FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 2 april 2020

'Grootvader van de allergie' Frankland (108) overleden

Wetenschapper William Frankland is overleden. De Britse allergoloog en immunoloog wordt gezien als de 'grootvader van de allergie' wegens zijn enorme waarde op vooral dat gebied. Frankland bereikte vorige maand nog de buitengewoon respectabele leeftijd van 108 jaar en was bijna tot aan zijn dood nog wel op enige wijze werkzaam.

Frankland's carrière kent eigenlijk teveel hoogtepunten om op te noemen, maar we noemen er een paar. Zo hebben hooikoortspatiënten uiterst veel aan hem te danken, want sinds hij kort na de Tweede Wereldoorlog in een Londens ziekenhuis werkte vond hij het belangrijk om patiënten op de hoogte te brengen van het pollenaantal. Zijn werk op dat gebied leidde er uiteindelijk toe dat vanaf de jaren zestig informatie over pollen in weerberichten werd opgenomen.

De wetenschapper was verder voorstander van de zogenaamde hygiënehypothese: door een enorm gestegen niveau van hygiëne raken mensen veel sneller allergisch, zo stelde hij. "Ons immuunsysteem wordt niet vroeg genoeg in gang gezet, we zijn te schoon. In het voormalige Oost-Duitsland, met slechte omstandigheden, waren mensen minder allergisch", vertelde hij ooit eens.

Een ander voorbeeld is zijn werk om diverse vormen van allergie mogelijk op te lossen middels een soort immuniteit: in 1955 liet hij zichzelf bijvoorbeeld dagelijks bijten door een bloedzuigend insect om dit te testen. De bedoeling was dat een regelmatige, maar kleine dosis van een stof waar iemand allergisch voor was, kon helpen om de allergie te verminderen.

In de jaren vijftig werkte Frankland samen met niemand minder dan de legendarische Alexander Fleming, de ontdekker van penicilline, het eerste echte antibioticum. De twee bestudeerden onder meer resistentie van bactierën tegen antibiotica en volgens Frankland vertelde Fleming hem ooit dat het te snel voorschrijven van antibiotica 'de dood van de mensheid' zou worden.

In 1979 werd Frankland gevraagd om een 'VIP' in Baghdad te helpen met zijn astma. Het bleek te gaan om ene Saddam Hussein, die van Frankland te horen kreeg dat hij helemaal geen astma had en moest kappen met het wegpaffen van veertig sigaretten per dag. Dat werkte, zoals we weten, maar echt gelukkig was Frankland daar achteraf niet mee.

"Ik heb er de rest van mijn leven spijt van gehad dat ik hem heb gezeg dat het roken zijn probleem was en dat hij, als hij zo door zou gaan, binnen twee jaar niet meer de leider van Irak zou zijn. Enige tijd later hoorde ik dat hij ruzie had gehad met een staatssecretaris van gezondheid, dus hij nam hem mee naar buiten en schoot hem dood...misschien had ik geluk."

Nog geen twee weken geleden gaf Frankland, die in de afgelopen jaren zo nu en dan nog co-auteur was in de nodige publicaties, nog een interview. Daarin sprak hij kort over de COVID-19-dreiging - "ik ben echter geen virusman" - en zijn herinneringen aan de Spaanse griep van 1918, naast onder meer zijn werk met Fleming. Een uiterst interessant interview, hier te lezen.

World Games wegens uitstellen Olympische Spelen jaar opgeschoven

Nadat de Olympische Spelen van Tokyo wegens de COVID-19-pandemie zijn opgeschoven naar volgend in plaats van dit jaar, zijn uiteraard ook vele andere evenementen in de problemen gekomen. De hele internationale sportkalender voor 2021 gaat zo ongeveer op de schop, in elk geval wat multisportevenementen betreft.

De World Games vormen het volgende slachtoffer. De 'alternatieve Olympische Spelen' worden eens in de vier jaar gehouden en kent net als de Spelen tientallen sporten en duizenden atleten. Volgend jaar zouden ze in het Amerikaanse Birmingham in de staat Alabama gehouden worden, maar de internationale World Games-federatie IWGA heeft donderdag bekendgemaakt dat het evenement is opgeschoven naar juli 2022.

De bedoeling was dat de World Games van 15 tot en met 25 juli volgend jaar gehouden werden, maar nu zitten de Olympische Spelen in de weg. In diverse sporten, zoals boogschieten, karate, softbal en klimmen, zou dat betekenen dat sporters een evenement - vermoedelijk de World Games - zouden moeten missen, en dus besloot men om het op te schuiven.

Amsterdamse ondernemers bouwen Quarantainer: 'Niemand mag alleen sterven'

Voor coronapatiënten gelden op dit moment strikte bezoekersregelingen, maar ook voor patiënten met andere (serieuze) aandoeningen is dit het geval. Zo mogen ook zij vaak maar één bezoeker per dag ontvangen. Om te zorgen dat deze patiënten hun dierbaren toch kunnen zien, bedacht een Amsterdams evenementenbureau de 'Quarantainer': een mobiele ontmoetingsplek waarbij geen sprake is van besmettingsgevaar.

De Quarantainer, die vooral bij ziekenhuizen en verzorgingstehuizen geplaatst moet gaan worden, is een container die zo is ingericht dat er geen fysiek contact kan plaatsvinden tussen de patiënt en de bezoekers. In het midden zit een glazen wand, waardoor mensen elkaar toch kunnen zien. Ook worden in beide ruimtes microfoons opgehangen, waardoor alle aanwezigen elkaar goed kunnen verstaan. Hiermee wordt voorkomen dat de patiënten het coronavirus kunnen oplopen van hun bezoekers.

De aanleiding van het initiatief was het verdrietige nieuws dat bij Paco Voorhans, één van de medewerkers van het evenementenbureau, begin oktober voor een tweede keer kanker werd vastgesteld. 'Helaas was de boodschap dat ik hier niet meer van ga genezen. Ondanks dat dit natuurlijk zwaar is, gaf het mij een enorme boost dat ik nog steeds dingen kon doen voor Eventcare. Hierdoor zat ik tussen de behandelingen door niet alleen maar thuis.'

Brainstormen
Toen de coronacrisis aanbrak, kwam de evenementenbranche in rap tempo tot stilstand. 'Toen zijn we als team gaan brainstormen. Zakelijk konden we weinig doen, maar maatschappelijk wel. Uiteindelijk kwamen we door mijn situatie op dit idee. Sinds vorige week ging ik achteruit. Toen was het ineens niet meer zeker dat ik het einde van de coronacrisis ga halen. Ik dacht toen: moet ik dan in quarantaine afscheid nemen? En hoe zit het met alle mensen in verzorgingstehuizen, gaan die alleen dood? Er moet een oplossing voor zijn.'

En die oplossing zag het team in de Quarantainer. 'In deze situatie kunnen mensen gewoon nog met hun geliefden praten, of een spelletje spelen. Ook hopen we dat de Quarantainer uiteindelijk gebruikt kan worden voor artsen die bijvoorbeeld een slecht-nieuwsgesprek moeten voeren', vertelt mede-eigenaar Hannes Trooster.

'Hard aan de slag'
Inmiddels is het bedrijf druk bezig om alles geregeld te krijgen. 'We zijn in gesprek met ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, en moeten ervoor zorgen dat het prototype medisch goedkeurd wordt. Vervolgens gaan we hard aan de slag in onze bouwplaats, zodat we uiteindelijk zoveel mogelijk containers door het land kunnen plaatsen', aldus Trooster.

Omdat de coronacrisis de evenementenbranche zwaar treft, is het bedrijf een crowdfundingsactie begonnen om het project tot een goed einde te kunnen brengen.

Wetsvoorstel over het Europees Openbaar Ministerie naar Tweede Kamer

Een wetsvoorstel van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dat de uitvoering van de Verordening Europees Openbaar Ministerie voor Nederland regelt, is vandaag ingediend bij de Tweede Kamer. Er zijn slechts beperkte aanpassingen in wetgeving nodig om opsporing onder het gezag van en vervolging door het Europees Openbaar Ministerie (EOM) in Nederland mogelijk te maken.

Doel van de verordening is de financiële belangen van de Unie beter te beschermen tegen strafbare feiten, die jaarlijks aanzienlijke financiële schade veroorzaken. Om dit te realiseren is het EOM opgericht, dat fraude met EU-subsidies, invoerrechten en omzetbelasting vervolgt.

Naar schatting wordt jaarlijks voor een bedrag van honderden miljoenen tot een miljard euro gefraudeerd met EU-gelden. Dit gaat ten koste van de begroting van de Unie en doet afbreuk aan het vertrouwen in en de geloofwaardigheid van de Unie. Bovendien schaadt het de doelmatige besteding van het budget van de Unie. Daarom is de wens ontstaan om hier vanuit de Europese Unie effectiever tegen te kunnen optreden.

Europese aanklagers op centraal niveau in Luxemburg, ondersteund door gedelegeerde Europese aanklagers in de 22 deelnemende lidstaten, gaan hiermee aan de slag. De verordening geeft regels over de werkwijze van het EOM en over grensoverschrijdende samenwerking hierbij tussen EOM-lidstaten.

Het EOM is een orgaan van de Europese Unie. Uitgangspunt is dat het samenwerkt met de nationale autoriteiten en gebruik maakt van de nationale structuren en wettelijke bevoegdheden. Het EOM kan niet alleen zelf een onderzoek instellen of laten instellen, maar ook een nationaal onderzoek overnemen. Het EOM maakt geen deel uit van de Nederlandse rechterlijke organisatie; en al evenmin maakt het Nederlandse openbaar ministerie deel uit van het EOM. Naar verwachting is het EOM op zijn vroegst eind 2020 operationeel.

Versoepeling betalingsuitstel Belastingdienst

Ondernemers en zzp’ers die in de problemen komen door de coronacrisis, kunnen vragen om uitstel van betaling. Deze uitstelaanvraag wordt nu verder versoepeld: het aanvragen voor alle ondernemers wordt eenvoudiger, geldt voor meer belastingen en het wordt voor kleine ondernemers makkelijker om langer dan drie maanden uitstel te krijgen. Ook wordt er een regeling getroffen voor bedrijven die een zogenaamde g-rekening hebben, waarvan in de bouw of uitzendbranche vaak gebruik gemaakt wordt. Hiermee wil het kabinet voor zoveel mogelijk ondernemers zorgen dat zij het met hun bedrijf kunnen volhouden.

Eenvoudiger aanvragen
Het aanvragen van uitstel van betaling kan nu ook via de website van de Belastingdienst worden aangevraagd met een eenvoudig online formulier. Hiervoor logt de ondernemer in met zijn eigen DigiD. Fiscaal dienstverleners die namens hun klanten uitstel willen aanvragen, kunnen met hun eigen DigiD gebruik maken van het formulier.

Gecombineerd uitstel voor meer belastingen
De Belastingdienst wil onnodig werk voor de ondernemer voorkomen. De ondernemer hoeft daarom maar één uitstelverzoek in te sturen. Het uitstel geldt dan niet alleen voor de bestaande belastingschuld, maar ook voor de schulden die er in de 3 daaropvolgende maanden bijkomen. Het blijft wel belangrijk dat ondernemers op tijd aangifte doen en dat zij pas uitstel van betaling aanvragen nadat zij een (naheffings)aanslag van de Belastingdienst hebben ontvangen.

Het uitstel is bovendien uitgebreid naar meer soorten belastingen. Er kon al uitstel worden aangevraagd voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting en omzetbelasting/btw. Daar komt nu bij: kansspelbelasting, accijns, de verbruiksbelasting alcoholvrije dranken, assurantiebelasting, verhuurderheffing, energiebelasting en andere milieubelastingen en vergelijkbare belastingen in Caribisch Nederland.

Voor alle hiervoor genoemde belastingen geldt dit versoepelde uitstelbeleid tot in ieder geval 19 juni 2020. Het digitale uitstelformulier wordt de komende dagen zodanig aangepast dat ook de nieuwe maatregelen hierin komen.

Voor de energiebelasting is een aparte regeling getroffen zodat het uitstel ook voordeel oplevert voor afnemers van elektriciteit en aardgas die in de financiële problemen komen, zoals de sierteelt. Dit betekent dat de energieleverancier voor april, mei en juni 2020 geen energiebelasting, opslag duurzame energie of de btw hierover in rekening kan brengen bij bedrijven die maandelijks een factuur ontvangen over het werkelijke verbruik.

De energieleveranciers zullen deze week voorbereidingen treffen, zodat het merendeel dit vanaf volgende week kan uitvoeren. Voor kleine energieleveranciers zal dit wegens de uitvoering lastig zijn.

Langer uitstel
Iedere ondernemer die vanwege de coronacrisis uitstel aanvraagt, kreeg automatisch al 3 maanden betalingsuitstel. Mogelijk is een betalingsuitstel van 3 maanden voor ondernemers nog te kort. Ondernemers kunnen ook voor een langere periode uitstel aanvragen. De voorwaarden hiervoor worden versoepeld. Ondernemers met een belastingschuld lager dan €20.000 kunnen vanaf nu langer uitstel krijgen door bewijsstukken te sturen waaruit blijkt dat de omzetcijfers of de bestellingen/reserveringen aanzienlijk zijn gedaald ten opzichte van vorige maanden.

Heeft de ondernemer een schuld hoger dan € 20.000? Dan heeft de Belastingdienst een verklaring nodig van een zogenaamde derde deskundige zoals een accountant of brancheorganisatie. We willen dit zo eenvoudig mogelijk maken. Binnenkort verschijnt hierover meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Deblokkeren g-rekening
Bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren en g-rekeningen gebruiken, kunnen bij de Belastingdienst verzoeken om het tegoed op deze rekeningen te deblokkeren . In normale situaties kan daarmee alleen het overschot op de g-rekening worden vrijgegeven. Om ondernemingen die geraakt zijn door de coronacrisis tegemoet te komen, zoals de bouw en de uitzendbranche, kunnen tijdelijk ook bedragen worden vrijgegeven die zijn gereserveerd voor de loonheffing of btw. Als deze ondernemers uitstel van betaling hebben aangevraagd, krijgen deze ondernemers zo dezelfde voordelen als ondernemers zonder g-rekening.

Meer informatie over aanvragen van bijzonder uitstel van betaling leest u op www.belastingdienst.nl/coronavirus

AZ en PSV volgen Ajax en willen stoppen met huidig seizoen

AZ en PSV willen net als Ajax dat de eredivisie per direct wordt stopgezet vanwege de coronacrisis. Dat hebben beide clubs gezegd tegen de KNVB en de ECV.

"Wij snappen als geen ander dat dit een zeer lastig besluit zal zijn", zegt algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ op de website van zijn club. "Maar wij vinden de huidige corona-situatie dusdanig zorgwekkend dat het uitspelen van het restant van de wedstrijden zonder publiek voor ons van ondergeschikt belang is. Er is bovendien nog te veel onzekerheid over hoe het coronavirus zich verder zal ontwikkelen."

Ook Toon Gerbrands algemeen directeur van PSV geeft op de website van zijn club aan dat de competitie per direct gestopt moet worden. "Ten eerste omwille van de volksgezondheid. Dat is het allerbelangrijkste. Wij zitten in de regio die het hardste getroffen is. Bijna iedereen kent wel iemand die ziek is, ziek is geweest of overleden is. Dan heeft voetbal geen prioriteit meer."

"Daarnaast zijn we van mening dat het doorspelen in de zomer, zoals de UEFA gisteren heeft voorgesteld, niet haalbaar is. Wat doen we dan bijvoorbeeld met spelers die tot en met 30 juni onder contract staan? En zo zijn er nog wel meer niet te beantwoorden vraagstukken", aldus Gerbrands.

De KNVB sprak woensdag, na een UEFA-overleg met alle 55 aangesloten bonden, de intentie uit om de eredivisie na 30 juni af te maken. Met een deadline van 3 augustus voor de laatste wedstrijden. Marc Overmars, directeur voetbalzaken van Ajax, liet woensdagavond al weten dat hij het liefst ziet dat de competitie per direct wordt stopgezet.

Eerder lieten PEC Zwolle, Fortuna Sittard, ADO Den Haag en RKC Waalwijk al weten niets te zien in een hervatting van de eredivisie. Volgens de Telegraaf wil ook Feyenoord dat de competitie niet verder gaat, al is daar nog geen officiële bevestiging van.

Militaire muzikanten steken Nederland hart onder de riem

Militaire muziek staat symbool voor kracht en samenwerking. Precies wat nodig is tijdens de coronacrisis. 130 militaire muzikanten kwamen daarom in actie. Ze namen ieder voor zich hun deel van een militaire mars op. Digitale techniek bracht de muzikanten vervolgens samen in een muziekclip. Om zo hulpdiensten en zorgverleners een hart onder de riem te steken.

Ron Geurts, 1 van de drijvende krachten achter het initiatief: “Zo steken wij onze duim op voor Nederland. In het bijzonder naar iedereen die zich inzet voor de bestrijding van de corona-crisis. Militaire muziek is altijd al bedoeld om respect en waardering te betonen aan iedereen die zich inzet voor de krijgsmacht en ons land. Normaal gebeurt dat alleen bij ceremonies en concerten voor bijvoorbeeld veteranen.”

Herkenbaar
Noodgedwongen tonen de militaire muzikanten van alle 4 de krijgsmachtdelen hun maatschappelijke betrokkenheid nu vanuit huis. Het levert beelden op die voor iedere thuiswerker herkenbaar zijn. Zo wordt een van de muzikanten geflankeerd door haar 6 maanden oude baby en een ander door huiswerkmakende kinderen.

Opwekkend effect
Geurts: “Militaire marsmuziek is van oudsher bedoeld om de troepen ordelijk te verplaatsen. Het heeft een opwekkend effect, je loopt er lekker op. De ‘IGK-mars’ [Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht] staat voor eenheid en het is een medley waarin Piet Hein en Turf in je Ransel zijn te herkennen. Ook nu gebruiken we de mars voor een positief signaal aan iedereen: we laten ons ondanks de huidige moeilijkheden niet kisten.”

De opname
Het project had de nodige voeten in aarde. Geurts: “De muzikanten luisteren met een koptelefoon naar de mars die van een zogenoemde kliktrack is voorzien. Die geeft de maat aan, zodat iedereen het juiste tempo speelt. Daarna moesten de 130 filmpjes nog worden samengevoegd. Het synchroniseren en editen van 130 partijen was inderdaad veel werk.”

Overigens wil Geurts daar bij opmerken dat er alleen echte thuisopnamen zijn gebruikt. “Het Rotterdams Philharmonisch Orkest maakte ook zo’n filmpje, maar daarin zaten ook studio-opnamen. Wij hebben alleen de eigen filmpjes gebruikt en daarom kan je ook een kind of een vogel horen.”

Winkelwagen te klein voor groot kind

De brandweer van Harderwijk kreeg gister een op het oog normale melding binnen. Er zou een beknelling zijn van een jonge vrouw met de vraag of zij losgeknipt kon worden. De brandweer ging op de melding af en zag wat er precies aan de hand was. Een stel jongeren was bij een skatebaan aan het spelen geweest met een winkelwagentje. Een van hen leek het een goed idee om in het zitje van de winkelwagen te gaan zitten. Echter, kwam zij er niet meer uit.

De inmiddels aanwezige brandweer heeft het karretje deels gedemonteerd en het verder losgeknipt waardoor de jonge vrouw weer was bevrijd. Achteraf konden zij, haar vrienden en de brandweer er wel om lachen. Zoals de brandweer vermeldt op hun instagram pagina: "Deze melding kan bij ons ook weer in het ‘plakboek’ worden toegevoegd.'

De vraag van vandaag luidt: wat is jouw domste actie ooit?

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Soms zijn er meldingen die je niet zo vaak mee maakt. Vanmiddag hadden wij zo’n melding. Om 17:22 uur werden wij gealarmeerd voor ‘Dienstverlening (beknelling licht)’ bij De Sypel in Harderwijk. Wat bleek; een aantal jongeren waren bij de skatebaan aan het ‘spelen’ geweest met een winkelwagentje. Op een gegeven moment is een van de jongedames in het kinderzitje van het karretje gaan zitten waarna ze merkte dat ze klem zat en er niet meer uit kon komen. Wij hebben het winkelwagentje deels gedemoteerd waarna het meisje uit het karretje kon stappen. Gelukkig kon zij en haar vrienden er na afloop om lachen. En deze melding kan bij ons ook weer in het ‘plakboek’ worden toegevoegd.

Een bericht gedeeld door Brandweer Harderwijk (@brwharderwijk) op1 Apr 2020 om 12:15 (PDT)

Linda de Mol: "Ik heb alles gescrubd, onthaard en geschrobd"

Het is voor ons allemaal geen makkelijke tijd en ook voor Linda de Mol is het even zoeken dezer dagen. Maar gelukkig heeft de presentatrice wel wat bezigheden gevonden om haar dagen door te komen.

"Ik ben al van de poets, maar nu helemaal", zo vertelde De Mol woensdag in Ladies Night. Een huishoudster heeft de TV-ster schijnbaar niet meer nodig. "Ik heb laatst voor het eerst in tijden een hele verdieping gestofzuigd. Dat is een hele work-out. De transpiratie liep in stralen van me af. Ik heb natuurlijk een groot huis, wat ook wel fijn is omdat je een beetje de ruimte hebt om elkaar af en toe eventjes te ontwijken. Maar ik ben heel erg smetvrezerig momenteel."

"Ik ben gewend om eigenlijk altijd wel ergens mee bezig te zijn. Ik heb dat eerst ook vertaald naar mijn thuissituatie. Dus ik heb eerst alles gescrubd, onthaard en geschrobd. Ik heb inmiddels m’n kast helemaal op kleur hangen. Ik heb zelf granola gemaakt: ik heb nu genoeg tot 2021. Ik heb 16 liter pompoensoep gemaakt, dat ligt in de vriezer. En nu begint langzaam het moment te komen van… wat nu?" Aldus De Mol, zo lezen we op de site van Shownieuws.

Gelukkig heeft Linda ook nog wat werk te doen naast het ontharen. "Ik zit elke dag nog met mensen te bellen en te mailen maar ja, meer dan twee uurtjes per dag is het niet."

'Overmars zorgt met harde uitspraken voor irritatie bij Eredivisie-clubs'

Marc Overmars liet zich woensdagavond in niet mis te verstane bewoordingen uit over het restant van het Eredivisie-seizoen. Als het aan de directeur voetbalzaken van Ajax ligt, wordt er per direct een punt gezet achter de huidige jaargang. Die uitspraken hebben volgens het Algemeen Dagblad tot irritatie bij andere Eredivisie-clubs geleid.

"Ik had gehoopt dat de KNVB een zelfstandige beslissing zou nemen, maar in plaats daarvan verschuilt men zich achter de UEFA. Ik heb er gewoon moeite mee hoe het gaat. Ik weet dat heel veel clubs er ook zo over denken, gewoon duidelijkheid willen en vinden dat de Eredivisie niet meer moet worden uitgespeeld."

"De Eredivisie is dood, het leven is eruit, de lol er vanaf: noem het zoals je het wilt", zo liet Overmars optekenen door De Telegraaf. Eerder lieten RKC Waalwijk, Fortuna Sittard en PEC Zwolle zich op vergelijkbare wijze uit over dit Eredivisie-seizoen, dat door de uitbraak van het coronavirus tot stilstand is gekomen.

De UEFA legde woensdag de richtlijn vast dat de nationale competities voor 3 augustus uitgespeeld moeten worden. De KNVB klampt zich vast aan dat besluit en heeft de hoop op het afmaken van het Eredivisie-seizoen nog niet opgegeven. Overmars ziet hier niets in en heeft dus de nodige medestanders, maar er is volgens het Algemeen Dagblad ook een 'flink aantal clubs' dat er anders over denkt.

"Die menen dat het wel erg opvallend is dat vooral RKC, Fortuna en PEC nu al hardop roepen dat het over en uit moet zijn met het seizoen 2019/2020. Die drie clubs hebben er immers alle belang bij, ze zijn immers in acuut degradatiegevaar", zo klinkt het.

De uitspraken van Overmars zouden momenteel gezien worden als 'een standpunt er keihard doorheen beuken' en die aanpak wordt door enkele clubs afgekeurd. Bovendien acht de KNVB het niet verstandig op op 'eigen houtje' te gaan opereren ten opzichte van andere landen.

"Wat gebeurt er dan als vrijwel alle andere landen hun competities deze zomer wel afmaken? Welke consequenties kan dat hebben? Hoe star kan de UEFA dan bijvoorbeeld zijn in het aantal plaatsen dat Nederland komend seizoen mag invullen in de Europese toernooien. De clubs weten ook dat nu stoppen forse financiële gevolgen heeft voor de geldstroom vanuit Europa naar de Nederlandse clubs", schrijft de krant.

Een kritiekpunt op de uitspraken van Overmars is het feit dat Ajax bij het stoppen van de competitie de Champions League ingaat en dus veertig miljoen euro veiligstelt. Men zou eerst een oplossing willen vinden voor 'dat vraagstuk', daar bijvoorbeeld AZ als mede-koploper ook aanspraak kan maken op deze premies.

De uitspraken van Overmars, en ook RKC, Fortuna en PEC, worden niet als gek beschouwd, maar worden wel omgeven door 'een enorme zweem van eigen belang boven de uitspraken waar collectiviteit als de sleutel werd gezien'. Men zou het verstandiger achten om de UEFA de stekker uit de competities te laten trekken in plaats van het zelf te doen.

Renners gaan virtueel strijden voor winst in Ronde van Vlaanderen

Vanwege het coronavirus kan komende zondag de 104e editie van de Ronde van Vlaanderen niet verreden worden. Om toch vermaak te bieden aan de wielerfans heeft organisator Flanders Classics in samenwerking met de Belgische tv-zender Sporza en Bkool besloten om een virtuele Ronde van Vlaanderen te organiseren.

Bkool Cycling (Bron: Youtube)

Via fietssimulator Bkool gaan dertien renners zondag 5 april vanaf 15.30 uur de laatste 32 kilometer van het parcours rijden. De wedstrijd wordt live uitgezonden op Sporza.

Deelnemersveld
Alberto Bettiol (EF Education)
Greg Van Avermaet (CCC)
Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
Michael Matthews (Team Sunweb)
Mike Teunissen (Jumbo-Visma)
Nicholas Roche (Team Sunweb)
Oliver Naessen (AG2R La Mondiale)
Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick-Step)
Thomas De Gendt (Lotto Soudal)
Tim Wellens (Lotto Soudal)
Wout van Aert (Jumbo-Visma)
Yves Lampaert (Deceuninck-Quick-Step)
Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick-Step)

Belgische competitie gestopt, Club Brugge kampioen

De Belgische voetbalcompetitie wordt stop gezet, dat is de unanieme aanbeveling van de Raad van Bestuur van de Jupiler Pro League. Daarmee mag Club Brugge zich kampioen noemen. In de reguliere competitie moest nog slechts één ronde gespeeld worden, daarna zouden oorspronkelijk nog play-offs volgen.

Het besluit van de raad van bestuur moet officieel nog bevestigd worden tijdens de Algemene Vergadering van 15 april waarin alle 24 profclubs een stem hebben, maar er wordt verwacht dat deze beslissing zonder problemen aanvaard zal worden.

AA Gent zal als nummer 2 instromen in de voorrondes van de Champions League. Charleroi is rechtstreeks geplaatst voor de poulefase van de Europa League. Daarnaast stromen Antwerp en Standard in in de voorrondes van de Europa League. Mocht de bekerfinale alsnog gespeeld worden dan zal Antwerp zich bij winst tegen Club Brugge alsnog direct voor de poulefase plaatsen.

Een speciale werkgroep zal onderzoeken of die bekerfinale en de play-offs voor promotie en degradatie nog (uit)gespeeld kunnen worden en wat mogelijke gevolgen zullen zijn.

"Volgens viroloog Van Ranst en de overheid is het hoogst onwaarschijnlijk dat er voor 30 juni nog wedstrijden met publiek gespeeld kunnen worden. De huidige situatie maakt het ook hoogst onduidelijk of en wanneer er nog in groep getraind kan worden", zo vertelt Pro League-woordvoerder Stijn Van Bever, zo lezen we op HLN.be.

"Bovendien riskeren eventuele besmettingen van een speler of de spelerskern het sportieve verloop van de verdere competitie op een onaanvaardbare manier te beïnvloeden", aldus Van Bever. Ook zou achter gesloten deuren de competitie uitspelen geen oplossing zijn aldus de Pro League. De clubs willen geen beslag leggen op de nodige capaciteit van ordediensten. "Bovendien dreigen beslissingen van lokale overheden een gezamenlijk verloop van speeldagen onmogelijk te maken."

Belgische competitie gestopt, Club Brugge kampioen (Pro Shots / Isosport)
Belgische competitie gestopt, Club Brugge kampioen (Pro Shots / Isosport)

Trump's topviroloog beveiligd na doodsbedreigingen

Anthony Fauci, de voornaamste Amerikaanse expert in het bestrijden van het coronavirus SARS-CoV-2, krijgt persoonlijke beveiliging. De topviroloog, die tijdens persconferenties vaak na president Donald Trump aan het woord komt en hem dan even verbetert met meer realistische taal, heeft vermoedelijk uit extreemrechtse hoek doodsbedreigingen ontvangen.

De US Marshals Service heeft van het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken (HHS) een verzoek gekregen om Fauci te beveiligen. Eerder werd al bekend dat agenten van de politie van Washington rondom het huis van de viroloog neer zijn gezet, omdat de veiligheid van de 79-jarige Fauci steeds meer in het geding leek te komen. Fauci zelf verwees journalisten naar het ministerie voor vragen over zijn beveiliging.

Terwijl de wetenschapper vragen over de doodsbedreigingen kreeg, werd hij onderbroken door Trump, die de ernst van de situatie niet echt door leek te hebben: "Hij heeft geen beveiliging nodig, iedereen houdt van hem. Ze zouden in grote problemen komen als ze hem aan zouden vallen."

Fauci is voorstander van het volhouden van een flinke vorm van een lockdown en probeert de president er meermaals van te overtuigen hoe belangrijk dat is. Trump krijgt vanuit de zakenwereld en van conservatieve zijde regelmatig te horen dat stricte maatregelen té schadelijk zijn, maar Fauci en collega Deborah Birx hebben hem er voorlopig van kunnen overtuigen de maatregelen toch echt aan te scherpen.

Onlangs liet Trump nog weten dat hij graag zou zien dat de boel met Pasen (12 april) weer min of meer draaiende is, 'omdat dat een mooie datum is'. Gelukkig lijkt hij er wel van doordrongen te raken dat dat er niet echt in zit, en Fauci maakte het punt nog eens duidelijk: "Wij bepalen de tijdslijn niet. Het virus bepaalt de tijdslijn."

FOK!kers verdeeld over beste oplossing voor Eredivisie

Vorige week startten we met de nieuwe rubriek 'FOK!sport discussie van de dag', daarin discussiëren we wekelijks over sport en de hot topics in de sportwereld. Vandaag blikken we nog even terug op die discussie van vorige week en morgen is er weer een vers onderwerp waarmee jullie het weekend in kunnen.

"Hoe verder met de Eredivisie dit seizoen", was de centrale vraag van vorige week, een vraag die gecompliceerder werd met de verduidelijking van Mark Rutte dat er tot 1 juni geen betaald voetbal plaats kan vinden. Zoals gebruikelijk met sport zat heywoodu met zijn neus vooraan en opperde de competitie af te sluiten met die stand die halverwege op de borden stond. "Het beste lijkt me in elk geval niet om de huidige stand te nemen, ik zou dan eerder kiezen voor de stand na speelronde 17, dan heeft elke club denk ik tegen elke andere club gespeeld, één keer?" Aldus de eindredacteur van FOK!sport die ook niet alles van sport bleek te weten. "Of zijn er ook clubs die in één helft twee keer tegen dezelfde andere club spelen?"

De competitie stoppen en geen definitieve eindstand opmaken en seizoen 2019/2020 in de prullenbak gooien was een veel genoemde voorkeursoptie. "Stoppen net als iedere andere club, voetballers zijn niets beter dan andere sporters. Daar om STOPPEN ! Wij krijgen ook geen kans om de toernooien te spelen wegens de Covid crisis", zo zegt suizebol. En ook tong80 kan zich hierin vinden met een heldere samenvatting: "Het hele seizoen weg pleuren."

_UserName_ denkt ook dat stoppen het beste is maar dacht ook een stapje verder. "De huidige ranglijst kan worden gebruikt voor de opmaak van Europese toernooien. Wie op een promotieplek staat, promoveert en wie op een degradatieplek staat, degradeert. Er zijn geen kampioenen en ook prijzengeld wordt niet uitgekeerd. Dit seizoen is een kwestie van uithuilen, uitzitten en volgend seizoen weer knallen!"

H.Vviv vindt dat de KNVB vooral niet op eigen houtje een beslissing moet maken. "Ik zou de UEFA volgen en als bond zelf nooit de beslissing nemen wat te doen met de competitie. Uiteindelijk zal de UEFA toch met een plan van aanpak moeten komen voor zowel de Europese competities als de Nationale competities."

Er zijn ook voorstanders van het uitspelen van de competitie. "De play-off en promotie/degradatie wedstrijden schrappen. Europa mag gewoon in de winnaar van de beker en de hoogst geëindigden. De degradanten gewoon 16,17 en 18. En eventueel uitspelen in de zomer. Als uitspelen niet lukt dan stand nemen van de eerste helft van de competitie. Sowieso geen play-of en promotie/degradatie wedstrijden spelen. Ook oefen matches en toernooitjes schrappen. Dan kom je een heel eind denk ik", zo zegt Thuru. "Of we houden gewoon een knockout toernooi tussen de bovenste 6, de middelste 6 en de onderste 6. Ben je in een paar weken klaar", voegt Proliges daaraan toe.

TargaFlorio vatte het probleem van de diverse opties kort en bondig samen: "Geen één oplossing is de juiste". De meest beanstigende reactie kwam van Ouwesok. "Stel nou eens dat we ons na een tijdje realiseren dat we eigenlijk heel goed zonder voetbal kunnen", aldus zijn post. Stel je dat eens voor.........

Iedereen bedankt voor het deelnemen aan de eerste editie van 'FOK!sport discussie van de dag', morgen komt er nieuwe editie online.

Een jaar geen schaal? (Pro Shots / Peter Lous)
Een jaar geen schaal? (Pro Shots / Peter Lous)

Trails of Cold Steel IV komt in eind dit jaar naar het westen

Trails of Cold Steel IV wordt in het najaar uitgebracht voor de PS4. Een Switch- en pc-versie moeten in 2021 volgen. Dit is de voorlopige conclusie van deze epische JRPG-serie. In dit deel gaan de voor fans inmiddels bekende personages vormen een ultiem verzet tegen het rijk dat over de hele wereld wilt regeren. Bekijk de eerste Engelse trailer van de turn-based JRPG hieronder.

'AZ-middenvelder Koopmeiners op radar van AC Milan'

Volgens Tuttosport heeft AC Milan interesse in Teun Koopmeiners. De 22-jarige middenvelder van AZ was tot aan het stilleggen van de competitie vanwege het coronavirus bezig met een sterk seizoen.

Koopmeiners, die dit seizoen in 42 wedstrijden in actie kwam, heeft in Alkmaar nog een contract tot de zomer van 2023. Volgens de Italiaanse sportkrant is de vraagprijs circa 15 miljoen euro.

COVID-19: 1083 nieuwe besmettingen en 166 doden, totaal 14.697 en 1339

Tot en met 2 april 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 14.697 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, een toename van 1083 ten opzichte van gisteren. Tot nu toe zijn 5784(+625) van deze gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Sinds de vorige update zijn er 166 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 1339 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Aanvoerders willen seizoen per direct beŽindigen en eisen garanties

De aanvoerders van de clubs in de Eredivisie willen het seizoen 2019/20 het liefst per direct beëindigen, zo meldt De Telegraaf. De spelers houden bij hun standpunt rekening met "het voortwoekerende coronavirus en de grote kans op besmetting".

De aanvoerders hebben besloten pas weer in groepsverband te gaan trainen als het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) verklaart dat het honderd procent veilig is om de groepstraining te hervatten, zo klinkt het.

De Telegraaf plaatst wel een kanttekening. Omdat de KNVB de UEFA-lijn volgt en alles in het werk wil stellen om de profcompetities af te ronden, staan de aanvoerders naar verluidt juridisch zwak. Toch hebben de spelers besloten pas weer in groepsverband te gaan trainen als het RIVM zwart op wit heeft verklaard dat het veilig is om als groep te trainen.

"Zonder zo'n brief gaan de Eredivisiespelers niet samen het veld op en eveneens eisen ze die garantie per brief alvorens ze de competitie hervatten met of zonder publiek. De aanvoerders zullen de KNVB en hun clubs binnenkort op de hoogte brengen van hun standpunt en hun eisen met betrekking tot schriftelijke garantstelling door het RIVM", aldus de krant.

Marc Overmars, directeur voetbalzaken van Ajax, liet tegenover het dagblad al weten het een bizar plan te vinden om het seizoen in de zomer af te maken. "Waarom gaat het op dit moment over geld en niet over de volksgezondheid?"

"Ik had gehoopt dat de KNVB een zelfstandige beslissing zou nemen, maar in plaats daarvan verschuilt men zich achter de UEFA. Ik heb er gewoon moeite mee hoe het gaat."

Overmars wil dat de KNVB een einde maakt aan het seizoen. "Ik weet dat heel veel clubs er ook zo over denken, gewoon duidelijkheid willen en vinden dat de Eredivisie niet meer moet worden uitgespeeld."

"De Eredivisie is dood, het leven is eruit, de lol er vanaf: noem het zoals je het wilt. Premier Mark Rutte zei niet voor niets dat dit de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog is", aldus de sportbestuurder van Ajax.

"CEO Gearbox weigert verwachte royalties aan werknemers Borderlands 3"

Ze werden gouden bergen beloofd, maar het ziet er naar uit dat de werknemers van Gearbox Interactive ondanks het gigantische succes van Borderlands 3 een stuk minder geld krijgen dan wat ze verwacht hadden. CEO Randy Pitchford maakte bekend dat de cheques een stuk lager gaan uitvallen dan verwacht, terwijl er bedragen van vijf en zelfs zes nullen beloofd waren. Extra wrang is dat Pitchford zelf er wel met 12 miljoen dollar vandoor gaat, die hij heeft gecasht voordat de ontwikkeling van Borderlands 3 begon.

Dat schrijft Jason Schreier van Kotaku op basis van interne bronnen bij Gearbox. Gearbox heeft een vrij uniek model om werknemers te betalen in vergelijking met andere ontwikkelaars. Volgens (ex-)werknemers ligt het salaris bij de Texaanse ontwikkelaar lager dan het marktgemiddelde, maar in plaats daarvan kunnen werknemers royalties krijgen op basis van hoeveel een game verkoopt. Dat werkt goed bij sucessen zoals Borderlands 2 in 2012 waardoor ontwikkelaars bij Gearbox zelfs huizen konden kopen met hun royalties, aldus het bedrijf.

Het risico is dat een beloning een stuk lager uitvalt wanneer de games van de ontwikkelaar floppen zoals Aliens: Colonial Marines en Battleborn. Maar blijkbaar is succes nu ook geen garantie meer voor geld. Pitchford heeft aan werknemers verteld dat de bedragen die op konden lopen in de miljoenen nu een stuk lager zullen zijn - als redenen geeft hij dat de ontwikkeling van Borderlands 3 duurder was dan gedacht, de verkoopcijfers tegenvielen (hoewel publisher 2k iets heel anders zei) en Gearbox een tweede studio heeft geopend in Quebec.

De argumenten van Pitchford lijken aan dovemansoren gericht te zijn: volgens veel werknemers vallen de redenen niet te rijmen met de miljoenenbonus die Pitchford voor zichzelf opeiste. Volgens Schreier lijkt het dan ook een kwestie voor tijd dat veel werknemers van Gearbox hun heil ergens anders gaan zoeken. 

Het is niet de eerste keer dat de CEO van Gearbox in opspraak komt. Hij ging over in een woedeaanval tegen gamespers toen deze hem wezen op het incorrecte statement dat Borderlands 3 geen microtransacties zou bevatten, wilde hij de stemacteur van Claptrap (David Eddings) niet betalen nadat deze het bedrijf had verlaten, en belaagde hij Eddings tweemaal fysiek in de lobby van een hotel.

Borderlands31

Boer vermoord door buitenaardse wezens

Luis Barroso Fernandes is een niet-benijdenswaardig man. De Braziliaanse boer heeft namelijk de twijfelachtige eer de eerste persoon ter wereld te zijn die is doodgeschoten door aliens. Dit blijkt uit een onderzoek naar buitenaardse bezoeken aan de aarde.

Het verhaal neemt ons mee naar het jaar des Heren 1973. De boer in kwestie was op het land even buiten het dorp Quixada toen hij een vreemd gezoem hoorde. Hierop richtte de beste man zijn ogen ten hemel en zag daar een onbekend vliegend object.

Het ruimteschip zette de landing in, en de piloot zette het ding zo'n dertig meter van de boer aan de grond. De deur ging open en twee aliens stapten uit. Een van hen had een soort fakkel in zijn hand.

Van enig 'wij komen in vrede' was helaas geen sprake. De alien richtte namelijk direct zijn futuristische lans op Fernandes en zapte de arme boer in het gezicht. Zowel de arme drommel als zijn ezel bleek hierop direct verlamd te zijn geraakt.

De beste man heeft hierna nog een behoorlijk poos geleefd. Pas twintig jaar later legde Fernandes als een kasplantje het loodje.

Het verhaal rond de arme boer is pas nu boven water gekomen door een boek van ene Thiago Luiz Ticchetti. "Veel mensen beweren contact te hebben gehad met aliens", zo laat de schrijver weten. "Contact met een ufo is al geen dagelijkse kost, laat staan dat je vol in je bakkes wordt geraakt door een straal uit een buitenaaards wapen."

"We zullen het wellicht wel nooit weten, maar dit geval is een van de bizarste en zeldzaamste ontmoetingen met buitenaards leven ooit." Overigens melden veel Brazilianen die avond inderdaad een vliegende schotel te hebben gezien.

Humble Bundle haalt 2 miljoen op voor strijd tegen COVID-19

Gamewinkel Humble Bundle draagt ook zijn steentje bij in de strijd tegen het coronavirus: met een speciale bundel heeft Humble Bundle al 2 miljoen binnen gehaald. 1 miljoen daarvan was al in 8 uur binnen gesleept, zo maakte het bedrijf bekend via Facebook.

De bundel is voor één week beschikbaar en in tegenstelling tot andere bundels heeft deze een vaste prijs van 28 euro (hoewel je altijd meer kunt doneren als je wilt). De bundel bevat veel games die positieve kritieken hebben gekregen zoals Hollow Knight, Undertale, SUPERHOT en deel 1 en 2 van de Darksiders-franchise.

Humblebundle1

Veel minder druk in openbaar vervoer in maart 2020

Zoals al eerder gemeld, is het aantal reizigers in het OV flink gedaald. Het CBS en Translink hebben weer wat cijfers op een rijtje gezet. In de tweede helft van maart 2020 is het dagelijks aantal instappers (check-ins) in het openbaar vervoer gedaald met bijna 90 procent ten opzichte van een vergelijkbare dag in 2019. Op 31 maart bedroeg het aantal check-ins 560.000, tegen 4,75 miljoen op een gemiddelde dinsdag in 2019. In verband met het coronavirus is het alleen nog toegestaan met het openbaar vervoer te reizen als het een noodzakelijke reis betreft, bijvoorbeeld vanwege een cruciaal beroep. 

Vanwege de ingrijpende maatregelen van het kabinet om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, rijden alle vervoerders sinds 27 maart volgens een vakantie- of zondagsdienstregeling, of volgens een speciale basisdienstregeling. Op deze dag bedroeg het aantal check-ins in het openbaar vervoer in heel Nederland ruim 600.000, 87 procent minder dan op een gemiddelde en vergelijkbare vrijdag in maart 2019. Twee weken eerder, de vrijdag na de eerste persconferentie, lag dit met bijna 3 miljoen nog 35 procent onder de referentiewaarde. Het aantal inchecktransacties is overigens niet hetzelfde als het aantal reizigers: mensen kunnen meerdere keren inchecken voor één reis, bijvoorbeeld bij een overstap naar een andere vervoerder.

Onderstaande visualisatie van het aantal instappers of inchecktransacties wordt dagelijks (met een vertraging van ongeveer één dag) bijgewerkt. Van de meest recente dag is tevens een 24-uurs verdeling beschikbaar van het aantal check-ins per uur. Door de beperkingen in het openbaar vervoer zijn de ochtend- en namiddagspits vrijwel volledig verdwenen. De live-visualisatie is hier te vinden. 

Het CBS en Translink lanceren de landelijke OV-monitor. Deze monitor, die in samenwerking met de vervoerssector is ontwikkeld, geeft inzicht in het gebruik van het openbaar vervoer, en brengt de samenhang met andere vervoersmiddelen in beeld. Het inzicht in het OV-gebruik kan onder meer beleidsmakers helpen het openbaar vervoer efficiënter en effectiever te maken, en de dienstverlening aan de reiziger te verbeteren.

Effect van corona in het Openbaar Vervoer  (Foto: Translink )
Effect van corona in het Openbaar Vervoer (Foto: Translink )

Ajax-directeur Overmars wil stekker uit competitie: "Eredivisie is dood"

Als het aan Ajax-directeur Marc Overmars ligt, wordt de competitie dit seizoen niet meer uitgespeeld. Dit zegt hij in een groot interview op de website van De Telegraaf.

"Ik weet dat heel veel clubs er ook zo over denken, gewoon duidelijkheid willen en vinden dat de eredivisie niet meer moet worden uitgespeeld. De eredivisie is dood, het leven is eruit, de lol er vanaf: noem het zoals je het wilt. Premier Rutte zei niet voor niets dat dit de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog is", zegt Overmars.

Eerder pleitten onder meer ook PEC Zwolle en Fortuna Sittard al voor de beëindiging van het seizoen, dat door de uitbraak van het coronavirus volledig is stilgevallen. De KNVB liet eerder op woensdag echter weten, na een vergadering met alle lidstaten van de UEFA, dat de competitie hopelijk half juni kan worden hervat. Daarmee zou de uiterste termijn van 3 augustus, die de UEFA deze zomer heeft gesteld aan het einde van de nationale competities, nog net worden gehaald.

Voor Overmars hoeft het echter allemaal niet meer. "Natuurlijk weten we dat er honderd gevolgen aan vastkleven als we nu een streep onder de competitie zetten. Maar die zitten ook vast aan het na 1 juli doorspelen. Wat denk je van Hakim Ziyech die vanaf die datum bij Chelsea onder contract staat?"

Overmars ziet ook niets in doorspelen in de zomer. "Dan begin je op zijn vroegst in oktober aan een seizoen dat eindigt met EURO 2021. Ik voorspel een chaos van wedstrijden en doorvoetballen in de winterstop. Maar wat als we een strenge winter krijgen? Of een storm als dit seizoen? En dan moeten de clubs ook nog hun internationals afstaan voor vriendschappelijke interlands in de aanloop naar het EK. Het wordt een overbelasting van hier tot Tokio."

Volgens Overmars hebben ook veel spelers geen trek meer in een hervatting van de competitie. "En niet alleen bij Ajax. Als - met de nadruk op als - ze na 28 april weer mogen trainen, hebben ze bijna twee maanden stilgezeten." Overmars: "We staan bovenaan, hebben nagenoeg iedereen weer fit, dus hadden het volste vertrouwen in het behalen van de titel. Maar spelen is nu onverantwoord. KNVB, creëer gewoon nu duidelijkheid!"

Meer dan 6 miljoen belastingaangiftes binnen voor 1 april

De Belastingdienst heeft voor 1 april meer dan 6 miljoen belastingaangiftes ontvangen, ruim 60 procent van het totaal aantal verwachte aangiftes. Dat zijn er vrijwel evenveel als vorig jaar na één maand aangiftecampagne. Aangifte doen kan nog tot 1 mei.

“We willen alle mensen bedanken die al aangifte hebben gedaan. Ondanks de huidige omstandigheden rond het coronavirus verloopt het aangifteproces zoals gepland”, zegt Liane Vlaskamp, directeur Particulieren bij de Belastingdienst.

Vrijwel alle 6 miljoen aangiften, meer dan 99 procent, zijn digitaal bij de Belastingdienst binnen gekomen. Van de mensen die op deze manier aangifte hebben gedaan, gebruikte ruim 80 procent het aangifteprogramma op MijnBelastingdienst. Zo’n 11% kwam digitaal binnen via fiscaal dienstverleners en circa 8% deed dit via de aangifte-app.

Gebruik aangifte-app
Opvallend is de stijging van het gebruik van de aangifte-app. Vergeleken met vorig jaar kwamen er tot 1 april 16 procent meer aangiftes binnen op deze manier, van 410.394 in 2019 tot 485.884 nu.

Op dinsdag 31 maart was er een kleine piek van aantal ontvangen aangiftes - de Belastingdienst garandeert dat wie voor 1 april aangifte doet, voor 1 juli bericht krijgt. Er was wel een dip om 19 uur, toen premier Rutte een persconferentie gaf.

Uit de cijfers blijkt verder dat op werkdagen de piek van het aantal ontvangen aangiftes ligt op 8 uur ’s avonds. In het weekend is dat 2 uur ’s middags.

Mogelijkheid tot uitstel
Mensen die hun aangifte inkomstenbelasting nog moeten doen, hebben hiervoor tot 1 mei de tijd. Aangifte doen is mogelijk via belastingdienst.nl/aangifte. De aangifte is al grotendeels vooraf ingevuld, maar de Belastingdienst wijst erop de aangifte goed na te kijken en waar nodig aan te vullen.

Liane Vlaskamp: “De Belastingdienst begrijpt ook dat burgers en ondernemers in de huidige omstandigheden misschien niet toekomen aan het tijdig doen van aangifte. Mocht dat zo zijn, dan is het eenvoudig om uitstel aan te vragen tot 1 september.” Dat kan via Mijn Belastingdienst of door te bellen met de BelastingTelefoon (uitstel vragen kan via het keuzemenu, met een bsn-nummer).

Voor ondernemers die meer willen weten over het totaalpakket aan maatregelen voor hen kijk op: belastingdienst.nl/coronavirus

Onthoofde kat stierf natuurlijke dood

De onthoofde kater die half maart werd gevonden in het Flevopark in Amsterdam-Oost is op natuurlijke wijze overleden. Dat klinkt heel gek natuurlijk, maar uit politieonderzoek blijkt dat het beestje daar al was begraven en dat een (onbekend) dier het waarschijnlijk heeft opgegraven. Zo zijn de verwondingen die de dode kat had vermoedelijk dan ook ontstaan.

Lees ook: Onthoofde kat aangetroffen: getuigen gezocht

Dit schrijft het politiemeldpunt 144 op Twitter. De politie deed op 13 maart een oproep over het onthoofde beestje. Uiteindelijk zijn er vier tips binnen gekomen en was de conclusie dat de kat dus al op natuurlijke wijze was overleden.

'We gaan allemaal dood'

Het zal u wellicht weinig verbazen, maar we gaan allemaal dood en dat gaat binnenkort gebeuren, als we niet oppassen. Het is ook nog eens grotendeels onze eigen schuld, dus dat is wel een beetje jammer.

Deze niet al te wijze wijze woorden komen uit de pen van Anthonie Kort, die een brief heeft gestuurd aan het gemeentebestuur. Het zal weinigen verbazen dat meneer Kort dominee is in een vrij strenge oud-gereformeerde gemeente en wel in Krimpen aan de IJssel. Net zoals een Werkendamse refogekkie in maart zegt Kort dat het virus een straf van God is en gebruikt hij het om mooi te preken voor eigen parochie gemeente.

Kort geeft de leiding van Krimpen nog wel eerst een compliment voor de manier waarop ze met de situatie omgaan, en noemt het stervensproces van de patiënten 'met recht verschrikkelijk'. Daarna komt hij echter bij zijn voornaamste punt aan: we moeten ons allemaal bekeren. "God wil gekend, geliefd en gediend worden", aldus de man die schijnbaar weet wat God wil. "Hij laat de wereld nu zijn straffende hand voelen en als de Heere zo door blijft gaan, staan de huizen straks leeg, omdat er geen inwoner meer is. Dan waart de dood zonder enig pardon rond."

Uiteraard is dat alles een mooie gelegenheid voor meneer Kort - voor zijn bekering ooit rockmuzikant, drugsgebruiker- en dealer - om zijn eigen agenda nog even te pushen: "De overheid moet God erkennen, afgodstempels afbreken en de duivelsdienst niet toelaten", schrijft hij, waarvan God mag weten wat hij nou precies bedoelt. "Het abortusbeleid moet drastisch veranderd worden, de praktijk van euthanasie moet ophouden en de zondag mag niet langer worden ontheiligd. De overheid dient het volk voor te gaan in de ware godsdienst, anders zal ons een zwaarder oordeel wachten", aldus de engnek.

Volgens Kort moeten er zelfs een heuse nieuwe reformatie komen, waardoor we misschien wel de lekker bekkende Gerereformeerde Kerk kunnen krijgen. De kerken moeten af van 'alle vormen van afwijkingen en afgoderij', zo stelt hij: "De leer is bedorven door eigen inzichten", voegt Kort er ook nog aan toe. Iets dat veel niet-extreme christenen toch wat meer toejuichen: volgens hen is het juist niet de bedoeling om álles wat de dominee voor zoete koek te slikken, maar om zelf na te denken over wat er nou daadwerkelijk bedoeld wordt met teksten in de Bijbel.

Europees Erfgoedlabel voor de KoloniŽn van Weldadigheid

De vier bezoekerscentra van de Koloniën van Weldadigheid krijgen het prestigieuze European Heritage Label. De Europese Commissie heeft op 31 maart dit label toegekend aan tien erfgoederen die een belangrijke rol spelen in de geschiedenis en cultuur van Europa of in de totstandkoming van de Europese Unie. België én Nederland krijgen een gezamenlijk label vanwege de transnationale aanvraag door de landen. In Europa zijn nu in totaal 48 erfgoederen met het Europese erfgoedlabel. Voor België is dit de eerste toekenning. In Nederland hebben het Vredespaleis, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Verdrag van Maastricht het label al.

De gekozen locaties moeten zich vooral inspannen voor educatieve activiteiten gericht op jongeren. Dit laatste doen de vier bezoekerscentra van de Koloniën van Weldadigheid. Museum de Proefkolonie in Frederiksoord, het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen, het nog nieuw in te richten bezoekerscentrum in Ommerschans en het Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 in Merksplas België dragen gezamenlijk de geschiedenis van de Koloniën uit.

Invloedrijke historie
De Koloniën van Weldadigheid zijn opgericht in het begin van de 19de eeuw om armoede te bestrijden via werk in speciaal daarvoor ingerichte landbouwkoloniën. Ruim 1 miljoen Nederlanders en Belgen hebben voorouders die in de Koloniën van Weldadigheid gewoond en gewerkt hebben. De Koloniën van Weldadigheid hebben de levens van veel van onze voorouders ingrijpend veranderd. Maar ook onze kijk op bijvoorbeeld zorg, onderwijs en detentie. De bezoekerscentra in Nederland en België brengen die geschiedenis samen voor het voetlicht voor huidige en toekomstige generaties.

Nominatie UNESCO-Werelderfgoed
De Koloniën van Weldadigheid zijn ook voorgedragen voor een wereldwijde erkenning als UNESCO-werelderfgoed. Er zijn meerdere sites die zowel het European Heritage Label dragen alsook de erkenning als UNESCO-Werelderfgoed. De labels vullen elkaar aan. Het Europees Erfgoedlabel geeft een beeld van de gezamenlijke geschiedenis en cultuur van Europa. UNESCO Werelderfgoed is fysiek erfgoed dat wereldwijd uniek is en een universele betekenis heeft voor de mensheid. Deze zomer besluit het UNESCO Werelderfgoedcomité over de Werelderfgoednominatie. De Europese erkenning stemt hoopvol over de UNESCO-toekenning.

Risicovol sekswerk gaat heimelijk door, ondanks sluiten Wallen

Zoals zo enorm veel mensen in Nederland en de rest van de wereld hebben ook de sekswerkers op de Wallen in Amsterdam het niet bepaald druk. Ze hebben in verband met de crisis rondom het coronavirus SARS-CoV-2 het werk voorlopig neer moeten leggen, maar dat gaat niet helemaal goed.

Veel van de sekswerkers komen om diverse redenen niet in aanmerking voor financiële steun van de overheid, of ze weten niet hoe ze die steun aan moeten vragen. Daardoor besluiten ze om dan maar via internet klanten te werven, om zo toch enige inkomsten te blijven houden - een gevaarlijke situatie voor henzelf, maar ook voor de algehele volksgezondheid.

Via AT5 is een interview te zien met Lyle Muns, sekswerker en bestuurslid van My Red Light. Hij spreekt onder meer over sekswerkers die terug naar hun herkomstland zijn gegaan om de boel af te wachten, maar ook over de gevaarlijke alternatieven die nu gebruikt worden.

Bewoner tijdens slaap overvallen en daarna beschoten

Een bewoner aan de Bredaseweg in Roosendaal werd donderdagochtend vroeg tijdens zijn slaap door zeker twee mannen overvallen. Tijdens het incident werd hij beschoten. Hij raakte niet gewond. De politie is op zoek naar de daders.

Zeker twee mannen probeerden rond 03.30 uur via een raam binnen te dringen. Toen de bewoner dit probeerde te voorkomen, werd vermoedelijk op hem geschoten. Hij hoorde namelijk een harde knal. Het slachtoffer vluchtte de woning in en belde de politie. Diverse politie-eenheden en een politiehond stelden tevergeefs een onderzoek in naar de daders. Er werd niemand meer aangetroffen.

De politie is op zoek naar getuigen. Zij kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

DJI verlengt coronamaatregelen t/m 28 april

In navolging van de dinsdag aangekondigde maatregelen van het kabinet verlengt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) de eerder genomen maatregelen in gevangenissen, Forensische Zorg en justitiële jeugdinrichtingen tot en met 28 april. Het gaat hierbij onder anderen om opschorting van bezoek en verlof in het gevangeniswezen en Forensische Zorg, en vermindering van het aantal vervoersbewegingen naar rechtbanken. Daarnaast zal het beleid rondom bezoek in justitiële jeugdinrichtingen worden aangescherpt om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Dat betekent dat ook jeugdigen per 1 april geen bezoek meer mogen ontvangen.

Beperkt aantal besmettingen
Tot nu toe is bij vier justitiabelen het Coronavirus vastgesteld. Het gaat daarbij om een gedetineerde die in PI De Schie verbleef en sinds 18 maart wordt verzorgd in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Daarnaast zijn drie tbs-gestelden besmet met het virus, zij verblijven in de Oostvaarderskliniek en de Rooyse Wissel en worden ter plekke verzorgd. In alle inrichtingen en klinieken geldt de afspraak dat justitiabelen met verkoudheidsklachten, hoesten of kortademigheid en boven de 38 graden Celsius koorts uit voorzorg worden afgezonderd op hun eigen cel, wat gelijk staat aan thuisisolatie voor andere Nederlanders. Op dit moment verblijft in het gevangeniswezen één gedetineerde in een dergelijke afzondering en in de Forensische Zorg vier.

In de justitiële jeugdinrichtingen is op dit moment geen sprake van vastgestelde besmettingen of jeugdigen met klachten. In totaal verblijven momenteel 10.368 justitiabelen in het gevangeniswezen, Forensische Zorg en justitiële jeugdinrichtingen. Alleen mensen uit kwetsbare groepen die (naar medisch oordeel) meer risico hebben op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste vervolgbehandeling essentieel is om te weten of ze het coronavirus hebben worden, volgens RIVM richtlijnen, getest. Dit is vergelijkbaar met de gang van zaken in de rest van Nederland.

Gevolgen maatregelen
De maatregelen die sinds 13 maart gelden, hebben vanzelfsprekend impact op het verblijf in justitiële inrichtingen. De dagprogramma’s zijn in verschillende inrichtingen tijdelijk aangepast. Om het contact met dierbaren mogelijk te blijven maken, wat ook van belang is voor re-integratie, wordt meer mogelijkheid voor telefonisch contact geboden en kunnen justitiabelen gebruik maken van Skype. Daarnaast worden op lokaal niveau verschillende initiatieven tot uitvoering gebracht om de situatie beheersbaar en veilig te houden. Tot op heden kunnen de maatregelen over het algemeen rekenen op begrip onder personeel en gedetineerden en hebben ze niet geleid tot noemenswaardige incidenten of ongeregeldheden.

“Ik ben enorm trots op de manier waarop het personeel van DJI zich de afgelopen weken heeft aangepast aan de veranderde omstandigheden. Natuurlijk zijn er bij personeel en justitiabelen, net als in de rest van Nederland, zorgen over hun gezondheid. Dat is heel begrijpelijk, maar de maatregelen die we nemen zijn juist bedoeld om de gezondheid en veiligheid in onze inrichtingen te waarborgen”, aldus Minister Dekker voor Rechtsbescherming.

Samenwerking FIOD en TU Delft op het gebied van opsporing digitale en financiŽle criminaliteit

Onderzoekers en studenten van de TU Delft helpen de FIOD met hun strijd tegen de digitale en financiële misdaad. Na een geslaagde pilot gaat een meerjarig onderzoeksprogramma van start.

In 2018-2019 onderzochten drie TU-afstudeerders binnen een pilotproject het fenomeen dark markets. Ze brachten daarbij de aard en omvang van deze marktplaatsen in kaart en onderzochten wat de FIOD – en in het bijzonder het Financial Advanced Cybercrime Team (FACT) – er aan kunnen doen. Ze ontwikkelden onder andere een methode om de omzet van verkopers nauwkeurig te berekenen, zodat de FIOD crimineel vermogen wetenschappelijk onderbouwd kan ontnemen. Een andere methode helpt mee om centrale spelers op deze markten te identificeren, wat bijdraagt aan het effectief en efficiënt opsporen van facilitators – bijvoorbeeld witwasdienstverleners.

Gezamenlijke onderzoeksagenda
Vanuit een gedeeld perspectief ‘evidence based financial cybercrime policing’ hebben de TU Delft en de FIOD nu een gezamenlijke onderzoeksagenda opgesteld. Onderzoekers en studenten van de TU Delft krijgen een vaste plek bij de FIOD, waardoor zowel volgens de veiligheidsvoorschriften van de FIOD, als met wetenschappelijke standaarden gewerkt kan worden aan het gezamenlijke onderzoeksproject.

Datagedreven onderzoek
Rolf van Wegberg, postdoc aan de TU Delft en projectleider, is trots op deze innovatieve samenwerking. ‘We brengen in dit project twee werelden bij elkaar: de wetenschap dichter bij de opsporing, maar tegelijkertijd ook technische studenten bij de FIOD. Daarnaast kunnen we bouwen aan een gezamenlijk doel. Normaliter werkt iedere student aan zijn of haar eigen project. Nu werken we aan een datagedreven onderzoeksprogramma waarin meerdere afstudeerders tegelijk worden ingebed bij de FIOD. Hun werk brengt de wetenschap verder, maar vergroot tegelijkertijd de operationele slagkracht van de FIOD door concreet toepasbare methoden en technieken.’

Evidence-based opsporing
Terry Hartsinck, teamleider FACT bij de FIOD, is eveneens blij met de intensievere samenwerking. ‘Binnen de FIOD is grote behoefte aan technisch talent. We werken ook al langere tijd met afstudeerders, maar niet structureel op dit thema over langere tijd. Met deze samenwerking halen we de wetenschap letterlijk in huis. Door de onderzoekers in de organisatie op te nemen, kunnen we samen werken aan ons gedeelde doel: het effectief en efficiënt opsporen van financial cybercrime. Het is mooi om te zien hoe de eerste resultaten nu al met succes worden toegepast in de opsporingspraktijk.’

Een tweede lichting afstudeerders van de TU Delft is in februari 2020 gestart bij het FACT van de FIOD.

Programma FIOD Science
Sinds 2017 zoekt de FIOD – onder de noemer FIOD Science – de samenwerking met hogescholen, universiteiten en kennisinstituten om nieuwe wetenschappelijke inzichten en technologische ontwikkelingen in te zetten voor een effectievere opsporing. Samenwerkingsverbanden zijn er op de strategische thema’s “grote fenomenen”, “opsporen met effect & impact” en “(op)sporen in een digitale wereld”. De samenwerking tussen FIOD en TU Delft is een mooi voorbeeld van het laatste thema.

Belastingdienst belt of sms't nooit voor openstaande rekening: trap er niet in!

‘U heeft uw omzetbelasting nog niet betaald. U krijgt daarvoor een boete en we hebben een deurwaarder ingeschakeld. Maar als u het nu overmaakt, hoeven we geen deurwaarder langs te sturen en krijgt u de boete weer teruggestort.’ Een soortgelijk telefoontje ontvingen veel ondernemers – voornamelijk in de agrarische sector – de afgelopen maanden. De politie benadrukt: de Belastingdienst vraagt nooit telefonisch of via een sms om geld over te maken, hang direct op.

Overeenkomstig in de werkwijze bij verschillende zaken is dat de beller veel kloppende informatie over het slachtoffer heeft. Ook legt hij rustig en duidelijk uit waarom hij belt, en wat eventuele gevolgen kunnen zijn als het slachtoffer niet betaalt. Vaak wordt daarbij aangehaald dat een deurwaarder wordt ingeschakeld om de openstaande rekening alsnog te voldoen.

De beller biedt het slachtoffer een aantrekkelijke oplossing: als er direct wordt betaald, hoeft de deurwaarder niet meer langs te komen en wordt de boete na betaling weer teruggestort.

De rekening waar het openstaande bedrag én de boete voor te laat betalen op gestort kunnen worden, is niet het rekeningnummer van de Belastingdienst, maar van de genoemde deurwaarder. Ook al komt hij niet meer langs, de betaling moet wel op diens rekening worden voldaan, zodat het na betaling allemaal weer klopt in de systemen van de Belastingdienst - aldus de oplichter aan de telefoon. In werkelijkheid gaat het geld naar de rekening van een zogenaamde geldezel: iemand die zijn rekening tegen betaling beschikbaar stelt voor criminele activiteiten. De rekeninghouder geeft zijn pas vervolgens af aan iemand die het geld van de rekening pint.

De politie ziet dat deze vorm van criminaliteit voor veel schaamte zorgt onder de slachtoffers. Achteraf voelen zij zich schuldig dat zij in de oplichting zijn getrapt. Omdat de oplichting zo geraffineerd gaat, wil de politie blijven waarschuwen. Ook kinderen en kleinkinderen kunnen dit onder de aandacht brengen van hun (groot)ouders.

Wat te doen?
Als u, of uw (groot)ouders een telefoontje krijgt van de Belastingdienst met de vraag om een openstaande rekening te betalen, hang dan direct op. Ook al lijkt het heel betrouwbaar en spreekt de beller gedetailleerd over zaken die alleen de Belastingdienst weet, de Belastingdienst belt nooit met de vraag om geld over te maken. Als dit toch gebeurt, hang dan op en schakel direct de politie in.

Heeft u al geld overgemaakt? Bel direct uw bank om uw rekening te blokkeren en vervolgens de politie. Als het zichtbaar is, schrijf dan het telefoonnummer van de beller op. Noteer ook het bankrekeningnummer waar het geld naar overgemaakt moet worden en andere relevante, herleidbare informatie die de beller noemt, zoals een website.

SMS
Ontvangt u een SMS van de Belastingdienst over een openstaande schuld met daarin een link om te betalen? Ook dit zal nooit door de Belastingdienst worden verzonden. Druk niet op de link in het sms’je, maar bel de politie of kijk op de website van de Belastingdienst.

Verdachte moord Wiersum gevonden door dna en telecomgegevens

De 31-jarige Rotterdammer die ervan verdacht wordt één van de medeplegers van de moord op advocaat Derk Wiersum te zijn, blijft negentig dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter woensdag besloten.

Volgens de officier van justitie is dna-materiaal van de man gevonden op de bijrijdersstoel van zowel een Opel Combo, als een Volkswagen Transporter. Beide busjes zijn bij de moord en de voorbereiding daarop gebruikt, zo denkt het Openbaar Ministerie (OM).

Telecomgegevens koppelen de man aan de reisbewegingen van de voertuigen. Met de telefoon die de Rotterdammer gebruikte is op 11 en 16 september, enkele dagen voor de moord, contact gezocht met Wiersum. Diezelfde telefoon maakte vlak voor de moord contact met een zendmast die ook dekking geeft aan het gebied waar de moord gepleegd werd.

Naast de verdenking van het medeplegen van de moord, denkt het OM ook dat de Rotterdammer schuldig is aan heling van de twee auto's.

FOK! Wat een weer: zon maar ook wolkenvelden

Vandaag zijn er wolkenvelden maar ook af en toe zon. Het blijft tot de avond op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 11°C. In de avond trekken enkele buien vanuit het noordwesten over het land. Er staat een west- tot zuidwestenwind. Boven land is deze matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, in het noordelijk kustgebied later af en toe krachtig.

In de nacht naar vrijdag is het half tot zwaar bewolkt en trekken de buien naar het zuidoosten weg. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5°C in het zuiden tot rond het vriespunt in het noordoosten van het land. De westelijke wind is zwak tot matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vrijdag overdag zijn er naast wolkenvelden ook zonnige perioden en lokaal kan een lichte bui voorkomen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 9°C. De noordwestenwind is overwegend matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Prachtige lucht en een beetje zon in Purmerend  (Foto: Spylacopa_68)
Prachtige lucht en een beetje zon in Purmerend (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #889
review
Apple Watch 8
special
Random Pics van de Dag #888
special
Weekend gifdump #110
special
AI Picture Gallery #138 - Midjourney v5 is er!
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #149
©FOK.nl e.a.