In vet gebakken voedsel kan zorgen voor gezondere planeet

Ford heeft groen licht gegeven voor het gebruik van HVO in nieuwe Transit-bedrijfswagens. Deze hernieuwbare dieselolie wordt gemaakt van gebruikte oliën, waaronder bakolie die afkomstig is van restaurants en snackbars, en zelfs van huishoudens. Het gebruik van HVO – of hernieuwbare diesel – in plaats van conventionele fossiele brandstoffen, kan bijdragen aan een hogere luchtkwaliteit. Vergeleken met reguliere diesel kunnen broeikasgassen met wel 90 procent worden teruggebracht; en auto’s die op HVO rijden, stoten minder NOx en stofdeeltjes uit dan andere dieselvoertuigen. Dit komt omdat de HVO geen zwavel of zuurstof bevat.

In heel Europa wordt door Europese bedrijven gebruikte bakolie ingezameld bij restaurants, cateraars en scholen. RecOil is een initiatief van de EU dat wordt gesteund door de Europese Commissie. Het streven is om de inzamelingsmogelijkheden uit te breiden om de productie van biodiesel een boost te geven. Zo is het de bedoeling om ook bij huishoudens te gaan inzamelen.

HVO, dat ook gebruikte dierlijke vetten en visolie bevat, heeft als bijkomend voordeel dat dieselmotoren bij lage temperaturen makkelijker starten. Het productieproces, waarbij waterstof als katalysator wordt gebruikt, heeft tot gevolg dat HVO bij verbranding schoner is dan conventionele biodieselsoorten, ook kan het hierdoor langer op voorraad worden gehouden.

Ford heeft HVO grondig getest in de nieuwste 2.0 EcoBlue-dieselmotoren om er zeker van te zijn dat er geen aanpassingen hoefden te worden verricht en dat het geen impact zou hebben op het onderhoud.

In Europa is HVO te koop bij een select aantal brandstofstations, voornamelijk in Scandinavië en de Baltische staten, waar het wordt aangeboden in pure vorm of als mengsel met standaard diesel. Ook wagenparkexploitanten op andere markten hebben de brandstof in gebruik genomen om de uitstoot te verlagen en hun groene reputatie te versterken. De brandstof wordt dan in bulk door specialistische leveranciers afgeleverd bij de tankinstallatie van het bedrijf. Als er HVO moet worden getankt in een gebied waar het niet te koop is, kan de bestuurder conventionele diesel tanken. Beide soorten kunnen probleemloos worden gemengd.

“Dat wij onze bedrijfswagens op brandstof kunnen laten rijden die is gemaakt van restproducten, zoals gebruikte bakolie, klinkt misschien vergezocht. Toch is het een feit dat dankzij met waterstof behandelde plantaardige olie bestuurders van de Transit en wagenparkbeheerders er binnenkort voor kunnen zorgen dat iedereen kan profiteren van schonere lucht”, aldus Nederlander Hans Schep, General Manager Commercial Vehicles bij Ford Europa.

Lekker in vet gebakken.. (Foto: Pixabay)
Lekker in vet gebakken.. (Foto: Pixabay)