FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 februari 2020

Burger King trollt sluitende McDonald's met 'respectvolle' advertentie

Een Burger King in de Japanse hoofdstad Tokio heeft met een mooie boodschap afscheid genomen van een gesloten filiaal van concurrent McDonald's. Met veel respect gaf de fastfoodketen hun eigen klanten zelfs het advies om nog éénmaal bij de Mac langs te gaan. Een scherp oog merkt echter een onderliggende boodschap in de advertentietekst op en die lijkt een stuk minder respectvol.

De McDonald's, gelegen in de Akihabara-wijk van Tokio, had onlangs een bord buiten hun filiaal geplaatst om aan te kondigen dat de locatie permanent zou worden gesloten. "Bedankt voor uw klandizie gedurende deze 22 jaar", luidde de boodschap op het bord. "De Akihabara Showadori-vestiging van McDonald's zal op 31 januari om 18.00 uur permanent sluiten. Bedankt voor de afgelopen 22 jaar. We waarderen alle klanten die dit filiaal hebben gesteund en hopen dat u zult blijven dineren op andere locaties van McDonald's."

Een rivaliserende vestiging van Burger King reageerde met hun eigen poster. "Bedankt voor 22 gelukkige jaren", luidt het bord. "Onze buurman van  twee deuren verderop, McDonald's, zal vandaag sluiten. Geachte rivaal en vriendelijke collega die van Akihabara hield: omdat u zo dichtbij was, konden wij ook ons best doen. Zonder u hier, McDonald's, denken wij met droefheid aan de toekomst. Daarom willen wij graag dit zeggen: iedereen, ga alsjeblieft vandaag naar McDonald's", aldus de vertaling van de Burger King-poster, die eindigde met de mooie woorden: "We dagen onszelf uit om zo goed te zijn als McDonald's, dat is ons doel geweest, dus met een glimlach zeggen we: dank u."

Het idee lijkt op het eerste gezicht aardig. Maar zodra de eerste letters van elke zin van de Burger King-poster achter elkaar gezet worden, komt de uitdrukking 'Watashitachi no kachi' tevoorschijn, wat zoveel betekent als 'de overwinning is van ons' of 'we hebben gewonnen'.

De lichte steek onder water wordt vervolgens afgesloten met een aanbieding voor een gratis bakkie koffie voor elke klant die met een bonnetje van de McDonald's binnenkomt, wat een iets minder subtiele manier is om McDonald's klanten te winnen.

'Xbox Series X heeft sleuf voor uitbreidbaar geheugen'

In een recente 'prototype leak' van de nieuwe Xbox Series X op NeoGAF is een duidelijke foto te zien van de achterkant van de gamemachine, met alle beschikbare poorten in beeld. Een van deze poorten is tamelijk mysterieus: een brede sleuf die mogelijk geschikt is om een geheugenkaart in te stoppen.

Op de achterkant van het prototype zien we een aantal bekende openingen: een HDMI 2.1-uitgang, een optische poort, twee 'SuperSpeed' USB-poorten, een ethernet-poort, een ingang voor de voeding en de ietwat mysterieuze opening. Speculaties gaan rond over een mogelijke slot voor NVME PCI Express drives, om mogelijkerwijs extra opslagmodules "on the fly" in te kunnen plaatsen.

Vooropgesteld betreft het hier gelekte foto's van een prototype en het is heel goed mogelijk dat deze poort niet verschijnt op de uiteindelijke consumentenversie. Het blijft vooralsnog dus even wachten op de officiële onthulling voordat we meer weten. Met de grootte van huidige moderne games in ogenschouw is het niet ondenkbaar dat Microsoft op deze manier het voor gebruikers makkelijker wil maken om eenvoudig extra storage in de console te plaatsen.

Skicrossspektakel en zware knieblessures op loodzware piste

In het Franse Megéve is na een paar jaar eindelijk weer een World Cup skicross gehouden. We keren nog even een paar dagen terug op deze vrij rustige sportwoensdag, want het waren weer mooie wedstrijden op de ontzettend moeilijke baan - vooral de sprongen die gelijk gevolgd werden door een bocht eisten hun slachtoffers.

Vrouwen
Wereld- en olympisch kampioene Marielle Thompson uit Canada pakte bij de start de leiding door Sandra Näslund af te troeven, waarna de Zweedse favoriete even zonder succes werd aangevallen door landgenote Alexandra Edebo. Thompson sloeg een klein gaatje, Näslund koos in het laatste stuk een hele andere lijn en ontwikkelde zo veel meer snelheid. Het was echter nét niet genoeg om Thompson te pakken en dus won de Canadese, voor Näslund en Edebo, die met een millimeterfinish te sterk was voor thuisfavoriete Marielle Berger Sabbatel. Voor Edebo was het de eerste podiumplek uit haar carrière, nadat ze dit seizoen al twee keer vierde en twee keer vijfde werd.

De vrouwenfinale

Mannen
De beste start was voor World Cup-leider Kevin Drury, die de tot de finale zeer overtuigende Fransman Bastien Midol in zijn nek kreeg. De Duitsers Florian Wilsmann en Tim Hronek vochten onderling een duel uit, hoewel Wilmsmann nog even probeerde de tweede plek aan te vallen. Midol kon Wilmsmann achter zich houden, maar een aanval op Drury zat er niet meer in en de Canadees pakte al zijn vierde overwinning van het seizoen. Wilmsmann werd in de laatste bocht nog gepasseerd door Hronek, die zo na drie jaar eindelijk zijn derde World Cup-podium kon vieren.

De mannenfinale

Blessures
Zoals gezegd was de piste in Megéve ontzettend zwaar en dat zorgde helaas ook voor de nodige valpartijen. Zoals altijd kwamen de meeste gevallen skiërs er zonder kleerscheuren vanaf, maar voor twee toppers is dat niet het geval: Andrea Limbacher uit Oostenrijk heeft een kruisband afgescheurd en is klaar voor dit seizoen. De Canadese Brittany Phelan, goed voor olympisch zilver en dit seizoen al drie podiumplekken, scheurde ongeveer alles af wat iemand in één knie af kan scheuren en ligt er ook lange tijd uit.

Sony gooit site voor Playstation 5 in de lucht

De hype rondom Sony’s PlayStation 5 is groot! En om als eerste alle nieuwtjes omtrent de nieuwe PlayStation 5 te ontvangen in je mailbox, kun je je nu inschrijven op een speciale nieuwsbrief van Sony. 

Maar wat er in gaat staan? Dat weet nog niemand, maar het zou gaan om de “incredible features” die de nieuwe speeldoos ons gaat bezorgen. Ondertussen is er verder nog steeds geen nieuws wanneer hij uitkomt, behalve dat de PS5 voor de feestdagen van 2020 in de schappen zou moeten liggen. 

 

Zure plaaggeest Trump krijgt lid op neus na verscheuren speech

Amerika zag dinsdagnacht hoe Donald Trump zijn laatste 'troonrede' van zijn eerste ambtstermijn als president van de Verenigde Staten hield. Het succesverhaal had een onverwacht einde nadat Trump zijn laatste woorden had uitgesproken. Terwijl The Donald het luide applaus uit de zaal tot zich nam, scheurde Nancy Pelosi, de vrouw achter de gefaalde impeachmentprocedure, de tekst van zijn 'State of the Union' demonstratief kapot.

Die respectloze actie werd wereldnieuws en Pelosi ging de wereld over als 'een zure vrouw' die blijkbaar niet kan verkroppen dat de economie van de VS als een dolle draait, werkloosheid blijft dalen, het aanzien van de VS wereldwijd toeneemt en vooral: dat Trump na de mislukte afzetprocedure populairder is dan ooit.

De achterban van Pelosi was 'not amused' en via de sociale media-kanalen werd dat duidelijk gemaakt, de hashtag #PelosiTantrum is lange tijd trending geweest. "Democraten laten Trump oorlog voeren, het budget van defensie stijgen en slechte handelsovereenkomsten sluiten. Een toespraak verscheuren is geen verzet", aldus Amerikaans politiek expert Krystal Ball.

De invloedrijke journalist Ali Abudimah liet zich ook niet onbetuigd en gooide er tegelijkertijd nog een mooie Godwin uit. "Waarom doet Pelosi alsof ze Trump haat, terwijl ze het over alles met hem eens is? Ze steunt zijn oorlogsbudget, het budget voor concentratiekampen en zijn inspanningen om regeringen omver te gooien. Als dit 'verzet' is, dan moet ik er niet aan denken wat zijn collaborateurs zullen doen."

Pelosi, zo beweerden haar cheerleaders, heeft categorisch geweigerd om zich tegen de Trump-regering te verzetten, vooral tegen iets substantieels, zoals militaire uitgaven, gezondheidszorg, zelfs tegen de enigszins absurde Space Force. Erger nog, deze beslissingen worden op de één of andere manier niet als samenwerking, maar als overwinningen voor de Democraten gevierd.

En na het debacle van de voorverkiezingen in Iowa, waarbij het tellen van de stemmen totaal de mist in ging door een nietwerkende app, is dit een nieuw gespreksonderwerp voor de Democratische partij in aanloop naar de presidentsverkiezingen in november.

Franse tiener onder politiebescherming na kritiek op islam

Een Franse tiener heeft het aangedurfd om via een livestream de avances van een islamitische jongen af te wijzen. Volgens de 16-jarige Mila geheel onschuldig en natuurlijk, aangezien ze lesbisch is. Inmiddels is de discussie zo opgeblazen, dat het meisje niet meer naar school kan en ze onder constante politiebewaking staat.

Mila is nogal een uitgesproken criticaster van de 'religie van vrede'; zelf vindt ze het een 'religie van haat'. Iets waar ze in een interview voor de Franse tv geen woord van terugnam, naast de opmerking dat ze mensen die de religie "in vrede" willen belijden niet heeft willen beledigen. Wel heeft ze spijt betuigd van een aantal "grove uitspraken".

Tegenstanders van haar uitspraken hebben haar online bedreigd te zullen verkrachten of met zuur te behandelen, de kleren van het lijf te scheuren, levend te begraven en de naam van haar school is op het internet gegooid. Daar gaat ze begrijpelijkerwijs voorlopig dan ook niet meer naartoe.

Zelfs de Franse minister van Onderwijs, Jean-Michel Blanquer, is opgestaan om Mila te verdedigen tegen de haters en hij wil haar zo snel mogelijk weer veilig naar school laten gaan.

Via Twitter kunnen FOK!kers hun voorkeur geven: ben je voor of tegen Mila? Daarvoor zijn officieel de hashtags #jesuismila (ik ben Mila), of #jesuispasmila (ik ben Mila niet) in het leven geroepen. 

Ethiopische atleet Abadi Hadis (22) overleden

De Ethiopische atleet Abadi Hadis is dinsdag op 22-jarige leeftijd in een ziekenhuis overleden. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt maar volgens de Spaanse sportkrant AS had de Ethiopiër al langere tijd gezondheidsproblemen.

Hadis behoort tot het selecte gezelschap van vijf atleten die de 5.000 meter onder de 13 minuten, de 10.000 meter onder de 27 minuten en de halve marathon onder de 59 minuten gelopen heeft. Zijn persoonlijk record op de 10.000 meter van 26.56,46 liep hij vorig jaar op de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo.

Op het WK veldlopen in 2017 werd hij derde. Tijdens het WK in Doha afgelopen jaar werd hij in de series van de 5.000 meter uitgeschakeld.

Groenewegen sprint naar eerste winst van seizoen in Valencia

Dylan Groenewegen heeft direct bij zijn wedstrijd van het seizoen gewonnen. De Nederlandse sprinter van Jumbo-Visma was in de eerste etappe van de Ronde van Valencia in de sprint te snel voor Nederlands kampioen Fabio Jakobsen. Groenewegen is door de overwinning ook direct de eerste leider in de Volta a la Comunitat Valenciana.

Cédric Beullens (Sport Vlaanderen-Baloise) reed samen met Julen Irizar (Fundación-Orbea), Cristian Scaroni (Gazprom-RusVelo) en Diego Sevilla (Kometa-Xstra) waren de vroege vluchters in de openingsetappe. Het viertal reed snel na de start weg en fietsten een voorsprong bij elkaar van meer dan drie minuten.

Jumbo-Visma en Deceuninck-QuickStep zorgden ervoor dat de vluchters geen kans maakte om vooruit te blijven in de openingsetappe en in de laatste tien kilometer was de vroege vlucht voorbij en konden de sprinters zich opmaken voor de eerste massasprint deze ronde. Fabio Jakobsen werd perfect naar voren gebracht door zijn team Deceuninck-QuickStep, terwijl Groenewegen in een kansloze positie leek te zitten. Toch was het Groenewegen die won. De sprinter van Jumbo-Visma reed iedereen rechts voorbij en pakte de winst in de openingsetappe van de Ronde van Valencia.

Dortmund mist aanvoerder Reus in Champions League en cruciale fase van titelrace

Borussia Dortmund werd dinsdagavond door Werder Bremen uit het toernooi om de DFB-Pokal gekegeld. Dat is niet de enige domper die die Borussen over hebben gehouden aan deze wedstrijd. Aanvoerder Marco Reus haalde het einde van dit treffen namelijk niet en een dag later is duidelijk geworden dat hij geruime tijd aan de kant zal staan.

Dortmund laat woensdag via de officiële kanalen weten dat de spelmaker een spierblessure heeft opgelopen. De verwachting is dat Reus een aantal weken nodig heeft om te herstellen en de Duitse club laat weten dat hij er waarschijnlijk een maand uit zal liggen.

Voor trainer Lucien Favre zal dit nieuws aankomen als een dreun, aangezien Dortmund net voor een cruciale fase van het seizoen staat. BVB heeft zich weer in de Duitse titelrace weten te mengen en de achterstand op koploper Bayern München bedraagt momenteel drie punten. Bovendien speelt de ploeg later deze maand in de achtste finales van de Champions League tegen Paris Saint-Germain.

Reus mist naar verwachting de Bundesliga-duels met Bayer Leverkusen, Eintracht Frankfurt, Werder Bremen en SC Freiburg, plus de heenwedstrijd tegen PSG op dinsdag 18 februari.

Begin maart staan ook de return tegen de Fransen en de competitiewedstrijden tegen Borussia Mönchengladbach en Schalke 04 op het programma en het is nog maar de vraag of hij dan weer van de partij zal zijn.

Lichte stijging kiloknallers in 2019

Na een jarenlange daling is het aantal kiloknallers vorig jaar voor het eerst sinds 2015 weer licht gestegen. “Het gestunt met keurmerkloos vlees gaat over de ruggen van de dieren. De supermarkten verkopen willens en wetens leedvlees. Voor hun eigen gewin,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Wakker Dier wil dat supermarkten zo snel mogelijk overschakelen op vlees met minimaal één ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Het aantal kiloknallers steeg in 2019 echter met 292, van 8.103 naar 8.395. “Het stunten met keurmerkloos vlees zorgt ervoor dat de dieren onnodig lijden. De stijging is dan ook zorgelijk,” zegt Hilhorst. 

Stijgers
De drie grootste drijvers achter de stijging zijn Albert Heijn, Hoogvliet en Coop. Het aantal kiloknallers steeg het hardst bij Albert Heijn: plus 232. Ook het aantal stunts van vlees mét keurmerk steeg. Het totale aantal aanbiedingen met vlees steeg sinds 2018 met ruim 1.700.

Verklaring
De stijging van het aantal aanbiedingen is opvallend, omdat halverwege het jaar bleek dat supermarkten minder vlees verkopen dan in voorgaande jaren. ”Het lijkt er op dat supermarkten met de vele vleesstunts deze positieve trend zo veel mogelijk proberen tegen te gaan,” zegt Hilhorst. Tegelijkertijd speelt ook de eeuwige strijd om het marktaandeel. Supermarkten proberen klanten te lokken met goedkoop vlees zodat ze marktaandeel kunnen afsnoepen van de concurrent.

Kiloknallers
Supermarkten stuwen de verkoop van vlees met verborgen dierenleed steeds verder op. Zo zorgt de kiloknaller ervoor dat kippen, varkens en koeien lijden. Zij betalen de prijs. Om deze reden telt Wakker Dier sinds 2010 de kiloknallers, in de folders met aanbiedingen. De organisatie volgt de elf grootste supermarkten: Albert Heijn, Aldi, Coop, Deen, Dekamarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Plus en Vomar. 

Konijnen en cavia's worden in Nederland steeds vaker gedood in giftigheidsexperimenten

Het aantal konijnen in dierproeven is in 2018 met 41% gestegen ten opzichte van 2017. Het aantal cavia’s is met een stijging van 97% bijna verdubbeld. Het aantal gefokte konijnen, waarbij de genetische code veranderd is, is bijna verdubbeld in 2018 ten opzichte van 2017. Volgens Animal Rights zal dit aantal de komende jaren alleen maar stijgen. De Centrale Commissie Dierproeven heeft namelijk in 2017 een vergunning afgegeven voor een project van het farmabedrijf Pharming om de melk van 1500 genetisch gewijzigde konijnen te gebruiken voor een potentieel nieuw medicijn.

Konijnen en cavia’s de dupe in Nederlandse dierproeven
Het NVWA beloofde voortaan het jaaroverzicht vòòr het einde van het volgende jaar bekend te maken. Het jaaroverzicht van 2018 is echter pas op 31 januari 2019 gepubliceerd. 

Er zijn in 2018 448.399 dierproeven uitgevoerd, dat is 15,5 procent minder dan in 2017. Maar daar profiteren niet alle dieren van: Werden in 2017 nog 9.764 konijnen ingezet voor experimenten, in 2018 steeg dat tot 13,788 konijnen. In 2017 werden er 5.816 cavia’s gebruikt in dierproeven, maar in 2018 waren dit er 11.443. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

"Er is brede consensus dat dierproeven onnodig zijn’’, zegt Jen Hochmuth van dierenrechtenorganisatie Animal Rights. "Daarom is het extra wrang dat van sommige soorten het aantal dieren dat sterft in pijnlijke experimenten alleen maar toeneemt."

Geen spoor van uitfasering maar stijging van giftigheidsexperimenten
In 2016 was het nog de ambitie van het ministerie van Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om in 2025 internationaal koploper te zijn op het gebied van proefdiervrije innovaties. In hun advies had het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (NCad) onder meer voorzien dat het gebruik van proefdieren ten behoeve van het wettelijk voorgeschreven veiligheidsonderzoek vóór 2025 uit te faseren valt. Dit betreft proeven waarvan de wetgever vereist dat deze worden uitgevoerd alvorens een bepaald product op de markt mag worden verhandeld. Denk hierbij aan medicijnen en vaccins (giftigheidsexperimenten).

Sindsdien heeft NCad de ambitie grotendeels afgezwakt omdat minister Schouten niet langer koploper proefdiervrije innovaties wil zijn maar voorloper. Het aantal veiligheidstesten of giftigheidsexperimenten is van 67.609 in 2017 naar 70.474 in 2018 met 2.865 dierproeven gestegen. Terwijl in 2017 25,6% van alle dierproeven die werden uitgevoerd uit dergelijke giftigheidsexperimenten bestonden, was dat in 2018 29.4%.

Jen Hochmuth: “Zonder een duidelijk en strikt proefdierbeleid verwatert elke nog zo veel belovende ambitie. Het is duidelijk dat het voorlopig bij loze beloftes blijft omdat het vervangen van dierproeven geen prioriteit is.”

Konijnen genetisch gewijzigd en uitgemolken
Het aantal genetisch gekweekte konijnen is bijna verdubbeld in 2018 ten opzichte van 2017. Volgens Animal Rights zal dit aantal de komende jaren alleen maar stijgen. De Centrale Commissie Dierproeven heeft namelijk in 2017 een vergunning afgegeven voor een project van het farmabedrijf Pharming om de melk van 1500 genetisch gewijzigde konijnen te gebruiken voor een potentieel nieuw medicijn. Vrouwelijke dieren worden meerdere keren per jaar zwanger gemaakt en na de bevalling worden de dieren dagelijks gemolken op een speciaal ontwikkelde melkstellage totdat ze na gemiddeld 2 jaar uitgemolken zijn en afgemaakt worden.

Jen Hochmuth van Animal Rights: “Als we werken met menselijk materiaal kunnen we meteen de juiste onderzoeksvragen in het ‘systeem’ stellen dat we willen genezen, namelijk de mens. Het feit dat proefdieren eerst genetisch gewijzigd dienen te worden is al een bewijs dat hun voorspellende waarde voor de mens nooit voldoende gaat zijn.”

Petitie ‘Stop de genetische modificatie van dieren’
Animal Rights is een petitie gestart voor een EU verbod op de genetische modificatie van dieren en roept de EU op om de wetgeving te herzien.

Jen Hochmuth: “Gedwongen genetisch modificatie is een schending van de integriteit van het dier en daarmee van zijn of haar basisrechten. Het gaat om het manipuleren van dieren voor menselijke doeleinden wat de intrinsieke waarde van die dieren ontkent alsof ze niets anders zijn dan menselijk eigendom. Daarom pleiten we ook voor de volledige vervanging van dierproeven.”

[esports] Line-up voor EVO 2020 is bekendgemaakt

De organisatie achter EVO 2020, het grootste en meest prestigieuze fighting game tournament ter wereld, heeft de line-up van games die dit jaar meedoen aangekondigd. Verrassende elementen zijn de aanwezigheid van Marvel vs Capcom 2 en de afwezigheid van Mortal Kombat.

De games die aanwezigheid vind je in het onderstaande lijstje. Marvel vs Capcom 2 is een invitational, dus betreft géén open toernooi. EVO 2020 vindt plaats van 31 juli tot 2 augustus in Las Vegas.

  • Under Night In-Birth
  • Super Smash Bros Ultimate
  • Dragon Ball Fighter Z
  • Tekken 7
  • Street Fighter V Championship Edition
  • Soul Calibur VI
  • Granblue Fantasy Versuis
  • Samurai Showdown

NBA: Houston wint wedstrijd, Capela vertrekt

Met nog twee dagen te gaan voordat de transferperiode sluit, zijn de Houston Rockets onderdeel van een opmerkelijke ruil. Bij de deal waarbij vier ploegen en twaalf spelers zijn betrokken, verloren de Rockets center Clint Capela, Nene en Gerald Green aan verschillende teams. Voor hen in de plaats komen Robert Covington en Jordan Bell. Zonder de Zwitserse center wonnen de Rockets met 125 – 110 van de Charlotte Hornets.

Het sluiten van de transferperiode is altijd een chaotische periode in de NBA. Veel spelers blijken volledig inwisselbaar te zijn en kunnen van het één op het andere moment naar een andere club worden verzonden. Soms wordt een speler direct doorgestuurd naar weer een andere ploeg en ongelukkigen raken zonder pardon clubloos. NBA-volgers houden deze dagen de tweets van ESPN-journalist Adrian Wojnarowski in de gaten. Hij heeft vrijwel altijd de primeur bij het melden van trades en zijn tweets deze dagen staan te boek als "Woj Bombs". Het is niet ongebruikelijk dat spelers het eerst via twitter vernemen dat ze een nieuwe ploeg hebben.

Tot vannacht bleef het opvallend rustig op het transferfront. De deal tussen Houston, Minnesota, Atlanta en Denver vormt de aftrap van de jaarlijkse spelerscarrousel. Het is zeer onwaarschijnlijk dat het voor Houston bij deze ruil zal blijven. De Rockets hebben nu salarisruimte om nog één speler aan te trekken. Dit zal waarschijnlijk een center worden, Houston speelt tegenwoordig haar wedstrijden zonder spelers die langer dan twee meter zijn.

Atlanta haalt met Clint Capela een jonge, maar toch ervaren center binnen die de ploeg in één klap een kwaliteitsimpuls geeft. Voor de overige ploegen geldt dat er vooral met bankspelers is geschoven. Denver hoopt dat de bank marginaal beter is met Noah Vonleh en Shabazz Napier. Wat de Minnesota Timberwolves precies willen is onduidelijk.

Houston won zonder Capela met gemak van de Charlotte Hornets. James Harden lijkt uit een winterslaap te zijn ontwaakt en maakte veertig punten voor de titelkandidaat.

Elders in de NBA waren ook geen verrassingen. Giannis Antetokounmpo leidde de Bucks langs de New Orleans Pelicans. Even gas geven in het derde kwart was voldoende om de koploper naar een 108 – 120 overwinning te loodsen.

De Lakers wonnen zonder problemen van de San Antonio Spurs: 129 – 102. LeBron James was goed voor  36 punten, 9 assists. James maakte vijf driepunters op rij in het begin van het vierde kwart, waarmee hij de wedstrijd op slot schoot.

Denver won ook gemakkelijk met 127 – 99 van de Portland Trail Blazers. Er kwam een einde aan de indrukwekkende reeks wedstrijden van Damian Lillard, die op 21 punten bleef steken en veel miste. Nikola Jokic maakte 29 punten voor de Nuggets.

Uitslagen:

New Orleans Pelicans – Milwaukee Bucks 108 – 120
Houston Rockets – Charlotte Hornets 125 – 110
Denver Nuggets – Portland Trail Blazers 127 – 99
Los Angeles Lakers – San Antonio Spurs 129 - 102

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 43 – 7
Toronto Raptors 36 – 14
Miami Heat 34 – 15
Boston Celtics 34 – 15
Indiana Pacers 31 – 19
Philadelphia 76ers 31 – 20
Brooklyn Nets 22 – 27
Orlando Magic 22 – 28
Chicago Bulls 19 – 33
Washington Wizards 17 – 32
Detroit Pistons 18 – 33
Charlotte Hornets 16 – 35
New York Knicks 15 - 36
Cleveland Cavaliers 13 – 38
Atlanta Hawks 13 - 38

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 38 – 11
Los Angeles Clippers 35 – 15
Denver Nuggets 35 - 16
Utah Jazz 32 – 17
Houston Rockets 32 – 18
Dallas Mavericks 31 - 19
Oklahoma City Thunder 30 – 20
Memphis Grizzlies 25 – 25
Portland Trail Blazers 23 - 28
San Antonio Spurs 22 - 28
Phoenix Suns 20 – 30
New Orleans Pelicans 20 - 31
Sacramento Kings  19 - 31
Minnesota Timberwolves 15 – 34
Golden State Warriors 12 - 39

G4: 'meer geld en regie voor inburgering'

De vier grote gemeenten Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht (G4) willen meer geld voor inburgering en willen meer regie op hun rol binnen het inburgeringsstelsel.

Te weinig budget
In een brandbrief aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat de G4 weten dat er te weinig geld is om regie op inburgering te kunnen uitvoeren. Ook het leveren van maatwerk komt in de knel. Uit onderzoek blijkt dat er onvoldoende budget is voor de uitvoering door gemeenten.

Taak van de gemeenten
Het kabinet heeft besloten dat de regie op inburgering per 2021 naar de gemeenten gaat. De gemeenten staan dichter bij de mensen en zijn daarom het beste in staat om deze taken uit te voeren. De G4 onderschrijven dit en willen graag deze nieuwe taken uitvoeren. Maar de G4 maakt zicht zorgen of er voldoende budget beschikbaar komt om deze nieuwe rol ook effectief te kunnen uitvoeren. Ook voelen zij zich te weinig betrokken bij de regelgeving terwijl zij wel verantwoordelijk zijn.

Voortvluchtige veroorzaker dodelijk ongeval opgepakt

Op dinsdagavond 4 februari heeft de politie een 57-jarige man aangehouden in een woning in Loosdrecht. De man was veroordeeld voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval in Loosdrecht in 2016. De man moet nog een straf van 1095 dagen hechtenis uitzitten, maar meldde zich niet bij de gevangenis.

De man is in 2019 door het Gerechtshof van Leeuwarden in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van een ongeval met dodelijke afloop. De veroordeelde mocht het hoger beroep in vrijheid afwachten. Het Fugitive Active Search Team in Nederland (FastNL) van de Landelijke Eenheid spoorde de man op en hield de man gisteravond aan.

Man rijdt in op agente na negeren stopteken

Aan de Blokland in Bergen  op  Zoom is gisteren rond 13.50 uur een 29-jarige man uit Halsteren opgepakt. De man negeerde verschillende stoptekens van de politie en reed in op een agente. Zij kon op tijd opzij springen. De man wordt verdacht van poging moord/doodslag.

De man kreeg op de Ericalaan een stopteken dat hij negeerde. Er ontstond een achtervolging waarbij de man levensgevaarlijke capriolen uithaalde. Hij reed onder andere 120 kilometer per uur in een gebied waar je 50 mag. Uiteindelijk botste hij bij de Groeshof met zijn voertuig tegen een geparkeerde auto. De agente stapte uit om de man aan te houden. Deze gaf echter gas en reed in op de diender. Die kon opzij springen.

Vervolgens ging de man er weer vandoor. Hij stopte weer aan de Boomgaard en ging er te voet van door. In een brandgang aan de Blokland lukte het de politie de man aan te houden. Hij bleek bijna 300 gram hennep op zak te hebben. Zijn rijbewijs is ingevorderd en hij is overgebracht naar het politiebureau. De agente heeft aangifte gedaan

Poolse werknemers moeten WW-uitkering terugbetalen

Het UWV mocht de WW-uitkering van zes Poolse werknemers intrekken en de uitbetaalde WW-uitkering terugvorderen. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) geoordeeld in zijn uitspraken van 5 februari 2020. De Poolse werknemers hadden een WW-uitkering aangevraagd, terwijl zij na afloop van hun dienstverband direct naar Polen waren vertrokken. Het verblijf in het buitenland, anders dan vakantie, maakte dat de werknemers op grond van de Werkloosheidswet (WW) geen recht op een WW-uitkering hadden.

Het geschil
Het UWV had een onderzoek ingesteld naar Poolse werknemers die via hetzelfde uitzendbureau in Nederland hadden gewerkt en die na afloop van hun dienstverband een uitkering op grond van de WW hadden aangevraagd. Uit het onderzoek bleek volgens het UWV dat de werknemers op de eerste werkloosheidsdag al naar Polen waren gegaan en daarom geen recht hadden op een WW-uitkering. Het UWV trok de uitkering daarop met terugwerkende kracht in en vorderde de al uitbetaalde uitkering terug.

Omdat het intrekken en terugvorderen van een WW-uitkering zogenoemde belastende besluiten zijn, moest het UWV bewijzen dat de Poolse werknemers op het moment van de aanvraag om een uitkering inderdaad al in het buitenland verbleven. Het UWV vond het bewijs hiervoor onder andere in een lijst van het uitzendbureau met daarop de aankomst- en vertrekgegevens van Poolse werknemers.

De rechtbanken hebben hier wisselend over geoordeeld: in een aantal zaken vonden de rechtbanken het bewijs van het UWV voldoende, in andere zaken werden de Poolse werknemers in het gelijk gesteld.

In hoger beroep bij de CRvB ligt in alle zaken de vraag voor of het UWV terecht de WW-uitkeringen van de Poolse werknemers heeft ingetrokken, omdat zij op het moment van de aanvraag niet meer in Nederland verbleven.

Voldoende bewijs
De CRvB heeft geoordeeld dat het UWV voldoende heeft bewezen dat de werknemers al naar Polen waren vertrokken toen ze een uitkering aanvroegen. De vertrekdatum op de lijst van het uitzendbureau is een indicatie dat de werknemers ook daadwerkelijk op die datum naar Polen zijn vertrokken. Er is geen reden om aan de juistheid van de lijst te twijfelen. De directeur van het uitzendbureau heeft duidelijk gemaakt dat de lijst accuraat is en wat het belang daarbij is. Daarnaast hebben de betrokken werknemers zelf geen duidelijkheid gegeven over hun verblijfplaats na afloop van hun dienstverband bij het uitzendbureau. De Poolse werknemers hebben tot slot geen tegenbewijs geleverd waaruit blijkt dat ze wel nog in Nederland verbleven.

Het oordeel van de CRvB is in deze zaken een eindoordeel.

Organisatiecomité Olympische Spelen maakt zich zorgen over coronavirus

Het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokio maakt zich zorgen over de ontwikkeling van het coronavirus en de eventuele invloed op het sportevenement. De spelen vinden plaats van vrijdag 24 juli tot en met zondag 9 augustus.

“Ik maak me echt zorgen. Hopelijk komt er zo snel mogelijk een oplossing, want dit kan het enthousiasme richting de Spelen behoorlijk beïnvloeden”, aldus voorzitter Toshiro Muto.

Om eventuele problemen op te lossen werkt het comité samen met het Internationaal Olympisch Comité (IOC), het Paralympisch Comité (IPC), de Japanse overheid en de stad Tokio. De organisaties hebben gezamenlijk benadrukt dat van afgelasting van de Spelen geen sprake is.

Het coronavirus heeft inmiddels ook Japan bereikt. Op een cruiseschip voor de kust van Yokohama zijn tien mensen besmet. In totaal bevinden zich 3.700 passagiers aan boord.

SyRI-wetgeving in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten voor de Mens

De rechtbank heeft vandaag uitspraak gedaan in een zaak over het Systeem Risico Indicatie (SyRI). SyRI is een wettelijk instrument dat de overheid gebruikt voor de bestrijding van fraude op bijvoorbeeld het terrein van uitkeringen, toeslagen en belastingen. De rechtbank is van oordeel dat de wetgeving die de inzet van SyRI regelt in strijd is met hoger recht. De wetgeving voldoet volgens de rechtbank niet aan artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten voor de Mens (EVRM). Dit artikel beschermt het recht op respect voor het privéleven.

Toets
De rechtbank moest toetsen of de SyRI-wetgeving in strijd is met eenieder verbindende bepalingen van internationaal of Europees recht. De rechtbank heeft beoordeeld of de SyRI-wetgeving voldoet aan artikel 8 lid 2 EVRM. Die bepaling vereist een ‘fair balance’ (een redelijke verhouding) tussen het maatschappelijk belang dat de wetgeving dient en de inbreuk op het privéleven die de wetgeving maakt.

Bijzondere verantwoordelijkheid bij nieuwe technologieën
Op grond van artikel 8 EVRM rust op Nederland als lidstaat bij de toepassing van nieuwe technologieën een bijzondere verantwoordelijkheid. Daarbij gaat het om de juiste balans in de weging van enerzijds de voordelen die aan het gebruik van die technologieën verbonden zijn tegenover anderzijds de inmenging die dat gebruik op het recht op respect voor het privéleven kan maken. Dit geldt ook in het geval van de inzet van SyRI.

Inzet SyRI onvoldoende inzichtelijk en controleerbaar
De rechtbank komt tot het oordeel dat de SyRI-wetgeving in haar huidige vorm de toets van artikel 8 lid 2 EVRM niet doorstaat. De rechtbank heeft de doelen van de SyRI-wetgeving, namelijk het voorkomen en bestrijden van fraude in het belang van het economisch welzijn, afgezet tegen de inbreuk op het privéleven die de wetgeving maakt. Volgens de rechtbank voldoet de wetgeving niet aan de ‘fair balance’ die het EVRM vereist om te kunnen spreken over een voldoende gerechtvaardigde inbreuk op het privéleven. De wetgeving is wat betreft de inzet van SyRI onvoldoende inzichtelijk en controleerbaar. De wetgeving is onrechtmatig want in strijd met hoger recht en dus onverbindend. 

Achtergrond
Een aantal maatschappelijke organisaties, waaronder het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten, en twee burgers hebben deze procedure tegen de Staat aangespannen. De FNV heeft zich aan de zijde van eisers gevoegd. Eisers willen een ‘halt’ toeroepen aan het gebruik van SyRI. Zij vinden dat de overheid met de inzet van SyRI een ontoelaatbare inbreuk maakt op mensenrechten. De Staat is het niet eens met dit standpunt. De Staat heeft naar voren gebracht dat de SyRI-wetgeving voldoende waarborgen bevat om de privacy van eenieder te beschermen.

PSV wil na stormachtige ontwikkeling voortborduren op 'Madueke-model'

Noni Madueke ontwikkelde zich de laatste tijd stormachtig. De zeventienjarige aanvallende middenvelder annex buitenspeler kwam afgelopen zondag in de wedstrijd tegen Ajax (1-0 nederlaag) binnen de lijnen en maakte een uitstekende indruk aan de zijde van de Eindhovenaren. Het Eindhovens Dagblad schrijft dat PSV in de komende jaren meer talenten op jonge leeftijd al uit Engeland wil halen.

De Britse zaakwaarnemer en de ouders van Madueke kozen in de zomer van 2018 bewust voor een overstap vanaf Tottenham Hotspur naar het Nederland, omdat de kansen in de Premier League voor jonge spelers niet voor het oprapen liggen. Via Johan Hansma kwam de entourage van de Engels jeugdinternational in contact met PSV, waarna er al snel sprake was van een klik.

Het contract van Madueke bij PSV loopt nog tot medio 2021, maar het is de bedoeling dat beide partijen spoedig tot een overeenstemming komen over een langere samenwerking.

Doordat het contract van Madueke nog anderhalf jaar loopt, bestond er belangstelling van Arsenal, Wolverhampton Wanderers, RB Leipzig en Valencia. PSV hoopt die interesse voor maart of april definitief af te wimpelen met een nieuw langdurig contract.

De zaakwaarnemer van Madueke was afgelopen week te gast in Eindhoven en met hem zijn verschillende scenario's besproken. De jongeling wenst op termijn weliswaar terug te keren naar Engeland, maar zou eerst nog een contract tot 2024 of 2025 bij PSV gaan tekenen.

De transfers van Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur) en Memphis Depay (Manchester United) hebben eerder al bewezen dat PSV als springplank richting de Premier League kan fungeren.

Het management van Madueke heeft goed zicht op de Britse talenten, waardoor het goed mogelijk is dat er op korte termijn meer talenten vanuit Engeland de oversteek naar Eindhoven maken.

Het Eindhovens Dagblad stelt dat PSV het 'Madueke-model' bijvoorbeeld ook kan toepassen voor verdedigers, daar de zestienjarige Bryce Jones van Leeds United onlangs, overigens zonder resultaat, op bezoek was.

Bewoner opgepakt na brand in woning

De bewoner van een woning aan de Jan Verschurensingel in Veldenis vanochtend aangehouden in verband met een brand in de woning.

In de vroege ochtend brak er brand uit in de woning. Uit voorzorg werden de woningen er om heen ontruimd. De bewoner is na een medische behandeling naar het politiebureau overgebracht.

Er vindt forensisch onderzoek in de woning plaats om te kunnen achterhalen of er sprake is van brandstichting.

Vrouw (70) overleden na verkeersongeval

Een 70-jarige vrouw uit Weert is overleden nadat ze dinsdag 4 februari betrokken was bij een ongeval op de Stationsstraat in haar woonplaats. 

Dinsdagochtend liep het slachtoffer vanuit het station in de richting van de Wilhelminasingel toen zij door een auto werd aangereden. De automobilist reed in de richting van de Emmastraat. De vrouw werd per traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis waarna ze aan haar verwoningen is overleden.

De bestuurder van de auto, een 68-jarige man uit Budel is aangehouden en later op de dag in vrijheid gesteld. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Lof voor 'Oranje-duo' van Liverpool

Liverpool bereikte dinsdagavond de vijfde ronde van de FA Cup ten koste van Shrewsbury Town. Een uitermate jong elftal van the Reds versloeg de huidige nummer zestien van de League One met 1-0, door een eigen doelpunt van Ro-Shaun Williams. Ki-Jana Hoever en Sepp van den Berg stonden bij Liverpool negentig minuten binnen de lijnen en maakten een uitstekende indruk op de Engelse media.

De Liverpool Echo beoordeelt Hoever met een 7. "Kwam al vroeg weg met een beslissing om uit het strafschopgebied te dribbelen, maar speelde verder solide", zo schrijft de regionale krant.

Van den Berg, die samen met zijn landgenoot het centrale duo vormde, krijgt van de Liverpool Echo zelfs een 8 toegekend. "Met een goede defensieve kopbal zette hij al vroeg de toon voor een erg zelfverzekerd optreden in de eerste helft. Hij bleef weg bij het gevaar en werd amper geklopt in de lucht."

The Independent beoordeelt Hoever en Van den Berg op dezelfde manier, terwijl de Daily Mirror twee keer een 7 uitdeelt. "Liet zijn klasse zien in balbezit, blonk uit met zijn passing, maar moet beter worden in het centrum van de defensie", schrijft de Daily Mirror over Hoever.

Over Van den Berg klinkt het: "Hij is sterk in de lucht en kan een Premier League-speler worden, als hij zich blijft ontwikkelen." De Daily Express kent met een 6 de laagste beoordeling toe aan Hoever.

"Werd al vroeg aangepakt in balbezit, maar werd daarvoor niet gestraft. Daarna besloot hij geen risico's meer te nemen, waardoor hij onverstoord leek", zo klinkt het.

Van den Berg krijgt een 7 voor zijn 'excellente optreden'. "Hij was rustiger dan zijn collega in het centrum van de verdediger. Met een aantal vitale ingrepen droeg hij bij aan het clean sheet dat Liverpool behaalde."

"De wedstrijd was slechte reclame voor de League One, daar Shrewsbury Town het lastig had met de defensie van Liverpool. Hoever en Van den Berg zijn internationals en toonden hun techniek", concludeert de Daily Telegraph.

Van die krant krijgt Hoever een 8 toegekend, terwijl Van den Berg het met een iets lagere beoordeling moet stellen: 7.

Roda JC zet trainer De Jong per direct op straat

Roda JC Kerkrade heeft trainer Jean-Paul de Jong op non-actief gesteld, zo maakt de Limburgse club via de officiële kanalen bekend.

In het communiqué valt te lezen dat de 'tegenvallende resultaten van de afgelopen maanden' een doorslaggevende rol hebben gespeeld in het besluit om afscheid te nemen van de 49-jarige oefenmeester.

De Jong stond pas sinds afgelopen zomer aan het roer in Kerkrade. Na 24 wedstrijden bezet Roda de zeventiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie, met 19 punten.

De Limburgers zijn bezig aan een dramatische reeks, want op 25 oktober 2019 werd er tegen NAC Breda (4-2) voor het laatst gewonnen. De twaalf competitiewedstrijden die daarop volgden, eindigden allemaal niet in een overwinning.

Politie zoekt getuigen dumpen 10.000 kg asbest

Dankzij een alerte voorbijganger heeft de politie vrijdagavond 31 januari 10.000 kilo gedumpt asbest gevonden aan de Polanenweg in Waspik. Het afval is opgehaald en verwerkt in opdracht van de gemeente Waalwijk. 

Rond 22.00 uur komt er een melding binnen van een voorbijganger die met zijn hond aan het wandelen is op de Polanenweg. Hij zag daar een grote zak met afval liggen. Agenten en gemeente Waalwijk zijn ter plaatse gekomen en constateerden dat het vermoedelijk ging om asbest.

Na analyse van het materiaal is gebleken dat het inderdaad asbestplaten waren. De gemeente Waalwijk heeft een gespecialiseerd bedrijf opdracht gegeven om het asbest op te ruimen. Team Milieu van de politie is een onderzoek begonnen naar degene die het asbesthoudende afval heeft gedumpt.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Afbeelding : Politie
Afbeelding : Politie

Voor de derde keer gepakt voor rijden zonder rijbewijs, auto kwijt

In IJmuiden trok een bestuurder dinsdagochtend de aandacht van de politie door op de Kromhoutstraat bij een doorgetrokken streep een auto in te halen. Bij controle bleek de bestuurder geen rijbewijs meer te hebben, die was al eerder ingevorderd in verband met verkeersovertredingen.

Omdat het nu de derde keer was dat deze man, een negentienjarige inwoner uit IJmuiden, reed zonder rijbewijs, is zijn auto inbeslaggenomen. Er wordt proces-verbaal opgemaakt, de officier van justitie beslist wat er met de auto gaat gebeuren.

Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking zesde Prins Friso Ingenieursprijs

Prinses Beatrix en Prinses Mabel zijn woensdagavond 4 maart aanwezig bij de uitreiking van de zesde Prins Friso Ingenieursprijs in De Oude Bibliotheek Academy in Delft.  

Ingenieurs die zich onderscheiden in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap komen in aanmerking voor de jaarlijkse Prins Friso Ingenieursprijs. De winnaar mag zich een jaar lang Ingenieur van het Jaar noemen. De finalisten van dit jaar zijn ir. Bas Reedijk, afdelingshoofd Water bij BAM Infraconsult, dr. ir. Erik Duisterwinkel, innovator, data scientist & sensor expert bij Antea Group en ir. Jelte Kymmell, managing director en oprichter van Mocean Offshore. Na de uitreiking spreken Prinses Beatrix en Prinses Mabel met de finalisten en bekijken zij hun innovaties. 

Met de prijs wil KIVI, het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs, excellente ingenieurs en hun werk een podium bieden. KIVI is de beroepsvereniging van ingenieurs in Nederland sinds 1847. Prins Friso was ingenieur werktuigbouwkunde en lucht- en ruimtevaarttechniek en lid van KIVI.

In vet gebakken voedsel kan zorgen voor gezondere planeet

Ford heeft groen licht gegeven voor het gebruik van HVO in nieuwe Transit-bedrijfswagens. Deze hernieuwbare dieselolie wordt gemaakt van gebruikte oliën, waaronder bakolie die afkomstig is van restaurants en snackbars, en zelfs van huishoudens. Het gebruik van HVO – of hernieuwbare diesel – in plaats van conventionele fossiele brandstoffen, kan bijdragen aan een hogere luchtkwaliteit. Vergeleken met reguliere diesel kunnen broeikasgassen met wel 90 procent worden teruggebracht; en auto’s die op HVO rijden, stoten minder NOx en stofdeeltjes uit dan andere dieselvoertuigen. Dit komt omdat de HVO geen zwavel of zuurstof bevat.

In heel Europa wordt door Europese bedrijven gebruikte bakolie ingezameld bij restaurants, cateraars en scholen. RecOil is een initiatief van de EU dat wordt gesteund door de Europese Commissie. Het streven is om de inzamelingsmogelijkheden uit te breiden om de productie van biodiesel een boost te geven. Zo is het de bedoeling om ook bij huishoudens te gaan inzamelen.

HVO, dat ook gebruikte dierlijke vetten en visolie bevat, heeft als bijkomend voordeel dat dieselmotoren bij lage temperaturen makkelijker starten. Het productieproces, waarbij waterstof als katalysator wordt gebruikt, heeft tot gevolg dat HVO bij verbranding schoner is dan conventionele biodieselsoorten, ook kan het hierdoor langer op voorraad worden gehouden.

Ford heeft HVO grondig getest in de nieuwste 2.0 EcoBlue-dieselmotoren om er zeker van te zijn dat er geen aanpassingen hoefden te worden verricht en dat het geen impact zou hebben op het onderhoud.

In Europa is HVO te koop bij een select aantal brandstofstations, voornamelijk in Scandinavië en de Baltische staten, waar het wordt aangeboden in pure vorm of als mengsel met standaard diesel. Ook wagenparkexploitanten op andere markten hebben de brandstof in gebruik genomen om de uitstoot te verlagen en hun groene reputatie te versterken. De brandstof wordt dan in bulk door specialistische leveranciers afgeleverd bij de tankinstallatie van het bedrijf. Als er HVO moet worden getankt in een gebied waar het niet te koop is, kan de bestuurder conventionele diesel tanken. Beide soorten kunnen probleemloos worden gemengd.

“Dat wij onze bedrijfswagens op brandstof kunnen laten rijden die is gemaakt van restproducten, zoals gebruikte bakolie, klinkt misschien vergezocht. Toch is het een feit dat dankzij met waterstof behandelde plantaardige olie bestuurders van de Transit en wagenparkbeheerders er binnenkort voor kunnen zorgen dat iedereen kan profiteren van schonere lucht”, aldus Nederlander Hans Schep, General Manager Commercial Vehicles bij Ford Europa.

Lekker in vet gebakken.. (Foto: Pixabay)
Lekker in vet gebakken.. (Foto: Pixabay)

Jumbo roept listeria knoflook garnalen terug

Jumbo haalt per direct Jumbo Garnalen Knoflook met EAN 8718452458042 met houdbaarheidsdatum 9 februari 2020 uit de schappen. Het product is mogelijk besmet met de listeria bacterie. Jumbo vraagt klanten om Jumbo Garnalen Knoflook niet te consumeren en terug te brengen naar een van haar winkels. 

Het consumeren van het genoemde product kan een gevaar vormen voor de gezondheid. Vooral bij zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem. Raadpleeg uw (huis)arts voor meer informatie als u na het eten van genoemd product gezondheidsklachten hebt.

Klanten die het product gekocht hebben, kunnen het terugbrengen naar de winkel. Zij krijgen hun geld terug. Een aankoopbon is niet nodig. Voor meer informatie kunnen klanten contact opnemen met de klantenservice via 0800 - 0220 161 of Jumbo.com.

Nieuwe Battle Pass en Legend Revenant in Apex Legends

Er zijn twee nieuwe trailers voor Apex Legends Season 4 - Assimilation verschenen. De eerste trailer biedt een kennismaking met de nieuwe Legend Revenant, terwijl de tweede video de inhoud van de nieuwe Battle Pass onthuld.

De moordenaar Revenant heeft eeuwenlang met de dood te maken gehad en nu Hammond Robotics is teruggekeerd in de Outlands heeft hij een nieuw doelwit. Zijn synthetische zicht is gericht op het bedrijf dat hem heeft gecreëerd én op iedere Legend die hij tegenkomt. Revenant beschikt over 'Silence devices' die de vaardigheden van andere Legends onschadelijk kunnen maken.

De nieuwe Battle Pass geeft de speler direct toegang tot exclusieve Legendary items, zoals de Zero Point R-99 skin en drie nieuwe Epic Legends skins. Door dagelijkse en wekelijkse uitdagingen te voltooien krijg je unieke beloningen, zoals Apex Packs, XP Boosts, Crafting Metals, Gun Charms & Apex Coins. Dan zijn er nog custom Music Packs, laadschermen, Skydive Emotes, Quips en meer. Als je voor de bundel met Season 4 Battle Pass kiest speel je direct de eerste 25 levels vrij.

Apex Legends is een free-to-play battle royale game, verrkijgbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

De Sims viert twintigjarig bestaan

Het is tijd om je Simlish te oefenen en 'Ooboo vroose, baa dooo'! te zeggen (wat zich vertaalt naar, 'Fijne verjaardag, De Sims!'), want De Sims bestaat twintig jaar.

Sinds De Sims in 2000 voor het eerst werd uitgebracht, hebben spelers over de hele wereld huizen ontworpen, Sims gemaakt en hun eigen verhalen verteld. Het team van Maxis Studio heeft een speciale infographic samengesteld met leuke weetjes over alles wat spelers de afgelopen twintig jaar hebben gedaan: inclusief het maken van meer dan 1,6 miljard Sims, het bouwen van meer dan 575 miljoen huishoudens en meer dan 1,3 miljard "Woohoos".

Als onderdeel van dit verjaardagsfeestje, kunnen Simmers op elk platform het feest meevieren door een duik te nemen in het speciale 20e Verjaardag Bubbelbad, verkrijgbaar via een kleine update. De Sims 4 is ook een van de gratis games voor PlayStation Plus-abonnees deze maand. Er is ook speciale merchandise voor deze mijlpaal te koop.

Infographic 20 jaar De Sims (Foto: Electronic Arts)

Hoe hou je Google voor de gek?

Door 99 telefoons in een wagentje achter je aan te slepen.  Kunstenaar Simon Weckert liep door de straten van Berlijn en trok een rode wagen achter zich aan. Waar hij ook ging, Google Maps liet een file zien.

Mensen die Google Maps gebruikten, zagen een dikke rode lijn die een file op de weg aangaf, zelfs wanneer er helemaal geen verkeer was. Elk van die 99 telefoons had Google Maps open, waardoor de virtuele illusie ontstond dat de wegen vol stonden.

 

Sony sluit Manchester Studio

Sony Interactive Entertainment zal de first-party studio in Manchester sluiten om naar eigen zeggen de efficiëntie en operationele effectiviteit te verbeteren.

Het voormalige North West Studio werd in 2015 omgedoopt naar Manchester Studio om games voor PlayStation VR te maken. Sindsdien werkte de ontwikkelstudio aan een onaangekondigd project en hebben ze meegewerkt aan Blood & Truth van SIEE London Studio. Die studio zoekt nieuwe collega's dus hopelijk kunnen de mensen van Manchester daar hun carrière voortzetten. Sony heeft naast die studio nog Media Molecule in de UK, die druk bezig is met Dreams voor PlayStation 4.

Blood & Truth

Dan Houser verlaat Rockstar Games

Take-Two Interactive laat weten dat Dan Houser, de mede-oprichter van Rockstar Games, het bedrijf in maart verlaat. Hij had al een lange vakantie die begin vorig jaar begon.

Houser richtte in 1998 Rockstar Games op met zijn broer Sam en werd als vice-president van de creative tak van het bedrijf en was schrijver en producent van veel titels van de studio. Onder andere Red Dead Redemption, Bully en Max Payne 3 komen uit zijn pen.

"We zijn enorm dankbaar voor zijn bijdragen", laat Take Two Interactive weten, "Rockstar Games heeft een aantal van de meest geprezen en commercieel succesvolle gamewerelden opgebouwd, een wereldwijde gemeenschap van gepassioneerde fans en een ongelooflijk getalenteerd team, dat zich blijft richten op huidig en toekomstig projecten."

De laatste werkdag bij Rockstar Games van Dan Houser is 11 maart. Wat hij daarna gaat doen is nog niet bekend.

Red Dead Redemption

MotoGP-coureur Iannone blijft voorlopig geschorst

Andrea Iannone heeft uitstel gewonnen in zijn dopingzaak. De MotoGP-coureur leverde dinsdag bij het Internationaal Tuchtcollege (CDI) van de Internationale Motorsportfederatie (FIM) een analyse aan van een haarmonster dat geen sporen bevatte van anabolengebruik. Desalniettemin blijft de Italiaan voorlopig wel geschorst.

Tijdens een routinecontrole gedurende de Maleisische Grand Prix op 3 november j.l. testte de 30-jarige racer positief op de door de Wereld Anti-Dopingagentschap (WADA) verboden anabole steroïde drostanolone. De door Iannone aangevraagde B-staal bevestigde ook de aanwezigheid van de stof. Hierop werd de Aprilia-rijder mid-december geschorst. Volgens Iannone en zijn advocaat is de steroïde via besmet voedsel in het lichaam van de sporter terechtgekomen. 

Het hof neemt het nieuwe bewijs in overweging en binnen tien dagen wordt de uitslag verwacht. De Italiaan kan voor maximaal vier jaar geschorst worden.

FOK! Wat een weer: stilte voor de storm(en)

Dag beste reiziger!  

We gaan even een tijdelijke pauze in wat het weer betreft, maar alle voorbereidingen voor ronduit onstuimig herfstweer worden momenteel in de steigers gezet. We krijgen drie dagen dat er even weinig gaat gebeuren, maar daarna komt er een zeer strakke westelijke stroming op gang die in potentie mogelijk zeer veel wind en regen gaat brengen in de nieuwe week.

De afgelopen dagen waren natuurlijk ook in het nieuws. Een hogedrukgebied boven Spanje bracht een circulatie van zeer warme lucht op gang. Via de Canarische Eilanden bereikte deze lucht Zuid-Frankrijk en de Alpen. Er was geen onderbreking door gebergte of iets dergelijks. Zodoende liepen de temperaturen op tot 27 graden aan toe. Gewoon zomer dus. Dit was onder meer het geval in Biaritzz. Iedereen liep daar in t-shirt en korte broek. Absurd natuurlijk, zelfs voor die ligging recordwarm. De Alpen bleven niet achter. De sneeuwgrens lag afgelopen weekend rond de 3500 mm, en ook dat is ongezien voor dit jaargetijde. Inmiddels zijn de bordjes wel verhangen. 

De afgelopen 2 dagen zorgde een noordwestelijke stroming voor veel frissere, zeg normalere, lucht. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. In Duitsland en de Alpen is bijzonder veel neerslag gevallen. Op de Feldberg was een aftapping van 276 mm. In het laagland viel er met name in Beieren zo'n 50 tot 100 mm. De sneeuwgrens daalde ook fors. 

In ons eigen land vielen er gisteren ook vrij veel buien. In de Limburgse heuvels werd het zelfs even wit. Meer sneeuw viel er in de Ardennen. Dat is ook vrij logisch gezien de hoogteverschillen. Overigens kwam er bij buien in het laagland hier en daar onweer voor.  Dat gebeurde maandagavond ook al. In de loop van de middag trokken de meeste buien naar het zuiden toe weg en klaarde het breed op.

De afgelopen nacht was het droog met een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden. In het binnenland koelde het tot rond het vriespunt af. Aan zee bleef het wat zachter.

Vandaag zijn er wolkenvelden met zo her en der wat zon. Een rustige dag met een graad of 7 a 8. 

Dit houden we op donderdag, vrijdag en deels zaterdag vast. En daarna komt dan de bulderende west-circulatie op gang. Kortom, Monique en Frank mogen het weerbericht de komende drie dagen doen, en dan ben ik weer van de partij als het echt moet.  

Tot ziens.  

Meer weer op FOK!

Opklaringen op een winderige dag. (Foto: Stephan5)
Een mooie winderige dag ergens uit mijn archief. 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Coronavirus: 10 besmettingen op Japans cruiseschip, bijna 24.000 besmettingen en 492 doden

De nieuwe cijfers zijn weer binnen, het aantal besmettingen is inmiddels de 20.000 gepasseerd. Het aantal dodelijk slachtoffers is gestegen naar 427 waarbij ook het tweede sterfgeval buiten China, namelijk in Hong Kong.

Onder een van de gerepatrieerde reizigers die afgelopen weekend is teruggekeerd uit China is een besmetting vastgesteld. Het gaat om een Belg die in quarantaine zit in een militair ziekenhuis in Brussel. Op diezelfde vlucht zaten ook 15 Nederlanders die uit Wuhan zijn geëvacueerd, daar komt waarschijnlijk in de loop van vandaag een update over.

The Wuhan virus - thebaselab
The Wuhan virus - thebaselab

Update 22.33 uur:
Naast dat er in België een besmetting is bevestigd zijn ook in andere landen buiten China nieuwe besmettingen gemeld. Zo zijn er in zowel Thailand als Singapore 6 nieuwe gevallen bekend gemaakt en zijn er ook nog meldingen in Hong Kong, Zuid-Korea en Vietnam. In 's werelds grootste gokstad Macau, in de speciale bestuurlijke regio van China, worden mogelijk de komende twee weken alle casino's gesloten uit angst voor verdere verspreiding van het virus.

China is op productiegebieden misschien wel het belangrijkste land ter wereld en langzaamaan beginnen de gevolgen van het virus op de industrie ook buiten het gebied zichtbaar te worden. Vandaag besloot de autofabrikant Hyundai dat in het thuisland Zuid-Korea al hun fabrieken worden stilgelegd vanwege een tekort aan bedrading die uit China moet komen.

Update 23.24 uur:
Uit Hubei zijn de eerste cijfers weer bekend, er zijn 3156 nieuwe besmettingen binnengekomen alsmede 65 dodelijke slachtoffers. Positief is wel dat er ook nu weer meer genezingen zijn gemeld, vandaag is zelfs het hoogste aantal genezingen per etmaal gemeten namelijk 125 mensen.

Update 00.10 uur:
Op het cruiseschip Diamond Princess dat afgelopen week in de Japanse stad Yokohama in quarantaine is gesteld is bij 10 passagiers het coronavirus vastgesteld.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.