Bolsonaro gaat Trump achterna en draait ook om in coronacrisis

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro lijkt eindelijk een draai te maken in zijn vrij desastreuze aanpak van het coronavirus SARS-CoV-2. De extreemrechtse president was de afgelopen tijd vooral bezig met het wegwuiven van het gevaar, maar draait nu toch een beetje om.

In een TV-toespraak noemde Bolsonaro de crisis zelfs ineens 'een van de grootste uitdagingen van deze generatie'. Het vermoeden bestaat dat de president door de legerleiding onder druk is gezet om de boel toch eindelijk eens serieus te nemen en dat was hard nodig ook: vorige week noemde hij de door het coronavirus veroorzaakte ziekte COVID-19 nog 'een griepje' en lanceerde hij een nationale campagne om het land toch zeker gewoon door te laten draaien.

Veel Braziliaanse staten hebben in de afgelopen weken behoorlijke restricties ingevoerd wat bijvoorbeeld het reizen betreft, iets dat Bolsonaro bekritiseerde en probeerde terug te draaien. Deels met succes: duizenden toeristen uit São Paulo, waar de meeste Braziliaanse besmettingen zich bevinden, togen gelijk de weg op om richting de toeristische badplaatsen te rijden, waardoor het daar weer barstensvol was op de straten.

Bolsonaro ging onlangs op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump, waarna een flink deel van zijn delegatie positief testte op het virus. De president zelf liet weten dat hij toevallig negatief getest was, maar weigerde om het testresultaat te laten zien. Nog voor zijn uitslag bekend was - en terwijl hij dus in voorlopige isolatie moest zitten - betrad hij in Brasilia de straat om zich tussen voor hem demonstrerende aanhangers te mengen, een voor niet-presidenten illegale handeling in de huidige situatie.

Met zijn plotselinge draai gaat Bolsonaro wederom Trump achterna. De Amerikaanse president was in januari en februari grotendeels bezig met het wegwuiven van de situatie met uitspraken als 'Het wordt een soort wonder, ineens gaat het weg' en 'We zitten straks op nog maar een paar gevallen', gevolgd door vele tienduizenden gevallen in maart. Halverwege die maand ging Trump ineens weer tegen Trump's woorden in, waarna hij het gelukkig ietwat serieuzer is gaan nemen: "Dit is een pandemie en dat voelde ik al lang voor het een pandemie genoemd werd."