FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 16 juni 2019

Qatar pakt punt op Copa AmÚrica tegen Paraguay

Qatar heeft een punt gepakt op de Copa América. De Aziatisch kampioen speelde met 2-2 gelijk tegen Paraguay. Qatar accepteerde de uitnodiging voor de strijd om de Copa América met enthousiasme. Deelname aan het Zuid-Amerikaanse kampioenschap moet helpen om op het WK in 2022 als gastheer goed voor de dag te komen.

De start van de wedstrijd was ingegeven door zenuwen. In de eerste minuut liet doelman Saad Al Sheeb zich van een slechte kant zien door de bal bij het uitverdedigen pardoes in de voeten van een tegenstander te schieten. Paraguay verzuimde te profiteren van het gestuntel achterin, maar had na vier minuten wel een voorsprong te pakken. Oscar Cardozo benutte een door Qatar tevergeefs betwiste strafschop na hands van Pedro Miguel.

Na de 1-0 kreeg Qatar diverse kansen om op 1-1 te komen.Onder anderen Almoez Ali, Hassen Al Heidos en Abdulaziz Hatem lieten na die te benutten. In de 52e minuut dreigde de opgave voor de Aziaten nog groter te worden na de tweede treffer van Cardozo. Op advies van de VAR werd de 2-0 van Paraguay wegens buitenspel afgekeurd. Drie minuten later was het wel 2-0 na een fraai afstandsschot van invaller Derlis González.

Qatar toonde naast het frisse aanvalsspel veerkracht als een van de sterke punten. In de 68e minuut tekende Almoez Ali met enige fortuin met een schot van afstand voor de aansluitingstreffer, waarna Boualem Khoukhi een klein kwartier voor het einde de comeback compleet maakte.

De volgende test voor Qatar is Colombia. Het laatstgenoemde land was zaterdag te sterk was voor Argentinië, de volgende tegenstander van Paraguay. 

Samenvatting Paraguay - Qatar. (Bron: YouTube)

FOK! sportfoto-onderschrift week 24

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is thamior met het volgende onderschrift: "The force is strong in this one"

De opgave van deze week:

We zagen Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong tijdens de training van het Nederlands elftal, wat is hier gaande? (Pro Shots / Niels Boersema)
We zagen Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong tijdens de training van het Nederlands elftal, wat is hier gaande? (Pro Shots / Niels Boersema)

Politie en KMar vinden 18 vreemdelingen in vrachtwagen Hoek van Holland

Verstopt in een piepkleine, bloedhete ruimte tussen de autobanden, troffen de politie en Koninklijke Marechaussee (KMar) zondagmiddag 18 vreemdelingen aan in een kleine vrachtwagen. Onder hen waren vijf kinderen. Ondanks de erbarmelijke omstandigheden waarin ze zich bevonden, verkeerden alle inklimmers in goede gezondheid

Zondagochtend ontving de KMar een tip over mogelijke vreemdelingen in een vrachtwagen, die onderweg was vanuit Hoek van Holland naar Engeland. De KMar vroeg daarop assistentie van de politie. Agenten troffen de betreffende vrachtwagen aan op de Dirk van den Burgweg. Bij controle bleek de binnengekomen informatie te kloppen: tussen de lading vonden agenten 18 inklimmers. Het gaat om zeven mannen, zes vrouwen en vijf kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 jaar. Een van de vrouwen was zwanger. Ze zijn allemaal afkomstig uit India.

Medewerkers van de politie en de KMar haalden de vreemdelingen uit de vrachtwagen. Met een bus zijn ze naar een politiebureau gebracht en overgedragen aan de Afdelingen Vreemdelingen, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) van de eenheid Rotterdam. De chauffeur van de vrachtwagen is aangehouden.

Toename
Het aantal inklimmers dat wordt aangetroffen door de politie en de KMar in het Rotterdamse havengebied blijft stijgen. Begin juni werd een uitgebreide controle gehouden.

Hassan loopt Nederlands record 1500m, Schippers matig op100m

Dafne Schippers heeft tijdens de Diamond League-avond in het Marokkaanse Rabat geen goede indruk gemaakt op de 100 meter. De Nederlandse leek met haar 11,06 in Hengelo onlangs nog zo lekker bezig te zijn, in Rabat kwam ze met 11,32 na een matige race niet verder dan plek vijf.

De Nigeriaanse Blessing Okagbare won in 11,05 tellen, voor de 11,09 van de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou en de Canadese Crystal Emmanuel (11,30). Met 11,40 eindigde Jamile Samuel als achtste en bleef ze ruim achter de WK-limiet van 11,24 seconden.

110m horden
Een knotsgekke strijd tussen de Rus Sergey Shubenkov en de Jamaicaan Omar McLeod. Laatstgenoemde leek de winst te pakken, tot Shubenkov naast hem kwam. McLeod raakte de laatste horde, ging onderuit en schoffelde ook zijn opponent tegen de vlakte, maar met 13,12 kwam de struikelende Shubenkov tot als eerste over de streep. De twee maakten er wel gelijk een dolletje van, de Brit Andrew Pozzi kwam met 13,30 als tweede over de streep, voor de 13,41 van de Braziliaan Gabriel Constantino.

400m vrouwen
Lisanne de Witte pakte met 51,53 seconden de zesde plek en een nieuwe beste seizoenstijd, Madiea Ghafoor eindigde in een zeer matige 52,92 als achtste en laatste. De winst ging in een sterke 50,13 seconden naar de Bahreinse Salwa Eid Naser, vlak voor de indrukwekkende 50,24 van Aminatou Seyni, een dikke verbetering van haar eigen Nigerese record. Met 50,48 ging plek drie naar Christine Botlogetswe uit Botswana, een nieuw PR.

Discuswerpen vrouwen
De Kroatische Sandra Perkovic moest met 64,77 meter genoegen nemen met plek drie en werd opnieuw verslagen door een Cubaans duo. Yaimé Perez ging er met de winst vandoor met een indrukwekkend meetingrecord van 68,28m, ruim voor de 65,94m van Denia Caballero.

1500m mannen
Geen Diamond League-nummer in Rabat, maar wel een mooie race: de Keniaan Vincent Kibet pakte in 3:35,80 minuten de winst, door thuisloper Hicham Akankam in de laatste meters met 0,05 seconden te kloppen. Alexis Miellet uit Frankrijk pakte kort daarachter de derde plek.

800m mannen
Nijel Amos uit Botswana en Emmanuel Korir uit Kenia sprintten tot in de laatste centimeters om de winst en het mooie duel werd in 1:45,57 gewonnen door Amos, 0,03 seconden voor Korir. De Amerikaan Clayton Murphy werd derde in 1:45,99 minuten.

1500m vrouwen
Sifan Hassan heeft de winst niet gepakt, maar liep een zeer indrukwekkende race en snelde naar een nieuw Nederlands record. In 2015 kwam Hassan in Monaco tot 3:56,05 minuten, in Rabat ging ze in het kielzog van wereldrecordhoudster Genzebe Dibaba mee naar 3:55,93. De Ethiopische Dibaba pakte met 3:55,47 de winst, een nieuwe beste wereldjaarprestatie, en met 3:57,40 werd landgenote Gudaf Tsegay derde.

200m mannen
De Turkse wereldkampioen Ramil Guliyev leek op weg naar de winst, maar de Canadees Andre de Grasse, terug na een lange blessure, pakte in 20,19 seconden alsnog de winst. Guliyev werd tweede in 20,28 seconden, vlak voor de Ecuadoriaan Alex Quiñonez (20,30).

Hoogspringen mannen
Echt hoogstaand was het niet. Vier man sprongen over 2,28 meter en de Oekraïner Bohdan Bondarenko deed dat zonder fouten. Op 2,33m ging het één keer mis en daarna was hij er klaar mee, waardoor hij voor de Japanner Naoto Tobe en de Rus Ilya Ivanyuk - beiden drie keer de mist in op 2,31m - de winst pakte.

800m vrouwen
De Keniaanse Nelly Jepkosgei moest alles uit de kast trekken om Hamitam Alema van zich af te houden, maar de Ethiopische kwam tekort en Jepkosgei won in 1:59,50 minuten, precies vier tienden voor Alemu. Plek drie ging in 2:00,35 naar de Oekraïnse Olha Lyakhova.

3000m steeplechase mannen
Het werd een Ethiopisch duel om de winst, maar wel een bijzonder mooie. Chala Beyo leek op weg naar de winst, maar landgenoot Getnet Wale snelde er voorbij en finishte in een tijd van 8:06,01 minuten, een verbetering van het zeven jaar oude Ethiopisch record. Beyo werd tweede, de Keniaan Benjamin Kigen kwam een seconde tekort om hem nog in te halen.

Discuswerpen mannen
De Zweed Daniel Ståhl is de grote man en dat maakte hij waar. Met 69,94 meter ging hij in de vierde poging voorbij de 69,50 meter van de Jamaicaan Fedrick Dacres, wellicht zijn grootste uitdager dit jaar. Lukas Weisshaidinger uit Oostenrijk eindigde de sterke wedstrijd met 68,14 meter als derde.

Polsstokhoogspringen vrouwen
De Amerikaanse Sandi Morris ging als enige over 4,82m en deed dat in haar eerste poging, waarna drie pogingen op 4,92m strandden. Anzhelika Sidorova uit Rusland werd tweede met 4,77m, Morris' landgenote Katie Nageotte sprong over 4,67m - net als vier anderen - en werd op basis van het aantal fouten derde.

Verspringen mannen
De pas 20-jarige Cubaan Juan Miguel Echevarria kwam niet echt lekker in de wedstrijd, maar met 8,34m in zijn vijfde poging sprong het fenomeen toch naar de winst. De Zuid-Afrikanen Luvo Manyonga (8,21m) en Rushwal Samaai (8,16m) completeerden het podium.

Zweden en VS door op WK voetbal

De voetbalsters uit Zweden en Verenigde Staten hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap voetbal. Zweden won met 5-1 van Thailand en de VS boekte een 3-0 zege op Chili. Beide landen hebben nu zes punten en strijden over vier dagen om de groepswinst. 

Zweden won dankzij treffers van Linda Sembrant, Kosovare Asllani, Fridolina Rolfö, Lina Hurtig en Elin Rubensson (strafschop) namens Zweden en de Thaise Kanjana Sungngoen. Bij rust stond het 3-0. In de blessuretijd zorgde Sungngoen voor een klein Thais feestje door na een snelle counter te scoren. Uiteindelijk werd het nog 5-1 door de benutte strafschop van Rubensson. 

Er staat vooralsnog geen maat op de Amerikaanse vrouwen tijdens het WK. Na de ontmanteling van Thailand werd nu via een demonstratiepotje tegen Chili (3-0) de volgende ronde bereikt. Een wedstrijd was het namelijk geen moment. Toen Carli Lloyd na tien minuten met een steenharde volley voor de 1-0 tekende, had de Verenigde Staten al enkele grote kansen laten liggen. Na rake kopballen van Julie Ertz en wederom Lloyd leek tien minuten voor rust een tweede monsterscore alsnog in de maak.

De Amerikaanse vrouwen traden aan zonder Alex Morgan, die tegen Thailand nog vijf keer had gescoord. Ook routinier Megan Rapinoe werd door bondscoach Jill Ellis op de bank gehouden. Dat het bij drie treffers uit twintig kansen bleef, mag een smetje genoemd worden. 

Over vier dagen spelen de VS en Zweden tegen elkaar. Het duel is belangrijk, want de nummer twee uit de groep speelt tegen Nederland of Canada in de achtste finales. De groepswinnaar speelt tegen de nummer twee van groep B. 

Sandew Hira woest over afblazen Keti Koti-lezing

Nederlands-Surinaamse publicist Sandew Hira is woest dat de Keti Koti-lezing die hij zou geven, alsnog is afgeblazen. Volgens hem is het instituut enorm onder druk gezet door extremisten die het niet eens zijn met zijn verhaal. Hij vindt dat de vrijheid van meningsuiting niet wordt gerespecteerd.

Dat zegt hij in een verklaring.

Hira, pseudoniem van de historicus Dew Baboeram, zou op 29 juni de jaarlijkse lezing geven in het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam, waar twee dagen later het Keti Koti-festival plaatsvindt als herdenking op de afschaffing van de slavernij. Maar de organisator - het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) - heeft de lezing nu afgeblazen omdat de komst van Hira te gevoelig zou liggen bij een groep bezoekers. 

Onderscheid
Hira zou volgens de Surinaamse website Waterkant banden onderhouden met de president Desi Bouterse. Zo onderschrijft Hira Bouterse's bewering dat de president niet aanwezig was bij bij de Decembermoorden. Hira schreef daar een boek over. Enkele dagen eerder zei de directeur van het NiNsee nog dat Hira welkom was en dat bezoekers een onderscheid moeten maken tussen Hira's dekoloniale werk en zijn politieke betrokkenheid bij Suriname. 

Lees ook: Keti Koti-lezing geannuleerd wegens onrust om spreker

Dat het NiNsee de lezing alsnog annuleert, valt bepaald niet in goede aarde bij Hira. Volgens Hira heeft het instituut de oren laten hangen naar een groep extremisten. Die zouden organisatoren en verhuurders van zaaltjes hebben gebeld, gemaild en gesproken om zaalruimtes op te zeggen of lezingen af te blazen waar Hira bij betrokken was. "De extremisten hebben hun zin gekregen."

Onder druk gezet
Eerder laaide een soortgelijke discussie op toen hij een presentatie zou leiden in debatcentrum Pakhuis de Zwijger, schrijft Hira. "De directie en programmaleiders zijn enorm onder druk gezet om mij uit het programma te halen, maar ze hebben hun rug recht gehouden en zijn niet bezweken."

Hira vindt het een zeer verontrustende ontwikkeling in de Surinaamse gemeenschap. "De vrijheid van meningsuiting is een belangrijke verworvenheid die tot stand is gekomen door harde strijd waarvoor veel mensen hun leven hebben opgeofferd. (...) Ook mensen die het niet me je eens zijn, moeten het recht hebben om hun mening te uiten."

Bijeenkomst
Tijdens de lezing wilde Hira zijn visie op de geschiedschrijving van het dekolonialisme uiteenzetten. Hij hoopt dat de Surinaamse gemeenschap in Nederland een bijeenkomst zal organiseren waarbij hij alsnog zijn lezing kan houden. 

Hockey Pro League: Duitse vrouwen ondanks nederlaag naar Grand Final

De Duitse hockeydames hebben het ticket voor de finaleronde van de Hockey Pro League binnen. Ondanks een thuisnederlaag (1-3) tegen Australië is de ploeg van bondscoach Xavier Reckinger zeker van de Grand Final, omdat directe concurrent België met 0-3 ten onder ging tegen Nieuw-Zeeland.

Duitsland ging zelf ook voor eigen publiek ten onder. Jane Claxton versloeg in de eerste drie minuten van de wedstrijd twee keer keepster Noelle Rother. De Duitse goalie moest tien minuten voor rust voor de derde keer vissen na het doelpunt van Emily Chalker. Hannah Gablac maakte nog voor het rustsignaal de 1-3, maar dat bleek 35 minuten later ook de eindstand.

De hoop in het Duitse Krefeld was gevestigd op Nieuw-Zeeland, dat in Antwerpen aantrad tegen België. De naaste belager van Duitsland kon bij een overwinning de spanning in de Pro League terugbrengen, maar de Red Panthers gingen roemloos ten onder. De beul van onze Zuiderburen was ongetwijfeld Olivia Merry. In de tweede helft was zij goed voor de volledige Nieuw-Zeelandse doelpuntenproductie. Merry is de laatste weken op dreef. Tegen Nederland (3-2 nederlaag) scoorde ze twee keer. Eerder deze maand was ze goed voor de laatste treffer in de riante 0-3 zege in de Verenigde Staten.

Ondanks de nederlaag heeft Duitsland het ticket voor de finaleronde van de Pro League dus binnen. De ploeg speelt nog één wedstrijd, uit tegen de Verenigde Staten. België ontvangt nog Australië en Argentinië, maar de achterstand van acht punten is niet meer in te halen.

Naast Duitsland hebben ook Nederland, Argentinië en Australië zich geplaatst voor de Grand Final.

Handballers schrijven geschiedenis met kwalificatie voor het EK

Het Nederlandse handbalteam heeft zich door een 25-21 overwinning op Letland geplaatst voor het Europees kampioenschap van 2020. Nooit eerder kwalificeerde de mannenploeg zich voor een EK.

Vooraf was duidelijk dat Nederland moest winnen om überhaupt kans te maken op plaatsing voor het EK. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson was echter wel afhankelijk van de resultaten in de andere groepen. De vier beste nummers drie van de acht groepen mogen ook naar het EK van 2020 in Oostenrijk, Zweden en Noorwegen.

Nederland begon goed aan de wedstrijd en ging bij rust aan de leiding met 13-11. Na rust kwamen de Letten langszij. Even leek Oranje in moeilijkheden te komen maar in het laatste kwartier herpakte de ploeg zich en won uiteindelijk met vier punten voorsprong.

Enkele minuten na het laatste fluitsignaal kwam het verlossende bericht dat de ploeg naar het EK mag. De laatste keer dat Nederland actief was op een eindtoernooi was het WK van 1961.

Handballers mogen naar het EK. (PRO SHOTS/Toin Damen)
Handballers mogen naar het EK. (PRO SHOTS/Toin Damen)

Douane vindt 720 kilo drugs

De douane heeft donderdag 6 juni een partij drugs gevonden van in totaal 720 kilo. De drugs zaten verstopt in een container. De douane vond de drugs tijdens een controle in de haven.

De koelcontainer was afkomstig uit Ecuador en geladen met bananen. De lading was dinsdag 4 juni binnengekomen met een zeeschip vanuit Guayaquil. De bananen waren bestemd voor een fruitbedrijf in Rotterdam. Het bedrijf lijkt niets met de smokkel te maken te hebben.

Tussen de lading troffen douaneambtenaren 600 pakketten cocaïne aan. Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Marquez domineert MotoGP in Barcelona, eerste podium Quartararo

Marc Marquez heeft met grote overmacht de Grand Prix van Catalonië in de MotoGP gewonnen. De regerend wereldkampioen was de beste in Barcelona, hoewel het gros van zijn concurrenten al vroegtijdig op het asfalt lagen.

Vanaf de vijfde plek greep Andrea Dovizioso de leiding, voor Marc Marquez en polesitter Fabio Quartararo, hoewel ook Maverick Viñales zich gelijk voorin kwam melden. Jorge Lorenzo ging ook lekker: hij vertrok vanaf plek tien en na een paar bochten reed hij met zijn Honda op plek vier, achter zijn door Viñales verschalkte teamgenoot Marquez.

Al snel opende Lorenzo de aanval op plek drie, maar dat ging niet helemaal soepel: hij tikte Dovizioso omver en schoffelde ook Viñales onderuit, terwijl Valentino Rossi de boel ook niet meer kon ontwijken en eveneens nader kennis maakte met de grond. Achter Marquez lag Danilo Petrucci zo ineens op plek twee, voor Quartararo, Alex Rins en Jack Miller.

Marquez was al snel met de noorderzon vertrokken, Rins opende daarachter na enige tijd de aanval op Petrucci. Die twee voerden een groepje aan met verder ook nog Quartararo en Miller, terwijl Joan Mir probeerde om eraan te blijven hangen. Met zeven ronden te gaan ging Rins de fout in en viel hij terug naar plek zeven, waardoor Quartararo via Petrucci de tweede plek over kon nemen.

Crutchlow lag inmiddels op plek vijf en was zelfs de snelste man op de baan, maar de Brit overschatte zichzelf weer eens en denderde het grind in. Marquez reed onbedreigd naar de winst, Quartararo pakte in zijn zevende race 'eindelijk' zijn eerste MotoGP-podium en Petrucci ging er met plek drie vandoor.

Tientallen activisten lopen begrafenisstoet vanwege 'klimaatontwrichting'

Activisten van Extinction Rebellion hebben vanmiddag met een begrafenisstoet een protestmars door Amsterdam gelopen om aandacht te vragen voor de 'gevolgen van de klimaatontwrichting'.

De stoet begon met een 'bootuitvaart', waarbij een doodskist op de boot werd rondgevaren als onderdeel van de begrafenisstoet. Ook werden op meerdere bruggen spandoeken uitgerold met teksten als 'De tijd dringt'.

De bootuitvaart door de grachten werd georganiseerd om te 'rouwen om het vergaan van de stad Amsterdam' en om 'het lijden en het sterven van de mensen die nu al de gevolgen van de klimaatcrisis ondervinden'. Rond 13:30 uur legde de boot aan langs de Keizersgracht, waarna het gezelschap, dat zich voor deze gelegenheid kleurrijk had gekleed, vanuit FOAM naar de Stopera wandelde.

Klimaatnoodtoestand
Bij het stadhuis werd de doodskist vervolgens neergezet. Volgens de beweging liepen tweehonderd mensen met de stoet mee. De actie vindt plaats drie dagen voordat de gemeenteraad stemt over het uitroepen van een klimaatnoodtoestand.

"De gemeente Amsterdam heeft niet alleen een verantwoordelijkheid tegenover haar eigen bewoners die slachtoffer kunnen worden van de stijgende zeespiegel. Ook heeft zij een verantwoordelijkheid tegenover de rest van de wereld om op te staan voor een eerlijke en duurzame wereld door onze bijdrage aan klimaatverandering te minimaliseren. Een klimaatnoodtoestand uitroepen is hier de eerste stap van", aldus Extinction Rebellion.

Broertje Marquez pakt WK-leiding na Moto2-zege

Alex Marquez heeft de Grand Prix van Catalonië gewonnen in de Moto2. Het jongere broertje van MotoGP-kampioen Marc Marquez was de beste op het circuit van Barcelona en is tevens de nieuwe WK-leider.

Vanaf plek twee schoot Thomas Lüthi weg naar de leiding, voor polesitter Augusto Fernandez en Sam Lowes. Remy Gardner schoof al snel onderuit en de eerste drie sloegen een klein gaatje, hoewel Lowes al snel wat terugviel en gepasseerd werd door Alex Marquez en Fabio Di Giannantonio.

Lüthi en Fernandez duelleerden om de leiding en daar profiteerde Marquez van: hij sloot aan. WK-leider Lorenzo Baldassarri kende al geen lekkere race en vanaf de negende plek schoof hij tegen het asfalt. Marquez zette zich voorbij Fernandez, die ook gepasseerd werd door Di Giannantonio.

Dat laatste duurde dan weer niet lang, want de Italiaan ging onderuit. Halverwege de race reden Lüthi en Marquez op kop, op dik twee tellen gevolgd door Fernandez en Jorge Navarro. Met het einde in zicht nam Marquez het heft in handen en de Spanjaard sloeg een gat richting Lüthi.

Heel spannend werd het verder niet meer: Marquez was duidelijk de beste, Lüthi hield zijn tweede plek net vast door Navarro van het lijf te houden. Baldassarri zakte naar de vierde plek in het WK, waar Marquez de nieuwe leider is.

Mannarino winnaar tennistoernooi Rosmalen

Adrian Mannarino heeft het tennistoernooi van Rosmalen gewonnen. De Fransman versloeg in de finale de Australiër Jordan Thompson met 7-6 (7) en 6-3.

Beide tennissers waren aan elkaar gewaagd maar op de beslissende momenten was de meer ervaren Fransman doortastender. Thompson kreeg vier setpoints maar het was Mannarino die de eerste set naar zich toe trok. Voor de 30-jarige Fransman was dit zijn eerste toernooizege.

Adrian Mannarino wint Rosmalen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Adrian Mannarino wint Rosmalen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Van Baarle wint slotrit DauphinÚ, Fuglsang eindwinnaar

Dylan van Baarle heeft opnieuw voor een succes gezorgd voor team Ineos in het Critérium du Dauphiné. De Nederlander was meegesprongen in een vroege vlucht en won een sprintje met Jack Haig voor de dagzege. Het is de tweede zege voor Ineos na de zege van Wout Poels zaterdag.

De eindwinst in het Critérium du Dauphiné ging naar Jakob Fuglsang. Ondanks dat de laatste rit over meerdere beklimmingen ging kwam de eindzege voor de Deen nooit in gevaar. Zijn ploeg Astana hield alles onder controle.

De laatste etappe in het Critérium du Dauphiné ging over meerdere beklimmingen, maar de echt zware beklimmingen zaten er niet in. De klassementsrenners konden dan ook geen verschil maken en werd er vooral naar elkaar gekeken. Toch waren er toch enkele verschuivingen in het klassement, maar dat had vooral te maken met de opgaves van Adam Yates en Steven Kruijswijk. Beide renners waren ziek en gaven onderweg op.

Waar in het peloton er weinig gebeurde was het uitkijken naar de strijd om de dagzege. Dylan van Baarle was meegegaan in de vroege vlucht van veertien renners en uiteindelijk bleven alleen Van Baarle en Jack Haig over. In de sprint liet Van Baarle Haig kansloos en boekte zo zijn eerste zege op WorldTour-niveau.

Sanchez wint na late aanval tweede rit Ronde van Zwitserland

De eerste rit in lijn in de Ronde van Zwitserland is gewonnen door Luis Leon Sanchez. De Spanjaard van Astana bleef het uitgedunde peloton net voor. Peter Sagan won de sprint van het peloton, voor Matteo Trentin. Kasper Asgreen werd vierde in de eerste etappe en neemt de leiderstrui over van Rohan Dennis.

Het parcours in de eerste etappe was simpel. De etappe bestond uit drie rondes van vijftig kilometer, met in iedere twee beklimmingen. Vanuit de start reden vier renners weg uit het peloton en hadden kregen een mooie voorsprong van het peloton. Op de eerste helling van de dag had Claudio Imhof het snel gezien en trok er alleen vandoor.

De drie achtervolgers werden in de tweede van de drie ronden ingerekend door het peloton, waar vooral Bahrain-Merida het kopwerk deed. Niet lang daarna nam Astana het over en ging de vaart in het peloton de hoogte in. Het duurde dan ook niet lang voordat Imhof werd ingerekend. Op 31 kilometer trok Omar Fraile (Astana) ten aanval en kreeg Mathias Frank en Kasper Asgreen met zich mee. Bij de laatste bonificatiesprint pakte Asgreen de nodige bonificatieseconden en ging in het virtuele klassement voorbij leider Rohan Dennis.

Alles kwam weer samen, al was er wel sprake van een uitgedund peloton. Daar lag er een kans voor de late aanvallers en daar profiteerde Luis Leon Sanchez optimaal van. De Spanjaard van Astana trok op tien kilometer van de streep ten aanval en kwam solo aan in Langnau im Emmental. Peter Sagan won de sprint voor de tweede plaats, voor Matteo Trentin.

Moto3-coureur Ramirez pakt eerste GP-zege in chaotische race

Marcos Ramirez heeft zijn eerste zege in de Moto3 te pakken. Op het circuit van Barcelona was de Spanjaard de beste tijdens de Grand Prix van Catalonië, waarin nogal wat heren onderuit gingen.

Bij de start nam Tony Arbolino de leiding over van polesitter Gabriel Rodrigo, die terugviel naar de zesde plek. Lorenzo Dalla Porta, Aron Canet, Ramirez en John McPhee voegden zich ook voorin, terwijl een goede tien man zich langzaam afsplitsten van de rest.

Voor Dalla Porta ging het al na een ronde of drie fout: hij reed aan de leiding, maar zijn Honda hield het uit het niks voor gezien en zijn race was klaar. Een ronde later schoven zes man stevig onderuit nadat Can Oncu voor een strike zorgde, waarbij vooral Albert Arenas hard door het grind rolde. Iedereen kon gelukkig wel op eigen kracht lopend vertrekken, dus de race kon ook gewoon door.

Na de helft van de race probeerde Jaume Masia zijn machine binnendoor bij Darryn Binder te drukken, zonder succes: Masia schoof onderuit. Nog geen ronde later ging ook Kazuki Masaki in de kopgroep tegen het asfalt en met twee ronden te gaan was het de beurt aan Rodrigo en Binder, bepaald niet voor het eerst.

Bij het ingaan van de laatste ronde was er nog geen touw aan vast te knoppen, hoewel Kaito Toba, Canet, Alonso Lopez, Ramirez en McPhee een gaatje hadden. Leider Toba lag een paar bochten voor de finish plots op het asfalt en McPhee ging met motor en al rechtdoor, terwijl Celestino Vietti ineens aansloot. Ramirez pakte de winst voor Canet, Vietti hield Lopez zowaar van het podium.

Bertens wijt mislopen titel Rosmalen niet aan blessure

Kiki Bertens verloor vandaag op pijnlijke wijze de finale van het grastoernooi in Rosmalen. Aan het begin van de tweede set werd de nummer vier van de wereld nog lang behandeld aan een dijbeenblessure maar dat wil Bertens niet als excuus gebruiken.

"Dit doet heel erg pijn", aldus Bertens na afloop. "Ik was heel erg dichtbij, maar het lukte net niet vandaag." Bertens wijt het verlies niet aan haar blessure. "Wat er anders was gebeurd, ga ik nooit weten. Pijn hoort bij topsport. Daar lag het niet aan. Ik had vijf matchpoints en stond een break voor in de derde. Ik heb genoeg kansen gehad, maar die niet gepakt."

Bertens ging onderuit op het gras van Rosmalen (Foto: Pro Shots/Joep Leenen)
Bertens ging onderuit op het gras van Rosmalen (Foto: Pro Shots/Joep Leenen)

'Oranje-international van veertig miljoen geldt als alternatief voor Napoli'

De naam van Nathan Aké prijkt nog altijd op het verlanglijstje van Napoli, zo schrijft La Gazzetta dello Sport. De nummer twee van het afgelopen Serie A-seizoen ziet in Kostas Manolas de voornaamste kandidaat om de defensie te versterken. Mocht de verdediger van AS Roma onhaalbaar blijken, is Napoli van plan om zich bij Bournemouth te melden voor Aké.

Het is niet de eerste keer dat de naam van de tienvoudig Oranje-international aan Napoli gelinkt werd. I Partenopei hebben een halfjaar geleden al bij Bournemouth geïnformeerd naar Aké. Doordat the Cherries met een vraagprijs van veertig miljoen euro kwamen en niet van plan waren om dat bedrag te laten zakken, kwam er in maart een einde aan de gesprekken tussen beide clubs. Napoli is nu echter van plan om weer terug te keren aan de onderhandelingstafel.

Trainer Carlo Ancelotti wil graag een centrale verdediger aan zijn selectie toevoegen en heeft Manolas boven aan zijn verlanglijstje staan. Napoli is bereid om zijn afkoopclausule van 36 miljoen bij AS Roma te activeren, terwijl er voor de Griek een vijfjarig contract met een jaarsalaris van 4 miljoen klaarligt. Er zijn echter meer clubs in de markt voor Manolas en Napoli houdt rekening met een scenario waarin de verdediger een andere keuze maakt.

Indien Manolas onhaalbaar blijkt, gaat Napoli zich bij Bournemouth melden voor Aké. De Italianen gaan er vanuit dat er met de Engelse club te onderhandelen valt over de vraagprijs van veertig miljoen. Het contract van de 24-jarige Aké bij Bournemouth loopt nog tot medio 2022. De nummer veertien van het afgelopen Premier League-seizoen nam de verdediger in de zomer van 2017 definitief over van Chelsea voor een bedrag van 22,8 miljoen.

Toyota en Bleekemolen zegevieren op Le Mans

Toyota heeft de 24 uur van Le Mans op zijn naam geschreven. De equipe van Fernando Alonso, Kazuki Nakajima en Sébastien Buemi bleken na 385 gereden rondes net iets sneller dan hun teamgenoten. In de GTE AM-klasse was er Nederlands succes, want Jeroen Bleekemolen wist met zijn team de klasse te winnen.

LMP1
De Toyota's waren in de LMP1 veruit de favoriet en de Japanners maakten dit waar. De auto met startnummer zeven sloeg in de beginfase direct een groot gat, maar bij het ingaan van de nacht had het team met nummer acht het gat gedicht, ondanks dat de auto wat snelheid tekort kwam. Na de nacht bleek de auto van Mike Conway, Kamui Kobayashi en José Maria Lopez een ruime voorsprong te hebben opgebouwd. Deze ging in het laatste uur in rook op door een lekke band voor de #7, gevolgd door sensorproblemen, waardoor Lopez opnieuw binnenkwam. Uiteindelijk won de #8 met vijftien seconden voorsprong op de #7.

Alonso pakt tweede zege op Le Mans op rij (Foto: Pro Shots/Panoramic)
Alonso pakt tweede zege op Le Mans op rij (Foto: Pro Shots/Panoramic)

Een knappe derde plaats was er voor de #17 van SMP Racing. Stoffel Vandoorne, Vitaly Petrov en Mikhail Aleshin reden puike race en bouwden een ruime voorsprong op de Rebellions op die diverse mankementen tegen kwamen. Grootste probleem was er voor de #3 met Thomas Laurent achter het stuur die weliswaar bloedsnel was, maar in het schemerdonker op een natte baan aan het eind van een van de rechte stukken de muur in verdween. De auto werd weer opgelapt zodat een vijfde plek gehaald werd achter het zusterteam. Voor Renger van der Zande liep zijn deelname uit op een grote teleurstelling, want de #10 kampte met veel problemen en aan het begin van de nacht volgde een opgave.

LMP2
De zege in de LMP2 ging naar de #36 van Signatech-Alpine van Nicolas Lapierre, André Negrao en Pierre Thiriet. Deze equipe had een ronde voorsprong op de #38 van onder meer Ho-Pin Tung, Stephane Richelmi en Gabriel Aubry. Derde werd de #28 van Francois Perrodo, Matthieu Vaxiviere en Loic Duval.

De strijd ging met name tussen de #36 en de #26 van debutant Job van Uitert, Roman Rusinov en Jean-Eric Vergne. De jonge Nederlander greep meermalen de leiding en de bolide had aan het begin van de ochtend een mooie voorsprong opgebouwd. Rusinov kreeg na een stop de bolide echter niet meer gestart, waarna de startmotor gewisseld moest worden. Dit kostte twintig minuten en de zege in de LMP2.

De #29 van Racing Team Nederland kende veel problemen. In de beginfase waren er twee lekke banden, waardoor veel tijd verloren werd. Daarna volgde een probleem met de koppeling en aan het eind van de ochtend een crash van Nyck de Vries bij Indianapolis, een van de snelle punten van de baan. De auto werd weer opgelapt en het team eindigde als vijftiende in de klasse.

Mooie zege voor Alpine op Le Mans (Foto: Pro Shots/Panoramic)
Mooie zege voor Alpine op Le Mans (Foto: Pro Shots/Panoramic)

GTE Pro
De AF Corse Ferrari #51 van Alessandro Pier Guidi, James Calado en Daniel Serra heeft de zege bij de GTE Pro gepakt. De equipe was na een met name in de beginfase bikkelhard gevecht uiteindelijk een minuut sneller dan de Porsches #91 vsn Richard Lietz, Gianmaria Bruni en Frederic Makowiecki en #93 van Earl Bamber, Nick Tandy en Patrick Pilet.

Vooraf was al aangekondigd dat het in deze klasse tot het eind spannend zou blijven en in het begin bleek dat ook. Het was vooraan regelmatig stuivertje wisselen tussen met name Corvette, Porsche en Ferrari en de auto's reden als in een treintje achter elkaar aan. BMW had door de opgelegde restricties niet, terwijl Aston Martin zichzelf door crashes uitschakelde. Ford kon net geen vuist maken vooraan, maar hing er wel de gehele race aan.

Beslissend was een safety car die rond middernacht naar buiten kwam en het veld in tweeën splitste. De #92 Porsche en de #51 Ferrari konden door, terwijl de rest moest wachten. De Porsche haakte af met technische problemen, waarna Ferrari probleemloos kon zegevieren. De #63 Corvette drong nog even aan, maar een spin van Jan Magnussen kostte deze equipe zelfs nog het podium.

Ferrari wint na bikkelhard gevecht in GTE Pro (Foto: Pro Shots/Panoramic)
Ferrari wint na bikkelhard gevecht in GTE Pro (Foto: Pro Shots/Panoramic)

GTE AM
De zege in deze klasse ging naar de #85 Ford van Bleekemolen, Ben Keating en Felipe Fraga. Zij bleven de #56 Porsche van Jörg Bergmeister, Patrick Lindsey en Egidio Perfetti en de #84 Ferrari van Jeff Segal, Rodrigo Baptista en Wei Lu na een spannende slotfase voor.

Bleekemolen moest als negende starten en werkte zich in de beginfase op naar de eerste plek. Samen met teamgenoot Fraga reed de Nederlander een grote voorsprong bij elkaar die door teameigenaar en amateurrijder Keating verdedigd moest worden. Deze deed dit, maar door ingrijpen van de wedstrijdleiding werd het toch nog spannend. De auto moest vanwege een beschadigde neus binnenkomen, terwijl de schade al vroeg in de race was ontstaan. Omdat Keating hierna met wielspin wegreed kreeg de auto een stop-and-go aan de broek. In de laatste stint mocht Bleekemolen Bergmeister van zich af houden en de Nederlander slaagde hier in. Hierdoor boekte Bleekemolen na 2008 zijn tweede zege op Le Mans.

Bleekemolen pakt tweede eindzege op Le Mans (Foto: Pro Shots/Panoramic)
Bleekemolen pakt tweede eindzege op Le Mans (Foto: Pro Shots/Panoramic)

Herlings wint maar loopt ook nieuwe blessure op

Jeffrey Herlings is bij de MXGP van Letland opnieuw geblesseerd geraakt. Tijdens de opwarmingsronde voor de eerste race was de motorcrosser ten val gekomen en aangereden door een andere deelnemer. Hij wist de race vervolgens wel te winnen maar bij onderzoek in het ziekenhuis bleek dat een stuk bot van zijn scheenbeen afgebroken was.

Val van Jeffrey Herlings in MXGP van Letland (Bron: Youtube)

Na maanden herstel van een voetbreuk maakte Herlings in de vorige grand prix zijn rentree in het wereldkampioenschap. Met een vierde plaats in het daguitslag kon hij met een positief gevoel naar de wedstrijd in Letland uit kijken.

Na winst in de kwalificatierace op zaterdag leek de 24-jarige regerend wereldkampioen terug op zijn niveau te zijn. Bij de opwarmingsronde kwam hij echter ten val en werd vervolgens door Arminas Jasikonis op zijn voet geraakt. Ondanks de pijn won Herlings toch de eerste race. Een scan in het ziekenhuis wees echter uit dat een stuk bot van het scheenbeen afgebroken was. Maandag volgt nader onderzoek in een Belgische ziekenhuis. Hoe lang het herstel zal duren is nog niet bekend, deelnaam aan de tweede race in Letland kan hij in ieder geval vergeten.

Sarri laat Chelsea achter zich voor gevoelige overstap naar Juventus

Maurizio Sarri laat Chelsea na één seizoen achter zich, zo communiceert de Engelse club via de officiële kanalen. Beide partijen zijn het eens geworden over een voortijdige beëindiging van zijn tot 2020 lopende contract. Juventus heeft tegelijkertijd bekendgemaakt dat Sarri in Turijn de opvolger wordt van Massimiliano Allegri.

De zestigjarige oefenmeester zet bij la Vecchia Signora zijn handtekening onder een driejarig contract, dat hem tot medio 2022 aan de kampioen van Italië verbindt. De overstap hing al een tijdje in de lucht, maar beide clubs hebben de overstap nu bevestigd. Sarri maakt een enigszins gevoelige overstap, omdat hij geboren werd in Napels en jarenlang bij Napoli werkte. In het zuiden van Italië ziet men de keuze van Sarri voor aartsrivaal Juventus als een vorm van verraad.

Er komt zo na één seizoen al een einde aan de samenwerking tussen Sarri en Chelsea. De oefenmeester werd vorige zomer aangesteld als de opvolger van Antonio Conte en gidste the Blues naar de derde plaats in de Premier League en de Europa League-winst. Desondanks was Sarri niet onomstreden en er werd al langere tijd gesproken over een vertrek. Op eigen verzoek is nu zijn contract bij Chelsea beëindigd, zodat hij bij Juventus aan de slag kan gaan als de opvolger van Massimiliano Allegri.

Allegri maakte onlangs bekend dat hij na vijf jaar zou vertrekken als trainer van Juventus. Onder zijn bewind vijf keer de landstitel en vier keer de Coppa Italia gewonnen, maar bleef het vurig gewenste succes in de Champions League uit. Voor Sarri is Juventus twintigste club in zijn rijke loopbaan, die hem vanuit de krochten van het Italiaanse voetbal naar de Europese top bracht. Sarri werkte voor onder meer Hellas Verona, Perugia, Grosseto, Alessandria, Sorrento en Empoli, voordat hij bij Napoli terechtkwam.

.

Beboete Thierry Baudet vindt de regels voor snorscooters verwarrend

Thierry Baudet gaat de boete die hij kreeg omdat hij met een snorscooter op een fietspad reed, 'natuurlijk' betalen. Dat laat de leider van Forum voor Democratie weten. Hij zegt dat hij niet op de hoogte was of hij nou wel of niet op de Overtoom op de rijbaan moest rijden.

Lees ook: 'Thierry Baudet staande gehouden voor scooterrijden op fietspad'

Baudet werd gisteren door handhavers bekeurd toen hij met de deel-snorscooter op het fietspad reed. Het werd vastgelegd door een inwoner en gedeeld via een tweet van D66-raadslid Jan-Bert Vroege.

Bewust niet voor rijbaan gekozen
Forum voor Democratie bevestigt nu dat het inderdaad om de partijleider gaat. Hij koos bewust niet voor de rijbaan omdat het hem gevaarlijk leek, laat de partij weten.

"De regels over waar je nou wel en niet op de rijbaan moet rijden, zijn in Amsterdam op een aantal plekken nog steeds verwarrend. Het spijt hem dat hij kennelijk een onjuiste keuze heeft gemaakt."

De boete die Baudet heeft gekregen voor het rijden op het fietspad, bedraagt 95 euro. Daar komt nog wel 9 euro administratiekosten bij. Omdat op het fietspad geen helmplicht geldt, is hij niet beboet voor het niet dragen van een helm.

Evenepoel ondanks val eindwinnaar Ronde van BelgiŰ, Coquard wint slotrit

Remco Evenepoel is de eindwinnaar geworden van de Ronde van België. Het 19-jarige Belgische kilometer kwam in de finale nog ten val, maar de valpartij was in de laatste 500 meter, waardoor Evenepoel dezelfde eindtijd krijgt als de winnaar. De winst in de slotetappe ging net zoals vorig jaar naar de Fransman Bryan Coquard.

De vijfde en laatste etappe in de Baloise Belgium Tour was een vlakke etappe van Tongeren naar Beringen over 158 kilometer. Er gebeurde niet veel in de slotrit.

Pas in het tweede deel van de wedstrijd reed er een kopgroep van zes weg. Het peloton had alle moeite om de kopgroep weer in te rekenen, maar gelukkig voor de sprinters lukte dat uiteindelijk wel in de laatste kilometer. De Nederlander Fabio Jakobsen was er op dat moment niet meer bij. Hij moest op drie kilometer van de streep lossen.

De sprint werd op gang gebracht door David van der Poel, maar de broer van Mathieu kwam daarbij zwaar ten val. Hij belande met meerdere renners in de hekken, terwijl aan de andere kant van de weg ook Evenepoel ten val kwam. Coquard was ontsnapt aan de valpartij en sprintte net zoals vorig jaar naar de winst in de slotetappe. In de top van het klassement verranderde er niks, waardoor Evenepoel zijn eerste eindwinst te pakken heeft op proefniveau, voor de Lotto-Soudal Belgen Victor Campenaerts en Tim Wellens.

Getuigen gezocht van gewelddadige woningoverval Nijmegen

In de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 juni is er een woningoverval geweest in de Rozenstraat in Nijmegen.

Rond 1 uur die nacht kreeg de politie een melding van een van de buren: het slachtoffer (een 52-jarige man uit Nijmegen) stond met bebloed gezicht op straat. Hij werd wakker gemaakt door drie mannen die naast zijn bed stonden. Hij heeft de mannen de woning uitgewerkt en is daarbij op zijn hoofd geslagen met een hard voorwerp. Later bleek dat er sieraden en bankpassen gestolen zijn.

De politie heeft sporenonderzoek in de woning gedaan. Maar de politie wil de daders graag opsporen en daarbij kan elke getuige van belang zijn. Mocht je iets hebben gezien of gehoord in de omgeving van de Rozenstraat rond het genoemde tijdstip? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

Bertens verliest finale Rosmalen na ruime voorsprong van Riske

Kiki Bertens heeft ondanks vijf kampioenschapspunten de finale van het WTA-toernooi van Rosmalen verloren. De 27-jarige Nederlandse tennisster verloor uiteindelijk in drie sets van de Amerikaanse Amerikaanse Alison Riske: 6-0, 6-7(3), 5-7.

Na de eerste set leek het erop dat de finale van korte duur zou zijn. Bertens had binnen het half uur de eerste set gewonnen. Ze pakte ook de eerste game van de tweede set, waarna de Nederlandse uitgleed. Na een medische behandeling bleef Bertens de betere tennisster en kwam dan ook met 4-1 voor in de tweede set. 

Bertens ging steeds slordiger spelen, terwijl Riske er beter in kwam. De Amerikaanse kwam terug tot 4-4, maar bij een stand van 5-4 in het voordeel kreeg Bertens de eerste kampioenschapspunten van de wedstrijd. Riske wist die weg te werken en ook bij 6-5 werkte de Amerikaanse wedstrijdpunten weg en moest de tiebreak de beslissing brengen. Daarin was Riske de betere van de twee en zo moest er een derde set gespeeld worden.

In die derde set kwam Bertens opnieuw op een break voorsprong. Ditmaal stond ze met 3-1 voor, maar nog voordat de partij werd gestopt vanwege de regen stond het alweer gelijk tussen de beide tennissters. Na de regenpauze behield Rikse makkelijk haar servicegames, terwijl Bertens in de twaalfde game van de derde set in de fout ging. Op het eerste wedstrijdpunt van Rikse ging de Nederlandse in de fout, waardoor Bertens nog even moet wachten op de eerste titel op gras.

 alt=
Winnares Allison Riske met de trofee (Pro Shots / Joep Leenen )

EK Afstanden 2022 naar Heerenveen; Douwe de Vries voorzitter atletencommissie

De Internationale Schaatsunie (ISU) heeft zaterdag internationale schaats- en shorttracktoernooien in het olympische seizoen 2021/2022 toegewezen. Net als komend seizoen zal ook in 2022 de Europese kampioenschappen Afstanden in Heerenveen gehouden worden.

De enige concurrent voor de organisatie van de EK Afstanden kwam uit Hamar. De Noorse stad spreidde echter zijn kansen door ook voor het gecombineerde WK Allround & Sprint te gaan. Dit toernooi kregen ze ook toegewezen. Het WK voor junioren zal in het olympische seizoen gehouden worden in Innsbruck.

Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB is blij met het binnenhalen van de EK Afstanden in het olympisch jaar. Bij coaches en rijders werd input gevraagd hoe zij hun ideale voorbereiding zouden zien en welke toernooien daarvoor in eigen land zouden moeten zijn. "Dan kom je hierop uit. Ik denk dat het voor ons sporttechnisch een pluspunt is. Het is heel fijn om je thuis optimaal voor te kunnen bereiden. Het scheelt reizen en het is heel prettig dat we het vroeg weten zodat onze toppers er in hun planning goed rekening mee kunnen houden. Daarnaast is het natuurlijk heel mooi voor het publiek, die kunnen de mogelijke toppers voor de Olympische Spelen daar nog een keer zien schaatsen."

Ook in het shorttracktoernooien werden verdeeld. Net als in de afgelopen twee olympische seizoenen zal Montréal de organisatie van het WK krijgen, terwijl het EK opnieuw in Dresden zal plaatsvinden. Het WK junioren wordt gehouden in Tomaszów Mazowiecki. De Poolse stad zal het jaar daarvoor ook al gastheer zijn van het EK voor senioren.

Het WK kunstrijden zal in het voorjaar van 2022 gehouden worden in Frankrijk. In Montpellier zal de wereldtop na de Olympische Spelen in Peking opnieuw aan de wereld willen laten zien wat ze in huis hebben. Het EK zal worden gehouden in Tallinn.

Na zijn verkiezing in de atletencommissie van de ISU is afgelopen weekend voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeengekomen. Bij deze gelegenheid hebben de vijf afgevaardigden Douwe de Vries tot hun voorzitter verkozen, voormalig kunstschaatser Eric Radford is de nieuwe vicevoorzitter. Iedere schaatsdicipline heeft één vertegenwoordiger afgevaardigd. 

Dief steelt geld uit slaapzakken van slapende campinggasten

De organisatie van een motorevenement in Castelré meldde zaterdagmiddag bij de politie dat verschillende bezoekers gedurende de nacht waren bestolen van hun geld. Dat gebeurde terwijl zij op de camping van het evenement lagen te slapen.

De Harley Davidson Club Breda houdt dit weekend een evenement aan de Schootsenbroek in Castelré. Omdat veel bezoekers uit het buitenland komen is er ook een camping ingericht. Op zaterdagochtend ontdekten verschillende campinggasten dat hun portemonnee leeggestolen was.

Opvallend genoeg hadden alle slachtoffers hun portemonnee tijdens het slapen in hun slaapzak bij zich gedragen. De politie onderzoekt daarom of de benadeelden mogelijk gedrogeerd zijn geweest. Het exacte schadebedrag is niet bekend. Getuigen die mogelijk verdachten personen of voertuigen in de buurt van het evenement hebben gezien worden gevraagd dat te melden via 0900-8844.

'Manchester United wil PSV beroven van Dumfries'

Denzel Dumfries wordt mogelijk de rechterverdediger waar Manchester United naarstig naar op zoek is. Volgens de laatste berichten uit Engeland beseft de Premier League-club inmiddels dat kandidaten als Thomas Meunier van Paris Saint-Germain en Aaron Wan-Bissaka van Crystal Palace een allesbehalve marktconform prijskaartje hebben en is de kans derhalve groot dat technisch manager John de Jong een belletje uit Manchester zal krijgen.

Crystal Palace wil Wan-Bissaka, 21 jaar en een van de grootste verdedigende talenten van Engeland, niet voor minder dan 75 miljoen euro van de hand doen. Het contract van de rechterverdediger met de Londenaren loopt immers nog drie seizoenen door. De zes jaar oudere Meunier was vorig seizoen vaak van een basisplaats verzekerd en derhalve ziet PSG geen reden om niet de hoofdprijs voor de Belgisch international te vragen.

Engelse media stellen dat Dumfries, 23 jaar, nu de beste papieren heeft om de rechterkant van het elftal van Manchester United te versterken. De verwachting is dat PSV een vraagprijs van ongeveer 28 miljoen euro zal hanteren. Het feit dat hij aanvallender is dan Wan-Bissaka én jonger dan Meunier, zou manager Ole Gunnar Solskjaer kunnen bekoren.

PSV maakt flinke winst als men inderdaad een dergelijk bedrag overhoudt aan een transfer van Dumfries naar Old Trafford. SC Heerenveen ontving nog geen jaar geleden immers 5,5 miljoen euro van de Eindhovense club. De rechtsback ondertekende een contract voor vijf jaar en maakte ook in het tenue van PSV een stormachtige ontwikkeling door. Dat resulteerde tot dusver in zeven A-interlands voor het Nederlands elftal.

MLB: werper krijgt bal in gezicht, maar loopt zelfstandig van veld

Dat het honkballen niet altijd even veilig is vannacht maar weer gebleken. In de wedstrijd tussen de Atlanta Braves en de Philadelphia Phillies kreeg werper Sean Newcomb de bal in zijn gezicht, maar kon hij gelukkig zelfstandig het veld verlaten.

In de derde inning tussen de Braves en de Phillies gebeurde waar elke werper in het honkballen voor vreest. Newcomb kreeg de bal tegen achterkant van zijn hoofd na een slag van J.T. Realmuto. De bal vertrok met 102 Mph van de honkbalknuppel. Iedereen schrok ervan, Realmuto hield de handen voor zijn mond, maar gelukkig stond Newcomb zelfstandig op en kon hij zonder hulp het veld verlaten. De wedstrijd was logischerwijs over voor de pitcher van de Braves. De wedstrijd werd overigens verloren met 8-7 van de Phillies en zo komt er een einde aan de zegereeks van de Braves. Na afloop verklaarde Newcomb dat hij zich goed voelde en de Braves liet weten dat hij het hersenschuddingsprotocol en andere medische checks goed heeft doorlopen.

Newcomb krijgt bal tegen hoofd, maar loopt zelfstandig van veld (Youtube.com)

In de wedstrijd tussen de Los Angeles Dodgers en de Chicago Cubs hebben de Cubs in de negende inning gewonnen. In de negende inning kwam Kenley Jansen, de closer van de Dodgers, op de heuvel om de wedstrijd in het voordeel van de Dodgers te beslissen bij een 1-0 voorsprong. In zijn eerste worp raakte Jansen meteen de slagman, waardoor die naar de eerste honk mocht. In de volgende slagbeurt sloeg Anthony Rizzo een homerun en zette de Cubs op een 2-1 voorsprong. Daarna herstelde Jansen zich wel met onder meer twee keer drie slag, maar kon de nederlaag niet voorkomen, omdat de closer van de Cubs Pedro Strop wel zijn job perfect uitvoerde.

 

Jansen geeft winst weg voor de Los Angeles Dodgers (Bron: Youtube.com)

Een andere Nederlander Jurickson Profar kende wel een goede avond. De 26-jarige tweede honkman van de Oakland Athletics kende een goede avond. Zijn ploeg won ruim met 11-4 en dat was mede te danken aan Profar. Hij sloeg drie honkslagen uit vier slagbeurten en was goed voor vier binnengeslagen punten.

Uitslagen MLB zaterdag:

Tampa Bay Rays - Los Angeles Angels 3-5
Baltimore Orioles - Boston Red Sox 2-7
Washington Nationals - Arizona Diamondbacks 3-10
San Francisco Giants - Milwaukee Brewers 8-7
Houston Astros - Toronto Blue Jays 7-2
Detroit Tigers - Cleveland Indians 2-4
Miami Marlins - Pittsburgh Pirates 4-3
Cincinnati Reds - Texas Rangers 3-4
New York Mets - St. Louis Cardinals 8-7
Minnesota Twins - Kansas City Royals 5-4
Chicago White Sox - New York Yankees 4-8
Atlanta Braves - Philadelphia Phillies 6-7
Colorado Rockies - San Diego Padres 14-8
Oakland Athletics - Seatlle Mariniers 11-2
Los Angeles Dodgers - Chicago Cubs 1-2

Schippers bij Medemblik opgelet - politie controleert extra!

De politie Noord-Holland heeft vrijdag een grote controle uitgevoerd op het binnen- en buitenwater bij Medemblik. De controle richtte zich op de handhaving van de regels, ondermijning en alcohol.

De politie kwam in actie na klachten van bewoners over het vaargedrag op het binnenwater. Zo werd er veel te hard gevaren. Dit geeft overlast voor mens en dier. “De eieren worden door een te hoge snelheid letterlijk uit het nest gevaren. Met de controle heeft de politie aan het begin van het vaarseizoen een duidelijk signaal afgegeven: zorg dat alles in orde is en houd je aan de regels”, aldus Reno Hassink van de politie Noord-Holland. Denk daarbij aan het bezit van een vaarbewijs, de alcoholwetgeving en de verplichte veiligheidsuitrusting.

Doordat het steeds drukker wordt op de (binnen)wateren, is het van groot belang dat er regels gehanteerd worden om het zo plezierig en veilig mogelijk voor iedereen op het water te houden.

Resultaten
Vrijdag zijn 25 schippers gecontroleerd op alcohol. Geen van de schippers had teveel gedronken. Drie schippers hadden geen vaarbewijs. Vier schippers kregen een waarschuwing voor het niet voeren van een registratienummer. Drie schippers kregen een boete voor het overtreden van de snelheid.

Twee schippers krijgen een technisch onderzoek. Hun buitenboordmotor heeft mogelijk meer vermogen dan staat aangegeven op de motorkap. Deze twee schippers lopen het risico alsnog een boete te krijgen voor het varen zonder vaarbewijs. De boete voor het varen zonder vaarbewijs bedraagt voor een volwassene 550 euro.

Ondermijning
De politie heeft signalen van ondermijning op het binnen- en buitenwater van Medemblik. Hierop is ook gecontroleerd. Opvallende ‘patserboten’ bijvoorbeeld, dure boten die bemand worden door personen die nauwelijks een legaal inkomen hebben. Boten die dus meestal met crimineel geld zijn aangeschaft. Het doel van deze controle is 'misdaad mag niet lonen'. In dit kader zal één schipper nader onderzocht worden.

Regelmatig controle
De politie gaat komende zomer regelmatig toezien op de naleving van de regels op het water en samen met partners ook controles uitvoeren voor de veiligheid op het water.

Politie waarschuwt voor kettingrukkers

De politie heeft de afgelopen weken verschillende aangiften ontvangen van veelal bejaarde mensen in de omgeving van Bergen op Zoom en Ossendrecht. Ze zijn het slachtoffer geworden van een babbeltruc waarbij ze op straat beroofd worden.

De dieven gaan geraffineerd te werk. Ze spreken mensen op straat aan, meestal in het Engels, ze vragen de weg, waarbij ze soms ook een landkaart bij zich hebben. Als bedankje willen ze hun slachtoffers dan een ketting omhangen. Op dat moment slaan de dieven toe en proberen ze kettingen, ringen of horloges van hun slachtoffers te stelen.

Op zaterdagmiddag 8 juni deden dieven een poging op de Molenstraat in Ossendrecht. Daar probeerden ze een 92-jarige vrouw op deze manier te beroven. Omdat de vrouw begon te gillen sloegen de dieven zonder buit op de vlucht.

Slachtoffers gezocht
De politie vraagt mensen die de afgelopen tijd slachtoffer zijn geworden van een dergelijke babbeltruc contact op tenemen met de politie via 0900-8844.

Oekra´ne maakt achterstand goed en wint WK onder-20

Oekraïne is de nieuwe wereldkampioen onder 20 jaar. In de finale werd Zuid-Korea met 3-1 verslagen.

Vladyslav Supriaga was de uitblinker. Twee keer kreeg de 19-jarige spits van Dynamo Kiev de bal met wat geluk voor de voeten, maar voor het doel toonde hij zich een koele afmaker. Met zijn goals voor en iets na de rust werkte hij de snel opgelopen achterstand hoogstpersoonlijk weg. Lee Kangin zette Zuid-Korea na 5 minuten nog op voorsprong vanaf elf meter.

Giorgi Tsitaishivili besliste een minuut voor tijd de finale en zo pakt Oekraïne de wereldtitel in Polen. Oekraïne had het toernooi als zelfstandige voetbalnatie nog nooit eerder op zijn naam geschreven, wel werd onder de vlag van de Sovjet-Unie de eerste editie van het tweejaarlijkse evenement in 1977 gewonnen.

Oranje doet al jaren niet meer mee aan het WK onder 20 jaar. De laatste keer was in 2005, toen Nederland als gastheer automatisch geplaatst was. Lionel Messi bezorgde Argentinië destijds de wereldtitel, waar Nederland in de kwartfinale tegen Nigeria na strafschoppen werd uitgeschakeld.

Samenvatting finale onder 20. (Bron: YouTube)

Oekraïne wint WK Onder 20. (PRO SHOTS/SIPA USA)
Oekraïne wint WK Onder 20. (PRO SHOTS/SIPA USA)

Canada wint van Nieuw-Zeeland en komt ook op zes punten

De Nederlandse voetbalsters strijden aanstaande donderdag met Canada om de winst in groep E. In navolging van Oranje wonnen namelijk ook de Canadezen hun tweede duel op het WK in Frankrijk. Nieuw-Zeeland werd zaterdagavond met 2-0 over de knie gelegd.

Canada was gedurende negentig minuten de bovenliggende partij. Toch duurde het tot in de tweede helft voordat het eerste doelpunt viel. Jessie Fleming scoorde in de 48e minuut. De Noord-Amerikanen kregen vervolgens ook voldoende kansen. In de 79e minuut tikte Nichelle Prince uiteindelijk de 2-0 tegen de touwen. Eerder had Canada ook al Kameroen met 1-0 aan de kant gezet.

De winnaar van groep speelt de wedstrijd in de achtste finales op 25 juni in Rennes. De nummer twee is een dag eerder aan de beurt in Parijs. Het duel tussen Nederland en Canada begint donderdag in Reims om 18:00 uur.

Colombia wint voor het eerst in twaalf jaar van ArgentiniŰ

Argentinië verkeert al na de eerste wedstrijd op de Copa América in crisis. In de Arena Fonte Nova van Salvador verloor de ploeg van Lionel Messi zaterdagnacht (Nederlandse tijd) kansloos met 2-0 van Colombia. 

De Colombiaanse invaller Roger Martínez, die al na een kwartier in het veld moest komen voor de geblesseerde Luis Muriel, zette zijn ploeg twintig minuten voor tijd met een daverende knal op een verdiende voorsprong. James Rodriguez bereikte hem met een magnifieke pass, die de Argentijnse verdediging open spleet. Daarna kwam de aanvaller van Club América vanaf de linkerflank naar binnen en joeg de bal vanaf de rand van het strafschopgebiedin de verre hoek achter de Argentijnse doelman Franco Armani.

In de slotfase scoorde Colombia opnieuw, na een flitsende aanval die begon bij Martínez. Hij stuurde Jefferson Lerma de diepte in en diens afgemeten voorzet werd door spits Duvan Zapata van dichtbij hard en hoog achter Armani gewerkt. Armani was eveneens een wisselspeler, want hij kwam erin voor Radamel Falcao vervangen.

Argentinië, dat de laatste twee finales van de Copa América verloor, kon geen moment imponeren. De na een paar maanden afwezigheid weer in de nationale ploeg teruggekeerde Messi wist zich geen raad met de agressieve dekking van de Colombianen. Ook de andere ervaren krachten Angel di Maria en Sergio Agüero konden geen ruimte vinden in de Colombiaanse defensie, met onder anderen oud-Ajacied Davinson Sánchez.

De zege van Colombia, dat het toernooi één keer won (2001), was de eerste overwinning op Argentinië sinds november 2007. De Colombianen wonnen toen in de kwalificatiereeks voor het WK van 2010 in Bogotá met 2-1. Argentinië en Colombia zitten in groep B van het toernooi. Andere landen in de groep zijn Paraguay en Qatar. Die twee landen ontmoeten elkaar zondag in Rio de Janeiro.

  

Samenvatting Argentinië - Colombia. (Bron: YouTube)

Yerry Mina probeert Messi nog een beetje op te vrolijken. (PRO SHOTS/Action Images)
Yerry Mina probeert Messi nog een beetje op te vrolijken. (PRO SHOTS/Action Images)

Canada en Mexico winnen op openingsdag Gold Cup

De Noord-Amerikaanse Gold Cup is afgelopen nacht van start gegaan. Daarin toonde Canada zich meteen de sterkste van Martinique. De grote uitblinker in die wedstrijd was Jonathan David, met twee doelpunten. Het werd 4-0. 

David van KAA Gent de grote uitblinker. Hij zorgde voor de twee eerste doelpunten van de partij. Junior Hoilett en Scott Harfield waren de andere twee doelpuntenmakers. 

Mexico had een makkelijke wedstrijd tegen Cuba. Het werd 7-0. Uriel Urtuna scoorde het openingsduelpunt, de 4-0 en het laatste doelpunt. Raul Jimenez trof tweemaal doel. Diego Reyes en Alexis Vega wisten ook het net te vinden. In de volgende wedstrijd spelen Canada en Mexico tegen elkaar. 

Komende nacht (Nederlandse tijd) is het de beurt aan groep B. Haiti speelt tegen Bermuda en Costa Rica neemt het op tegen Nicaragua. 

Samenvattingen van de wedstrijden. (Bron: YouTube)

Man schiet in de lucht met vuurwapen

Een man heeft vannacht een of meerdere keren in de lucht geschoten in de Van Ostadestraat in Amsterdam. Nadat meerdere politie-eenheden ter plaatse kwamen, heeft hij zichzelf gemeld. Hij is aangehouden.

De hulpdiensten kregen iets na 1 uur 's nachts melding van de schietpartij. Toen ze ter plaatse kwamen, bleken er geen slachtoffers te zijn.

Wel meldde zich een man bij de politie die vertelde betrokken te zijn bij het voorval. Hij is aangehouden en de politie heeft het vuurwapen in beslag genomen. Waarom de man in de lucht schoot, is niet bekend.

FOK! Wat een weer: even een paar dagen bijkomen!

Bonjour!

De komende dagen kunnen we even bijkomen van het op veel plaatsen toch wel heftige weer. Gistermiddag vertelde ik al een beetje hoe we verder zouden gaan en wat we gehad hebben. Daar heb ik ook wat neerslaghoeveelheden geplaatst. Dus even naar beneden scrollen.

In ons land wordt het even een paar dagen rustiger. Er kan vandaag een enkele bui vallen, maar veel plaatsen houden het droog. De zon is zeer geregeld van de partij. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestelijke wind. Het wordt hierbij tussen de 20 en 23 graden.

Maandag, dinsdag en woensdag wordt het nog warmer. Dan liggen de maxima tussen de 22 en 27 graden, maar op woensdag is 30 graden mogelijk. Uiteindelijk volgen er dan weer buien.

Fijn weekend!  

Luchtmachtdagen (Foto: Charged)
Charged was op de Open Luchtmachtdagen in Volkel. Het weer was er prima. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1049
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.