FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 14 augustus 2020

Bayern MŘnchen vernedert Barcelona in doelpuntrijke kwartfinale

Bayern München heeft zich overtuigend geplaatst voor de halve finales van de Champions League. De Duitse ploeg rekende in een doelpuntrijke kwartfinale makkelijk af met 8-2.

Na vier minuten spelen kwam Bayern München al voorsprong via Thomas Müller, die via een knappe combinatie met Robert Lewandowski de 1-0 binnenschoof. Barcelona had snel een antwoord klaar, want drie minuten later stond het alweer gelijk, al had Barcelona daarvoor wel de hulp van Bayern-verdediger David Alaba, die een voorzet van Jordi Alba binnentikte.

Barcelona was daarna nog dicht bij een 2-1 voorsprong. Eerst kreeg Luis Suárez een grote kans en daarna belande een voorzet van Lionel Messi nog op de paal, maar daarna liep Bayern makkelijk weg bij Barcelona. In een tijdsbestek van tien minuten scoorden de Duitse ploeg maar liefst drie keer. Ivan Perisic maakte de 2-1, waarna ook Serge Gnabry en nogmaals Müller het doel wisten te vinden. De 4-1 was ook tevens de ruststand.

In de tweede helft had Barcelona nog een klein beetje hoop nadat Suárez de 4-2 binnenschoot. Bayern München had direct een antwoord klaar en maakte al snel de 5-2 na een goede actie van Alphonso Davies die vervolgens de bal gaf aan Joshua Kimmich.

In de laatste tien minuten van de wedstrijd liep Bayern nog verder uit. Lewandowski en Coutinho (twee keer) bepaalden de eindstand op 8-2.

Komende woensdag speelt Bayern München in Portugal de halve finale tegen de winnaar van het duel tussen Manchester City en Olympique Lyon, die zaterdagavond tegenover elkaar staan.

Shishalounge beschoten

Op donderdag 13 augustus kreeg de politie een melding dat er zou zijn geschoten op een rolluik van de shishalounge aan de Sint Janstraat in Uden. De eigenaar van de shishalounge kwam er pas later in de avond achter en belde toen de politie.

Na het bekijken van camerabeelden bleek dat in de nacht van woensdag op donderdag twee mannen richting het pand liepen.

Een man liep tot voor de shishalounge, om vervolgens weer door te lopen. Even later kwam hij terug en begon hij te rennen. Tijdens het rennen schoot hij meerdere malen met een handvuurwapen in de richting van de shishalounge. Vervolgens is te zien dat de twee mannen samen wegrenden.

Getuigen en camerabeelden gezocht
De politie doet momenteel onderzoek naar de beschieting en de kogelgaten die zijn aangetroffen. Help ons mee deze zaak op te lossen en laat het weten als je meer informatie hebt. Ook zijn camerabeelden van de omgeving en locatie meer dan welkom. Neem contact op met ons via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Verdachte bekent schieten op Bas van Wijk

Een van de vier mannen die vastzit voor de moord op Bas van Wijk heeft in een verklaring bekend te hebben geschoten. Dat meldt het Openbaar Ministerie Amsterdam. De mannen blijven allemaal minstens twee weken langer in hechtenis, heeft de rechter-commissaris vandaag besloten. 

De vier mannen (18, 19, 20 en 20 jaar) zitten vast op verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij op klaarlichte dag. Hun arrest is met twee weken verlengd. Ze zitten in alle beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat.

Van Wijk werd zaterdag op klaarlichte dag doodgeschoten op een zwemsteiger bij de Nieuwe Meer, vermoedelijk omdat hij wilde voorkomen dat het horloge van een vriend van hem werd gestolen.

Burgemeester Femke Halsema zei dinsdag dat Bas de hoogste prijs had betaald voor zijn moed. Woensdag werden vijf verdachten aangehouden in onder meer Zandvoort. Gisteren maakte het OM bekend dat een van hen is vrijgelaten, omdat hij niets met de zaak te maken heeft.

Vanavond wordt in Badhoevedorp een stille tocht gehouden.

Relschoppers voorlopig niet welkom in Schilderswijk

De verdachten die afgelopen nacht zijn aangehouden in de Schilderswijk in Den Haag mogen zich daar voorlopig niet meer vertonen. Ze hebben daartoe een gedragsaanwijzing gekregen. De verdachten werden aangehouden tijdens ongeregeldheden in de nacht van donderdag op vrijdag.

Van de 22 aangehouden verdachten is er één heengezonden omdat uiteindelijk geen strafbaar feit kon worden vastgesteld. Een wordt er maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris voor het mishandelen van een agent. En een blijft vastzitten omdat hij in een schorsing liep en met zijn gedrag de voorwaarden heeft geschonden. De overigen zijn naar huis gestuurd met een gedragsaanwijzing, om ze voorlopig van de straat te houden.

Lees ook: Opnieuw rellen in Den Haag, meer dan 20 arrestaties

Twee van hen zullen een dagvaarding krijgen voor de kinderrechter, voor het gooien van stenen naar een politievoertuig. In de andere zaken zal het Openbaar Ministerie nog beoordelen of een boete wordt opgelegd. Die verdachten werden aangehouden omdat ze niet vertrokken toen de politie dat beveelde. Daarnaast zijn zes van hen ook aangehouden voor belediging.

Gedragsaanwijzing
Voor de gedragsaanwijzing is een specifiek gebied aangewezen. Voor verdachten die binnen dat gebied wonen geldt dat zij zich tussen 18.00 uur en 06.00 uur niet op straat mogen begeven. Om thuis te komen hebben ze één strikte route aangewezen gekregen. Een aantal verdachten kwam ook van buiten de Schilderswijk om rotzooi te trappen: zij hebben voor diezelfde tijden voorlopig een gebiedsverbod voor de buurt.

De gedragsaanwijzing is 90 dagen van kracht. Wie de voorwaarden schendt loopt risico op een gevangenisstraf.


'Top-universiteit Yale moet stoppen met positieve discriminatie'

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil dat de universiteit Yale, één van de toplocaties om te studeren in de wereld, gaat stoppen met het discrimineren van blanke en aziatische kandidaatstudenten.

Een onderzoek van het ministerie heeft uitgewezen dat Yale zwarte en hispanic kandidaatstudenten voortrekt ten koste van de blanke en aziatische kandidaten. Eerder kreeg top-universiteit Harvard ook al een veeg uit de pan vanwege de discriminatie.

Volgens dat onderzoek heeft in het kader van diversiteit een niet-zwarte kandidaat slechts 10-25 procent kans om toegelaten te worden vergeleken met de kans die zwarte of hispanic kandidaten hebben. Toch is dat diversiteitsstreven slecht omschreven en enorm vaag, volgens de onderzoekers.

Sinds het jaar 2000 is het aandeel aziatische studenten significant gedaald, terwijl deze studenten vaak hogere cijfers bij toelatingsexamens halen en van een betere vooropleiding afkomen dan zwarten of hispanics. Ook blanken kregen minder studieplaatsen dan je zou verwachten op basis van de aantallen aanmeldingen.

Het ministerie eist nu dat Yale het criterium 'ras' uit hun toelatingseisen haalt. "Het onrechtmatig verdelen van Amerikanen in raciale en etnische hokjes, bevordert stereotyperen, bitterheid en verdeeldheid", aldus Erik Dreiband van het ministerie. "Het is de hoogste tijd voor Amerikaanse instellingen om te erkennen dat alle mensen met fatsoen en respect moeten worden behandeld en zonder onwettige aandacht voor de kleur van hun huid."

Yale is niet van plan om hun toelatingspraktijken te veranderen. "We zijn trots op de toelatingspraktijken van Yale en we zullen deze niet veranderen op basis van zo'n onverdienstelijke, overhaaste beschuldiging", aldus de verklaring, die vindt dat het ministerie zijn uitspraak niet gedaan heeft met kennis van alle feiten.

"Als het ministerie deze informatie volledig had ontvangen en eerlijk had afgewogen, zou het hebben geconcludeerd dat de praktijken van Yale absoluut in overeenstemming zijn met decennia van precedent van het Hooggerechtshof."

President Donald Trump is een fervent tegenstander van deze discriminatie en na klachten uit de samenleving heeft hij als doel gesteld om deze discriminatie, door voornamelijk de vooraanstaande universiteiten, een halt toe te roepen.

BLM-activisten willen huizen van blanken: 'We komen voor jullie!'

In de Amerikaanse stad Seattle zijn een aantal Black Lives Matter-activisten weer een stapje verder gegaan. Waar eerder een BLM-afgezant het prima vond dat negers dure winkels leegplunderden, eisen ze nu huizen op waar blanken wonen.

"Hoe dan ook, we komen voor jullie!", schreeuwden tientallen BLM-activisten terwijl ze door een blanke wijk marcheerden. Via de social media app 'Periscope' werd het protest live via het internet uitgezonden.

Lees ook: BLM: 'Plunderingen zijn herstelbetalingen'

“Geef zwarte mensen hun huis terug. Je zit daar comfortabel, alsof jullie niet hebben geholpen om deze buurt te gentrificeren. Ik woonde vroeger in deze buurt en mijn familie werd eruit geduwd en jij zit daarboven een leuke tijd te hebben met je andere blanke vrienden", zo klonk het gefrustreerd.

EHL FINAL 8 in oktober afgelast

De EHL FINAL 8 gaat niet door. De organisatie van het belangrijkste Europese hockey clubtoernooi voor mannen en vrouwen heeft een streep gezet door het finaletoernooi, dat van 14 tot en met 18 oktober zou worden gespeeld in het Wagener Stadion in Amsterdam. De wedstrijden in de kwartfinales van de EHL stonden in eerste instantie gepland voor Pasen, maar werden vanwege de uitbraak van het coronavirus verplaatst naar oktober.

De huidige situatie waarbij elk land zijn eigen reisbeperkingen en voorschriften heeft, zorgen ervoor dat niet alle teams naar Amsterdam zouden kunnen afreizen. Dat wilde de organisatie voorkomen, waarna is besloten de FINAL 8 te schrappen. EHL-voorzitter Hans-Erik Tuijt: ‘Uiteindelijk bleek het gewoon te moeilijk om te garanderen dat we het evenement in een veilige omgeving konden organiseren.’

Bij de dames zouden Amsterdam en Den Bosch in actie komen, bij de mannen Bloemendaal en Kampong. Dit jaar zouden de mannen en vrouwen voor het eerst de eindfase van de EHL in hetzelfde weekend en op dezelfde locatie spelen.

Nieuwe opzet
De EHL kent in de editie van 2020/2021 een andere opzet. Omdat de KO16 in oktober bij de mannen vervalt, heeft de EHF besloten komend seizoen de editie te scheiden in de EHL FINAL 12 en de EHL Cup. De EHL FINAL 12 wordt op een nog onbekende locatie gespeeld van 31 maart tot en met 5 april 2021 en bestaat uit twaalf teams uit negen landen, waaronder – op basis van de Europese ranking – twee uit Nederland (Bloemendaal en Kampong). Vier teams krijgen een bye en stromen dus de tweede ronde in. Namens Nederland is dit Bloemendaal.

De EHL Cup, dat net als de FINAL 12 alleen voor mannen is, is in feite het B-toernooi en bestaat uit acht overige teams die in een knock-outfase tegen elkaar strijden. Nederland levert één team, Den Bosch. Dit ticket is toegekend op basis van de stand per 8 maart 2020, toen de Hoofdklasse dit seizoen voor de laatste keer in actie kwam. In die stand staat Den Bosch op de tweede plek achter Bloemendaal. De EHL Cup wordt een vierdaags evenement dat net als de overige EHL-toernooien met Pasen wordt gespeeld op een nog te bepalen locatie. De EHL FINAL 8 voor vrouwen staat gepland van 1 april-5 april.

Postuum onderscheiding voor Willem, Henrich en Hugo Haacke

3 broers die tijdens de Tweede Wereldoorlog als militair stierven voor de vrijheid hebben vandaag postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis ontvangen. Een verhaal dat inspiratie had kunnen zijn voor de film Saving Private Ryan.

Henrich, Willem en Hugo Haacke worden in 1918, 1920 en 1923 geboren in Padang op West-Sumatra. De 3 besluiten zich op latere leeftijd aan te sluiten bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch leger, waar ze verschillende rangen en functies krijgen.

Oorlogskruis
Het Mobilisatie-Oorlogskruis is ingesteld bij Koninklijk Besluit van 11 oktober 1948 en wordt toegekend aan oud-militairen, die destijds in werkelijke dienst zijn geweest van het Koninkrijk der Nederlanden, gedurende tenminste 6 maanden.

Aan het lot overgelaten
De oudste van het stel is militair apothekersassistent sergeant der 1eklasse Henrich, die net als de jongste telg Hugo tijdens de dienst krijgsgevangen wordt genomen. Henrich wordt vastgehouden op de Tamahoku Maru, die op 25 juni 1944 wordt getorpedeerd in de buurt van Nagasaki. Het zinkt binnen enkele minuten, maar begeleidende Japanse schepen laten de gevangenen in zee aan hun lot over. Van de 772 mensen aan boord sterven er 560, onder wie de 26-jarige Henrich.

Torpedo’s
Zijn jongste broertje Hugo, soldaat van het wapenvak der Genie der KNIL, sterft enkele maanden later op soortgelijke wijze. Hij is ook krijgsgevangene en aan boord van het Japanse transportschip Junyo Maru wanneer dat op 18 september 1944, ter hoogte van de stad Benkoelen op Sumatra, wordt getroffen door 4 torpedo’s. Afkomstig van de Britse onderzeeboot HMS Tradewind. Het blijkt dat de Junyo Maru geen herkenningsteken van het Rode Kruis voert, noch de voorgeschreven letters POW (Prisons of War). Het zinkt binnen 20 minuten.

Aan boord bevinden zich, naast 2.200 krijgsgevangenen van verschillende nationaliteiten, ook 4.200 Javaanse romusha’s (dwangarbeiders). Slechts 743 personen konden worden gered. De soldaat heeft dit geluk niet en overlijdt op 23-jarige leeftijd. Met hem nog 5.600 anderen.

Jagers-drijvervliegtuigen
De middelste van het stel is Willem en hij gaat aan de slag als monteur Militaire Luchtvaart.

Hij sterft op 18 september 1941 tijdens een operationele vlucht met een Glenn-Martin bommenwerper (M-571). De kist is onderweg vanaf de geheime vliegbasis Singkawan II op noordwest Borneo naar de haven van Miri (destijds Brits Noord-Borneo), om daar bombardementen uit te voeren op de Japanse stellingen en schepen. Na de aanval wordt de M-571 getroffen door vuur van Japanse jachtvliegtuigen.

Niet alleen Willem, maar ook zijn collega’s korporaal radiotelegrafist Henricus Prinssen (1920) en bommenrichter sergeant der 1e klasse Christiaan Gobus (1920) komen hierbij om. Vlieger eerste luitenant Johannes Groeneveld weet met zijn parachute te ontkomen. Deze laatste 3 hebben vandaag eveneens postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis gekregen.

Jungle
Uit documenten van vlak na de oorlog blijkt dat van de bemanning van de M-571 alleen eerste luitenant vlieger Johannes Groeneveld zich per parachute heeft weten te redden. Hij landt in de jungle van Borneo, waar hij contact weet te leggen met 3 andere Nederlandse militairen. Aanvankelijk wordt gedacht dat het om de rest van de bemanning gaat, maar het blijken 3 overlevenden van een Dornier-vliegboot, die op 17 december 1941 een noodlanding maakt op de Baramrivier.

De groep bereikt in februari 1942 het dorp Long Nawang, waar meer Nederlanders hun toevlucht hebben gezocht. Zowel burgers als militairen. Naast Nederlanders ook Britten, Amerikanen en Australiërs.

Na een paar maanden wordt het dorp door Japanners bezet. 68 militairen en burgers worden op gruwelijke wijze vermoord. Na de oorlog worden zij herbegraven op het ereveld Kembang Kuning (gele bloem) bij Soerabaja op Java.

Uitreiking
De kruizen werden eerder vandaag uitgereikt door Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt. Daarbij waren nabestaanden aanwezig, onder wie de zus, kinderen en kleinkinderen van Willem Haacke. De dochter en (achter)kleinkinderen van Johannes Groeneveld. Neven, een zoon en kleinkind van Henricus Prinssen en een neef en zwager van Christiaan Gobus.

De Slimste Mens-kijkers starten crowdfunding voor zingende Rossem

Kijkers van het KRO-NCRV-programma De Slimste Mens hebben na de uitzending van afgelopen donderdag een crowdfunding opgezet om presentator en jurylid Maarten van Rossem te laten zingen. Deze actie ontstond na een uitspraak van presentator Philip Freriks.

Tijdens de uitzending vroeg Freriks aan de norse Van Rossem hoeveel geld het zou kosten om hem een keer karaoke te laten zingen. Van Rossem noemde het bedrag van €10.000, waarna kijkers via Doneeractie.nl direct een actie hadden opgezet. "Ik dacht dat ik een belachelijk bedrag noemde", zo laat Van Rossem vandaag aan ANP weten. "Ik had natuurlijk een miljoen moeten zeggen. Maar dat bedenk je te laat."

De actie vindt Van Rossem 'wonderbaarlijk onnozel'. "Ik kan mij werkelijk waar niet voorstellen dat er ook maar één mens bestaat die daar maar 5 cent aan bij wil dragen", aldus Van Rossem. "Ik kan niet zingen. De laatste keer dat ik het deed, was in 1962, toen we tijdens de groentijd werden gedwongen vaderlandslievende, fascistoïde liederen voor te dragen."

Als het totaalbedrag wordt behaald, dan houdt Van Rossem zich wel aan zijn woord. "Ik ben een man van mijn woord. Dus als er 10.000 euro wordt ingezameld, zal ik bij de volgende opnames een liedje gaan zingen."

Maarten van Rossem
Maarten van Rossem

Ritzege Formolo in DauphinÚ, Roglic tweede

De Italiaan Davide Formolo heeft de derde etappe in het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De renner van Team Emirates was 120 kilometer vandaag in de aanval waarvan de helft alleen.

Na 35 kilometer koersen was Formolo met acht anderen uit het peloton weggereden. De Italiaan ging op de Col de la Madeleine alleen verder. Toen hij daarboven op was, had hij zes minuten voorsprong en omdat het peloton niet echt snel reed, leek dat genoeg.

Formolo kreeg het lastig in de 14 kilometer lange slotklim, maar hij wist net uit de greep van zijn achtervolgers te blijven. Primoz Roglic eindigde als tweede op een halve minuut achterstand. Mede door bonificaties wist hij zijn eerste plaats in het algemeen klassement te verstevigen.

Herdenking capitulatie Japan dit jaar ingetogen doch waardevol

De Japanse capitulatie in Nederlands-Indië is dit jaar precies 75 jaar geleden. Dit kroonjaar zou morgen grootschalig gevierd moeten worden, maar dat pakt anders uit vanwege het coronavirus. Bij de Nationale Herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag zijn alleen genodigden aanwezig. De Defensiekrant ging over de herdenking in gesprek met kapitein-ter-zee b.d. Frank Marcus, bestuurslid ‘Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945’.

Tekst: Vanessa Strijbosch

1. Wat kunnen we morgen verwachten bij het Indisch Monument in Den Haag?
“In februari rekenden we nog op duizenden bezoekers en een cultureel programma. Nu wordt het meer ingetogen, vergelijkbaar met de 4 mei-herdenking op de Dam. Er worden 13 kransen gelegd en daarna defileren de circa 100 genodigden langs het monument. De koning is er daar 1 van.

Vanwege het coronavirus en de bijbehorende maatregelen moesten we streng zijn in de selectie wie wel en niet kon komen. We wilden de Indische gemeenschap daarbij zo goed mogelijk tegemoet treden. De mensen die er niet bij zijn hebben zo’n 2.000 zonnebloemen besteld.”

2. Hoe reageerden betrokkenen op deze beperkingen?
"Het maakte vooral bij de Indische gemeenschap veel los. Mensen zijn teleurgesteld, dat is logisch. Velen hadden erbij willen zijn, juist omdat het zo’n belangrijk jaar is. Maar men is ook begripvol. Als zelfs defensieminister Bijleveld en alle operationele commandanten gepasseerd worden, begrijpen ze ook wel dat het niet anders kan.

Morgen wordt het veld rondom het monument afgeschermd. Dat is nu eenmaal nodig, hoe spijtig ook. Mensen kunnen beter thuisblijven, de vlag uithangen en de melati dragen. De herdenking is tussen 12:10 en 13:30 live te volgen via NPO1, online via NPO Start of de Facebookpagina van de NOS. Vanaf ongeveer 15:30 is iedereen welkom om bloemen te leggen.”

3. Uw beide ouders komen uit Nederlands-Indië en uw grootvader overleefde de ontberingen in een Jappenkamp. U bent zelf veteraan. Hoe beleeft u deze herdenking?
“Mijn familie keek altijd vooruit en treurde niet over wat ze zijn kwijtgeraakt. Die instelling heb ik ook. Pas veel later kreeg ik de belevingen uit die periode mee. Vooral via mijn opa. Hij is degene die mij ook heeft gemotiveerd om iets nuttigs in mijn leven te doen en ervoor te zorgen dat zoiets nooit meer gebeurt. Daarom moet er herdacht blijven worden. Herdenken is meer dan eer betonen. Daarin moet je blijven investeren, opdat wij nooit zullen vergeten. En daarom zet ik me er ook zo voor in.”

4. Vindt u dat er voldoende aandacht is voor deze herdenking?
“Veel mensen hebben vanuit hun eigen geschiedenis en beleving misschien meer met de 4 mei-herdenking. Dat begrijp ik wel. Toch is het een gegeven dat de Japanse capitulatie feitelijk pas het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde. Er zijn zo’n 2 miljoen Nederlanders met Indische roots. Dus deze datum is wel degelijk van groot belang. Gelukkig zie en lees ik er de laatste tijd veel over terug, maar het kan altijd beter.

Mijn vrouw en ik zetten in deze periode op onze social media de tekst ‘Ik herdenk 15 augustus’. Er waren serieus mensen die dachten dat het om onze trouwdag ging.”

5. Er is nogal wat te doen over de Indië-herdenking. Een aantal prominenten liet zich kritisch uit over de opzet en in de nacht van donderdag op vrijdag is het monument zelfs beklad.
"We werken de komende jaren verder aan een Nationale Herdenking die recht doet aan alle doelgroepen en die past bij onze samenleving. Het is goed met elkaar in gesprek te gaan én te blijven, de geschiedenis staat immers niet stil. Ons uitgangspunt is dat we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japen en de bezetting van Nederlands-Indië willen herdenken. Nederlanders, Indonesiërs en ook de romoesja's, de Indonesische slavenarbeiders. We noemen ze altijd expliciet bij de herdenking. Ik vind het betreurenswaardig dat het monument is beklad en iemand op die manier probeert aandacht te krijgen. We zijn gewoon bereikbaar en altijd bereid het gesprek aan te gaan. Die handreiking hebben we al eerder gedaan."

Archieffoto van de herdenking (Foto: Ministerie van Defensie)
Archieffoto van de herdenking (Foto: Ministerie van Defensie)

Kapitein-ter-zee b.d. Frank Marcus (64). Foto: eigen archief.
Kapitein-ter-zee b.d. Frank Marcus (64). Foto: eigen archief.

Komt allen: demonstratie voor Bas van Wijk zondag op Museumplein

De demonstratie voor de afgelopen zaterdag doodgeschoten Bas van Wijk vindt zondag om 12.00 uur plaats op het Museumplein. De organisatoren dachten oorspronkelijk aan de Dam als locatie, maar in overleg met de gemeente is besloten dat het Museumplein een geschiktere locatie is.


Broeder Bob: 'we zijn té tolerant' (Bron: YouTube)

De 24-jarige Van Wijk werd zaterdag doodgeschoten bij de Nieuwe Meer, vermoedelijk omdat hij wilde voorkomen dat het horloge van een vriend van hem werd gestolen. Op sociale media werd #gerechtigheidvoorBas al snel trending. Ook werd de vergelijking met de protesten voor Black Lives Matter gemaakt. Thierry Baudet van Forum voor Democratie meende dat er sprake was van een 'oorverdovende stilte', zo stelde hij in een post op Instagram.

Daarop besloot het YouTubekanaal Moet Je Horen TV een demonstratie aan te vragen. "We hebben maar een boodschap en dat is dat alle levens ertoe doen. We zijn tegen racisme", is organisator Myra duidelijk in een filmpje op het kanaal. Ze wil verder benadrukken dat de demonstratie geen politiek karakter heeft.

Vanavond wordt in Badhoevedorp, de geboorteplaats van Van Wijk, een stille tocht gehouden. Tijdens die tocht wordt Van Wijk herdacht door familie en vrienden.

Verdachte van uitlokking tot moord aangehouden

Een arrestatieteam van de politie hield donderdagochtend in een Amsterdamse woning een 25-jarige man uit Polen aan. De man wordt in Polen verdacht van het uitlokken van moord in 2014. Daarvoor riskeert hij in zijn land een gevangenisstraf van minimaal acht jaar tot levenslang. Poolse autoriteiten hadden de aanhouding van deze man verzocht.

Al in 2015 kreeg FASTNL (Fugitive Active Search Team) het verzoek van Polen om hem aan te houden. Door vermoedelijk het gebruik van een valse identiteit bleef hij lang onder de radar. Ondanks de inzet van de Poolse autoriteiten en FAST Polen leidde het onderzoek niet eerder tot zijn aanhouding. Uiteindelijk wist FASTNL hem in een woning te traceren en leidde het bevel van binnentreden van de officier van justitie tot de aanhouding door het arrestatieteam.

Omdat de man zijn identiteit niet prijs wilde gegeven, zijn zijn vingerafdrukken vergeleken met die uit de Poolse database. Dit leverde een match op. Na zes jaar is een einde gekomen aan zijn vlucht en wordt hij op basis van de overleveringswet aan Polen wordt overgedragen.

Netwerk
FASTNL is aangesloten bij het European Network Fugitive Active Search Team (ENFAST). ENFAST is een samenwerkingsverband van 28 Europese lidstaten en een aantal partner landen en organisaties buiten de Europese unie. De meeste landen hebben een eigen FAST. Via dit netwerk kan FASTNL, dat onderdeel is van de Nationale Recherche, snel schakelen wanneer een veroordeelde zich in het buitenland bevindt, maar ook andere landen kunnen aanhoudingsverzoeken doen aan Nederland.

The LEGO Star Wars Holiday Special dit najaar op Disney+

Iets meer dan 40 jaar geleden verscheen de beruchte Star Wars Holiday Special. Deze special werd door veel fans destijds uitgekotst en is vandaag de dag op geen enkele legale manier te verkrijgen of te bekijken. Disney+ heeft nu aangekondigd een nieuwe kerstspecial te maken in het Star Wars-universum, maar volledig gemaakt in (CGI-)LEGO.

Op 17 november van dit jaar verschijnt The LEGO Star Wars Holiday Special, dat ook deze keer gaat om het vieren van 'Life Day'. De animatiespecial richt zich met name op de nieuwste Star Wars-trilogie met personages zoals Rey, Finn, Poe Dameron en Rose Tico. Ook Chewbacca keert terug in LEGO-vorm. Het is niet de eerste keer dat Star Wars-verhaal met LEGO wordt verteld. Zo zijn er meerdere, vaak goedontvangen games verschenen, waarvan LEGO Star Wars: The Skywalker Saga uit 2019 de meest recente titel is.

Direct na de gebeurtenissen van Star Wars: The Rise of Skywalker, verlaat Rey haar vrienden om zich voor te bereiden op 'Life Day ', terwijl ze met BB-8 op avontuur gaat om meer kennis van de Force te verkrijgen. Bij een mysterieuze Jeditempel wordt ze in een tijdsoverschrijdend avontuur geslingerd met geliefde momenten in de filmgeschiedenis van Star Wars. Hierbij komt ze in contact met Luke Skywalker, Darth Vader, Yoda, Obi-Wan en andere iconische helden en schurken uit alle negen Skywalker-sagafilms. Maar zal ze op tijd terug zijn voor het levensdagfeest en de ware betekenis van het feestdagengevoel leren kennen?

The LEGO Star Wars Holiday Special is geschreven door David Shayne en geregisseerd door Ken Cunningham.

The LEGO Star Wars Holiday Special
The LEGO Star Wars Holiday Special

272 duizend flexwerknemers minder in tweede kwartaal 2020

In het tweede kwartaal van 2020 hadden 1,7 miljoen werknemers een flexibele arbeidsrelatie. Dat zijn er 272 duizend minder dan in het tweede kwartaal van 2019. Van het eerste op het tweede kwartaal van 2020 daalde het aantal flexwerknemers met 119 duizend. Deze daling betrof grotendeels flexwerknemers die minder dan een half jaar in dienst waren. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over de beroepsbevolking in het tweede kwartaal.

Vanaf het verslagjaar 2003, het begin van de reeks kwartaalcijfers, is een jaar-op-jaarafname van flexwerknemers van deze omvang niet eerder voorgekomen. Het totaal aantal werkenden was in het tweede kwartaal 59 duizend lager dan een jaar eerder. De laatste keer dat het aantal werkenden lager uitviel dan een jaar eerder was in het derde kwartaal van 2014.

Wel meer vaste werknemers en zelfstandigen dan vorig jaar
Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie nam de afgelopen jaren toe, maar daalt sinds 2019. In het eerste kwartaal van 2020 waren er 102 duizend flexwerknemers minder dan een jaar eerder, in het tweede kwartaal liep het verschil op naar 272 duizend. Het aantal vaste werknemers en het aantal zelfstandigen waren wel hoger dan vorig jaar. Maar in het tweede kwartaal was de teruggang van het aantal flexwerknemers voor het eerst groter dan de toename van het aantal vaste werknemers en zelfstandigen, waardoor het totale aantal werkenden terugliep ten opzichte van een jaar eerder.

(Bron: CBS)
(Bron: CBS)

Vooral minder flexwerknemers die pas kort in dienst waren
De daling van het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie in het tweede kwartaal van 2020 betrof grotendeels mensen die minder dan een half jaar in dienst waren. Hun aantal nam af van 571 duizend in het eerste kwartaal tot 452 duizend in het afgelopen kwartaal. Ten opzichte van een jaar geleden was de afname 143 duizend. In deze periode nam ook het aantal werkenden die een half jaar tot een jaar in dienst zijn relatief sterk af (-62 duizend).

(Bron: CBS)
(Bron: CBS)

Afname zowel bij jongeren als bij oudere leeftijdsgroepen
Bij ongeveer de helft van de flexwerknemers die minder dan een half jaar in dienst zijn gaat het om jongeren van 15 tot 25 jaar. Hun aantal daalde tussen het eerste en tweede kwartaal van 2020 met 62 duizend. Maar ook het aantal flexwerknemers van 25 jaar of ouder die nog maar kort in dienst waren, daalde in deze periode met 58 duizend.

Vooral minder uitzendkrachten
Vrijwel alle groepen flexwerknemers zijn vergeleken met vorig jaar in omvang afgenomen. Vooral het aantal uitzendkrachten nam relatief veel af, met 74 duizend. Samen met de oproep- en invalkrachten (-50 duizend) maakten zij bijna de helft uit van de totale afname van het aantal flexwerknemers in het afgelopen jaar. Alleen het aantal tijdelijke werknemers met een arbeidsovereenkomst van ten minste een jaar was in het tweede kwartaal nog vrijwel gelijk aan het aantal een jaar eerder.

(Bron: CBS)
(Bron: CBS)

Vooral minder kelners en barpersoneel met een flexibele arbeidsrelatie
Van de 272 duizend flexwerknemers die in het tweede kwartaal minder aan het werk waren dan een jaar eerder, waren 49 duizend personen werkzaam als kelner of barpersoneel. Daarnaast waren er ook minder flexkrachten aan de slag als verkoopmedewerker in de detailhandel (-26 duizend), bestuurder van voertuigen (-25 duizend), administratief medewerker (-23 duizend), schoonmaker of keukenhulp (-23 duizend).

Wiegman na Olympische Spelen bondscoach Engeland

De Engelse voetbalbond heeft vrijdagbekend bekendgemaakt dat Sarina Wiegman na de Olympische Spelen van 2021 aan de slag gaat als bondscoach van de Engelse vrouwenploeg.

De vijftigjarige Wiegman tekent voor vier jaar bij de Engelse voetbalbond. De Haagse beschikte nog over een contract tot en met de Olympische Spelen bij de KNVB en had meermaals aangegeven graag nog als coach van de Nederlandse vrouwen actief te zijn op de Spelen in Tokio. 

"Ik ben hartstikke vereerd dat ik bondscoach word van Engeland, de bakermat van het voetbal", zegt Wiegman in een eerste reactie. "Ze hebben daar heel grote stappen gemaakt de afgelopen jaren, dat weet iedereen die een beetje bekend is met het vrouwenvoetbal. Ik hoop dat ik daar na de Spelen een steentje aan kan bijdragen."

KNVB-directeur Topvoetbal Nico-Jan Hoogma - samen met algemeen directeur Jan Dirk van der Zee verantwoordelijk voor de aanstelling van de bondscoach: “Het was geen geheim dat we, ervan uitgaande dat we ons plaatsen, graag met Sarina waren doorgegaan tot en met het EK van 2022. Dat was immers ook het oorspronkelijke plan, voordat door corona de hele voetbalkalender op de schop ging. Maar ik begrijp deze stap en het moment heel goed, hoe jammer het ook voor ons is. Sarina heeft heel veel voor het vrouwenvoetbal in het algemeen betekend, en zéker voor de Leeuwinnen en de KNVB. Daarom gunnen we haar deze transfer ook. We mogen met z’n allen trots zijn dat een Nederlandse coach bij zo’n toonaangevende voetbalnatie aan de slag gaat. Over de samenwerking komend jaar maken we ons geen enkele zorgen. Ik heb Sarina leren kennen als zeer loyaal, een echte winnaar, die bovendien barst van de ambitie. En wij hebben ruim de tijd om ons te buigen over de opvolging, dus dat gaan we de komende maanden dan ook in alle rust doen.”

Wiegman maakte in 2014 de overstap van ADO Den Haag naar de KNVB. Na tweeënhalf jaar als assistent-bondscoach te hebben gewerkt, werd de in Den Haag geboren en getogen Wiegman in januari 2017 aangesteld als eindverantwoordelijke van het Nederlanfs elftal. In 2017 leidde Wiegman de ploeg in eigen land naar de EK-winst, op het wereldkampioenschap in Frankrijk afgelopen zomer pakte de selectie zilver én een Olympisch ticket.

Oranje is goed op koers voor plaatsing voor het EK, dat in de zomer van 2022 plaatsvindt in Engeland. De titelhouder gaat na zes wedstrijden ongeslagen aan de leiding in groep A.

De voormalig verdediger speelde zelf tussen 1987 en 2001 104 interlands, waarin ze drie keer scoorde. Ze maakte in mei 1987 haar interlanddebuut tegen Noorwegen. Wiegman werd in 2001 de eerste Nederlandse voetballer die de mijlpaal bereikte van 100 gespeelde interlands namens een nationaal elftal.


Diederik Gommers nuanceert uitspraken Mario Ortiz Buijsse (cafeweltschmerz.nl)

Op social media gaat momenteel een YouTube filmpje rond waarmee gesuggereerd wordt door Mario Ortiz Buijsse (cafeweltschmerz.nl) dat Diederik Gommers zijn afkeur uitspreekt over de door de overheid gebruikte COVID-19 PCR testen.

In onderstaande tweet een screenshot waarmee deze suggestieve opmerkingen door Diederik Gommers klaarblijkelijk worden ontkracht.

Graag op de tweet klikken om de reachtie van Diederik Gommers in zijn geheel te kunnen lezen.

RIVM: Hitteplan niet meer actief

Vanaf zaterdag 15 augustus 2020 is het Nationaal Hitteplan niet meer actief. Hoewel de extreme hitte dan voorbij is, blijft het de komende dagen zomers warm. Het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut en het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijven uiteraard alert op nieuwe periodes van aanhoudende warmte.

Het Nationaal Hitteplan was actief in het gehele land van zaterdag 6 augustus tot en met vrijdag 14 augustus. Het plan treedt in werking als er een periode van aanhoudende hitte verwacht wordt. Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor bepaalde groepen mensen. Met name zeer jonge kinderen, ouderen, mensen in zorghuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn risicogroepen.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu trekt zaterdag ook de waarschuwing voor smog door ozon in.

Defensie reageert op klager: "Vliegen lijkt magisch"

Woensdagmiddag zag Gert Hengelaar boven het Overijsselse Diffelen een vliegend object van de Luchtmacht en hij vond dat het object wat aan de lage kant passeerde. "F16? JSF? Op nog geen 100 meter boven Diffelen, Marienberg!!!! Hoe kan dit", zo richtte hij via Twitter tot premier Mark Rutte en Defensie.

Gelukkig was Defensie er als de kippen bij om de verontruste man van een passend antwoord te voorzien:

Voor de volledigheid, Diffelen bevindt zich onder een laagvliegroute van de Luchtmacht en daarom komen jachtvliegtuigen daar vaker laag over.

Clubicoon Beugelsdijk weg bij ADO Den Haag, Antonucci naar Feyenoord

Clubicoon Tom Beugelsdijk vertrekt bij ADO Den Haag en speelt de komende twee seizoenen voor Sparta Rotterdam. Feyenoord heeft Francesco Antonucci overgenomen van AS Monaco. De Belg met Italiaanse roots wordt komend seizoen verhuurd aan FC Volendam.

De 30-jarige Beugelsdijk maakte in 2010 zijn debuut in het profvoetbal. Na twee seizoenen verhuurd te zijn geweest aan FC Dordrecht keerde hij in 2012 terug bij ADO. Aan dat verblijf in Den Haag, inclusief een seizoen bij FSV Frankfurt in de 2. Bundesliga, komt nu een einde.

De 21-jarige Antonucci heeft bij Feyenoord een vierjarig contract ondertekend. De Belg speelde afgelopen seizoen op huurbasis voor FC Volendam. Ook door zijn nieuwe werkgever wordt hij verhuurd aan de Palingboeren. Het is de bedoeling dat hij in het seizoen 2021/22 aansluit bij de selectie van Feyenoord.

Olympisch Stadion haalt standbeeld met 'Hitlergroet' weg

Het standbeeld van de Nederlandse beelhouwer Gra Rueb, dat voor het Olympisch Stadion staat, wordt weggehaald. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de groet die het beeld brengt, ontstaan is vanuit een fascistische traditie.

'Mensen kijken vaak raar op als ze langs het beeld lopen', vertelt een woordvoerder van het stadion. 'Ze vragen dan waarom het beeld de Hitlergroet brengt.' Maar het standbeeld van Rueb met gestrekte arm dateert uit 1928, enkele jaren voordat de Nazi's aan de macht kwamen. Een direct verband met de Hitlergroet is er zodoende niet. Toch is nu, na uitvoerig onderzoek, besloten om het standbeeld te verwijderen.

'Dat komt doordat de groet toch voort blijkt te komen uit een fascistische traditie', zegt de woordvoerder. Het gaat om de Olympische groet, op de Spelen van Parijs in 1924 gebracht door Pierre de Coubertin, grondlegger van de moderne Olympische Spelen.

Mussolini
De Olympische groet zou een verwijzing zijn naar een oude Romeinse groet. Uit het onderzoek blijkt nu dat dat daar geen historisch bewijs voor is. Wel is aangetoond dat de groet ontstaan is in Italië in het begin van de twintigste eeuw. De groet wordt daarna door Mussolini gebruikt en uiteindelijk overgenomen door Hitler. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Olympische groet, vanwege de gelijkenis met de Hitlergroet, afgeschaft.

Het beeld zal weliswaar verdwijnen van de plek waar het nu staat, toch krijgt het hoogstwaarschijnlijk nog wel een plekje in het stadion. Zo kan tijdens rondleiding verteld worden over de historie van het beeld.

'Mooie oplossing'
'Terecht dat het Olympisch Stadion het beeld verwijdert', zegt sporthistoricus Jurryt van de Vooren over het besluit van het stadion. Ook dat het beeld waarschijnlijk in het stadion te bewonderen zal blijven, vindt hij een goed besluit. 'Ik vind dat een mooie oplossing, ja. De geschiedenis wordt zo niet verwijderd, maar verplaatst.' Van het argument dat het nooit de bedoeling van Rueb geweest is om te verwijzen naar het fascisme is Van de Vooren niet onder de indruk. 'Ja, dat kun je zeggen, maar we leven nu in 2020. Een heel andere tijd.'

Wanneer het beeld wordt verplaatst is nog niet duidelijk. 'De vergunning daarvoor is aangevraagd bij de gemeente', aldus de woordvoerder van het stadion.

Olympisch Stadion haalt standbeeld met 'Hitlergroet' weg (Bron foto: Google Streetview)
Olympisch Stadion haalt standbeeld met 'Hitlergroet' weg (Bron foto: Google Streetview)

Vertonghen maakt overstap naar Benfica

Jan Vertonghen speelt de komende seizoenen in de Portugese competitie. De 33-jarige Belg maakt transfervrij de overstap van Tottenham Hotspur naar Benfica.

Vertonghen speelde de afgelopen acht seizoenen bij Tottenham. De Belgisch recordinternational met 118 interlands heeft bij Benfica een contract voor drie seizoenen ondertekend.

Benfica werd het afgelopen seizoen vice-kampioen van de Primeira Liga en kan zich via de voorrondes plaatsen voor de groepsfase van de Champions League.. In 2018/19 won de club haar 37e landstitel.

Verstappen: "Wij komen qua snelheid nog altijd te kort"

Ondanks zijn overwinning afgelopen weekend op het circuit van Silverstone kent Max Verstappen zijn plaats. Volgens de Red Bull-coureur komen ze nog steeds snelheid te kort om echt de strijd met Mercedes aan te kunnen.

"Afgelopen weekend op Silverstone waren de omstandigheden vrij bijzonder. We reden op de zachtere banden, die voor ons juist goed uitpakten en voor andere teams juist minder waren. Maar over het algemeen gezien is er niets veranderd in vergelijking met vorige week. Wij komen qua snelheid nog altijd te kort, met name in de kwalificatie, maar natuurlijk ben ik blij met mijn plek in het kampioenschap. Maar er is nog één plaats hoger. We weten dat we ons nog kunnen verbeteren, zowel uit de auto als de motor valt nog winst te halen", aldus de jonge Nederlander voorafgaand aan de Grand Prix van Spanje, zo lezen we op Verstappen.nl.

Er worden hoge temperaturen voorspeld voor komend raceweekend en dat kan in het voordeel van Red Bull werken, zo onderkende Mercedes-engineer Andrew Shovlin gisteren al. Verstappen rekent zich nog niet rijk. "Voor ons is dat altijd goed. Maar we weten niet hoe het zal gaan met de banden: of die zich goed houden of dat er blaren gaan ontstaan, bij wie dan ook. Dat is afwachten. Om het gat met Mercedes te dichten, zullen we ons hele pakket nog moeten verbeteren."

Uiteraard werd Verstappen ook gevraagd naar de afschaffing van de zogenaamde 'party mode'. "Het zou denk ik goed zijn als we daar vanaf zouden stappen. Want eigenlijk mag je na de kwalificatie ook niets meer wijzigen aan een auto, behalve dat soort dingen als de motorinstellingen. Het zou dus niet onlogisch zijn om dat ook aan banden te leggen."

'Coronarichtlijn horeca slaat de plank finaal mis'

Afgelopen week schreef ik over hoe de KFC in Utrecht omgaat met de coronarichtlijnen en de registratieplicht voor bezoekers. Ondanks dat de twee bezoekersstromen, de mensen die willen blijven eten en mensen die hun bestelling meenemen, niet gescheiden kunnen worden, hoeven alleen de mensen die blijven eten, hun naam en telefoonnummer op te geven.

Na een langdurige mailwisseling met de overheid, is duidelijk geworden dat mensen die hun bestelling meenemen doorgaans niet langer dan vijftien minuten in de ruimte verblijven en dientengevolge hun contactgegevens niet achter hoeven te laten. Volgens de woordvoerder zijn deze maatregelen uitvoerig besproken door het kabinet en is er, ook over deze specifieke situatie, uitvoerig overleg geweest met de Koninklijke Horeca Nederland.

In het vorige artikel stelde ik dat de KFC laks omgaat met de richtlijn, na de mailwisseling met Rijksoverheid, moet ik daar op terugkomen. Het is niet de KFC die laks is, het is de richtlijn die nergens op slaat. Uit de richtlijn: “In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Gasten registreren zich op vrijwillige basis. Als een gast geen toestemming wil geven, kan de toegang tot de horeca niet worden geweigerd. De verkeersstromen moeten goed gescheiden blijven. Onder voorwaarden mogen buiten ‘kuchschermen’ geplaatst worden als alternatief voor de 1,5 meter afstand.”

Even verderop: “Bij het afhalen van eten en drinken vindt geen gezondheidscheck plaats en zijn reserveren, een vaste zitplaats en het registreren van contactgegevens niet nodig. Uiteraard moet er bij afhalen worden voldaan aan de basisregels. Bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden. Het is aan de horecagelegenheid om te bekijken op welke wijze hier invulling aan wordt gegeven. Als mensen ter plekke iets willen eten of drinken (bijvoorbeeld in een fastfoodrestaurant), gelden dezelfde maatregelen als voor alle horecagelegenheden.”

Dat bij een fastfoodrestaurant, zoals de KFC, de afhalers en de gasten in dezelfde wachtrij staan, en dat er vaak geen mogelijkheid is om deze verkeersstromen te scheiden is blijkbaar niet over nagedacht. Ondanks dat er afgelopen week bekend werd dat het meewerken aan het bron- en contactonderzoek minder vrijwillig gaat worden gaat het er bij mij niet in dat er met twee maten gemeten mag blijven worden in fastfoodrestaurants. Of is men echt zo naïef om te denken dat het virus pas na een kwartier besluit om zich in een gastheer te nestelen?

Kamikazepiloot klemgereden op de A7 bij Groningen

De politie heeft afgelopen woensdag op de A7 bij Groningen een 24-jarige inwoner uit Hoogezand aangehouden voor onder andere rijden onder invloed en het plegen van verzet tegen de politie.

Omstreeks 14.00 uur zag een medewerker van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid op de A7 voor zich plotseling allerlei remlichten branden. Vervolgens zag hij dat een personenauto allerlei gevaarlijke manoeuvres uitvoerde waardoor andere weggebruikers gedwongen werden uit te wijken of plotseling te remmen om een aanrijding te voorkomen. De betreffende auto vloog van links naar rechts over de weg en haalde diverse auto’s in via de vluchtstrook. Hij raakte hier en daar zelfs de vangrail en de agent dacht dat hij ook een aanrijding veroorzaakte.

Bijten
Gezien de gevaarlijke situatie besloot de agent, die alleen in een onopvallende auto reed, in te grijpen en de kamikazepiloot tegen de vangrail klem te rijden. Dat lukte, maar toen de agent bij de bestuurder kwam bleek deze totaal niet aanspreekbaar. De man was door het dolle heen, zwaaide met zijn armen en had het schuim op de mond staan. Het was lastig voor de agent om de bestuurder onder controle te krijgen en tegelijkertijd om assistentie van collega’s te vragen. De bestuurder probeerde de agent zelfs te bijten. Gelukkig schoten twee automobilisten die hun auto aan de kant gezet hadden, te hulp. Met vereende krachten lukte het de man onder controle te krijgen.

Bloedmonster
Nadat de bestuurder uiteindelijk onder controle was gebracht werd hij aangehouden en even later door een ambulance ter controle naar het ziekenhuis gebracht. Daar is ook een bloedmonster genomen omdat de man uit Hoogezand vermoedelijk onder invloed van drank en/of verdovende middelen was. Na de controle in het ziekenhuis is hij op het politiebureau gehoord en weer op vrije voeten gesteld. Zijn rijbewijs is ingevorderd en er wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, verkeersgevaarlijk rijgedrag en het plegen van verzet tegen een politieambtenaar.

Op de auto van de verdachte zijn laksporen van een andere auto aangetroffen en even later meldde zich bij de politie de bestuurder van een auto die door de verdachte was aangereden. Omdat de bestuurder inderdaad een andere auto had aangereden en daarbij schade heeft veroorzaakt wordt ook het verlaten van een plaats ongeval ten laste gelegd.

Dankbaar voor hulp
De agent is de twee automobilisten uiterst dankbaar voor de door hun geboden hulp. Het was voor hem alleen moeilijk de man onder controle te brengen. De naam van één van hen is bij de agent bekend en hij zal hem nog persoonlijk bedanken. Hij hoopt dat hij dat ook nog kan doen bij de andere automobilist.

Vrouw (32) ernstig gewond na aanrijding, kinderen ongedeerd

Een 32-jarige bestuurster uit Bergen op Zoom is gisteren rond 12:15 uur op de Markiezaatsweg in Bergen op Zoom ernstig gewond geraakt na een aanrijding met een vrachtwagen. De bestuurster wilde vermoedelijk vanaf de Boulevard-Noord de Markiezaatsweg opgaan en mogelijk zag zij de vrachtwagen over het hoofd waarna de vrachtwagen het portier raakte.

De personenauto kwam aan de overkant van de weg in de sloot terecht. De bestuurster is zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht. Twee kinderen in een kinderzitje op de achterbank bleven ongedeerd. De politie is bezig met een (technisch) onderzoek.

Drenkeling strand IJburg in Amsterdam overleden; strand gesloten

De man die donderdagavond uit het water op het strand van IJburg in Amsterdam is gehaald, is overleden. Dat meldt de politie. Vrienden van de 40-jarige man uit Badhoevedorp sloegen alarm toen hij na een poos zwemmen maar niet uit het water kwam. Een politieboot werd ingeschakeld om de man te zoeken. Direct nadat hulpdiensten hem uit het water haalden, startte de reanimatie.

Het slachtoffer is daarna overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij overleed. De familie is in kennis gesteld. Burgemeester Halsema heeft het strand per direct gesloten vanwege twee ernstige incidenten op een dag. De gemeente verricht onderzoek naar de veiligheid van de zwemlocatie.

Indisch monument in Den Haag doelwit van vandalen

Het Indisch monument in Den Haag, waar jaarlijks de Nationale Indiëherdenking plaatsvindt, is afgelopen nacht door vandalen beklad met teksten als ‘17 augustus 1945' en ‘kami belum lupa’ (betekenis: wij zullen niet vergeten). De actiegroep Aliansi Mera Putih heeft de bekladding opgeëist. Volgend de groep is het "meer dan duidelijk dat deze herdenking in de volledigheid problematisch is."

In een bericht laat de groep het volgende weten: "Hoe kan je het einde van een bezetting herdenken als je tegelijkertijd de bezetting en onderdrukking van niet-witte mensen legitimeert en niet benoemt. Het geweld tegen degenen die het meest en het langst onderdrukt werden was nog lang niet voorbij." Morgen vindt er een kleinschalige herdenking plaats, onder andere in het bijzijn van minister Rutte en koning Willem-Alexander. Het monument wordt momenteel gereinigd door een schoonmaakbedrijf. 

Animal Rights: 'Hitteprotocol faalt voor de dieren!'

Ondanks een ge-update Nationaal Plan voor veetransport bij extreme temperaturen van de NVWA en een wettelijke grens waarboven veetransporten moeten stoppen filmde Animal Rights afgelopen week opnieuw varkens met duidelijke symptomen van hittestress. 

Ondanks het afdak en de externe ventilatoren zagen onderzoekers van Animal Rights woensdag rond het middaguur bij varkensslachter Vion in Boxtel opnieuw varkens die met opengesperde bekken snakken naar lucht en dieren met een snelle oppervlakkige ademhaling. “Je kan de wanhoop in hun ogen zien,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Deel van het probleem in Boxtel is dat vrachtwagens nog steeds her en der op het industrieterrein wachten in de blakend zon tot hun tijdslot bij Vion is aangebroken. De NVWA was gisteren nergens te bekennen.

“Het is duidelijk dat het hitteprotocol in zijn huidige vorm niets doet voor de dieren,” geeft Vermeulen aan. ”De grens van 35 ºC waarboven veetransporten sinds dit jaar wettelijk moeten stoppen, komt voort uit economische en logistieke afwegingen, niet uit de welzijnsbehoeften van de dieren, en ligt voor varkens ruim te hoog.”

Minister Schouten
Al op 4 september 2019 liet minister Schouten de Tweede Kamer weten dat ze de incidenten die zich tijdens de zomer van 2019 hadden voorgedaan waarbij vele dieren zijn gestorven of hebben geleden, niet acceptabel vindt.

Op 1 juli 2020 stuurt Schouten vervolgens een brief naar de Kamer getiteld ‘Dierenwelzijn en hitte’. De belangrijkste verandering die ze aankondigt, is dat er een wettelijke grens komt waarboven geen veetransporten meer plaats mogen vinden. Ze besloot hiertoe in de eerste plaats omdat de vrijwillige afspraken niet werden nagekomen. Dit bleek onder andere uit beelden die Animal Rights ook toen maakte.

De pluimveesector weigerde helemaal om zich aan de vrijwillige afspraken te verbinden.

Hittestress bij varkens
De gekozen temperatuur, dezelfde als in de vrijwillige sectorafspraak, is absurd hoog: 35 ºC. Varkens kunnen slecht tegen hitte; ze zweten namelijk niet. In de natuur lossen ze dat op door modderbaden te nemen, maar de onnatuurlijke situatie in de stallen en transportwagens geeft die mogelijkheid niet.

Bovendien lijden selectief doorgefokte vleesvarkens meer dan hun soortgenoten in het wild. Varkens gebruiken vooral hun neus om overtollige warmte af te dragen aan de omgeving. Echter, het doorfokken voor sneller groeiende en meer biggen producerende varkens heeft geleid tot steeds zwaardere varkens met, in verhouding, kleinere longen én een kortere snuit.

Voor een ‘vleesvarken’ van 100 kg, het gewicht waarop ze naar de slacht gaan, ligt de bovengrens van de comfortzone op 21 ºC, de bovenste kritieke temperatuur ligt op < 24 ºC.

Indien de omgevingstemperatuur binnen de temperatuur comfortzone valt, hoeft het varken zich niet aan te passen om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Tussen de bovengrens van de comfortzone en bovengrens van de kritieke temperatuur kan het varken met verbruik van energie zijn temperatuur handhaven.

Als het dier zich niet meer voldoende kan aanpassen om de lichaamstemperatuur te handhaven, dus wanneer de temperatuur hoger wordt dan de bovenste kritieke temperatuur, zal het dier last krijgen van hittestress. Ze gaan sneller en oppervlakkiger ademen en de hartslag en bloeddruk lopen op. Ook gaan ze bij hitte minder eten en rollen de normaal zindelijke dieren in hun eigen mest ter afkoeling. Uiteindelijk worden ze sloom en lethargisch. De oververhitte dieren worden gevoeliger voor infecties en er komen meer miskramen voor bij zeugen.

Als de temperatuur te hoog oploopt, zal het dier sterven als gevolg van uitdroging, een verstoorde mineralenbalans, vergiftiging vanuit de darmen of hartstilstand. Artikel 3 van de Transportverordening bepaald dat het verboden is om dieren op die wijze te vervoeren of te laten vervoeren dat het risico bestaat dat hen waarschijnlijk letsel of onnodig lijden wordt berokkend. “De situatie zoals op woensdagmiddag gefilmd bij Vion is dus illegaal,” zegt Vermeulen.

Dubbele moraal
Terwijl in de samenleving een terechte bekommernis leeft om huisdieren die tijdens warme zomerdagen opgesloten zitten, bijvoorbeeld in geparkeerde auto’s of op flatbalkons, worden miljoenen landbouwdieren die lijden in veel te warme en krappe stallen en vrachtwagens vergeten. Animal Rights hekelt deze dubbele moraal en soortdiscriminatie.

Halfjaarcijfers NS: Nettoverlies van 185 miljoen, afspraken over aanvullende steun voor ov-sector noodzakelijk

NS rapporteert in de eerste helft van 2020 voor het eerst sinds jaren een nettoverlies: € 185 miljoen, dat blijkt uit de halfjaarcijfers over 2020. Het nettoverlies wordt - naast een negatief resultaat uit bedrijfsactiviteiten van € 52 miljoen – voor een groot deel veroorzaakt door een afboeking van een latente belastingvordering voor de activiteiten in Nederland van € 107 miljoen. Dit is nodig nu de winstverwachting in Nederland fors naar beneden is bijgesteld. Zonder de financiële steunmaatregelen vanwege COVID-19, komt NS in de eerste helft van 2020 uit op een negatief onderliggend resultaat van € 1.078 miljoen. (2019: € 96 miljoen positief).

De halfjaarcijfers worden gepubliceerd, terwijl de vlag bij NS op halfstok hangt vanwege het noodlottige treinongeval in Schotland, waarbij een trein van NS-dochter Abellio ScotRail betrokken was. Dit terwijl het trieste ongeval bij Hooghalen iedereen nog helder voor de geest staat. Roger van Boxtel, president-directeur van NS: “We hebben in Schotland drie dodelijke slachtoffers te betreuren, waaronder de machinist en de conducteur. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun geliefden. Namens alle NS’ers betuig ik mijn medeleven aan de betrokken reizigers en de collega’s in Schotland.”

Negatief financieel resultaat door daling in reizigersaantallen
De oorzaak van het negatieve resultaat uit bedrijfsactiviteiten is de enorme daling van reizigersaantallen door COVID-19 in vooral Nederland. Ook in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland lieten de reizigersaantallen een vergelijkbare ontwikkeling zien. Er is grote onzekerheid over de ontwikkeling van het aantal reizigers als gevolg van COVID-19 op zowel korte als lange termijn. Ook de eventuele steun van de overheid en de hoogte daarvan is nog onzeker. Daarom kan er geen betrouwbare inschatting worden gemaakt van de eventuele verlieslatendheid van de verschillende concessiecontracten die NS uitvoert in zowel Nederland als het buitenland. Vooral voor de Nederlandse hoofdrailnetconcessie laten de meest relevante scenario’s een waardevermindering zien die kan oplopen tot € 2 miljard. Gezien de grote onzekerheden is er geen bijzondere waardevermindering op de Nederlandse concessie verwerkt in de halfjaarcijfers.

Spreiden noodzakelijk, aangepaste abonnementen voor thuiswerkers
Roger van Boxtel, president-directeur NS: “Dit najaar zetten we alles op alles om er weer voor meer reizigers te zijn op een manier die in Coronatijden logisch en verantwoord is. Na de zomer komen er nieuwe abonnementen die aantrekkelijk zijn voor forensen die door Corona voorlopig vaker thuiswerken. Voor een toename van het aantal reizigers, is gespreid reizen essentieel. Naast afspraken met het onderwijs, zijn we hierover met grote zakelijke klanten in gesprek. Door ander reisgedrag en economische krimp is de verwachting dat pas na 2024 de reizigersaantallen weer op het niveau van 2019 zijn, terwijl de vaste kosten gewoon doorlopen. De Nederlandse ov-sector moet zich aanpassen, maar gaat het niet redden zonder verdere steun.”

Forse daling van het aantal reizigers
De uitgebreide NS-dienstregeling biedt reizigers ruimte en de mogelijkheid om – ook in Coronatijd – verantwoord en prettig te reizen. De  terugkeer van de reiziger in de tweede helft van het jaar is erg onzeker. Direct na de aankondiging van maatregelen door de Nederlandse regering op 12 maart jl., daalden de reizigersaantallen naar ongeveer 10% van de oorspronkelijke reizigers in de trein. Na de versoepeling van de maatregelen en terugkeer naar de reguliere dienstregeling is dit aantal toegenomen tot ongeveer 40%. Dit herstel is voornamelijk het gevolg van terugkeer van de sociaal-recreatieve reizigers en in mindere mate van forensen, omdat een groot deel van hen nog thuis werkt. NS gaat er van uit dat het aantal reizigers niet snel herstelt. De terugkeer van de forens is daarvoor cruciaal. Het reizigersaantal uit het recordjaar 2019 wordt de komende jaren naar verwachting niet meer gehaald.

Minder metingen, minder prestatiecijfers
In de eerste helft van recordjaar 2019 was 88% van de NS-reizigers tevreden. Door de beperkingen als gevolg van Corona, kon NS dit jaar geen gedegen onderzoek doen en kunnen we geen cijfers over reizigerstevredenheid publiceren. Tot en met februari van dit jaar was 89% van de NS-reizigers tevreden. 92,8% van de reizigers kwam in de eerste helft van 2020 op tijd, vergelijkbaar met de 92,9% van de reizigers vorig jaar. Door de lage reizigersaantallen in de gemeten maanden – met soms maar 10% van de oude reizigersaantallen - zegt dit cijfer nu weinig. De zitplaatskans in de spits kwam over de gehele eerste helft van 2020 uit op 95,7%. De zitplaatskans in de trein komt tijdens de ‘Coronamaanden’ uit op 100%. Dit opmerkelijke cijfer is het gevolg van het feit dat NS is blijven rijden om Nederland bereikbaar te houden. Dit terwijl het aantal reizigers als gevolg van Corona flink daalde.

Financiën
Hoewel de omzet in de eerste twee en een halve maand van 2020, voor Covid-19, volgens verwachting ontwikkelde, heeft NS over het eerste half jaar zonder steunmaatregelen te maken met een forse omzetdaling van € 900 miljoen. Inclusief de verwerking van de Nederlandse beschikbaarheidsvergoeding voor de eerste helft van 2020 (€ 351 miljoen) en de steun in het Verenigd Koninkrijk (€ 703 miljoen), stijgt de omzet wel door de start en vervolgfase van eerder gegunde concessie in het buitenland. De omzet voor de NS Groep komt over de eerste helft van 2020 uit op € 3.318 miljoen (2019: € 3.156 miljoen)

In Nederland daalden de opbrengsten met € 188 miljoen naar € 1.394 miljoen (2019: € 1.582 miljoen). De reizigersopbrengsten zijn als gevolg van COVID-19 gedaald met € 467 miljoen. De opbrengsten uit activiteiten op de stations daalde met ruim € 72 miljoen, voornamelijk veroorzaakt door lagere opbrengsten uit de retailactiviteiten en de OV-fiets. In de omzet in Nederland is de beschikbaarheidsvergoeding van € 351 miljoen opgenomen. Deze dekt een deel van het verlies aan reizigersopbrengsten als gevolg van de Covid-19 pandemie over de periode maart-juni 2020, met een compensatie van 93% van de kosten onder aftrek van de gerealiseerde opbrengsten. De beschikbaarheidsvergoeding is nog niet definitief vastgesteld en er is nog geen vergoeding uit deze regeling ontvangen. Voor de activiteiten op de stations verwacht NS voor de periode maart – juni een tegemoetkoming in de loonkosten van € 9 miljoen.

De opbrengsten van Abellio UK groeien naar € 1.584 miljoen (2019: € 1.322 miljoen), inclusief de aanvullende steun van € 703 miljoen. Deze groei wordt met name veroorzaakt door de in augustus 2019 gestarte concessie East Midlands. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn de reizigersaantallen na de aankondiging van maatregelen door de regering gekelderd naar nog geen 10% van het normale niveau. Sinds de versoepeling van de maatregelen in juli is het reizigersvolume gegroeid naar ongeveer 20% van het normale niveau. De regering in het Verenigd Koninkrijk reageerde snel en adequaat door het omzetrisico over te nemen en een vergoeding beschikbaar te stellen. De Britse regeling is ruimhartiger dan in Nederland en dekt voor de periode 1 maart – 20 september 2020 100% van de kosten vermeerderd een kleine managementvergoeding ter dekking van de kosten van het hoofdkantoor en algemene management van Abellio UK.

De opbrengsten van Abellio Duitsland groeien met € 88 miljoen naar € 340 miljoen (2019: € 252 miljoen). Deze groei wordt vooral gerealiseerd door de start van de concessies Stuttgarter Netz en S-Bahn Rhein-Ruhr in de tweede helft van 2019.

Het resultaat uit bedrijfsactiviteiten (EBIT) komt, mede door de steunmaatregelen, in de eerste helft van 2020 uit op € 52 miljoen negatief (2019 € 120 miljoen positief). Het onderliggend resultaat uit bedrijfsactiviteiten over de eerste helft 2020 is uitgekomen op € 1.078 miljoen negatief vergeleken met € 96 miljoen positief over de vergelijkbare periode in 2019. De bijzondere posten in de eerste helft van 2020 hebben voornamelijk betrekking op de steunmaatregelen in het kader van de Covid-19 pandemie in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

NS rapporteert een nettoverlies van € 185 miljoen over het eerste halfjaar van 2020, vergeleken met een nettowinst van € 94 miljoen in 2019. Het verlies van € 185 miljoen wordt naast het negatieve bedrijfsresultaat van € 52 miljoen vooral veroorzaakt door een belastinglast van € 108 miljoen wat het gevolg is van de afwaardering van de latente belastingvordering van € 107 miljoen omdat de toekomstige winstgevendheid van de activiteiten van NS in Nederland voor de komende 6 jaar onvoldoende is om deze latente belastingvordering te realiseren.

Mede dankzij de steunmaatregelen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk en de financiële positie van NS bij de start van de Corona crisis verwacht NS voor de komende periode voldoende financiering te kunnen aantrekken om de continuïteit te kunnen handhaven.

Verwachtingen
Voor Nederland heeft de overheid een beschikbaarheidsvergoeding tot 31 december 2020 toegezegd. Over een regeling voor de periode daarna bestaat op dit moment nog geen enkele duidelijkheid terwijl NS er wel van uitgaat dat de reizigersaantallen en daarmee samenhangende opbrengsten fors achter zullen blijven.

Als gevolg van Covid-19 zijn de financiële verwachtingen somber, maar realistisch. Vanwege de neerwaarts bijgestelde verwachtingen van de opbrengsten voor de lange termijn moet NS zich aanpassen om in 2024 financieel weer gezond te zijn. Bij de maatregelen wil NS dat het treinkaartje betaalbaar blijft. NS kijkt naar een besparingspakket binnen de Nederlandse organisatie van € 1,4 miljard over de periode tot aan 2025. Daarnaast is steun van de overheid noodzakelijk, al dan niet in de vorm van een beschikbaarheidsvergoeding, voor de periode na 31 december 2020, om de crisis al gevolg van de Covid-19 pandemie te doorstaan.

Ook voor de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk bestaat momenteel onzekerheid als gevolg van Covid-19. Met betrekking tot de regelingen na 20 september worden momenteel besprekingen gevoerd.

Voor Duitsland verwachten we in de tweede helft van het jaar duidelijkheid over aanvullende compensatie voor de sector van het regionale treinverkeer die nodig is om tot een sluitende exploitatie te komen van de verschillende concessies in Duitsland. De aanvullende compensatie is nodig door extra kosten die het gevolg zijn van een nieuwe CAO die van kracht is en het tekort aan machinisten op de Duitse arbeidsmarkt. Tevens is het van belang dat het boeteregime wordt aangepast voor het verlies aan punctualiteit wat het directe gevolg is van de toegenomen werkzaamheden aan het Duitse spoor. Deze zijn dus niet te beïnvloeden door de vervoerder. Mochten deze afspraken niet worden gerealiseerd, dan is het waarschijnlijk dat bepaalde concessies over de resterende periode verlieslatend worden.

Al ruim 5 miljoen euro gedoneerd voor Beiroet

Zojuist is de actiedag van Giro555 van start gegaan in Studio 47 te Hilversum. Nederlanders hebben tot nu toe €5.009.477,00 gestort op Giro555 voor noodhulp aan de slachtoffers van de explosie in Beiroet. “Een prachtig start van de actiedag. Laten we alles op alles zetten om dit bedrag vandaag nog flink te laten stijgen, zodat we nog veel meer slachtoffers van de ramp kunnen helpen.’’ zegt Garance Reus-Deelder, actievoorzitter van Giro555. Er kan gedoneerd worden op de website van Giro555 of tot vanavond 24.00 uur gebeld worden met 0800-1112.

De gevolgen van de ramp worden steeds duidelijker. Ruim 220 mensen hebben de ramp niet overleefd, 6000 mensen raakten gewond, waarvan 1000 kinderen, en ruim 300.000 mensen zijn dakloos geworden door de ramp. Minder dan de helft van de gezondheidscentra functioneren op dit moment volledig en in de ziekenhuizen zijn er 500 bedden minder beschikbaar dan normaal. Volgens de actievoorzitter is de hulpverlening goed op gang. De hulp wordt nu opgeschaald: de organisaties aangesloten bij Giro555 bieden met het tot nu toe ingezamelde geld doorlopend noodhulp. Ze helpen ook met psychische hulp en met het repareren van de huizen zodat deze weer bewoonbaar te maken.

De correspondent van Giro555, Marcel van der Steen onderstreept vanuit Libanon het belang van meer hulp. "Ik ontmoette een Syrisch gezin dat vluchtte voor de oorlog en een veilig onderkomen vond in Beiroet. Zij leefden al onder zware omstandigheden en zijn met deze klap letterlijk álles kwijtgeraakt. Er is geen overheid of baas die hen opvangt. Sarah, hun tienjarige dochter, heb ik niets kunnen vragen over de explosie, omdat ze steeds maar weer opnieuw in huilen uitbarstte; duidelijk getraumatiseerd. Iedereen die ik hier spreek, of dat nou vluchtelingen zijn of Libanezen of internationale hulpverleners; iedereen is geraakt en heeft in meer of mindere mate een trauma opgelopen. Het is verschrikkelijk om te zien. Ik hoop dat Nederland gul geeft vandaag. De donaties worden hier direct omgezet in juist díe noodhulp die zo keihard nodig is” aldus Marcel van der Steen.

Tot middernacht kan de actiedag via de NPO, Facebook en Youtube live worden bekeken. In de livestream zullen optredens te zien zijn van Nederlandse artiesten, zoals Leonie Jansen en Carel Kraayenhof. Een Libanese kok maakt traditionele gerechten. Ook zal worden geschakeld met journalist en presentator Danny Ghosen, Giro555 correspondent Marcel van der Steen en andere Nederlanders in Beiroet. Verder zullen Libanezen, Libanonkenners, hulpverleners in de uitzending reflecteren op de situatie in de door de explosie getroffen Beiroet. In het actiecentrum zal een klein belpanel zijn van bekende Nederlanders met o.a. Giel Beelen, Klaas van Kruistum en Jörgen Raymann.

Giro 555 ‘Collectebus’
De Giro555-Collectebus is vanmorgen vertrokken vanuit het actiecentrum en rijdt met bekende Nederlanders door verschillende Nederlandse provincies. De bus doet Blaricum, Almere Strand, Naarden, Bussum en Utrecht Leidsche Rijn aan. Bekende Nederlanders, zoals Natasja Froger en YouTuber Thomas van de Vlugt zullen geld ophalen voor Giro555 en spreken onderweg met Libanezen en mensen die in actie komen voor Giro555. Aan het eind van de dag zal de bus terugkeren naar Hilversum waar rond 23 uur de bekendmaking zal zijn van de eindstand van Samen in Actie voor Beiroet.

Giro555
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan International Nederland, Terre des Hommes, World Vision.

Opnieuw rellen in Den Haag, meer dan 20 arrestaties

In de nacht van donderdag 13 op vrijdag 14 augustus veroorzaakte een groep relschoppers opnieuw zware overlast in de omgeving Vaillantlaan/Hoefkade in Den Haag. Op last van de burgemeester werd een noodbevel van kracht. De groep gooide onder andere stenen en zwaar vuurwerk naar de politie. Van twee politievoertuigen sneuvelde een ruit. De politie verrichtte meer dan 20 aanhoudingen.

Vroeg in de avond liepen buurtpreventieteams, jongerenwerkers, buurtvaders en wijkagenten samen door de wijk om in gesprek te gaan met bewoners en de jeugd op straat. De sfeer was goed tot het moment dat tientallen jongeren zich rond 23:00 uur verzamelden en agenten bekogelen met eieren, stenen en zwaar vuurwerk. Ook werd er een vuilcontainer in de brand gestoken. Rond 02:30 uur bekogelde een grote groep jongeren agenten met stenen vanaf de daken. Ook hierbij werden aanhoudingen verricht.

Noodbevel
Wegens ernstige verstoringen van de openbare orde gaf burgemeester Jan van Zanen rond middernacht een noodbevel af. Het noodbevel was van kracht voor het gebied Hoefkade-Vaillantlaan.

Aanhoudingen
De Mobiele Eenheid (ME) ging de wijk in om de openbare orde te herstellen. Hierbij werden er gedurende de nacht meer dan 20 verdachten aangehouden voor opruiing, belediging, openlijke geweldpleging en het negeren van het noodbevel. Ook hielden agenten een verdachte aan die een agent mishandelde.

Op social media circuleert een filmpje van een aanhouding van een bestuurder van een witte personenauto door een motoragent. De motoragent gebruikte hierbij zijn wapenstok. De verdachte maakte diverse verkeersovertredingen en werkte niet mee aan zijn aanhouding.

Vernielingen politievoertuigen
Een surveillancevoertuig reed over de Koningsstraat naar een melding toen plotseling iemand een verkeersbord door de autoruit gooide. Later op de avond sneuvelde een autoruit van de politiekraan, die in de omgeving reed. De politie onderzoekt de vernielingen.

FOK! Wat een weer: kans op stevige regen en onweersbuien

In de zuidelijke helft begint de ochtend met zonnige perioden en is het op de meeste plaatsen droog, wel kan het eerst nog wat nevelig zijn. In de noordelijke helft is er aanvankelijk vrij veel bewolking en kunnen er de komende uren nog enkele regen- of onweersbuien voorkomen. In de loop van de ochtend ontstaan er overal stapelwolken die in de middag op meerdere plaatsen uitgroeien tot onweersbuien, waarbij plaatselijk veel regen kan vallen. Ook hagel en windstoten zijn mogelijk. De maximumtemperatuur ligt tussen 25°C aan de kust en plaatselijk 29°C in het zuidoosten. De wind is zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen, in het noordelijk kustgebied staat er een matige noordoostenwind.

In de nacht naar zaterdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Een lokale (onweers)bui is niet uit te sluiten. In opklaringen kan ook vrij gemakkelijk nevel of een mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 19°C. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen, in het noorden staat er een matige noordoostenwind.

Zaterdag overdag is het wisselend bewolkt en vooral in de middag kunnen er weer enkele regen- en onweersbuien ontstaan. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 23°C vlak langs de kust tot lokaal 27°C in het oosten en zuidoosten. De wind blijft veranderlijk en zwak, in het noorden noordoostelijk en matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Dreigende wolken afgelopen dinsdag boven Haps (Foto: Charged)
Dreigende wolken afgelopen dinsdag boven Haps (Foto: Charged) 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Nieuwe besmetting en verdenkingen COVID-19 bij nertsenbedrijven

Bij een nertsenbedrijf in Ven-Zelderheide (gemeente Gennep) is een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met ongeveer 1.800 moederdieren. Tevens zijn er verdenkingen van infecties bij twee nertsenbedrijven, waarvan de definitieve uitslag vandaag wordt verwacht. De besmetting van het bedrijf in Ven-Zelderheide is aan het licht gekomen door middel van het early warning monitoringssysteem waarbij wekelijks kadavers worden getest op het virus. Het bedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd. In totaal zijn nu 30 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Op 29 bedrijven waar eerder SARS-CoV-2 is vastgesteld zijn alle dieren geruimd.

Maatregelen
Ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben samen met de sector pelsdierhouderij en deskundigen het hygiëneprotocol aangescherpt. Ook geldt er een landelijk vervoersverbod en wordt door de Faculteit Diergeneeskunde diepgaander onderzoek gedaan naar mogelijke besmettingsroutes.

Daarnaast heeft het OMT-Z – op verzoek van de ministers De Jonge en Schouten – op 16 juli advies gegeven over de situatie bij nertsenbedrijven. Het risico van nertsenbedrijven op de volksgezondheid was volgens het OMT-Z toen onveranderd. Bedrijven dienen zich wel strikt aan de aangescherpte maatregelen te houden om introductie van het virus te voorkomen. Dat betreft de plicht om bezoekers te registreren, de hygiënemaatregelen (zoals het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen) toe te passen en het testregime voor verzorgers met COVID-19 klachten op te volgen. Ook zal het beleid over het testen van medewerkers op nertsenbedrijven nader worden uitgewerkt in samenwerking met de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).

Vervolgadvies OMT-Z
In het advies van 16 juli sprak het OMT-Z de verwachting uit dat door het afgenomen aantal contactmomenten tussen mensen en nertsen na afronding van de intensieve handelingen in juli, én door de recente aanscherpingen van het hygiëneprotocol en het preventief gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen op niet-besmette bedrijven, het risico op besmetting van bedrijven zal afnemen. Het duurt echter even om het effect na volledige implementatie van deze maatregelen te kunnen beoordelen. Het OMT-Z verwachtte dat naar grove schatting nog 6-12 bedrijven besmet zouden kunnen raken in de 3-4 weken na 17 juli. Met deze nieuwe besmetting zijn dat er nu vijf.

Wanneer er na half augustus nog nieuwe besmettingen zijn, adviseerde het OMT-Z om nertsenbedrijven preventief te ruimen, mits de situatie met de verspreiding van het virus onder mensen vergelijkbaar is met half juli. Ook stelde het OMT-Z dat als de situatie met de verspreiding van het virus onder mensen in Nederland verandert, dit opnieuw zal moeten worden afgewogen. Het kabinet neemt dit advies als uitgangspunt. Omdat het al bijna half augustus is, vraagt het kabinet het OMT-Z in een vervolgadvies om nader in te gaan op de risicobeoordeling en geëigende effectieve maatregelen in het licht van de volksgezondheid.

Stoppersregeling
Het Rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 stoppen nertsenhouderijen conform het wettelijk verbod sowieso hun activiteiten.

Coronacrisis leidt tot ongekende daling aantal banen

In het tweede kwartaal van 2020 waren er 322.000 banen minder dan een kwartaal eerder, een afname van 3,0 procent. Dit cijfer geeft nog een geflatteerd beeld van de ontwikkeling van de werkgelegenheid, omdat als gevolg van de coronacrisis in een deel van de banen niet of minder gewerkt kon worden. Geraamd wordt dat het daadwerkelijk aantal gewerkte uren in het tweede kwartaal 6,1 procent lager lag dan in het eerste kwartaal. Tegelijkertijd steeg het aantal werklozen met 72.000 (+26 procent) naar 349.000. Aan het einde van het tweede kwartaal waren er 26.000 vacatures minder dan een kwartaal eerder. In een half jaar tijd is het aantal openstaande vacatures met 30 procent afgenomen. Dit meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers over de arbeidsmarkt.

Tot en met het eerste kwartaal van 2020 nam het aantal banen nog gestaag toe en liep het aantal werklozen terug. Het dieptepunt na de vorige economische crisis werd bereikt in het eerste kwartaal van 2014. Sindsdien nam het aantal banen met 1,1 miljoen toe tot recordhoogte en daalde het aantal werklozen van bijna 700.000 tot 277.000 in het eerste kwartaal van 2020. Ook het aantal vacatures bereikte eind 2019 nog een recordstand van 286.000.

Als gevolg van de coronacrisis is de situatie op de arbeidsmarkt nu omgeslagen. Door de afname van het aantal openstaande vacatures en het oplopend aantal werklozen is de spanning op de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal afgenomen tot 57 vacatures per 100 werklozen. Een kwartaal eerder waren dat er nog 81.

Recorddaling aantal banen
Het totale aantal banen, van zowel werknemers als zelfstandigen, kwam in het tweede kwartaal uit op 10 531.000. Ten opzichte van het eerste kwartaal is dat een recorddaling van 322.000 banen, een afname van 3,0 procent. De banengroei van de afgelopen twee jaar wordt daarmee in een klap tenietgedaan.

In de banencijfers zijn alle banen meegeteld, voltijd en deeltijd. De cijfers zijn inclusief de banen van mensen die vanwege de coronacrisis niet of minder kunnen werken, maar wel krijgen doorbetaald. Een dergelijke voorziening wordt vergemakkelijkt door de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkgelegenheid (NOW), die in verband met de coronacrisis is ingesteld om baanverlies en werkloosheid te beperken.

Afname veroorzaakt door flinke daling aantal werknemersbanen
Het aantal werknemersbanen daalde met 334.000 (-3,9 procent). Het totaal kwam daarmee op 8 225.000. Het aantal banen van zelfstandigen nam nog wel toe met 12.000 naar 2 306.000. Dat is een kleinere groei dan in het eerste kwartaal (21.000).

Enkele bedrijfstakken flink getroffen door de coronacrisis
Het aantal banen bij de uitzendbureaus daalde met 130.000 van het eerste op het tweede kwartaal, een daling van 17 procent. Zo’n grote daling is nooit eerder voorgekomen. Het aantal banen schiet met deze daling onder het niveau van het tweede kwartaal van 2015, toen de arbeidsmarkt zich nog aan het herstellen was van de economische crisis.

Ook in de bedrijfstakken handel, vervoer en horeca en zakelijke dienstverlening (exclusief uitzendbureaus) was de daling fors. Daar gingen respectievelijk 123.000 en 28.000 banen verloren. Naar verhouding was ook de daling in de kleinere bedrijfstak cultuur, recreatie en overige diensten aanzienlijk, 17.000.

De enige bedrijfstakken die nog een lichte banengroei kenden, waren de overheid (2.000), en informatie en communicatie (1.000).

Veel minder uren gewerkt
Vanwege de steunmaatregelen van de overheid is het banenverlies nog relatief beperkt gebleven. In deze banen werden echter aanzienlijk minder uren gewerkt dan gebruikelijk. Het daadwerkelijk aantal gewerkte uren in het tweede kwartaal lag, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 6,1 procent lager dan in het eerste kwartaal. Ook in het eerste kwartaal was het aantal gewerkte uren al met 1,4 procent afgenomen. In totaal werkten werknemers en zelfstandigen in het tweede kwartaal 3,2 miljard uur.

Minder flexwerknemers
In het tweede kwartaal hadden 1,7 miljoen werknemers een flexibele arbeidsrelatie. Dat zijn er 272.000 minder dan in het tweede kwartaal van 2019. De daling deed zich voor bij vrijwel alle groepen flexwerknemers. Vooral het aantal uitzendkrachten nam relatief veel af. Het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie is in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar met 157.000 toegenomen. Zie ook het nieuwsbericht In tweede kwartaal 2020 alleen afname flexwerknemers. 

Verdere afname van aantal openstaande vacatures
Eind juni 2020 was het aantal openstaande vacatures afgenomen tot 200.000, 26.000 minder dan een kwartaal eerder. In het voorgaande kwartaal was het aantal vacatures al teruggelopen met 60.000. Hierdoor is het totaal aantal openstaande vacatures in een half jaar tijd afgenomen met 30 procent. Wel ligt het aantal vacatures nog boven het langjarige gemiddelde van ongeveer 165.000.

Dat het aantal openstaande vacatures afneemt, betekent niet dat er geen nieuwe vacatures ontstaan. Ook in het tweede kwartaal ontstonden er 217.000 nieuwe vacatures. Dat is het laagste aantal sinds eind 2015, maar het is nog wel ongeveer gelijk aan het langjarige gemiddelde. Anderzijds werden er 243.000 vacatures vervuld (inclusief vervallen vacatures). Het aantal vervallen vacatures was met ongeveer 33.000 hoger dan gebruikelijk. Doorgaans is dit minder dan 20.000 in een kwartaal.

Minder vacatures in alle bedrijfstakken
Eind juni stonden de meeste vacatures open in de handel (38.000), de zorg (33.000) en de zakelijke dienstverlening (33.000). Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.

In vergelijking met eind 2019 daalde het aantal vacatures in alle bedrijfstakken. De daling was in de eerste helft van 2020 het grootst in de handel (20.000 vacatures minder dan per eind 2019), gevolgd door de horeca (-14.000) en de zakelijke dienstverlening (-13.000).

Relatief gezien nam het aantal openstaande vacatures het meest af in de horeca (-59 procent). Ook in de bedrijfstakken vervoer en opslag en de cultuur, recreatie en overige diensten halveerde het aantal openstaande vacatures. De afname was het kleinst in het openbaar bestuur (-9 procent).

In het tweede kwartaal was de afname van het aantal vacatures minder sterk dan in het eerste kwartaal. Ook nu liep het aantal vacatures terug in alle bedrijfstakken, behoudens twee kleinere bedrijfstakken, waar het aantal vacatures stabiliseerde. Ook in de horeca was de terugloop in het tweede kwartaal beperkt. In de zakelijke dienstverlening gingen in het tweede kwartaal de meeste vacatures verloren (-6duizend).

Vacaturegraad neemt af
De vacaturegraad nam in het tweede kwartaal af naar 24. Dit verhoudingsgetal geeft aan hoeveel vacatures er zijn per.000 banen van werknemers. Een jaar eerder bereikte de vacaturegraad nog zijn hoogste stand, met 34 vacatures per.000 banen.

De vacaturegraad blijft het hoogst in de bedrijfstak informatie en communicatie. Eind juni waren er in deze bedrijfstak 43 vacatures op.000 werknemersbanen. De vacaturegraad is met 13 vacatures per.000 banen het laagst in het onderwijs. Dat is opmerkelijk omdat zich aan het begin van de schoolvakanties in de zomer meestal een piek voordoet in het onderwijs.

Werkloosheid uitzonderlijk snel gestegen
In het tweede kwartaal van 2020, het kwartaal nadat de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus van kracht werden, is het aantal werklozen gestegen van 277.000 naar 349.000. Het gaat om mensen zonder betaald werk die hier recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn om aan de slag te gaan (volgens de definitie van de International Labour Organization, ILO). Het werkloosheidspercentage nam toe van 3,0 naar 3,8. Een dergelijke snelle kwartaalstijging van zowel het aantal werklozen als het werkloosheidspercentage deed zich niet eerder voor in de reeks met kwartaalcijfers die het CBS vanaf het verslagjaar 2003 samenstelt.

De ontwikkeling van de werkloosheid is het resultaat van een aantal omvangrijke stromen. Er komen werklozen bij doordat werkenden hun baan verliezen en doordat mensen die eerder niet actief waren op de arbeidsmarkt (niet-beroepsbevolking) op zoek gaan naar werk. Omgekeerd vermindert het aantal doordat werklozen werk vinden of zich terugtrekken van de arbeidsmarkt.

In het tweede kwartaal werden er voor het eerst sinds begin 2014 weer meer werkenden werkloos dan er werklozen een baan vonden: 128.000 werkenden werden werkloos, terwijl 55.000 werklozen een baan vonden. Daarmee steeg het aantal werklozen met ruim 70.000. In dezelfde periode was het aantal mensen dat de arbeidsmarkt op kwam en werkloos werd even groot als het aantal werklozen dat de arbeidsmarkt verliet. Tegenover de 125.000 personen die toetraden tot de arbeidsmarkt en werkloos werden, stonden 125.000 werklozen die zich terugtrokken van de arbeidsmarkt.

Langdurige werkloosheid wel verder gedaald
Het aantal langdurig werklozen, degenen die al een jaar of langer op zoek zijn naar werk, is verder gedaald naar 69.000 in het tweede kwartaal van 2020. Dat zijn er 25.000 minder dan een jaar eerder. Dit aantal daalde doordat er minder langdurig werklozen bij kwamen dan er stopten met zoeken of werk vonden. Het percentage van alle werklozen die een jaar of langer op zoek zijn naar werk, nam flink af van 31 procent in het tweede kwartaal van 2019 naar 20 procent in het afgelopen kwartaal. Dat komt vooral door de forse toename van het aantal kortdurend werklozen.

Meer arbeidspotentieel onbenut
De werkloosheidscijfers volgens de ILO-definitie omvatten niet alle mensen zonder werk die recent naar werk hebben gezocht of die direct zouden kunnen beginnen. Bovendien blijven deeltijdwerkers die meer uren willen werken buiten beschouwing. Het CBS brengt ook deze deelgroepen van het zogenoemde onbenut arbeidspotentieel in kaart. In het tweede kwartaal van 2020 bestond dit uit 1,2 miljoen mensen, 163.000 meer dan een jaar eerder. Hiermee is het onbenut arbeidspotentieel voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2014 weer gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Het onbenut arbeidspotentieel bestaat uit vier deelgroepen. Het ging in het tweede kwartaal naast 349.000 werklozen (niet-seizoengecorrigeerd) om 285.000 mensen die direct beschikbaar waren voor werk, maar niet recent hebben gezocht, en om 144.000 mensen die niet beschikbaar waren, maar wel hebben gezocht. De vierde groep bestaat uit 406.000 onderbenutte deeltijdwerkers. In tegenstelling tot de andere groepen hebben zij wél betaald werk. Zij werken echter minder dan 35 uur per week in de hoofdbaan, willen meer uren werken en zijn hier ook direct voor beschikbaar.

De stijging van het onbenut arbeidspotentieel in het tweede kwartaal komt niet alleen door het toegenomen aantal werklozen, maar ook door een toename van het aantal onderbenutte deeltijdwerkers en het aantal personen dat direct beschikbaar is voor werk maar niet recent heeft gezocht.

Politie schiet man met mes neer, man overlijdt

Op de Honselersdijkstraat in Amsterdam hebben agenten donderdagmiddag een man met een mes neergeschoten die zichzelf en agenten bedreigde. Na het schietincident zijn agenten direct gestart met reanimeren, helaas heeft dat niet mogen baten en is de man komen te overlijden. Het betreft een 23-jarige man met de Duitse nationaliteit. Zoals gebruikelijk bij incidenten waarbij de politie geweld heeft toegepast en betrokkenen ernstig letsel hebben opgelopen of zijn overleden, doet de Rijksrecherche onderzoek.

Rond 16:30 uur zaten agenten een man lopen in de omgeving van de Honselersdijk. Hij had een mes in zijn handen. Op aanspreken van de agenten reageerde hij niet. De man dreigde vervolgens zichzelf met het mes te verwonden. Meerdere pogingen om op hem in te praten mislukten . De man liep ondanks herhaaldelijk waarschuwen toch op de agenten af. Deze probeerden hem aan te houden, waarna de man om zich heen begon te steken. Hierop zagen de agenten zich genoodzaakt te schieten. Ondanks reanimatie overleed de man.

De Rijksrecherche roept mensen op die getuige waren en videobeelden hebben deze te delen met het onderzoeksteam door contact op te nemen met de Rijksrecherche via 0900-8844.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.