Van roker naar ex-roker

15 april 2020, 12:00 uur. Ik ben er klaar mee. Op 31 maart werd bekend dat de accijns op tabak vanaf 1 april fors verhoogd zou worden, oplopend tot 2,50 extra op een pakje shag. Ik rookte gemiddeld een pakje shag per twee dagen, dus dat zou bijna een tientje extra per week zijn dat ik kwijt zou zijn.

Ik rookte al 31 jaar, waarbij ik twee keer een stoppoging gedaan heb. Een keer toen ik een jaar of vijftien was, die mislukte doordat ik toen ik met mijn moeder en een vriendin uit eten was, een vijf-gulden munt onder de bank waarop we zaten vond, en mijn eerste impuls was om een pakje sigaretten te halen.

De volgende stoppoging was een jaar of 4 geleden, met behulp van een e-smoker. Die mislukte na twee maanden omdat ik teveel onder stress stond. Inmiddels zijn die stressmomenten sterk gereduceerd, dus toen het bericht van de accijnsverhoging kwam, was ik er helemaal klaar mee. Na een ‘huwelijk’ van circa 31 jaar besloot ik ‘echtscheiding’ aan te vragen en stuurde m’n huisarts een email. Een email ja, want ik wilde de zorg niet onnodig belasten in deze tijd, een mail kon hij rustig op z’n gemak lezen.

Een dag later werd ik teruggebeld en de huisarts ging akkoord met de door mijzelf voorgestelde combinatie van champix en nicotinepleisters. Om voor vergoeding vanuit het basispakket in aanmerking te komen moest ik een formulier invullen. Vanwege de maatregelen door het coronavirus ging dat dit keer allemaal per email. Een paar dagen later ontving ik de pleisters en de champix.

Op 6 april ben ik begonnen met de startdosis champix. Op 13 april zat ik op de volledige dosering. De laatste drie dagen merkte ik al dat ik onbewust minder rookte, ik deed steeds langer met een pakje shag. Vandaag om 11:50 was het pakje dan toch echt leeg, en om 12:00 uur heb ik de eerste nicotinepleister geplakt.

Alle rookrommel opgeruimd, en op de plek van m’n asbak staat nu een waterglas. Mezelf alvast getrakteerd op een cadeautje: een tangle relax therapy om de momenten dat ik onrustig word op te vangen.

Vanaf vandaag ben ik een ex-roker.