Getraumatiseerde ramkraker krijgt geen medelijden van rechter

Twee jongemannen die zich schuldig hebben gemaakt aan een ramkraak bij Coolblue Utrecht zijn veroordeeld tot celstraffen. De 22-jarige Utrechter Z. el H. heeft een gevangenisstraf van elf maanden opgelegd gekregen, een 17-jarige mededader is veroordeeld tot een jeugddetentie van honderd dagen, waarvan 71 dagen voorwaardelijk. Ook moet de minderjarige Utrechter een werk- en leerstraf van in totaal zeventig uur uitvoeren.

Waarschuwingsschoten afgevuurd bij vluchtpoging
In de nacht van 11 op 12 juli 2019 werd de ramkraak gepleegd bij Coolblue in Utrecht. Drie verdachten zijn met een zwarte Audi meerdere keren tegen de pui van de winkel aangereden, waardoor de pui omver viel. Het drietal is vervolgens naar binnen gegaan en heeft daar laptops en telefoons meegenomen.

Toen de politie arriveerde zijn de 22-jarige Utrechter en zijn 17-jarige medeverdachte er op een scooter vandoor gegaan. Tijdens de vlucht is de politie tegen de scooter aangereden, waardoor de twee op de grond vielen. In een poging te ontsnappen is het duo weggerend. Tijdens de achtervolging die volgde heeft de politie enkele waarschuwingsschoten gelost.

Uiteindelijk zijn de twee aangehouden. De rechtbank is het niet met de advocaat van één van de verdachten eens dat de politie ongeoorloofd geweld heeft gebruikt. De politie mocht in dit geval ook waarschuwingsschoten afvuren.

Z. el H. zou er sindsdien niet goed aan toe zijn en last hebben van zwaar rugletsel en mentale problemen, veroorzaakt door zijn aanhouding. "Er is posttraumatische stressstoornis bij hem vastgesteld", werd eerder in de rechtbank medegedeeld.

Strafmaat
Bij de rechtbank heeft het duo toegegeven de ramkraak te hebben gepleegd. Beide verdachten zijn onderzocht door deskundigen. Uit de rapportage over de 17-jarige verdachte blijkt dat hij een gedragsstoornis heeft en dat hij onvoldoende vaardigheden heeft om voor zichzelf op te komen.

Volgens de psycholoog heeft hij waarschijnlijk geen weerstand kunnen bieden aan wat zijn mededaders hebben voorgesteld. Bij de 22-jarige Utrechter heeft, volgens de reclassering, impulsiviteit een rol gespeeld bij het plegen van de ramkraak. In gesprekken met de reclassering heeft hij aangegeven niet te zullen meewerken met eventuele bijzondere voorwaarden die de rechtbank zou opleggen bij een veroordeling.

De rechtbank neemt dit mee bij het bepalen van de straf en legt hem een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van elf maanden op. De minderjarige verdachte is veroordeeld tot voorwaardelijke jeugddetentie. Daarnaast moet hij zich de komende tijd in een strak kader laten begeleiden en moet hij een leer- en werkstraf uitvoeren.

Een 20-jarige Utrechter wordt eveneens van betrokkenheid bij de ramkraak verdacht. Zijn strafzaak is nog niet inhoudelijk behandeld vanwege gezondheidsproblemen. De zaak tegen deze verdachte wordt behandeld op 7 april 2020.