FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 11 april 2020

Darter Nijman loopt weekwinst op leg mis; Van Barneveld vijfde

Darter Wessel Nijman heeft net naast de eindzege gegrepen in de eerste week van de Icons of Darts League. De Noord-Hollander kwam één leg tekort. Na twintig wedstrijden heeft Nijman net als David Evans dertig punten. Het legsaldo van de Engelsman was echter één leg beter, al had Evans ook meer gewonnen legs op zak.

De Noord-Hollander verloor in zijn laatste duel op zaterdag van Mark Webster met 4-5, terwijl hij 4-1 voor stond. Op gepaste afstand eindigde Paul Nicholson op de derde plaats, na drie sterke slotdagen. The Asset haalde liefst zestien punten uit zijn laatste twaalf wedstrijden en kwam op een puntentotaal van 22 uit. Dat zijn er twee meer dan Andy Jenkins, die zaterdag een slechte dag kende.

Raymond van Barneveld en Mark Webster konden in de eerste week geen rol van betekenis spelen. Zij eindigden met respectievelijk tien en acht punten op de vijfde en zesde plaats. Van Barneveld en Nijman troffen elkaar deze week vier keer. Zaterdag ging de zege met 5-2 naar Nijman. Uiteindelijk werden drie partijen gewonnen door Nijman en Van Barneveld één keer.   

De Icons of Darts League is een online competitie van dartmanagementkantoor Modus. Er worden van maandag 6 april tot en met zaterdag 2 mei 24 speeldagen afgewerkt. Alle actie wordt vastgelegd via een HD-webcam en gestreamd via diverse gokwebsites. Bijgaand een filmpje van hoe dat er dan uit ziet. Nijman gooide zaterdag bijna een negendarter. Er is ook een volledige partij van een paar dagen geleden bijgevoegd.  

Uitslagen Icons of Darts Live League 2020 - speelronde 6
Andy Jenkins (91.35) 5-2 (84.63) Mark Webster
Paul Nicholson (95.74) 5-3 (93.97) Raymond van Barneveld
Wessel Nijman (97.03) 5-2 (89.88) Andy Jenkins
Mark Webster (84.31) 1-5 (90.61) Paul Nicholson
Raymond van Barneveld (79.26) 2-5 (83.26) Wessel Nijman
Andy Jenkins (89.08) 2-5 (100.14) Paul Nicholson
Mark Webster (91.11) 5-2 (84.66) Raymond van Barneveld
Wessel Nijman (89.10) 5-3 (86.34) Paul Nicholson
Andy Jenkins (85.90) 3-5 (90.19) Raymond van Barneveld
Mark Webster (91.93) 5-4 (91.63) Wessel Nijman

Stand na zes van 24 speeldagen

Pos Naam GS W V Leg +/- Pt
1 David Evans 20 15 5 29 30
2 Wessel Nijman 20 15 5 28 30
3 Paul Nicholson 20 11 9 9 22
4 Andy Jenkins 20 10 10 2 20
5 Raymond van Barneveld 20 5 15 -31 10
6 Mark Webster 20 4 16 -37 8

COVID-19: 132 patiënten overleden, 189 nieuwe patiënten, in totaal 24.413 positief geteste personen

Sinds 10 april 2020 zijn er 189 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld. Er zijn 132 personen als overleden gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden.

Vandaag zijn er 189 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld. Er zijn 132 personen als overleden gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

Tot nu toe zijn er 24.413 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . De nieuwe meldingen komen uit alle 12 provincies, maar met 411 (31%) kwamen de meeste nieuwe meldingen uit de provincie Zuid-Holland.

Sinds enkele dagen kunnen ook zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis getest worden als zij klachten hebben. Het eerste effect daarvan lijkt zichtbaar in de meldingen, omdat 550 (42%) van de nieuwe meldingen zorgmedewerkers betreft.

De cijfers van de ziekenhuisopnames van de afgelopen dagen passen nog steeds bij het beeld dat de verspreiding van COVID-19 langzamer verloopt dan wanneer er geen maatregelen genomen zouden zijn.

Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die in de rapportage genoemd worden.

Geen coronaboete uitgedeeld

Alhoewel het nieuws soms bol staat van coronahoesters en coronastudenten, zijn er toch nog mensen die zich volledig houden aan de richtlijnen van premier Mark Rutte en zijn nieuwe vriend Jaap van Dissel.


Hondenbrigade niet ingezet vandaag (Foto: Abdullah Asiran/Anadolu Agency/Getty Images)

Zaterdag werd een getrouwd stel in Heerhugowaard niet beboet, nadat ze besloten om naar de supermarkt te gaan voor hun Paasboodschappen. "Er was zelfs geen politie te zien", zo zei de man, die anoniem wenst te blijven. "In de Jumbo namen we wel ieder een karretje."

In de Utrechtse Kanaalstraat ging het ook weer los. Een scooterrijder met lichtgetint uiterlijk spuugde een voorbijganger volledig niet in het gezicht. "Sja, met die anderhalve meter afstand houden is het lastig om raak te spugen", aldus Mootje. "Toch doe ik het normaalgesproken ook niet hoor, maar ik hoor wel dan anderen er moeite mee hebben. Zij schenden wel degelijk de anderhalvemeterregel."

In de kledingwinkel van Annamarie Schafts werd zaterdagmiddag ook géén boete uitgedeeld voor samenscholing. De winkel is al weken prima voorbereid op de coronamaatregelen. "Ja, we zijn gewoon dicht," aldus de gezellig dikke Annamarie, die normaalgesproken leuke korte jurkjes en zwemkleding voor de volslanke vrouw verkoopt. "Dat kan natuurlijk niet in onze winkel. Bij één klant toelaten kan de anderhalvemeterregel al verbroken worden, al heeft onze winkel vijftig vierkante meter oppervlak. Dan kan er geen personeel meer rondlopen of überhaupt afrekenen. Nuttloos dus."

Het lijkt erop dat het merendeel van Nederland zich dus keurig aan de voorschriften van Mark en Jaap houden. Prima!

Nieuw verdeelmodel beschermingsmiddelen

Minister Martin van Rijn (Medische Zorg) heeft vandaag in overleg met partijen uit de zorg een nieuw verdeelmodel vastgesteld voor mondmaskers. In het nieuwe model gaat het niet om een verdeling over de zorgsectoren, maar om een verdeling op basis van besmettingsrisico's voor zorgverleners. Als er nieuwe mondkapjes beschikbaar komen uit inkoop of eigen productie gaan die naar plekken waar ze het meest nodig zijn. Dat zijn zorgverleners in het ziekenhuis, maar evengoed zorgverleners in verpleegtehuizen en op andere plekken waar Corona-patiënten intensief worden behandeld.

Minister Martin van Rijn: “Ik begrijp de zorgen over de beschikbaarheid van beschermingsmateriaal onder het zorgpersoneel goed. Deze mensen werken dag en nacht onder soms moeilijke omstandigheden. We zetten daarom alles op alles om hen veilig hun werk te kunnen laten doen. Met het nieuwe verdeelmodel kunnen we gerichtere bescherming bieden aan het personeel.”

Tot nu toe was de verdeling van middelen sterk gebaseerd op het uitgangspunt dat patiënten vooral in de acute zorg terechtkomen. Deze insteek past niet bij de huidige situatie waar sommige verpleeghuizen en GGZ-instellingen speciale afdelingen vrij moesten maken omdat personeel niet goed was beschermd. Dit vraagt om een betere verdeling. In de nieuwe systematiek gaat het niet zo zeer om een verdeling over sectoren, maar om een verdeling op basis van besmettingsrisico’s in bepaalde behandelsituaties. Voor het besmettingsrisico voor personeel en cliënten maakt het immers uit hoe risicovol de behandeling is en hoeveel contact er is. Afgesproken is dat waar dezelfde risico’s zijn ook dezelfde bescherming nodig is en beschikbaar moet zijn. Deze inzichten worden gecombineerd met gegevens van het aantal besmette personen op wie die handeling betrekking heeft en de behoefte aan materialen zoals die in regionaal verband worden verzameld.

Het nieuwe verdeelmodel gaat in op maandag 13 april. In eerste instantie voor mondmaskers, later ook voor andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Het verdeelmodel zal de komende weken worden doorontwikkeld op basis van de ervaring op de werkvloer en de adviezen van het RIVM, de GGD en het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). De partijen uit de zorg hebben vandaag ook afgesproken dat de richtlijnen van het RIVM voor het gebruik van beschermingsmiddelen nogmaals onder de aandacht worden gebracht van het zorgpersoneel. Het blijkt nu dat er soms maskers met een te hoog beschermingsniveau worden gebruikt in relatie tot het besmettingsrisico.

Alle mensen die werken in de zorg, of dat nu in het ziekenhuis, in de thuiszorg, of in het verpleeghuis is, moeten erop kunnen rekenen dat zij hun werk veilig kunnen doen. Dat betekent dat er voldoende beschermingsmiddelen moeten zijn. Maar in de hele wereld is er helaas een tekort. Samen met het bedrijfsleven en partijen uit de zorg werkt het kabinet met man en macht aan om zoveel mogelijk in te kopen. Grote hoeveelheden beschermingsmiddelen zijn besteld. Ook wordt er volop ingezet op eigen productie. Een mooi voorbeeld daarvan is de samenwerking van DSM, Afpro en Auping. Zij kunnen eind april tot wel 1 miljoen FFP2 maskers per week produceren.

ASO gaat voor uitstel Tour de France en niet voor afstel

De organisatie van de Tour de France richt zich nog steeds meer op uitstel van het evenement dan op afstel. Dat blijkt uit een mail die persbureau Reuters heeft ingezien. De mail was bestemd voor uitgevers van het officiële programma van de Tour.

"Het onvoorspelbare karakter van de wereldwijde crisis waarin we allemaal verstrikt zijn, betekent dat we geduld moeten hebben totdat er een officiële aankondiging is van Tourorganisator ASO over de race van 2020", staat in de mail. "De huidige focus ligt op uitstel tot later in de zomer in plaats van een annulering." De Ronde van Frankrijk staat nu nog gepland voor de periode van 27 juni tot en met 19 juli. De organisatie van de Tour wilde tegen Reuters niet reageren op de mail.

Merijn Zeeman heeft zich op NH Radio in het programma NH Sportcafé te kennen gegeven dat Tourbaas Christian Prudhomme heeft laten doorschemeren dat de Tour mogelijk vier weken wordt verplaatst. In dat geval zou de Tour en de Vuelta deels tegelijkertijd verreden worden, aangezien Vueltabaas Javier Guillén weer te kennen heeft gegeven de Vuelta niet te verplaatsen. "We zullen dan twee andere teams moeten opstellen. Verder hoorden wij dat de Giro d’Italia mikt op oktober en dat de monumenten in augustus en september worden verreden. Dat is natuurlijk allemaal nog speculatie. Wij hopen en rekenen er op dat deze wedstrijden alsnog kunnen plaatsvinden, maar dan moeten we dus wel opnieuw aan de tekentafel en voor de renners een nieuwe seizoensindeling maken.

Medewerker van gemeente mishandeld

Een medewerker van de gemeente Culemborg is vrijdag 10 april mishandeld. Het gebeurde op een parkeerplaats ter hoogte van de Sportlaan.

De hulpverlener was die middag, in het kader van de aanpak van de coronavirus, aan het werk en wilde een praatje maken met een man die geparkeerd stond. Die zag dat blijkbaar niet zitten want hij mishandelde daarop de medewerker. De verdachte is daarna meteen weggereden. Een ambulance is ter plaatse gekomen om de gewonde medewerker na te kijken.
 
De burgemeester van Culemborg, Gerdo van Grootheest, reageert op de mishandeling: "Dit incident is volstrekt onacceptabel en idioot. Ik sta 100 procent voor onze medewerkers. Onze medewerkers verdienen, juist in deze tijd, alle respect voor het werk dat zij voor de publieke zaak doen. Er is vanzelfsprekend aangifte gedaan. Ik vertrouw erop dat de politie snel een verdachte kan aanhouden die een passende straf zal ontvangen."
 
De politie heeft de zaak in onderzoek en kan uw hulp daarbij goed gebruiken. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Één Zwitserse strafzaak tegen Blatter stopgezet

Éen van de twee lopende strafzaken in Zwitserland tegen voormalig FIFA-topman Sepp Blatter wordt stopgezet. Het gaat om het onderzoek naar fraude rond de toewijzing van tv-rechten.

De in 2015 opgestapte Blatter zou in 2005 een contract hebben getekend met de Caribische voetbalfederatie. Een deal was niet in het voordeel van de FIFA. Hij zou de uitzendrechten van de WK's van 2010 en 2014 voor 600.000 dollar hebben verkocht. Het Zwitserse OM heeft meldt zaterdag aan persbureau Reuters dat het onderzoek is afgerond. Het OM "heeft de intentie de zaak af te sluiten". Een reden voor de afsluiting is niet gegeven.

Het Zwitserse OM is nog niet klaar met de 84-jarige Blatter. Er loopt nog een zaak en die gaat om een betaling van zo'n 1,8 miljoen euro aan toenmalig UEFA-voorzitter Michel Platini. Het OM meldt dat het stopzetten van de zaak rond de tv-gelden niet van invloed is op dat onderzoek. 

Blatter, die van 1998 tot en met 2015 president van de FIFA was, werd in 2015 door de mondiale voetbalbond voor zes jaar verbannen vanwege "onethisch handelen". Platini werd voor vier jaar geschorst.

Man bespuugt omstanders na aanrijding

Een 21-jarige Bredanaar is vrijdag 10 april 2020 omstreeks 20.25 uur aangehouden op de Lage Vaartkant ter zake (poging) zware mishandeling omdat hij na een aanrijding op zijn scooter diverse omstanders bespuugd had. Ook had hij de man van het slachtoffer een duw gegeven en met de vlakke hand geslagen.

Een 43-jarige vrouw uit Etten-Leur deed aangifte. Ze vertelde dat ze samen met haar man en dochter over het fietspad liep in de richting van het spoor. Plotseling hoorden zij een claxon. Ze keek om en wilde naar de kant gaan maar werd op dat moment al door een scooter aangereden waardoor ze hard op de grond viel. Ze hoorde dat de bestuurder hard gilde.

Haar dochter en man liepen naar de scooterrijder toe om hem te kalmeren. Ze werden daarop beiden door de man bespuugd. Het slachtoffer had door de aanrijding een flinke hoofdpijn en pijnlijke elleboog en knie. Ze is onderzocht door een verpleegkundige van de ambulancedienst. Agenten kwamen ter plaatse en hoorden de man nog steeds gillen, ook zagen zij hem op de grond spugen. De man van het slachtoffer vertelde tegen de dienders dat hij door de bestuurder in het gezicht gespuugd was en was uitgescholden. Ook had hij een duw gekregen en een klap met de vlakke hand van de man gekregen. Hij heeft zich toen verweerd.

Oproep om mee te denken over apps

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nodigt bedrijven en deskundigen uit om mee te denken over de ontwikkeling en inzet van apps in de aanpak van het coronavirus. Voorstellen kunnen worden aangeleverd tot dinsdag 14 april, 12:00 uur.

Eerder deze week kondigde minister Hugo de Jonge al aan dat het kabinet de inzet van deze technologie verkent, op advies van de experts van het Outbreakmanagementteam. Applicaties kunnen mensen zelf meer verantwoordelijkheid geven bij het traceren van besmettingen en rapporteren over gezondheidsklachten. Dit ondersteunt en verlicht het werk van de GGD en kan straks gerichtere maatregelen mogelijk maken.

Het gaat om een app die laat zien of een gebruiker in de buurt is geweest van een andere gebruiker die besmet blijkt te zijn en om een app die het vervolgens makkelijker maakt om vanuit huis contact te houden met de dokter. De Jonge: ''In landen om ons heen zijn er veel interessante ontwikkelingen op dit gebied. Maar daarnaast willen we de denkkracht in Nederland aanboren, om zo tot de best mogelijk keuze te komen. Het waarborgen van privacy is daarbij essentieel.''

Voorstellen moeten voldoen aan een reeks specifieke eisen. Zo mag de applicatie persoonsgegevens niet centraal opslaan en mogen gegevens niet herleidbaar zijn tot individuen. Alle voorwaarden en informatie over de procedure is te vinden op www.tenderned.nl. In de week voorafgaand aan 28 april moet bekend worden hoe de mogelijke apps eruit komen te zien. Dan beslist het kabinet op welke manier Nederland de maatregelen tegen de ongecontroleerde verspreiding van het coronavirus voortzet. 

Wim Jonk verlengt contract bij FC Volendam

Wim Jonk is ook de komende twee seizoenen trainer van FC Volendam. De club heeft de optie in het contract van de Volendammer, dat volgend jaar af zou lopen, gelicht. Ook technisch directeur Jasper van Leeuwen blijft aan tot de zomer van 2022.

"Ik voel heel sterk dat iedereen binnen de club hard werkt om gezamenlijk naar een hoger niveau te groeien”, zegt Jonk. "Voor mij is het logisch dat we hier nog niet klaar mee zijn, dus ik kijk met veel plezier uit naar de volgende stappen.”

Onder Jonk timmert FC Volendam al behoorlijk aan de weg. Sinds de aanstelling van de huidige technische staf - in april vorig jaar – vaart de club een compleet nieuwe koers. Vrijwel alles is veel professioneler dan men gewend was aan de Dijk; van de maaltijden en een nieuw eigentijds sportcentrum tot de technische, tactische, fysieke en mentale ontwikkeling.

De nieuwe weg leidde vrijwel direct tot sportief succes. FC Volendam veroverde de tweede periodetitel en bezet de derde plaats in de Eerste Divisie. De afgelopen maand kon er vanwege de coronacrisis niet meer worden gevoetbald. 

Binnen de club is iedereen verheugd met de contractverlenging van Team Jonk. "Wij hopen hiermee een signaal af te geven dat, ondanks de onzekere situatie waarin we leven, wij blijven strijden voor onze idealen”, vertelt bestuurslid en oud-prof Hans Bond. "De samenwerking voldoet volledig aan onze verwachtingen. De missie om binnen drie jaar te promoveren, maakt in onze ogen de meeste kans van slagen met Wim en zijn staf.”

Corona-dreiger opgepakt in Eindhoven

De politie hield vrijdagmiddag 10 april in Eindhoven een zogenoemde ‘corona-dreiger’ aan. De verdachte bedreigde de agenten met de dood en met besmetting van corona. Hij spuugde één van hen in het gezicht.

De 36-jarige Eindhovenaar zat vrijdagmiddag op de Bellinistraat in Eindhoven in zijn half op de weg geparkeerde auto. Agenten spraken hem aan en vroegen of alles in orde was. De man stapte op een gegeven ogenblik uit zijn auto en liep op de agenten af. Hij gaf aan besmet te zijn met corona en dreigde hen ook te besmetten. Toen de agenten hem wilden aanhouden, werden ze uitgescholden en met de dood bedreigd. De verdachte verzette zich in alle toonaarden tegen de aanhouding en spuugde hierbij een politieman in het gezicht. Het is uiteindelijk gelukt om de verdachte in de boeien te slaan. Hij zit vast voor verder onderzoek.

Snelrecht
De betrokken agenten hebben aangifte gedaan van bedreiging en poging tot zware mishandeling. De verdachte wordt op 14 april voor de rechter-commissaris geleid en op 21 april is er een snelrechtzitting gepland.

Zero-tolerance
De politie hanteert tegen de zogeheten ‘Corona-dreigers’; verdachten die dreigen anderen te besmetten met het Corona-virus door te spugen of te hoesten, een zero-tolerance beleid en doet te allen tijde aangifte van bedreiging dan wel mishandeling.

'Mogelijk parallel universum gespot'

Wetenschappers op Antarctica hebben een interessante ontdekking gedaan. Tijdens experimenten kwamen metingen naar voren die ze nog op geen enkele manier hebben kunnen verklaren, behalve met een redelijk opvallende uitleg: een parallel universum.

In de afgelopen jaren lieten Peter Gorham en zijn collega's meerdere malen een soort weerballon opstijgen, met allerlei meetinstrumenten eraan. Na de eerste vlucht kwam er bar weinig terug, alleen een rare meting met wat achtergrondruis, iets dat een jaar later bij de tweede vlucht weer het geval was.

Terwijl de ballon voor de derde keer in de lucht was, besloot men de data van de eerste twee vluchten nog eens te bekijken, met name de signalen die men eerst af had gedaan als ruis. Dat was maar goed ook: een van de signalen bleek het kenmerk van een deeltje met extreem veel energie. Daar waren ze niet naar op zoek, maar dat was niet het meest bijzondere: het deeltje leek toch echt uit de grond te komen, en niet uit de ruimte.

Kort gezegd zou de enige realistische verklaring kunnen zijn dat het om een neutrino gaat, een deeltje dat zo weinig interactie heeft met andere materie dat het nagenoeg overal doorheen gaat - om de helft van de neutrino's te stoppen moet een blok lood een dikte hebben van ongeveer één lichtjaar, zo'n 9,5 biljoen kilometer. Een neutrino raast dus moeiteloos door de aarde en zou er aan de andere kant uit kunnen komen, maar uit metingen bleek dat het geen neutrino was.

Het gaat een beetje ver om alle mogelijke oplossingen tot in detail te bespreken, voor de liefhebber verwijzen we graag naar het bronartikel, dat in onderstaande video grotendeels te lezen is zonder in te moeten loggen. Een mogelijke uitleg is echter het bestaan van een parallel universum, waarin alles tegenovergesteld is van het onze, inclusief de tijd. Zo zou het deeltje, waarvan nog altijd niet zeker is wat het precies was, in dat universum de aarde in zijn gegaan, maar er voor ons uitzien alsof het de aarde uit is gekomen.

Meer uitleg over de situatie, en een betere kijk op het artikel

Pearl Jam stelt shows in Ziggo Dome uit vanwege coronacrisis

Pearl Jam komt deze zomer niet naar de Ziggo Dome. De Amerikaanse band heeft vanwege de coronacrisis besloten om de complete Europese tournee te verplaatsen naar de zomer van 2021.

Dat laat de band weten in een kort statement op Facebook. De uitverkochte shows in de Ziggo Dome stonden gepland voor 22 en 23 juli. De shows worden later ingehaald en de tickets blijven geldig.

Tot 1 juni zijn concerten en festivals in Nederland sowieso verboden, maar wat er daarna gebeurt is onzeker. Pearl Jam lijkt die beslissing van overheden niet te willen afwachten. Vorige maand besloot de band ook al zijn Amerikaanse tournee te annuleren.

Mojo Concerts deed gisteren een oproep aan het kabinet om snel duidelijkheid te verschaffen over de doorgang van festivals na 1 juni.

Messentrekker bedreigt agenten met de dood

De politie arresteerde vrijdagavond rond 20:30 uur op de Julianastraat in Hoeven een 25-jarige verdachte uit Bergen op Zoom op verdenking van bedreiging. De politie ontving een melding dat op de Julianastraat een man omstanders bedreigde met een mes.

Agenten arresteerden de verdachte en namen een keukenmes in beslag. Tijdens het transport uitte hij doodsbedreigingen en beledigde hij de agenten. Daarbij schopte hij tegen de ramen van het dienstvoertuig. De agenten deden aangifte van bedreiging.

Onderzoek gestart naar oplichtingen via de telefoon

Twee Westlanders zijn de afgelopen weken slachtoffer geworden van spoofing via de telefoon. Hierbij wordt de Beller-ID, de naam en het nummer dat u in uw scherm ziet staan als iemand belt, vervalst en lijkt het alsof uw bank belt. De politie waarschuwt: uw bank vraagt nooit telefonisch of via een sms om geld over te maken, hang direct op.

In de twee zaken waarvan bij de politie Westland de afgelopen weken aangifte werd gedaan, deden de oplichters zich voor als medewerkers van een bank. Ze vertelden de slachtoffers dat er verdachte transacties waren gezien op hun rekeningen, en dat hun geld mogelijk niet veilig was. De slachtoffers werd gevraagd het geld over te maken naar andere rekeningen. Ze zouden vervolgens teruggebeld worden met verdere instructies. Deze instructies kwamen echter niet en het geld was verdwenen.

De oplichters leken te bellen met een telefoonnummer van de bank van de slachtoffers. Dit is echter niet het geval, het zou zelfs kunnen dat de daders zich niet eens in Nederland bevinden. Deze truc, ook wel spoofing met telefoonnummers genoemd, wordt vaker gebruikt bij oplichting via de telefoon.

Als u, of uw (groot)ouder een telefoontje krijgt van uw bank met de vraag om een geldbedrag over te boeken, hang dan direct op. Ook al lijkt het heel betrouwbaar en spreekt de beller gedetailleerd over zaken waarvan u denkt dat alleen uw bank ze kan weten, uw bank belt nooit met de vraag om geld over te maken. Als dit toch gebeurt, hang dan op en schakel direct de politie in door te bellen naar 0900-8844.

Vrouw (57) overleden na eenzijdig ongeval

Door een eenzijdig ongeval op de Tractaatweg in Westdorpe  op vrijdag 10 april rond 14:00 uur overleed een 57-jarige automobiliste uit Sas van Gent.

De automobiliste verloor vermoedelijk de macht over het stuur toen het voertuig deels in de berm terechtkwam. De auto sloeg over de kop en belandde in een sloot. Ze overleed ter plaatse.

Privacy First stapt naar Europees Hof om kentekenparkeren

Vrijdag heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in een langlopende zaak van Privacy First voorzitter Bas Filippini tegen kentekenparkeren. De Hoge Raad oordeelt dat kentekenparkeren een systematische inbreuk vormt op het recht op privacy. Volgens de Hoge Raad wordt dit echter gerechtvaardigd doordat sprake zou zijn van een wettelijke basis, namelijk een lokale parkeerverordening van de gemeente Amsterdam. Die wettelijke basis bevat echter geen enkele privacywaarborg zoals vereist door het Europese Mensenrechtenverdrag (art. 8 EVRM). Privacy First verwacht deze zaak daarom alsnog te zullen winnen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Hoge Raad zwijgt over recht op anonieme, contante betaling
In de uitspraak weigert de Hoge Raad grotendeels om de zaak inhoudelijk te behandelen. De Hoge Raad draait op diverse punten om de hete brij heen. Allereerst wil de Hoge Raad geen uitspraak doen over het eerste fundamentele aspect dat in deze zaak centraal stond: het recht op anonieme of contante betaling bij parkeren. Dit recht vloeit o.a. voort uit het recht op privacy in de zin van anonimiteit in de openbare ruimte. De Hoge Raad beargumenteert niet waarom het hierover geen uitspraak wil doen en verwijst slechts naar art. 81 van de Wet op de rechterlijke organisatie: verondersteld gebrek aan belang voor de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling. Dit oordeel is onbegrijpelijk, aangezien dit nu juist een uiterst actuele kwestie betreft waarover veel rechtsonzekerheid bestaat.

Hoge Raad acht kentekenparkeren systematische inbreuk op privacy, maar weigert inhoudelijke toetsing
In lijn met het betoog van Privacy First oordeelt de Hoge Raad dat kentekenparkeren een systematische inbreuk vormt op het recht op privacy. Onder art. 10 Grondwet en art. 8 EVRM vereist dit een wettelijke basis. Volgens de Hoge Raad is een lokale parkeerverordening zonder wettelijke privacywaarborgen daartoe voldoende. Het gebrek aan wettelijke privacywaarborgen bij kentekenparkeren wordt door de Hoge Raad echter geheel niet getoetst. Ook op dit fundamentele aspect draait de Hoge Raad dus om de hete brij heen. Privacy First acht dit oordeel in strijd met het Europese privacyrecht en verwacht dit met succes te zullen aanvechten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Hoge Raad laat misbruik van scanauto’s onbenoemd
Een ander fundamenteel aspect waarover de Hoge Raad zich niet wil uitlaten betreft het misbruiken van scanauto’s bij kentekenparkeren voor andere doelen, waaronder de opsporing van verwarde personen, zwerfvuil en monumentenzorg. Dergelijke function creep (doelverschuiving) is in strijd met het recht op privacy en juist nu hoogst actueel, getuige bijvoorbeeld de berichtgeving vandaag over de nieuwe inzet van camera-auto’s in de strijd tegen corona. Privacy First betreurt het dat de Hoge Raad over dergelijke buitenwettelijke inzet van scanauto’s liever zwijgt dan rechtspreekt.

Werkzaamheden Rondweg-Oost Veenendaal

Vanaf 15 tot en met 24 april voert aannemer Growepa werkzaamheden uit op de Rondweg-Oost (N233) in Veenendaal, in opdracht van de provincie Utrecht. De werkzaamheden vinden plaats tussen de Prins Clauslaan en de Buurtlaan Oost, ter hoogte van de Esso tankstations. Daar wordt een betonnen scheidingsband aangebracht in het midden van de weg om te voorkomen dat auto’s ongewenst en onveilig oversteken of keren.

De werkzaamheden worden in zeven doordeweekse avonden/nachten uitgevoerd tussen 20:00 uur ’s avonds en 05:00 uur de volgende ochtend. Gedurende deze avonden/nachten is de Rondweg-Oost afgesloten tussen de Prins Clauslaan en de Buurtlaan Oost. Het verkeer vanuit Rhenen en vanaf de A12 wordt omgeleid via de Rondweg-West en er zijn verkeersregelaars aanwezig. Overdag en in het weekend is de weg gewoon open. Bij calamiteiten krijgen de nood- en hulpdiensten altijd een snelle doorgang. Tijdens de werkzaamheden worden uiteraard alle extra maatregelen in acht genomen die nodig zijn in deze coronatijd.

FOK! Wat een weer: morgen buien?

Het is zonnig met slechts wat dunne hoge bewolking. De maxima lopen uiteen van 16°C in het Waddengebied tot 23 °C in het zuiden. De wind is zuidoostelijk en zwak tot matig. In de middag steekt er aan de westkust een wind van zee op. In de avond draait de wind naar zuidelijke richtingen.

Vannacht trekken enkele wolkenvelden vanaf zee het land binnen. Het blijft waarschijnlijk overal droog. De minima lopen uiteen van lokaal 4°C in het oosten tot 11°C in het westen. Er staat een zwakke, aan zee en op het IJsselmeer matige zuidwestenwind.

Zondagmiddag kunnen met name in het oosten enkele plaatselijke buien tot ontwikkeling komen. Later in de middag is er vooral in het zuidoosten een kleine kans op onweer en mogelijke zware windstoten. In het westelijk Waddengebied kan er in de loop van de middag mist voorkomen. In de avond doven de buien geleidelijk weer uit. Tegen het einde van de avond neemt de bewolking in het noordelijk kustgebied toe. De maximumtemperaturen variëren van 16°C op de Wadden tot 24°C in het zuiden. De wind draait in de middag naar west en is zwak tot matig. In de tweede helft van de middag draait de wind van het noorden uit naar noord en neemt aan zee en op het IJsselmeer toe naar vrij krachtig. In het zuidoosten blijft de wind tot het einde van de dag zuidelijk en zwak. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Charged was in Leiden. En schoot daar dit plaatje
Charged was in Leiden. En schoot daar dit plaatje

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Anti-5G-terroristen steken GSM-masten in de fik

In de nacht van donderdag op vrijdag is een GSM-mast in Nuenen in brand gestoken. Daarvoor vielen er in korte tijd GSM-masten in Liesel, Deurne, Beesd en Rotterdam ten prooi aan de pyromanen van de anti-5G-terroristen. Behalve een lichte plaatselijke opwarming van het klimaat is het nadeel vooral dat alle communicatie in zo een mast dan uitvalt. Dus ook het gewone GSM-net. Op een kast bij de mast in Liesel stond ‘Fuck 5G’ gespoten.

Telecomproviders en de Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) zijn bezorgd over deze debiele acties, Het betekent immers ook dat mensen in het bereik van zo een uitgebrande GSM-cel geen 112 kunnen bellen omdat er geen bereik is. De telecomproviders plaatsen nu zo snel mogelijk noodmasten.

De werkwijze is op de grond de kabels die in de mast omhoog naar de antennes lopen in te smeren of spuiten met brandbaar materiaal dat dan wordt aangestoken. Vervolgens zoeken de vlammen hun weg omhoog waar ook de antennes worden aangetast of vernietigd. Alles bij elkaar al snel een schade van meer dan 200.000 euro.

De politie onderzoekt de zaken maar er zijn nog geen verdachten in beeld.


Mensen denken ook dat Corona wordt veroorzaakt door 5G. Echt.

'Vulkaan Krakatau barst uit'

In Indonesië zou het foute boel zijn. Naar verluidt is de wereldberoemde - en vooral beruchte - vulkaan Krakatau uitgebarsten. Aswolken zouden kilometers hoog de lucht in geschoten zijn, terwijl men spreekt van een uitbarsting met veel lava die gaande is.

Over slachtoffers en dergelijken is zo vroeg uiteraard nog niks bekend, wel worden meldingen gemaakt van dorpen die bedekt zijn door as en mist. De Krakatau kende in 1883 een van de meest hevige vulkaanuitbarstingen op aarde: de explosies waren zó hevig, dat ze enkele duizenden kilometers verderop gehoord werden, vermoedelijk het hardste geluid ooit op aarde.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.