FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 17 juni 2020

'Uncle Ben's de schappen uit'

Het lijkt erop dat de schappen in de Nederlandse supermarkten een stuk blanker gaan worden. Voedselgigant Mars is namelijk van plan om het alom bekende rijst- en sauzenmerk 'Uncle Ben's' uit de schappen te halen. Vanwege 'gevoeligheden'.


Uncle Ben's (Foto: Ilya S. Savenok/Getty Images for Uncle Ben's)

Mars weet nog niet precies wanneer wijzigingen aan het merk worden ingevoerd. "We evalueren alle mogelijkheden. Luisterend naar consumenten, vooral die binnen de zwarte gemeenschap, en onze partners, vinden we dat dit het juiste moment is om het merk Uncle Ben’s te ontwikkelen." Uncle Bens' staat op de zwarte lijst.

Het logo van Uncle Ben's, dat uit 1946 bestaat, is een lachende gekleurde man met een strikje. Heel heel heel erg vroeger werd de naam 'uncle' vooral gebruikt voor oudere mannelijke slaven of bedienden.

Pannenkoekenmerk Aunt Jemima is ook aan de beurt. In Nederland minder bekend, maar de vriendelijke gekleurde vrouw op de voorkant van dit pak pannenkoekenmix wil fabrikant Quaker Foods echt niet meer in de supermarkten hebben.

Het mag toch duidelijk zijn dat de verwijdering van deze productendiversiteit uit onze supermarkten niet onopgemerkt mag blijven. Reacties van Sylvana Simons of de  nazaat van Ghanese slavenhandelaren Akwasi laten nog op zich wachten.


Aunt Jemima stroop (Foto: Paul Taggart/Bloomberg via Getty Images)

Warner Bros kondigt digitaal fan-event aan

Op zaterdag 22 augustus verwelkomt Warner Bros. vanaf 19:00 uur iedereen in de DC FanDome: een gratis virtuele event waarvoor je geen badge nodig hebt.

Dit evenement is 24 uur lang toegankelijk via DCFanDome.com en geeft fans de unieke kans om in het DC-multiversum te duiken met nieuwe aankondigingen van WB Games, films, tv-series en comics, en om verhalen te horen van de cast en makers van speelfilms en tv-series zoals: Aquaman, The Batman, Batwoman, Black Adam, Black Lightning, DC Super Hero Girls, DC’s Legends of Tomorrow, DC’s Stargirl, Doom Patrol, The Flash, Harley Quinn, de Snyder Cut van Justice League, Lucifer, Pennyworth, SHAZAM! , The Suicide Squad, Supergirl, Superman & Lois, Teen Titans GO!, Titans, Watchmen, Young Justice: Outsiders en, dit najaar te zien in de bioscoop, Wonder Woman 1984.

Er zijn speciale programma's, panels en contentonthullingen van een groot aantal films, tv-series en games. Zou het dan toch gebeuren: gaan we eindelijk de nieuwe Batman-game zien?

DC FanDome

Formule E-seizoen afgesloten met 6 races in 9 dagen in Berlijn

Het Formule E-seizoen is uiteraard ook flink in de war geschopt door de COVID-19-pandemie, maar er is eindelijk duidelijkheid over het vervolg, of beter gezegd het einde.

Na de vijfde race in Marrakesh, eind februari, werd er niet meer geracet, maar in augustus gaan we verder. Dat wordt wel een korte hervatting, want een dikke week later is het seizoen ook gelijk klaar.

Het hele circus trekt naar Berlijn, waar op vliegveld Tempelhof zes races plaats zullen vinden op drie verschillende lay-outs, die er dus elk twee krijgen. Op 5 augustus gaat de eerste van start, op 13 augustus volgt de laatste.

De organisatie heeft het zo gepland dat vier van de zes races op doordeweekse dagen vallen, alleen de middelste twee worden in het weekeinde verreden. Het betekent dat er voor dit seizoen definitief een streep staat door de ePrix' in Sanya, Rome, Parijs, Seoul, Jakarta, New York en Londen.

Assassin’s Creed Origins dit weekend gratis speelbaar op pc

Assassin’s Creed Origins is vanaf vrijdag 19 juni 15:00 uur tot zondag 21 juni 22:00 uur geheel gratis speelbaar op pc via Uplay. Nieuwe spelers hebben toegang tot de volledige basisgame en kunnen de game nu al pre-loaden.

Tegelijkertijd met dit gratis weekend, zijn de Standard, Deluxe en Gold Editions van Assassin’s Creed Origins bovendien verkrijgbaar met kortingen oplopend tot 80% op de Ubisoft Store. Spelers die de volledige game aanschaffen, behouden uiteraard hun progressie. 

Assassin’s Creed Origins is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

UEFA heeft data voor voorrondes van CL en EL bekendgemaakt

De voorrondes van de Champions League en de Europa League vinden in augustus plaats, zo heeft de UEFA bekendgemaakt. Die voorrondes worden over één duel beslist, met uitzondering van de play-offs (de laatste ronde) voor de Champions League. Het is nog niet duidelijk hoe de UEFA besluit waar die ene wedstrijd wordt gespeeld.

Voor AZ betekent dat ze op 25 of 26 augustus in actie moeten komen in de tweede voorronde van de Champions League. Mocht het kabinetsbesluit blijven staan, dat er tot 1 september niet gevoetbald mag worden zullen de Alkmaarders hun tweede voorronde buiten Nederland moeten afwerken.

Ajax hoopt zich rechtstreeks te kwalificeren voor de Champions League, alleen dan moet de winnaar zich van de Champions League zich ook via de nationale competitie plaatsen voor de Champions League. Mocht dat niet lukken dan moet Ajax zich via de play-offs zich te plaatsen voor het kampioenenbal. Die wedstrijden vinden plaats op 22 of 23 en 29 of 30 september.

PSV en Willem II weten wanneer ze in actie moeten komen. De Tilburgers spelen in de tweede voorronde van de Europa League op 17 september, PSV komt een week later in actie in de derde voorronde van de Europa League.

Alleen Feyenoord hoeft geen voorrondes te spelen. De Rotterdammers zijn direct geplaatst voor de Europa League.

De UEFA liet verder weten dat de Nederlandse voetbalbond op de juiste manier heeft gehandeld in de besluitvorming rondom de verdeling van de Europese tickets. "De KNVB opereerde binnen de richtlijnen van de UEFA." FC Utrecht was daarbij het slachtoffer van het besluit van de KNVB.

Champions League in augustus afgerond in Portugal, EL in Duitsland

Het Champions League-seizoen wordt tussen 12 en 23 augustus afgemaakt in Portugal. Dat heeft de UEFA vandaag bekendgemaakt.

De kwartfinales en de halve finales van het toernooi worden in één wedstrijd beslist. De finale wordt op zondag 23 augustus gespeeld in in het stadion van Lissabon. Volgende maand wordt beslist of er ook publiek aanwezig zal zijn tijdens die wedstrijden.

De terugwedstrijden van de 1/8e finales die nog gespeeld moeten worden, zoals onder meer Manchester City-Real of Barcelona-Napoli vinden op 7 en 8 augustus plaats. De UEFA laat nog in het midden waar die wedstrijden worden gehouden.

Voor de Europa League heeft de UEFA een gelijkaardig scenario bedacht, met een Final 8 in Duitsland, in de stadions van Keulen, Düsseldorf, Schalke 04 en Duisburg. Net zoals in de Champions League bestaan die wedstrijden uit één wedstrijd. De finale van de Europa League wordt gespeeld in het stadion van FC Köln. Die wedstrijden zullen tussen 10 en 21 augustus worden gehouden.

Infrastructuur vernoemd naar gesneuvelde militairen

Het Eerste luitenant Tom Krist-viaduct aan de Heukelomseweg in Berkel-Enschot (A65) en het Korporaal Kevin van de Rijdt-viaduct in Abcoven (A58). Beide wegoverspanningen dragen sinds gisteren de naam van een in Afghanistan omgekomen militair. Afgelopen nacht kwam daar het Kapitein-vlieger Michael Donkervoort-viaduct in Veghel-Noord (A50) bij.

Tom Krist zit als pantserinfanterist voor de International Security Assistance Force (ISAF) in het Afghaanse Uruzgan. Daar raakt Tom Krist in juli 2007 ernstig gewond tijdens een patrouille op een drukbezochte bazaar. De oorzaak is een zelfmoordaanslag waarbij naast de dader ook 17 Afghanen om het leven komen.

Tom en nog 3 gewonde Nederlandse militairen worden met spoed naar een hospitaal gebracht. Tom verkeert in kritieke toestand en wordt naar Nederland gevlogen. In het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht bezwijkt hij 12 juli op 24-jarige leeftijd aan zijn verwondingen.

Commando Kevin van de Rijdt
Ook Kevin van de Rijdt zit voor ISAF in het Afghaanse Uruzgan, maar dan in 2009. Als commando is hij op 6 september betrokken bij een geheime missie in de Helmand-vallei, middenin door de Taliban gecontroleerd gebied.

De patrouillerende militairen lopen er in een hinderlaag. Kevin, als scherpschutter in de eerste linie, wordt op 26-jarige leeftijd dodelijk getroffen. Met gevaar voor eigen leven halen zijn kameraden zijn lichaam uit de gevechtszone en brengen het naar Kamp Holland. Kevin wordt naar Nederland gevlogen en gecremeerd.

Vlieger Michael Donkervoort
Kapitein-vlieger Michael “Sofac” Donkervoort kwam op 31 augustus 2006 om het leven in Afghanistan. Hij verongelukte tijdens een missie met zijn F-16. De exacte toedracht van het ongeval is nooit vastgesteld.

De voormalig vlieger van het 313-squadron van Vliegbasis Volkel werd 29 jaar.

Namen mariniers
Sinds dit jaar dragen ook een ecoduct en een brug de namen van gesneuvelde militairen, omgekomen bij een bermbomincident in 2010.

Beide mannen kwamen om het leven tijdens hun inzet in het Afghaanse Uruzgan.

Het gaat om marinier der eerste klasse Marc Harders, wiens naam nu prijkt op de overspanning over de A28 bij Spier. Hij werd 23 jaar. De ander is korporaal van de mariniers Jeroen Houweling.

Zijn naam wordt in ere gehouden op een brug boven de A7 bij Purmerend. Marinier Houweling werd 29 jaar.

Het vernoemen van bruggen en viaducten naar gesneuvelde militairen gebeurt op initiatief van de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid.

Hoogste prijs
De ministeries van Defensie en Infrastructuur en Waterstaat wilden graag meewerken aan het eren van de omgekomen militairen. Minister van Defensie Ank Bijleveld: “Sommige militairen betaalden voor onze vrijheid en die van anderen de hoogste prijs. Met dit mooie initiatief herinneren wij hen en erkennen waar zij voor stonden.”

Foto: Ministerie van Defensie
Foto: Ministerie van Defensie

Foto: Ministerie van Defensie
Foto: Ministerie van Defensie

Foto: Ministerie van Defensie
Foto: Ministerie van Defensie

Foto: Ministerie van Defensie
Foto: Ministerie van Defensie

Foto: Ministerie van Defensie
Foto: Ministerie van Defensie

Mariniers ondersteunen bij brand ziekenhuis Aruba

Meer dan 20 mariniers van het 32e Raidingsquadron zijn gisteravond ingezet vanwege een brand bij het Dr. Horacio E. Oduber Hospitaal op Aruba. De militairen van Marinierskazerne Savaneta zetten tenten met veldbedden op voor geëvacueerde patiënten. Ook hielpen zij om patiënten naar een veilige locatie plek te brengen.

Het hoofd van het Bureau Rampenbestrijding Aruba belde kazernecommandant luitenant-kolonel Art van Beekhuizen met het verzoek om militaire bijstand. Die stuurde direct militairen naar het ziekenhuis. Van Beekhuizen: “Onze missie is veiligheid op en vanuit Aruba en wij staan als militair 24/7 klaar om bij noodsituaties te worden ingezet. Een van de hoofdtaken van het CZMCARIB [Commandement der Zeemacht in het Caribisch Gebied] is het ondersteunen van de civiele autoriteiten. Daar is dit een goed voorbeeld van. “

De brand brak uit na een explosie in een oud gedeelte van het ziekenhuis dat gerenoveerd zou worden.

Mariniers helpen bij het evacueren van patiënten. (foto: Ministerie van Defensie)
Mariniers helpen bij het evacueren van patiënten. (foto: Ministerie van Defensie)

Mariniers helpen bij het evacueren van patiënten. (foto: Ministerie van Defensie)
Mariniers helpen bij het evacueren van patiënten. (foto: Ministerie van Defensie)

Jans nieuwe trainer van FC Twente

Volgens AD Sport is Ron Jans de nieuwe hoofdtrainer van FC Twente. De 61-jarige Zwollenaar is in Enschede de opvolger van Gonzalo Garcia Garcia.

Jans stond eerder aan het roer bij FC Groningen, sc Heerenveen, Standard Luik, PEC Zwolle en FC Cincinatti. Bij die laatste club nam hij in februari van dit jaar ontslag vanwege vermeende racistische uitspraken in de kleedkamer.

Update 17 juni 16.00 uur
Jans heeft een contract voor één seizoen getekend.

Jans: "Ik kijk uit naar deze uitdaging bij FC Twente. Er wacht hier een grote klus, er moet veel gebeuren, maar ik vind het heerlijk om weer aan de slag te gaan. Afgelopen week heb ik goede gesprekken gehad met Jan Streuer, hij heeft me meegenomen in de plannen van de club. Het is een leuke bijkomstigheid dat ik terug ben in de provincie waar ik geboren ben. De mentaliteit van de mensen in Twente spreekt me erg aan, dat geeft een goed gevoel."

Jan Streuer, technisch directeur: "Het is mooi dat we Ron Jans aan de club hebben kunnen binden. De afgelopen dagen hebben we prima gesprekken gevoerd en daaruit bleek uit alles dat Jans heel ambitieus is om FC Twente verder vooruit te sturen. Jans heeft al vele functies op verschillende niveaus vervuld in het betaald voetbal, hij is een enorm ervaren coach die heel goed op de hoogte is van de Eredivisie. We gaan nu aan de slag om de technische staf verder aan te vullen en om de eerste nieuwe spelers naar Enschede te halen. Er ligt veel werk, dat is voor ons allen een mooie uitdaging. We hebben veel vertrouwen in de samenwerking."

New Pokémon Snap aangekondigd voor Nintendo Switch

Pokémon Snap keert eindelijk terug. We hebben moeten wachten sinds het Nintendo 64-tijdperk, maar dat is nu voorbij. De game is nog actief in ontwikkeling voor Nintendo Switch.

In Pokémon Snap is het de bedoeling dat je foto's maakt van wilde Pokémon in hun natuurlijke habitat. Het is natuurlijk de bedoeling goede foto's te maken, dus de helderheid en zichtbaarheid van de Pokémon zijn bijvoorbeeld essentieel.

Verdere details zijn helaas nog niet bekendgemaakt, dus dat wordt nog even wachten. Tot die tijd moeten we het doen met onderstaande beelden.

Twee nieuwe Pokémon-apps aangekondigd

The Pokémon Company heeft twee nieuwe Pokémon-apps aangekondigd. De eerste is Pokémon Smile, een gratis app die kinderen ondersteunt bij het tandenpoetsen.

Door de app te gebruiken worden kinderen op een leuke manier gestimuleerd hun tanden te poetsen. In de app moeten kinderen (of volwassenen als je dat leuk vindt) bacteriën wegpoetsen en hiermee Pokémon helpen. Ook kan er op deze manier een Pokémon gevangen worden. Pokémon Smile komt vandaag nog gratis beschikbaar voor Android en iOS.

Daarnaast is Pokémon Café Mix aangekondigd, een free-to-play game die naast smart devices ook komt naar Nintendo Switch. In Café Mix ben je eigenaar van een café voor Pokémon. Door puzzels op te lossen bereid je de gerechten die Pokémon bestellen. Daarnaast kun je op deze manier Pokémon werven als personeel.

Uiteraard kun je ook je café uitbreiden met meer ruimte, nieuwe recepten en meer. De game is vanaf vandaag te preloaden op Nintendo Switch en voor smart devices, maar komt officieel pas uit op 23 juni.

COVID-19: 119 nieuwe besmettingen en 4 doden, totaal 49.204 en 6074

Tot en met 16 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 49.204 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 119 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.836 (+4) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 5 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6074 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19 patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Scarlet Nexus introduceert Yuito Sumeragi

Na de trailer van gisteren heeft Bandai Namco nu meer details over de hoofdpersonage van Scarlet Nexus, Yuito Sumeragi, onthuld.

In Scarlet Nexus is een vreemde levensvorm uit de hemel neerdaald genaamd "Others". Ze beginnen zich te voeden aan de breinen van levende wezens op aarde, waaronder ook mensen. Om het tegen deze nieuwe vijand te kunnen opnemen werd het "Other Suppression Force" (OSF) opgericht in New Himuka. Het OSF bestaat enkel uit mensen die over de nodige krachten beschikken om Others te kunnen verslaan en worden dan ook aanzien als ware helden.

Elk jaar zijn er meer en meer rekruten die de rangen van het OSF willen vervoegen om deel te nemen aan het gevecht tussen de mensheid en de Others. Onder hen ook Yuito Sumeragi, een slimme jongen met een goed hart en positieve ingesteldheid, tevens lid van de Sumeragi-familie en afstammeling van een van de oprichters van New Himuka.

Yuito werd ooit zelf van een Other gered door een lid van het OSF en trainde sindsdien hard om ook, op een dag, de burgers van zijn stad te kunnen redden.

Scarlet Nexus verschijnt op de Xbox Series X, Xbox One, PlayStation 5, PlayStation 4 en pc via Steam.

OM eist tot vier jaar cel om mondkapjesfraude

Vandaag stonden twee verdachten voor de rechtbank Zwolle terecht voor fraude met mondkapjes. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben de twee mannen een belangrijke rol gehad bij het oplichten van twee kopers die voor een buitenlandse overheidsinstelling mondkapjes moesten kopen. Het OM verwijt beide verdachten oplichting, valsheid in geschrift en witwassen in de periode van begin maart tot begin april van dit jaar.

“Wij leven in een tijd waarin velen terecht vrezen voor hun gezondheid en voor de gezondheid van hun naasten. Beperkingen zijn opgelegd en maatregelen worden genomen om de verspreiding van het COVID-19 virus te minimaliseren. Mensen in de zorg en op andere cruciale plekken in de samenleving proberen zich in allerijl te beschermen en zijn daarvoor afhankelijk van beschermingsmiddelen die wereldwijd schaars zijn. Van deze schaarste wordt op verschillende manieren misbruik gemaakt. Vandaag staan twee verdachten voor uw rechtbank terecht die er van worden verdacht dat zij misbruik hebben gemaakt van deze crisis en van deze schaarste.”, aldus de officier bij de start van zijn requisitoir.

Verdachten hebben volgens de officier (samen met anderen) een buitenlandse overheidsinstelling voorgespiegeld 11 miljoen mondkapjes te leveren voor 4,4 miljoen euro. Hier hebben zij een aanbetaling voor gevraagd van 880.000 euro. Het geld werd overgemaakt op een rekeningnummer van een bedrijf van één van de verdachten. Daarna werd een deel contant opgenomen en de rest van het geld werd weggesluisd naar bankrekeningen in binnen- en buitenland. Om de ontvangst van het geld te verklaren werden valse documenten opgesteld en vervolgens werd het volledige bedrag witgewassen. Door actief optreden van de banken kon een groot deel van het witgewassen geld worden veiliggesteld.

“De koper van de mondkapjes, in dit geval een buitenlandse overheidsorganisatie, wilde zijn zorgverleners beschermen en voor hen beschermingsmiddelen organiseren. Zorgverleners die net als de zorgverleners in Nederland in de frontlinie staan om de bevolking te beschermen en om zieken beter te maken in deze crisis. Doordat de vraag naar beschermingsmiddelen het aanbod overstijgt, er schaarste is en omdat geen enkele regering zijn zorgverleners zonder de noodzakelijke beschermingsmiddelen wil laten werken, zijn er buiten de gebruikelijke kanalen om en zonder uitgebreide achtergrond onderzoeken zaken gedaan om die beschermingsmiddelen veilig te stellen. Men kon eenvoudigweg niet anders. Van die schaarste, van die druk en van die wens om beschermend op te treden om zorgverleners te kunnen beschermen in deze crisis hebben deze verdachten, misbruik gemaakt. Dit wordt hen buitengewoon zwaar aangerekend.”, aldus de officier.

Met de strafeisen spreekt de officier nogmaals zijn weerzin en afkeuring uit die volgens hem gevoeld wordt in de samenleving. Een samenleving die niet accepteert dat er misbruik wordt gemaakt van deze wereldwijde crisis. Hij benadrukt daarbij dat de staat, de FIOD, de politie en het OM er alles aan doen om fraude te voorkomen, op te sporen en te vervolgen. “Iedereen die misbruik maakt van deze crisis wordt met de grootst mogelijke voortvarendheid opgespoord en in de kortst mogelijke tijd vervolgd en streng gestraft.”, aldus de officier.

Tegen de eerste verdachte eiste hij een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4 jaar. De tweede verdachte hoorde een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar tegen zich eisen. Tegen het bedrijf dat door verdachte gebruikt werd bij deze oplichting eiste de officier een geldboete van 250.000 euro.

Harde scheet: 500 euro boete

Een Oostenrijker is onlangs in Wenen aangehouden en moest zich daarbij identificeren. Dat deed hij niet, hij werkte bepaald niet mee aan de situatie.

Sterker nog, meneer had volledig schijt aan de politie, zo lezen we in een verklaring: "Hij tilde zijn kont van de stoel op, keek de agenten strak aan en knalde er een 'massiven Darmwind' uit."

De politie geeft ons zo met 'Darmwind' misschien wel het mooiste Duitse woord ooit, gelukkig waren ze niet: "Onze collega's laten toch niet graag tegen zich aan scheten", zo meldt men.

De hele situatie, van het niet meewerken tot het uiterst provocatieve gedrag van de smeerpijp, leverde hem 500 euro boete op, waar hij nog wel tegen in beroep gaat.

De politie maakte nog wel duidelijk dat het niet alleen om de scheet zelf ging: "Natuurlijk krijg je geen boete als er eens eentje uit floept."

Veronica over Derksen: 'Uitspraken zijn voor zijn rekening'

De uitspraken van Johan Derksen waarmee hij afgelopen week in het programma Veronica Inside veel stof deed opwaaien, zijn de volledige verantwoordelijkheid van Derksen en niet die van zender Veronica. Dit laat een woordvoerder van Veronica weten aan Nu.nl.

In de bewuste uitzending van 15 juni werd tijd besteed aan de Black Lives Matter-protesten. Derksen: "Ik heb er alle respect voor als mensen protesteren, maar ik zie eigenlijk alleen maar schreeuwende gekkies op tv die de ruimte krijgen. (...) Als ik het allemaal moet geloven, hebben ze enorm veel pijn gehad. Maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat het zo erg is als ze zeggen." Daarna reageert Derksen op de acties van rapper Akwasi, die op de Dam in Amsterdam tijdens de demonstraties van zich liet horen.

"De uitspraken zijn voor de rekening van de mensen aan tafel", zo laat de woordvoerder weten. "Veronica is voor vrijheid van meningsuiting en tegen het opzettelijk kwetsen van medemensen of bevolkingsgroepen." Veronica gaat Derksen niet aanspreken op de uitspraken die hij afgelopen maandag in het programma liet horen.

Blu-ray: The Peanut Butter Falcon

De jonge Zak met het syndroom van Down heeft slechts één droom: een professionele worstelaar worden. Wanneer hij op een dag wegloopt uit het verpleegtehuis wil hij niets liever dan die droom waarmaken. Al snel ontmoet hij Tyler, die ook op de vlucht is voor hele andere redenen. Als twee ongewone bondgenoten weten ze te ontsnappen en beleven ze de wildste avonturen. Ze overtuigen zelfs de aardige Eleanor, een medewerkster van het verpleegtehuis, om zich bij hen aan te sluiten op hun reis. Wat volgt is een reis met als einddoel om te zien hoe mooi het leven kan zijn als iemand verder kijkt dan zijn neus lang is.


Undercoverpersonage Ferry Bouman schittert in eigen film

Personage Ferry Bouman uit de serie Undercover krijgt een eigen film met de titel Ferry. Dit heeft Netflix vandaag bekendgemaakt.

Hoofdrolspelers Frank Lammers en Elise Schaap keren beiden terug in de prequel, dat zich richt op de beginjaren van Ferry Bouman. Het verhaal neemt ons terug naar 2006, waar Ferry als drugskoning voor de machtige hasjbaron Ralph Brink in Amsterdam werkt. Als de bende van Brink wordt overvallen raakt de zoon van de hashbaron dodelijk gewond. Alle sporen van de daders leiden naar een paar kampers in Brabant. Ferry gaat op pad om meer te weten te komen en wraak te nemen.

“Het succes van Undercover en de manier waarop onze kijkers Ferry, Danielle en John in hun harten hebben gesloten, is voor een maker het allerbeste waar je op kan hopen,” zegt Nico Moolenaar, scenarist en creative producer, tegen RTL Boulevard. “We zijn trots dat we van Netflix de kans krijgen om te vertellen waar Ferry vandaan komt, hoe hij Danielle heeft leren kennen en hoe hij op de camping is beland, lang voor er sprake was van undercoveragenten in zijn leven.”

Het is nog niet bekend wanneer de filmopnames starten en wanneer Ferry op Netflix te zien is.

Politie valt woning binnen op verzoek van Poolse autoriteiten

De politie heeft maandagochtend 15 juni twee Poolse mannen van 45 en 54 jaar aangehouden op verdenking van het kweken van hennep. De mannen werden rond 06.00 uur in een woning aan de Zuiddijk in Zaandam in de kraag gevat.

De instap in de woning is bijzonder aangezien deze gedaan is op verzoek van de Poolse autoriteiten. In Polen was al een onderzoek naar deze mannen gestart in verband met hennepteelt. Uit dit onderzoek werd duidelijk dat de verdachten hun activiteiten voortzetten in Nederland. Het hennepteam van de politie Noord-Holland heeft het onderzoek verder opgepakt en kon maandag de woning betreden en de aanhoudingen verrichten. De verdachten werden daarna overgebracht naar het politiebureau en de woning werd, onder leiding van de rechter-commissaris, doorzocht.

Bij de doorzoeking werd een hennepkwekerij bestaande uit twee kweekruimtes en bijhorende apparatuur aangetroffen. De kwekerij werd door een gespecialiseerd bedrijf ontmanteld en de hennep en het apparatuur zal worden vernietigd. In totaal trof de politie ruim 25 kilo geknipte henneptoppen en ruim 100.000 euro aan. De hennep en het geld zijn in beslag genomen.

Trailer Peninsula: bloederige terugkeer van Train to Busan

In 2016 verscheen de onverwachte Koreaanse horrorhit Train to Busan. Na vier jaar zijn dan nu de eerste beelden van het soort-van vervolg vrijgegeven met de titel Peninsula.

Vier jaar na de gebeurtenissen in Train to Busan maken we kennis met Jung-seok, een soldaat die de horror van de hedendaagse wereld achter zich probeert te laten. Toch moet hij voor een missie nog een keer terug met een simpel doen: stel het doel veilig en overleef, in ruil voor een enorme beloning. Als het team van Jung-seok onverwachts overlevenden in de chaos aantreft, is het een gevecht om zelfs onder de meest zware omstandigheden in leven te blijven.

De film die als volledige titel Train to Busan presents: Peninsula heeft verschijnt dit jaar. Op basis van deze titel is dan ook te concluderen dat de film niet zozeer een vervolg is op de eerdere Train to Busan maar een verhaal dat zich in de wereld van de film afspeelt.

Het is nog onbekend of er ook een Nederlandse bioscooprelease zal komen.

Wereldkampioen 100 meter Coleman geschorst vanwege missen dopingcontroles

Christian Coleman is door de Athletics Integrity Unit voorlopig geschorst vanwege het missen van drie dopingcontroles binnen een jaar. De Amerikaan is de regerend wereldkampioen op de 100 meter sprint en de 4x100 meter estafette.

De 24-jarige sprinter miste op 9 december 2019 een onaangekondigde dopingcontrole en daardoor had hij drie gemiste controles binnen een jaar.

Volgens Coleman is er echter geen opzet in het spel en was hij ten tijde van de controle niet thuis vanwege kerstinkopen: “Ik was meer dan bereid om mij te laten testen en als iemand mij gebeld had, kon ik de test doen en verdergaan met mijn avond.”

Vorig jaar kwam Coleman ook al in opspraak vanwege dezelfde reden. Toen miste hij ook drie controles maar omdat volgens de dopingreglementen per kwartaal gekeken moet worden vielen de gemiste controles officieel niet binnen een jaar. De zaak werd vervolgens door de Athletics Integrity Unit geseponeerd.

FOK! Wat eten we vandaag? #paella

Elke woensdag en zondag bereiden users in ons subforum Culinesse à  gogo volgens een van tevoren bedacht thema een maaltijd. De algemene spelregels zijn simpel: op de bewuste dag maak je je gerecht en post je in de loop van de dag/avond een foto van je (mis)baksel in het thema-topic van die dag. Aanvullende voorwaarden worden per thema in het thematopic geplaatst. 

Vandaag wordt er paella geserveerd!  Wikipedia: "Paella (uitspraak: pa'eʎa) is een oorspronkelijk Valenciaans en tegenwoordig typisch Spaans gerecht en bevat, afhankelijk van de regio, als hoofdingrediënten: rijst, zeevruchten als vis en schaaldieren, stukjes kip, konijn, tomatenbasis (tomate frito), garrofónes (speciaal soort witte bonen uit Valencia), snijbonen en saffraan. Belangrijk onderdeel van de bereiding is dat de rijst gekookt wordt in de bouillon van de vis- en schaaldieren of kip en konijn, het liefst buiten op een houtskool verhitte paella-pan (paellera).varianten.

Ook in Zuid-Frankrijk wordt dit gerecht vaak gegeten. Paella kan op heel veel verschillende manieren worden klaargemaakt. Een populaire manier van bereiding is veelal met erwtjes en paprika's, alhoewel puristen erwtjes in de paella als misdaad zien. In Spanje is de bereiding van paella van oudsher een sociale zondagmiddag-gebeurtenis, veelal klaargemaakt door de mannelijke leden van de familie."

Nieuwsgierig geworden naar de thema's die al geweest zijn of nog komen gaan? Hier vind je het overlegtopic. En natuurlijk de ham(burger)vraag van vandaag: wat is jouw favoriete paella? 

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Politie zoekt eigenaar postzegels

Op de carpoolplaats aan de Weihoek in Kruiningen werd dinsdagavond een man gearresteerd. De politie vond een grote hoeveelheid nieuwe postzegels in zijn auto. Rond 20.45 uur zag een agent dat een man een lekke autoband aan het vervangen was.

Bij controle bleek hij een bekende van de politie. De agent trof in de auto de postzegels aan. De 34-jarige automobilist uit Dordrecht kon geen goede verklaring voor de aanwezigheid van de postzegels geven. Hij werd aangehouden en voor verder onderzoek naar een politiecellencomplex gebracht. Hij zit nog vast en wordt vandaag verhoord.

De postzegels met een waarde van zeker zesduizend euro werden in beslag genomen. Mogelijk zijn ze afkomstig uit een winkel. De politie verzoekt de eigenaar en/of mensen met meer informatie contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via WhatsApp. 

Tweede raid voor The Division 2 komt eind juni

Operation Iron Horse, de tweede raid voor Tom Clancy’s The Division 2, is vanaf 30 juni 18:00 uur gratis beschikbaar op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

In Operation Iron Horse begeven acht spelers zich naar een metaalfabriek waar de True Sons wapens maken om Washington D.C. over te nemen. Om de raid succesvol te voltooien, moeten spelers samenwerken en al hun vaardigheden op de juiste manier gebruiken. Operation Iron Horse introduceert onder andere nieuwe puzzels en mechanismen die ervoor zorgen dat samenwerken de enige sleutel tot de overwinning is. De raid levert spelers uiteraard exclusieve loot op, zoals nieuwe gear sets en exotische wapens.

Spelers die The Division 2 of de uitbreiding Warlords of New York bezitten, krijgen gratis toegang tot Operation Iron Horse. De raid is speelbaar zodra spelers van Warlords of New York level 40 hebben bereikt. Spelers die enkel de basisgame bezitten, moeten level 30 hebben bereikt en nemen deel vanaf 7 juli. De raid is speelbaar in de moeilijkheidsgraad ‘Normal’ en (vanaf een later moment) ‘Discovery’, die matchmaking introduceert.

De ‘Race to World First’ maakt zijn terugkeer met deze tweede raid. Het eerste team dat de raid voltooid, wordt geëerd met een plek in het Witte Huis. Alle acht spelers worden vereeuwigd in een speciaal schilderij dat aan een van de muren van het Witte Huis komt te hangen.

Tom Clancy’s The Division 2 is reeds verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Vandaag begint nieuw seizoen Fortnite

Vandaag begint er een nieuwe chapter in Fortnite. Seizoen 3 van chapter 2. Het eiland zit vol met water en de manier van spelen wordt heel anders. Epic Games heeft twee trailers online gegooid met meer info over dit nieuwe seizoen. 

Afgelopen maandag brak Fortnite nog een Twitch records met het live event. Tijdens dit event werd het Doomsday Device aangezet en werd daarmee een begin gemaakt voor het nieuwe seizoen.


Nieuw Twitch record met Fortnite event

Afgelopen maandag was er een live event op Fortnite. Dit event was het begin van het nieuwe seizoen dat vandaag begint. Doordat er maar beperkte plekken waren moest veel mensen noodgedwongen livestreams volgen. Er was maar plek voor 12 miljoen mensen tijdens het event zelf.

Doordat er zo weinig plek was is er meteen een nieuw Twitch record gehaald. Dit record stond op 1.7 miljoen kijkers tijdens het World Championship van League of Legends. Bij het Fortnite live event keken er 2.3 miljoen mensen op Twitch.

Fortnite

Madden NFL 21 komt in augustus

EA Sports is met een gameplay trailer gekomen voor Madden NFL 21. Daarnaast heeft de game ook meteen een releasedatum gekregen. Vanaf 25 augustus kan iedereen aan de slag met de American Football-game. Mocht je een pre-order hebben staan dan kun je vanaf 22 augustus al aan de slag.

Madden NFL 21 heeft de gebruikelijke verbeteringen qua besturingen en een hele lijst aan andere dingen. Daarnaast kunnen mensen die de Xbox One versie kopen deze kosteloos upgraden naar Xbox Series X. Of er ook zo een deal komt voor de Sony consoles is nog niet bekend.Planet Coaster: Console Edition ook naar PS5 en Xbox Series X

Einde van dit jaar verschijnt Planet Coaster: Console Edition. Nu is er bekend geworden dat het spel naast de PlayStation 4 en Xbox One ook zal verschijnen op PlayStation 5 en Xbox Series X. Er is nog niet gesproken over een Nintendo Switch Versie.

In Planet Coaster moet jij een goedlopend attractiepark maken met achtbanen en allerlei andere attracties. Planet Coaster kwam uit in 2016 voor pc.Kabinet maakt afspraken met grote steden over aanpak lerarentekort

Het kabinet trekt de komende vier jaar 116 miljoen euro uit voor de uitvoering van de noodplannen van de grote steden, waar het lerarentekort het grootst is. Met dit geld kunnen de gemeenten en schoolbesturen maatregelen nemen om acute personeelstekorten op te vangen. Daarnaast werken het ministerie van OCW, gemeenten, scholen en lerarenopleidingen hard door aan de aanpak van de tekorten. De inzet is en blijft een bevoegde leraar voor elke groep.

Minister Arie Slob heeft hierover afspraken gemaakt met de schoolbesturen en wethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere, de zogenoemde G5. De tekorten in de G5-steden lopen op en er is een toename van het aantal leraren dat vanuit deze steden les gaat geven op scholen in andere gemeenten. Ter illustratie, voor Amsterdam is het aantal vertrekkende leraren opgelopen van 134 in 2015-2016 naar 254 leraren in 2018-2019.

Goed onderwijs
“We geven steden nu de ruimte voor oplossingen als de nood te hoog is. Ondertussen ga ik door met de structurele aanpak van het lerarentekort, bijvoorbeeld door de werkdruk van leraren te verlagen en de instroom van zij-instromers te versterken. Ondanks de krappe arbeidsmarkt moeten we ervoor zorgen dat alle kinderen goed onderwijs blijven krijgen”, zegt minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs).

Eigen aanpak per stad
Iedere stad kiest voor een eigen aanpak. In Amsterdam krijgen alle leraren in het primair onderwijs een toeslag. Leraren op een school met veel achterstandsproblematiek krijgen een hoger bedrag dan leraren op andere scholen. Rotterdam en Den Haag zetten het geld in voor overkoepelende begeleiding van leraren en inzet van meer onderwijsondersteunend personeel en vakkrachten. In Utrecht ligt de focus op de begeleiding en professionalisering van startende docenten. Almere wil investeren in extra ondersteunend personeel en de begeleiding van startende leerkrachten.

Ruimte
De G5 hebben in hun noodplannen ook gevraagd om ruimte voor een alternatieve dag- en weekindeling. Bij uitzondering kunnen scholen in de G5 andere professionals, zoals muziek- en tekenleraren, voor de klas zetten, als dit vanwege het lerarentekort niet anders kan. Hierbij gelden de voorwaarden dat het maximaal om 22 uur per maand (een dag in de week) mag gaan en andere professionals geen kernvak zoals taal of rekenen mogen geven. Ook moet de medezeggenschapsraad hier mee instemmen. Hiervoor krijgen alleen de schoolbesturen uit de G5 de ruimte, die zich committeren aan afspraken over de noodplannen. Het doel is voorkomen dat kinderen naar huis worden gestuurd en zorgen dat ze vijf dagen per week naar school kunnen.

Landelijke aanpak
De landelijke aanpak van het lerarentekort staat ondertussen niet stil. De lerarenopleidingen spelen een cruciale rol in deze aanpak, hiervoor komt structureel 11 miljoen euro per jaar beschikbaar. Hiermee kunnen lerarenopleidingen beter aansluiten op de wensen van zij-instromers Lerarenopleidingen zetten in op het bieden van meer flexibiliteit en maatwerk, door onder meer beter rekening te houden met eerder verworven competenties van zij-instromers. Daarbij gaan de lerarenopleidingen intensiever samenwerken met scholen, om zij-instromers beter te begeleiden, de opleidingen aantrekkelijker te maken en uitval te voorkomen. Ook wordt de subsidieregeling voor zij-instromers dit jaar verhoogd met 5 miljoen euro, waardoor 250 extra zij-instromers gebruik kunnen maken van subsidie. Daarnaast is er dit jaar 2,8 miljoen extra voor de regionale aanpak van de tekorten. Dit komt bovenop onder meer de structurele 700 miljoen euro die het kabinet investeert in hogere salarissen en lagere werkdruk.

Jos de G. definitief veroordeeld voor verkrachting en doden van Nicole van den Hurk

De veroordeling van de 53-jarige Jos de G. voor de verkrachting en het doden van de 15-jarige Nicole van den Hurk uit Eindhoven in 1995, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag geoordeeld.

De zaak
Nicole van den Hurk was op 6 oktober 1995 in de vroege ochtend, iets na 5.00 uur, op haar fiets onderweg naar haar bijbaan bij een supermarkt in Eindhoven. Daar kwam ze echter nooit aan. Bijna zeven weken later werd haar lichaam, verstopt onder takken en ander snoeiafval, gevonden in een bos in Lierop. Ze was met geweld om het leven gebracht.

Uitvoerig politieonderzoek in 1995 en 1996 leverde geen aanwijzingen op voor een mogelijke dader. Onderzoek door een coldcaseteam leidde in 2012 naar de verdachte. De mogelijke gelijkenis tussen een zaak waarvoor de verdachte in 2001 werd veroordeeld en de zaak in kwestie gaven aanleiding voor nieuw DNA-onderzoek waarbij het eerder afgenomen DNA-materiaal van de verdachte werd vergeleken met de DNA-profielen die in het onderzoek naar de dood van Nicole waren bepaald. Op grond van de resultaten van dit vergelijkend DNA-onderzoek is de man aangemerkt als verdachte en in januari 2014 aangehouden. Hij werd door het OM vervolgd wegens verkrachting en het doden van Nicole. De rechtbank vond alleen verkrachting bewezen; het gerechtshof vond ook wettig en overtuigend bewezen dat hij het meisje had gedood en legde twaalf jaar gevangenisstraf op. De verdachte stelde tegen deze uitspraak beroep in cassatie in.

Cassatie(klachten)
De advocaat van Jos vroeg de Hoge Raad de veroordeling te vernietigen. De ingediende cassatieklachten gaan grotendeels over de onderbouwing en de motivering van de bewezenverklaring door het hof, met name over het gebruikte DNA-bewijs waarop de veroordeling voor een zeer belangrijk deel is gebaseerd. De advocaat-generaal (AG) heeft in zijn conclusie (advies) naar voren gebracht dat deze cassatieklachten niet slagen, omdat – kort gezegd – het hof uit het bewijsmateriaal heeft kunnen afleiden dat de verdachte de misdrijven heeft gepleegd.

Oordeel Hoge Raad
De Hoge Raad oordeelt dat de cassatieklachten niet slagen. De Hoge Raad heeft de klachten zonder inhoudelijke motivering afgedaan omdat deze ongegrond zijn en geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproepen.

Met de uitspraak van de Hoge Raad is de veroordeling definitief. Vanwege de duur van de procedure wordt de opgelegde gevangenisstraf elf jaar en acht maanden.

Celstraf voor seksueel misbruik stiefdochter en bezit kinderporno

De rechtbank heeft dinsdag een 52-jarige man uit Zaandijk tot een gevangenisstraf van 36 maanden veroordeeld, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De rechtbank vindt bewezen dat de man zich in 2 jaar lang schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van zijn toenmalige stiefdochter. Daarnaast had de man een grote hoeveelheid kinderporno in zijn bezit.

De man werd door een psycholoog onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat hij diverse stoornissen had. Om die reden wordt aan het voorwaardelijke strafdeel de voorwaarde verbonden dat de man zich laat behandelen voor zijn problematiek, zodat wordt voorkomen dat hij nieuwe strafbare feiten pleegt. Ook mag de man geen contact met het slachtoffer opnemen of in haar woonplaats komen.

De straf die de rechtbank oplegt is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Tot slot kent de rechtbank een schadevergoeding aan het slachtoffer toe van 7.500 euro

Man (21) in been geschoten bij studentencomplex in Amsterdam

Een man is afgelopen nacht gewond geraakt toen hij in zijn been geschoten werd. De schietpartij vond plaats op het Dennenrodepad in Amsterdam bij een studentencomplex. Het is niet bekend of het 21-jarige slachtoffer in het complex woont. Hij is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Een forensisch team van de politie heeft onderzoek gedaan. Het terrein rondom de Spinozacampus werd afgezet. Er is nog niemand aangehouden voor het schietincident.

Studenten die op het complex wonen gaven vorig jaar nog aan zich niet veilig te voelen, ondanks maatregelen van studentenhuisvester DUWO en de gemeente. In 2018 waren er maar liefst 53 incidenten op en rond de campus, waaronder inbraken, drugshandel en berovingen.

FOK! Wat een weer: mogelijk (onweers)buien

In het noorden en oosten is er vrij veel bewolking en valt eerst nog plaatselijk regen. Elders is het zonnig, maar er vormen zich stapelwolken. In het zuidwesten en later zuiden ontwikkelen zich in de loop van de middag en avond flinke regen- en onweersbuien. Lokaal kan er opnieuw veel regen in korte tijd vallen met wateroverlast tot gevolg. Ook kan lokaal hagel voorkomen. In de avond valt vooral in midden plaatselijk buiige regen. De maxima liggen rond 23°C. De wind is overwegend zwak, in het noorden en midden uit noordoostelijke, in het zuiden uit uiteenlopende richtingen.

In de nacht naar donderdag is er veel bewolking en valt vooral in de noordelijke helft nog buiige regen. Later in de nacht komen er in het zuiden opklaringen en daar ontstaan enkele mistbanken. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C. In het noorden is de wind noordoost en meestal zwak. In het zuiden is de wind zuidwest en zwak

Donderdagochtend trekt de bewolking en de regen noordwaarts en breekt van het zuiden uit op steeds meer plaatsen de zon door. In de middag zijn er weer stapelwolken en in het zuidwesten kan een bui tot ontwikkeling komen. De maximumtemperatuur bedraagt ca. 23°C. De wind wordt geleidelijk overal zuidwest en zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Met de groeten uit Tijnje (Dat ligt in Friesland) (Foto: spylacopa_68)
Met de groeten uit Tijnje (Dat ligt in Friesland) (Foto: spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Korps Commandotroepen krijgt 1e exemplaar nieuwe boten landmacht

Het Korps Commandotroepen (KCT) nam gisteren namens de landmacht het 1e exemplaar in ontvangst van in totaal 244 nieuwe boten. Dit gebeurde bij de Defensie Uitleen Organisatie in Stroe. De rubberboten van fabrikant DSB stromen in tussen nu en eind dit jaar. Naast het KCT gaan de boten vooral naar genie- en verkenningseenheden.

Het gaat om 3 varianten: aanvals-, verkennings- en werkveiligheids/duikveiligheidsboten. De werkveiligheidsboot met ‘singplepoint inflation’ doorstond eind mei nog een grondige acceptatietest, waardoor ook de 9 exemplaren van dit type in productie kunnen.

Bij het project horen ook 124 buitenboordmotoren van 30 pk, 11 stuks van 55 pk en 80 elektromotoren van een 0,5 pk. Die laatsten zijn voor de verkenningsboten. Verder valt de aanschaf van 25 nieuwe trailers onder het project.

Verkenningsboten passen op Fennek
De landmacht toont zich bij monde van Peter den Herder van de Directie Materieel en Diensten bijzonder tevreden over de nieuwe botenlijn: “Mooi is dat we naast de aanvals-, werkveiligheidsboot en verkennersboot ook een tiental duikveiligheidsboten krijgen. Die hebben dezelfde basis als de werkveiligheidsboot. Maar we zijn ook blij met de nieuwe verkenningsboten. Die zijn veel kleiner en passen nu ook op een Fennek-verkenningsvoertuig. Zo zijn ze ook in het voorterrein te gebruiken.”

Gebruikers nauw betrokken
Het betrekken van de gebruikers in de beproevingsperiodes heeft volgens de betrokkenen de beste boten opgeleverd. Zo hebben de verkenningsboten nu een opblaasvloer in plaats van de hout-composietvariant. Die laatste maakte lawaai bij het in elkaar zetten en was maar liefst 28 kilo zwaarder. Met de elektromotor hebben de verkenners nu ook veel stillere aandrijving. Daarnaast scheelt het dat nog maar 1 iemand zich bezig hoeft te houden met de voortstuwing. Daardoor kunnen meer mensen de omgeving in de gaten houden.

Ophoging budget
Projectleider Barry Burger van het Commando Zeestrijdkrachten: “Met te weinig budget begonnen we in 2016 aan dit project. Dankzij een ophoging van 40% tijdens het traject hebben we niet alleen kwantitatief voldoende boten kunnen verwerven. Met oprechte trots over het eindresultaat overhandig ik het 1e exemplaar.”

Een aanvalsboot tijdens de acceptatietest (foto: Ministerie van Defensie)
Een aanvalsboot tijdens de acceptatietest (foto: Ministerie van Defensie)

49% van de bevolking geregistreerd in donorregister

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Op 1 juli 2020 wordt de nieuwe donorwet ingevoerd. Deze wet regelt dat alle inwoners van Nederland van 18 jaar of ouder, wanneer zij geen andere keuze vastleggen, in het Donorregister worden opgenomen met de vermelding ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. 51 procent van de Nederlanders van 18 jaar of ouder was begin 2020 nog niet geregistreerd in het Donorregister.

Toestemming met of zonder donatiebeperking
Op 2 januari 2020 stonden ruim 6,91 miljoen mensen van 18 jaar of ouder geregistreerd, een jaar eerder (2 januari 2019) waren dat bijna 6,36 miljoen. Het aantal mensen van 18 jaar of ouder dat toestemming geeft voor donatie met of zonder donatiebeperking neemt jaarlijks toe. De toename is in 2020 groter dan de jaren daarvoor. Begin 2020 waren er 130 duizend meer toestemmingen geregistreerd dan begin 2019. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, neemt sinds 2016 toe, van bijna 1,6 miljoen in 2016 tot 1,9 miljoen personen in 2019 en 2,3 miljoen in 2020.

Begin 2020 gaf 55 procent van de geregistreerde mensen van 18 jaar of ouder aan donor te willen zijn, 34 procent gaf geen toestemming en 11 procent wenste de keuze hierover aan een nabestaande of een aangewezen persoon te laten.

Mensen kunnen hun keuzes in het Donorregister elk moment veranderen of verwijderen. Begin 2020 hebben 38 duizend mensen hun keuze veranderd van ‘toestemming’ naar ‘geen toestemming’ en 20 duizend mensen pasten hun keuze in de omgekeerde richting aan van ‘geen toestemming’ naar ‘toestemming’. Vooral 50- tot 70-jarigen hebben hun keuze aangepast.

Vooral 18- tot 20-jarigen nog niet geregistreerd
Bijna drie kwart van de 18- tot 20-jarigen had zich begin 2020 nog niet geregistreerd in het Donorregister. Van de 20- tot 30-jarigen en 80-plussers was dat ruim de helft.

Mensen in de leeftijdsgroep 20 tot 70 jaar gaven bijna twee keer zo vaak toestemming met of zonder donatiebeperking dan geen toestemming. Bij zowel de 18- tot 20-jarigen als 70-plussers was het aandeel met en zonder toestemming nagenoeg gelijk verdeeld.

Vrouwen stonden vaker dan mannen geregistreerd in het Donorregister (53 procent tegen 45 procent), en ze gaven ook vaker toestemming voor orgaandonatie.

Mensen met een niet-westerse migratieachtergrond waren vaker niet in het Donorregister (72 procent) geregistreerd dan mensen met een westerse migratieachtergrond (64 procent) of mensen met een Nederlandse achtergrond (45 procent). Ruim drie kwart van de eerste generatie mensen met een migratieachtergrond (77 procent) was niet geregistreerd in het Donorregister, tegen ruim de helft van de tweede generatie (54 procent).

Mensen met een niet-westerse migratieachtergrond gaven minder vaak toestemming voor orgaandonatie (5 procent) dan mensen met een westerste migratieachtergrond (18 procent) of mensen met een Nederlandse achtergrond (32 procent).

Regionale verschillen
In 15 gemeenten stond meer dan 55 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder nog niet geregistreerd. De top drie bestond uit Urk (67 procent), Staphorst (65 procent) en Vaals (62 procent).

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #122
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #161
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
©FOK.nl e.a.