'Machogedrag islamitische cultuur zorgt voor verkeersproblemen'

De verkeersproblemen rond de cultuurrijke Kanaalstraat in de Utrechtse krachtwijk Lombok zijn grotendeels toe te rekenen aan het machogedrag van jonge mannen met een niet-westerse migratieachtergrond. Dat stellen drie wijkexperts in een onderzoek dat in opdracht van de gemeente Utrecht is uitgevoerd.

Nadat eerder uit een inwonersenquete al gebleken was dat de inwoners van de wijk hun verkeersveiligheid slechts met een kleine voldoende waardeerden werd een adviesbureau door de gemeente ingehuurd om wat nader naar de problematiek van de wijk te kijken. Dat bureau komt woensdag met een conclusie die ze hieruit trok.

Lees ook: Vier verdachten aangehouden na onrust Kanaalstraat in Utrecht

Youssef Loukili van de wijkraad West en oprichter van WijkConnect heeft een lichtgetint vermoeden. "Het probleem op de Kanaalstraat, Damstraat en Javastraat is duidelijk machogedrag. 'Kijk mij in mijn mooie auto!’ Ze hebben lak aan regels en bijna iedereen rijdt door rood. Aan de andere kant veroorzaken fietsers ook gevaarlijke situaties, ze rijden asociaal."

Jurjen Larou van wijkraad West herkent zich volledig in het geschetste beeld van de wijk, waar vooral dure auto's rondrijden. "Er is een toenemende druk vanuit de blanke samenleving om de niet-westerse samenleving in het gareel te krijgen. In de islamitische cultuur heerst een echte machocultuur, die je hier ook in terugziet. Ze remmen voor drempels, maar trekken daarna weer hard op. Ook parkeren ze vaak dubbel. Hier ligt het probleem dus bij de mentaliteit en het gedrag van de automobilisten."

Lees ook: 200 omstanders bemoeien zich met aanhouding 19-jarige vrouw

Wijkagent Peter Bouw ziet geen nut meer in een aangepaste weginrichting om gevaarlijke situaties te voorkomen. "De weggebruikers op de Kanaalstraat hebben overal lak aan: ze parkeren asociaal en rijden hard." Volgens Bouw is de oorzaak van het gevaar een verkeerde mentaliteit en niet zozeer een gebrek aan drempels.

Alle drie de wijkexperts ondersteunen eenzelfde conclusie. "Met name jongens en mannen met een niet-westerse migratieachtergrond zorgen hier voor overlast. Deze groep komt niet direct uit de wijk West, maar dit gedrag is wijkoverkoepelend."

Het rapport van het adviesbureau is woensdag naar de gemeenteraad gestuurd. Op de achtergrond van de verkeersonveiligheid, die de wijkexperts schetsen, gaat het college overigens niet in, maar er zullen in de probleemstraten wel meer haaientanden en fietssuggestiestroken worden ingetekend.