Dier&Recht constateert structureel paardenleed bij Jumping Amsterdam

Dier&Recht constateert op basis van beelden dat er bij alle 19 wedstrijdonderdelen van Jumping Amsterdam vorige week structureel misstanden plaats hebben gevonden. De dierenwelzijnsorganisatie hekelt de manier waarop ruiters met hun paarden omgaan. Bovendien vindt zij de manier waarop de organisatie zelf toezicht houdt op dierenwelzijn niet toereikend en ineffectief.

Structureel dierenleed
Dier&Recht liet experts op het gebied van paardenwelzijn kijken naar alle 19 wedstrijdonderdelen van het prestigieuze paardenevenement Jumping Amsterdam. De conclusie is duidelijk: er vinden structureel misstanden plaats. De paarden lijden zichtbaar onder het gebruik van dwangmiddelen als het bit, sporen en zweep die door ruiters gebruikt worden om ze onder controle te houden. Duidelijke tekenen van pijn en stress zijn het wegdraaien van het oog, het openen van de mond, het optrekken van de lippen, het drukken van de tong tussen het bit en het tandvlees, het zwiepen met de staart en het terugtrekken aan de teugels.

Toezicht faalt
Het gaat om de meerderheid van 190 toppaarden, die goed worden verzorgd, maar wel systematisch zijn blootgesteld aan stress door vervoer, nieuwe locaties, optreden onder druk en die daarbij met onderdrukkende middelen getraind en afgericht worden. De toernooiorganisatie regelt zelf het toezicht op paardenwelzijn, maar grijpt alleen in bij de meest extreme misstanden. Dat is ontoereikend. Er is geen onafhankelijke instantie die controleert op het dierenwelzijn en geen wetgeving die paarden beschermt tegen het gebruik van pijnlijke hulpmiddelen.

Betere bescherming
Sarah Pesie, ingenieur dierwetenschappen bij Dier&Recht pleit voor een betere wettelijke bescherming van het welzijn van paarden: “Het moet afgelopen zijn met pijn en stress in de paardensport. Er is niets sportiefs aan een paard tot het uiterste drijven met pijnprikkels. Helaas is de paardensector zelf blind voor dit leed. Daarom pleiten wij voor een verbod van dwangmiddelen die het paard pijn doen en een onafhankelijke toezichthouder bij wedstrijden."

Springen, paard wordt hardhandig aan het bit getrokken, oog draait weg van de pijn (Foto: Dier&Recht)
Springen, paard wordt hardhandig aan het bit getrokken, oog draait weg van de pijn (Foto: Dier&Recht)