfoto terug te sturen. Velen deden dat. Waarna het chanteren (of de ‘sextortion’, zoals dat ook genoemd wordt) door de verdachten kon beginnen.

Het slachtoffer ontving dan een screenshot van zijn contacten op social media. Met daarbij de vraag wat die ervan zouden denken als ze zijn naaktfoto zouden ontvangen. Alleen door geld over te maken kon dat worden voorkomen. Gedreven door schaamte gingen veel slachtoffers daarin mee. Met als resultaat dat de chantage niet ophield, maar juist toenam. Want eenmaal beet voerden de verdachten de druk verder op. Eén slachtoffer maakte maar liefst 12.000 euro over. In totaal heeft de bende op deze manier zo’n 150.000 euro verzameld, zo schat het OM in.

Aanhouding ter plekke
Het onderzoek kwam in oktober 2019 aan het rollen toen een van de slachtoffers ondanks zijn schaamte naar de politie stapte. Er was in zijn geval een plek afgesproken voor de fysieke overdracht van het geld. Toen het zover was, hielden de agenten ter plekke twee (andere) verdachten aan en doorzochten hun telefoons. Daarin zaten honderden soortgelijke chats waarmee slachtoffers onder druk werden gezet.

Volgens de officier van justitie was de Leidenaar die vandaag op zitting stond, een van de grotere spelers in het netwerk. Zo schoof over zijn bankrekeningen 50.000 euro aan crimineel verkregen geld heen en weer. Hij wordt verdacht van witwassen en daarnaast ook van deelname aan een criminele organisatie. Verder heeft hij na zijn politieverhoor nog geprobeerd om een van de aangevers onder druk te zetten om zijn aangifte in te trekken, opnieuw door te dreigen met verspreiding van diens naaktfoto.

Zwijgrecht
De verdachte beroept zich grotendeels op zijn zwijgrecht. Hij stelt alleen dat een zekere ‘Sanjay’ gebruik maakte van zijn bankrekeningen en bankpassen en dat het criminele geld dus niet voor hem was. Maar wie die Sanjay is, wil hij niet zeggen.

Ook zijn in zijn woning een telefoon, twee iPads en twee laptops aangetroffen met daarop accounts die tijdens de chantage zijn gebruikt. Volgens de officier is daarmee bewezen dat hij deel uitmaakte van het criminele samenwerkingsverband.

Strafeis
De officier eiste tegen de Leidenaar 276 dagen cel (waarvan zestig dagen voorwaardelijk) en 120 uur taakstraf. Ook wil hij dat van de man 45.000 euro aan crimineel verkregen geld wordt afgepakt. De uitspraak is over twee weken.

In dit onderzoek moeten achttien andere, minderjarige verdachten zich later achter gesloten deuren tegenover de jeugdstrafrechter verantwoorden. Zestien van hen worden onder meer verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

FOK! Wat een weer: kouder maar nog niet droog

Het is bewolkt en een regenzone trekt langzaam zuidwaarts over het land. Aan het einde van de ochtend verlaat het neerslaggebied het zuidoosten en gaat de zon af en toe schijnen, wel kan er dan plaatselijk een bui voorkomen. In de avond neemt de buiigheid tijdelijk toe wanneer een buiengebied van noord naar zuid over het land beweegt. Vooral in het westen kan daar ook onweer en hagel voorkomen. De maxima liggen rond 7°C. De wind is noordoostelijk en matig, aan zee (vrij) krachtig en in het zuidwestelijk kustgebied aanvankelijk hard tot stormachtig, 7-8 Bft. Daarbij is er langs de Zeeuwse kust tijdelijk kans op zware windstoten van ca. 75 km/uur. In de loop van de dag wordt de wind overal noordwestelijk, matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard.

Komende nacht klaart het breed op en blijft het droog. Alleen in de westelijke kustprovincies kan nog een enkele bui voorkomen. Het koelt af naar 5°C vlak aan zee tot plaatselijk -1°C in het oosten. Landinwaarts zou dit zeer plaatselijk tot gladheid kunnen leiden. De wind is noordwest en zwak tot matig, langs de kust (vrij) krachtig.

Eerste kerstdag zijn er perioden met zon en komen er verspreid over het land enkele kortdurende buien voor, soms met hagel. In de avond wordt het droog. De noordwestelijke wind is matig, langs de kust (vrij) krachtig. De maximumtemperatuur komt uit rond 6°C, in de avond daalt de temperatuur landinwaarts snel tot 0 tot -2°C. Lokale gladheid is dan niet uitgesloten. Aan de kust blijft het enkele graden boven nul. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Regen8 (Foto: Pixabay.com)
Regen8 (Foto: Pixabay.com)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Politie bereidt zich voor op op een grimmige jaarwisseling

Deze jaarwisseling wordt voor de politie intensief en in alle opzichten anders dan anders; het wordt de bijzondere afsluiting van een bijzonder jaar. Met de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod wordt het ook uitdagender dan voorgaande jaren.

De politie heeft de afgelopen weken diverse keren te maken gehad met incidenten waarbij zwaar illegaal vuurwerk is gebruikt. Max Daniel (Nationaal Commandant NSGBO jaarwisseling) licht toe: ‘Op een nacht als 31 december is alle capaciteit nodig. Hulpverleners moeten veilig hun werk kunnen doen, zodat ze mensen kunnen helpen en ook zelf weer veilig thuiskomen. Dat we tijdens dit werk geconfronteerd worden met zwaar illegaal vuurwerk is onacceptabel. Hier treden we dan ook hard tegen op.’

‘We bereiden ons zoals altijd voor op diverse scenario’s tijdens de jaarwisseling, want het is lastig inschatten hoe het gaat verlopen en waar we mee te maken krijgen’. Daniel doelt hiermee op de incidenten van de afgelopen weken waarbij zwaar illegaal vuurwerk is gebruikt. ‘Het huidig informatiebeeld laat een divers maar over het algemeen vrij rustig beeld zien, niet anders dan voorgaande jaren. Maar een combinatie van het huidige sentiment, de coronamaatregelen en een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling is voor ons ook nieuw. Goede preparatie is daarom nog belangrijker.’

Beschermende middelen
Om agenten goed voor te bereiden op de komende jaarwisseling wordt gewerkt met beschermende middelen. Zo dragen de agenten naast de gebruikelijke uitrusting extra gehoorbescherming en veiligheidsbrillen. Ook zijn er dit jaar onder andere testen gedaan met het afsteken van zwaar illegaal vuurwerk in de omgeving of tegen politie, hulpdiensten en andere dienstverleners. Deze testen zijn uitgevoerd om beter zicht te krijgen op de risico’s en de effecten hiervan op ons optreden en dat van andere hulpdiensten. Er is bijvoorbeeld onderzocht wat er gebeurt als je te maken krijgt met een explosie op minder dan 150 meter afstand. ‘We bereiden ons voor op diverse scenario’s, ook ten aanzien van zwaar vuurwerk. Op basis van de informatie die we nu hebben, gaan we er echter niet vanuit dat dit op grote schaal zal plaatsvinden.’

‘Deze jaarwisseling is geslaagd als politie en hulpverleners allemaal veilig hun werk kunnen doen en ongeschonden thuiskomen. En het ons als samenleving lukt dat de druk op de zorg niet verder toeneemt. Hier zijn we gezamenlijk verantwoordelijk voor.'

COVID-19: Negatieve pcr-test verplicht voor alle vliegreizen naar Nederland

Vanaf dinsdag 29 december moeten alle passagiers - dus ook Nederlanders - die vanuit het buitenland met een vliegtuig naar Nederland willen afreizen een negatieve pcr-testverklaring kunnen overleggen. De test moet maximaal drie dagen voor aankomst (72 uur) zijn afgenomen. Dat meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Zo meldt de Stentor.

Zilveren Kruis mag korten op de vergoeding aan verzekerden voor hulpmiddelen

Verzekerden van zorgverzekeraar Zilveren Kruis met een naturapolis moeten vanaf 1 januari 2021 hulpmiddelen afnemen bij een landelijke leverancier om een korting op de vergoeding te voorkomen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, vandaag beslist in een kort geding tussen 6 verzekerden van Zilveren Kruis, 27 apotheken en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Pharmacie (KNMP) als eisende partijen en Zilveren Kruis als gedaagde partij. Tot het concern van Zilveren Kruis behoren meerdere zorgverzekeraars, waaronder De Friesland en Interpolis.

Zilveren Kruis hanteert per 1 januari 2021 een nieuw inkoopbeleid voor bepaalde vormen van hulpmiddelenzorg (diabetes, incontinentie, stoma, verband en voedingspreparaten). Op dit moment kunnen verzekerden met een naturapolis deze hulpmiddelen bij hun eigen apotheek afnemen als deze apotheek een hulpmiddelenovereenkomst met Zilveren Kruis heeft afgesloten. Vanaf 1 januari 2021 kunnen deze hulpmiddelen alleen nog worden afgenomen bij bepaalde (landelijk opererende) medische speciaalzaken. De bestelling kan alleen telefonisch, online of via een app gedaan worden. De hulpmiddelen kunnen ook nog steeds worden gekocht bij de eigen apotheek, maar dan wordt door Zilveren Kruis een korting op de vergoeding aan de verzekerden toegepast. Verzekerden betalen dan dus een gedeelte van de kosten zelf. Zilveren Kruis voert deze wijziging onder meer door om op de kosten te besparen. Het gaat daarbij volgens haar om een bezuiniging van ruim 26 miljoen euro op jaarbasis.

Korting op vergoeding aan verzekerden
Eisers hebben het kort geding aangespannen omdat vooral oudere verzekerden negatieve gevolgen verwachten van het nieuwe inkoopbeleid. Zij hebben bijvoorbeeld gewezen op de vertrouwensband die zij hebben met hun vaste apotheker. Ook de apothekers en de KNMP zien bezwaren. In het kort geding ging het echter uitdrukkelijk niet om de vraag of het nieuwe beleid in strijd is met wet- en regelgeving. Het ging alleen om de vraag of het Zilveren Kruis verboden moet worden om een korting op de vergoeding toe te passen als een verzekerde zijn hulpmiddelen niet bij een landelijke leverancier, maar bij zijn apotheek wil (blijven) kopen. De voorzieningenrechter kwam dus niet toe aan een beoordeling van het gewijzigde beleid op zichzelf. In het vonnis wordt daarom niet ingegaan op de (mogelijke) negatieve gevolgen van de wijziging die eisers hebben genoemd.

Tarieflijst
De vordering om een verbod aan Zilveren Kruis op te leggen was op 2 grondslagen gebaseerd. In de eerste plaats zou Zilveren Kruis volgens eisers het informatie- en transparantiebeginsel hebben geschonden. Zilveren Kruis had volgens hen een tarieflijst (met daarin vermeld "de apotheekinkoopprijzen van mei 2017") moeten publiceren op haar website zodat verzekerden kunnen zien wat zij moeten bijbetalen als zij de hulpmiddelen vanaf 1 januari 2021 bij hun eigen apotheek willen kopen. De voorzieningenrechter heeft daarover geoordeeld dat het niet vaststaat dat die lijst gepubliceerd zou moeten worden. Maar als dat wel zo zou zijn dan is er geen reden om het gevraagde verbod toe te wijzen. Volgens de voorzieningenrechter is dat een te verstrekkende maatregel omdat deze lijst zo omvangrijk en gedetailleerd is (het gaat om tienduizenden producten) dat de meeste verzekerden contact zullen opnemen met Zilveren Kruis of hun apotheek om te horen wat zij moeten bijbetalen. Onder deze omstandigheden weegt het belang van Zilveren Kruis bij het realiseren van haar aanzienlijke bezuiniging zwaarder, aldus de voorzieningenrechter.

Bestaande gebruikers
Daarnaast hadden eisers aangevoerd dat verzekerden, die nu al hulpmiddelen van hun eigen apotheken betrekken, hiermee in 2021 door moeten kunnen gaan zonder een korting op de vergoeding te krijgen. Zij hebben een beroep gedaan op artikel 13 lid 5 van de Zorgverzekeringswet waaruit dat voort zou vloeien. Volgens de voorzieningenrechter is die bepaling alleen van toepassing als er sprake is van "zorg" die de wetgever voor ogen had toen deze bepaling werd ingevoerd. De verstrekking van hulpmiddelen valt daar volgens de rechter niet onder, ook al zal het in de praktijk voorkomen dat medewerkers van een apotheek voorlichting over hulpmiddelen geven.

De vorderingen zijn daarom afgewezen.

Pornofilm opgenomen in huisje Efteling: ‘Totaal ongepast in omgeving met kinderen’

De Efteling overweegt juridische stappen tegen een stel dat afgelopen zomer een pornofilm heeft gemaakt in het bijbehorende vakantiepark. De 18-plus film zou zijn opgenomen in een verblijf van vakantiepark Bosrijk.

De 51 minuten durende video, zou volgens pretparkwebsite Looopings, op website Pornhub al bijna 11.000 keer zijn bekeken. De film genaamd "Ben En Natasja Bootcamp 1" begint met de twee vijftigers op de bank in Bosrijk-huisje 401, waarbij de vrouw al snel met een ontbloot onderlijf zit. In de film is Eftelingmuziek te horen en ook is het attractiepark zelf te zien. De Efteling is niet te spreken over de opname van porno in hun vakantiepark en overweegt om juridische stappen te nemen. ‘Dit hoort niet thuis in een pretpark waar gezinnen met kinderen komen.’ Meer hierover in het AD.

Advocaat slachtoffer Promes: ‘Getuigen bevestigen dat hij heeft gestoken’

Meerdere ooggetuigen hebben gezien dat Quincy Promes zijn neef in diens been heeft gestoken op een feest in zijn bedrijfspand in Abcoude. Dat vertelde de advocaat van het slachtoffer, Yehudi Moszkowicz, gisteravond bij RTL Boulevard. Zo meldt de Gelderlander.

De advocaat geeft aan dat hij, net als de politie, heeft gesproken met meerdere ooggetuigen die vertelden dat ze Promes zagen steken. Door de voetballer met zijn mes weg te trekken van het slachtoffer zou een verdere escalatie voorkomen zijn.

FOK!Kerstprijsvraag: 24 december

In Assassin’s Creed Valhalla leiden spelers Eivors clan van Noormannen, nadat zij verdreven zijn uit Noorwegen door eindeloze oorlogen en afnemende grondstoffen in de negende eeuw na Christus, over de ijzige Noordzee naar het rijke, maar gebroken Engeland. Spelers mogen in vikingstijl vechten met een vernieuwd vechtsysteem dat spelers de mogelijkheid biedt om in beide handen een ander wapen te hanteren. Tevens introduceert de game tal van nieuwe features, waaronder raids, het uitbouwen van een nederzetting en toegang tot tal van uitrusting mogelijkheden om haar, tatoeages en meer aan te passen. Politieke allianties, strijd beslissingen en dialoog keuzes beïnvloeden de wereld van Assassin’s Creed Valhalla, waardoor spelers beslissingen moeten afwegen om hun thuis en de toekomst van hun clan te beschermen.

Vandaag mogen we een Assassin’s Creed Valhalla statue weggeven aan iemand die de vraag goed heeft beantwoord.

Welke redacteur schreef de Assassin’s Creed Valhalla review bij ons op FOK!?

 
 
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.