40 Maanden cel geëist voor hawala-bankieren en terrorismefinanciering

De verdenkingen tegen de 43-jarige Alphenaar zijn talrijk en divers. Hij zou zijn vrouw gedwongen hebben sambal te eten en haar ook hebben geslagen. Ook wordt hij verdacht van hawala-bankieren, terrorismefinanciering, mensensmokkel, witwassen, een poging een getuige te beïnvloeden en belediging. Donderdag eiste het OM 40 maanden cel tegen hem.

Het begon allemaal op zaterdag 9 september 2017 in Alphen aan den Rijn. De man was niet tevreden over de flefli – een soort sambal – die zijn vrouw had bereid. Voor straf dwong hij haar die op te eten. Toen zij na een paar happen hiermee ophield, sloeg hij haar in het bijzijn van hun 10-jarige dochtertje, 9-jarige zoontje en een nichtje.

Het dochtertje waarschuwde hierop een kennis die weer de politie alarmeerde. Ter plekke gekomen hielden de agenten de man aan. Zij namen ook twee mobiele telefoons van hem in beslag die hij in de kieren van de bank probeerde te verstoppen.

Hawala-bankieren
Een daarvan bleek vol te staan met berichten die gingen over hawala-bankieren. Dat is een manier om geld vanuit Nederland in Syrië, Turkije en andere landen terecht te laten komen. Buiten de bank of een money-transfer-kantoor om.

Hawala-bankieren is in Nederland verboden, onder andere omdat het veel gebruikt wordt door criminelen en terroristen om geld uit zicht van de overheid te houden. De verdachte bleek er een full-time job aan te hebben. Maar liefst 22.500 chats hadden betrekking op hawala-bankieren en er stonden bijna 1.800 contacten in zijn telefoon. Hij rekende daarbij een tarief van tussen de 4 en 10 procent. Dit geldt juridisch als (gewoonte)witwassen.

Getuige beïnvloeden
Tijdens zijn voorarrest nam de verdachte vanuit de gevangenis contact op met de vader van het nichtje. Hij vroeg hem om haar zover te krijgen dat ze haar verklaring over het slaan zou aanpassen. Zij verklaarde daar later bij de rechter-commissaris ook anders over dan zij in eerste instantie tegen de politie had gezegd. De telefoongesprekken tussen de Alphenaar en de vader van het nichtje zijn opgenomen.

Hetzelfde geldt voor de gesprekken die de Alphenaar in de gevangenis met bezoekers voerde. En voor de gesprekken die hij na vrijlating, weer thuis had. Daaruit bleek dat hij gewoon doorging met hawala-bankieren. Soms met grote, dan weer met kleine bedragen.

IS
Het geld was enkele keren bestemd voor zijn broer Zakaria in het Syrische Idlib. Volgens het OM ging het om duizenden dollars. Idlib stond in die tijd onder controle van Jabhat Al-Nusra, een strijdgroep die gelieerd is aan Al Qaida en IS. Van Zakaria is bekend dat hij zich bij IS had aangesloten. Foto’s van hem in zwarte kleding ondersteunen dat.

Verder heeft de Alphenaar zijn neef en een vriend van die neef vanuit Libanon naar Nederland laten komen. Daartoe heeft hij hun reis georganiseerd en zich daar ook voor laten betalen. Ook zijn zus en haar man heeft hij langs illegale weg vanuit Syrië naar Nederland gehaald. Het is niet duidelijk of hij daarvoor geld kreeg, maar voor mensensmokkel is dat geen vereiste.

Belediging
Na zijn voorlopige vrijlating wilde zijn vrouw geen contact meer met hem. Toch dwong hij haar daartoe, ondanks een contactverbod dat hem was opgelegd. Dat deed hij door te dreigen haar broer in Syrië iets aan te laten doen. Geen loos dreigement, aangezien de Alphenaar dat al eerder had gedaan. Nadat zij het contact toch had verbroken, ontving zij beledigende voicemails van de Alphenaar. Ook die zijn hem ten laste gelegd.

“Uit het dossier komt de verdachte naar voren als iemand die anderen voor zijn karretje weet te spannen en dwingend en manipulatief kan zijn”, aldus de officier van justitie op zitting. “Verder is gebleken dat de verdachte opvliegend is en geweld en intimidatie niet schuwt.”

Eis
De officier eiste 40 maanden cel tegen de Alphenaar. Tegen een tweede, 45-jarige verdachte (die had geholpen bij het hawala-bankieren) eiste de officier een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf. De uitspraak is over twee weken.