COVID-19: Worden de (commerciele) testen niet meegeteld door het RIVM ?

Op Twitter is er vandaag veel te doen geweest over de vraag of de commerciële testen wel mee worden meegeteld in de COVID-19 cijfers die dagelijks door de RIVM worden gepubliceerd.

Het RIVM en de GGD-GHOR zeggen geen uitslagen van de commerciële teststraten te ontvangen en ze daarom niet mee kunnen tellen in hun dagelijkse update. Volgens een woordvoerder van de GGD-GHOR, is het niet aan hen om de uitslagen van de commerciële testen te registreren. Het RIVM meldt dat ze het liefst goed zicht hebben op het aantal besmettingen, maar dat ze geen tijd hebben om energie te stoppen in het verkrijgen van de uitslagen van de commerciële teststraten.

De GGD-GHOR voert nu circa 25.000 testen per dag uit, het aantal uitgevoerde commerciële testen is niet precies bekend, maar wordt geschat op duizenden per dag.

Op de volgende pagina wat discussies zoals die vandaag op Twitter zijn gevoerd, met verwijzing naar achterliggende informatie. Omdat discussies door elkaar heen lopen, worden sommige tweets dubbel vermeld.