FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 12 april 2020

Sint-Franciscus aan het Singel biedt paasmis aan via livestream: 'Ter communie gaan is lastig nu'

Ook kerken worden ten tijde van corona gedwongen tot creativiteit. Normaal gesproken ontvangen ze op Eerste Paasdag vele mensen in de kerk om de paasmis bij te wonen. Nu dat lastig is, zette de Sint-Franciscus Xaveriuskerk aan het Singel, die ook wel De Krijtberg wordt genoemd, vanochtend een livestream op Facebook om belangstellenden te kunnen bereiken. AT5 was aanwezig bij de online mis.

'Fijn om toch de paasviering te kunnen doen samen met al die mensen die aan het kijken zijn en de mensen in De Krijtberg.' Het liefst had Caroline Wittenberg vanochtend in de Sint-Franciscus aan het Singel gezeten voor de paasmis. Maar ze vindt de livestream via Facebook die ze vanuit haar huiskamer bekijkt een mooie oplossing. 'Ik mis de sfeer in de kerk, het vaste clubje aan mensen die er altijd zijn.'
Voor de kerk zelf was het ook even schakelen. 'Wij hebben ons halsoverkop moeten aanpassen aan de situatie en toen deze technische weg gevonden om toch aanwezig te kunnen zijn', zegt rector Ben Frie die de paasmis leidt.
Pater Toon neemt op een gegeven moment het woord. Hij roept op te bidden voor de mensen die het extra moeilijk hebben tijdens 'de ziekte van onze tijd, het coronavirus'.

'Normaliter gaan we als katholieken ter communie, dat is nu onmogelijk', legt Caroline uit. 'De geestelijke communie die pater Toon voorlas, dat gebed is een mooi alternatief voor als je niet ter communie kan gaan.' Van achter haar computer leest ze mee met het gebed: 'Graag zou ik u nu als heilig brood ontvangen en nuttigen.'
'Ik zie niet zozeer de lege kerk', zegt Frie die toegeeft dat het lastig is om te preken richting een lege ruimte. 'Ik richt mij tot de camera, maar in feite kijk ik naar de mensen die met ons verbonden zijn.'Caroline is blij na afloop en heeft veel lof over hoe de rector de dienst geleid heeft. 'De belevenis van hem die daar even in zijn eentje die paasmis stond te doen, ik vond het zo verschrikkelijk mooi.'
De hoeveelheid kijkers schommelden tijdens het livestream van een uur rond de honderd personen. 'Oh ja hoor, daar ben ik tevreden mee', zegt de rector tot slot.

Dodenherdenking gaat door zonder publiek

De Nationale Dodenherdenking op de Dam gaat op 4 mei door, maar in aangepaste vorm en zonder publiek. Door de maatregelen tegen het coronavirus zullen alleen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans leggen bij het Nationaal Monument.

De ceremonie wordt ook bijgewoond door burgemeester Halsema, premier Mark Rutte en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Koning Willem-Alexander houdt tijdens de herdenking een toespraak. Om 19.58 uur zal zoals elk jaar het signaal Taptoe worden geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Na de kranslegging zal de 16-jarige scholier Eva Pronk uit Den Haag haar gedicht Vrijheid voordragen.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle blazers van Nederland op om het signaal Taptoe vanuit huis mee te spelen. Ook wordt iedereen thuis uitgenodigd om mee te zingen met het Wilhelmus.

5-mei concert
Het traditionele 5-mei concert aan de Amstel wordt eveneens aangepast. Vanuit de foyer van Carré geven Simone Kleinsma, Giovanca Ostiana, Roel van Velzen, Maria Fiselier en violiste Noa Wildschut onder leiding van het Metropole Orkest een muzikale uitvoering. Deze uitzending is om 20.35 uur te zien op NPO 1.

FOK! nieuwsfoto-onderschrift week 15

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! nieuwsfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is AtheistischFundamentalist met het volgende onderschrift: "Ja, wat wil je nou... dat gangpad is maar 80cm en die bejaarde gaat op de hoek zitten"

De opgave van deze week:

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima waren te gast bij het RIVM. Ze hadden onder andere een gesprek met Jaap van Dissel, wat is hier gaande? (Pro Shots / Zuma Press)
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima waren te gast bij het RIVM. Ze hadden onder andere een gesprek met Jaap van Dissel, wat is hier gaande? (Pro Shots / Zuma Press)

IJshockeyer Cave (25) overleden na hersenbloeding

IJshockeyer Colby Cave is overleden. De Canadese forward van de Edmonton Oilers, uitkomend in de NHL, lag enkele dagen in coma na een hersenbloeding eerder in de week. Cave werd slechts 25 jaar.

Dinsdag moest Cave in het ziekenhuis een spoedoperatie ondergaan om een cyste te verwijderen. Die drukte op zijn hersenen en had zelfs al voor een hersenbloeding gezorgd. Na de operatie lag Cave nog enkele dagen in coma, maar zaterdag bezweek hij alsnog.

Eind 2017 maakte Cave zijn debuut in de NHL bij de Boston Bruins, een dik jaar geleden trok hij naar de Oilers. Dit seizoen speelde hij elf wedstrijden voor het team, tot het seizoen in maart wegens de COVID-19-pandemie stil werd gelegd. In totaal kwam hij tot 67 NHL-wedstrijden.

NHL-legende Wayne Gretzky, tegenwoordig bestuurslid bij 'zijn' Oilers, reageerde geschrokken. "Colby was een geweldige ijshockeyer met een mooie toekomst, maar was vooral een goed mens", aldus Gretzky.

'Je mot effe dat teringkleine beetje verstand gebruike'

Voor alle mensen die na ruim drie weken de afgekondigde maatregelen nog steeds niet begrijpen, vlak na de toespraak van Rutte schreef user mazaru een uitleg in Jip en Janneke taal die we graag even delen met al die hardleerse idioten die voor de lol samenscholen en de maatregelen overtreden. 

"Je mot zo veel mogelijk binne blijve. Je mot ff dat teringkleine beetje verstand gebruike en nou niet gaa lopen pijpzeike dat je 3 weken met je pleurisjong thuis zit en niet weet wat je dr mee aan moet. Want als ie nou zo veel mogelijk met je muil thuis blijf in plaats van buite te gaan lope te lope, dan blijft dat jong nog langer thuis.

Kijk, we worre allemaal ziek, maar de kunst is dat we allemaal maar een beetje ziek lope te legge, zodat die corona lijerts gewoon behandeld kenne worden. Je moet maar veel plee papier kope want we schijte 7 kleure stront. Kijk, heel de pleurisbende op slot rotten dat gaat niet lope te werken (die kakkerts noemen dat lock down) maar je loopt t enket uit te stelle en dan worrie ziek als t weer open gaat. Dus wat je met je eigewijze muil mot doen is 3 weke binnen blijven.

En lekker een kapsalon bestellen. Want als ie dat nie doet pleurt Mo’tje die shoarma tent daluk dicht en dan ken je dat pokkejong ook niet meer naar t pleintje sturen. En dan mot de kappert en Ling of Ping van de nageltjes ook dicht en dan lopen we de daluk bij als een stel verlepte Anita’s van de Keileweg.

Kijk, die zzp’erts en zwartwerkerts die hebben wel ff te vrete sociaal als dat we zijn. Maar als de teringzooi een jaar op slot gaat hebbie dr geen tyfus aan als enkelt wiet in de moestuin staat dan mot je echt groenvoer gaan verbouwe. Dus. Je hebt geen klote aan de versatsie en dior tassie uit Turkije, het enige wat je met je muil moet doen is met je zuiger op de bank binne blijve.

Dus, blijf binne dan word dat jong eerst ziek en immuun en dan kenne die zusters dokters goed voor jullie zorge."

COVID-19: 1174 nieuwe besmettingen en 94 doden, totaal 25.587 en 2737

Tot en met 12 april 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 25.587 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, een toename van 1174 ten opzichte van gisteren. Tot nu toe zijn 8582 (+196) van deze gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Sinds de vorige update zijn er 94 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 2737 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus. 

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Enorm groot gat in ozonlaag boven Noordpool

De ozonlaag, die onze fragiele aardbewoners beschermt tegen dodelijke kosmische straling, heeft er weer een enorm gat bij. Wetenschappers houden boven de Noordpool, sinds de winter 2019, de ontwikkeling van een gat ter grootte van driemaal het oppervlak van Groenland in de gaten.


Ontwikkeling van gat in ozonlaag sinds winter 2019 (Bron: YouTube)

De Zuidpool is al decennia lang de eigenaar van een slinkend gat, maar de laatste keer dat de Noordpool last had van ozontekorten was in 2011. Het gat is dit jaar echter wel extreem groot. De European Space Agency (ESA) maakt zelfs melding van het grootste gat sinds er ozon gemeten wordt.

Martin Dameris, atmosfeerexpert, laat in het toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift Nature weten dat dit de eerste keer is dat er gesproken kan worden van een substantieel gat dat veroorzaakt wordt door extreme weersomstandigheden in de atmosfeer. Vriestemperaturen laten wolken op grote hoogte samenkomen. Deze wolken brengen industriële chemicaliën met zich mee die de ozonlaag aantasten.

Een situatie die jaarlijks voorkomt in de Zuidpool, maar vrij zeldzaam is in het noorden van de aardbol. Alhoewel het gat wel degelijk zorgelijk is, voorspellen wetenschappers dat het gat zich in de loop van het jaar, zodra het warmer wordt, weer zal sluiten.

"Het is nog niet zo serieus als de Zuidpool, maar mocht het gat zich naar het Zuiden bewegen, dan is het advies voor de mensen daar om wat meer zonnebrand te gebruiken", aldus Markus Rex van het Alfred Wegener Institutu in Potsdam, een research instituut voornamelijk gespecialiseerd in de atmosfeer rond de Poolgebieden.

Ross Salawitch, van een vergelijkbaar instituut aan de Universiteit van Maryland vindt het allemaal wat spannender. "We kijken met spanning naar de ontwikkeling van het gat. Het is nog niet over."Dronken Tilburger mishandelt BOA en dreigt met corona

Een 30-jarige Tilburger is zaterdag 11 april 2020 omstreeks 19.25 uur aangehouden op de Heuvel in Tilburg omdat hij verdacht wordt van het mishandelen van een Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) van het busbedrijf. Tijdens het transport en in het cellencomplex richtte hij zijn agressie op politiepersoneel door hen te bedreigen en zich flink te verzetten.

Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. Hij vertelde dat hij werkzaam is als BOA, op de afdeling Service en Veiligheid van de busmaatschappij. Hij had een herkenbaar blauw/geel uniform aan. Hij kreeg van zijn meldkamer te horen dat bij de bushalte aan de Heuvelring een dronken man stond die bekend is bij hen vanwege het lastig vallen van klanten en het veroorzaken van wanordelijkheden. Hij ging ter plaatse en zag de bedoelde man staan. Kort daarna stopte lijnbus 7. De dronken man maakte aanstalten om in te stappen dit werd echter door de chauffeur en de BOA belet. Nadat een vrouw wel in mocht stappen, schreeuwde hij dat hij er ook in wilde. Hierna schopte hij de aangever en sloeg hem twee keer met gebalde vuist in het gezicht. Ook viel de bril van het slachtoffer op de grond. De BOA heeft de man samen met omstanders onder controle gehouden totdat politieagenten ter plaatse de verdachte overnamen.

De verdachte werd in de politiebus gezet en gedroeg zich onderweg erg agressief. Hij schopte tegen de deur en de ramen. Ook bonkte hij met zijn hoofd tegen de ramen en bedreigde de dienders en maakte rochelende geluiden daarbij roepend dat hij corona had. De agenten waren daardoor genoodzaakt om met zwaailicht en sirene naar het bureau te rijden. Ook in het cellencomplex verzette hij zich hevig en bleef trappen en slaan. Hij is ingesloten en vastgezet.

Voormalig F1-coureur Stirling Moss (90) overleden

Voormalig autocoureur Stirling Moss is zondag op 90-jarige leeftijd overleden. De Brit werd in de eindstand van het F1-kampioenschap vier keer tweede en drie keer derde en wordt daarom ook wel beschouwd als de beste coureur die nooit wereldkampioen werd.

Moss begon zijn carriere in 1948 en maakte drie jaar later de overstap naar de F1. In de koningsklasse won hij zestien races. Daarnaast boekte hij ook vele successen in andere kampioenschappen en races, waaronder winst in de 24 Uur van Le Mans van 1956. Hij won 212 van de 529 races waar hij aan de start stond.

Na een zwaar ongeval op het circuit van Goodwood in 1962 lag hij een maand in coma en was hij tijdelijk verlamd. Door die crash kwam een einde aan zijn carrière op het hoogste niveau. Tot 2011 was hij echter nog wel actief in de racerij met historische auto’s.

Coronavierende jongeren kunnen eigendommen op politiebureau ophalen

De politie heeft afgelopen nacht in Huizen een stel jongeren op heterdaad betrapt toen die gezellig bier zaten te drinken aan de Flevostraat, achter het SAS-instituut. De jongeren gingen er dan wel spontaan vandoor, maar de politie heeft wel een andere troef.

De jongeren zijn in hun haast namelijk vergeten om hun huissleutels, fietsen, jassen mee te nemen. Deze kunnen ze op vertoon van een identiteitskaart ophalen op het bureau in Naarden. Doen ze dat niet, worden de spullen overgedragen aan de gemeente als zijnde gevonden voorwerpen. 

Coronavirus maakt Henk Krol vegetariŰr

Henk Krol, politiek leider van politieke partij 50Plus, zegt het eten van vlees vaarwel. De coronacrisis heeft hem aan het denken gezet hoe hij zelf zou kunnen meewerken aan het voorkomen van een epidemie, zo vertelde hij in een interview op NPO Radio 2.

"Ik was geen vegetariër, maar ik ben het door deze hele situatie wel geworden", zegt Krol. "Het bevalt mij uitstekend. Ik dacht niet dat ik zonder mijn lapje biefstuk kon." De fractievoorzitter, die ooit in opspraak is gekomen door de verkoop van een clandestien erectiemiddel, vindt een stukje vlees er tegenwoordig maar vies uitzien.

Krol vindt dat mensen individueel wel wat kunnen bijdragen en wil graag dat bijvoorbeeld de mistanden op de versmarkten in het Chinese Wuhan hoog op de agenda komen te staan. Zonder mensen te verplichten vegetariër te worden, want dat gaat zelfs Krol te ver.

13-jarige Nathan is weer terecht

De politie heeft een vermist kind alert gegeven voor de 13-jarige Nathan  Hij is op 9 april met de fiets van huis in Geldermalsen weggegaan. Zijn fiets werd aangetroffen bij station Geldermalsen. Zijn rugtas is net buiten station Ypenburg gevonden op vrijdag 10 april.

De politie denkt dat Nathan mogelijk in Vlissingen is geweest. Nathan is 1.50 meter, blond, heeft een tenger postuur, droeg een spijkerbroek, groene schoenen en zwart vest met reflecterende streep op mouw of groene hoody.

Wie Nathan heeft gezien of wie weet waar hij nu is, wordt verzocht de politie te bellen op 0800-6070 of het tipformulier in te vullen. 

Update 13:00 uur
De politie meldt op Twitter dat de jongen terecht is. Bijzonderheden over waar de jongen is gevonden wil de politie niet kwijt. 

Fake paasvuur "gedoofd"

Op de St. Petrusbasiliek in Oirschot was zaterdagavond een fake-paasvuur te zien. Wegens meldingen bij de brandweer is deze gedoofd. Het bleek om een simulatie te gaan die behoorlijk echt leek.

Dit meldt het Eindhovens Dagblad. De meldingen kwamen zelfs vanaf de A58, waardoor de meldkamer overbelast werd. Het "vuur" is daardoor eerder gedoofd dan de planning.

Via Twitter liet de gemeente weten dat het vuur nep was en als teken van hoop brandde. Er was echter wel overlegd met de brandweer door de gemeente om dit "vuur" te laten branden door een bedrijf dat gespecialiseerd is in nepvuren.

Omdat er geen kerkdiensten worden gehouden, kwam het initiatief van parochie Odulphus. Als "hoopvol en licht en een troostende boodschap" zou het "vuur" tussen 20:00 en 22:00 uur branden op de toren van de basiliek aan de markt in Oirschot.

Automobilist knalt tegen woningen, lachgas gevonden in de auto

Een 29-jarige Bredanaar is zondag 12 april 2020 omstreeks 06.40 uur met zijn auto op de Fellenoordstraat in Breda vermoedelijk door te hoge snelheid tegen de voorgevels van twee woningen gereden. Daarbij raakten van één pand de voordeur en de ruit daarnaast met daarbij het houten kozijn zwaar beschadigd. Van beide huizen lijken enkele muurstenen naar binnen te zijn gedrukt. De bestuurder werd door omstanders uit de auto geholpen. Hij is met een ambulance voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd. Zijn schouder was uit de kom en hij zou een elleboog gebroken hebben.

De auto was zwaar beschadigd. De autogordel zat vastgeklikt zodat deze achter de rug gedragen kan worden. Vermoedelijk heeft de bestuurder dus geen autogordel gedragen. Tussen de beide voorstoelen stond een tank met twee liter lachgas. Bij de versnellingspook lag een kapotte zwarte ballon. Een blaasproef wees uit dat de bestuurder niet onder invloed was van alcohol. Vermoedelijk heeft de bestuurder door te hoge snelheid de bocht niet kunnen maken waarna hij tegen de voorgevels van de woningen is gebotst. Hij wordt dan ook verdacht van gevaarlijk rijgedrag. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Twee verdachten aangehouden na carjacking

Twee mannen in de leeftijd van 20 en 29 jaar uit Amsterdam zijn zondag omstreeks 01.20 uur aangehouden op verdenking van carjacking. Bij de aanhouding heeft de politie waarschuwingsschoten gelost om de verdachten onder controle te krijgen. Er raakte niemand gewond.

Op de Eerste Oosterparkstraat in Amsterdam hebben twee personen onder bedreiging van een vuurwapen een 24-jarige man van zijn auto beroofd. Beide verdachten zijn na een korte achtervolging door de politie aangehouden. Er is een vuurwapen in beslag genomen. De recherche heeft in samenwerking met Forensische Opsporing in de omgeving een uitgebreid onderzoek gedaan. De aangehouden verdachten zijn overgebracht naar een cellencomplex.

Getuigen gezocht van schietincident in Delft

De recherche doet onderzoek naar een schietincident op de Bizetstraat in Delft, waarbij een busje werd vernield. Ook werden er hulzen aangetroffen. De melding van het vermoedelijke schietincident kwam in de nacht van zaterdag op zondag binnen. Er is een verdachte aangehouden.

Bewoners hoorden op zaterdagavond rond 23:45 uur knallen in de straat en zagen dat de voorruit van een busje was vernield. Vervolgens reed er een ander busje weg. Agenten in de omgeving zochten naar betrokkenen en hielden later een verdachte aan. Dit is een 23-jarige man uit Delft.

De recherche onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen. zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Auto crasht en vliegt in brand tijdens achtervolging, agenten redden inzittenden

Een 34-jarige automobilist is afgelopen nacht op de Sweelincklaan in Tilburg tijdens een politieachtervolging de macht over het stuur verloren en tegen een lichtmast en daarna een boom gebotst. De auto kwam circa 20 meter verder tot stilstand en vloog direct in brand. De bestuurder en de eveneens 34-jarige bijrijder werden door agenten uit de brandende auto getrokken. De slachtoffers werden voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis.

Agenten zagen zondag 12 april 2020 omstreeks 03.15 uur een BMW met daarin twee mannen rijden die vanaf de Midden Brabantweg de Heikantlaan opreed. Ze besloten achter de auto aan te rijden om een controle in te stellen. Ze zagen dat de bestuurder het achterlicht doofde, direct zijn snelheid flink verhoogde en twee rode verkeerslichten negeerde. De snelheid liep volgens de agenten op tot boven de 150 km uur. De auto botste op de Sweelincklaan tegen een lichtmast en boom en vloog direct in brand.

De agenten sprongen uit hun auto om de inzittenden te bevrijden. De passagier werd via het achterportier uit het brandende voertuig getrokken. De bestuurder werd via het bestuurdersportier bevrijd. De bestuurder, een 34-jarige Waalwijker en de bijrijder een 34-jarige Tilburger waren bebloed. Zij werden naar het ziekenhuis overgebracht. De bestuurder wordt verdacht van gevaarlijk rijgedrag. Ook is bloed afgenomen om vast te stellen of hij onder invloed heeft gereden. De bestuurder mocht na behandeling het ziekenhuis verlaten. De bijrijder is opgenomen vanwege verwondingen aan de ruggenwervels. Het politieteam Verkeer doet onderzoek naar de toedracht.

Politie langs bij woning Martin Garrix om vrees voor 'rooftopparty'

Agenten zijn zaterdag bij het huis van dj Martin Garrix langs geweest, nadat hij via zijn sociale media had aangekondigd een heus optreden te zullen gaan geven vanaf zijn dak. De politie wilde er zeker van zijn dat er geen sprake zou zijn van een illegaal feest. 

Martin Garrix, de artiestennaam van Martijn Garritsen, woont in een penthouse op de Zuidas in Amsterdam. Vanwege het coronavirus liggen al zijn optredens stil. Omdat de dj zijn fans mist, werd het online feestje georganiseerd. 

'Mijn goede vrienden van de Nederlandse politie kwamen langs om te kijken of ik geen feest ga geven op mijn rooftop. Ze hadden de aankondiging gezien', schrijft de in Amstelveen geboren dj. Voor het online optreden waren geen gasten uitgenodigd. 

De 'rooftopparty' zou in eerste instantie gisteravond om 19:00 uur beginnen, maar liep vanwege onder andere de politie en technische problemen vertraging op. Uiteindelijk gooide Martin Garrix rond 21:15 uur zijn schuiven open. 

De set werd via onder andere Facebook en YouTube uitgezonden en trok meer dan een miljoen kijkers.

Fietser zonder licht spuugt agent in het gezicht

De politie arresteerde in de nacht van zaterdag op zondag rond 02:30 uur een 47-jarige man uit Vlissingen op verdenking van bedreiging en zware mishandeling. De agenten zagen op de Bloemenlaan een fietser die zonder verlichting reed. Hij werd daarop aangesproken met het verzoek om de verlichting aan te zetten of verder te gaan lopen.

De fietser gedroeg zich opstandig en weigerde mee te werken bij het vaststellen van zijn identiteit. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding en spuugde daarbij een agent in het gezicht en uitte bedreigingen. De agenten sloegen hem in de boeien en sloten hem in voor nader onderzoek.

Fietser gewond na aanrijding met politieauto

In Capelle aan den IJssel is zaterdagmiddag een fietser gewond geraakt nadat hij werd geraakt door een politieauto. De fietser is overgebracht naar het ziekenhuis. De verkeerspolitie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.

Om 18:15 uur waren agenten op weg naar een melding van een vechtpartij in de buurt toen zij op de kruising van de Schenkelse Dreef en de  's-Gravenweg een fietser raakten. De fietser was eventjes buiten bewustzijn, maar kwam snel daarna weer bij. De traumahelikopter kwam ter plaatse om de jongen na te kijken. De fietser is daarna overgebracht naar het ziekenhuis.

Jongen stuit bij toeval op buit woningoverval

Een jongen die vrijdagmiddag in een water in Drachten aan het zwemmen was, heeft bij toeval een geldkistje met persoonlijke papieren gevonden. Bij nader onderzoek bleek dat het geldkistje was weggenomen bij de laffe overval op een 93-jarige vrouw in haar woning in Drachten.

De overval vond plaats op maandag 21 oktober 2019. Afgelopen dinsdag werd aandacht besteed aan deze zaak in het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht. De jongen overhandigde het kistje aan de politie. Het geldkistje wordt op sporen onderzocht. Het onderzoek naar de dader(s) is nog in volle gang.

Foodwatch: 'Europese voedselfabrikanten moeten kooi-eieren weigeren'

Volgens foodwatch willen consumenten geen kooi-eieren, ook niet uit de verrijkte kooi, maar de keuze om ze helemaal uit te sluiten van hun voeding is vrijwel onmogelijk. Levensmiddelenfabrikanten gebruiken in verwerkte producten nog steeds verrijkte kooi-eieren, maar vermelden dit meestal niet op de verpakking. Gebrek aan transparantie - door een gat in de Europese wetgeving - ontneemt consumenten al meer dan 10 jaar hun keuzevrijheid op dit vlak. Zo belanden toch onbewust industriële eieren op het bord van de consument, die dit omwille van dierenwelzijn net wil vermijden. Voedselwaakhond foodwatch roept alle voedselfabrikanten op om transparanter te zijn en geen enkele soort kooi-ei meer te gebruiken. Samen met het consumentenprogramma Kassa heeft foodwatch de hashtag #kappenmetkooiei in het leven geroepen.

Kooi-eier-surimi
Nederlanders consumeren gemiddeld 210 eieren per persoon per jaar. Hiervan eten ze er 130 tot 140 als verse eieren, ook wel tafeleieren genoemd. Zo’n 60 tot 70 wordt indirect gegeten via bewerkt voedsel, bijvoorbeeld in producten als pasta, sauzen, koekjes, brood, biscuits en ijs. Maar ook in producten waar je niet snel ei verwacht, zoals vegetarische vleesvervangers, broodbeleg en surimi (imitatiekrab). In deze producten worden vaak kooi-eieren gebruikt. Nederlanders eten naar schatting ongemerkt jaarlijks tussen de 30 tot 35 kooi-eieren per persoon.

De Europese Unie heeft in 2012 de traditionele legbatterij (met kooi-eieren dus) verboden. In de EU zit gemiddeld 50% van alle leghennen in verrijkte kooien (iets groter dan een legbatterij), maar er zijn ook lidstaten zoals Litouwen, Spanje en Portugal waar 90% van de eieren via dit systeem worden geproduceerd. Nederland is aan het omschakelen, maar bij ons komt nog 13% van alle eieren uit verrijkte kooien. Het merendeel in Nederland is scharrel (60%), gevolgd door vrije uitloop (20%) en tenslotte biologisch (7%). In 2021 gaat in Nederland een verbod op verrijkte kooien in en wordt het de zogeheten koloniehuisvesting het meest dieronvriendelijke systeem.

Verborgen kooieieren
Waar consumenten geen eieren verwachten, kiezen voedselfabrikanten nog vaak voor verrijkte kooi-eieren. En die informatie staat haast nooit op het etiket. “Als producenten kooi-eieren gebruiken, dan doen ze dat in totale stilte. Niemand zet op de verpakking: ‘Gemaakt met eieren van leghennen die het maar net iets beter hebben dan in legbatterijen’...”, aldus Frank Lindner van foodwatch. Als het voor de consument duidelijk is dat er ei in het product is verwerkt, kiezen producenten wel vaak voor scharrel, vrije uitloop of biologische eieren. Zoals bij mayonaise en kant-en-klare pannenkoeken. Zo kunnen fabrikanten hun merknaam oppoetsen en de omzet vergroten.

Bewuste keuze?
Consumenten letten bij de aankoop van hun verse eieren steeds bewuster op dierenwelzijn. Ze kiezen voor het scharrelei, vrije uitloop of biologisch. Voor tafel-eieren is het door de EU verplicht om te vermelden uit welk land, bij welk pluimveebedrijf en zelfs uit welke stal het ei komt. Ook moet verplicht vermeld worden in welke omstandigheden de kip leeft. Dat kan getraceerd worden via een stempel op eieren, via de eicode. Voor eieren die verwerkt zitten in voedselproducten is dit echter niet het geval: levensmiddelenfabrikanten zijn volgens EU-verordening 589/2008 niet verplicht om de herkomst en het soort ei op hun etiketten te vermelden. Consumenten kunnen dus niet bewust kiezen voor een product dat beter voldoet aan kippenwelzijn.

Foodwatch wil dat deze maas in de Europese wet zo snel mogelijk wordt gesloten. Maar wachten op nieuwe regelgeving duurt lang. De echte macht ligt bij de fabrikanten en voedselverwerkers. Foodwatch roept hen daarom op om het initiatief te nemen. Zet de ei-code gewoon op de verpakking of het etiket. Maar nog liever: weiger om geïmporteerde legbatterijeieren, verrijkte kooi-eieren en kolonie-eieren te gebruiken. Scharrel is wat foodwatch betreft het minimum voor een beter welzijn van leghennen.

De vraag van de dag is natuurlijk: hoe heb jij je eitje het liefst? 

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

FOK! Wat een weer: zeer lage luchtvochtigheid

Moggé!  

Het was gisteren weer een prachtige dag. Wat ons vooral opviel was de zeer lage luchtvochtigheid. In De Bilt was het rond drie uur 's middags maar 13%. Dat is nog nét geen record. Bij zulke lage luchtvochtigheid kun je last krijgen van droge of gebroken lippen. Het is zéér uitdrogend. Vanzelfsprekend hadden wolken uiteraard geen schijn van kans vandaag. Dit gaat wel veranderen.

De luchtvochtigheid gaat zo langzaamaan weer wat oplopen. Er komt een zwak front aan vanuit het noorden en dat gaan we op 2e Paasdag zeer zeker merken. Dat scheelt een trui en een jas! Gelukkig is die ellendige kou maar van tijdelijke aard, want de temperaturen lopen in de loop van de week weer lekker snel op. Mogelijk wordt het eind van de week weer een graad of 23.

Enfin, vandaag zijn er twee dingen. Dat zwakke front en de mogelijke instabiliteit in het binnenland. Er zijn overdag al wat meer wolkenvelden, maar daar lijkt geen neerslag uit te vallen. Op veel plaatsen schijnt de zon echter ook nog volop. In het binnenland gaan dan stapelwolken ontstaan en daar kan best een bui uit gaan vallen. Over het algemeen zullen dat lichte buien zijn, maar in het uiterste oosten en zuidoosten kunnen dat wat zwaardere buien worden met kans op onweer en windstoten tot 70 km/u. Dit zal echter wel lokaal zijn. 

In het noorden en westen draait de wind al echter snel naar noord toe en stroomt de beduidend koelere lucht langzaam binnen. Zeker in het Waddengebied is er dan kans op laaghangende bewolking. Landinwaarts lost die dan weer snel op. Dit merken we zeker aan de temperaturen. Vóór het zover is wordt het op Terschelling een graad of 16, maar in het diepe zuiden en oosten nog zo'n graad of 24, vandaar daar ook de grootste buienkans.

In de avond trekt de koelere lucht zuidwaarts en dan zullen we het op maandag dan moeten doen met een graad of 10. Dinsdag zelfs nog iets lager.

Fijne Pasen!  

Meer weer op FOK!

zonnigk (Foto: Charged)
Charged zat lekker in de tuin aan de koffie. Heerlijk in het zonnetje. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Vuurwapengevaarlijke ontvluchte gevangene aangehouden

De politie heeft zaterdag omstreeks 18.15 uur na een achtervolging te voet een 32-jarige ontvluchte vuurwapengevaarlijke gevangene aangehouden in de 3e Kekerstraat in Amsterdam-Zuidoost. Bij deze aanhouding is een waarschuwingsschot gelost. Er raakte niemand gewond.

Een agent herkende deze persoon en sprak hem aan. In eerste instantie legitimeerde de man zich met een paspoort van iemand anders en ging er plotseling vandoor. De man stond als vuurwapengevaarlijk bekend en was had nog een jaar gevangenisstraf tegoed.

De politie zette direct de achtervolging in en volgde de man door tuinen en zelfs door woningen tussen de 2e en 3e Kekerstaat. Na een waarschuwingsschot kon de voortvluchtige onder controle worden gebracht, waarna zijn aanhouding volgde.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.