FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 april 2020

Eeuwige grafrust op Amsterdamse gemeentelijke begraafplaatsen voorlopig niet mogelijk

Het lukt op korte termijn niet om eeuwige grafrust mogelijk te maken op gemeentelijke begraafplaatsen in Amsterdam. Dat laat het stadsbestuur vandaag weten.

PvdA, DENK, GroenLinks en D66 hadden daarom gevraagd. Veel moslims willen niet dat graven na een aantal jaar geruimd worden. In Amsterdam kan die garantie niet gegeven worden, een paar islamitische begraafplaatsen buiten de stad kunnen dat wel. Maar daar is volgens de politieke partijen weinig ruimte.

Indirecte vorm
Wethouder Marieke van Doorninck zei vanmiddag in de gemeenteraadsvergadering dat er wel meerdere Amsterdamse begraafplaatsen zijn met specifieke islamitische gedeeltes. 'Maar eeuwig grafrecht is er alleen in indirecte vorm. Er zijn verschillende tijdvakken, die kunnen keer op keer verlengd worden, op die manier is het indirect eeuwig.'

DENK-raadslid Mourad Taimounti vroeg Van Doorninck waarom er geen islamitische begraafplaats in de stad met eeuwig grafrecht komt. Volgens Van Doorninck kan dat nog niet, omdat er in de stad een 'enorm ruimtegebrek' is. Ook zouden er gemeentelijke regels uit het verleden over de termijnen dat graven blijven liggen, veranderd moeten worden.

Zwaar
'Wij snappen dat het heel erg zwaar is dat op dit moment deze mogelijkheid niet geboden wordt', zei Van Doorninck. 'Daarom heeft de burgemeester aangeboden om in gesprek te gaan om te kijken of er begraafplaatsen in de regio zijn waar eeuwige grafrust kan komen.' Het gaat daarbij om plekken elders in Noord-Holland.

Het stadsbestuur liet vandaag ook weten dat families die in het buitenland een graf hadden gekocht, dat geld deels van de gemeente terug kunnen krijgen als een uitvaart door de coronacrisis in Nederland moet plaatsvinden en zij hierdoor in financiële problemen komen.

Zit extreemlinks achter zendmastbranden?

Belgische links-extremisten hebben op 8 april een pamflet op hun anarchistische website Indymedia Bruxsel gezet waarin wordt opgeroepen om tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk geweld te gebruiken.

In dat pamflet wordt opgeroepen om de maatschappij zoveel mogelijk schade toe te brengen door geweld te gebruiken tegen politie, cipiers en telecominfrastructuur.

"Met alcoholgel kan je niet alleen je handen ontsmetten, maar ook brand stichten", vinden ze blijkbaar een goede tip. "Onze tegenstander is volledig geconcentreerd op andere zaken. Grijp je kans en kijk wat er kan gebeuren. De ordediensten zijn meer dan ooit aanwezig op straat met wagens, drones of te voet. Ze zijn ook meer overspannen dan ooit. Wat zou er gebeuren als ze bedreigd zouden worden met de dood in hun bastions? Als ze zouden worden aangevallen met stenen, molotovcocktails en bommetjes? In het midden van de nacht als ze slapen? Of tijdens hun patrouilles?”

Gevangenispersoneel werd ook gezien als mogelijk doelwit. "Wat zou er gebeuren als de wagens van de cipiers bewerkt zouden worden met een schroevendraaier, een hamer of lucifers? Als ze zelf aangevallen zouden worden als ze naar huis gaan?"

Daarnaast, misschien wel de meest frappante dreiging gezien de recente brandstichting van diverse telecommasten in zowel België als Nederland, de dreiging om telecommunicatie plat te leggen. "Wat zou er gebeuren als enkele glasvezelkabels onder een makkelijk te openen luik gesaboteerd zouden worden? Of als bepaalde relaisantennes op strategische plaatsen plots niet meer zouden werken?”

De aanvallen zouden eigenlijk komende maand los moeten gaan, maar de auteur van het pamflet vindt het ook prima als 'de ongeduldigen' in april al actie willen ondernemen.

Rechtsextremisten
Ook aan de rechterkant van het extremistenspectrum wordt gebruik gemaakt van de coronacrisis, maar zij zijn vooral bezig met het verspreiden van nepnieuws. Zo is op extreemrechtse sites vaak te lezen dat moslims elkaar, naar aanleiding van een fatwa, oproepen om ongelovigen in het gezicht te hoesten of spugen. Iets dat niet bewezen is. Ook zou het coronavirus ontstaan zijn uit het griepvaccin.

Gemeente mag man vanwege coronacrisis niet dwingen direct vakantiehuisje te verlaten

De gemeente Reusel-De Mierden mag een man een last onder dwangsom opleggen omdat hij een vakantiehuisje op een recreatiepark in Lage Mierde permanent bewoont. De man moet vanwege de coronacrisis echter wel de tijd krijgen om een nieuw onderkomen te vinden. Dit bepaalde de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant zojuist in een spoedzaak.

De gemeente Reusel-De Mierden legde in oktober 2019 een last onder dwangsom op aan de bewoner van het vakantiehuisje. Hij bewoont dit verblijf illegaal. De man moet 2.500 euro betalen voor elke week dat hij na 1 maart 2020 in het vakantiehuisje blijft wonen, met een maximum van 25.000 euro. De man maakte bezwaar tegen dit besluit en verzocht de rechter een voorlopige voorziening te treffen. De zaak is vandaag - vanwege de coronacrisis - via Skype behandeld. De voorzieningenrechter deed ook meteen mondeling uitspraak.

De voorzieningenrechter oordeelt dat het permanent bewonen van het huisje in strijd is met het bestemmingsplan. De woning mag alleen recreatief gebruikt worden. Dat hij al jarenlang in het vakantiehuisje woont, maakt niet dat de gemeente niet handhavend mag optreden. De gemeente treedt ook niet alleen op tegen de man, maar ook tegen anderen. Desondanks oordeelt de rechter dat de gemeente op dit moment redelijkerwijs niet van de man kan vragen om de woning direct te verlaten. Door de coronacrisis en de afgekondigde maatregelen kan de man niet op korte termijn verhuizen.

Hij zal zich hierdoor mogelijk genoodzaakt voelen om toch snel te vertrekken om te voorkomen dat hij hoge dwangsommen moet betalen. De rechter beslist daarom dat de besluiten van de gemeente worden geschorst tot 1 juli 2020. Hierbij weegt onder meer mee dat de beheerder van het park pas in het najaar wil verdergaan met de herontwikkeling van het park.
Dit betekent dat de man nu tot 1 juli 2020 de tijd heeft om een andere woning te vinden en in die tijd geen dwangsommen zal hoeven betalen.

Mondkapjesplicht in Duitsland

Vanaf maandag 27 april voeren alle Duitse deelstaten een mondkapjesplicht in. In het openbaar vervoer en in alle winkels wordt een mondkapje verplicht. Per deelstaat kan de maatregel nog uitgebreid worden als de omstandigheden daarom vragen.

Dit betekent ook dat Nederlanders die graag over de grens winkelen verplicht zijn om een mondkapje te dragen. Een sjaal is overigens ook toegestaan, voor degenen die niet zo handig zijn met naald en draad. 


Mondkapje (stockfoto Pixabay)
Mondkapje (stockfoto Pixabay)

Klimaatmeisje is ook tegen corona

Zogenaamde kenners van het klimaat zijn donders enthousiast over de uitbraak van het corona-virus. Reden? De luchtvervuiling is in decennia niet zo laag geweest, vogels fluiten minder hard vanwege het wegblijven van verkeer, wilde dieren nemen buitenwijken van steden over, alleen maar goed nieuws zou je haast zeggen.

Greta Thunberg, het Zweedse klimaatmeisje dat voornamelijk spijbelt om volwassenen en experts de les te lezen over de slechte staat van het klimaat, vindt corona blijkbaar een grote spelbreker. Greta mag nu natuurlijk vanwege de wereldwijde lockdowns niet meer de hort op om haar boodschap bij iedereen door de strot te duwen. Haar ouders meldden eerder al dat Greta juist vanwege haar voortdurende 'missie' rond de wereldbol minder depressief was, dus wie weet hoe het Greta nu vergaat, op haar kamertje.

Gelukkig heeft het zeventien jarig meisje haar webcam nog. En nee.....viezerd....

Woensdag tijdens de vijftigste verjaardag van de 'Dag van de Aarde', een dag die als doelstelling de bewustwording van ons consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde heeft, wist Greta tijdens een live stream weer even de aandacht op zichzelf te vestigen.

"Vandaag is het Dag van de Aarde en dat herinnert ons eraan dat het klimaatcrisis en de crisis op milieugebied nog steeds aan de gang zijn. We moeten zowel de corona-pandemie en de noodsituatie op het gebied van klimaat en milieu tegelijkertijd aanpakken. We moeten nu twee crises tegelijk aanpakken", zo klonk het 'gebrek aan prioritering'. Greta vond het ook tijd worden dat we naar experts gingen luisteren. Dus...

Via Instagram liet het klimaatmeisje eerder weten dat ze waarschijnlijk het coronavirus ergens heeft opgelopen. "De afgelopen twee weken ben ik binnen gebleven. Toen ik terugkeerde van mijn reis door Centraal-Europa, isoleerde ik mezelf (in een geleend appartement weg van mijn moeder en zus) omdat het aantal gevallen van COVID-19 (in Duitsland bijvoorbeeld) in het begin vergelijkbaar was met Italië", schreef ze in maart.

"Ongeveer tien dagen geleden begon ik wat symptomen te voelen, precies op hetzelfde moment als mijn vader, die met mij vanuit Brussel reisde. Ik voelde me moe, had rillingen, keelpijn en hoestte. Mijn vader had dezelfde symptomen, maar veel intenser en met koorts."

Trackmania is uitgesteld naar juli

Trackmania, de remake van Trackmania Nations (2006), is uitgesteld naar 1 juli. De game zou eigenlijk op 5 mei uitkomen voor pc, maar door COVID-19 is het ontwikkelingsproces ietwat vertraagd. Volgens een blogpost van ontwikkelaar Ubisoft Nadeon was de transitie naar werken vanuit huis niet helemaal soepel, waardoor de studio iets meer tijd nodig heeft.

Trackmania is een bekende racing-franchise. Het serie staat bekend om het feit dat je je eigen parcours kunt maken en delen met anderen. Voorgaande games hadden dan ook veel content dat door spelers was gemaakt. De nieuwe Trackmania heeft natuurlijk ook een uitgebreide track-editor. Bekijk de nieuwste trailer hieronder om een idee te krijgen.

Provincie Gelderland verdubbelt fonds voor acute hulp naar §10.000.000,-

De Provincie Gelderland stelt meer geld beschikbaar aan acute hulp voor gemeenten. Eerder wilde Gedeputeerde Staten al € 5.000.000 vrijmaken, maar vandaag zijn Provinciale Staten akkoord gegaan met het voorstel er nog eens € 5.000.000,- aan toe te voegen. In totaal is er daarmee € 10.000.000, - beschikbaar voor de acute hulpvragen.

Dat geld is vooral bedoeld voor de gemeenten. “De gemeenten staan voorop in de strijd tegen corona en bij de uitvoering van de regeringsmaatregelen, zoals het loket voor ondernemers,” aldus gedeputeerde Markink. “Met dit fonds staan we naast de gemeenten, zodat zij nog beter kunnen concentreren op de dienstverlening aan inwoners en ondernemers.”

Overigens gaat niet al het geld naar het geld naar de gemeenten. Via 2 verschillende regelingen is er ook geld beschikbaar voor kleinschalige initiatieven om de leefbaarheid te stimuleren; en voor cultuur, sport, dorpshuizen en recreatie en toerisme.

Het hulpfonds is een onderdeel van de Gelderse aanpak in deze coronacrisis. De provincie ziet daarbij 3 fases: de acute hulpverlening; de overbruggingsfase en uiteindelijk de fase van herstel. In de eerste fase is de rol van de provincie beperkt. Het zijn vooral gemeenten, veiligheidsregio’s en rijk die hier aan zet zijn. Wel wil en kan de provincie de gemeenten hierbij helpen, zoals met het hulpbudget.

In de andere fases is de rol van de provincie wat groter. Deze krijgen vorm en inhoud in nauw overleg met onder meer de gemeenten en diverse instellingen en organisaties.

Opnieuw wolf in Drenthe gesignaleerd

Er is opnieuw melding gemaakt van een wolf in Drenthe. Het dier is op verschillende plaatsen in Drenthe gesignaleerd. Op de website Wolf in Drenthe vindt u informatie over wolven en wat te doen als u er een tegenkomt. Ook staat hier waar melding van schade gedaan kan worden.

Om schapenhouders in onze provincie hun dieren te kunnen laten beschermen tegen de wolf, hebben Gedeputeerde staten onlangs besloten 50.000 euro beschikbaar te stellen. Daarvoor komt er een regeling. Met de deelnemers van de wolvenwerkgroep maakt de provincie op korte termijn afspraken hoe deze regeling zo snel mogelijk in werking kan treden. Schapenhouders kunnen met een bijdrage van de provincie bijvoorbeeld wolfwerende rasters aanleggen.

De noodrasters die de provincie uitleent, zijn momenteel allemaal in gebruik. Daarom schaft de provincie binnenkort extra rasters aan.

De provincie gaat samen met een gebiedscommissie in oprichting de komende tijd verder werken aan een aanpak voor preventie van schapen tegen aanvallen van wolven.

Afbeelding: Pixabay
Niet de wolf in kwestie (Afbeelding: Pixabay)

70 taxi's met geschorste kentekens in beslag genomen

De politie heeft vandaag in de omgeving van het Westelijk Havengebied in Amsterdam 70 taxivoertuigen in beslag genomen. Deze auto’s stonden op de openbare weg terwijl de kentekens waren geschorst en niet tegen wettelijke aansprakelijkheid waren verzekerd. De eigenaren hebben 14 dagen de tijd om de auto’s te verzekeren en op te halen bij de politie, daarmee vervalt tevens de schorsing.

Het Taxiteam van de Dienst Infrastructuur stelde deze overtredingen vast. Het betroffen voertuigen van meerdere taxibedrijven die als besloten vennootschap gevestigd zijn op postbusadressen. Meerdere hiervan zijn uit andere delen van het land. Tegen de eigenaren is een proces-verbaal opgemaakt. De taxi’s zijn in overleg met het Openbaar Ministerie overgebracht naar een afgesloten terrein.

Op dit moment schorsen veel taxiondernemingen het kenteken en zetten de verzekering stop. Dat is gelet op de huidige situatie begrijpelijk. Het schorsen van een kenteken is een regeling die door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) mogelijk is gemaakt als een auto langere tijd niet in gebruik is. Voorwaarde is wel dat de auto niet op de openbare weg rijdt of staat. Veel bedrijven houden zich hier aan.

De politie zal blijven optreden in situaties waarin dit niet het geval is. Ook tegen het rijden met een geschorst kenteken al dan niet zonder geldige verzekering treedt de politie uiteraard op.

Politie haalt frauduleuze webshop die corona-artikelen aanbood uit de lucht

Het Team Cybercrime van de politie Oost-Brabant spoort misdaad op gepleegd met ICT of gericht op ICT. Ook in deze tijd waarin we leven met COVID-19 boeken zij succes. Zo haalde het team samen met het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting afgelopen week valse websites, waar corona-artikelen werden aangeboden, offline.

De politie ziet nog geen grote stijgingen van het aantal meldingen op het gebied van online criminaliteit, maar constateert dat (cyber)criminelen gebruikmaken van de actualiteit om mensen op te lichten. Zo kwam een groot Brabants bedrijf erachter dat coronagerelateerde artikelen werden aangeboden via een website die sterk leek op hun eigen website. Het ging hierbij onder andere om mondkapjes. Al snel bleek dat er sprake was van een frauduleuze webshop.

Doordat er nauw contact is tussen het bedrijfsleven en de politie en omdat het betreffende bedrijf meteen aan de bel trok, kon de politie snel in actie komen. Zo konden bestellingen met een waarde tussen de 10.000 dollar en 140 miljoen dollar worden tegengehouden. Er zijn geen verdachten aangehouden, maar door de snelle actie heeft het bedrijf geen reputatieschade opgelopen en zijn er geen gedupeerden.

(Cyber)criminelen maken vaak gebruik van de actualiteit om mensen op te lichten. Ook in crisistijd bedenken criminelen nieuwe vormen van oplichting om onrechtmatig geld te kunnen verdienen. De politie houdt rekening met een toename van onder meer internetoplichting en babbeltrucs sinds de uitbraak van het coronavirus. Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie zijn hier alert op en treden er hard tegen op.

Verruiming concernbepaling NOW onder voorwaarden

Om de werkgelegenheid te beschermen wijzigt minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de concernbepaling in de tijdelijke loontegemoetskomingsregeling NOW. Werkmaatschappijen die door de Coronacrisis meer dan twintig procent omzetverlies hebben maar behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet, mogen toch de NOW aanvragen. Hiervoor gelden wel extra voorwaarden. Zo moeten deze concerns afspraken maken met vakbonden over werkbehoud en over 2020 afzien van het uitkeren van dividend of bonussen.

Het kabinet wil tijdens de coronacrisis banen en inkomens van mensen beschermen. Daarom is op 17 maart een economisch noodpakket gepresenteerd. De maatregelen uit het pakket zijn bewust simpel en eenvoudig, zodat ze snel uitvoerbaar zijn en de ondersteuning snel terecht komt waar die nodig is. De keerzijde hiervan is dat de maatregelen niet altijd voldoende passend zijn. Het kabinet monitort de signalen hierover en stuurt bij waar dat nodig en mogelijk is.Een van de maatregelen in het pakket is de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW). Bedrijven die deze maanden meer dan twintig procent omzetverlies hebben, krijgen met deze regeling tot maximaal negentig procent van de loonkosten vergoed. Inmiddels hebben meer dan 100.000 bedrijven bij UWV een beroep gedaan op deze regeling.

Een van de zorgpunten in de NOW is de zogenaamde concernbepaling. Bij sommige concerns zijn sommige werkmaatschappijen geheel of gedeeltelijk stilgevallen door de Coronacrisis terwijl andere werkmaatschappijen binnen het concern voldoende omzet draaien of zelfs nog winst maken. Het concern als geheel voldoet dan niet aan het criterium van de twintig procent omzetverlies. Werkgevers- en werknemersorganisaties waarschuwden recent dat het grotendeels stilvallen van werkmaatschappijen niet altijd binnen een concern oplosbaar is en dat er dan banen verloren zullen gaan. De Tweede Kamer heeft minister Koolmees daarom gevraagd te kijken naar een versoepeling op dit punt.

Aan zo'n versoepeling kleven risico's, zo kunnen grote bedrijven strategisch gedrag vertonen en schuiven met kosten en omzet. Minister Koolmees is daarom weliswaar bereid deze bepaling te verruimen met het oog op het baanbehoud, maar wel onder extra voorwaarden. Concerns waarvan een werkmaatschappij een beroep doet op de regeling moeten verklaren dat ze over 2020 geen dividend uitkeren, bonussen uitkeren of eigen aandelen inkopen. Daarnaast is een akkoord nodig met de vakbond over werkbehoud. Of bij werkmaatschappijen met minder dan twintig werknemers een vertegenwoordiging van werknemers. Ook komen er extra eisen die door de accountant worden getoetst. Deze verruiming wijzigt de hoofdwerking van de NOW niet. De NOW blijft ook voor deze werkmaatschappijen gebaseerd op het omzetverlies ten opzichte van de omzet in 2019 en de loonsom van januari 2020 of november 2019.

In de brief aan de Tweede Kamer waarin de minister deze wijziging toelicht, komt hij ook terug op andere signalen en toezeggingen aan de kamer. Zo wordt er onderzocht of er een extra vangnet kan komen voor flexwerkers die tussen de wal en het schip vallen en kijkt het kabinet naar seizoenswerk. Hier verwacht minister Koolmees de Tweede Kamer op korte termijn over te berichten.

The Mandalorian seizoen 3 is in ontwikkeling voor Disney+

Hoewel de release van The Mandalorian seizoen 2 nog enkele maanden op zich laat wachten, heeft entertainmentwebsite Variety alvast goed nieuws voor fans van de serie. Volgens bronnen van de website is de pre-productie van het derde seizoen in volle vaart.

Bronnen dichtbij de productie van de show laten weten dat bedenker Jon Favreau 'al enige tijd schrijft aan seizoen 3'. Daarnaast is de art department onder leiding van Lucasfilm-onderdirecteur Doug Chiang 'sinds een paar weken' concepten aan het ontwerpen. "We zijn net begonnen met de pre-productie en bekijken nu de toekomstige avonturen voor de Mandalorian in seizoen 3", zo onthulde een van de bronnen.

Een andere bron met kennis over de huidige situatie bevestigde verder dat de production design department op 20 april van dit jaar al is begonnen met de werkzaamheden. Dit omdat zij 'enorm veel voorbereidingstijd nodig hebben' en dat dat de reden is dat 'de eerste werkzaamheden voor het seizoen nu al van start zijn gegaan'.

Een kleine maand geleden is de productie van The Mandalorian seizoen 2 afgerond. Hiermee is de show een van de gelukkigen in de showbusiness waarbij de productie nog afgerond kon worden. Naar verwachting is seizoen 2 in oktober 2020 op Disney+ te bewonderen.

Trailer The Mandalorian seizoen 1

COVID-19: 708 nieuwe besmettingen en 138 doden, totaal 34.842 en 4054

Tot en met 22 april 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 34.842 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 708 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 10.021 (+124) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 138 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 4054 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

"Zoinks!": animatiefilm Scoob! gaat direct naar streaming

Goed nieuws voor alle liefhebbers van Scooby-Doo. De 3D-animatiefilm Scoob! dat zich richt op de begindagen van de bekende hond en zijn vriendenclubje verschijnt niet meer in de bioscoop, maar gaat direct naar de streamingsdiensten. Dit laat Warner Bros. in een statement weten.

"Hoewel we niet kunnen wachten om onze films weer in de bioscopen te vertonen, gaan we nu nieuwe en onbekende tijden tegemoet. Deze tijden vragen om creatieve manieren hoe wij onze content kunnen verspreiden", zo gaf Warner Bros.-CEO Ann Sarnoff in de statement aan. In de Verenigde Staten is de film als 'premium digital rental' te huren voor $19,99 of vanaf 15 mei voor $24,99 te koop. Of, wanneer en op welke streamingsdiensten de film in Nederland gaat verschijnen is op dit moment nog niet bekend.

In dit eerste volledig geanimeerde Scooby-Doo-avontuur zie je hoe het allemaal begon en stuit Mystery Inc. op het grootste mysterie uit hun carrière. Scoob! onthult hoe vrienden voor het leven Scooby en Shaggy elkaar ontmoet hebben en hoe ze samen met jonge speurneuzen Fred, Velma en Daphne het beroemde Mystery Inc. vormden. Na honderden opgeloste zaken en gezamenlijke avonturen worden ze geconfronteerd met hun grootste, uitdagendste mysterie tot nu toe: een complot om de geesthond Cerberus op aarde los te laten. Tijdens hun strijd om deze wereldwijde 'hondpocalyps' tegen te houden, ontdekt de groep een geheim over Scooby’s achtergrond en dat hij voor iets heel groots is voorbestemd.

Pool met flinke slok op slaat met auto over de kop en vlucht

Op dinsdagavond hield de politie een 25-jarige Pool aan die betrokken was bij een eenzijdig verkeersongeval op de Havenstraat in Den Oever. Omstreeks 19.15 uur kreeg de politie melding dat een auto over de kop was geslagen.

De bestuurder zou uit de auto zijn gekropen en weg zijn gelopen. Toen een ANWB-medewerker, die toevallig passeerde, hulp aan wilde bieden, rende de man zelfs weg. Ter plaatse trof de politie geen auto meer aan. Deze was inmiddels verplaatst en bleek met twee lekken banden op de Oosterkruisweg te staan. Na een kort onderzoek kon de vermoedelijke bestuurder van de auto worden aangehouden. De man bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs.

Ook had hij alcohol gebruikt. De man blies 640 ug/l. Aangezien voor hem de regels van beginnend bestuurder gelden, mocht hij niet meer dan 90 ug/l alcohol in zijn adem hebben. Hij blies derhalve zeven maal het voor hem geldende maximum. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Vader en zoons opgepakt na geweld tegen agenten

Een vader en zijn twee, volwassen inwonende zonen, werden dinsdagmiddag aangehouden bij hun woning aan de Oude Vlijmenseweg in Den Bosch omdat ze geweld pleegden tegen politiemensen. Die stonden bij hen aan de deur omdat er een vermoeden was van een hennepkwekerij.

Politiemensen gingen rond kwart voor één samen met medewerkers van de gemeente en Enexis bij de familie aan de deur omdat er informatie was dat in de woning mogelijk een hennepkwekerij zou zitten. De deur werd echter niet geopend, ondanks dat duidelijk was dat er mensen binnen waren. Later bleek dat de zonen thuis waren. Kort nadat de politie de deur van buitenaf had geopend, verschenen de hoofdbewoner en zijn vrouw bij de woning. Terwijl agenten binnen op onderzoek uitgingen, werden deze mensen gesommeerd buiten te wachten tot dit klaar was. Hen werd daarbij gezegd dat zij, in verband met de afgekondigde coronamaatregelen, op afstand van de politiemensen moesten blijven.

Belaagd en bedreigd
Omdat zij, ondanks de waarschuwingen van de aanwezige agenten, toch steeds dichtbij kwamen, werd de vrouw op enig moment door een agent terug geduwd. De vrouw struikelde daarbij en viel op de grond. Vrijwel direct werden de politiemensen door de zonen belaagd, wat resulteerde in een handgemeen. De agent kreeg een stomp tegen zijn gezicht en ook een andere agent werd geslagen. De vader bedreigde de betreffende agent met de dood en nam daarbij een vechthouding aan. De drie mannen werden uiteindelijk onder veel verzet aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

De betreffende politiemannen deden aangifte. De drie mannen zitten vast voor verder onderzoek; ze zijn in verzekering gesteld. Bij het onderzoek in de woning van de verdachten werd overigens geen hennepkwekerij aangetroffen.

Website KNMI korte tijd onbereikbaar

De website van het KNMI is zwaar overbelast. Wie even snel het weer wil bekijken krijgt keer op keer foutmeldingen, vaak in het Engels: "This website is under heavy load We're sorry, too many people are accessing this website at the same time. We're working on this problem. Please try again later."

Ook wordt de bezoeker regelmatig naar een aparte 'sorry-pagina' doorgestuurd, met het verzoek om het over enkele minuten nog eens te proberen. Een medewerker van de webcare liet op Twitter weten: "Dit zou ook niet moeten kunnen. De KNMI-website kan heel veel bezoekers aan." Of het om een DDoS-aanval gaat of dat het om een ander probleem gaat is nog niet bekend. 

Update 11:45 uur
Het lijkt er op dat het probleem grotendeels verholpen is. 

Website KNMI (Foto: FOK!)
Website KNMI (Foto: FOK!)

AD geeft duidelijkheid over toekomst Kuyt en Botteghin bij Feyenoord

Dirk Kuyt was bij Feyenoord de hoofdkandidaat om volgend seizoen de nieuwe trainer van de Onder-21 te worden. De oud-aanvaller, dit seizoen de eindverantwoordelijke bij de Onder-19 van de Rotterdammers, heeft volgens het Algemeen Dagblad deze aanbieding echter naast zich neergelegd. Kuyt wil volgend seizoen gebruiken om zoveel mogelijk rond te kijken op diverse trainingsvelden.

Feyenoord maakte dinsdag wereldkundig dat Dick Advocaat een jaar langer trainer blijft in De Kuip. Kuyt werd eerder veelvuldig genoemd als mogelijk opvolger van Advocaat, die nu tot medio 2021 vastligt bij Feyenoord.

De oud-aanvaller is dit seizoen bij Feyenoord Onder-19 voor het eerst aan de slag als trainer, maar volgend seizoen wil Kuyt naar verluidt zoveel mogelijk rondkijken op diverse trainingsvelden van zowel de jeugdopleiding en het eerste elftal van Feyenoord als verschillende buitenlandse clubs.

Nu Advocaat zijn aflopende contract verlengd heeft, kan technisch directeur Frank Arnesen in samenspraak met de ervaren oefenmeester gaan bouwen aan de selectie voor volgend seizoen.

Feyenoord hoopt dat Steven Berghuis door het aanblijven van Advocaat zijn gewenste transfer met in ieder geval een jaar uitstelt, terwijl er wordt onderhandeld met Leroy Fer en diens zaakwaarnemer Rob Jansen over het verlengen van zijn aflopende verbintenis.

Ook Eric Botteghin is in het bezit van een aflopend contract en de 32-jarige verdediger kan op korte termijn een nieuwe aanbieding tegemoet zien. Rick Karsdorp lijkt terug te keren naar AS Roma, terwijl Bart Nieuwkoop na een jaar op huurbasis bij Willem II zijn opvolger moet worden.

Op het verlanglijstje van Advocaat prijken nu nog twee middenvelders en een linksbuiten. Voor de laatste vacature werd de transfervrije Bryan Linssen genoemd en Oguzhan Özyakup zou een van de twee gewenste middenvelders kunnen zijn. Er wordt echter voorspeld dat de onderhandelingen met Besiktas over Özyakup niet gemakkelijk zullen zijn.

KNVB wil einde maken aan seizoen en gaat in gesprek met UEFA

Het bestuur betaald voetbal heeft het voornemen om de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie 2019/20 niet verder uit te spelen, zo meldt de KNVB. Op basis van het verbod van de regering op betaald voetbal tot aan 1 september treedt de bond in overleg met de UEFA, waarna een definitief besluit zal worden genomen. Vrijdag komen vervolgens de clubs en andere betrokkenen samen om de consequenties daarvan te bespreken.

De voetbalbond laat weten waarom er niet eerder een definitieve streep onder het huidige seizoen is gezet: "Dat de KNVB tot op heden de onderbroken competities nog niet definitief heeft afgelast, is vooral omdat de bedrijfstak betaald voetbal in financieel zwaar weer is gekomen door de coronacrisis."

"Geprobeerd wordt om te voorkomen dat hierdoor clubs omvallen en banen uit het voetbal verdwijnen. Net als in andere delen van onze economie wordt gevochten om een bedrijfstak zo goed mogelijk te beschermen tegen de financiële gevolgen van de huidige crisis."

"Dat er tot 1 september niet gevoetbald kan worden, brengt enorme uitdagingen met zich mee in organisatorisch, sportief en economisch opzicht", zo meldt de KNVB in een verklaring. "Samen met de overheid, clubs, belangenorganisaties en experts zijn we hierover frequent in gesprek met elkaar."

"Samen wordt er gekeken naar de mogelijke, volgende stappen voor het voetbal in de anderhalve meter-maatschappij. Samen overleggen we over hoe we het voetbal in de verdere toekomst kunnen organiseren en coronaproof kunnen maken."

De KNVB bracht samen met het NOC/NSF het advies uit om onder strikte voorwaarden topsportaccommodaties en trainingsvelden van betaald voetbalorganisaties weer beperkt open te stellen, zodat er weer getraind kan worden.

"Daarnaast is het uiteraard ook een goed signaal dat onze jongste jeugd, eveneens onder voorwaarden, straks weer kan gaan trainen en spelen", zo klinkt het.

"Het staat daarbij vast, ook in de gesprekken over de toekomst van ons betaald voetbal, zoals van begin af aan steeds gesteld, dat er onder de vlag van de KNVB uiteraard nooit gevoetbald wordt zolang RIVM en regering dat niet veilig achten."

In tegenstelling tot het profvoetbal, is het voor de jeugd vanaf 29 april weer toegestaan om op een georganiseerde manier weer te gaan sporten. Zo mogen kinderen onder de twaalf jaar (ruim 300.000 KNVB-leden) van de overheid weer voetballen, waarbij ze niet per se de anderhalve meter afstand hoeven aan te houden.

Voor jeugd van 12 tot en met 18 jaar (bijna 275.000 KNVB-leden) is dit ook toegestaan mits zij wél op anderhalve meter afstand van elkaar blijven.

"De verenigingen kunnen onder deskundige begeleiding voetbalactiviteiten voor de jeugd organiseren zoals trainingen en alternatieve voetbalvormen. Competities starten niet voor het najaar en de kantines en kleedkamers blijven voorlopig nog dicht", zo meldt de bond.

"Momenteel zijn we in overleg met de overheid over maatregelen om het voetbal 'coronaproof' te maken", reageert Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal. "Het plan is dat het amateurvoetbal voorzichtig en gefaseerd weer op gang komt, waarbij we dus beginnen met de jeugd."

"Net als in het onderwijs. Wanneer elke keer een nieuwe fase aanvangt, is volledig afhankelijk van de mogelijkheden die de coronamaatregelen van de overheid bieden. Gezondheid en veiligheid zijn en blijven altijd het uitgangspunt", aldus Van der Zee.

Herkenbosch ontruimd vanwege brand natuurgebied De Meinweg

Vanwege een grote brand in Nationaal Park De Meinweg is het Limburgse dorp Herkenbosch afgelopen nacht ontruimd.

Reden voor de evacuatie van het dorp met 4000 inwoners in Midden-Limburg is de rookontwikkeling met hoge concentraties koolmonoxide. Het getroffen natuurgebied is 170 hectare groot waarvan een groot deel al afgebrand is.

Het grootste gedeelte van de inwoners heeft afgelopen nacht zelf onderdak gevonden bij familie of vrienden, 175 inwoners zijn opgevangen in sporthallen in de omgeving. Mogelijk dat men woensdagmiddag terug kan keren naar huis.

Sail afgelast, eerstvolgende editie pas over vijf jaar

Sail Amsterdam 2020 gaat definitief niet door. Het evenement wordt niet een jaar verplaatst, waardoor de eerstvolgende Sail pas in 2025 plaats zal vinden.

Sail stond officieel gepland van 12 tot en met 16 augustus. Met de nieuw aangekondigde coronamaatregelen, waar ook een verbod op grote evenementen tot 1 september onder valt, is het niet mogelijk om het evenement te organiseren.

Uitstel niet mogelijk
De organisatie heeft nog onderzocht of het evenement een jaar later gehouden kon worden, maar dat is niet mogelijk. 'Op dit moment is niet met zekerheid te zeggen dat een groots evenement als Sail volgend jaar wel veilig en verantwoord georganiseerd kan worden.'

Daar komt bij dat de internationale tall ships een jarenlange vastgestelde planning hebben, en om die reden niet automatisch beschikbaar zijn voor een ander moment. Ook heeft Sail het uitgangspunt om vrij toegankelijk te blijven, waardoor de steun van partners en het bedrijfsleven niet gemist kunnen worden. Om die reden is de eerstvolgende editie van Sail pas in 2025.

'Met pijn in het hart zijn we gedwongen deze beslissing te nemen, waarvan we overtuigd zijn dat dit de enig juiste is', zegt Arie Jan de Waard, voorzitter van Sail Amsterdam. 'Aan alle liefhebbers die reikhalzend naar Sail hebben uitgekeken, vragen we begrip voor deze uitzonderlijke situatie.'

Drie jongens opgepakt na explosief door brievenbus

Op woensdagavond 1 januari  rond 23.00 uur raakte de bewoner van een woning aan de Jazzroute in Middelburg door een harde knal in de gang gewond. Hij liep – zoals het nu laat aanzien – blijvend letsel op. De knal werd veroorzaakt door een explosief, welke door de brievenbus werd gegooid. Zelfs een muur scheurde op twee plaatsen volledig doormidden.

De aanslag beschadigde het huis en had voor een mens fataal af kunnen lopen, vandaar dat dit als een poging doodslag wordt beschouwd. Het is overigens niet de eerste keer dat het gezin doelwit is. Op 19 september jl. werd hun voorruit aan de Jazzroute ingegooid met een stoeptegel en op 2 november jl. werd dit geprobeerd met een baksteen. Mogelijk gaat het om dezelfde daders.

De politie is op zoek naar drie mannen voor de poging doodslag op Nieuwjaarsdag. Uiteraard willen de slachtoffers en de politie ook heel graag weten waarom ze dit explosief naar binnen gooiden, en of er een link is naar die eerdere vernielingen.

Update 10:36 uur
De politie heeft dinsdagavond drie jongens aangehouden. Ze worden ervan verdacht dat ze op Nieuwjaarsavond een explosief door een brievenbus aan de Jazzroute hebben gegooid.

De jongens uit Middelburg in de leeftijd van 14 (2x) en 15 jaar werden rond 21.15 uur aangehouden. Dinsdagavond toonde Opsporing Verzocht beelden van drie jongens, die een explosief door een brievenbus gooiden. Het drietal is voor verder onderzoek naar een politiecellencomplex gebracht. Ze worden vandaag verhoord.

Versterking Markermeerdijken kan doorgaan

De dijkversterking van de Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam kan doorgaan. Gedeputeerde staten van Noord-Holland mochten het projectplan voor de dijkversterking van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier goedkeuren. Ook de bezwaren tegen verschillende andere besluiten die de uitvoering van de dijkversterking mogelijk maken, zijn ongegrond. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van vandaag (22 april 2020).

Dijkversterking
De Markermeerdijken zijn onderdeel van de Zuiderzeedijken die het achterland al eeuwen beschermen tegen de voormalige Zuiderzee en het huidige Markermeer. De dijkversterking is nodig omdat ruim 30 kilometer van de dijken niet meer aan de normen voor waterveiligheid voldoet, terwijl in het achterland zo’n 1,2 miljoen mensen wonen. Onder meer Stichting Zuyderzeedijk en omwonenden hadden beroepschriften ingediend tegen de dijkversterking. Zij zijn bang voor schade aan de landschappelijke en cultuurhistorisch waardevolle dijken en de natuur.

Noodzaak
Volgens de bezwaarmakers staat de noodzaak van de dijkversterking niet vast, omdat de Markermeerdijken in 2006 en 2011 zijn afgekeurd op basis van een verouderde norm en verouderde toetsingscriteria. In 2017 is er een nieuwe veiligheidsnorm voor dijken geïntroduceerd met een bijbehorend ‘toetsingsinstrumentarium’. Uit de uitspraak van vandaag blijkt dat de reeds afgekeurde dijken niet opnieuw aan de hand van het nieuwe toetsingsinstrumentarium hoefden te worden getoetst, omdat bij het ontwerp van de dijkversterking al is uitgegaan van de nieuwe veiligheidsnorm. De veiligheidsproblemen die met de dijkversterking worden opgelost zijn ook bepaald op basis van die nieuwe veiligheidsnorm. Het provinciebestuur en het hoogheemraadschap hebben de versterking van de Markermeerdijken daarom ‘noodzakelijk kunnen achten’, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak.

Natuur en stikstof
Vanwege de mogelijke gevolgen van de dijkversterking voor natuurgebieden is een zogenoemde passende beoordeling uitgevoerd. Daarin zijn de gevolgen van de dijkversterking voor die natuurgebieden en de daar aanwezige planten en dieren inzichtelijk gemaakt. Uit die beoordeling blijkt dat bepaalde maatregelen moeten worden genomen, waarin de uitvoeringsbesluiten ook voorzien. De Afdeling bestuursrechtspraak vindt dat aanvaardbaar. Ook is in de passende beoordeling ingegaan op de toename van stikstof en de gevolgen daarvan voor de natuurgebieden. De Afdeling bestuursrechtspraak benadrukt dat niet iedere toename van stikstofneerslag op natuurgebieden een onoverkomelijk probleem hoeft te zijn. Het gaat erom dat uit de passende beoordeling de zekerheid is verkregen dat het project de betrokken natuurgebieden niet aantast. Het provinciebestuur heeft op basis van de passende beoordeling kunnen aannemen dat ook vanuit het oogpunt van stikstofneerslag ‘significant negatieve effecten op de natuurgebieden zijn uitgesloten’.

Cultuurhistorische waarden
Ten slotte wezen de bezwaarmakers erop dat de Markermeerdijken een provinciaal monument zijn. Voor de wijziging van die monumentale dijken is ook een omgevingsvergunning verleend. Dat kan alleen in geval van een zwaarwichtige reden van aantoonbaar algemeen maatschappelijk belang. De Afdeling bestuursrechtspraak stelt vast dat waterveiligheid zo’n belang is. Daarnaast heeft het provinciebestuur ‘in redelijkheid kunnen oordelen dat met de gekozen dijkversterking de monumentale waarden van de dijken niet op onaanvaardbare wijze in het gedrang komen’.

Spoedwet verlenging tijdelijke huurcontracten aangenomen door Eerste Kamer

Gedurende de coronacrisis kunnen tijdelijke huurcontracten voor een tijdelijke periode verlengd worden. Het spoedwetsvoorstel Tijdelijke wet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten is dinsdag aangenomen in de Eerste Kamer en treedt na publicatie in de Staatscourant in werking.

De wet biedt een oplossing voor verhuurders en huurders waarvan het tijdelijke huurcontract afloopt tijdens deze coronacrisis.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: “Het is belangrijk dat in deze periode geen mensen op straat komen te staan. Dit is een oplossing voor huurders met een tijdelijk huurcontract dat binnenkort afloopt, juist nu het lastig is om snel andere woonruimte te zoeken.”

Huurders krijgen de mogelijkheid een tijdelijke verlenging aan te vragen bij hun verhuurder. De verhuurder zal de tijdelijke verlenging verlenen tenzij deze al voor 1 april afspraken had om bijvoorbeeld de woning te verkopen, te slopen of te renoveren of als de verhuurder zelf in het huis wil gaan wonen of als de huurder zich niet als goed huurder gedraagt.

Op dit moment is het niet mogelijk om een tijdelijk huurcontract te verlengen voor een korte periode, het is enkel mogelijk om een tijdelijk huurcontract te verlengen tot een contract voor onbepaalde tijd. Niet alle verhuurders kunnen of willen hun pand voor onbepaalde tijd verhuren, daarom kan de huidige wet de reden zijn om het contract op te zeggen. Voor de huurder is het nu moeilijk om een andere woning te zoeken. Net als dat het voor de verhuurder nu ook een lastige tijd is om een nieuwe huurder te vinden. Deze spoedwet biedt de huurder en de verhuurder de mogelijkheid om het huurcontract tijdelijk te verlengen.

De wet geldt voor huurcontracten die eindigen tussen 1 april 2020 en 30 juni 2020. Huurcontracten kunnen eenmalig verlengd worden met maximaal drie maanden en tot uiterlijk 1 september 2020. Indien de coronacrisis langer duurt is het mogelijk om deze spoedwet te verlengen.

Nieuwe beelden zendmastenbranden in Opsporing Verzocht

Ook afgelopen week werd bij zendmasten brand gesticht. In de zoektocht naar de daders werden gisteren in Opsporing Verzocht nieuwe beelden van brandstichting getoond.

De beelden zijn onder andere van de brand op zaterdag 18 april in Amsterdam. Daar werd brand gesticht bij een mast op een parkeergarage aan de Van Bleiswijkstraat. In de vorige uitzending van het tv-programma waren beelden van een brand in Groningen te zien. Op vrijdag 10 april sprenkelde een man vloeistof uit een jerrycan bij een mast, vervolgens tonen bewakingsbeelden dat hij de vloeistof aanstak. De aandacht van Opsporing Verzocht leverde toen meerdere interessante tips op.

De afgelopen weken waren op meerdere plekken in het land zendmastbranden. Dit soort branden kunnen er onder meer voor zorgen dat het noodnummer 112 minder goed of zelfs niet bereikbaar is. De onderzoeken worden gedraaid door de eenheden waar de branden woedden en de Dienst Landelijke Recherche. De rechercheurs roepen via Opsporing Verzocht de hulp van het publiek in.

2 arrestaties na schietpartij Almere

De politie heeft dinsdag twee mannen aangehouden in verband met de schietpartij op 15 februari op het Markerkant in Almere. Het betreft een 22-jarige man uit Almere en een 26-jarige Amsterdammer.

Op vrijdagavond 14 februari vond een besloten feest plaats met zo'n 150 bezoekers in een zaaltje op het bedrijventerrein. Buiten op de parkeerplaats ontstond rond 01:30 uur 's-nachts een ruzie die escaleerde in een schietpartij. Een 35-jarige Almeerder raakte daarbij ernstig gewond. Een andere man raakte lichtgewond. De dader ging ervandoor in een blauwe Skoda Rapid.

Een groot onderzoek werd gestart. De hulp van het publiek werd ingeroepen via onder andere opsporingsprogramma’s Opsporing Verzocht en Bureau Flevoland.

Het onderzoek gaat verder en de politie komt nog steeds graag in contact met mensen die informatie hebben over dit schietincident aan de Markerkant in Almere. Zij kunnen contact op nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Militairen draaien diensten mee in woonzorgcentrum Dronten

Militair geneeskundig personeel, afkomstig uit de hele krijgsmacht, werkt vanaf vandaag in Woonzorgcentrum de Regenboog in Dronten. De militairen draaien in principe drie weken diensten mee.

De instantie riep de hulp van de krijgsmacht in vanwege ziekte, waaronder COVID-19, onder het eigen personeel. Defensie levert nu een algemeen militair arts, drie verpleegkundigen en zes verzorgenden voor zowel individuele als geneeskundige gezondheidszorg.

De militairen werken op basis van een buddysysteem. Dat betekent dat ze elk met een vaste medewerker van De Regenboog samenwerken. Dat gebeurt in alle voorkomende diensten.

Militairen in Dronten (Afbeelding: Defensie)
Militairen in Dronten (Afbeelding: Defensie)

FOK! Wat een weer: zonnig met matige wind

Vandaag is het zonnig. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 16°C op de Wadden tot lokaal 23°C in het zuiden. De oostelijke wind is overwegend matig, boven het IJsselmeer en in het noordelijk kustgebied vrij krachtig tot krachtig. In de loop van de avond neemt de wind af.

Komende nacht verloopt onbewolkt. De minimumtemperatuur varieert van 5°C in het noordoosten tot 10°C langs de zuidwestkust. De oost- tot noordoostenwind is zwak tot matig, in de kustgebieden en op het IJsselmeer mogelijk af en toe vrij krachtig.

Donderdag overdag is het opnieuw zonnig. Pas later in de middag en in de avond drijft er van het noordwesten uit af en toe sluierbewolking over. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17°C op de Wadden tot 24°C in het zuiden. De wind is zwak tot matig uit overwegend oostelijke richtingen. In de middag steekt er in de kustgebieden een noordelijke wind op, in de avond draait de wind overal naar noord. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Mooie lucht in noord-Holland (Foto: FOK!)
Mooie lucht in Noord Holland (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Fregatten krijgen nieuw 127mm-kanon

De vier luchtverdedigings- en commandofregatten (LCF’s) krijgen nieuwe 127mm-kanonnen. De Defensie Materieel Organisatie maakte de aankoop bij de Italiaanse fabrikant Leonardo vandaag bekend. Thales Nederland is door Leonardo gecontracteerd als toeleverancier.

Naar verwachting hebben de vier fregatten uiterlijk in 2026 hun nieuwe kanon. Om precies te zijn: het 127/64 LW-Vulcano-systeem. Dit middelgrote kanonsysteem is in de eerste plaats bedoeld voor oppervlaktevuur en als scheepsgeschut. Het is eventueel ook te gebruiken als luchtafweer.

Het Vulcano-systeem bestaat onder meer uit de volgende subsystemen:

-het 127mm-lanceersysteem
-het volledig geautomatiseerde munitie-opvoersysteem. Hierdoor hoeft niet getild te worden met zware granaten, wat het systeem ARBO-proof maakt.
-Het toevoermagazijn voor de munitie bestaat uit vier vaten met elk veertien granaten. Het geschut kan zowel standaard 127mm-munitie afvuren als de moderne, geleide munitie.

127mm kanon voor fregatten (Ministerie van Defensie)
127mm kanon voor fregatten (Ministerie van Defensie)

In The Heights danst naar volgende zomer

Dat er niet veel meer overblijft van de filmreleases van 2020 is inmiddels wel duidelijk. Nu vandaag door het kabinet bekend is gemaakt dat de bioscopen in Nederland in ieder geval nog een tijdje dicht zullen blijven, wordt er nog een titel toegevoegd aan het rijtje verplaatste films. 

In The Heights, een film gebaseerd op hitmusical van Lin-Manuel Miranda, die op zijn beurt weer verantwoordelijk was voor de liedjes van de Disney-hit Moana, vertelt het verhaal van Usnavi. De film speelt zich af in Washington Heights, een buurt in New York. Wanneer Usnavi (Anthony Ramos, A Star Is Born) een erfenis in handen krijgt, staat hij voor de beslissing; kiest hij voor zijn vertrouwde eigen winkel of zoekt hij het hogerop?

Het was Miranda's eerste musical die een plek kreeg op Broadway, voor zijn megasucces met de musical Hamilton. De musical won in 2008 de Tony Awards voor Best Musical en Best Original Score en sloot haar deuren na 1184 shows.

De film zou oorspronkelijk deze zomer uitkomen, maar werd al eerder van het releaseschema van Warner Bros' afgehaald, nadat wereldwijd de bioscopen hun deuren moesten sluiten. Het post-productieproces was zo goed als afgerond. Er zouden enkel nog wat wijzigingen aan de soundtrack aangebracht moeten worden. 

In The Heights is geregisseerd door Jon M. Chu, die eerder de regie deed van Crazy Rich Asians. De film staat nu op de planning voor 18 juni 2021 in de VS. Bekijk de trailer hieronder.

Netflix meldt stijgend succes

Nu een overgroot deel van de wereldbevolking thuis zit, is er in ieder geval een bedrijf dat daar een voordeel uit haalt. Netflix heeft zojuist de cijfers van het eerste kwartaal bekendgemaakt. 

Titels die op streamingplatform de meeste kijkers trokken waren Tiger King, het vierde seizoen van La Casa de Papel en en de dating realityserie Love is Blind. Tiger King, de documentaire over de opvallende dierentuineigenaar, trok in de eerste maand ruim 64 miljoen kijkers. Het is uitzonderlijk dat een documentaire zoveel kijkers trekt. De hype rondom het verhaal van Joe Exotic heeft zich in de afgelopen week uitgebreid naar een breed scala aan memes en andere internethits. 

De Spaanse heistserie La Casa de Papel, in de VS en het VK vrij vertaald naar Money Heist, blijft een gegarandeerde hit voor Netflix. Sinds dat het bedrijf de rechten kocht van de eerste twee seizoenen, die daarvoor alleen op de Spaanse nationale televisie waren uitgezonden, en een derde seizoen zelf liet produceren, is ook de hype rondom deze serie niet gaan liggen. Sterker nog, de vierde set afleveringen trok zelfs net iets meer kijkers dan Tiger King. Vijfenzestig miljoen abonnees waren er als de kippen bij om te kijken hoe de groep overvallers de Spaanse munt buiten spel weten te zetten.

Zinvol om bij deze cijfers te vermelden is dat Netflix een kijker niet pas registreert als de volledige content is bekeken. Het bedrijf rekent een abonnee mee als kijker als meer dan 2 minuten van de film, serie of documentaire is bekeken.

De quarantaineperiode heeft er ook voor gezorgd dat meer mensen een abonnement hebben genomen op de streaming-gigant. In het eerste kwartaal steeg het aantal abonnees naar 183 miljoen mensen wereldwijd, een stijging van 16 miljoen. 

Netflix blijft wel realistisch in een reactie op de goede kwartaalcijfers: "We zien momenteel een stijging in het aantal abonnees en de wereldwijde kijkcijfers. We verwachten dat dit aantal enigszins zal gaan dalen nadat mensen niet meer wordt aangeraden of zelfs verplicht thuis te blijven. Wij hopen dat deze periode van thuisquarantaine snel voorbij is."

Netflix meldt stijgend succes (Foto: ANP)
Netflix meldt stijgend succes (Foto: ANP)


Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.