Amsterdamse culturele instellingen moeten tienduizenden euro's per jaar inleveren

Een aantal culturele instellingen in Amsterdam krijgt in 2020 tienduizenden euro's minder dan beloofd. Dat blijkt uit een brief van wethouder Touria Meliani van Kunst en Cultuur. Vandaag maakte zij een lijst bekend met instellingen die door het tekort worden getroffen.

Zo'n 189 gesubsidieerde culturele instellingen hadden verwacht 2 procent aan nominale compensaties te krijgen. Deze wordt nu gekort naar 0,9 procent, waardoor instellingen 45 procent minder krijgen dan verwacht.

Nominale compensatie
Een nominale compensatie is een bedrag dat de gemeente verstrekt bovenop de vastgestelde subsidie die een culturele instelling ontvangt. Het is een extra vergoeding waarmee instellingen hun jaarlijkse extra kosten mee kunnen betalen. Het gaat om bijvoorbeeld verhogingen van huurprijzen, pensioensregelingen en vergunningaanvragen.

Duizenden tot tienduizenden euro's
Van de Amsterdamse instellingen waar het om gaat, wordt de Openbare Bibliotheek Amsterdam het hardst getroffen, zij leveren zo'n 254.553 euro in. Ook het Stedelijk en het Nationale Opera en Ballet krijgen ruim een ton minder dan verwacht. Een merendeel van de lijst zijn kleinere cultuurinstellingen die duizenden tot tienduizenden euro's moeten inleveren, zoals het CBK Zuidoost, Flamenco Biënnale Nederland en Perdu.

Stijgende kosten
Maaike Lauwert, curator bij kunstinstelling De Appel, vertegenwoordigt 40 culturele instellingen in Amsterdam. Zij maakt zich flink zorgen om wat dit tekort zal doen met de programmering van deze organisaties. "Voorheen betaalden we onder andere salarissen van medewerkers in de cultuursector door dat van het programmabudget af te halen", zegt Lauwert. "De nominale compensatie zorgde ervoor dat salarissen en bijvoorbeeld de huur, niet meer werden betaald met het programmabudget."

Lauwert is bang dat dat nu wel weer het geval wordt. "Ik denk dat 99 procent van de 40 culturele instellingen die ik vertegenwoordig dit gaan verhalen op de salarissen. Dat kan betekenen dat werknemers bijna hetzelfde zullen verdienen als in 2016. En dat is een probleem want niet alleen de huur, maar ook gas-, water- en lichtprijzen stijgen."

Het overzicht wordt in de raadscommissie Kunst, Diversiteit en Democratisering van aankomende dinsdag besproken.