FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 6 februari 2020

Te Wierik naar Cocu's Derby County

Mike te Wierik is bezig aan zijn laatste maanden in het shirt van FC Groningen. De Eredivisie-club meldt donderdagmiddag dat de aanvoerder komende zomer de overstap maakt naar Derby County. De mandekker heeft een aflopend contract bij zijn huidige werkgever, waardoor de Engelse club geen transfersom hoeft te betalen. In de Championship gaat hij spelen onder trainer Phillip Cocu.

Te Wierik maakte in de zomer van 2017 transfervrij de overstap van Heracles Almelo naar Groningen. De aanvoerder heeft een aflopend contract en naar verluidt wilde technisch directeur Mark-Jan Fledderus graag met hem verder. Ook FC Twente zou interesse gehad hebben, maar de keuze van Te Wierik is gevallen op een contract in de Championship.

De huidige nummer dertien van het tweede niveau in Engeland heeft de komst van Te Wierik bevestigd via de clubwebsite. Derby County meldt dat de 27-jarige verdediger een voorcontract heeft getekend en komende zomer de transfer maakt.

Hij ligt vanaf medio 2020 voor drie jaar vast in Engeland, tot halverwege 2023. "Mike is iemand die ik goed ken en ik heb dan ook geen twijfels of hij hier bij Derby County wel goed in onze speelstijl past", aldus Cocu in een reactie op het clubkanaal.

"Hij is een goede verdediger en leider", vervolgt Cocu. "Dat heeft hij aangetoond door het feit dat hij aanvoerder is van FC Groningen. Hij zal een goede aanwinst zijn voor ons."

"We wensen Mike het beste voor de rest van het seizoen bij FC Groningen. We houden hem in de gaten en kijken er naar uit om hem in de voorbereiding op het nieuwe seizoen te mogen verwelkomen."

Real Sociedad schakelt Real Madrid uit in de Copa del Rey

Real Madrid is in de kwartfinales van de Copa del Rey uitgeschakeld door Real Sociedad. De Baskische club was met 3-4 te sterk. De voormalige Eredivisiespelers Alexander Isak en Real Madrid-huurling Martin Ødegaard waren beide trefzeker voor Sociedad.

De bezoekers kwamen in de eerste helft op voorsprong door een goal van Ødegaard. De Noor die in Nederland actief was voor sc Heerenveen en Vitesse scoorde uit de rebound op een schot van Isak. De voormalig speler van Willem II kreeg zelf ook enkele kansen om te scoren.

Tien minuten na de rust verdubbelde Isak de score. Binnen twee minuten scoorde hij via een afstandsschot ook de 0-3. Real Madrid kwam via Marcelo terug tot 1-3. Mikel Merino maakte het vierde doelpunt voor de Basken. Daarna werd het toch nog even spannend door doelpunten van Rodrygo en Nacho, maar de vierde Madrileense treffer kwam er niet meer.

Geen angst bij AZ voor instortingsgevaar rondom duel met Feyenoord

De weersvoorspellingen in Nederland voor de komende dagen zijn niet bepaald gunstig. Zondag wordt er zelfs een heuse storm verwacht in grote delen van het land. Bij AZ is er intern echter geen angst voor het thuisduel met Feyenoord van zondagmiddag, ondanks het feit dat een deel van het dak van het stadion eerder dit seizoen instortte tijdens een zware storm.

Een 'uiterst verbaasde' woordvoerder van AZ laat desgevraagd weten dat het AFAS Stadion 'goedgekeurd en veilig' is. Het lijkt er dus niet op dat de Alkmaarse club deze week extra veiligheidsmaatregelen heeft genomen.

"Nee, er leeft ook niet een bepaalde angst binnen de club", verklaart de zegsvrouw van AZ aan NU.nl. Er worden zondag voor de zekerheid wel poncho's uitgedeeld, zodat bezoekers droog de wedstrijd kunnen volgen.

Daarnaast is boven alle zitplaatsen van het AZ-stadion het dak verwijderd. De voorspelde storm heeft nog niet voor afgelastingen gezorgd in de komende speelronde in de Eredivisie. "Of er wordt gespeeld, is uiteindelijk aan de scheidsrechter."

"Of, in extreme gevallen, de gemeente", verduidelijkt een woordvoerder van de KNVB. AZ en Feyenoord beginnen zondag om 14.30 uur aan het duel in Alkmaar, mocht er voor die tijd nog niet zijn ingegrepen.

Wilfred Janssen, meteoroloog van Weerplaza, voorspelt een zeer lastige zondag voor de bezoekers van voetbalwedstrijden. "Het wordt onstuimig."

De weerkundige voorspelt een stormachtige wind in Alkmaar met kans op windkracht zeven of acht. Daarnaast is het volgens hem goed mogelijkheid dat er windstoten van boven de honderd kilometer per uur plaatsvinden en zal het ook gaan regenen.

Janssen verwacht dan ook dat de KNMI op zaterdag al een waarschuwingscode afgeeft.

Voormalig olympisch zwemkampioen Schoeman voor een jaar geschorst

Roland Schoeman is door de internationale zwembond FINA voor een jaar geschorst. De 39-jarige Zuid-Afrikaan werd in 2019 betrapt op het gebruik van het experimentele medicijn GW501516.

Na zijn positieve test werd Schoeman al voorwaardelijk geschorst waardoor hij vanaf 17 mei weer deel mag nemen aan wedstrijden.

Schoeman won tijdens de Olympische Spelen van Athene in 2004 goud op de 4x 100 meter vrije slag, zilver op de 100 vrije slag en brons op de 50 meter vrije slag. Ook won hij tijdens zijn lange carrière drie keer goud op het WK langebaan. Zijn doel voor dit jaar is deelname aan de Spelen van Tokio.

Overzicht uitslagen Beijing dag 2

Vandaag was de tweede dag van Olympische Spelen in Beijing. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Nederland won vandaag zijn tweede medaille van deze Olympische Spelen. Patrick Roest kwam op de 5km schaatsen nog erg dicht in de buurt van topfavoriet Nils van der Poel maar moest uiteindelijk genoegen nemen met zilver. Jorrit Bergsma kwam niet verder dan de vijfde plek. Sven Kramer, de kampioen van de laatste drie edities, moest nu genoegen nemen met de negende plek.

Snowboarder Niek van der Velden slaagde er niet in zich te plaatsen voor de finale van de slopestyle. Na een val in de eerste run was ook zijn tweede niet goed genoeg. Bij de dames was vandaag de finale van de slopestyle en deze werd gewonnen Zoi Sadowski Synnott. Dit betekende de eerste gouden medaille ooit van Nieuw-Zeeland op de Winterspelen.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons
crosscountry Mannen skiatlon Aleksander Bolsjoenov (Rus) Denis Spitsov (Rus) Iivo Niskanen (Fin)
freestyleskiën Vrouwen Moguls Jakara Anthony (Aus) Jaelin Kauf (VS) Anastasia Smirnova (Rus)
Rodelen Heren singles Johannes Ludwig (Dui) Wolfgang Kindl (Oos) Dominik Fischnaller (Ita)
Schaatsen 5000 meter mannen Nils van der Poel (Zwe) Patrick Roest (Ned) Hallgeir Engebraten (Noo)
Schansspringen Normale schans mannen Ryoyu Kobayashi (Jap) Manuel Fettner (Oos) David Kubacki (Pol)
Snowboarden Slopestyle vrouwen Zoi Sadowski Synnott (NZl) Julia Marino (VS) Tess Coady (Aus)

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Noorwegen 2 0 1 3
2 Zweden 2 0 0 2
3 Rusland 1 2 2 5
4 Nederland 1 1 0 2
4 Duitsland 1 1 0 2
6 Slovenie 1 0 1 2
6 Japan 1 0 1 2
6 Australie 1 0 1 2
9 China 1 0 0 1
9 Nieuw-Zeeland 1 0 0 1

Toename aantal abortussen in 2018, minder vaak bij tieners

Het aantal zwangerschapsafbrekingen in Nederland is in 2018 toegenomen met 1,5 procent. Zowel in absolute als in relatieve aantallen zijn er meer abortussen uitgevoerd. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over de Wet afbreking zwangerschap.

In 2018 werden er 31.002 abortussen uitgevoerd. Dat zijn er 479 meer dan in 2017. In 2018 waren er ook meer abortussen dan in 2015 en 2016. De toename van het aantal zwangerschapsafbrekingen is ook terug te zien in relatieve cijfers. In 2018 werden er per 1000 in Nederland wonende vrouwen tussen de 15 en 44 jaar 8,8 abortussen uitgevoerd. In de jaren daarvoor was het steeds rond de 8,6. Ook het aantal abortussen per 1000 levendgeborenen nam toe.

Het aantal zwangerschapsafbrekingen bij tieners daalt sinds 2002 en dat is ook in 2018 terug te zien. Er werden 2520 abortussen uitgevoerd bij vrouwen jonger dan 20. Dat zijn er 138 minder dan in 2017.

Winkeldief mishandelt omstander en agent

De politie heeft woensdagavond op de Parallelweg in Bergen op Zoom een 33-jarige Vlissinger opgepakt. De man zou in een supermarkt aan de Burgemeester van Hasseltstraat een omstander hebben mishandeld toen de verdachte door een beveiliger werd aangehouden voor winkeldiefstal.

Tijdens die aanhouding ontstond duw- en trekwerk en toen de omstander de beveiliger te hulp schoot kreeg hij klappen in zijn gezicht. Vervolgens ging de Vlissinger er vandoor. Het slachtoffer zette daarop de achtervolging in en belde de politie. Die wist de man aan de Parralelweg in te rekenen, de man leek onder invloed van alcohol te zijn. Op het politiebureau sloeg hij nog een politieagent op het hoofd. De omstander en de agent hebben aangifte tegen de man gedaan.

Drie maanden cel geëist voor verspreiding IS-filmpjes

Een 18-jarige Hagenaar stond donderdag 6 februari voor de rechter. Hij wordt onder andere verdacht van het verspreiden van gewelddadige IS-filmpjes. Het OM eiste drie maanden cel tegen hem.

Op 29 augustus 2018 ontving het OM een melding die leidde tot aanhouding van de Hagenaar. Bij een daaropvolgende huiszoeking kwamen een boksbeugel en tientallen kilo’s vuurwerk boven water. Dat vuurwerk zou van hem en van zijn broertje zijn. Het is verboden om (zoals de verdachte deed) meer dan 25 kilo op hetzelfde adres te bewaren.

Ook nam de politie zijn telefoons in beslag. De jongen wilde niet meewerken aan het ontsluiten daarvan, maar uiteindelijk slaagde de politie erin de telefoons te kraken. Daaruit bleek dat hij tien gewelddadige IS-filmpjes had gedeeld in een Whatsapp-groep.

Opruiing
Vandaag stond de jongen voor de rechter op verdenking van opruiing (namelijk de verspreiding van IS-filmpjes), verboden wapenbezit (te weten de boksbeugel) en het voorhanden hebben van meer dan 25 kilo vuurwerk.

De officier van justitie nam hem vooral het verspreiden van de IS-filmpjes kwalijk: “De verdachte had moeten begrijpen dat je een risico neemt wanneer je dit soort afschuwelijke films naar een grote groep anderen stuurt. Die het ook, gezien het gebruikte medium, net zo makkelijk weer doorsturen. Het is goed om hierbij te beseffen dat IS groot is geworden door het soort films te verspreiden zoals verdachte heeft gedaan.”

Jeugdreclassering
Omdat de destijds minderjarige jongen werkt en zich goed laat begeleiden door de Jeugdreclassering, vroeg de officier van justitie om een beperkte straf. Zij eiste 98 dagen gevangenisstraf, gelijk aan het voorarrest. En daarnaast onder meer om een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur. De uitspraak is over twee weken.

6 jaar cel geëist voor 'moderne slavernij'

“Er is op een weerzinwekkende wijze misbruik gemaakt van een kwetsbare, verstandelijk beperkte vrouw. Jarenlang is zij op een vreselijke wijze uitgebuit door dit stel”. De officier van justitie sprak vandaag vol afschuw over de daden van een vrouw en haar partner, die vandaag voor de rechter stonden in een onderzoek naar mensenhandel. Ze eiste hoge gevangenisstraffen tegen het tweetal.

De zaak kwam op 15 januari 2019 aan het rollen. Die dag overlijdt een klant van het slachtoffer in haar woning, waar zij als prostituee mannen ontvangt. Het vermoeden bestaat dat de vrouw wordt uitgebuit en de politie start een onderzoek. Al gauw worden de aard en omvang van de zaak duidelijk: “Als de laatste klant van deze vrouw niet in haar woning was overleden, was er geen einde gekomen aan haar uitzichtloze bestaan”, zo vertelt de officier van justitie tijdens de zitting.

Uit het onderzoek blijkt dat er jarenlang misbruik is gemaakt van de verstandelijk beperkte vrouw, die in de laatste periode van haar werk als prostituee vier tot zes klanten per dag moest afwerken. Het geld dat ze daarmee verdiende, moest ze grotendeels afstaan aan het stel, waarvan de vrouw kort bij haar inwoonde: “Het is zelden zó duidelijk wat hier de intentie van de verdachten is geweest. Meer op geld belust zie je ze niet vaak.” Veel van het door haar verdiende geld is opgegaan aan de levensstijl van de verdachten. Er werden op internet tal van spullen besteld op naam van het kwetsbare slachtoffer. Een kostbare televisie, witgoed, stofzuigers en babyspeelgoed zijn slechts voorbeelden.

Hoofdrol
De vrouwelijke verdachte speelde een hoofdrol in de jarenlange uitbuiting van het slachtoffer. Volgens het Openbaar Ministerie heeft zij van januari 2012 tot medio januari 2019 misbruikt gemaakt van de kwetsbare positie van de vrouw, door haar te dwingen om te werken als prostituee. De bemoeienis van haar partner met de prostitutiewerkzaamheden ging minder ver. Hij was bijvoorbeeld niet degene die de afspraken maakte: “Dat hij dondersgoed wist het slachtoffer onder grote druk werd gezet blijkt echter uit alles.” De officier doelt onder meer op tal van WhatsApp-gesprekken waaruit de onderdrukking blijkt. Ook profiteerde hij er ten volle van: “Ook voor hem was het slachtoffer een makkelijke melkkoe.”

Vernederend
De verdachten brachten het slachtoffer ook meerdere weg naar escort-afspraken. Het plaatste de vrouw meer dan eens in zeer penibele situaties: “Ze heeft verklaard dat zij zelfs naar afspraken moest waar zij eerder heel slecht is behandeld. Het slachtoffer is bedreigd, door klanten geslagen, uitgescholden, als een stuk vuil behandeld, verkracht voor geld en op de meest bizarre wijze seksueel vernederd”. De officier van justitie laat op zitting weten dat het slachtoffer op dit moment hulp krijgt: “Professionele hulp zoals ze had vóórdat dit stel in haar leven kroop. In de tussentijd is er niemand geweest die haar belangen behartigde en konden verdachten jarenlang van haar profiteren.”

Gelet op de ernst van de feiten eist het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf voor de duur van zes jaar voor de vrouwelijke verdachte. Haar partner gaat volgens de officier van justitie twee jaar achter de tralies. Uitspraak in de zaak is over twee weken.

Ryanair moet piloten vergoeding betalen

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag bepaald dat Ryanair in een arbeidsconflict met 8 piloten ernstig verwijtbaar heeft gehandeld en dat de piloten daarom recht hebben op vergoedingen als compensatie voor de geleden schade. Volgens het hof heeft Ryanair het conflict onnodig laten escaleren en is er daardoor een onwerkbare situatie ontstaan. Na de tussenuitspraak van vandaag vraagt het hof aan de piloten nadere informatie, om de hoogte van de vergoedingen te kunnen bepalen.

Toen in september 2018 stakingsacties dreigden, heeft Ryanair vóór de staking aan de piloten meegedeeld dat verdere stakingsacties tot sluiting van de basis in Eindhoven zouden leiden en tot het vervallen van alle daaraan gerelateerde arbeidsplaatsen. Intern had Ryanair echter al besloten om de basis te sluiten, naar eigen zeggen om bedrijfseconomische redenen. Door op een dergelijke onoprechte manier te proberen een staking te voorkomen, heeft Ryanair het vertrouwen van de piloten als werknemers ernstig geschonden, aldus het hof.

Vervolgens wilde Ryanair de piloten eenzijdig overplaatsen. Om dat te voorkomen hebben de piloten een kort geding tegen Ryanair aangespannen. De voorzieningenrechter heeft toen bepaald dat Ryanair dit niet mag doen. Ryanair heeft deze ordemaatregel feitelijk naast zich neergelegd door de piloten voor de keuze te plaatsen tussen vrijwillige overplaatsing en ontslag. Ook deze handelswijze van Ryanair vindt het hof ernstig verwijtbaar.

De verhoudingen tussen Ryanair en de piloten waren inmiddels ernstig verstoord. In plaats van zich in te spannen om de verhoudingen te normaliseren heeft Ryanair het conflict verder laten escaleren, onder andere door in brieven aan de piloten onterechte verdachtmakingen te uiten. Ryanair stelde te weten dat de piloten een baan gegarandeerd was bij KLM, terwijl dit niet is gebleken.

De zo ontstane onwerkbare situatie heeft de piloten ertoe gebracht om zelf de kantonrechter om ontbinding van hun arbeidsovereenkomst te vragen. De kantonrechter vond dat de onwerkbare situatie de schuld was van Ryanair en dat de piloten daarom recht hadden op compensatie voor de geleden schade.

Ryanair was van mening dat er geen sprake was van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van haar kant, en ging in hoger beroep tegen het toekennen van de vergoedingen aan de 8 piloten. Het hof vindt echter wel dat Ryanair ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Allereerst in haar poging de staking te voorkomen, vervolgens door de beslissing van de voorzieningenrechter naast zich neer te leggen en de piloten voor de keuze te plaatsen tussen vrijwillige overplaatsing of ontslag. Zo heeft Ryanair een onwerkbare situatie laten ontstaan die ertoe heeft geleid dat de piloten om ontbinding van hun arbeidsovereenkomst hebben gevraagd.

Het hof vindt dat in deze omstandigheden de hoge drempel is gehaald voor het toekennen van een transitievergoeding en daarnaast ook een zogenoemde billijke vergoeding. Om de hoogte daarvan te bepalen vraagt het hof nu nadere informatie aan de piloten.

Vrijspraak voor verkrachting met frisdrankfles

Een 34-jarige Amsterdammer is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden omdat hij in maart vorig jaar zijn partner heeft mishandeld in Overdinkel. Hij sloeg, schopte en kneep haar, trok aan haar haren en drukte een plastic fles in haar keel. De rechtbank Overijssel spreekt hem vrij van verkrachting met een frisdrankfles. Buiten de verklaring van de vrouw is daarvoor in het dossier geen ondersteunend bewijs te vinden.

De man en de vrouw hadden sinds 2009 een relatie en hij verblijft meestal bij de vrouw in Overdinkel. Naast de vermeende verkrachting was ook een ruzie ten laste gelegd. Op 20 maart 2019, twee dagen na de vermeende verkrachting, krijgt het stel het aan de stok waarna de man zijn partner aan haar haren meesleept naar de slaapkamer. Daar drukte hij met kracht een limonadefles in de keel van de vrouw. Ook sloeg en schopte hij haar meerdere keren en op verschillende plekken en kneep hij in haar borsten en keel. De man bekende grotendeels deze mishandeling.

De rechtbank spreekt de man vrij van verkrachting met een plastic frisdrankfles. In het dossier is onvoldoende bewijs dat de verklaring van de vrouw ondersteunt, dat de man tegen haar wil de fles in haar anus duwde.

Volgens het slachtoffer heeft haar partner haar op 18 maart anaal verkracht met een frisdrankfles terwijl zij met ducttape vastgebonden op bed lag. De vrouw verklaarde bij de politie dat zij en haar partner wel eens samen pornografische films kijken en de handelingen naspeelden en dat zij genoot van ‘harde seks’. Ook die avond hadden zij een pornografisch filmpje bekeken. De daarop volgende seksuele handelingen en het vasttapen van de armen, benen en de mond waren aanvankelijk met instemming van de vrouw. Daarna lopen de verklaringen uiteen. Volgens de vrouw waren de handelingen met de frisdrankfles ongewenst en liet ze dat duidelijk merken. Volgens de man gebeurde het met instemming.

Om tot een veroordeling te komen mag de rechtbank niet uitgaan van één verklaring. Het letsel dat is geconstateerd geeft geen uitsluitsel hierover. In het dossier is verder geen ondersteunend bewijs voor de verkrachting en dus spreekt de rechtbank de man hiervan vrij. Ook is de man vrijgesproken van zware mishandeling. Doordat de rechtbank de man vrijspreekt van deze twee feiten is de opgelegde straf lager dan de 36 maanden celstraf die de officier van justitie had geëist.

Trump vrijgesproken!

De kogel is door de kerk. De Amerikaanse Senaat heeft zoals verwacht met een meerderheid besloten dat het telefoontje van president Donald Trump aan de Oekraïnse president niet voldoende is om hem af te zetten. Zoals verwacht gingen de senatoren niet mee met de denkwijze van de leden van het Huis van Afgevaardigden.


Trump kan tevreden zijn (Foto: Sarah Silbiger/Getty Images)

Trump was trots. Donderdag hield hij tijdens het National Prayer Breakfast twee kranten omhoog waar met grote letters 'Acquitted!' (vrijgesproken!) op stond. Een beetje pesterig, want op slechts enkele meters zat de zure Nancy Pelosi, die de afzetprocedure van Trump inleidde.

Trump pakte eerst een krant van USA Today en liet deze zien aan het publiek. Hij legde het toen neer en pakte een exemplaar van de Washington Post die een vergelijkbare kop had. Later sprak hij het publiek toe en nam nog een paar niet-zo-subtiele sneren naar Pelosi.

"Ik hou niet van mensen die hun geloof gebruiken als rechtvaardiging om te doen waarvan ze weten dat het verkeerd is, noch hou ik van mensen die zeggen 'Ik bid voor je' als je weet dat dat niet zo is," zei hij. Pelosi had tijdens het impeachmentproces publiekelijk gezegd dat zij en mede-Democraten gebeden hadden voor de president.

Na het Mueller-rapport, waarin Trump vrijgesproken werd van enig samenwerking met de Russen tijdens de verkiezingen in 2016, is nu ook zijn tweede grote proces door de Democraten uitgedoofd.

"Dit maakt Trump de meest vrijgesproken president in de geschiedenis!" zo vertelde een bron binnen de Republikeinse partij. "Mueller sprak hem vrij in het Ruslandonderzoek, de senaat sprak hem vrij in het Oekraïne-onderzoek.  Dat is een dubbele vrijspraak, wat hem de meest vrijgesproken president in de geschiedenis maakt."

For Honor krijgt een Battle Pass met 100 tiers

For Honor Year 4 Season 1, genaamd ‘Hope’, is nu gratis beschikbaar voor alle spelers op PlayStation 4, Xbox One en pc en introduceert een Battle Pass met 100 tiers.

Dit nieuwe seizoen van For Honor introduceert nieuwe uitrustingen, wapens, in-game evenementen en een gratis en Premium Battle Pass, een progressiesysteem waarbij spelers unieke cosmetische beloningen kunnen vrijspelen. Met een totaal van 100 tiers om vrij te spelen, is er voortaan altijd iets om voor te strijden. Spelers boeken vooruitgang in de tiers door matches te spelen en dagelijkse orders te voltooien.

Het vierde jaar van For Honor, ‘Year of the Reckoning’, start met dit eerste seizoen genaamd ‘Hope’. ‘Year of the Reckoning’ brengt een jaar vol met content naar For Honor door middel van vier seizoenen. Onder meer twee nieuwe Helden en tal van aanpassingsmogelijkheden, waaronder nieuwe uitrustingen en meer, worden dit jaar geïntroduceerd. De game blijft daarnaast constante updates ontvangen om de ervaring van spelers te verbeteren.

For Honor is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

'UEFA niet blij met gelekte informatie over fouten bij Ajax - Chelsea'

De UEFA is niet blij met de informatie die naar buiten is gekomen over een scheidsrechter winterbijeenkomst op Mallorca. De Telegraaf meldde donderdag dat tijdens de vergaderingen de arbitrale blunders van Gianluca Rocchi bij het Champions League-duel tussen Chelsea en Ajax (4-4) zijn besproken en de meeste scheidsrechters het erover eens zijn dat de foutieve beslissingen van de Italiaan Ajax de volgende ronde heeft gekost.

Volgens Ajax-clubwatcher Mike Verweij is de Europese voetbalbond niet blij dat de informatie naar buiten is gekomen. "Vooral omdat het zo'n gesloten bolwerk is. Maar het is ook wel heel naief om te denken dat dit niet naar buiten zou komen wanneer zulke gevoelige informatie wordt besproken tussen de tachtig en honderd scheidsrechters", zegt de verslaggever op de website van zijn werkgever.

"Scheidsrechtersbaas Roberto Rossetti heeft ook onderstreept dat zijn landgenoot grote fouten heeft gemaakt. In de voetballerij is het al moeilijk om iets stil te houden als dat met drie man besproken wordt, dus het is heel naief om te denken dat dit niet naar buiten zou komen."

Rocchi ging tijdens het Champions League-duel van Ajax meerdere keren de fout in, onder meer met het wegsturen van Joël Veltman en het toekennen van en strafschop aan Chelsea. De UEFA laat zich verder niet over de kwestie uit. "We moeten ons gelukkig prijzen met de KNVB", aldus Verweij.

"Als je ziet dat de Nederlandse scheidsrechters te pas en te onpas klaarstaan voor het journaille, als er hele gekke beslissingen zijn genomen. Dan komen de scheidsrechters voor de camera en die geven een reactie. Daar moeten we ons gelukkig mee prijzen, want transparantie is heel belangrijk."

Op sociale media regent het reacties en wordt Ajax beticht van 'Calimero-gedrag'. "Ik denk dat als je Ajax als Calimero betitelt, dat niet terecht is", aldus Verweij. "Het is niet Ajax dat heeft geklaagd. Het is gewoon iets dat naar buiten komt vanuit een scheidsrechtersbijeenkomst op Mallorca. Dus Ajax heeft hier part noch deel aan."

"Het is gewoon nieuws dat scheidsrechters onderkennen dat Ajax heel veel onrecht is aangedaan."

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 6

Een nieuwe film in het DC Extended Universe, de nieuwe film van regisseur Terrence Malick en één van de grotere kanshebbers bij de Oscars. Kortom, voldoende nieuw aanbod in de bioscoop!

Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation of one Harley Quinn)

Ken je die grap van de agent, de zangvogel, de psychopaat en de maffia-prinses? Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn) is een bizar verhaal verteld door Harley zelf, zoals alleen Harley dat kan. Heel Gotham wordt overhoop gehaald nadat Roman Sionis, de grootste en meest narcistische schurk van de stad, en zijn toegewijde rechterhand Zsasz een prijs op het hoofd van het jonge meisje Cass hebben gezet. Dit leidt ertoe dat de paden van Harley, Huntress, Black Canary en Renee Montoya elkaar kruisen, waarna dit bijzondere viertal met elkaar zal moeten samenwerken om Roman te verslaan.

Little Women

Little Women is geregisseerd door Greta Gerwig (Lady Bird) en gebaseerd op het beroemde gelijknamige boek van Louisa May Alcott. Het tijdloze en nog altijd actuele verhaal van Little Women gaat over het leven van de zussen March. Deze vier jonge vrouwen zijn allen vastberaden om hun leven op hun eigen manier te leven en hun dromen na te streven. Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh en Eliza Scanlen spelen de zussen Jo, Meg, Amy en Beth March. Timothée Chalamet speelt buurjongen Laurie, Laura Dern is Marmee en Meryl Streep is te zien als Aunt March.

Blue Story

Timmy (Stephen Odubola) en Marco (Michael Ward) zijn ‘best friends’ en gaan naar dezelfde middelbare school, maar wonen in verschillende buitenwijken van Londen. Als Marco in elkaar wordt geslagen door een van Timmy’s jeugdvrienden komen de twee jongens tegenover elkaar te staan in een eindeloze gang oorlog waarbij geen winnaars zijn... alleen slachtoffers.

A Hidden Life

Gebaseerd op echte gebeurtenissen, van schrijver-regisseur Terrence Malick, is A Hidden Life het verhaal van een onbezonnen held, Franz Jägerstätter, die in de Tweede Wereldoorlog weigert om voor de nazi's te vechten. Wanneer de Oostenrijkse boer geconfronteerd wordt met de dreiging van executie wegens verraad, is het zijn onwankelbare geloof en zijn liefde voor zijn vrouw, Fani, en kinderen die hem op de been houden.

Spike en de Magische Steen

Spike is alles behalve een schattig, klein egeltje. Ze barst van de energie en het zelfvertrouwen en is niet bepaald op haar mondje gevallen. Wanneer de watervoorraad dreigt op te raken voelt Spike zich geroepen om het bos en de dieren te redden. Samen met Tjum de eekhoorn gaat ze op zoek naar de Magische Watersteen die in handen is van de gemene berenkoning Bantur. Samenwerken zit niet in de aard van deze twee eigenwijze beestjes, maar ze komen er al snel achter dat dit de enige manier is om hun avontuurlijke reis tot een succes te maken.


Dit en meer is vanaf deze week te zien in de bioscopen en filmhuizen.

Fairy Tail-game uitgesteld naar juni

Uitgever Koei Tecmo en ontwikkelaar Gust Studios maken vandaag bekend dat hun komende JRPG, Fairy Tail, wereldwijd zal worden uitgebracht op 25 juni 2020. Oorspronkelijk zou de game op 19 maart 2020 verschijnen.

Producer Keisuke Kikuchi zegt hierover: "Het uitstel van Fairy Tail spijt me oprecht, evenals het ongemak dat dit veroorzaakt voor onze fans, partners en aandeelhouders, die allemaal naar deze titel uitkijken. Maar gun ons alsjeblieft nog wat extra tijd om de game op te poetsen voor de best mogelijke kwaliteit, zodat we jullie een werkelijk meeslepende ervaring kunnen bieden. We zullen hard werken aan het verbeteren van de magische effecten, effecten tijdens verhalende scènes, de game-balans en meer! De komende maanden zullen we het meer gedetailleerd over deze verbeteringen hebben. Dankzij deze vertraging kunnen we jullie een game leveren die veel meer voldoening zal bieden. Bedankt voor jullie begrip!"

Fairy Tail is momenteel in ontwikkeling voor Switch, PlayStation 4 en pc via Steam.

Pogacar klopt Valverde in sprint bergop in Valencia

Tadej Pogacar heeft de tweede rit van de Ronde van Valencia gewonnen. Het 21-jarige Sloveense toptalent was op de korte klim naar Cullera te snel voor Alejandro Valverde en Dylan Teuns. Pogacar neemt in het algemeen klassement de leiderstrui over van Dylan Groenewegen, die de eerste etappe wist te winnen.

Vroeg in de etappe wist een kopgroep van vijf weg te rijden uit het peloton, met Jos van Emden. De Nederlander van Jumbo-Visma Rémi Cavagna, Alessandro De Marchi, Álvaro Cuadros en Héctor Sáez en samen reden ze 160 kilometer op kop, maar in de laatste tien kilometer werden ze weer ingelopen door het peloton.

In aanloop naar de slotklim van twee kilometer was er nog een valpartij en daarbij kwam het Noorse talent Tobias Foss van Jumbo-Visma hard ten val. Op de klim was Gonzalo Serrano die de eerste versnelling plaatste en nam een kleine voorsprong op het eerste deel van het peloton. Nog voor de slotkilometer was de Spanjaard alweer ingerekend en uiteindelijk werd het een sprint met de betere klimmers. In die sprint was het Sloveense toptalent Pogacar te snel voor Valverde.

Door de zege neemt Pogacar ook de leiding in het algemeen klassement over van Dylan Groenewegen. Vrijdag krijgen de sprinters weer hun kans in de Ronde van Valencia.

Veel details over komende patch Final Fantasy XIV

Producer Naoki Yoshida had weer veel te melden tijdens de Letter from the Producer Live-stream voor Final fantasy XIV Shadowbringers. Patch 5.2 komt 18 februari beschikbaar met nieuwe content.

Patch 5.2, getiteld Echoes of a Fallen Star bevat:

  • Nieuwe hoofdscenario-quests – Het verhaal van Shadowbringers krijgt een vervolg: de Warrior of Darkness en de Scions of the Seventh Dawn wachten op het moment dat de Crystal Exarch ze naar huis kan brengen.
  • Nieuwe raid: Eden’s Verse – Het tweede deel van de Eden-raid-series biedt uitdagende nieuwe gevechten op de moeilijkheidsniveaus normal en savage. Daarnaast introduceert dit deel het personage Gaia, dat is ontworpen door de beroemde Final Fantasy-veteraan Tetsuya Nomura.
  • Nieuwe dungeon: Anamnesis Anyder – Spelers kunnen deze nieuwe uitdaging proberen te overwinnen met medespelers, of met een groep non-player-personages met behulp van het Trust-systeem.
  • Nieuwe trial: Cinder Drift – Spelers kunnen het Ruby Weapon uitdagen op de moeilijkheidsniveaus normal en extreme.
  • Nieuwe Beast Tribe-quests – De Qitari leveren nieuwe quests die zijn gericht op de Disciples of the Land-klasses.
  • Nieuwe Chronicles of a New Era-quest “The Sorrow of Werlyt” – Ontdek het verhaal achter de nieuwe Weapon-serie.
  • Ocean Fishing – Deze Fisher-exclusieve content laat spelers op bepaalde tijden aan boord gaan van een schip waarmee ze op zee kunnen vissenom, op basis van de gevangen vissen, ervaring en Scrips te verdienen. Wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan, maken alle passagiers kans op een grote vangst
  • Update voor Ishgardian Restoration (Patch 5.21) – De volgende update voor deze content voor Disciples of the Hand and Land levert gatherer-specifieke content in de Diadem, high-level crafting-uitdagingen, een nieuw beoordelingssysteem, en meer.
  • Nieuwe quest-serie voor “Resistance Weapon”-uitrustingsverbeteringen (Patch 5.25) – Deze nieuwe quest-serie krijgt vanaf Patch 5.2 regelmatige updates die het spelers mogelijk maken om krachtige uitrusting te veroveren, terwijl ze meer leren over het thuisland van de Hrothgar, de Bozja Citadel. Al jaren is Bozja - land van de Hrothgar - overgeleverd aan de genade van de Garleaanse heersers. Maar nu het rijk tot chaos is vervallen, zijn de mensen van Doma en Ala Mhigo opgestaan om hun autoriteit uit te dagen. Hoewel de Bozjans zich gesteund voelen door deze ontwikkeling, ontbreekt het hen aan de kracht om zich bij de opstand aan te sluiten. Daarvoor gaan ze op zoek naar een symbool waaronder de mensen zich kunnen verzamelen. Een legendarisch wapen…
  • Job-aanpassingen, aanpassingen aan PvP-acties, updates voor New Game+, vele updates voor craften en verzamelen, en meer

Naast details over de komende game-update, werden tijdens de live-stream ook de steden en datums voor de wereldwijde reeks Final Fantasy XIV Fan Festivals 2020-2021 onthuld. Deze evenementen zullen respectievelijk in Noord-Amerika, Japan en Europa plaatsvinden:

  • 6 - 7 november 2020 – Final Fantasy XIV Fan Festival 2020 in San Diego – San Diego Convention Center
  • 19 - 20 december – Final Fantasy XIV Fan Festival 2020 in Nagoya – Aichi Sky Expo
  • 20 - 21 februari – Final Fantasy XIV Fan Festival 2021 in Londen – ExCeL London

Moorkop heet voortaan chocoladebol bij HEMA

Zit iedereen er klaar voor om zich even goed op te winden? Bij de HEMA heet de moorkop voortaan chocoladebol! De naam van de lekkernij is niet meer van deze tijd aldus het warenhuis. "Daarom is besloten de naam te veranderen naar chocoladebol. Het product blijft hetzelfde", aldus een woordvoerder van de HEMA zo valt te lezen op AD.nl. Vanaf 30 maart zal de nieuwe naam in de HEMA's door het hele land te vinden zijn.

"De term ‘moor’ komt van het Latijnse woord maurus, wat ‘bewoner van Noordwest-Afrika’ of ‘inwoner van Mauretanië’ betekent", zo legt het AD nog even aan ons uit. 

Eerder deze week was er al een bakker in Monster die het landelijke nieuws haalde met dezelfde naamswijziging. "Klanten verbonden de naam aan slavernij. Ze verwezen naar racisme. En ik wil nergens aan meewerken waar mensen een vervelende associatie bij hebben. Dus heb ik er iets aan gedaan. Negerzoenen heten daarom bij ons ook kisses", aldus Bakker Verwoerd. "Als blijkt dat mensen aanstoot nemen aan de naam, dan willen wij dat verhelpen", zo sluit de HEMA zich aan bij de bakker. 

NBA: Andre Iguodala naar Miami Heat

Op de voorlaatste dag voor de transferdeadline van de NBA heeft de Miami Heat een grote slag geslagen. De drievoudig kampioen uit Florida nam Andre Iguodala over van de Memphis Grizzlies, waar hij dit seizoen wel onder contract stond maar niet heeft gespeeld.

Eerder schreven wij over de bijzondere situatie tussen Iguodala en de Grizzlies en de spanningen die dit binnen de selectie met zich meebracht. De overgang naar Miami lijkt een winst voor iedereen.

Miami krijgt er een veteraan bij die weet wat er voor nodig is om kampioen te worden. Naast Jimmy Butler bestaat de Heat immers grotendeels uit jonge spelers, zonder play-off ervaring. Iguodalas wens om bij een titelkandidaat te spelen komt ook uit, terwijl Memphis voor hem in de plaats Justise Winslow krijgt. Laatstgenoemde kampt met een rugblessure waardoor hij al dertig wedstrijden heeft gemist dit jaar. Mits fit is Winslow direct een toegevoegde waarde voor de Grizzlies.

De Los Angeles Clippers bewezen dat Miami nog flink wat versterking nodig heeft voor een diepe run in de play-offs. De Heat kregen met 128 – 111 op hun broek in Los Angeles. Jimmy Butler kampt met schouderklachten en meespelen was lang onzeker. Butler stond toch op het veld, maar werd door Kawhi Leonard en Paul George goed in toom gehouden.

De Toronto Raptors wonnen de twaalfde wedstrijd op rij. De regerend kampioen maakte de laatste elf punten van de wedstrijd en wist zo op het nippertje de Indiana Pacers te verslaan: 118 – 119. Een driepunter van Serge Ibaka zette de eindstand op het bord.

Voor het seizoen werden de kansen van Toronto niet zo hoog ingeschat. De titel van het afgelopen seizoen was verdiend, maar zonder Kawhi Leonard en Danny Green zouden de Raptors weer terugvallen naar hun vaste plek: een subtopper in het oosten. De Raptors kennen, ondanks diverse blessures bij alle starters, een uitstekend jaar. Toronto heeft meer overwinning dan vorig jaar op dit punt in het seizoen.

Een stuk minder goed gaat het met de Minnesota Timberwolves. Ook tegen het laaggeklasseerde Atlanta ging Minnesota onderuit, de dertiende nederlaag op rij: 120 – 127.

Voor Karl-Anthony Towns is de rij nederlagen nog langer. De center van de Timberwolves, tweevoudig All Star, is een tijd geblesseerd geweest. Towns verloor de laatste zeventien wedstrijden die hij speelde en zijn laatste overwinning stamt van 27 november.

Uitslagen:

Detroit Pistons – Phoenix Suns 116 – 108
Boston Celtics – Orlando Magic 116 – 100
Brooklyn Nets – Golden State Warriors 129 – 88
Toronto Raptors – Indiana Pacers 119 – 118
Minnesota Timberwolves – Atlanta Hawks 120 – 127
Oklahoma City Thunder – Cleveland Cavaliers 109 – 103
Dallas Mavericks – Memphis Grizzlies 107 – 121
Utah Jazz – Denver Nuggets 95 – 98
Los Angeles Clippers – Miami Heat 128 -111

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 43 – 7
Toronto Raptors 37 – 14
Boston Celtics 35 – 15
Miami Heat 34 – 16
Indiana Pacers 31 – 20
Philadelphia 76ers 31 – 20
Brooklyn Nets 23 – 27
Orlando Magic 22 – 28
Chicago Bulls 19 – 33
Detroit Pistons 19 – 34
Washington Wizards 17 – 32
Charlotte Hornets 16 – 35
New York Knicks 15 – 36
Atlanta Hawks 14 - 38
Cleveland Cavaliers 13 – 39

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 38 – 11
Los Angeles Clippers 36 – 15
Denver Nuggets 36 - 16
Utah Jazz 32 – 18
Houston Rockets 32 – 18
Dallas Mavericks 31 - 20
Oklahoma City Thunder 31 – 20
Memphis Grizzlies 26 – 25
Portland Trail Blazers 23 - 28
San Antonio Spurs 22 - 28
Phoenix Suns 20 – 31
New Orleans Pelicans 20 - 31
Sacramento Kings  19 - 31
Minnesota Timberwolves 15 – 35
Golden State Warriors 12 - 40

Van der Sar en Swart voelen pijn: "Financiële compensatie op zijn plaats"

Edwin van der Sar is niet verrast dat tijdens de arbitersbijeenkomst op Mallorca duidelijk werd dat Ajax in het duel met Chelsea zwaar is gedupeerd. Scheidsrechter Gianluca Rocchi besloot op Stamford Bridge onder meer Joël Veltman 'onterecht' met rood van het veld te sturen en Chelsea een penalty te geven. "Het is goed dat ze met elkaar praktijkzaken bespreken en beoordelen", begint de algemeen directeur van Ajax tegenover De Telegraaf.

"Onze spelers en trainers doen dat ook met gespeelde Ajax-wedstrijden. Aan de andere kant is het pijnlijk voor ons als daar wordt bevestigd wat wij meteen al vermoedden, namelijk dat er cruciale fouten zijn gemaakt", zegt de directeur.

Ajax heeft eerder schriftelijke vragen gesteld aan de UEFA. De club vroeg onder meer om de audiofragmenten tussen de VAR en de arbitrage op het veld én om de uitleg van de beslissingen.

"Zij verwezen in hun antwoord onder meer naar artikel 9 van de reglementen. Daarin staat dat scheidsrechterlijke beslissingen nadien niet meer door UEFA-instanties worden herzien. Maar dat vroegen we niet", aldus Van der Sar, die erkent dat de conclusies op Mallorca de uitschakeling in de Champions League extra wrang maken.

"Ik word er weer aan herinnerd en het is pijnlijk, ja. De beslissingen bij die spelsituatie hadden zoveel invloed op de wedstrijd. En uiteindelijk op de eindstand in de poule", aldus de directeur, die geen actie onderneemt richting de UEFA. "Dat is een kansloze en dus zinloze missie."

Sjaak Swart stelt in gesprek met de krant dat het de UEFA zou sieren als er een gebaar wordt gemaakt. "Ajax loopt minstens tien miljoen euro mis, dus financiële compensatie lijkt me wel op zijn plaats", zegt de oud-aanvaller van Ajax.

"Het is echt schandalig wat er daar op Stamford Bridge is gebeurd. Die scheidsrechter was verschrikkelijk. Hij was niet een klein beetje, maar heel erg in de war."

"Die arbitrage... Zelfs mét de VAR kunnen die scheidsrechters het niet. Neem Ajax - PSV: Kuipers en Nijhuis hadden twéé penalty's moeten geven. Bij de overtreding op Sergiño Dest, maar eerder ook bij de handsbal van Denzel Dumfries. Stel je voor dat het 1-1 was geworden, dan was het bijna net zo'n grote schande geweest als Chelsea - Ajax", besluit Mister Ajax.

Fabian Nagtzaam, directeur van de Supportersvereniging Ajax (SVA), vindt dat de uitspraken op de scheidsrechtersbijeenkomst van de UEFA een staartje moeten krijgen. "De onderste steen moet boven komen. Ik vind dat fans nooit als Calimero moeten reageren, maar deze uitspraken vergroten de pijn van de uitschakeling in de Champions League", zo stelt Nagtzaam, die aangeeft dat de supporters van Ajax al vaker op hun lip hebben moeten bijten.

"Als Ajax-fans hebben we in 1996 moeten omgaan met de gedrogeerde Juventus-spelers en in 2011 kregen we te maken met de knipoog-Kroaat. Maar zoiets als Chelsea - Ajax heb ik in dertig jaar nooit gezien", aldus de directeur van de officiële supportersvereniging, die de kritische blik van de UEFA toejuicht.

"Ik vind het goed dat de beelden zijn besproken. Dit soort blunders moet in de toekomst worden voorkomen. De UEFA zou nu alleen nog transparant moeten zijn."

Pierre van Hooijdonk wil penalty veranderen: "Dat is ook mooi, toch?"

Met de invoering van de VAR wordt er strenger gelet op te vroeg inlopende spelers bij penalty's, ziet ook analist Pierre van Hooijdonk. De voormalige spits, die gedurende zijn carrière gold als een strafschoppenspecialist, vindt dat de regels rondom het nemen van een penalty veranderd moeten worden.

Van Hooijdonk is van mening dat het afgelopen moet zijn met de mogelijkheid om in te lopen. "Schaf de kans op een rebound gewoon af", zegt Van Hooijdonk in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Zet iedereen in de middencirkel, dan ben je van die discussie af."

"Als een speler dan mist, vervolg je het spel met een achterbal. Een echt één-op-éénduel tussen nemer en keeper. Dat is dan ook mooi toch?"

Ook doelmannen liggen door de VAR extra onder het vergrootglas. Regelmatig moet een strafschop overgenomen worden, omdat de keeper in kwestie te vroeg van zijn doellijn kwam. "Een keeper voelt toch: hé, ik word in de gaten gehouden."

"En een speler denkt: als ik hem mis, is er nog de hoop dat de keeper te vroeg van zijn lijn komt. Dan krijg ik een herkansing. Al is dat natuurlijk niet je eerste gedachte als je achter die bal staat."

Volgens Van Hooijdonk ligt daardoor ook een andere discussie op de loer. "Je kunt er natuurlijk wel op wachten dat keepers op hun beurt zeggen: gaan we ook letten op strafschopnemers die geen vloeiende aanloop nemen?"

Overigens schrijven de spelregels voor dat een schijnbeweging tijdens de aanloop is toegestaan.

De Telegraaf onthult 'schande van Stamford Bridge': Ajax zwaar gedupeerd

Ajax is zwaar benadeeld in de Champions League, vinden ook internationale topscheidsrechters. De arbitrale blunders van Gianluca Rocchi bij het duel tussen Chelsea en Ajax (4-4) begin november in de groepsfase van de Champions League hebben de Amsterdammers genekt, zo werd erkend tijdens de 'scheidsrechter winterbijeenkomst' op Mallorca, meldt De Telegraaf.

De meeste scheidsrechters die aanwezig waren op het congres waren van mening dat het slechte fluiten van de Italiaanse arbiter Ajax de volgende ronde heeft gekost.

"Dat de Schande van Stamford Bridge nu in De Telegraaf wordt onthuld, was vanzelfsprekend niet de bedoeling van de UEFA", zo begint het dagblad.

De bijeenkomst van de scheidsrechters van 27 tot en met 29 januari in het Melia Palma Bay-resort was besloten, maar de krant weet dat de conclusie na het bespreken van de beelden van Chelsea-Ajax luidt dat Rocchi Ajax de overwinning kostte en later bleek ook een plek in de achtste finale van de Champions League.

Ajax eindigde de wedstrijd in Londen met negen man door het wegsturen van zowel Daley Blind als Joël Veltman. Blind kreeg een tweede gele kaart na een overtreding op Christian Pulisic.

"Op Mallorca was er echter bijna volledige consensus dat de Italiaanse scheidsrechter Rocchi terecht liet doorspelen. En de overtreding die Blind vervolgens maakte, was volgens alle aanwezigen geelwaardig. Op de rode kaart voor de routinier, bij 2-4, viel dus niets aan te merken."

Men vond echter vrijwel unaniem dat Rocchi na de overtreding van Blind het spel had moeten stilleggen, aldus De Telegraaf, "omdat er volgens de spelregels alleen voordeel mag worden gegeven als er een directe scoringskans is'"

Deze scoringskans was er op 35 meter van het doel niet, een gegeven dat ook door de Europese scheidsrechtersbaas Roberto Rosetti werd onderstreept. Als Rocchi zich aan de regels had gehouden, dan was Veltman, die op ongelukkige wijze de bal tegen zijn hand kreeg, dus een rode kaart bespaard gebleven.

"Ook fout, vonden bijna alle collega's van Rocchi. De VAR had volgens Rosetti en het merendeel van de andere aanwezigen moeten ingrijpen. De strafschop én rode kaart voor Veltman dienden te worden teruggedraaid", zo klinkt het.

Een brief van Ajax aan de Europese voetbalbond met vragen over de arbitrale beslissingen werd ontwijkend beantwoord, stelt de krant, die wijst naar de vele miljoenen die Ajax is misgelopen door de beslissingen van Rocchi.

De Telegraaf heeft de media-afdeling van de UEFA vragen voor Rosetti voorgelegd, maar kreeg geen inhoudelijke reactie. De UEFA weigerde specifiek in te gaan op de arbitrage bij Chelsea-Ajax en de opinie van scheidsrechtersbaas Rosetti en de meeste aanwezige internationale toparbiters van de UEFA dat de Italiaan Rocchi Ajax zwaar benadeelde.

De Europese voetbalbond volstond met een e-mail, waarin staat dat "zoals op elke scheidsrechterscursus honderden videoclips met incidenten en situaties uit recente wedstrijden zijn teruggekeken en met alle deelnemers bediscussieerd".

Internationaal special forces-hoofdkwartier maakt zich op voor NAVO-inzet

Voor het internationaal samengestelde Special Operations Forces hoofdkwartier is een bijzonder jaar van start gegaan. 2020 staat in het teken van trainen om in 2021 stand-by te staan voor de NATO Response Force (NRF). Het is dan voor het eerst dat 3 landen gezamenlijk een hoofdkwartier vormen dat SOF-operaties (special operations forces) van de NRF aanstuurt.

Het Composite Special Operations Component Command, (C-SOCC) wordt grotendeels gevormd door België, Denemarken en Nederland. Reden voor de oprichting van een speciaal internationaal SOF-hoofdkwartier is de toenemende vraag naar deze capaciteit en tegelijkertijd een tekort binnen de NAVO om zo’n hoofdkwartier vorm te geven. Om gecertificeerd te worden als SOF-hoofdkwartier van de NRF doet het C-SOCC in 2020 mee aan een hele serie oefeningen. Afgelopen week vond de kick off-conferentie plaats in het Deense Aalborg.

C-SOCC staat onder bevel van Denemarken. Commandant is de Deense generaal-majoor Peter Boysen. Hij geeft normaal leiding aan de Deense evenknie van het Netherlands Special Operations Command. “Met deze conferentie zijn voor het eerst de landen samengebracht die deel uitmaken van het hoofdkwartier. Zo krijgen we een gemeenschappelijk begrip van hoe ver het werk is gevorderd en wat er nog nodig is om het hoofdkwartier in te zetten in de NAVO-context."

Kwekerij zonder planten aangetroffen in bunker

Op woensdagmiddag kreeg de politie melding dat er mogelijk een hennepkwekerij zou zitten in een bunker in het duingebied langs de Zeeweg in Overveen. Ter plaatse trof de politie de bunker, waarvan de toegang was afgesloten met een plank.

In de bunker waren meerdere vertrekken waarin apparatuur stond voor een hennepkwekerij. De politie vond onder andere assimilatielampen, ventilatoren, pompen en een grote hoeveelheid stekbakken. In de kwekerij stonden echter geen hennepplanten.

De apparatuur is door de politie in beslag genomen. Een onderzoek wordt ingesteld naar de eigenaar van de apparatuur.

Alpen: tot en met het weekend heerlijk, daarna nat en guur

Na een aantal dagen met sneeuw en veel wind is het vandaag tot en met zondag heerlijk wintersportweer. De zon schijnt uitbundig en er is tot zondag weinig wind. Daarmee is het ideaal op de pistes en goed toeven op de terrasjes. Vanaf maandag staat onstuimig weer op het programma. Vooral in de noordelijke delen van de Alpen kan het tot storm komen. Daarnaast valt regelmatig neerslag, waarbij de sneeuwgrens van dag tot dag sterk varieert.

Afgelopen dagen heeft het flink gesneeuwd. In Oostenrijk viel in de dalen 5-15 centimeter en in de bergen regionaal zelfs een halve meter. Ook in de Duitse Middelgebergten, waaronder het Sauerland, viel sneeuw. In Winterberg viel ruim 10 centimeter. De wintersportmogelijkheden zullen in Winterberg tot en met zaterdag goed zijn, zondag volgt regen. In de loop van volgende week neemt de kans op sneeuw weer toe.

Alpen komende dagen ideaal wintersportweer
In de Alpen, van Frankrijk tot en met Oostenrijk, is het komende dagen droog en zonnig. In hooggelegen wintersportoorden, zoals Val Thorens, blijft het ook overdag vriezen. In Saalbach en Kirchberg is het in de middag aangenaam op de zonnige terrassen met enkele graden dooi. Het vriest in de nachten overal ruim, zodat de pistes weer geprepareerd kunnen worden. Met weinig wind en veel zon is het uitstekend wintersportweer.

Weeromslag na zondag
In Nederland slaat het weer tijdens het weekend al om en is op zondag grote kans op storm. Daarbij valt ook veel regen, zowel in Nederland als in Duitsland. Wie dit weekend met de auto naar de Alpen wil kan het beste uiterlijk zaterdagochtend vertrekken.

In de Alpen volgt deze weersomslag een dag later. Op maandag is in de noordelijke regio’s van de Franse Alpen, Zwitserland en Oostenrijk kans op storm. Aanvankelijk kan op maandag tot ruim 2000 meter neerslag als regen vallen. In de nacht naar dinsdag of dinsdag overdag wordt de lucht kouder en gaat de neerslag over in sneeuw. In hoge gebieden in het noorden en westen kan in enkele dagen gemakkelijk een meter sneeuw vallen.

Mogelijk hele week onstuimig
Ook later in de week kan de wind nog een paar keer fors uitpakken. Dit geldt vooral voor de Franse Alpen en de noordelijke regio’s van Zwitserland en Oostenrijk. De neerslagkansen blijven hoog en de sneeuwgrens varieert sterk. Boven 2000 meter valt neerslag meestal in de vorm van sneeuw. Daaronder valt soms regen, maar een aantal uur later kan het weer sneeuwen tot in de dalen. De combinatie van wind en neerslag zal het vaak onaangenaam maken op de pistes.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Arcis koopt PostNL-dochter Spotta

Beheermaatschappij Arcis BV en PostNL hebben vandaag bekendgemaakt dat er een koopovereenkomst is getekend voor de overname van PostNL-dochter Spotta door Arcis, een consortium dat bestaat uit 3 partijen met ruime ervaring in de printwereld: Beheermaatschappij Em. de Jong, Print Nerds (Print.com) en Shatho Beheer. De transactie, waarvan geen financiële details bekend zijn gemaakt, wordt naar verwachting voor eind februari 2020 afgerond.

Meer focus in activiteiten
Stijn de Jong, directeur van Em. de Jong: “De activiteiten van Spotta sluiten goed aan bij de visie en groeiambities van Arcis. Adverteerders ervaren nog steeds de kracht van folders in hun klantcommunicatie. Binnen Arcis kan Spotta zich verder ontwikkelen in de foldermarkt. Omgekeerd kan Arcis door de overname zijn aanbod voor klanten vernieuwen en de klantketen efficiënter inrichten. Deze stap volgt na een uitgebreide verkenning van alternatieven en gesprekken in de markt.”

Sterke combinatie
PostNL ziet in Arcis een financieel gezonde partij voor Spotta om gezamenlijk verder te werken aan een duurzame folderverspreiding. Resi Becker, directeur Mail NL van PostNL: “De verkoop stelt PostNL in staat focus aan te brengen in zijn activiteiten en zich verder te ontwikkelen tot dé logistieke dienstverlener voor post en e-commerce. Spotta op zijn beurt kan door de verkoop zijn strategie met de vereiste investeringen uitvoeren. Met de verkoop van Spotta aan Arcis ontstaat een sterke combinatie in de foldermarkt, die perspectief voor de toekomst kan bieden aan de medewerkers van Spotta.”

Zelfstandig bedrijfsonderdeel
De verkoop betreft een aandelentransactie. Dat betekent dat Arcis de aandelen van Spotta in zijn geheel overneemt. De relatie met medewerkers en de contracten en verplichtingen blijven dus gewoon in stand binnen Spotta. Deze week vond de ondertekening van de verkoopovereenkomst plaats. Op korte termijn vindt de daadwerkelijke overdracht van eigendom van aandelen plaats. Het streven is om de verkoop voor het einde van februari af te ronden. Spotta gaat als zelfstandig bedrijfsonderdeel over van PostNL naar Arcis. Het merk Spotta blijft dan ook bestaan.

Minderjarige gehoord na mes in promo tv-programma

Naar aanleiding van een promofilmpje van het tv-programma Danny op straat, heeft de politie woensdag een minderjarige jongen in aanwezigheid van zijn moeder gehoord op verdenking van verboden wapenbezit. Op basis van tips en onderzoek denkt de politie dat hij degene is die op de openbare weg een groot mes laat zien. De jongen ontkent dat hij degene in het filmpje is. Hij is inmiddels heengezonden en het onderzoek gaat verder.

Joop de Schepper, lid eenheidsleiding politie Noord-Nederland: ‘Met een groot mes op zak op straat lopen is verboden, gevaarlijk en niet stoer. Het bij je hebben van een dergelijk mes kan bijvoorbeeld tijdens een ruzie ervoor zorgen dat het ook daadwerkelijk wordt gebruikt, wat leidt tot situaties waarvan vooral jeugdigen de consequenties vaak niet kunnen overzien. We hebben in de Eenheid Noord-Nederland hiervan in de afgelopen periode helaas een aantal trieste voorbeelden gezien. In de meeste gevallen ligt hier een complexe problematiek aan ten grondslag. Daarom is het belangrijk om problemen met minderjarigen vroeg te signaleren en aan te pakken. Dit doen we als politie nadrukkelijk samen, met de gemeente, wijkwerk en het Openbaar Ministerie. Daarbij wijzen we ook ouders op hun rol: “Je moet het willen weten”, zeggen we dan.’ Voor ons als politie de taak om te handhaven en op te treden.

De uitzending van de Danny op straat staat heeft aanstaande donderdag als thema ‘drillrapps’. Hiervoor zijn onder andere opnamen gemaakt in de stad Groningen. Een drillrapp wordt gekenmerkt door de veelvuldige verwijzingen naar geweld en criminaliteit. Dit is een landelijk fenomeen, dat al langere tijd bekend is. In Groningen heeft een groep bijvoorbeeld afgelopen voorjaar een drillrapp online gezet waarin wapens te zien waren. Hierop is toen een onderzoek gestart en zijn er zes aanhoudingen verricht. Sindsdien hebben zij geen video’s meer geplaatst waarop wapens te zien waren. De Schepper: ‘Een rap maken is natuurlijk prima. Maar de verheerlijking van geweld, bedreigingen en wapens horen daar volgens ons niet in thuis.’


Flexwerkers met leermogelijkheden hebben meer baanzekerheid

Werknemers met een flexibele arbeidsrelatie die zich op het werk ontwikkelen, hetzij door het volgen van cursussen, hetzij door het verrichten van leerrijk werk, houden vaker hun baan en komen minder vaak zonder werk te zitten. Dat geldt voor alle soorten flexwerk. Dat blijkt uit een analyse van de loopbanen van flexibele werknemers, die het CBS heeft uitgevoerd in samenwerking met Maastricht University. Het onderzoek is een onderdeel van de webpublicatie Dynamiek op de Nederlandse Arbeidsmarkt, die vandaag verschijnt.

Onder baanzekerheid wordt hier verstaan de mate waarin flexwerkers gedurende een langere periode voor dezelfde werkgever werkzaam zijn. Onder werkzekerheid wordt verstaan de mate waarin flexwerkers erin slagen, na eventueel baanverlies, snel ander werk te vinden.

Minste baanzekerheid voor uitzendkrachten
Het onderzoek heeft betrekking op werknemers van 25 tot 60 jaar die in de periode 2011–2014 een flexibele arbeidsrelatie hadden. Van deze werknemers is de loopbaan over een periode van 39 maanden geanalyseerd. De gegevens komen uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (CBS en TNO) en het Stelsel van Sociaal-statistische Bestanden (CBS). 

Tijdelijke werknemers met uitzicht op een vast dienstverband zijn het meest baanvast. Bijna de helft van deze groep flexibele werknemers blijft de gehele periode werkzaam bij dezelfde werkgever. Van de werknemers met een tijdelijk contract zonder uitzicht op een vast dienstverband blijft 30 procent werkzaam bij dezelfde werkgever, en van de oproepkrachten 25 procent. Uitzendkrachten hebben de minste baanzekerheid: slechts 8 procent van deze flexwerkers blijft 39 maanden onafgebroken werkzaam voor dezelfde werkgever.

Kwart flexwerkers wisselt één keer van werkgever
Van alle flexibele werknemers blijft een derde gedurende de gehele periode bij dezelfde werkgever werkzaam. Ongeveer een kwart heeft in de gemeten periode een arbeidsgeschiedenis die wordt getypeerd door één wisseling van werkgever en weinig of geen periodes zonder werk. Zij hebben dus relatief veel werkzekerheid. 15 procent wisselt meerdere malen van werkgever en maakte af en toe een periode mee zonder werk.

Uitzendkrachten en oproepkrachten stromen vaker uit naar geen werk
Bij uitzendkrachten komt één baanwissel met weinig periodes zonder werk vaker voor dan bij de andere flexwerkers, namelijk bij een derde van deze groep. Zij hebben ook vaker te maken (ongeveer een kwart) met meerdere baanwisselingen en af en toe een periode zonder werk, tegenover 8 procent van de werknemers die uitzicht hadden op een vast dienstverband. Zowel uitzendkrachten als oproepkrachten stromen relatief vaak uit naar een situatie zonder werk.Leren op het werk onderzocht

Leermogelijkheden op het werk zijn van belang voor de baan- en werkzekerheid. Het gaat daarbij niet alleen om het volgen van cursussen of bedrijfstrainingen, maar ook om de ervaring die werknemers opdoen door het uitvoeren van nieuwe, uitdagende taken. Voor dit onderzoek is niet alleen gekeken naar het volgen van cursussen, maar ook naar de mate van autonomie en variatie in het werk.

Leermogelijkheden gaan samen met een grotere kans om in dezelfde baan te blijven
Zoals hierboven is gemeld, was de kans dat flexwerkers in de onderzochte periode dezelfde baan hielden ruim 30 procent. Voor flexwerkers met veel leermogelijkheden was die kans 12 procentpunt groter dan voor flexwerkers met geringe leermogelijkheden. Daarbij maakt het niet uit om welk soort flexwerk het gaat. Overigens speelt hier mee dat werkgevers waarschijnlijk sneller geneigd zullen zijn om flexwerkers die ze langer in dienst willen houden leermogelijkheden aan te bieden dan flexwerkers die ze niet willen houden.

Ook blijken flexibele werknemers met veel leermogelijkheden meer werkzekerheid te hebben. De kans dat ze uitstromen naar een situatie zonder werk was 6 procentpunt kleiner dan voor flexwerkers met weinig leermogelijkheden en de kans op een loopbaan die wordt getypeerd door veel baanwisselingen, afgewisseld met periodes zonder werk, was ruim 7 procentpunt kleiner.

Politie houdt 3 verdachten aan voor stelselmatig omkatten veevoer

De politie heeft maandag en dinsdag drie functionarissen van een veevoederbedrijf uit Noord-Brabant aangehouden. Ze worden verhoord. Het veevoederbedrijf wordt verdacht van het stelselmatig verwerken van niet geschikte (afval)stromen in diervoeder. Dat is zeer ongewenst, want hierdoor kan het voedselsysteem voor dier en mens vervuild raken. Het bedrijf is vanwege de risico’s na de doorzoeking in mei 2019 stilgelegd door de NVWA. De certificering van het bedrijf is inmiddels ingetrokken. Tientallen vrachtwagens zijn in beslag genomen.

Het bedrijf zamelde tot mei 2019 reststromen van levensmiddelenbedrijven in. Op het terrein kan ongeveer 7.000.000 kilo worden opgeslagen in silo’s, tanks of in bassins. Het bedrijf verkocht deze stoffen vervolgens – eventueel na bewerking- als diervoeder. Het vermoeden is dat het bedrijf structureel stoffen van veelal niet geregistreerde producenten -of zelfs afval, dat niet geschikt is als toepassing in diervoeder- zou hebben gemengd en doorverkocht aan boeren als diervoeder met het keurmerk ‘GMP+’. Door het omkatten van een waardeloze of minderwaardige (afval)stof tot een volwaardig diervoeder kan veel geld verdiend worden. Het OM heeft berekend dat het bedrijf van 2017 tot en met mei 2019 vermoedelijk meer dan 4 miljoen euro heeft verdiend. De aangehouden mannen worden ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan de vermoedelijke strafbare feiten door het bedrijf.

‘Onvoldoende hygiène’
Daarnaast is de verdenking dat op het bedrijf niet hygiënisch genoeg gewerkt werd. Bij de inspectie van het bedrijf in mei vorig jaar werd door de NVWA geconstateerd dat het bedrijf niet voldeed aan de eisen van hygiëne. De opslagtanks bleken systematisch verroest en ernstig vervuild. Uit het strafrechtelijk onderzoek bleek dat meerdere silo’s vermoedelijk met elkaar doorverbonden waren, zodat er materiaal van de ene naar de andere silo kon worden overgepompt.

‘Administratie niet op orde’
De administratie en de begeleidende documenten van het veevoeder waren vermoedelijk vervalst. Uit de administratie van de producent zou niet blijken uit welke grondstoffen de diervoeders waren gemaakt. Dit is onwenselijk, want de mogelijkheid om een diervoeder door de hele voedselketen te traceren is van het hoogste belang voor de bescherming van de volks- en diergezondheid. Dit om in het geval van een besmetting snel tot de identificatie van de herkomst te komen en verdere verspreiding te voorkomen.

‘Verdachten ondermijnen vertrouwen in voedsel dat we moeten kunnen hebben’
Het actief ontduiken of ondermijnen van dit systeem is niet alleen een risico voor een enkele boer, maar voor het gehele op vertrouwen gebaseerde voedselsysteem voor dier en mens. Boeren en consumenten moeten erop kunnen rekenen dat het diervoeder geen besmettingen of vervuiling bevat die een risico voor de dieren of mens kan vormen.

Boeren zijn verplicht diervoeders af te nemen bij een diervoederproducent die geregistreerd is bij de betreffende autoriteiten. Die bedrijven zijn vervolgens weer verplicht om grondstoffen af te nemen bij bedrijven die ook diervoeders in de handel mogen brengen. Daarnaast kunnen bedrijven specifieke richtlijnen afstemmen in kader van een keurmerk.

Stillegging bedrijf
Bij de doorzoeking in mei 2019 bleek dat de bij het bedrijf opgeslagen diervoeders niet alleen niet voldeden aan de richtlijnen van het keurmerk, maar ook dat ze ongeschikt waren voor dierlijke consumptie. De NVWA vond de situatie zo ernstig, dat het bedrijf werd stilgelegd. De certificering van het bedrijf bij het keurmerk GMP+ is ingetrokken. Het OM besloot dat het bedrijf na de doorzoeking geen nieuwe reststromen meer mocht accepteren. De verdachte moest de niet voor dierlijke consumptie geschikte producten afvoeren naar een vergister. Zelfs hiermee heeft verdachte vermoedelijk gesjoemeld. De verdachte voer 731 ton meer af dan dat er volgens hem in de silo's en tanks lag opgeslagen op zijn terrein.

(Afbeelding: Landelijke Eenheid)
(Afbeelding: Landelijke Eenheid)

Afname flora en fauna in agrarisch gebied sinds 1900

De flora en fauna van het agrarisch gebied in Nederland zijn sterk veranderd in de afgelopen eeuw. Akkerplanten zijn sinds 1900 met 35 procent achteruitgegaan, graslandvlinders met 80 procent, en kenmerkende vogels van het open boerenland met 85 procent. Dit blijkt uit nieuwe historische tijdreeksen van enkele natuurindicatoren, berekend door het CBS, Floron, De Vlinderstichting en Sovon Vogelonderzoek Nederland.
De flora en fauna van het agrarisch gebied in Nederland zijn sterk veranderd in de afgelopen eeuw. Akkerplanten zijn sinds 1900 met 35 procent achteruitgegaan, graslandvlinders met 80 procent, en kenmerkende vogels van het open boerenland met 85 procent. Dit blijkt uit nieuwe historische tijdreeksen van enkele natuurindicatoren, berekend door het CBS, Floron, De Vlinderstichting en Sovon Vogelonderzoek Nederland.

Het agrarisch gebied is in de 20e eeuw enorm veranderd qua productievermogen en landinrichting. Die ontwikkelingen zijn in de landbouwstatistieken van het CBS uitvoerig gedocumenteerd. Tegelijkertijd is de biodiversiteit van het boerenland sterk veranderd. Voor drie van de belangrijkste soortgroepen is de lange-termijntrend gekwantificeerd met behulp van nieuwe statistische analyses, en voor akkerplanten ook op basis van nieuw ontsloten data. Met de nieuw verkregen tijdreeksen worden de lange-termijnontwikkelingen van flora en fauna in het Nederlandse agrarisch gebied beter gedocumenteerd dan tot nu toe het geval was. Deze resultaten zijn onder meer gebruikt in het derde Nederlandse Living Planet Report (LPR) van het Wereld Natuur Fonds.

Om trends in flora en fauna per soortgroep (bijvoorbeeld voor dagvlinders) te beschrijven, heeft het CBS de zogenaamde Living Planet Index (LPI) toegepast. Met deze index worden de trends van de afzonderlijke soorten gecombineerd tot één trend voor de betreffende groep planten of dieren. De LPI is een internationaal geaccepteerde methode [1 en 2] om veranderingen in de biodiversiteit vast te stellen. In de LPI worden eerst de aantallen van iedere soort in het eerste jaar van de tijdreeks geïndexeerd op 100, waarna de aantallen in de overige jaren worden uitgedrukt als percentage daarvan. De ontwikkeling van iedere soort weegt in de LPI even zwaar. Als de LPI achteruitgaat, gaan er doorgaans meer soorten achteruit dan vooruit. Als er geen aantalsgegevens beschikbaar zijn, wordt het aantal bezette kilometerhokken van een soort gebruikt.

Forse afname akkerflora tweede helft 20e eeuw
De verspreiding van de Nederlandse akkerflora, gevolgd aan de hand van 65 kenmerkende plantensoorten, is sinds 1900 afgenomen met 35 procent. Dat houdt in dat het aantal kilometerhokken waarin we karakteristieke akkerplantensoorten (zoals korenbloem en bleke klaproos) aantreffen gemiddeld met 35 procent is afgenomen. Omdat de afname van akkerplanten binnen deze kilometerhokken daarbij niet is meegenomen, is de werkelijke afname waarschijnlijk veel groter.

Vooral na 1950 namen wilde plantensoorten op akkers sterk af. Dat is juist de periode met de grootste verandering in het areaal akkers, en het erop verbouwde gewas: in de tweede helft van de 20e eeuw hebben rogge en haver veelvuldig plaats gemaakt voor snijmaïs dat wordt gebruikt als veevoer. Op rogge- en haverpercelen komen veel soorten akkerplanten voor, op maïsakkers kunnen slechts enkele soorten zich handhaven. Behalve verandering in gewas hebben ook zaadzuivering, onkruidbestrijding en intensiever grondgebruik gezorgd voor minder wilde akkerplanten.

Niet alle soorten akkerplanten zijn echter afgenomen. Zo heeft de omschakeling naar maïs ook geleid tot een sterke toename van bepaalde grasachtigen, zoals Europese hanenpoot. In 2001-2018 is de verspreiding van akkerflora nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van de eraan voorafgaande periode.

Verspreiding graslandvlinders met ruim 80 procent afgenomen
Niet of weinig bemeste graslanden vormen het voornaamste leefgebied van 17 kenmerkende graslandvlindersoorten, zoals bruin zandoogje, hooibeestje en icarusblauwtje. Tussen eind 19e eeuw en 2017 is de verspreiding van deze groep dagvlinders met minstens 80 procent achteruitgegaan. In deze periode namen vijf soorten in verspreiding toe, van tien soorten nam de verspreiding af. Acht van deze tien graslandvlindersoorten zijn sterk afgenomen, vier ervan zijn zelfs helemaal uit Nederland verdwenen: dwergdikkopje, kalkgraslanddikkopje, tijmblauwtje en moerasparelmoervlinder.

Door de intensivering van de landbouw in de afgelopen eeuw zijn niet of weinig bemeste graslanden inmiddels zeldzaam geworden. In het agrarisch gebied worden graslandvlinders tegenwoordig dan ook vrijwel alleen nog aangetroffen op bloemrijke dijken en perceelsranden, landschapselementen die van gering belang zijn voor de landbouwproductie. Na 1990 veranderde er niet veel meer in de verspreiding van de graslandvlinders.

Populaties boerenlandvogels na 1900 afgenomen
De kenmerkende broedvogels van het agrarisch gebied (weidevogels, akkervogels, erf- en struweelvogels) zijn sinds het begin van de 20e eeuw in aantal achteruitgegaan. Het gaat daarbij om 27 voor het agrarisch gebied kenmerkende broedvogelsoorten. Twintig van de 27 soorten zijn sinds 1900 achteruitgegaan. Slechts enkele soorten, waaronder de putter, zijn tegenwoordig algemener dan begin 20e eeuw.

De historische ontwikkeling verschilt tussen vogels van het open boerenland, zoals kievit en grutto, en vogels van erf en struweel, zoals geelgors, roodborsttapuit en putter. Vogels van het open boerenland (akkers en grasland; 14 soorten) namen in de eerste helft van de 20e eeuw eerst toe, en gingen pas na 1960 allemaal in gestaag tempo achteruit. Ook na 1990 nam deze groep nog sterk af. De totale afname van de broedvogels van het open boerenland sinds omstreeks 1900 bedraagt 85 procent.

De afname van broedvogels van erf en struweel (13 soorten) begon in het begin van de 20e eeuw, en liep door tot ongeveer 1990. Sinds die tijd is hun aantal gemiddeld stabiel. In totaal is deze groep vogels met 60 procent afgenomen. Deze vogels broeden in heggen, houtwallen en bosjes op het boerenland en rond boerenerven.

Een vlinder, ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)
Een vlinder, ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)

Stijging stikstofoverschot landbouw door droge zomer 2018

Het stikstofoverschot in de landbouw is in 2018 met ongeveer 8 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, tot 330 miljoen kilogram. Het grootste deel (241 miljoen kilogram) ging verloren naar de bodem, 13 procent meer dan in 2017. Het verlies van stikstof naar de lucht daalde met 5 procent naar 89 miljoen kilogram. Door de droge zomer vielen oogsten tegen en werd er minder stikstof opgenomen door gras en gewassen. De toename van het overschot vond plaats ondanks inkrimping van de veestapel. Dit blijkt uit de Mineralenbalans landbouw van het CBS.

In de mineralenbalans van de sector landbouw wordt de aanvoer van de mineralen stikstof en fosfor naar de landbouw verrekend met de afvoer om het overschot te berekenen. Het stikstofoverschot in de landbouw nam in 2018 vergeleken met een jaar eerder met ongeveer 24 miljoen kilogram toe tot 330 miljoen kilogram.

Het stikstofoverschot liet tot 2014 een dalende trend zien. Het overschot bedroeg toen 279 miljoen kilogram. Dat was 55 procent minder dan in 1990. Het stikstofoverschot is de laatste jaren niet meer onder het niveau van 2014 gekomen.

Aanvoer stikstof landbouw afgenomen
De twee belangrijkste bronnen van stikstof in de landbouw waren in 2018 met 420 en 206 miljoen kilogram achtereenvolgens krachtvoer en kunstmest. Krachtvoer en kunstmest bevatten vergeleken met een jaar eerder minder stikstof.

De aanvoer van stikstof in krachtvoer daalde in 2018 vergeleken met het jaar daarvoor met 3 procent, die van kunstmest met 10 procent. De totale aanvoer van stikstof in de landbouw is hierdoor, mede door de inkrimping van de veestapel, in die periode met 39 miljoen kilogram afgenomen.

Daling opname stikstof in dierlijke en plantaardige producten
Een deel van de aangevoerde stikstof (285 miljoen kilogram) werd in 2018 vastgelegd in dierlijke en plantaardige producten. De dierlijke producten waren vlees, melk en eieren (207 miljoen kilogram stikstof. Plantaardige producten betroffen o.a. akkerbouwgewassen, fruit en sierteelt (78 miljoen kilogram stikstof). Deze plantaardige producten zijn exclusief ruwvoer voor vee (gras, mais en hooi).

Door de lange en droge zomer van 2018 was de oogst van akkerbouwgewassen een stuk lager. Daardoor nam de vastlegging van stikstof in plantaardige producten ten opzichte van 2017 ook af (met 11 procent). De vastlegging in dierlijke producten daalde door inkrimping van de veestapel ook iets (3 procent).

Aanspreken voorraden ruwvoer door droge zomer
Door de lagere plantaardige productie had de droge zomer van 2018 ook een groot effect op het gebruik van ruwvoer; veehouders moesten hierdoor hun voorraad aanspreken. In totaal onttrokken ze 41 miljoen kilogram stikstof meer uit hun voorraden dan het jaar daarvoor, toen was er juist sprake was van een positieve voorraadmutatie van 15 miljoen kilogram stikstof.

De voorraadmutatie ruwvoer was daardoor in 2018 negatief (-27 miljoen kilogram stikstof), wat inhoudt dat er meer ruwvoer uit de voorraad van balen en kuilen werd gehaald dan erin werd opgeslagen.

Minder stikstof afgezet in mest
De hoeveelheid stikstof in dierlijke mest die in 2018 buiten de landbouw werd afgezet, door middel van export of andere mestverwerking, bedroeg 76 miljoen kilo stikstof, tegen 81 miljoen kilogram in 2017. De daling van de afzet zorgde mede voor een hoger overschot.

FOK! Wat een weer: Vrij veel bewolking, zuiden geregeld zon

In de noordelijke helft van het land is het grotendeels bewolkt maar is het wel droog. Elders is er weinig bewolking en komen er lokaal mistbanken voor. Vlak aan zee en onder de bewolking in het noorden ligt de temperatuur ruim boven nul. Elders ligt de temperatuur de eerste helft van de ochtend rond het vriespunt. De wind is boven land zwak uit het zuidwesten, langs de kust matig uit een westelijke richting.

De rest van de dag is er vrij veel bewolking maar op de meeste plaatsen wel droog. Alleen in het noorden zou er mogelijk wat lichte regen of motregen kunnen vallen. In het zuidwesten en zuiden schijnt geregeld de zon. De maximumtemperatuur ligt vanmiddag rond 8°C. De wind is west tot zuidwest en is zwak, in het noordelijk kustgebied matig.

In de nacht naar vrijdag zijn er in het midden en noorden van het land wolkenvelden, maar in een enkele opklaring kan er een mistbank ontstaan. In het zuiden is er weinig bewolking. In gebieden met weinig bewolking kan het licht vriezen, onder de bewolking blijft de temperatuur enkele graden boven nul. De wind is zwak en draait in de loop van de nacht naar zuid tot zuidoost.

Vrijdag overdag trekt de bewolking naar het noorden weg en is er verder veel ruimte voor de zon. Er staat een zwakke zuidelijke wind. De maxima lopen uiteen van 7°C in het uiterste noorden tot lokaal 10°C in het zuiden. Er staat een matige, langs de kust en op het IJsselmeer later mogelijk vrij krachtige wind uit zuidoost. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Een vriend van me in Berlijn zag dit mooie luchtje..
Een vriend van me in Berlijn zag dit mooie luchtje..

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Rokers stoppen steeds vaker met hulp van medicijnen op recept

Het gebruik van medicijnen op recept bij het stoppen met roken is gestegen. Tussen 2012 en 2017 is het voorschrijven daarvan met ongeveer 35% toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van Nivel, uitgevoerd op verzoek van medicijnautoriteit CBG. In 2017 deed ruim een derde van alle rokers in Nederland een poging om te stoppen met roken.

Naast nicotinevervangende middelen (zoals nicotine-kauwgum en -pleisters), heeft het CBG varenicline en bupropion geregistreerd als medicijnen voor stoppen met roken. Nortriptyline is niet geregistreerd bij het CBG voor het stoppen met roken, maar is wel opgenomen in de behandelrichtlijn “Stoppen met roken” voor huisartsen.

“De afgelopen jaren zie ik steeds meer patiënten die bij mij langskomen voor hulp bij het stoppen met roken. Als huisarts adviseer ik, volgens de richtlijn, altijd als eerste gedragsmatige ondersteuning bij stoppen met roken aangevuld met eventueel nicotinevervangende middelen. Als laatste kijk ik of het nodig is om andere medicijnen voor te schrijven. Deze medicijnen kunnen echter ook bijwerkingen hebben waarvan sommige ernstig zijn,” aldus Janneke Belo, huisarts en collegelid bij het CBG.

Medicijnen om te stoppen met roken
Van alle stoppen met roken medicijnen op recept is varenicline is het meest gestegen tussen 2012 en 2017, met 45%. Uit het onderzoek komt naar voren dat patiënten die varenicline voorgeschreven krijgen iets jonger zijn dan degenen die nortriptyline en bupropion gebruiken en bijvoorbeeld minder vaak hartafwijkingen en psychische problemen hebben. De medicijnen nortriptyline en bupropion zijn niet voor alle patiënten geschikt. Na bijvoorbeeld een hartinfarct wordt het gebruik van nortriptyline afgeraden. Bij de keuze voor een middel houden huisartsen over het algemeen goed rekening met aandoeningen van de patiënt.

Het advies van huisartsen aan rokers om nicotinevervangende middelen te gebruiken is meer dan verdubbeld in de periode van 2012-2017. Deze stijging is vermoedelijk een onderschatting, omdat voor de onderzoekers onbekend was hoeveel nicotinevervangende middelen zonder recept bij de apotheek of drogist verkocht werden.

Onderzoek
Medicijnautoriteit CBG heeft Nivel verzocht dit onderzoek uit te voeren om meer inzicht te krijgen in hoe huisartsen medicijnen inzetten bij het stoppen met roken. Aan het onderzoek deden van 2012 tot en met 2017 elk jaar gemiddeld 315 huisartsenpraktijken mee, met in totaal gemiddeld 1 miljoen patiënten.

FIOD legt beslag op Haarlems onroerend goed

De FIOD heeft dinsdag 4 februari beslag gelegd op vijf woningen in Haarlem. Dit gebeurde in een onderzoek naar het witwassen van gelden die vermoedelijk verdiend zijn met criminele activiteiten. In het onderzoek zijn drie mannen aangehouden.

Het onderzoek richt zich onder meer op een 35-jarige man uit Haarlem, een 38-jarige man uit Bodegraven en een 31-jarige man uit Emmen, die allen zijn aangehouden. Het vermoeden is dat zij de vijf in beslag genomen panden betaald hebben met inkomsten uit criminaliteit. Door de aanschaf van de panden zouden zij deze criminele inkomsten hebben witgewassen.

Het onderzoek is gestart nadat verschillende banken ongebruikelijke transacties hadden gemeld bij de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU). Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De FIOD deed doorzoekingen op acht locaties in Haarlem, Bodegraven, Emmen en Gouda waarbij de Douane bijstand verleende met geldhonden. Ook de politie verleende bijstand. Bij de doorzoekingen werden een vuurwapen en munitie aangetroffen. Deze zijn overgedragen aan de politie.

Behalve op de panden in Haarlem is beslag gelegd op auto’s, motoren, scooters, luxe goederen zoals horloges en designer kleding en bijna 70.000 euro contant geld. Dit omdat misdaad niet mag lonen. Door beslag te leggen op vastgoed en ander vermogen en de aanhouding van verdachten wordt gepoogd verdere ondermijning van de maatschappij door criminaliteit voorkomen.

Afbeelding: FIOD
Afbeelding: FIOD

Historisch Bewijs: met welk zwaard werd Johan van Oldenbarnevelt vermoord?

Het Rijksmuseum heeft sinds 1878 een zwaard in de collectie waarvan lange tijd is beweerd dat Johan van Oldenbarnevelt ermee is onthoofd. Maar in 2018 dook er een andere kanshebber in Duitsland op, in de collectie van de Staatlichen Kunstsammlungen in Dresden. Is een van deze zwaarden daadwerkelijk hét zwaard waarmee de stichter en leider van de Republiek der Nederlanden werd vermoord?

Deze vraag stond centraal in de eerste aflevering van het AVROTROS-programma Historisch Bewijs dat gisterenavond op NPO 2 werd uitgezonden. Op basis van het materiaal-technisch en historisch onderzoek kan geconcludeerd worden dat het zwaard uit Dresden hét zwaard is waarmee Johan van Oldenbarnevelt is onthoofd.

In het programma wordt de zoektocht van een team experts van het Rijksmuseum gevolgd die er alles aan doet om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van historische voorwerpen. Voor het eerst wordt natuurwetenschappelijk en materiaaltechnisch onderzoek gecombineerd met historisch archief- en bronnenonderzoek.

Onthoofd na politieke ruzie
Johan van Oldenbarnevelt werd in 1619 op het Haagse Binnenhof door de beul Hans Pruijm omgebracht na een oplopende politieke ruzie met prins Maurits van Oranje. Het zwaard in het Rijksmuseum werd eind 19e eeuw aan het Rijksmuseum geschonken. Er werd lange tijd niet getwijfeld aan de echtheid. Maar er gingen steeds meer stemmen op dat het verhaal wel eens niet kon kloppen. Was het een echt reliek of een gemaakt reliek? Er gingen nog meer bellen rinkelen toen in 2018 een tweede kanshebber, een zwaard uit een museum in de Duitse stad Dresden opdook. Een Duitse historica heeft dat zwaard aan de beul van Johan van Oldenbarnevelt weten te koppelen.

Materiaaltechnisch onderzoek
Voor het materiaaltechnisch onderzoek bekeek Robert van Langh, hoofd Conservation & Science, beide zwaarden in het metaalatelier van het Rijksmuseum. Op de zwaarden zijn geen organische resten of andere aanknopingspunten terug te vinden. Wel bevatten beide zwaarden een merkteken waaruit op valt te maken dat ze beiden in de periode voor de moord in Duitsland vervaardigd zijn. De Britse zwaardenspecialist David Edge beoordeelde beide zwaarden tijdens een bezoek aan Amsterdam en stelde vast dat alleen het zwaard uit Dresden voldoet aan alle eisen van een beulszwaard.

Historisch onderzoek
In het historisch onderzoek, geleid door Martine Gosselink, hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum, werd de herkomst van beide zwaarden minutieus uitgeplozen. Martine en collega en conservator Stephanie Archangel, konden daarbij bogen op het onderzoek van twee collega’s, Jan de Hond en Lieke van Deinsen, die al heel ver waren in hun onderzoek. De weinig persoonlijke documenten van Hans Pruijm, de beul die Van Oldenbarnevelt executeerde, in het Utrechts Archief werden nageplozen maar dat leverde niks op. De herkomst van het zwaard kan via het eerdere onderzoek worden teruggeleid naar de inventaris een burgemeester van rond de periode van 1660 tot 1672, maar wie dat is, is onbekend. Een grootschalig onderzoek in het Haags gemeentearchief in de duizenden documenten van maar liefst 30 verschillende burgemeesters uit die tijd leverde niks op. Het was ondoenlijk om al die meters archief door te spitten. Dat zou jaren duren.

Zwaard uit Dresden is hét zwaard
Ondertussen deed een conservator in Dresden een zeer belangrijke vondst. In de oudste inventaris waarin het beulszwaard uit Dresden is beschreven, staat dat met dit zwaard verschillende zeer voorname personen geëxecuteerd zijn. Ook wordt hierin bevestigd dat Pruijm dit zwaard gebruikte in de laatste tien jaar van zijn carrière als beul. In die tien jaar valt ook het hoofd van Van Oldenbarnevelt. Op basis van deze bevindingen concludeert het team dat het zwaard uit Dresden hét zwaard is waarmee Johan van Oldenbarnevelt is onthoofd.

Martine Gosselink: “Het is natuurlijk best jammer dat niet het zwaard uit het Rijksmuseum hét zwaard is, maar aan de andere kant vertelt ook dit zwaard een belangrijk verhaal. Het zwaard is in de 19e eeuw in onze collectie gekomen. In deze eeuw werd gezocht naar de identiteit van Nederland. Tastbare herinneringen aan de nationale geschiedenis zijn daarbij ontzettend belangrijk. Dit zwaard is al in de 18de eeuw als reliek gemaakt. Het werd door de eeuwen heen mateloos vereerd en bewonderd door mensen die niet Oranjegezind waren, Van Oldebarnevelt was immers door toedoen van prins Maurits onthoofd. We máákten deze relieken om de verhalen uit de jonge jaren van de Republiek van de grote staatsmannen te kunnen vertellen. Om heel dicht bij de persoon van Van Oldebarnevelt te komen, die voor veel Nederlanders de grootste staatsman aller tijden was, en is. Dat gegeven laat meteen de blijvende waarde van dit reliek zien. Het blijft uiteraard gewoon zichtbaar in het Rijksmuseum.”

Volgende week onderzoekt het team de verfzakjes uit de collectie Six. Het verhaal gaat dat deze van Rembrandt zijn geweest. Als deze echt zijn, dan is dat wereldnieuws want van zijn schildermateriaal is nooit iets teruggevonden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.