FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 april 2020

Felle komeet scheert 'vlak' langs aarde, toename felheid 'absurd'

Eind december werd door astronomen een komeet ontdekt, die de naam C/2019 Y4 (Atlas) kreeg. Zoiets gebeurt wel vaker, maar Atlas is bijzonder: de komeet is in de afgelopen tijd namelijk gigantisch veel feller geworden.

Op 23 mei zal de vuurbal het dichtst bij de aarde zijn, hoewel we nog niet echt hoeven te vrezen voor uitroeiing van de mensheid - althans, niet door deze komeet. Atlas scheert op zo'n 72 miljoen kilometer langs de aarde en passeert de zon op grofweg 23 miljoen kilometer, iets wat niet veel kometen Atlas voor hebben gedaan.

Wanneer we Atlas precies zelf kunnen zien is nog niet helemaal duidelijk, maar vermoedelijk zal dat grofweg zo vanaf de eerste helft van mei zijn. Als de voorspellingen kloppen kunnen we Atlas dan makkelijk met het blote oog zien, zo stelt astronoom Karl Battams. Volgens hem is de komeet in een maand tijd vierduizend keer feller geworden: "Dat is uniek en mag je zelfs een beetje absurd noemen."

Onder meer op Earth Sky is in meer detail te lezen over de mogelijk spectaculaire komeet.

Nieuwe soulslike RPG Mortal Shell verschijnt nog dit jaar

Mortal Shell is een nieuwe soulslike actie-RPG die vandaag min of meer uit het niets werd aangekondigd en ook dit jaar nog uitkomt voor pc, Xbox One en PlayStation 4. Ontwikkelaar Cold Symmetry en uitgever Playstack beloven een "uncompromising, authentic, hauntingly beautiful action RPG built upon the ruthless traditions of the soulslike genre".

Het spel was tijdens de vroege ontwikkelfase bekend als Dungeonhaven en wordt gemaakt door een team van (slechts) vijftien veteranen uit de industrie. Tijdens de aankondiging zijn enkele features van Mortal Shell bekendgemaakt, zo biedt het spel zogenaamde "shells" van verslagen krijgers waar de speler een beroep op kan doen om nieuwe technieken te leren en een eigen speelstijl te ontwikkelen. Verder zal er sprake zijn van een non-lineaire campaign, diepgaande upgrade-paden en angstaanjagende, uit de kluiten gewassen eindbazen.

Mortal Shell verschijnt in Q3 van dit jaar voor current-gen consoles en pc via Steam. Bekijk de aankondigingstrailer hieronder.

Trump pakt 'eigen-volk-eerst-gouverneur' aan

Amerikaans president Donald Trump heeft genoeg van de Republikeinse gouverneur van de staat Florida, Ron DeSantis. Deze weigert namelijk om de passagiers van het, onder Nederlandse vlag varende, cruiseschip Zaandam, waarvan ongeveer tweehonderd personen aan boord lijden aan COVID-19, voor medische hulp toe te laten in Florida. Reden: ze zijn immers geen inwoners van Florida.

"We kunnen het ons niet permitteren dat mensen, die niet eens uit Florida komen, in Zuid-Florida gedumpt worden en onze kostbare hulpmiddelen gebruiken", aldus de DeSantis maandag. Trump begreep daar uiteraard niets van.

"Ik ga doen wat het juiste is, niet voor ons, maar voor de menselijkheid. Er zijn mensen die op het schip sterven of ernstig ziek zijn", aldus de met de passagiers meelevende president. DeSantis zou hooguit hulp willen sturen naar het schip, dat eerder al de gezonde passagiers liet overstappen op het zusterschip Rotterdam. Beide schepen proberen nu de Floridiaanse haven Port Everglades in Fort Lauderdale te bereiken.


Donald Trump tijdens een persco in het kader van de Corona Task Force (Foto: Alex Wong/Getty Images)

Inmiddels zijn aan boord al vier mensen overleden en Orlando Ashford, directeur van de Holland America Lijn, is bang dat het dodental nog hoger zal worden als het schip nergens mag aanmeren. "We hebben hier te maken met het ‘niet mijn probleem’-syndroom. De internationale gemeenschap, die normaal gezien altijd genereus en behulpzaam is in tijden van menselijk lijden, sluit zichzelf af van de Zaandam."

Inmiddels zijn meerdere overheidsinstellingen zich aan het bemoeien met het schip, waardoor Trump zich weer aan zijn woord lijkt te houden. Michael Udine, bestuurder van de provincie Broward County waar Ford Lauderdale de hoofdstad van is, zegt dat de dwarsliggende gouverneur het waarschijnlijk al niet eens meer voor het zeggen heeft. "Hij heeft misschien zijn mening, maar de beslissing lijkt nu niet meer in zijn handen te liggen. Het centrale commando zal binnen 24 tot 48 uur met een plan komen." 

Het centrale commando bestaat uit onder andere de kustwacht, de gezondheidsdienst van Florida en de Amerikaanse diensten op het gebied van de volksgezondheid, het CDC. "De Zaandam en Rotterdam zijn nog ongeveer twee dagen verwijderd van de haven Port Everglades en zullen niet eerder dan donderdagavond aankomen", aldus Udine.

Ongetwijfeld tijd genoeg voor The Donald om voor opvang van de zieken te zorgen.

Lees hier alle FOK!-artikelen over de voortdurende coronacrisis of praat mee en deel je ervaringen op het FOK!-coronaforum.

Geen wielerwedstrijden tot 1 juni

De UCI heeft bekendgemaakt dat er in mei geen wielerwedstrijden meer verreden zullen worden. De internationale wielerunie heeft daarmee het verbod op wielerkoersen met één maand verlengd.

De beslissing heeft gevolgen voor het Critérium du Dauphiné. De Franse rittenkoers zou normaal beginnen op 31 mei, maar door het verbod gaat die wedstrijd niet door. Het Critérium du Dauphiné gaat nu op zoek naar een nieuwe datum.

Over de Tour de France is nog geen beslissing genomen. Organisator ASO maakt op 15 mei de beslissing bekend of de Tour wordt verreden en in welke vorm. Zonder publiek rijden is ook een optie volgens de organisatie. De Tour de France staat voor 27 juni tot en met 19 juli in de planning.

De UCI laat nogmaals weten bezig te zijn met het opnieuw inplannen van de Giro d'Italia en de afgelaste monumentale klassiekers, maar vooralsnog is daar geen duidelijkheid over.

453.000 Nederlanders hadden in 2019 thuis geen internet

Van de inwoners van Nederland van 12 jaar of ouder gaf 3 procent in 2019 aan thuis geen toegang tot internet te hebben. Dat zijn ongeveer 453.000 mensen. Vijf jaar eerder had nog 7 procent thuis geen internet. 75-plussers hebben het vaakst geen internettoegang thuis. 17 duizend Nederlanders zonder internet thuis hebben kinderen in de leeftijd van 5 tot 13 jaar. Dat blijkt uit het CBS-onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen 2019 dat onder 5.600 mensen is gehouden.

Twee derde (66 procent) van de Nederlanders van 12 jaar of ouder die geen toegang tot internet had thuis, was 75 jaar of ouder, 23 procent was tussen de 65 en 75 jaar. De groep 75-plussers die thuis geen internet heeft, is wel kleiner geworden. In 2014 zei 51 procent van de personen in deze leeftijdscategorie thuis geen toegang tot internet te hebben. Vervolgens daalde dit naar 41 procent in 2015 en 23 procent in 2019.

Ook bij Nederlanders tussen de 65 en 75 jaar is het aandeel dat thuis geen internet heeft lager (6 procent) dan in 2014, toen dat nog 12 procent was. In de leeftijdscategorie 45 tot 65 had 1 procent thuis geen toegang tot internet. Personen in de leeftijd van 12 tot 45 jaar hebben (bijna) allemaal thuis internet. 17.000 Nederlanders zonder internet thuis, rond de 4 duizend huishoudens, hebben kinderen in de leeftijd van 5 tot 13 jaar.

Niet thuis-internettende ouderen vaak laagopgeleid en vrouw
Onder de 75-plussers zijn het vaker vrouwen dan mannen die thuis geen toegang hebben tot internet. In 2019 gaf 28 procent van de vrouwen en 16 procent van de mannen van 75 jaar of ouder aan nooit op het web te zitten. Ook van de 65- tot 75-jarigen zijn het vooral vrouwen die niet actief zijn. Laagopgeleide 75-plussers horen vaker bij de niet thuis-internetters (33 procent) dan hoogopgeleide leeftijdsgenoten (3 procent). In de overige leeftijdscategorieën zijn het ook vooral de laagopgeleide Nederlanders die aangeven niet thuis op het web te kunnen surfen.

Geen interesse of online handigheid
Van de mensen die thuis geen toegang tot het web hadden in 2019, gebruikte 89 procent nooit het internet buitenshuis, 6 procent deed dat meer dan een jaar geleden en 5 procent in de afgelopen drie maanden.

Personen zonder internetverbinding thuis gaven aan simpelweg geen interesse te hebben in het internet of ze vonden het niet zinvol (66 procent). Andere veelgenoemde redenen waren gebrek aan kennis of vaardigheden (39 procent). Ook werd door 14 procent genoemd dat de benodigde apparatuur te duur is. Bij 11 procent speelt bezorgdheid over privacy en veiligheid een rol om thuis geen internet te hebben.

Bijna 9 op de 10 Nederlanders dagelijks online
In 2019 was 88 procent van de Nederlanders dagelijks online. In 2014 was dat nog 79 procent. Meer dan 95 procent van de 12- tot 55-jarigen en hoogopgeleiden gebruikten het internet dagelijks. Ook 44 procent van de 75-plussers is dagelijks op het web te vinden.

Persoonlijke toevoeging van de redacteur: het is de vraag hoe representatief een onderzoek onder 5.600 inwoners is ten opzichte van een inwonersaantal van over de 18 miljoen. 

Amsterdam komt met noodfonds van vijftig miljoen voor coronacrisis

Het stadsbestuur van Amsterdam wil op korte termijn tenminste vijftig miljoen euro vrijmaken om de maatregelen die genomen zijn vanwege de coronacrisis te kunnen betalen.

Dat geld komt, als de gemeenteraad akkoord gaat, dan terecht in het zogeheten 'Noodfonds COVID-19'. Daarmee moeten in ieder geval de eerder bekendgemaakte noodmaatregelen betaald worden. Zo krijgt zorgpersoneel een gratis parkeervergunning en heft de gemeente in 2020 geen reclamebelasting meer. Ook zijn er door de gemeente laptops aangeschaft voor scholieren die geen computer thuis hadden.

Omvangrijk
Waarschijnlijk is het bedrag dat nodig is om de gevolgen van het coronavirus te kunnen betalen veel hoger dan die vijftig miljoen. "De effecten van de crisis op onze begroting zijn op dit moment nog niet te voorspellen", schrijft het stadsbestuur vandaag in een brief aan de gemeenteraad. "De verwachting is dat de effecten omvangrijk zijn en doorwerken op alle onderdelen van de begroting."

Het gaat dan bijvoorbeeld om de verminderde inkomsten uit toerisme en parkeren en de opgelopen zorguitgaven. Het stadsbestuur zegt dat het nu nog te vroeg is om daar een inschatting van te maken, dat wordt de komende tijd wel geprobeerd. Volgens het stadsbestuur zal het een 'groot gat' in de begroting slaan en mogelijk jarenlang merkbaar zijn.

Geen heilige huisjes
"Dit vraagt een fundamentele herziening van ons beleid en onze ambities", schrijft het stadsbestuur. "Daarbij bestaan geen heilige huisjes. Wij willen hier ook een open gesprek met de raad over aan gaan."

Vorige week vertelden topambtenaren van de gemeente tijdens een speciale vergadering in de Stopera al dat de economische effecten voor de stad 'enorm' zouden zijn.

Markten
Gisteren kwam er nog een maatregel bij. Marktkoopmannen die niet meer op de markten mogen staan omdat ze geen eten of drinken verkopen, hoeven in april en mei geen stageld te betalen. Volgens de gemeente is het 'niet redelijk' dat ondernemers voor iets betalen waarvan ze geen gebruik kunnen maken.

Zorgen bij politiechef over lenteweekend: 'We kunnen uiteindelijk plekken sluiten'

Drukke plekken zoals het Vondelpark in Amsterdam kunnen dit weekend in het uiterste geval worden afgesloten als mensen zich niet aan de maatregelen rondom het coronavirus houden. Dat zegt hoofdcommissaris Frank Paauw in het AT5-programma Het Verhoor.

De politie heeft zorgen over het lenteweekend dat voor de deur staat: zondag kan het in Amsterdam bijna 20 graden worden, terwijl juist nu iedereen zo veel mogelijk binnen moet blijven. 'We houden met allerlei scenario's rekening en daar zit ook gewoon sluiting bij', aldus Paauw. 'Ik gun iedereen mooi weer, maar vanuit politieperspectief zou ik er niet rouwig om zijn als het 8 graden bleef.'

Er zijn verschillende plekken die volgens de politiechef intensief in de gaten worden gehouden. 'We hebben een lijst gemaakt van mogelijke hotspots, plekken waarvan je weet dat het er druk gaat worden.' De politie en de gemeenten houden via camera's live in de gaten hoe het daar gaat.

Actiecentrum
'Er zit een heel actiecentrum omheen om dat te monitoren, omdat je goed moet kunnen definiëren wanneer de verantwoordelijkheid van de burgemeester in beeld gaat komen om te zeggen: nu kan het niet verder.'

De politiechef benadrukt dat het nu goed gaat en dat eerst geprobeerd wordt zo lang mogelijk te spreiden en mensen te bewegen niet met elkaar naar drukke plekken te gaan. 'Maar dat zal erg veel vergen van de redelijkheid en ontvankelijkheid van mensen. En van de overtuigingskracht van handhavers, maar met name ook politiemensen.'

'Handvol boetes' uitgedeeld
Volgens Paauw is er tot nu toe in de stad 'een handvol' boetes uitgedeeld omdat mensen zich niet aan de maatregelen houden die de verspreiding van het coronavirus moeten indammen. Hij hoopt de tendens vast te kunnen houden dat handhavers en agenten mensen vooral aanspreken op hun gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.

'Dat is niet makkelijk. Ook omdat we weten dat met name de jeugd, dus onder de zestien, toch meer het idee heeft minder kwetsbaar te zijn. Je kunt ook niet altijd verwachten dat iemand van die leeftijd wat verder over de bal heenkijkt.'

Pauw laat doorschemeren dat hij niet zit te wachten op het continu uitdelen van boetes. 'Dat zal wel heel nadrukkelijk veel vergen, omdat ik zo lang mogelijk weg wil blijven dat de politie tegenover de burgers van Amsterdam komt te staan in een verbaliseringssituatie. De ellende is al groot genoeg. En een bon hiervoor kost 400 euro, dus we proberen zo lang mogelijk via de redelijkheid mensen te overtuigen: joh, hiermee kappen.'

Vorige week werden al fitnesstoestellen, trapveldjes en voetbalkooien gesloten voor publiek.

'Machogedrag islamitische cultuur zorgt voor verkeersproblemen'

De verkeersproblemen rond de cultuurrijke Kanaalstraat in de Utrechtse krachtwijk Lombok zijn grotendeels toe te rekenen aan het machogedrag van jonge mannen met een niet-westerse migratieachtergrond. Dat stellen drie wijkexperts in een onderzoek dat in opdracht van de gemeente Utrecht is uitgevoerd.

Nadat eerder uit een inwonersenquete al gebleken was dat de inwoners van de wijk hun verkeersveiligheid slechts met een kleine voldoende waardeerden werd een adviesbureau door de gemeente ingehuurd om wat nader naar de problematiek van de wijk te kijken. Dat bureau komt woensdag met een conclusie die ze hieruit trok.

Lees ook: Vier verdachten aangehouden na onrust Kanaalstraat in Utrecht

Youssef Loukili van de wijkraad West en oprichter van WijkConnect heeft een lichtgetint vermoeden. "Het probleem op de Kanaalstraat, Damstraat en Javastraat is duidelijk machogedrag. 'Kijk mij in mijn mooie auto!’ Ze hebben lak aan regels en bijna iedereen rijdt door rood. Aan de andere kant veroorzaken fietsers ook gevaarlijke situaties, ze rijden asociaal."

Jurjen Larou van wijkraad West herkent zich volledig in het geschetste beeld van de wijk, waar vooral dure auto's rondrijden. "Er is een toenemende druk vanuit de blanke samenleving om de niet-westerse samenleving in het gareel te krijgen. In de islamitische cultuur heerst een echte machocultuur, die je hier ook in terugziet. Ze remmen voor drempels, maar trekken daarna weer hard op. Ook parkeren ze vaak dubbel. Hier ligt het probleem dus bij de mentaliteit en het gedrag van de automobilisten."

Lees ook: 200 omstanders bemoeien zich met aanhouding 19-jarige vrouw

Wijkagent Peter Bouw ziet geen nut meer in een aangepaste weginrichting om gevaarlijke situaties te voorkomen. "De weggebruikers op de Kanaalstraat hebben overal lak aan: ze parkeren asociaal en rijden hard." Volgens Bouw is de oorzaak van het gevaar een verkeerde mentaliteit en niet zozeer een gebrek aan drempels.

Alle drie de wijkexperts ondersteunen eenzelfde conclusie. "Met name jongens en mannen met een niet-westerse migratieachtergrond zorgen hier voor overlast. Deze groep komt niet direct uit de wijk West, maar dit gedrag is wijkoverkoepelend."

Het rapport van het adviesbureau is woensdag naar de gemeenteraad gestuurd. Op de achtergrond van de verkeersonveiligheid, die de wijkexperts schetsen, gaat het college overigens niet in, maar er zullen in de probleemstraten wel meer haaientanden en fietssuggestiestroken worden ingetekend.

Kankerorganisaties werken samen om patiënten te steunen in coronatijd

Veel mensen die kanker hebben of hebben gehad, maken zich zorgen om het coronavirus. Ze zijn bang om het virus te krijgen en daardoor ervaren zij eenzaamheid en angst. Daarom bieden KWF Kankerbestrijding, de website kanker.nl, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) en de koepelorganisatie voor inloophuizen IPSO samen hulp en steun aan patiënten en hun omgeving in deze onzekere tijd. Deze week lanceren de organisaties tal van online initiatieven, zoals een webinar, een speciale hulpsite, een online vragenlijst en extra aandacht op kanker.nl.

Online hulp bij alledaagse taken
KWF lanceert donderdag 2 april om 10 uur 's ochtends de website KWF Vriendendienst www.kwfvriendendienst.nl. Daar kunnen mensen hulp vragen aan hun vrienden, kennissen of buren. Het gaat om alledaagse taken, zoals boodschappen of stofzuigen. De patiënt of mantelzorger maakt taken aan op de website en nodigt anderen uit in een besloten groep, zodat zij hulp kunnen bieden door taken over te nemen. Deze website springt in op de huidige situatie waardoor veel patiënten niet naar buiten kunnen en zoveel mogelijk contact met anderen moeten mijden.

Vragen stellen en steun vinden
Door het coronavirus en de bijbehorende overheidsrichtlijnen zijn de IPSO inloophuizen gesloten tot in ieder geval 1 juni. Maar omdat patiënten nu juist extra behoefte hebben aan een praatje of steun blijven veel inloophuizen wel telefonisch bereikbaar. Ook organiseren de inloophuizen verschillende online activiteiten. Kijk op www.ipso.nl voor de actuele activiteiten per inloophuis. Elkaar digitaal ontmoeten is mogelijk op www.kanker.nl/corona . Patiënten kunnen daar terecht met vragen over corona en kanker, of gewoon even aanspraak zoeken in deze moeilijke tijd.

Doneer je ervaring
De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties NFK is een online vragenlijst gestart die gaat over de gevolgen van de coronacrisis voor mensen die kanker hebben en nog onder behandeling of nacontrole van het ziekenhuis staan. Alle ervaringen samen helpen patiëntenorganisaties, ziekenhuizen, artsen en de politiek om landelijke afspraken te maken over hoe we de kankerzorg zo goed mogelijk laten doorgaan tijdens de coronacrisis.

Webinar over kanker en het coronavirus
Om antwoord te geven op de vragen die leven bij mensen met kanker organiseren de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) en MEDtalks op donderdag 2 april om 20.00 uur een live webinar. In deze online uitzending leggen specialisten uit welke maatregelen er worden genomen om patiënten te beschermen tegen het coronavirus, hoe de kwaliteit van kankerzorg behouden blijft, en kunnen mensen vragen stellen die live beantwoord worden. Bekijk de webinar op donderdag 2 april om 20.00 uur op www.coronaenkanker.nl.

Wimbledon gaat voor het eerst sinds Tweede Wereldoorlog niet door; Ook Rosmalen sneuvelt

Wimbledon wordt dit jaar niet gehouden, zo heeft de organisatie woensdag laten weten. Vanwege de uitbraak van het coronavirus is het onmogelijk om het Grand Slam-toernooi in Londen op de geplande datum door te laten gaan. Sinds de eerste editie in 1877 ging Wimbledon alleen niet door tijdens de Eerste Wereldoorlog (1915-1918) en de Tweede Wereldoorlog (1940-1945).

Wimbledon zou van 29 juni tot en met 12 juli worden gespeeld. De 134e editie van het bekendste tennistoernooi ter wereld is nu verplaatst naar 28 juni-11 juli 2021. The All England Lawn Tennis Club lastte vorige week al een spoedoverleg in vanwege de coronacrisis en sloot toen uit dat Wimbledon achter gesloten deuren gespeeld zou worden.

Het is het tweede Grand Slam dat dit jaar niet door kan gaan. Eerder werd Roland Garros, dat in mei zou beginnen, naar september/oktober verplaatst. De US Open begint vooralsnog gewoon op 24 augustus. Door de afgelasting van Wimbledon is de kans groot dat het hele grasseizoen geschrapt wordt. Zo staat van 6 tot en met 14 juni in Rosmalen plaatselijke ATP en WTA-toernooi op het programma. De tennisbonden besloten twee weken geleden al om het hele gravelseizoen te schrappen.

Update 18.30 uur

Inmiddels heeft de ATP en WTA alle grastoernooien eruit gehaald. Er wordt voorlopig niet gespeeld tot en met 11 juli. 

Gebruik onkruidverdelgers op sportvelden verder aan banden

Gewasbeschermingsmiddelen zijn alleen bij hoge uitzondering nog toegestaan op sportvelden. Bij plagen zoals bepaalde schimmels en kevers, en bij duizendknoop mogen beheerders van sportterreinen nog hun toevlucht nemen tot gif, andere uitzonderingen zijn per 1 april van de baan.

Minister Van Veldhoven (Milieu) heeft besloten op basis van onderzoek door deskundigen. Eerder was het gebruik van gif om gewassen te beschermen buiten de landbouw al aan banden gelegd. Met de nieuwe maatregelen, die meteen ingaan, is het aantal uitzonderingen verder ingeperkt. Voor de meeste gewasbeschermingsmiddelen zijn voldoende milieuvriendelijke alternatieven voorhanden.

Onderhandelingen tussen Taliban en Afghaanse regering

In de Afghaanse hoofdstad Kabul hebben onderhandelingen plaatsgevonden tussen vertegenwoordigers van de Taliban en de nationale regering. Met het Rode Kruis als mediator werd onder andere gesproken over de uitwisseling van gevangenen.

De onderhandelingen zijn een voortvloeisel van een akkoord tussen de Taliban en de Verenigde Staten dat afgelopen februari werd gesloten. Vanwege verschillen van mening in de Afghaanse regering was er tot dusver weinig vooruitgang in de onderhandelingen.

1,9 miljoen huishoudens met minderjarige kinderen

Op 1 januari 2019 telde Nederland bijna 1,9 miljoen gezinnen met kinderen tot 18 jaar. In 1,3 miljoen van deze huishoudens was het jongste kind jonger dan 12 jaar, in 563.000 huishoudens was het jongste kind 12 tot 18 jaar oud. Er waren 356.000 eenouderhuishoudens met minderjarige kinderen. In het overgrote merendeel van de huishoudens met minderjarige kinderen staan de ouder(s) door corona-maatregelen voor de taak ook overdag hun kinderen thuis te laten leren, te begeleiden en te vermaken.

In absolute zin woont in Amsterdam het hoogste aantal huishoudens met minderjarige kinderen; begin 2019 85.000, in bijna 65.000 daarvan is het jongste kind jonger dan 12 jaar. De laagste aantallen gezinnen met minderjarige kinderen zijn te vinden op de Waddeneilanden; op Schiermonnikoog waren het er 75 en op Vlieland 87. Ook de Gelderse gemeente Rozendaal telt weinig huishoudens met minderjarige kinderen: 208.

In bijna een kwart van de huishoudens in Nederland zijn minderjarige kinderen. In de gemeente Urk zijn dat er met bijna 45 procent beduidend meer. Ook in de gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Staphorst en Renswoude zijn in meer dan een derde van de huishoudens minderjarige kinderen. 

Relatief het laagste aantal huishoudens met minderjarige kinderen is te vinden in de gemeente Maastricht. Ook op de eilanden Schiermonnikoog en Vlieland, en studentensteden als Wageningen, Groningen en Delft tellen naar verhouding weinig huishoudens met minderjarige kinderen. Sinds 16 maart 2020 mogen kinderen op een enkele uitzondering na, voorlopig tot en met 28 april, niet meer naar school of kinderopvang.

'Rigoureuze maatregelen van FIFA om huidige voetbalseizoen af te maken'

De FIFA is bereid om het einde van het seizoen op te schuiven. Het Algemeen Dagblad schrijft op basis van een concept-document van de wereldvoetbalbond met adviezen voor clubs en bonden dat men bereid is om 'kaders te scheppen' om te schuiven met de komende transferperiode en de ingangsdatum van nieuwe spelerscontracten.

Het zou de verschillende Europese competities in staat stellen om het lopende seizoen in de zomer af te maken."Gezien de massale wens van nationale bonden om hun nationale competities uit te spelen, is het zeer aannemelijk dat dit zal gebeuren na de geplande einddatum van het seizoen (lees 30 juni, red.)."

"Dat heeft op een aantal terreinen gevolgen", schrijft de FIFA in het concept-document, dat door het Algemeen Dagblad is ingezien. De adviezen zijn samengesteld door een werkgroep van de wereldvoetbalbond, die tevens als leidraad geldt voor de UEFA.

Tegelijkertijd heeft de Europese voetbalbond ook twee werkgroepen die met voorstellen moeten komen. Eén voorstel is naar verluidt dat de voorrondes van de Champions League volgend seizoen over één wedstrijd gespeeld worden in september.

Het hoofdtoernooi van het miljardenbal start dan later en loopt door tot in december. Dat biedt de competities de ruimte om het lopende seizoen in de zomer af te maken.

De FIFA stelt voor om de op 30 juni aflopende contracten te verlengen tot een onbepaalde datum, zodat bijvoorbeeld Hakim Ziyech het seizoen kan afmaken met Ajax alvorens hij naar Chelsea verkast.

In hetzelfde document komt de FIFA met adviezen over het korten van de salarissen. Nationale overheden, bonden en clubs kunnen besluiten om de salarissen naar beneden bij te stellen, maar moeten daarvoor wel toestemming krijgen van het personeel.

De spelers van Juventus en Barcelona hebben inmiddels flink ingeleverd, al wist De Telegraaf te melden dat dit bij Ajax, Feyenoord, PSV en AZ nog niet aan de orde is. De 55 voetbalbonden van de UEFA vergaderen woensdag over de huidige situatie.

Huntelaar moet 'flink inleveren' bij nieuw Ajax-contract

Ajax wil graag door met Klaas-Jan Huntelaar, zo laat clubwatcher Mike Verweij woensdag weten op de website van De Telegraaf. De Amsterdammers hebben het aflopende contract van de ervaren spits formeel opgezegd. Huntelaar kan een nieuw contract tekenen, maar niet onder dezelfde voorwaarden. De routinier zal een groot deel van zijn salaris moeten inleveren.

Huntelaar liet deze week in een interview met het Algemeen Dagblad weten dat hij alle opties openhoudt. Stoppen met voetballen is voor hem een optie, maar ook bijtekenen bij Ajax of overstappen naar een andere club.

Verweij meldt dat Ajax en Huntelaar in gesprek zijn over een nieuw contract. "Ajax en Huntelaar zelf steken niet onder stoelen of banken dat daarover wordt gesproken. Maar om in aanmerking te komen voor een nieuwe verbintenis zal Huntelaar flink moeten inleveren", legt hij uit.

De 76-voudig Oranje international kwam in de zomer van 2017 transfervrij over van Schalke 04. Hij tekende destijds een contract met een riant salaris. "De reden om zijn contract voor 1 april op te zeggen, was om te voorkomen dat zijn verbintenis stilzwijgend onder dezelfde voorwaarden zou worden verlengd", aldus Verweij.

"Als het seizoen 2020/2021 start is Huntelaar (12 augustus) net 37 geworden. Ajax wil graag met hem door. Maar wel voor een bescheidener salaris. Vanwege zijn leeftijd, maar ook omdat de Amsterdammers vanwege het coronacrisis een jasje moeten uitdoen."

Volgens Verweij is de coronacrisis van invloed op de zomerse transferplannen van Ajax. "Ja, die kans is groot. De eerste signalen zijn dat de crisis Ajax miljoenen euro's kost. Euro's die niet kunnen worden geïnvesteerd in (dure) nieuwe spelers."

"Wat overigens niet inhoudt dat Ajax na de Brazilianen Antony en Giovanni geen aankopen zal doen. De Amsterdammers hebben veel geld op de bank, staan er financieel beter voor dan veel andere clubs in Europa en kunnen nog wel iets ondernemen op de transfermarkt."

Kameeltje Roxy geboren in DierenPark Amersfoort

Op hun ochtendronde door DierenPark Amersfoort deden de dierverzorgers gisteren een verrassende ontdekking in het verblijf van de kamelen. “Onze kameel Rosa is bevallen van haar eerste jong”, vertelt dierverzorger Corine de Ruiter. “Het jong is sterk en gezond; het is een merrie en zij heet Roxy.”

Het kameeltje is haar nieuwe verblijf al volop aan het verkennen. “De pasgeboren merrie deed al snel de eerste stapjes achter moeder aan”, laat de dierverzorger weten. “Het was voor moeder Rosa even wennen, omdat het haar eerste jong is, maar al snel kwam haar moederinstinct naar boven. Zij beschermt haar jong heel goed en laat haar volop drinken.”

De kleine merrie is het tweede kameeltje dat is geboren in korte tijd. “Twee weken geleden kregen wij er een hengstje bij, Finn”, vertelt Corine. “Aan de bulten op zijn rug kun je zien dat hij net iets ouder is. Als een kameel wordt geboren zijn de bulten nog helemaal plat, langzaam groeien deze uit tot de typische kamelenbulten zoals wij die kennen.” De twee jonge kameeltjes zijn nu in de lentezon samen hun verblijf aan het verkennen in DierenPark Amersfoort.

Gemeente moet schade vergoeden voor ongeval met verkeerspaaltje

De gemeente Son en Breugel is aansprakelijk voor een ongeval van een fietser in 2011. De man reed tegen een verkeerspaaltje aan dat midden op een pad stond en raakte daarbij ernstig gewond. De gemeente moet zijn schade vergoeden. Dit bepaalde de rechtbank Oost-Brabant. Over de hoogte van die schade zal nog in een aparte procedure worden besloten.

De man was in februari 2011 in de vroege ochtend op weg van zijn woning in Son naar zijn werk in Oirschot. Hij werkte daar nog niet lang en fietste daarom voor de eerste keer via een onverlicht fietspad dat door een bosrijk gebied loopt in Son en Breugel. Ter hoogte van een gebouw van de scouting stond destijds een rood-wit verkeerspaaltje. De man raakte dit paaltje en kwam hard ten val. Hij liep een nekwervel- en schedelfractuur op. Kort na het ongeval maakte de man melding van dit ongeval bij de gemeente en wees op de onveilige situatie. Precies 5 jaar na het incident stelde hij de gemeente aansprakelijk voor de geleden en nog te lijden schade. Dit wees de gemeente in mei 2016 af. De man stapte vervolgens naar de rechter.

Standpunten
De gemeente betwist dat de man tegen het paaltje is aangereden. Er zouden kort gezegd enkele tegenstrijdigheden zitten tussen de verklaring van de man en de informatie over het ongeval uit het medisch dossier. Daarnaast stelt de gemeente dat het onaannemelijk is dat de man het paaltje niet eerder had gezien, omdat het op slechts zo’n 2 kilometer van zijn huis stond. Een ander paaltje op zijn route zag hij kennelijk wel en heeft hij ontweken.

De man weerlegt de tegenstrijdigheden en erkent het paaltje inderdaad wel eens gezien te hebben bij het wandelen, maar hij zegt niet eerder op het pad te hebben gefietst. Het andere paaltje stond bij een lantaarnpaal en was daarom duidelijk zichtbaar. De man geeft verder aan dat een paaltje op die plek niet noodzakelijk zou zijn. Hij wijst hiervoor naar een aanpassing van de verkeerssituatie in 2017 toen het paaltje is weggehaald. Daarnaast zou het paaltje niet aan de veiligheidseisen hebben voldaan, zo stelt de man. Er zou volgens hem geen reflecterende witte verf op het paaltje hebben gezeten en de witte verf die er wel op zat, was deels afgesleten. Het ging daarnaast om een smal paaltje zonder verlichting en zonder verlichting in de buurt. Ook waren er geen andere maatregelen genomen waardoor het paaltje goed zichtbaar was.

De gemeente stelt op haar beurt dat het paaltje noodzakelijk was om auto’s te weren die het pad als sluiproute wilden gebruiken en om criminele activiteiten op die plek te voorkomen. Ook zou het paaltje hebben voldaan aan de eisen. Volgens de gemeente had het paaltje een normale dikte, stond het midden op het pad en was het uitgevoerd in een wit-rode reflecterende kleur. Er was geen verlichting omdat het pad door het bos liep en fietspaden daar niet verlicht worden. Daarom had de man juist extra moeten opletten, stelt de gemeente.

Oordeel
De rechtbank vindt dat de man voldoende heeft gesteld en onderbouwd dat hij tegen het paaltje is gereden. Dit verklaarde hij onder meer direct na het ongeval in het ziekenhuis. De rechtbank vindt het niet aannemelijk dat de man dit verhaal zo kort na het ongeval heeft verzonnen, met blijkbaar als doel de gemeente aansprakelijk te kunnen stellen. Hij deed dit ook pas 5 jaar na het ongeval. Over de tegenstrijdigheden, wist de man volgens de rechtbank telkens een logische verklaring te geven.

De rechtbank oordeelt verder dat de gemeente onvoldoende veiligheidsmaatregelen heeft genomen om ongelukken te voorkomen. Het is algemeen bekend dat paaltjes op fietspaden tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Het ging in dit geval om een smal paaltje, waarbij de enige veiligheidsmaatregel de rood-witte (al dan niet reflecterende) banen waren. Het paaltje was niet verlicht en stond ook op een onverlichte locatie, waardoor het paaltje in het donker niet goed zichtbaar was. Er was ook geen inleidende ribbelmarkering, zodat fietsers ook hierdoor niet werden gewaarschuwd.

De gemeente is daarom aansprakelijk voor de schade. De hoogte van de schade zal door de rechtbank in een aparte procedure worden bepaald. In plaats daarvan kunnen de man en de gemeente ook zelf een regeling treffen over de hoogte van dit bedrag.

Verslag van een supersnelrechtzitting tijdens de coronacrisis

‘Kunt u mij goed verstaan?’, vraagt de Bredase politierechter Esther Kouwenhoven, terwijl ze op een groot televisiescherm kijkt. ‘Ik kan u vrij goed verstaan mevrouw’, reageert Adriaan vanuit het politiebureau in Breda. ‘Naast mij zit de officier van justitie. Ziet u die mevrouw?’ Ja, Adri ziet haar. ‘Zij gaat ons vertellen waarvan u wordt verdacht. Even goed luisteren hoor.’

Adriaan zit in de politiecel omdat hij op 23 maart een agent in zijn gezicht zou hebben gehoest en daarbij corona! zou hebben geroepen. Dat neemt officier van justitie Inge Peters hem zeer kwalijk, want daarmee heeft hij de agent bedreigd met een potentieel dodelijk virus. De agent stond voor de deur bij Adriaan, omdat hij kort daarvoor de voordeur bij zijn ouders had vernield. Adriaan maakt wel meer dingen stuk in het ouderlijk huis. Doorgaans bedekken pa en ma dat met de mantel der liefde, maar nu hebben ze er genoeg van en doen aangifte tegen zoonlief.

Pepperspray
Adriaan roept en hoest en maakt volgens de politie zoveel misbaar dat ze hem alleen met pepperspray onder bedwang kunnen krijgen. ‘Er komen nog bloedproppen uit mijn neus’, moppert Adriaan. Mee naar het politiebureau, en binnen een paar dagen tijdens een supersnelrechtzitting voor de rechter. Daar hoeft Adriaan geen genoegen mee te nemen, maar dat doet hij wel. En dus is er voor deze ‘coronazaak’ 3 dagen later al een videolink met zittingszaal 2.12. Adriaans advocaat Faton Bajrami zit wel gewoon in de zaal. Verder is het doodstil in het Bredase gerechtsgebouw.

Dronken
‘Ik had zo’n 6, 7, 8 blikjes bier op; zoveel zal het zijn geweest’, herinnert Adriaan zich als politierechter Kouwenhoven hem vraagt naar de vernieling bij zijn ouders. ‘Ik heb gelezen dat u de politie vertelde dat het 9 blikjes waren?’ ‘Het zou kunnen, maar ik houd het op minder.’ Maar dronken was Adriaan wel. ‘Daar hebt u gelijk in.’ ‘Uw vader heeft aangifte gedaan omdat hij vindt dat u hulp nodig hebt. Het is best wel wat als een ouder aangifte tegen zijn kind doet, hoewel u eigenlijk geen kind meer bent hè? U bent 51.’ ‘Ja, dat ben ik mevrouw.’

Oorlog
Adriaan zit niet voor het vernielen van de deur in het politiebureau, maar omdat hij bij zijn eigen voordeur een hondenbegeleider van de politie zou hebben bedreigd. ‘Hoe zit het daarmee?’ wil politierechter Kouwenhoven weten. Adriaan doet zijn verhaal: ‘Ik stond in de keuken bij de afzuiger een sigaret te roken. Mijn vrouw zei dat er mensen voor de deur stonden. Ik deed de deur open, en toen zag ik die agent. Ik liep van de warmte de kou in en daardoor moest ik kuchen. Ik wilde zeggen dat ik spijt had van die domme actie bij mijn ouders en dat ik het zou oplossen, maar voordat ik het wist werd ik in mijn gezicht gespoten. Ik zag niks meer; het was oorlog, zeg maar.’

Rokerskuch
De politie heeft een andere kijk op de confrontatie met Adriaan. ‘De agent zegt dat u naar buiten kwam en dat u direct en luid in zijn gezicht hebt gehoest’, aldus de politierechter. ‘U riep ook corona! Andere mensen zeggen ook dat u in zijn gezicht hebt gehoest.’ ‘Het was een rokerskuch, zeg maar. Ik kan best begrijpen dat de agent zich bedreigd voelde, maar dat is nooit mijn bedoeling geweest’, antwoordt Adriaan. Adriaan draait door als andere agenten hem naar een politiebusje willen brengen. ‘Ze hebben mij de kleren van mijn lijf geplukt. Ik ben best wel in elkaar geslagen.’ ‘Dus u vindt dat u geen verzet hebt gepleegd?’, vraagt de rechter. ‘Er viel niets te verzetten als uw gezicht totaal in brand staat. Ik krijg een of andere capuchon op.’ Als Adriaan uiteindelijk met een anti-spuugkap over zijn hoofd in het politiebusje zit, zegt hij tegen de agenten dat hij ‘geen corona’ heeft en ‘niet meer zal hoesten.’

Dodelijk
Adriaan heeft de politieagent opzettelijk en van korte afstand in zijn gezicht gehoest, vindt officier van justitie Iris Peters. En daarbij heeft Adriaan ook corona geroepen. ‘Dat mijnheer in het politiebusje zegt dat hij geen corona heeft en dat hij niet meer zal hoesten, bevestigt wat mij betreft het relaas van de politieagent en zijn collega’s.’ In deze tijd en onder deze omstandigheden mocht de agent de redelijke vrees hebben dat Adriaan hem wilde besmetten of al had besmet met het coronavirus. ‘Het coronavirus kan worden overgebracht door hoesten op korte afstand. Het is een dodelijk virus. Ik weet niet hoe het nu is met de agent, maar omdat ook gezonde mensen op de IC-afdeling terecht kunnen komen, ga ik uit van bedreiging met zwaar lichamelijk letsel’, zegt officier Peters. Adriaan heeft niet alleen de agent bedreigd, hij heeft zich ook tegen zijn arrestatie verzet. Volop reden om 4 weken gevangenisstraf, waarvan 2 weken voorwaardelijk, te eisen. En hij moet meteen achter slot en grendel. Adriaan mag van geluk spreken dat hij geen strafblad heeft, want anders was de eis hoger uitgevallen, aldus de officier, die ook vindt dat hij de agent een schadevergoeding van 350 euro moet betalen.

Roker
Agenten en hulpverleners verdienen bescherming en respect – altijd, maar zeker nu, zegt Adriaans raadsman Faton Bajrami. Het is begrijpelijk dat het Openbaar Ministerie een onmiskenbaar signaal wil afgeven, vindt hij, ‘maar we moeten niet doorslaan.’ Adriaan ontkent dat hij recht in het gezicht van de agent heeft gehoest en corona! heeft geroepen. Advocaat Bajrami: ‘In de aangifte zegt de agent dat hij niet kon opmaken wat mijn cliënt zei. Andere agenten zeggen niet dat mijn cliënt na het hoesten het woord corona zou hebben geroepen. Ik neem dus aan dat mijn cliënt dat niet heeft geroepen. Als mijn cliënt, die een zware roker is, wél heeft gehoest, dan was er in ieder geval geen opzet om de agent te doen denken dat hij besmet zou worden.’ Vrijspraak dus, of anders een voorwaardelijke gevangenisstraf of een werkstraf van 40 uur.

Amateurvelden
Of Adriaan nog iets wil zeggen wat nog niet is gezegd? ‘Ik ben de fout ingegaan omdat de voetbal op de amateurvelden stilligt. Dan ga ik drinken en dan loopt het verkeerd af.’ Deze ontboezeming brengt politierechter Kouwenhoven niet op andere gedachten. Adriaan heeft de agent angst aangejaagd. ‘Of u nu hebt gekucht of gehoest, we weten allemaal dat anderen door deeltjes uit de mond besmet kunnen raken. U was ook hartstikke agressief. De agent heeft zich bedreigd gevoeld. Ik ken zijn gezondheidstoestand niet, dus ik zal het ook houden op bedreiging met zware mishandeling. Uw gedrag kunnen we niet tolereren. In deze bizarre tijd moeten we de mensen die de samenleving bewaken beschermen. Dat betekent dat ik het eens ben met de officier van justitie. Ik leg u een gevangenisstraf op van 4 weken, waarvan 2 voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Dat doe ik vooral om uw ouders een handje te helpen.’

Vakantie
Adriaan moet de agent ook 350 euro betalen. ‘Dat gaat ú betalen. Niet uw vader, niet uw moeder, maar ú’. Adriaan mag meteen 2 weken zitten. ‘Kan ik mijn werk houden?’ vraagt Adriaan nog vanuit het politiebureau. ‘Ik zou maar 2 weken vakantie opnemen’, antwoordt de rechter. ‘En wie neemt contact op met mijn vrouw? Ik heb geen geld, ik heb niks. Ik weet niet waar ik naartoe ga.’ Advocaat Bajrami belt Adriaans vrouw.

Last onder dwangsom voor Chemours

Chemours neemt onvoldoende maatregelen om voor de afvoer van hun afvalstoffen de juiste vergunning aan te vragen. De ILT legt daarom een Last onder dwangsom (LOD) op om herhaling van eerder gemaakte overtredingen te voorkomen.

Chemours heeft in 2019 een partij GenX-houdend afval onder een bestaande EVOA-vergunning afgevoerd naar België. Het bedrijf had daarvoor een nieuwe vergunning moeten aanvragen. In gesprekken van de ILT met het bedrijf heeft Chemours onvoldoende zekerheid gegeven dat het toekomstige afvalstromen beter begeleidt en afhandelt.

Ook op het voornemen voor een LOD (VLOD) heeft Chemours in haar reactie op dit voornemen onvoldoende duidelijk kunnen maken dat voor nieuwe afvalstromen wel de juiste vergunningen worden gebruikt.

Vorig jaar is onder een bestaande EVOA-vergunning een partij afval naar België vervoerd met zeer hoge concentratie GenX. GenX is een ZZS, Zeer Zorgwekkende Stof, en onderdeel van de stoffengroep PFAS. Deze afvalstroom met specifieke fysische en chemische eigenschappen had een eigen vergunning moeten hebben.

Het transportbedrijf dat het afval naar België heeft vervoerd, heeft daardoor geen maatregelen genomen waardoor een latere lading is besmet met GenX. De Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD) en de DCMR Milieudienst Rijnmond (DCMR) hebben dit verder in onderzoek.

Coronahoester opgepakt in Eindhoven

Een baliemedewerkster van een ziekenhuis in Eindhoven werd anderhalve week geleden met opzet in het gezicht gehoest door een bezoeker. De man gaf kort daarvoor aan dat hij besmet was met het coronavirus. De politie stelde een onderzoek in en hield gisteren een 52-jarige man uit Eindhoven aan.

Het incident speelde zich op donderdag 19 maart af in een Eindhovens ziekenhuis. Het slachtoffer was daar op dat moment als baliemedewerkster werkzaam. De Eindhovenaar wordt ervan verdacht dat hij tegen het slachtoffer zou hebben gezegd dat hij besmet was met het coronavirus. Vervolgens zou hij haar opzettelijk in het gezicht hebben gehoest. De politie ziet dit als een poging tot zware mishandeling.

Tijdens het onderzoek is de verdachte in beeld gekomen. Dat heeft gisteren geleid tot zijn aanhouding in Eindhoven. Of de verdachte daadwerkelijk besmet is met het coronavirus wordt verder onderzocht. De verdachte mag zich donderdag verantwoorden voor de rechter-commissaris.

Bierbrouwerij doneert eerste partij van 5.000 handgels van alcoholvrij bier

Om de gezondheidszorg te ondersteunen doneert Bierbrouwerij AB InBev vandaag 5.000 flessen handgels aan ziekenhuizen en zorginstellingen in Nederland. De handgels zijn gemaakt van de rest-alcohol die de brouwer overhoudt na het brouwen van alcoholvrij bier. De donatie is de eerste van een reeks donaties die de brouwer in Nederland wil doen. In Europa is de internationale brouwer vorige week gestart met het doneren van een eerste partij van 26.000 handgels en 50.000 liter ontsmettingsmiddel aan de gezondheidszorg. De brouwer roept Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen op zich te blijven melden om handgels te ontvangen.

Nicolas Bartholomeeusen, Algemeen Directeur Bierbrouwerij AB InBev: “We leven enorm mee met alle medewerkers in de zorg en waarderen hun inspanningen enorm. Vanwege het nijpende tekort aan desinfectiemiddelen in de markt, zijn we twee weken geleden begonnen met het maken van de handgels en desinfectiemiddelen. De handgels zijn gemaakt van de rest-alcohol die we overhouden na het brouwen van onze 0.0% bieren, waaronder Leffe Blond 0.0%, Jupiler 0.0%, Hertog Jan 0.0% en Hoegaarden 0.0%. In totaal hebben we 26.000 handgels (250ml) en 50.000 liter ontsmettingsmiddel gedoneerd aan de gezondheidszorg in diverse EU-landen. En daar gaan we mee door zolang het nodig is.”

“De eerste partij van 5.000 handgels staat klaar in ons distributiecentrum in Breda en vandaag distribueren en doneren we de partij aan ziekenhuizen en zorginstellingen. De vraag is enorm. Volgende week verwachten we een volgende partij voor Nederland klaar te hebben staan. We roepen ziekenhuizen en zorginstellingen op zich bij ons te melden als ze graag handgels ontvangen, aangezien we ze dan op onze lijst voor donaties kunnen plaatsen. Inmiddels zijn we ook in Nederland in de Dommelsche Bierbrouwerij gestart met productie van ontsmettingsmiddel. We hebben een aanvraag bij de Nederlandse overheid ingediend om ook onze donatie van ontsmettingsmiddel zo snel mogelijk toe te staan en verwachten snel goedkeuring te krijgen. Zo hopen we een kleine bijdrage te kunnen leveren aan de strijd tegen COVID-19, een strijd die we alleen samen kunnen winnen.”

Handgel en desinfectiemiddel  (Foto: AB InBev)
Handgel en desinfectiemiddel (Foto: AB InBev)

Man (23) gewond door aanval met machete

Dinsdagavond raakte een 23-jarige Rotterdammer gewond toen hij tijdens een ruzie op de Carnisselaan in Rotterdam werd aangevallen met een kapmes. Zijn belagers vluchtten, maar werden op de A13 klemgereden. Vier jongemannen in de leeftijd van 17 tot 19 jaar uit Den Haag zitten vast.

Even voor 21:00 uur liep een ruzie uit de hand en werd de Rotterdammer met een machete aangevallen. Met zware verwondingen aan zijn hand is hij voor behandeling overgebracht naar een ziekenhuis. Hij is buiten levensgevaar. De vier mannen uit Den Haag kwamen bij hun vluchtpoging niet ver. Op de A13 richting Den Haag werden ze tot stoppen gedwongen. Omdat het viertal niet luisterde naar de aanwijzingen van agenten, was een waarschuwingsschot nodig om ze aan te kunnen houden. In de auto werd de machete gevonden en in beslag genomen.

Vermiste Schot Matthew McCombe dood gevonden in Duivendrecht

Matthew McCombe, de 21-jarige Schot die sinds 14 maart vermist was, is vandaag dood aangetroffen in het water bij de Molenkade in Duivendrecht. McCombe verdween ruim twee weken geleden spoorloos.

Hij werd voor het laatst gezien bij de Amsteldijk, in de omgeving van de Berlagebrug. Eerder die ochtend was hij nog gezien op de Europaboulevard. Verschillende zoekacties op en rond die plekken leverde niets op. Zijn ouders waren ook naar Amsterdam gekomen om te zoeken. De politie doet onderzoek.

Vanochtend is er een levenloos lichaam aangetroffen in het water aan de Molenkade in Duivendrecht. Het gaat om de vermiste Schot Matthew McCombe. De politie doet onderzoek naar de toedracht.

— Politie Amsterdam eo (@Politie_Adam) April 1, 2020

Gevangenisstraffen voor bedreiging met besmetting coronavirus

De politierechter veroordeelt een 46-jarige man uit Zutphen en een 32-jarige man uit Biddinghuizen voor onder meer het bedreigen van politieagenten om ze met het coronavirus te besmetten. De man uit Zutphen krijgt 8 weken celstraf en de man uit Biddinghuizen 12 weken cel waarvan 2 voorwaardelijk. De politierechter vindt het ronduit asociaal dat personen zich in deze crisistijd zo gedragen en dat moet volgens hem hard afgestraft worden.

Door het coronavirus zijn het onzekere tijden in Nederland. Je moet zo veel mogelijk thuiswerken en scholen, cafés en restaurants zijn gesloten. Evenementen en sportwedstrijden zijn verboden. Iedereen moet steeds weer zijn handen wassen en in zijn elleboog niezen of hoesten. Verder moet je zo veel mogelijk thuis blijven en als je toch iemand tegenkomt anderhalve meter afstand houden.

Niet beschermd tegen besmetting
Deze politieagenten konden niet thuiswerken, want ze werken op straat. En ondanks het gevaar voor besmetting kunnen politieagenten vaak geen anderhalve meter afstand houden. Ze patrouilleren met z’n tweeën of drieën in een auto. Bij hulpverlening of arrestaties moeten ze anderen aanraken. Zij zijn niet beschermd tegen besmetting met het coronavirus. Dat kan vaak niet anders. Maar ook politieagenten hebben partners, kinderen en ouders. Ook agenten kunnen besmet raken met het coronavirus en dit doorgeven aan hun familie. Dit leidt tot angst en onzekerheid bij de agenten en hun familie.

Asociaal
Het onder deze omstandigheden hoesten en/of spugen in de richting van - het gezicht van - politieagenten en te dreigen ze met het coronavirus te besmetten is ronduit asociaal. Iedereen loopt het risico om besmet te raken, maar politieagenten lopen door hun werk voor de samenleving een groter risico. Daarom worden deze zaken wel berecht en is een hogere straf passender dan de politierechter onder normale omstandigheden voor deze misdrijven oplegt.

Zutphense verdachte
De man uit Zutphen maakte zich op 21 maart 2020 schuldig aan het bedreigen van politieagenten om ze met het coronavirus te besmetten. Daarnaast beledigde hij de agenten en verzette zich tegen zijn aanhouding. De man verscheen niet voor de politierechter. Hij heeft een flink strafblad en is vaker voor geweldsdelicten, bedreiging en belediging veroordeeld. Ook liep de Zutphenaar nog in een proeftijd. Hij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 weken. Dat is in lijn met de recent opgelegde straffen in vergelijkbare straffen. Ook moet hij een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf straf van 4 weken alsnog uitzitten. Tot slot moet de man een schadevergoeding betalen van 400 euro aan 1 van de agenten.

Zaak man uit Biddinghuizen
De man uit Biddinghuizen mishandelde op 19 maart 2020 in Nunspeet de zoon van zijn vriendin. Daarnaast dreigde hij politieagenten te besmetten met het coronavirus en beledigde deze agenten. Verder verzette de man zich tegen zijn aanhouding. Net als de man uit Zutphen heeft ook deze man een flink strafblad en liep hij nog in een proeftijd van een eerdere straf. Zo is hij is vaker voor huiselijk geweld, bedreiging en belediging veroordeeld. Hij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 weken, waarvan 2 voorwaardelijk. De straf valt door de mishandeling van de zoon van zijn vriendin hoger uit dan de man uit Zutphen. Verder moet hij een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf straf van 5 dagen uitzitten en een schadevergoeding betalen van 400 euro aan 1 van de agenten.

COVID-19: 1019 nieuwe besmettingen en 134 doden, totaal 13.614 en 1173

Tot en met 1 april 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 13.614 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, een toename van 1019 ten opzichte van gisteren. Tot nu toe zijn 5159(+447) van deze gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Sinds de vorige update zijn er 134 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 1173 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

De trends in de opnames per provincie zijn onveranderd ten opzichte van gisteren. Noord-Brabant lijkt over de piek van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames heen te zijn. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg is dit nog niet zichtbaar. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal ziekenhuisopnames stabiel laag.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Nieuwe stuursysteem Mercedes in 2021 verboden

Het nieuwe stuursysteem van Mercedes mag in 2021 niet meer gebruikt worden in de Formule 1. De internationale autosportfederatie FIA en de Formule 1-teams hebben dit in onderling overleg besloten.

Bij het Dual Axis Steering systeem, kortweg DAS, kan via bediening op het stuur de stand van de voorwielen aangepast worden. Hierdoor heeft de auto op rechte stukken minder last van bandenslijtage en in bochten minder onderstuur. Volgens Helmut Marko van concurrent Red Bull Racing zou dit Mercedes per ronde twee tienden tijdwinst opleveren.

Bolsonaro gaat Trump achterna en draait ook om in coronacrisis

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro lijkt eindelijk een draai te maken in zijn vrij desastreuze aanpak van het coronavirus SARS-CoV-2. De extreemrechtse president was de afgelopen tijd vooral bezig met het wegwuiven van het gevaar, maar draait nu toch een beetje om.

In een TV-toespraak noemde Bolsonaro de crisis zelfs ineens 'een van de grootste uitdagingen van deze generatie'. Het vermoeden bestaat dat de president door de legerleiding onder druk is gezet om de boel toch eindelijk eens serieus te nemen en dat was hard nodig ook: vorige week noemde hij de door het coronavirus veroorzaakte ziekte COVID-19 nog 'een griepje' en lanceerde hij een nationale campagne om het land toch zeker gewoon door te laten draaien.

Veel Braziliaanse staten hebben in de afgelopen weken behoorlijke restricties ingevoerd wat bijvoorbeeld het reizen betreft, iets dat Bolsonaro bekritiseerde en probeerde terug te draaien. Deels met succes: duizenden toeristen uit São Paulo, waar de meeste Braziliaanse besmettingen zich bevinden, togen gelijk de weg op om richting de toeristische badplaatsen te rijden, waardoor het daar weer barstensvol was op de straten.

Bolsonaro ging onlangs op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump, waarna een flink deel van zijn delegatie positief testte op het virus. De president zelf liet weten dat hij toevallig negatief getest was, maar weigerde om het testresultaat te laten zien. Nog voor zijn uitslag bekend was - en terwijl hij dus in voorlopige isolatie moest zitten - betrad hij in Brasilia de straat om zich tussen voor hem demonstrerende aanhangers te mengen, een voor niet-presidenten illegale handeling in de huidige situatie.

Met zijn plotselinge draai gaat Bolsonaro wederom Trump achterna. De Amerikaanse president was in januari en februari grotendeels bezig met het wegwuiven van de situatie met uitspraken als 'Het wordt een soort wonder, ineens gaat het weg' en 'We zitten straks op nog maar een paar gevallen', gevolgd door vele tienduizenden gevallen in maart. Halverwege die maand ging Trump ineens weer tegen Trump's woorden in, waarna hij het gelukkig ietwat serieuzer is gaan nemen: "Dit is een pandemie en dat voelde ik al lang voor het een pandemie genoemd werd."

Docenten halen 1-april grappen uit met leerlingen

Het is 1 april en dus moeten er grappen uitgehaald worden, ook al is dat dan op gepaste afstand, en digitaal. Zo wordt door middel van een officieel uitziende brief door het Ministerie van Schone Zaken gesteld dat het van 'groot belang is dat kinderen werken in een schone en opgeruimde omgeving. ' 

Omdat de inspectie niet persoonlijk bij iedereen kan langsgaan wordt gevraagd of de kinderen, die zelf hun slaapkamer moeten opruimen, een foto hiervan naar hun leerkracht willen sturen. 

Daarnaast is het vanaf vandaag mogelijk om thuis een digitale luizenscan te doen. Het levert hilarische beelden op van jongere kinden die aandachtig hun hoofd voor het scherm houden, tot na een seconde of tien de melding 1 april in beeld verschijnt. 

Wat is tot nu toe de beste 1 aprilgrap die je voorbij hebt zien komen? 

Ministerie van Schone Zaken
Ministerie van Schone Zaken Digitale luizenscanner
Digitale luizenscanner

Allrounder Bosker naar Team Jumbo-Visma

Schaatsploeg Team Jumbo-Visma heeft zich voor de komende twee seizoenen versterkt met Marcel Bosker. De 23-jarige allrounder komt over van TalentNED.

Bosker werd tot dusver twee keer wereldkampioen op de ploegenachtervolging. Samen met Douwe de Vries en Sven Kramer veroverde hij zowel bij de WK afstanden van 2019 in Inzell als 2020 in Salt Lake City het goud.

Naast de wereldtitel bemachtigde Bosker samen met Kramer en Patrick Roest afgelopen seizoen in Thialf de Europese titel op de ploegenachtervolging.

Op de individuele disciplines pakte hij brons op het WK allround van 2018 en werd hij dat seizoen ook Nederlands kampioen allround.

“Ik ben erg blij dat ik de komende twee seizoenen voor het beste schaatsteam ter wereld uit mag komen”, vertelt Bosker in een reactie. “Ik zie het als een mooie uitdaging en ik kijk ernaar uit om samen met Sven, Patrick en de andere schaatsers van Team Jumbo-Visma te trainen en op het ijs te staan. Op dit moment zie ik geen betere plek om mezelf te ontwikkelen dan hier.”

“Als topsporter doe je er alles aan om de beste te zijn. Als ik naar het huidige niveau van Patrick en Sven kijk, besef ik dat ik nog een stuk beter moet. Zij schaatsen op de 5000 meter nog zo’n vijf à zes seconden harder dan ik. Dat gat is niet zomaar gedicht, maar ik ga in ieder geval mijn uiterste best doen om de verschillen kleiner te maken. Ik ben ervan overtuigd dat we elkaar naar een hoger niveau tillen.”

Coach Jac Orie is blij met de komst van Bosker. “Marcel is een ontzettend goede schaatser, die de laatste jaren al een aantal mooie dingen heeft laten zien. Ik denk dat hij erg goed in ons team past. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat er nog meer in hem zit. In mijn ogen heeft hij het in zich om naar het niveau van Sven en Patrick toe te groeien.”

F1-simraces gaan meetellen voor WK om afgelaste races goed te maken

Zoals nagenoeg de hele sportwereld, staat ook de Formule 1 stil wegens de COVID-19-pandemie. Al enkele weken wordt door coureurs volle bak online geracet in allerlei spelletjes en simulatorachtige omgevingen, de een met een uitgebreide set-up en de ander met een simpel stuurtje op z'n bureau - daarmee reed Timmy Hill zondag nog het hele NASCAR-veld naar huis.

Inmiddels zijn er al acht Grand Prix afgelast of verzet en het lijkt er nog niet bepaald op dat we halverwege juni in Canada wél gewoon kunnen gaan beginnen aan het seizoen. Daar is nu dan een soort oplossing voor gevonden: alle Formule 1-coureurs worden, voor zover ze dat nog niet hebben, voorzien van een degelijke opstelling in hun huis, waardoor ze allemaal tegen elkaar kunnen racen in iRacing.

Daarmee worden races georganiseerd met alle F1-coureurs van 2020, dus de 'professionele' simracers en lui als Johnny Herbert zijn daar niet van de partij. Op die manier kan het F1-seizoen toch beginnen, zo stelt F1-baas Chase Carey: "We hebben gezien hoe competitief die online races zijn en iedereen is het er wel over eens hoe bizar realistisch iRacing is. We hebben daarom besloten dat het realistisch genoeg is om het seizoen in de virtuele wereld te starten en de daar behaalde punten mee te laten tellen voor het 'echte' WK. Op die manier valt de opgelopen schade door het afgelasten van de nodige races mee."

De regels blijven daarmee uiteraard ook gewoon hetzelfde als ze in het echt zouden zijn. Er zijn geen 'resets' mogelijk tijdens de race, aan het bandenreglement moet gewoon voldaan worden, de bolides van Williams-coureurs Nicholas Latifi en George Russell worden op 85% in plaats van 100% prestatievermogen gezet om het extra realistisch te maken en voor de leuke beelden van Günther Steiner kan elke Haas op een willekeurig moment stil worden gezet.

Het seizoen begint komende zondag al met de race in een virtueel Melbourne.

7.200 klapkisten gestolen in Grootebroek - politie zoekt getuigen

In de nacht van dinsdag op woensdag werd er ingebroken in een loods bij een agrarisch bedrijf aan de Verlengde Raadhuislaan in Grootebroek. Hier werden 7200 zogenaamde klapkisten gestolen.

De diefstal moet plaats hebben gevonden tussen dinsdagavond 21.00 uur en woensdagmorgen 07.45 uur. De plastic kratjes, de voornamelijk gebruikt worden in de agrarische wereld, stonden op twintig pallets. De kratten zijn zwart of groen van kleur. Na de diefstal bleven alleen de lege pallets achter. 

Gezien de omvang en het gewicht van de buit moet er bij de diefstal gebruik zijn gemaakt van een (kleine) vrachtwagen. De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Provincie naar rechter om extra uitweg Circuitpark Zandvoort

De provincie Noord-Holland tekent beroep aan tegen een vergunning die door de gemeente Zandvoort aan het Circuitpark Zandvoort is verleend. De vergunning maakt afslaand verkeer op de Boulevard Barnaart mogelijk, waardoor onveilige situaties ontstaan. De Boulevard Barnaart maakt onderdeel uit van de provinciale weg N200.

De provincie heeft meegewerkt aan het vergunnen van de aanpassing van de uitweg om het Circuitpark beter toegankelijk te maken voor nood- en hulpdiensten. Ook kan een verbeterde uitweg, wat de provincie betreft, beperkt gebruikt worden wanneer de Boulevard Barnaart is afgesloten voor overig verkeer, zoals bijvoorbeeld tijdens de Formule 1.

Bij normaal gebruik van de drukke Boulevard Barnaart zorgt afslaand verkeer naar het Circuitpark echter voor onveilige situaties. Afslaand verkeer kruist ook het fietspad en busbaan.

Gedeputeerde Bereikbaarheid en Mobiliteit van de provincie Noord-Holland, Jeroen Olthof: “Vanwege de veiligheid van alle verkeersdeelnemers hebben wij er bij Zandvoort op aangedrongen dit niet toe te staan. Daarbij maak ik me vooral zorgen om de fietsers.”

'Coronavirus' verboden, arrestaties wegens mondkapjes

We doen hier allemaal al tijden moeilijk over het coronavirus SARS-CoV-2, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. In Nederland zijn al meer dan duizend mensen overleden aan COVID-19, meer dan twaalfduizend zijn er al positief op getest.

Dat kan beter, dacht Gurbanguly Berdymukhamedov, en de grote leider van Turkmenistan - ook wel Vader Beschermer genoemd - heeft dan ook een oplossing bedacht. In zijn Centraal-Aziatische land is het woord 'coronavirus' verboden en dus is ook niemand besmet met het coronavirus: het land heeft nul bevestigde gevallen, dat doen ze toch slimmer dan de rest van de wereld.

Het in Parijs gevestigde Verslaggevers Zonder Grenzen (RSF) meldt dat het de media in het land strikt verboden is om enige melding van het woord 'coronavirus' te maken. Ook moet het verwijderd worden uit gezondheidsfolders die verspreid worden bij ziekenhuizen, scholen en op de werkplek, waardoor het coronavirus nóg minder zal heersen in Turkmenistan.

Volgens de Turkmeense afdeling van RSF gaat men zelfs nog een stapje verder om aan de bevolking duidelijk te maken dat er niks aan de hand is: mensen die de pandemie in het openbaar bespreken lopen het risico opgepakt te worden door agenten in burgerkleding, net als mensen die een mondkapje dragen. De grenzen met COVID-19-hotspot Iran werden in februari al gesloten, net als die met Afghanistan en Oezbekistan én de vliegvelden en havens.

Overigens lijkt ook Berdymukhamedov wel degelijk te snappen dat er iets aan de hand is. Zo is er een door vicepremier Purli Agamyradov geleid team om de ziekte te bestrijden, terwijl gezondheidsminister Nurmuhammet Amannepesov meermaals heeft laten weten dat er nog altijd nul bevestigde gevallen in Turkmenistan zijn gevonden - mogelijk omdat men niemand test, maar dat geheel terzijde.

In de afgelopen weken verschenen in staatsmedia ook al berichten over medische instituten die zijn voorzien van desinfectiemiddelen, allerlei obscure medicijnen en beschermend materiaal - opvallend, want in Turkmenistan is het virus uiteraard niet. Klein detail om het af te sluiten: in de World Press Freedom Index van RSF staat Turkmenistan op de 180e en laatste plaats. Ja, dat is dus slechter dan Noord-Korea.

Invoering NIPT in reguliere screening per 2023 haalbaar

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeert in haar uitvoeringstoets dat het haalbaar is om per april 2023 de niet-invasieve prenatale test (NIPT) in het landelijke screeningsprogramma in te voeren. Voortvarende voorbereiding door de betrokken partijen is een voorwaarde voor de implementatie in april 2023.

Zwangere vrouwen kunnen laten onderzoeken of hun ongeboren kind het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Lange tijd werd dit gedaan met de combinatietest. Sinds 2017 kunnen zwangere vrouwen ook voor een ander onderzoek kiezen: de NIPT. De voorwaarde is nu nog dat de vrouwen meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek naar deze test (TRIDENT-studies). De NIPT is een betere test; de uitslag klopt vaker dan bij de combinatietest.

In de uitvoeringstoets geeft het RIVM duidelijkheid over de haalbaarheid en randvoorwaarden van de invoering van de NIPT in het reguliere screeningsprogramma. Het is ingewikkeld maar haalbaar om de NIPT in te voeren. Er is hiervoor voldoende draagvlak bij de beroepsgroepen en andere betrokken partijen. Het blijkt niet wenselijk om ook de combinatietest te blijven aanbieden. Nog maar weinig zwangere vrouwen kiezen voor deze test en het is daarom niet houdbaar om een goed landelijk aanbod beschikbaar te blijven stellen.

Het RIVM heeft deze uitvoeringstoets in opdracht van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verricht. De minister van VWS zal de uitvoeringstoets aanbieden aan de Tweede Kamer. Mede op basis van de uitvoeringstoets kan de minister van VWS de voorbereidingen treffen die nodig zijn om op termijn de NIPT in het reguliere screeningsprogramma te kunnen opnemen.

NVWA: DNA-onderzoek helpt bij monitoring invasieve exoten in zeehavens

In de Sloehaven bij Vlissingen is een pilotstudie gedaan naar in het water aanwezige DNA-sporen van uitheemse soorten. DNA-monitoring kan een goede aanvulling zijn om in de gaten te houden of er via de scheepvaart invasieve exoten in zeehavens worden geïntroduceerd en verspreid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is verantwoordelijk voor het monitoren en opsporen van uitheemse soorten. Het onderzoek is door Naturalis uitgevoerd in opdracht van de NVWA.

Commerciële havens en jachthavens zijn niet alleen een knooppunt voor maritiem verkeer, maar ook voor plantaardige en dierlijke verstekelingen die onbedoeld van het ene continent naar het andere worden verscheept. Dit gebeurt onder andere via ballastwater en via aangroei op de scheepshuid (hullfouling). Uitheemse soorten kunnen schadelijke effecten hebben op inheemse planten en dieren.

De NVWA heeft tot taak uitheemse soorten in het mariene milieu te monitoren en vroegtijdig op te sporen. Monitoring levert samen met risicoanalyses belangrijke informatie op zodat goed onderbouwde besluiten genomen kunnen worden over eventueel te nemen maatregelen als soorten via de scheepvaart in havens komen. Huidige conventionele monitorings- en opsporingstechnieken zijn tijdrovend en arbeidsintensief waarbij larvale stadia van soorten en planktonische soorten gemakkelijk over het hoofd worden gezien.

Nieuwe DNA-monitoringstechnieken
Naturalis heeft in opdracht van het bureau Risicobeoordeling & onderzoek van de NVWA onderzoek gedaan naar een aanvullende detectiemogelijkheid van uitheemse soorten met behulp van DNA-monitoringstechnieken. Dit is een vrij nieuwe methode om de aanwezigheid van soorten in een zoutwater aan te tonen. De methode is gebaseerd op het feit dat alle in het water voorkomende soorten DNA in het water achterlaten. Doel van deze pilot in de zeehaven van Vlissingen was het bepalen van de toegevoegde waarde van DNA-monitoring op conventioneel morfologisch onderzoek.

Resultaten onderzoek ‘Environmental DNA Sloehaven
De onderzoekers concluderen dat gebruik van DNA-monitoringstechnieken in zeehavens aanvullende informatie kan opleveren op conventioneel morfologisch onderzoek. Beide soorten onderzoek kunnen worden gecombineerd om een zo hoog mogelijk aantal uitheemse soorten te detecteren. Via DNA monitoring wordt namelijk gekeken naar een stukje DNA. Dat zegt nog niet of de soort ook levend voorkomt in de zeehaven. Daarnaast is het nodig om extractietechnieken en DNA codering te verfijnen. Het staat of valt met de juiste interpretatie van de resultaten. Hier is nog meer onderzoek voor nodig.

Deze pilot is onderdeel van het algemeen doel om tot een signaleringsnetwerk van mariene exoten te komen waarbij via DNA-techniek al in een vroeg stadium een soort kan worden waargenomen (early detection). Deze techniek kan als aanvulling op de conventionele technieken gebruikt worden voor trendanalyses van nieuwe exoten in het mariene milieu.

Cybercriminelen bieden antibacteriële bankpassen en COVID-tracker apps aan

Antibacteriële bankpassen, een COVID-tracker app en talloze webwinkels die mondkapjes aanbieden: allemaal nep. De afgelopen weken waarschuwde de politie meermaals voor verschillende van deze oplichtingspraktijken. Dankzij ingrijpen van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie werden tien malafide webshops offline gehaald.

Op allerlei manieren proberen cybercriminelen een slaatje te slaan uit de coronacrisis. Sinds de maatregelen om verspreiding van het corona-virus tegen te gaan (de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken, de sluiting van scholen en kinderdagverblijven en van horecagelegenheden en sportclubs) is het digitale verkeer enorm toegenomen. Dat de crisis bij veel mensen leidt tot onzekerheid en een grote informatiebehoefte met zich meebrengt, is voor cybercriminelen een dankbare combinatie.

Weerbaarheid
De politie ziet vooralsnog geen opvallende stijging van online criminaliteit, maar stelt wel vast dat cybercriminelen inspelen op de actualiteit. Zo ging er een nep-mail van het RIVM rond, waarin malware zat. Ook circuleerde er een Whatsapp-bericht over een zogenaamde uitkering voor mensen die als gevolg van corona zonder werk zitten. Hiermee probeerden criminelen de hand te leggen op bankgegevens.

De politie roept op tot alertheid. Vanwege de focus van cybercriminelen op het coronavirus én omdat mensen aangeven in deze tijd sneller geneigd zijn op frauduleuze links of bijlagen te klikken. ‘De mate waarin mensen zich weten te weren tegen dit soort criminaliteit staat onder druk’, legt programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime Theo van der Plas uit. ‘We zien het als één van onze taken om te helpen die weerbaarheid te vergroten. Dat doen we onder meer door onze informatie te delen en mensen gericht te waarschuwen.’

Nep-webshops
Bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie kwamen de afgelopen weken veel meldingen binnen van malafide webwinkels die corona-gerelateerde producten aanbieden, zoals mondkapjes. De nep-webshops zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Vaak lijken ze erg op die van bestaande bedrijven, die dezelfde producten aanbieden.

Het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) doet onderzoek naar deze nep-webshops. Daaruit blijkt dat mensen over de hele wereld slachtoffer worden van de oplichtingspraktijken. Zo werd vanuit Hongkong werd bijvoorbeeld voor 129.000 USD aan mondkapjes besteld. De producten werden nooit geleverd. ‘We proberen de criminelen te dwarsbomen en hun oplichtingspraktijken te verstoren, zodat er niet nog meer mensen slachtoffer worden’, legt Gijs van der Linden van het LMIO uit. ‘We nemen de maatregel die het snelst, het meest effect heeft. Dat is niet altijd op zoek te gaan naar degene die erachter zit.’

Het LMIO werkt veel samen met andere partijen, zoals banken en internetproviders. Zo konden recent zo’n tien malafide webwinkels offline worden gehaald. Van der Linden: ‘Belangrijk is dat mensen zélf ook alert zijn. Het is uiterst verdacht als je een bestelling alleen via een betaallink in de mail kunt betalen. Daaraan kun je herkennen dat het mogelijk niet in de haak is. En kijk voor je iets koopt ook naar reviews die een bedrijf krijgt.’

Experimenteren
De politie richt zich niet alleen op het voorkomen van online criminaliteit, maar heeft ook oog voor potentiële (vaak jonge) daders. Theo van der Plas: ‘Als politie waarschuwen we jongeren om niet online te gaan experimenteren. Zij realiseren zich vaak niet dat het in veel gevallen strafbaar is om iemands wachtwoord te kraken of zonder toestemming te zoeken naar kwetsbaarheden op een website. Je bent vaak maar één klik verwijderd van het plegen van cybercrime.’

Van der Plas wijst op positieve alternatieven, waar jongeren hun skills kunnen testen in een uitdagende, maar veilige spelomgeving. Voorbeelden zijn Hack the box, Certified Secure of OWASP juice shop.

Preventie
De politie waarschuwt dat cybercriminelen misbruik blijven maken van de crisis zolang deze voortduurt. ‘Het is daarom belangrijk dat mensen zélf ook voorzorgsmaatregelen nemen’, zegt Van der Plas. ‘Bijvoorbeeld door devices goed te beveiligen. We horen dat oudere computers worden afgestoft, zodat ieder gezinslid thuis aan het werk kan. Zorg er dan voor dat de beveiliging up-to-date is, met de meest recente anti-virusprogramma’s. Het kan ook geen kwaad om weer eens even kritisch te kijken naar je wachtwoorden; gebruik daarvoor bijvoorbeeld een lange zin. En klik nooit zomaar op een link. Officiële instanties en banken vragen nooit via sms, email of app om persoonlijke gegevens.’

De gedrevenheid bij de politie om deze vorm van cybercriminaliteit aan te pakken is groot. ‘Dat er mensen zijn die misbruik maken van deze crisis motiveert onze mensen extra om de daders te pakken’, aldus Van der Plas.

Fred Westerbeke benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau

Fred Westerbeke is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn werk als hoofdofficier van justitie bij het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) en in het bijzonder voor zijn buitengewone verdiensten in de zaak naar aanleiding van het neerhalen van vlucht MH17.

Hij kreeg de hoge onderscheiding uit handen van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Dat gebeurde dinsdag op de dag van zijn afscheid als hoofdofficier van het Landelijk Parket op het ministerie van Justitie en Veiligheid in kleine kring wegens het corona-virus. Sinds vandaag is Westerbeke de nieuwe politiechef van de eenheid Rotterdam.

Het initiatief voor de hoge onderscheiding voor Westerbeke is gekomen vanuit de nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17.

De toespraak van Grapperhaus is hier te vinden. 

Nieuwe releasedatum voor Minecraft Dungeons

Minecraft: Dungeons is vanaf 26 mei 2020 beschikbaar met Xbox Game Pass en op Xbox One en Windows 10 pc. Eerder zou de game eind april uitkomen, maar door het Corona-virus is het wat opgschoven zodat het team veilig thuis hun werk konden afmaken.

De game is geïnspireerd op klassieke dungeon crawlers maar dan het Minecraft-universum. Minecraft: Dungeons zal beschikbaar zijn in een Standard Edition en een Hero Edition. De Hero Edition bevat een Hero Pass met een Hero Cape, skins voor twee spelers en een kip als huisdier. Je krijgt er ook twee aankomende DLC-pakketten bij.

Minecraft Dungeons is nu beschikbaar voor pre-order. Als je lid bent van Xbox Game Pass, kun je Minecraft Dungeons vanaf 26 mei direct spelen door de game vooraf te installeren op console of pc. Dat kan vanaf vandaag.

Call of Duty: Modern Warfare 2 campaign beschikbaar op PS4

Activision heeft Call of Duty Modern Warfare 2 Campaign Remastered uitgebracht voor PlayStation 4. De game is als eerste beschikbaar voor PlayStation 4 via PlayStation Network en kan voor pc en Xbox One als digitale pre-order worden aangeschaft.

De singleplayer van Call of Duty Modern Warfare 2 wordt opnieuw uitgebracht in een hogere resolutie met meer details, verbeterde animaties en geremasterde audio. De game ondersteunt 4K-resolutie en HDR-support op consoles. De pc-versie heeft een onbegrensde framerate en ondersteunt ultrawide-monitors. In de game nemen spelers als leden van Task Force 141 en Tier 1 Operatives deel aan een reeks missies om de wereld van de ondergang te redden. 'Cliffhanger', 'Takedown', 'No Russian' en vele andere missies zien we nu veel gedetailleerder op het scherm.

"De campaign van Modern Warfare 2 was geweldig. We herinneren ons allemaal de blijvende indruk die het verhaal op ons maakte. Deze campaign was erg bijzonder en we danken Infinity Ward dat ze zo’n geweldige ervaring creëerden", aldus Thomas Wilson, co-studiohoofd van Beenox. "Het opknappen en remasteren van deze campaign voor een nieuwe generatie spelers was voor ons team een prachtige klus waar we met liefde aan hebben gewerkt. We wilden ervoor zorgen dat de emotie en kracht van het verhaal goed tot hun recht kwamen, maar dan in HD en met de nieuwste audiotechnieken."

Spelers die de game aanschaffen voor PlayStation 4 of preorderen voor Xbox One of pc ontvangen gratis de Underwater Demo Team Classic Ghost-bundel inclusief de UDT Ghost Operator-skin voor Call of Duty: Modern Warfare en het recent verschenen Call of Duty: Warzone. Deze skin is geïnspireerd door het campaignlevel genaamd 'The Only Easy Day…Was Yesterday', waarbij spelers een poging moeten doen om gijzelaars te bevrijden van een booreiland in het noordpoolgebied. Naast de Ghost Operator-skin ontvangen spelers ook twee wapenblueprints, een weapon-charm, een nieuwe finishing move, een voice-quip, een geanimeerde calling card, een embleem en twee Battle Pass tier skips.

Fraude met pin terminals; tienduizenden euro's buitgemaakt

Tussen 30 maart 2019 en 16 mei 2019 wisten criminelen in totaal 14 pin terminals van een supermarktketen om te wisselen en maakten daarbij tienduizenden euro's buit. Opvallend is dat de daders beschikten over de contactgegevens van de verschillende bezorgers en vermoedelijk ook op de hoogte waren van hun bezorgroute.

De daders gaan bij deze oplichterstruc gehaaid te werk. De bezorger wordt onderweg naar zijn klanten gebeld. De beller zegt van het hoofdkantoor te zijn en vertelt dat de pinterminal een update nodig heeft. De bezorger spreekt daarna in de buurt van zijn bezorgroute met iemand af. Tijdens die ontmoeting wordt de pinterminal ongemerkt omgewisseld.

Katvangers
Zodra de verwisselde terminal wordt gebruikt, wordt het geld dat aan de deur wordt afgerekend ,weggesluisd naar de rekening van een katvanger. Zowel de consument als de bezorger merken hier tijdens de transactie niks van, maar de supermarktketen loopt hierdoor wel enorme bedragen mis.

Pinner gefilmd
Na de transacties, wordt het geld vrij snel door iemand van de rekeningen van de verschillende katvangers afgehaald. Dit gebeurde bijvoorbeeld op dinsdag 2 en woensdag 3 april 2019 in Alphen aan de Rijn, Leiden en Den Haag.

Herkent u de persoon/ personen op de beelden? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met MMA via 0800-7000.

Fraude met pin terminals; tienduizenden euro’s buitgemaakt
Fraude met pin terminals; tienduizenden euro’s buitgemaakt

Fraude met pin terminals; tienduizenden euro’s buitgemaakt
Fraude met pin terminals; tienduizenden euro’s buitgemaakt

Fraude met pin terminals; tienduizenden euro’s buitgemaakt
Fraude met pin terminals; tienduizenden euro’s buitgemaakt

FOK! Wat een weer: laat die zomer maar komen

Het is in het noorden bewolkt en ook in het midden van het land neemt de bewolking geleidelijk toe, hoewel de zon nog steeds van tijd tot tijd te zien is. Met name in het noorden is een lichte bui mogelijk. In het zuiden is het overwegend zonnig en daar blijft het droog. De maximumtemperatuur ligt rond 9°C. De wind is zwak tot matig en wordt geleidelijk westelijk.

Komende nacht trekken er in het noorden en westen van het land af en toe wolkenvelden over. In het zuidoosten is het nagenoeg onbewolkt. In opklaringen kunnen er enkele mistbanken ontstaan. De minimumtemperaturen liggen tussen 5°C aan zee en lokaal -2°C in het zuidoosten. De wind wordt zuidwestelijk en is zwak tot matig.

Morgen zijn er naast enkele wolkenvelden ook zonnige perioden. Vanaf het einde van de ochtend ontstaan er landinwaarts stapelwolken die heel lokaal tot een bui kunnen uitgroeien. In de avond neemt de buiigheid van het noordwesten uit toe. De temperatuur loopt op naar ongeveer 11°C. De wind komt uit het west tot zuidwesten en is matig tot vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Sneeuw in Berlijn (Foto: vriend van qltel)
In Berlijn is het nog kouder dan hier. Een heuse sneeuwbui (Foto: Vriend van qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.