'Uncle Ben's de schappen uit'

Het lijkt erop dat de schappen in de Nederlandse supermarkten een stuk blanker gaan worden. Voedselgigant Mars is namelijk van plan om het alom bekende rijst- en sauzenmerk 'Uncle Ben's' uit de schappen te halen. Vanwege 'gevoeligheden'.


Uncle Ben's (Foto: Ilya S. Savenok/Getty Images for Uncle Ben's)

Mars weet nog niet precies wanneer wijzigingen aan het merk worden ingevoerd. "We evalueren alle mogelijkheden. Luisterend naar consumenten, vooral die binnen de zwarte gemeenschap, en onze partners, vinden we dat dit het juiste moment is om het merk Uncle Ben’s te ontwikkelen." Uncle Bens' staat op de zwarte lijst.

Het logo van Uncle Ben's, dat uit 1946 bestaat, is een lachende gekleurde man met een strikje. Heel heel heel erg vroeger werd de naam 'uncle' vooral gebruikt voor oudere mannelijke slaven of bedienden.

Pannenkoekenmerk Aunt Jemima is ook aan de beurt. In Nederland minder bekend, maar de vriendelijke gekleurde vrouw op de voorkant van dit pak pannenkoekenmix wil fabrikant Quaker Foods echt niet meer in de supermarkten hebben.

Het mag toch duidelijk zijn dat de verwijdering van deze productendiversiteit uit onze supermarkten niet onopgemerkt mag blijven. Reacties van Sylvana Simons of de  nazaat van Ghanese slavenhandelaren Akwasi laten nog op zich wachten.


Aunt Jemima stroop (Foto: Paul Taggart/Bloomberg via Getty Images)