FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 augustus 2020

RB Leipzig stoot Atlético uit Champions League na late goal

RB Leipzig heeft zich door een 2-1 zege op Atlético Madrid geplaatst voor de halve finales van de Champions League. In die halve finale speelt RB Leipzig volgende week dinsdag tegen Paris Saint-Germain.

In de eerste helft waren er wat kansen voor beide ploegen om de score te openen, maar pas in de tweede helft werd door Leipzig geopend. Dani Olmo opende in de vijftigste minuut de score. De Spaanse aanvaller kopte knap binnen naar een voorzet van Marcel Sabitzer.

Atlético-trainer Diego Simeone greep direct in en bracht João Félix in. Het Portugese wonderkind moest voor gevaar zorgen in de Duitse verdediging en zou dat ook doen. In de zeventigste minuut zette de 20-jarige Portugese aanvaller zelf een aanval op, waarna hij via een knappe combinatie in het strafschopgebied werd neergehaald. Félix zou zelf de strafschop nemen die hij vervolgens inschoot.

De wedstrijd leek vervolgens uit te draaien op een verlenging, maar drie minuten voor tijd viel alsnog het winnende doelpunt voor Leipzig. Invaller Tyler Adams kreeg na een goede aanval aan de linkerkant de bal op de rand van het strafschopgebied. De Amerikaan haalde van afstand uit en via een Spaans been vloog de bal onhoudbaar achter Atlético doelman Jan Oblak. In de resterende minuten probeerde Atlético het nog wel, maar tot kansen zou dat niet leiden, waardoor Leipzig voor het eerst in de clubhistorie in de halve finale staat van de Champions League.

Drukte bij teststraat op Schiphol: 'We willen onze verantwoordelijkheid nemen'

Voor de vanochtend geopende teststraat op Schiphol was aan het eind van de ochtend al een rij te zien. Reizigers uit een beperkt aantal landen, waaronder bijvoorbeeld Aruba, kunnen zich laten testen.

Deze reizigers krijgen na landing een flyer van de GGD. 'Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen om er zeker van te zijn dat we om er in ieder geval zeker van te zijn dat we in Nederland het virus niet verspreiden', vertelt een van hen.

Een ander wijst erop dat reizigers uit risicolanden alsnog wordt gevraagd om twee weken in quarantaine te gaan. Ze gaat dat dan ook sowieso doen. 'Als je positief getest wordt, is dat een extra motivatie om gewoon thuis te blijven.'

De Luchtmobiele Brigade van Defensie doet een deel van de testen. Ook hebben de militairen geholpen met de opbouw van de teststraat, houden ze de administratie bij en brengen ze het slijm naar laboratoria toe. Eerder hielp de eenheid al in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

De teststraat is op dit moment wel alleen voor een klein aantal reizigers toegankelijk, omdat het anders waarschijnlijk te druk wordt. Zo werd een man die net uit Kroatië kwam geweigerd. 'Er mogen alleen maar reizigers van een beperkt aantal vluchten zeggen ze', vertelt de de man.

Op termijn moeten er meer testen gedaan worden. 'In de loop van de week of weken, zal moeten blijken of we iedereen kunnen testen', zegt Saskia van Egmond van de GGD.

De teststraat is te vinden tussen aankomsthal drie en vier, het doen van een coronatest is overigens niet verplicht.

Epic Games en Apple voeren juridische strijd na verlaging prijs V-bucks Fortnite

Na het verwijderen van Fortnite van de App Store dreigt Epic Games juridische stappen te ondernemen tegen techgigant Apple. Epic klaagt Apple aan in een districtenrechtbank in Californië, om zo "eerlijke concurrentie" te krijgen in app-distributie. Eerder die dag had Apple Fortnite van de App Store te verwijderen, zogenaamd omdat Epic Games de voorwaarden van de App Store had geschonden.

De verwijdering van Fortnite komt als reactie van Apple op de beslissing van Epic Games om te prijs van V-bucks (Fortnite's microtransactie-valuta) permanent te verlagen met 20 procent. Fornite bood twee manieren aan om V-bucks te kopen: één waarbij 30 procent van het bedrag gaat naar Apple, en een waarbij de prijs van V-bucks goedkoper is en waarbij al het geld direct naar Epic zelf gaat. Het is niet duidelijk hoe Epic de tarieven van Apple wist te omzeilen.

Apple pikte de stunt van Epic Games niet en besloot Fortnite van de App Store te verwijderen. Epic besloot daarop Apple aan te klagen, niet voor monetaire compensatie maar omdat het van mening is dat Apple praktisch een monopolie heeft op de mobiele markt met zijn App Store, en daardoor met handen en voeten gebonden zijn aan de wil van de techreus. Epic haalt voornamelijk de Sherman Antitrust Act uit 1980 voor zijn argumenten aan: die wet heeft een historische status in de VS en is een van de belangrijkste antitrust-wetten om grote bedrijven in te perken.

De reactie van Apple lijkt ook waar Epic Games-CEO Tim Sweeney op gehoopt had: de baas van Epic heeft zich al meerdere malen fel uitgesproken tegenover het beleid van Apple voor zijn App Store. Ook niet zonder reden, want Apple heeft al eerder bijvoorbeeld kritiek gekregen hoe het bijvoorbeeld is omgegaan met de Prime Video app, de streamingdienst van Amazon. Uit juridische documenten blijkt dat Apple een deal had gesloten met Amazon om het tarief van 30 procent te verlagen naar 15 procent, zodat Amazon zijn dienst naar de App Store zou brengen. Critici betogen dat dit pure willekeur en oneerlijk is voor andere streamingdiensten die dit geld niet kunnen ophoesten.

Het is overigens niet de eerste keer dat Epic Games het aan de stok krijgt met ontwikkelaars van mobiele app-markten. Eerder haalde Epic een vergelijkbare stunt uit door een directe download aan te bieden voor Android aan te bieden via zijn eigen software launcher om zo Google te omzeilen.

Fortnite1

Mercedes pakt 1-2'tje in Formule E-afsluiter

Op het voormalige vliegveld Tempelhof in Berlijn is het seizoen in de Formule E afgesloten. Donderdag werd de zesde en laatste race van de door de COVID-19-pandemie wat aparte seizoensfinale verreden.

Stoffel Vandoorne schonk Mercedes een eerste poleposition en vertrok met Sebastien Buemi naast zich, gevolgd door René Rast, Nyck de Vries, Robin Frijns en Edoardo Mortara. Vandoorne en Buemi behielden hun plekken in de eerste schermutselingen, De Vries werkte zich langs Rast naar plek drie en Mortara passeerde Frijns.

Alleen de eerste drie pakten na dik tien minuten hun eerste Attack Mode, wat niet voor veranderingen zorgde, terwijl Frijns voorbij Mortara stak. De Vries pakte al vrij snel zijn tweede Attack Mode, een aparte keuze, want zo moest hij de tweede helft van de race zonder de extra kracht doen - problematisch in het geval van bijvoorbeeld een safety car.

In de slotminuten duwde De Vries zich met het nodige geweld alsnog langs Buemi naar plek twee, terwijl ook Rast zich kwam melden. De Vries zat er prima bij en zat zelfs nog vlak achter teamgenoot Vandoorne, hoewel een aanval er niet meer kwam. Vandoorne schonk Mercedes zo een eerste Formule E-zege en De Vries maakte er zelfs een 1-2'tje van, terwijl Buemi het podium completeerde.

Frijns kwam aan het einde van de race in de problemen en viel terug tot de voorlaatste plek. De titel was sinds het weekeinde al in handen van Antonio Felix da Costa. 

'Wiegman tekent morgen contract als bondscoach Engels vrouwenelftal'

Sarina Wiegman zal het bondscoachschap van het Nederlands vrouwenelftal ruilen voor dat van het Engelse vrouwentelftal. Volgens Sky Sports zijn de contractbesprekingen in de eindfase en zal het vrijdag de deal rond zijn. 

Het is de bedoeling dat Wiegman dan pas vanaf na de uitgestelde Olympische Spelen in Engeland gaat werken. Na de Spelen kan ze dus de overstap maken naar Engeland. Daar volgt de coach Phil Neville op, die tot en met juli 2021 op de loonlijst staat in Engeland. Hij maakte al bekend dat hij het naar 2022 verschoven EK niet meer zal meemaken. Dat zal dan dus de eerste grote klus zijn van Wiegman in dienst van de Engelsen. Het EK in 2022 wordt bovendien in Engeland gespeeld. 

Wiegman is al vanaf 2014 in dienst van het Nederlands elftal. Eerst als assistent en vanaf janauri 2017 als de eindverantwoordelijke. Onder haar leiding won Oranje in eigen land het EK en vorig jaar op het WK werd de ploeg tweede. Omdat de kans nihil is dat Wiegman voor de Olympische Spelen de overstap zal maken, is de FA zelfs bereid nog een jaar te wachten.

Groot-Brittannië doet overigens ook met de vrouwenploeg mee aan de Olympische Spelen. Wiegman heeft een contract tot en met media 2021 bij de KNVB. De Nederlandse voetbalbond wilde nog niet veel kwijt over de overstap. Voor de zomervakantie was er al een gesprek over de toekomst van Wiegman bij de KNVB en dit gesprek zou na de vakantie worden voortgezet. Waarschijnlijk zal dat een kort gesprek worden. 

FIA verbiedt 'party mode' vanaf GP van België

De internationale autosportfederatie FIA verbiedt vanaf de Grand Prix van België het gebruik van 'party modes'. Met deze speciale instellingen kunnen motoren tijdens de kwalificatie over extra vermogen beschikken.

Peter Bayer, secretaris-generaal van de FIA, laat in de brief weten dat vanaf de GP van België tijdens de kwalificatie en race met dezelfde motorinstelling gereden moet worden. Voor het evenement van 28 tot en met 30 augustus op Spa-Francorchamps zal de FIA de maatregel verder toelichten.

Met het verbod wil de FIA een gelijkwaardiger startveld creëren. Grootste ‘slachtoffers’ van de maatregel lijken het fabrieksteam van Mercedes en de overige teams met Mercedes-motoren te zijn. 

Random Pics van de Dag #75

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Eerbetoon voor 75-jarige Bergings- en Identificatiedienst

Opsporen, bergen en identificeren van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Dat is wat de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) nog steeds doet. Door stoffelijke resten te onderzoeken geeft de dienst oorlogsslachtoffers hun naam terug. En dat op de kop af al 75 jaar.

Volgens commandant BIDKL kapitein Geert Jonker zitten de identificatiespecialisten bepaald niet stil. De cijfers spreken dan ook voor zich. “De BIDKL heeft sinds 1945 stoffelijke resten geborgen en geïdentificeerd van rond de 50.000 oorlogsslachtoffers.” En die zijn er nog steeds, zoals op Ereveld Loenen. Daar is de dienst eind mei 2018 begonnen met het openen van de 103 graven met resten van onbekenden. Met moderne technieken hopen de militairen te achterhalen van wie ze zijn. In zo'n 40 gevallen is dat inmiddels gelukt.

Herinneringsplaquette
Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martijn Wijnen stond vandaag stil bij het 75-jarige bestaan van de BIDKL. Hij onthulde een herinneringsplaquette voor de landmachteenheid. Het eerbetoon speelde zich af op de Du Moulinkazerne in Soesterberg. Dat gebeurde in het bijzijn van vertegenwoordigers van partnerorganisaties uit binnen- en buitenland. Uiteraard werd daarbij rekening gehouden met de COVID-19-maatregelen.

Terugblik
Honderden vrijwilligers, beroeps- en dienstplichtige militairen werkten sinds 1945 bij de BIDKL en haar voorgangers; de Dienst Identificatie van het Ministerie van Oorlog (1945-1951) en de Gravendienst van het Regiment Intendancetroepen van de Koninklijke Landmacht (1951-1995).

Terpstra maakt komend weekeinde rentree

Niki Terpstra maakt komend weekend zijn rentree in het peloton. Hij verschijnt zondag aan de start van de Ronde van Wallonië.

Medio juni kwam Terpstra zwaar ten val toen hij voor overstekende ganzen moest uitwijken tijdens een trainingsrit. Hij liep daar onder meer een klaplong, een hersenschudding,gebroken ribben en een gebroken sleutelbeen op.

Aanvankelijk had Terpstra gehoopt dat hij in oktober weer kon koersen. Het herstel verloopt echter zo voorspoedig dat de Nederlander nu alweer kan gaan koersen.

Djokovic doet toch mee aan US Open

Novak Djokovic doet toch mee aan de US Open. Daarnaast heeft hij ook zijn deelname toegezegd aan het masterstoernooi in New York dat een week eerder begint.

Eerder nog zei de Serviër dat deelname aan de US Open uitgesloten was vanwege de strenge corona-regels. Zelf raakte Djokovic ook besmet met corona, maar is nu weer virus-vrij.

Voor de organisatie van de US Open is de toezegging van Djokovic goed nieuwws. Door de coronapandemie zeiden eerder onder meer Rafael Nadal en Stan Wawrinka af. Bij de vrouwen doen onder anderen Ashleigh Barty, Kiki Bertens en Jelina Svitolina niet mee.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 33

Deze week niet zo'n enorme lijst nieuwe releases als vorige week, maar wie heeft dan ook alles van vorige week al gezien? Mocht er niks voor je tussen hebben gezeten, of je hebt inderdaad alles al gezien, dan hebben we deze week onder andere het vervolg op Train to Busan.

Peninsula

Vier jaar na de zombie-uitbraak is Zuid-Korea overspoeld door zombies en in quarantaine gezet voor de rest van de wereld. Jung-seok (Gang Dong-won) en Min-Jung (Lee Jung-hyun) krijgen de missie om een verlaten vrachtwagen midden in Seoul binnen een tijdslimiet op te halen, om zo het schiereiland voor altijd te kunnen ontvluchten. Maar behalve de hordes zombies komen ze ook oog in oog te staan met een mysterieuze militaire groep, Unit 631, die hen in een hinderlaag lokt. Hun gewelddadige overlevingsstrijd begint!

Summerland

Om zich te kunnen concentreren op haar werk als schrijfster in het midden van WOII, sluit de jonge ambitieuze Alice (Gemma Arterton) zich op in haar werkkamer op de kliffen van Dover. Afgesloten van de buitenwereld probeert ze wetenschappelijk bewijs te vinden dat mythes en magie niet bestaan. Haar isolement wordt doorbroken wanneer ze de zorg voor de jonge, uit Londen gevluchte Frank op zich moet nemen. Door zijn onschuld en nieuwsgierigheid komen emoties en geheimen uit het verleden naar boven die ze lange tijd heeft proberen te onderdrukken.

Hope Gap

Grace (Annette Bening) en Edward (Bill Nighy) wonen in een klein dorp bij de klif van Hope Gap en zijn 29 jaar getrouwd. Als hun zoon Jamie (Josh O’Conner) een weekend komt logeren vertelt zijn vader hem dat hij van plan is om nog dezelfde dag zijn moeder te verlaten. Het eens zo hechte gezin wordt nu geconfronteerd met een nieuwe situatie waarin emoties als ongeloof, woede, onmacht maar ook hoop elkaar kruisen.

The Kingmaker, Imelda Marcos

Voormalig first lady van de Filipijnen, Imelda Marcos staat in ieders geheugen gegrift als de vrouw met de vele schoenen. Lauren Greenfield volgt haar op haar missie om terug te keren in de zetel van de macht door middel van haar zoon, terwijl ze zich voordoet als weldoenster en moeder van de natie.

Three Summers

Meesterlijke komedie over een groot corruptieschandaal in Brazilië, gezien door de ogen van het hoofd van de huishouding van de luxe villa waarin een vermogende Braziliaanse familie leeft. Zij behoudt ondanks alles haar opgewektheid en haar gevoel van loyaliteit, en laat geen gelegenheid onbenut om de situatie in haar voordeel te laten werken. De nieuwste speelfilm van regisseur Sandra Kogut (Campo Grande) is zo een briljante komedie over grove klassenongelijkheid en de oneindige vindingrijkheid van degenen die zo vaak achter het net vissen.

Moffie

Zuid-Afrika in het jaar 1981. Nicholas heeft altijd geweten dat hij anders is en houdt dat voor de buitenwereld verborgen. Intussen zit de minderheidsregering van Zuid-Afrika in een conflict verwikkeld met de Angolese grenspost en moeten alle blanke jongemannen ouder dan zestien twee jaar militaire dienstplicht vervullen. Tijdens de afschuwelijke gebeurtenissen schept hij een innige band met een medesoldaat.

Militairen nemen coronatesten af op Schiphol

In de strijd tegen het coronavirus is opnieuw de hulp van Defensie ingeroepen. 9 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade nemen vanaf morgen coronatesten af op Schiphol ter ondersteuning van de GGD.

De militairen zijn voor deze taak vandaag door de GGD getraind.

Het kabinet besloot vorige week een COVID-19-teststraat in te richten op de nationale luchthaven. Dit om reizigers uit de risicogebieden te testen.

De inzet van Defensie gebeurt op verzoek van de veiligheidsregio Kennemerland.

Ezio Auditore da Firenze naar AFK Arena

Lilith Games en Ubisoft kondigen een nieuwe samenwerking aan waarbij de assassin Ezio Auditore da Firenze toch nog een keer in actie komt, maar dan in de mobile game AFK Arena.

AFK Arena is een idle game voor iOS- en Android-platforms. Het is een fantasy-RPG met een eigen lore en wereld, verschillende gameplay-modi en een grindvrije gameplay-mechanic.

"We zijn verheugd om te zien dat de doelgroep van AFK Arena blijft groeien over de hele wereld en we zijn verheugd om Ezio uit Assassin's Creed vanaf vandaag aan onze heldenopstelling toe te voegen", aldus Xiao Dong, producer van AFK Arena, Lilith Games.

AFK Arena is beschikbaar in de App Store voor iOS en Google Play Store voor Android.

Ezio in AFK Arena

De Roon zwaar teleurgesteld over uitschakeling in Champions League

Atalanta Bergamo-speler Marten de Roon is zwaar teleurgesteld over de uitschakeling in de achtste finales van de Champions League. Atalanta verloor woensdagavond met 1-2 van Paris Saint-Germain.

De Italiaanse voetbalclub stond tot vlak voor tijd op een 1-0 voorsprong. In de laatste minuut maakte Marquinhos namens Paris Saint-Germain gelijk. In de blessuretijd scoorde Eric Maxim Choupo-Moting de winnende treffer.

“We zijn nu heel teleurgesteld, maar dat lijkt me normaal”, zei De Roon. “Als je er zó dichtbij bent, doet het alleen maar meer pijn. We stonden bijna in die halve finales, maar toen kregen we die tegentreffer. De teleurstelling was op dat moment zo groot dat we die tweede goal te makkelijk incasseerden.”

“Het is nu heel moeilijk om mijn gevoel onder woorden te brengen, maar ik ben heel trots op mijn ploeg en heel Bergamo. Onze stad heeft het heel zwaar gehad met het coronavirus, maar niemand gaf op. Dat gaan wij ook niet doen. Volgend seizoen proberen we dit kunstje te herhalen.”

Waarom won Verstappen op Silverstone? Banden!

Het klinkt een beetje als een open deur maar Max Verstappen won de 70th Anniversary Grand Prix dankzij zijn bandenmanagement. Dat concluderen zowel Rob Smedley op het officiële Formule 1-kanaal als Mercedes-engineer Andrew Shovlin.

Toch zijn de analyses van beide heren interessant om te kijken. Shovlin gaat ook dieper in op de tactische keuzes voor Mercedes het afgelopen raceweekend. Smedley, oud Williams en Ferrari-engineer gaat dieper in op de oorzaak van de bandenproblemen.

How Did Max Triumph Over Mercedes In Silverstone? | F1TV Weekend Debrief | 70th Anniversary GP (Bron: YouTube/FORMULA 1)

Blistering, Tyre Choices and More | 2020 70th Anniversary GP F1 Debrief (Bron: YouTube/Mercedes-AMG Petronas Formula One Team)

Selecties EK wielrennen

De bondscoaches van de KNWU hebben de selecties voor het EK wielrennen bekendgemaakt. Het EK vindt plaats van 24 tot en met 28 augustus in het Franse Plouay.

Bij de elite-vrouwen staat er een ijzersterke ploeg aan de start waarmee Nederland topfavoriet is voor de winst van de Europese titel. Hetzelfde geldt voor Ellen van Dijk en Anna van der Breggen in de individuele tijdrit.

Bij de elite-mannen rust de druk op de schouders van Mathieu van der Poel. Twee jaar geleden won hij op het EK in Glasgow het zilver. Op het heuvelachtige parcours in Plouay zal hij normaal gezien goed uit de voeten kunnen.

Vanwege de drukke kalender in het verkorte seizoen neemt Nederland niet deel aan de individuele tijdrit bij de elite-mannen en de gemengde tijdrit.

Elite-vrouwen, wegwedstrijd:
Amy Pieters
Chantal Blaak
Ellen van Dijk
Anna van der Breggen
Annemiek van Vleuten
Marianne Vos
Demi Vollering
Lorena Wiebes

Elite vrouwen, tijdrit:
Ellen van Dijk
Anna van der Breggen

Elite-mannen, wegwedstrijd:
Mathieu van der Poel
David van der Poel
Oscar Riesebeek
Sebastiaan Langeveld
Julius van den Berg
Pieter Weening
Koen de Kort
Nick van der Lijke

Elite-mannen, tijdrit:
Geen deelname

Elite-vrouwen en -mannen, gemengde tijdrit:
Geen deelname

Beloften-vrouwen, wegwedstrijd:
Maaike Boogaard
Lieke Nooijen
Silke Smulders
Nicole Steigenga
Karlijn Swinkels
Lonneke Uneken

Beloften-vrouwen, tijdrit:
Maaike Boogaard
Karlijn Swinkels

Beloften-mannen, wegwedstrijd:
Daan Hoole
Enzo Leijnse
David Dekker
Marijn van den Berg
Rick Pluimers
Olav Kooij

Beloften-mannen, tijdrit:
Daan Hoole
Enzo Leijnse

Junior-vrouwen, wegwedstrijd:
Ilse Pluimers
Shirin van Anrooij
Maureen Arens
Mijntje Geurts
Maud Rijnbeek
Elise Uijen

Junior-vrouwen, tijdrit:
Shirin van Anrooij
Elise Uijen

Junior-mannen, wegwedstrijd:
Huub Artz
Loe van Belle
Wessel Mouris
Mike Schuch
Darren van Bekkum
Hugo Kars

Junior-mannen, tijdrit:
Huub Artz
Loe van Belle

Pérez krijgt groen licht voor rentree na negatieve coronatest

Na een negatieve coronatest heeft Sergio Peréz van de FIA groen licht gekregen om komend weekend deel te nemen aan de Grand Prix van Spanje.

De Formule 1-coureur moest de afgelopen twee races op het circuit van Silverstone aan zich voorbij laten gaan nadat hij positief had getest op COVID-19. Bij beide races werd hij bij het team van Racing Point vervangen door de Duitser Nico Hülkenberg.

Na de Grand Prix van Hongarije was de Mexicaan teruggekeerd naar zijn thuisland, vermoedelijk heeft hij daar het virus opgelopen.

Jonathan Price speelt prins Philip in The Crown

Hoewel de opnames van The Crown vanwege de huidige omstandigheiden nog op pauze staan, is het team achter de schermen al druk bezig om de serie verder uit te werken. Niet alleen is door showrunner Peter Morgan bekendgemaakt dat The Crown een vijfde en zesde seizoen krijgt, maar ook dat niemand minder dan Jonathan Price de rol van prins Philip gaat vertolken.

Price neemt het adelijke stokje over van Tobias Menzies, die na de vertolking van de prins door Matt Smith in de eerste twee seizoenen in seizoen drie en vier is te zien. Naast Price speelt Imelda Staunton de rol van koningin Elizabeth en is Lesley Manville gecast als prinses Margaret.

Dat The Crown een zesde seizoen krijgt komt als een kleine verrassing; oorspronkelijk zou de serie eindigen bij seizoen vijf. Dit houdt volgens de showrunner niet in dat de eindperiode van het koningshuis aangepast gaat worden. De serie stopt nog steeds in het begin van de jaren 2000.

Jonathan Price
Jonathan Price

Nieuwe trailer Microsoft Flight Simulator

Nog iets minder dan een week en dan kunnen fans weer aan de slag met een nieuwe Flight Simulator van Microsoft. Om iedereen nog even wakker te schudden is er een nieuwe trailer online gezet. In de trailer zien we verschillende vliegtuigen en luchthavens die in het spel zitten. 

De eerste release van Microsoft Flight Simulator is alweer 37 jaar geleden. In de loop der jaren heeft de game een enorme trouwe fanbase opgebouwd. De nieuwe Microsoft Flight Simulator is vanaf 18 augustus beschikbaar voor windows en Xbox One.


Marvel Avengers systeemvereisten bekend

De systeemvereisten voor Marvel Avengers zijn bekend geworden. Spelers moet minstens 75 GB aan ruimte hebben om het spel te kunnen installeren, maar daarnaast kun je ook een een optionele texture pack van 30GB installeren om de beste graphics te krijgen. 

Minimum Specs:

 • OS: Windows 10 64-bit

 • CPU: i3-4160 or AMD equivalent

 • 8GB RAM

 • NVIDIA GTX 950 / AMD 270 (min 2GB video ram)

 • DirectX 12

 • 75GB HDD space

Recommended Specs:

 • Windows 10 64-bit

 • CPU: Intel Core i7 4770K, 3.4 Ghz or AMD Ryzen 51600, 3.2 Ghz

 • 16GB RAM

 • NVIDIA GTX 1060 6GB or AMD Radeon RX 480, 8GB.

 • DirectX 12

 • 110GB SSD space

 

Vervelende dronken badgast aangehouden

Op de Boulevard in Vlissingen hebben agenten een vervelende 23-jarige Belg aangehouden. De man leek dronken te zijn en zou een andere man hebben mishandeld.

De politie werd woensdag 12 augustus rond 17.30 uur gebeld nadat de verdachte iemand zou hebben mishandeld. Dankzij een goed signalement van omstanders werd de verdachte snel gevonden. Agenten spraken hem aan, maar de man begon direct tegen ze te schreeuwen. Ook sprak hij dreigende taal richting een van de dienders.

Omdat de man niet luisterde werd hij in de boeien geslagen en aangehouden voor openbare dronkenschap, het verstoren van de openbare orde en mishandeling. Ook in de politieauto bleef de man vervelend. Hij is ingesloten voor verder onderzoek.

Fall Guys krijgt nieuw level

De battle royal party game Fall Guys heeft nieuwe content gekregen. De eerste update van het spel komt met een nieuw level met de naam Jump Showdown. Sommige spelers zullen dit al kennen aangezien het in de bèta ook al te spelen was.

Naast een nieuw level zijn er nog wat kleinere problemen die opgelost zijn. Fall Guys: Ultimate Knockout gooit maximaal 60 deelnemers online samen in een soort Takeshi's Castle met heel veel chaos totdat er één overwinnaar overblijft. Het spel kwam eerder deze maand uit.Ondergrens voor strafbaar seksueel handelen moet veel duidelijker

De nieuwe ondergrens voor strafbaar seksueel handelen zoals voorgesteld in het wetsvoorstel seksuele misdrijven, moet veel duidelijker. Daarnaast is het belangrijk te beseffen dat het strafrecht geen medicijn voor al het ongewenste seksuele gedrag is. Dit stelt de Raad voor de rechtspraak in een onlangs gepubliceerd wetgevingsadvies. Het is volgens de Raad onwenselijk om een taakstrafverbod bij dit soort criminaliteit te introduceren, omdat het de rechter de mogelijkheid tot maatwerk ontneemt.

Met het wetsvoorstel wil de minister de strafwetgeving rondom seksuele en seksueel getinte misdrijven moderniseren. De Raad onderschrijft het belang van een update, maar de rechter (en samenleving) wordt in het huidige wetsontwerp nu nog te weinig houvast geboden over wat nu precies de ondergrens is van strafbaar handelen bij seksuele misdrijven.

Voorbeelden
Is net iets te dicht tegen iemand aan gaan zitten in het OV strafbaar seksueel handelen of niet? Of een bovenbeen aan de binnenkant aanraken? Zomaar wat voorbeelden waarvan de Raad voor de rechtspraak van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil weten waar precies de nieuwe grens ligt als het gaat om seksueel strafbaar handelen. Op dit moment is dat nog niet helder omschreven in het wetsvoorstel en de bijbehorende toelichting, waardoor er een lange periode van rechtsonzekerheid dreigt omdat deze ondergrens dan via jurisprudentie moet worden bepaald. Dat is niet wenselijk.

Criteria
De Raad vraagt om in de toelichting bij de wet duidelijke criteria te formuleren. Bij de strafbaarstelling van verschillende vormen van seksuele intimidatie is bijvoorbeeld de vraag waar de grens ligt met onbeschaamd flirten. Welke factoren spelen daarbij een rol? Het tijdstip misschien, de omgeving, de relatie tussen de betrokkenen? Zo kan eenzelfde opmerking een andere lading krijgen als hij bijvoorbeeld op klaarlichte dag in een drukke winkelstraat wordt gemaakt, of als hij wordt gemaakt door een groep mannen in de schemering onder een verlaten viaduct.

Taakstrafverbod
De Raad spreekt zich sterk uit tegen het voorgestelde taakstrafverbod in de wet. De rechter moet zoveel mogelijk maatwerk kunnen leveren, op basis van de specifieke omstandigheden die zich in een zaak voordoen. De rechter zou daarin niet beknot moeten worden, met name niet als het gaat om jeugdige daders.

Tegen de wil
Het nieuw voorgestelde strafbare feit ‘seks tegen de wil’ kent in het wetsontwerp 2 varianten: de situatie waarbij de verdachte weet dat de ander de seks niet wilde en de variant waarbij hij dat redelijkerwijs had moeten vermoeden. De Raad vindt het opmerkelijk dat op beide varianten dezelfde straf staat. De formulering ‘redelijkerwijs moeten vermoeden’ roept bovendien veel vragen op. Het suggereert dat er onder omstandigheden een verplichting is om onderzoek te doen. Wanneer is er precies zo’n verplichting om door te vragen of om op een andere wijze te controleren of iemand echt wel wil? Hoe check je zoiets voldoende? Kun je van iedereen op elke leeftijd verwachten dat ze hier voldoende inzicht in hebben? Ook hier is meer duidelijkheid vereist, vindt de Raad.

Geen valse hoop
De Raad stelt verder dat er geen valse hoop moet worden gewekt voor de slachtoffers, maar ook niet voor de samenleving als geheel. Het strafrecht is geen oplossing voor al het ongewenste seksuele gedrag. De suggestie in het wetsvoorstel is dat bij zedendelicten te vaak vrijspraak volgt door de huidige ‘delict-omschrijvingen’. Verlaging van de strafgrens zou dit probleem oplossen. Maar de delictsomschrijving behoeft niet de reden van vrijspraak te zijn: seksuele delicten vinden vaak in een één op één situatie plaats. Het is het woord van de één tegen de ander. Eén getuigenverklaring is onvoldoende voor een bewezenverklaring.

Sanquin start eerste productie coronageneesmiddel

De Bloedbank heeft binnen enkele weken een grote mijlpaal behaald. De eerste drieduizend kilo plasma, rijk aan antistoffen tegen het coronavirus, zijn aan Sanquin Plasma Products overgedragen. Daar wordt het verwerkt tot geneesmiddel. Als de klinische studie in oktober de werkzaamheid bevestigt, kan het geneesmiddel worden ingezet om kwetsbare doelgroepen te beschermen tegen een corona-infectie.

Daphne Thijssen, directeur Bloedbank en lid van Sanquins Raad van Bestuur zag haar collega’s in korte tijd grote stappen maken in de strijd tegen het coronavirus. “Dit is een intensieve tijd. Onze divisies Research en Diagnostiek hebben sinds maart een flinke basis gelegd met onderzoek naar antistoffen, zowel naar hoe ze werken, het ontwikkelen van een betrouwbare antistoftest als hoeveel donors die antistoffen hebben. Die kennis komt nu samen met een hele grote actie om voldoende antistoffen in te zamelen. Dat kan maar op één manier: via bloedplasmadonaties.
Dat is mogelijk dankzij de opdracht van VWS, de bereidwilligheid van voormalige patiënten om hun bloedplasma te doneren, en de medewerkers van Sanquin die –met alle veiligheidsmaatregelen nog steeds in acht nemend- de plasma afnames soepel laten verlopen. We hebben het over 16.000 donors die in totaal tot wel 50.000 donaties komen doen binnen 20 weken. Dit is voor Sanquin een enorme uitdaging, want ons dagelijks werk, 2.750 donaties per dag voor patiënten die bloed nodig hebben, gaat in de tussentijd gewoon door!”

De eerste mijlpaal is behaald, de eerste 10% van de gewenste 30.000 kilo gedoneerd bloedplasma met antistoffen tegen het coronavirus zijn door de Bloedbank overgedragen aan Sanquin Plasma Products (SPP). Daar wordt het verwerkt naar ampullen met geconcentreerde antistoffen. Een klein deel, ongeveer 100 kilo, is al eerder geleverd aan de internationale CoVIg Plasma Alliantie. De Alliantie onderzoekt in een klinische studie of dit plasmageneesmiddel daadwerkelijk effectief is. Dankzij de deelname van SPP aan deze Alliantie, kan Sanquin de uitkomsten van die studie gebruiken om, als het middel effectief blijkt, in te laten zetten voor risicogroepen in Nederland.

Daphne Thijssen kijkt terug op enkele bewogen weken. “Ik zag in de resultaten dat we eind juli de 10.000e donor hadden verwelkomd, 10.000 donaties waren gerealiseerd, 1.000 donor-aanmeldingen op 1 dag hadden, en de eerste donor met 10 donaties. Echt iets om trots op te zijn. Maar helaas geen aanleiding om op de lauweren te rusten. We zijn er echt nog niet. We zoeken nog zeker 4.000 donors meer. Zo lang er geen vaccin beschikbaar is om mensen immuun te maken tegen COVID-19, moeten we hier mee doorgaan om risicogroepen te beschermen tegen ernstige infecties.”

Voor iedereen die denkt besmet te zijn geweest met corona en die bloedplasma wil doneren: www.sanquin.nl/corona

PSG na goals in slotfase naar halve finale Champions League

Het sprookje van Atalanta in de Champions League is over. Tot de negentigste minuut leek het erop dat de Italianen zich ten koste van Paris Saint-Germain gingen plaatsen voor de halve finale van de Champions League, maar in een tijdsbestek van twee minuten werd een 1-0 voorsprong omgedraaid in een 1-2 nederlaag, waardoor PSG voor het eerst sinds 1995 in de halve finale staat van de Champions League.

Atalanta kwam na een klein half uur op voorsprong dankzij Mario Pasalic. Lange tijd leek het erop dat de Italiaanse club zich voor het eerst in de clubhistorie ging plaatsen voor de halve finales van de Champions League, maar in de 90ste minuut kwam Paris Saint-Germain langszij nadat Marquinhos van dichtbij de bal binnenschoot. Twee minuten later was het feest helemaal compleet voor PSG na een doelpunt Eric Maxim Choupo-Moting, waarmee de Franse landskampioen voor het eerst sinds 1995 nog eens in de halve finale staat van de Champions League.

In die halve finale is RB Leipzig of Atlético Madrid de tegenstander. Beide teams spelen donderdag hun kwartfinale tegen elkaar.

FOK! Wat een weer: Nog even heet met kans op onweer

Vanochtend zijn er zonnige perioden, in het zuiden is er meer bewolking en kan er eerst nog een enkele (onweers)bui voorkomen. In de loop van de middag en avond kunnen er overal enkele onweersbuien ontstaan. Windstoten, hagel en in korte tijd veel regen zijn daarbij mogelijk. De middagtemperatuur ligt rond 32°C. De zwakke tot matige wind komt eerst uit oost tot zuidoost en in de middag uit uiteenlopende richtingen.

Komende nacht klaart het op, er is nog een kleine kans op een onweersbui. De minima liggen rond 20°C. De wind is overwegend zwak en komt uit uiteenlopende richtingen.

Vrijdag overdag ontstaan weer snel stapelwolken die op meerdere plaatsen uitgroeien tot onweersbuien, waarbij plaatselijk veel regen kan vallen. Ook is hagel mogelijk. De middagtemperatuur ligt tussen 25°C aan de kust en 29°C in het oosten. De wind is zwak en variabel, in de middag in de kustgebieden geleidelijk matig uit noordelijke richtingen. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

 

Even afkoelen (Foto: Stephan5)
Even afkoelen maar!  (Foto:Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

4 arrestaties bij urenlange ongeregeldheden Den Haag

De politie heeft vanaf woensdagavond 12 augustus tot ver na middernacht in de omgeving van de Vaillantlaan en de Hoefkade in Den Haag moeten optreden na ongeregeldheden. Een grote groep jongeren veroorzaakte daar vanaf 20.00 uur overlast en pleegde vernielingen en brandstichtingen. Naast het optreden van surveillerende agenten is ook de Mobiele Eenheid twee keer ingezet. Ook is de politiehelikopter ingezet. Agenten hielden in totaal vier verdachten aan.

De politie surveilleert al een aantal dagen continu in deze omgeving vanwege overlast van groepen jongeren op straat. Vanaf circa 21.00 uur veroorzaakte een groep van tientallen jongeren op de Parallelweg overlast door het gooien van vuurwerk, stenen en eieren richting omstanders en voorbijgaand verkeer. Hierop sloot de politie toegangswegen af. Jongeren draaiden op meerdere plekken brandkranen open. Hierop begaf de politie zich steeds tussen de jongeren in om zo op te kunnen treden bij strafbare feiten, contact te leggen en de groep te ontbinden.

Omdat de sfeer grimmig bleef voerde de Mobiele Eenheid (ME) rond 22.30 uur op de Parallelweg meerdere charges uit. Daarbij werden leden van de ME bekogeld met onder andere stenen en andere voorwerpen.

De groep jongeren verplaatste zich vervolgens door de wijk en daarbij werd op verschillende plekken brand gesticht. Op de Hoefkade brandde een stapel pallets op straat af. En later in de nacht, rond 02:30 uur woedde een brand op de kruising Vaillantlaan/Hoefkade. Toen agenten daar een veilige werkruimte wilden creëren voor de brandweer, werden zij belaagd door tientallen jongeren. Na een korte inzet van de Mobiele Eenheid kon de brandweer deze brand blussen.

Daarna verzamelde de groep jongeren zich op het Palletplein, waarbij een deel van de groep jongeren gezichtsbedekking droeg. De groep bekogelde hier agenten met stenen. Meerdere agenten hebben na de ongeregeldheden last van oorsuizen, omdat er zwaar vuurwerk afging vlakbij hen. Ook raakten door de ongeregeldheden drie politievoertuigen beschadigd. Bij één surveillancevoertuig sneuvelde de achterruit door stenen.

Aantal gedetineerden vorig jaar opnieuw toegenomen

Het aantal gedetineerden is in 2019 opnieuw gestegen. Op 30 september 2019 waren bijna 10.000 personen gedetineerd, een toename van 400 in vergelijking met dezelfde dag in 2018. In vergelijking met drie jaar eerder zaten er zelfs ruim 1.100 personen meer vast. 4 op de 10 gedetineerden met een vrijheidsstraf zaten een straf uit van 3 jaar of langer. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Het aantal gedetineerden stijgt weer sinds 2017. Tot die tijd daalde het aantal gedetineerden vrijwel jaarlijks, van bijna 12.000 in 2010 tot 8.800 in 2016.

Bijna allemaal mannen
De meeste gedetineerden in 2019 zijn 25 tot 45 jaar oud (58 procent). Jongeren (18 tot 25 jaar) vormen 15 procent van de gevangenisbevolking, 26 procent is 45 tot 65 jaar. Deze verdeling van de gevangenisbevolking naar leeftijd is sinds 2016 vrijwel niet veranderd. Het aandeel 25- tot 45-jarigen is iets (1,5 procent) gedaald, het aandeel ouderen (45 jaar en ouder) is iets (1,9 procent) toegenomen. 95 procent van de gedetineerden is een man.

Vervangende hechtenis neemt sterk af
De gevangenispopulatie bestaat voor 44 procent uit personen die in voorlopige hechtenis verblijven, in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. 39 procent heeft een door de rechter opgelegde vrijheidsstraf, waarbij de verdeling naar strafduur de laatste jaren nauwelijks is veranderd.
Het aandeel personen met een vervangende hechtenis of dwangmaatregel, die meestal korte tijd gedetineerd zijn, is de laatste jaren sterk gedaald, van 10 procent in 2014 tot 5 procent in 2019.

Het aandeel gedetineerden in een inrichting voor stelselmatige daders, voor zeer actieve volwassen veelplegers die 1 tot 2 jaar zijn gedetineerd, is juist toegenomen van 4 procent (2014) naar 8 procent (2019).

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.