Klimaatmeisje is ook tegen corona

Zogenaamde kenners van het klimaat zijn donders enthousiast over de uitbraak van het corona-virus. Reden? De luchtvervuiling is in decennia niet zo laag geweest, vogels fluiten minder hard vanwege het wegblijven van verkeer, wilde dieren nemen buitenwijken van steden over, alleen maar goed nieuws zou je haast zeggen.

Greta Thunberg, het Zweedse klimaatmeisje dat voornamelijk spijbelt om volwassenen en experts de les te lezen over de slechte staat van het klimaat, vindt corona blijkbaar een grote spelbreker. Greta mag nu natuurlijk vanwege de wereldwijde lockdowns niet meer de hort op om haar boodschap bij iedereen door de strot te duwen. Haar ouders meldden eerder al dat Greta juist vanwege haar voortdurende 'missie' rond de wereldbol minder depressief was, dus wie weet hoe het Greta nu vergaat, op haar kamertje.

Gelukkig heeft het zeventien jarig meisje haar webcam nog. En nee.....viezerd....

Woensdag tijdens de vijftigste verjaardag van de 'Dag van de Aarde', een dag die als doelstelling de bewustwording van ons consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde heeft, wist Greta tijdens een live stream weer even de aandacht op zichzelf te vestigen.

"Vandaag is het Dag van de Aarde en dat herinnert ons eraan dat het klimaatcrisis en de crisis op milieugebied nog steeds aan de gang zijn. We moeten zowel de corona-pandemie en de noodsituatie op het gebied van klimaat en milieu tegelijkertijd aanpakken. We moeten nu twee crises tegelijk aanpakken", zo klonk het 'gebrek aan prioritering'. Greta vond het ook tijd worden dat we naar experts gingen luisteren. Dus...

Via Instagram liet het klimaatmeisje eerder weten dat ze waarschijnlijk het coronavirus ergens heeft opgelopen. "De afgelopen twee weken ben ik binnen gebleven. Toen ik terugkeerde van mijn reis door Centraal-Europa, isoleerde ik mezelf (in een geleend appartement weg van mijn moeder en zus) omdat het aantal gevallen van COVID-19 (in Duitsland bijvoorbeeld) in het begin vergelijkbaar was met Italië", schreef ze in maart.

"Ongeveer tien dagen geleden begon ik wat symptomen te voelen, precies op hetzelfde moment als mijn vader, die met mij vanuit Brussel reisde. Ik voelde me moe, had rillingen, keelpijn en hoestte. Mijn vader had dezelfde symptomen, maar veel intenser en met koorts."