FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 juni 2019

Warholm bloedsnel op 400m horden, Schippers wint Diamond League

Tijdens de Diamond League-wedstrijd in Oslo, de Bislett Games, heeft Karsten Warholm het thuispubliek stevig op de banken gekregen. De 23-jarige Noor snelde op de 400 meter horden naar de winst in 47,33 seconden, een verbetering van Stéphane Diagana's uit 1995 stammende Europees record (47,37). Slechts twaalf man liepen ooit harder dan Warholm, Rai Benjamin (47,02) en Abderrahman Samba (46,98) deden dat vorig jaar. Met 49,11 werd Thomas Barr uit Ierland tweede, één honderdste voor Kyron McMaster van de Britse Maagdeneilanden.

200 meter vrouwen
Dafne Schippers zette weer eens een voorzichtig stapje richting de goede tijden. Ze oogde wellicht wat minder sterk dan tijdens de 100 meter in Hengelo afgelopen zondag, met 22,56 was de wereldkampioene wel de beste. Crystal Emmanuel uit Canada werd met 22,89 tweede, voor de 23,10 van de Amerikaanse Jenna Prandini. Met 23,21 pakte Jamile Samuel de vijfde plek.

100m horden vrouwen
Nadine Visser liep met 13,00 seconden haar beste tijd van het seizoen en pakte daarmee de vijfde plek. Het werd verder weer een Amerikaans 1-2'tje: Christina Clemons won in 12,69 seconden, Sharika Nelvis werd tweede in 12,74 en plek drie ging met 12,84 maar de Wit-Russische Elvira Herman.

Mijl mannen
Op de Dream Mile moest het gebeuren voor Jakob Ingebrigtsen, maar dat was niet het geval. De 18-jarige thuisheld eindigde slechts als zesde, de Pool Marcin Lewandowski snelde na een indrukwekkende eindsprint in een nationaal record van 3:52,34 seconden voorbij de Keniaan Vincent Kibet naar de winst, met op plek drie Ayanleh Souleiman uit Djibouti.

100m mannen
Christian Coleman was weer bloedsnel: vorige maand liep hij in Shanghai al 9,86 - net als Noah Lyles, die hem klopte - en in Oslo deed hij er met 9,85 een schepje bovenop. Xie Zhenye uit China pakte met 10,01 verrassend de tweede plek, voor de Amerikaanse veteraan Michael Rodgers (10,04).

3000m steeplechase vrouwen
Een Keniaans podium, niet heel verrassend. Norah Jeruto was dan wel weer een verrassende winnares: met een indrukwekkende eindsprint klopte ze wereldrecordhoudster Beatrice Chepkoech en won ze in 9:03,71 minuten, voor Chepkoech, Hyvin Kiyeng en de Amerikaanse Emma Coburn.

3000m mannen
Vanaf volgend jaar helaas het langste Diamond League-onderdeel, de 5000 meter - laat staan de tien kilometer - is zogenaamd 'te lang'. Selemon Barega liet zien ook op de drie kilometer uit de voeten te kunnen en na een mooie sprint met de Oegandees Joshua Cheptegei pakte de Ethiopiër de winst in een keurige 7:32,17 minuten. Nicholas Kimeli uit Kenia eindigde als derde, Henrik Ingebrigtsen verbrak met 7:36,85 op plek vier het Noors record.

400m horden vrouwen
Zoals verwacht een Amerikaans feestje, de gehele top-4 kwam uit de VS. De winst ging naar de nog altijd maar 19-jarige Sydney McLaughlin, die in de laatste meters voorbij Dalilah Muhammad snelde en in 54,16 seconden zegevierde, met Shamier Little op de derde plek.

Speerwerpen mannen
Echt spectaculair was het niet, de winst ging met 85,27 meter naar de Duitser Johannes Vetter. Magnus Kirt gooide de speer namens Estland naar 84,74 meter, de Taiwanees Cheng Chao-Tsun pakte met 84,30 meter de derde plek.

Hinkstapspringen vrouwen
Ook hier lag het niveau niet geweldig hoog. De winst ging naar de Colombiaanse Caterina Ibarguen, die al aan 14,79 meter genoeg had. De Amerikaanse Keturah Orji bleef er met 14,53m ruim achter, net als de Jamaicaanse Shanieka Ricketts met 14,41m.

Polsstokhoogspringen mannen
Sam Kendricks liet weer een fraai staaltje constantheid zien. Zonder fouten kwam de Amerikaan over 5,81 meter, in zijn derde poging harkte hij de winst met 5,91 meter definitief binnen, waarna 6,01m geen succes opleverde. De Pool Piotr Lisek werd tweede met 5,81 meter, met die hoogte - een nieuw PR - pakte Cole Walsh namens de VS plek drie. Het Zweeds-Amerikaanse wonderkind Armand Duplantis moest met 5,81m en meer foutsprongen genoegen nemen met plek vier.

Kogelstoten vrouwen
Gong Lijao bezorgde China een keurige zege met haar 19,51 meter, voor de 19,20m van Chase Ealey uit de VS. De Zweedse Fanny Roos werd derde met 18,75m, maar heel geweldig was het niet.

Hoogspringen vrouwen
De Russische Mariya Lasitskene liet zien dat de vorm er weer is: met 2,01 meter sprong ze naar de winst. De Zweedse Erika Kinsey deed het met 1,96m weer prima, de Bulgaarse Mirela Demireva pakte met 1,94m de derde plek.

Nederland sluit nieuw belastingverdrag met Ierland

Nederland heeft met Ierland een nieuw belastingverdrag gesloten. Dit verdrag vervangt het oude belastingverdrag uit 1969. In het belastingverdrag staan afspraken die moeten voorkomen dat enerzijds burgers of bedrijven dubbel belasting betalen en anderzijds dat belastingheffing wordt ontweken. Ook zijn er nieuwe afspraken gemaakt over het heffingsrecht over pensioenen.

Het verdrag is donderdag 13 juni in Dublin ondertekend door Minister Blok, als onderdeel van het staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima aan Ierland. In het verdrag is een antimisbruikbepaling opgenomen die voorkomt dat de voordelen van het verdrag enkel worden gebruikt om belastingheffing te ontwijken. Wanneer hiervan sprake is, vervalt de mogelijkheid een beroep te doen op de voordelen van het belastingverdrag. Met deze antimisbruikbepaling en enkele andere aanpassingen voldoet het belastingverdrag aan de minimumstandaarden uit het zogeheten BEPS-project van de OESO/G20 tegen belastingontwijking.

Daarnaast wordt met name de heffingsrechtverdeling over pensioenen aangepast. Het heffingsrecht over pensioenen van in totaal meer dan € 25.000 per jaar zal onder het nieuwe verdrag, onder voorwaarden, zijn toegewezen aan de bronstaat. Voor bestaande gevallen is een overgangsregeling getroffen op basis waarvan de bepalingen van het oude belastingverdrag van toepassing blijven.

Verder is het verdrag op een groot aantal onderdelen gemoderniseerd waarbij aansluiting is gezocht bij het OESO-modelbelastingverdrag.

VOG-mijders ontzeggen zichzelf kansen

Een verkeerde beeldvorming over de VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) is ongewenst wanneer deze er toe leidt dat jongeren hun kansen op het krijgen een VOG te laag inschatten en hierdoor hun carriëre wordt belemmerd. Zij melden zich dan bijvoorbeeld niet aan voor een opleiding, stage of leerwerkplek.

Dit schrijven minister Dekker (voor Rechtsbescherming) en minister van Engelshoven (OCW) in hun reactie op het WODC-onderzoek ‘Dark Number VOG’. JenV en OCW bekijken samen de mogelijkheden om verkeerde beeldvorming over de VOG onder jongeren in het mbo aan te pakken.

Afgelopen jaren heeft het WODC in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoek gedaan naar het Dark Number: jongeren die - al dan niet terecht - geen VOG aanvragen uit angst voor een afwijzing. De onderzoekers richtten zich op mbo-studenten en scholieren in het laatste jaar van het vmbo. Deze jongeren komen in het kader van stage- en leerwerkplekken regelmatig in aanraking met een VOG-eis. Uit het onderzoek blijkt dat een relatief kleine groep jongeren bang is geen VOG te krijgen en daardoor de VOG-aanvraag mijdt. Dit is bij circa 2,1% van de mbo-studenten het geval. Opvallend hierbij is dat 80 procent van deze VOG-mijders geen strafblad heeft en dus altijd een VOG krijgt, als ze deze zouden aanvragen. Voor de VOG-mijders met een justitieel verleden geldt dat een VOG alleen wordt afgewezen als dit verleden relevant is voor de functie waarvoor de VOG wordt aangevraagd.

De VOG is afgelopen jaren uitgegroeid tot een veelgebruikt screeningsinstrument. In 2018 werd er ruim 1,2 miljoen keer een VOG aangevraagd. Van deze VOG-aanvragen werd 0,27 procent afgewezen.

Eerder lanceerde Justis al de website www.watdevog.nl met informatie voor jongeren over de VOG.

Eenvoudige zege voor Oranje tegen Estland in kwalificatie EK handbal

In de strijd voor kwalificatie voor het EK handbal van 2020 heeft het Nederlandse handbalteam gewonnen van Estland. In de Estse hoofdstad Tallinn was de eindstand 27-33.

Door de winst is de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson zeker van plaats drie in Groep 4. Slovenië en Letland hebben zich als nummer één en twee al gekwalificeerd voor het EK. Alleen de vier beste nummers drie van de acht groepen plaatsen zich voor het eindtoernooi. Zondag volgt de laatste wedstrijd tegen Letland.

Verdachte mishandeling 68-jarige in Amsterdam-Buitenveldert is statushouder

Amsterdamse raadsleden zijn plan plan om een spoeddebat aan te vragen, nu blijkt dat de verdachte van de fatale mishandeling van Rinia Chitanie (68) een 20-jarige statushouder is.

Dat meldt De TelegraafHet spoeddebat is geïnitieerd door de Partij van de Ouderen (PvdO) en wordt volgens de krant gesteund door diverse partijen. De PvdO wil "de onderste steen boven hebben over de fatale mishandeling van een weerloze vrouw en alle andere incidenten". Verder wil de PvdO dat de gemeente volledige openheid van zaken gaat geven en dat er tot die tijd geen enkele opvanglocatie voor ongedocumenteerden meer open gaat.

De krant zegt verder dat buurtbewoners de autoriteiten verwijten dat de achtergrond van de verdachte nu pas bekend is gemaakt. Juist in Buitenveldert klinkt op het moment kritiek naar aanleiding van de komst van een 24-uursopvang in de oude brandweerkazerne naast winkelcentrum Gelderlandplein.

Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66 in Amsterdam, benadrukt overigens wel het verschil tussen ongedocumenteerden en statushouders. "Als het klopt dat het een statushouder betreft, mocht hij in Nederland verblijven. Hoe schrijnend de situatie ook is: ik vind het te vroeg om te speculeren over de gevolgen voor de opvang van ongedocumenteerden in deze wijk."

Rinia Chitanie werd op 21 april mishandeld en overleed afgelopen maandag naar aanleiding van haar toen opgelopen verwondingen. De verdachte heeft aangegeven dat hij op de bewuste avond ook seksueel contact met haar heeft gehad. Rinia was zo zwaar mishandeld, dat haar familie haar niet meer herkende. 

Lees ook: 68-jarig slachtoffer mishandeling werd ook seksueel gebruikt

Smeets vervolgt carrière bij Sparta Rotterdam

Bryan Smeets maakt definitief de overstap van TOP Oss naar Sparta Rotterdam, zo maakt de promovendus wereldkundig op de clubwebsite. Na het afronden van de medische keuring tekent de middenvelder voor twee jaar op Het Kasteel.

“Bryan heeft in het verleden bewezen over veel kwaliteiten en een goede mentaliteit te beschikken. Met TOP Oss heeft hij een erg succesvol seizoen achter de rug, waarin hij een belangrijk aandeel had aan de goede prestaties”, reageert technisch directeur Henk van Stee. “We zijn ervan overtuigd dat hij ook op het hoogste niveau van waarde kan zijn en zijn blij hem mee te kunnen nemen naar de Eredivisie.’

Noord-Holland wil binnen vier jaar akkoord over doortrekken Noord/Zuidlijn

Als het aan het bestuur van de provincie Noord-Holland ligt, is er binnen vier jaar een akkoord over het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Zaandam en Purmerend. Gisteren werd bekend dat in het gepresenteerde coalitieakkoord van de provincie plannen staan om de metrolijn door te trekken in Noordelijke richting.

"Een icoon-project", zo noemt fractievoorzitter Ilse Zaal van D66 het plan. "Dat gaan we natuurlijk deze periode niet realiseren, maar we gaan wel een onderzoek doen, de eerste stappen nemen en afspraken daarover maken met de omgeving", zegt Zaal over de ambities voor de komende vier jaar. "Aan het eind van de periode is het idee dat we met de omliggende gemeenten en natuurlijk de openbaar vervoer-instanties een akkoord hebben over het doortrekken van de Noord/Zuidlijn."

Zaal is niet bang dat de problemen die de aanleg van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam opleverden ook bij het doortrekken van de metrolijn zullen plaatsvinden. "Ik denk dat we 'lessons learned' kunnen toepassen. Ook zal het in dit geval veel sneller gaan omdat een groot gedeelte er al ligt."

KNVB maakt einde aan langlopende discussie rond interlandperiodes Eerste Divisie

De KNVB heeft samen met de clubs uit de Keuken Kampioen Divisie een oplossing gevonden voor een probleem rond de interlandperiodes. Het feit dat het competitieprogramma gewoon doorging terwijl clubs jeugdinternationals moesten afstaan leverde veel discussie op. Door een nieuwe regeling komt er een einde aan de discussie.

Met name Sparta Rotterdam beklaagde zich regelmatig in Zeist. De club had vorig seizoen verschillende jeugdinternationals in de ploeg en trainer Henk Fraser moest puzzelen om tijdens interlandperiodes tot een opstelling te komen. "Los van het feit dat dit door de meeste Eerste Divisie-clubs juist als wenselijk werd gezien - spelen in de interlandperiode - denken we dat probleem de wereld uit te helpen met een schitterende polderoplossing", reageert Art Langeler, directeur voetbalontwikkeling van de KNVB, tegenover Voetbal International.

Met een creatieve oplossing mogen clubs zelf bepalen wanneer gespeeld wordt, zodat zij in actie kunnen komen met de jeugdinternationals. "Clubs mogen kiezen: óf spelen zonder internationals op vrijdagavond óf inhalen met de internationals op maandagavond. Zo kan iedere club zelf zijn beleid hierop maken. Ik ben overigens een groot voorstander van niet spelen in de interlandperiode, ook toen ik nog trainer was van PEC Zwolle in de Eerste Divisie", aldus Langeler.

Politie trekt harde conclusie: zeven LaLiga-spelers lieten zich omkopen

De Spaanse politie is ervan overtuigd dat het duel tussen Real Valladolid en Valencia op de slotdag van LaLiga beïnvloed is. Uit onderzoek blijkt dat zeven spelers van Valladolid zich lieten omkopen om Valencia te laten winnen. Als de feiten bewezen worden, kan de Spaanse club drie punten in mindering worden gebracht, terwijl de betrokken spelers een jarenlange schorsing boven het hoofd hangt.

In de laatste speelronde van LaLiga konden zowel Valencia als Getafe nog vierde eindigen, een plek die recht geeft op deelname aan de groepsfase van de lucratieve Champions League. Valladolid was al zeker van lijfsbehoud en had daardoor tegen Valencia niets meer te verliezen. Het duel eindigde in een 0-2 overwinning voor los Che .

De Spaanse politie startte een onderzoek naar het vermeende omkoopschandaal, dat in Spanje al weken het nieuws domineert. Uit de rapporten, die werden ingezien door Mundo Deportivo, blijkt dat zeven spelers van Valladolid zich hebben laten omkopen. Dat komt naar voren in gesprekken die door de politie zijn onderschept.

Als de politie erin slaagt om matchfixing en omkoping te bewijzen, kan Valladolid bestraft worden met drie punten aftrek. De gevolgen daarvan zijn voor de club echter miniem, omdat Valladolid vier punten boven de degradatiestreep eindigde. De betrokken spelers hangt een boete van 3.000 tot 30.000 euro boven het hoofd, plus een schorsing van twee tot vijf jaar.

Ook oud-Real Madrid-spelers Carlos Aranda en Raúl Bravo, die eerder al werden opgepakt vanwege de verdenking van betrokkenheid bij matchfixing, zouden zich in het schandaal hebben gemengd. Bravo zou een grote som geld hebben ingezet op Valencia, wetende dat Valladolid de wedstrijd zou laten lopen. De opbrengst van de weddenschap zou het tweetal onder henzelf en de zeven betrokken spelers hebben verdeeld.

Eerste trailer voor The Shining-vervolg Doctor Sleep

Kleine jochies worden groot. Te groot om op kleine driewielers door het Overlook Hotel te fietsen, om precies te zijn. Het boek Doctor Sleep van Stephen King vertelt over een volwassen Danny Torrance, uit The Shining, en is dus een vervolg op dat boek. De verfilming van het boek is logischerwijs een vervolg op Stanley Kubricks The Shining uit 1980. Hiervoor is nu de eerste trailer vrijgegeven.

Ondanks dat hij nog steeds getekend is door het trauma dat hij heeft opgelopen als kind in het Overlook, heeft Dan Torrance iets van rust weten te vinden. Maar aan die rust komt abrupt een einde wanneer hij Abra ontmoet, een moedige tiener met haar eigen krachtige en buitengewone gave, beter bekend als het “licht”. Wetende dat Dan over dezelfde krachten beschikt, vraagt Abra hem om hulp tegen de meedogenloze Rose the Hat en haar volgers, The True Knot. Zij nemen het licht van onschuldigen af in hun zoektocht naar onsterfelijkheid. Door een onwaarschijnlijk bondgenootschap te vormen, raken Dan en Abra betrokken bij een wrede strijd op leven of dood met Rose. Abra’s onschuldigheid en onbevreesde omarming van haar licht dwingen Dan om zijn eigen krachten te gebruiken zoals hij dat nog nooit eerder heeft gedaan. Waardoor hij zijn angsten onder ogen moet komen en de geesten uit het verleden opnieuw moet laten ontwaken.

Doctor Sleep is geregisseerd door Mike Flanagan, die vorig jaar verantwoordelijk was voor de horrorserie The Haunting of Hill House op Netflix. Ewan McGregor speelt de volwassen Danny Torrance. Andere rollen zijn er voor Rebecca Ferguson, Carl Lumbly, Emily Alyn Lind en Kyliegh Curran, in haar speelfilmdebuut, as Abra.

De film is te zien vanaf 7 november.

Cobo raakt Vuelta 2011 kwijt door dopinggebruik, podium voor Mollema en eindwinst voor Froome

Juan José Cobo moet zijn eindzege in de Vuelta a España 2011 inleveren. De Spanjaard is met terugwerkende kracht gediskwalificeerd vanwege dopinggebruik, zo valt te lezen op de website van de UCI. Daardoor is Chris Froome de nieuwe winnaar en schuift Bauke Mollema op naar de derde plaats, zijn eerste eindpodium in een grote ronde.

Het Anti-Doping Tribunaal van de UCI heeft Cobo betrapt op het overtreden van de dopingregels. Er zijn abnormale normale bloedwaardes in zijn biologische paspoort tussen 2009 en 2011 vastgesteld. Daarom worden alle uitslagen van Cobo in die periode geschrapt. Cobo inmiddels al drie jaar gestopt met profwielrennen heeft nog één maand om in beroep te gaan bij het CAS.

De zege is nu voor Froome. De Engelsman, die woensdag nog zwaar ten val kwam en daardoor de Tour de France moet missen, liet zich die Vuelta voor het eerst zien als klassementsrenner. Hij was die Ronde van Spanje vooral de meesterknecht van Bradley Wiggins, maar Froome bleek sterker te zijn dan zijn kopman. Doordat Cobo nu gescharpt is Froome ook de eerste Britse winnaar van een grote ronde. Die eer was tot nu weggelegd voor Wiggins, die de Tour de France van 2012 won.

Ook voor Mollema is het positief nieuws. De Nederlander, die toen nog voor Rabobank, werd in eerste instantie vierde op twee minuten van Cobo, maar doordat de Spanjaard nu geschrapt is schuift Mollema een plaatsje op en heeft zijn eerste eindpodium te pakken in zijn carrière.

Wout Poels heeft nu één ritzege in de een grote ronde te pakken. De Limburger werd toen nog voor Vacansoleil - DCM tweede achter Cobo op in de Angliru-etappe.

Logano snelt naar NASCAR-zege in Michigan

Speciaal voor de NASCAR-liefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde. Er zou geracet worden op de Michigan International Speedway, maar wegens de regen werd iedereen zondagavond vlak voor de groene vlag weer terug de pitstraat in gestuurd, en daar bleven ze de rest van de dag.

Met een dag vertraging kon het groen dan eindelijk gezwaaid worden, met poleposition voor Joey Logano, voor Aric Almirola, Denny Hamlin en Kevin Harvick, terwijl ook Paul Menard en Brad Keselowski zich gelijk voorin meldden. Logano, Harvick en Almirola sloegen na de eerste schermutselingen een gaatje, tot de competition caution - het had na de kwalificatie immers geregend - de boel weer bij elkaar bracht.

Met Logano op kop gingen we door en het was Almirola die het grootste gevaar vormde. Het duo had moeite met het inhalen van achterblijvers, waardoor Alex Bowman zich tussen hen in kon nestelen. Logano hield echter stand en won de eerste stage, voor Bowman en Erik Jones. Dat was ook min of meer de volgorde bij het begin van stage twee, inclusief Almirola en Martin Truex Jr er vlak achter.

Logano had de touwtjes stevig in handen, maar moest enkele ronden voor het einde van de stage wel naar binnen, net als het gros van de coureurs. Austin Dillon kon nog even door en pakte de stagewinst, voor Harvick, Truex en Kurt Busch. Na de pitstops tijdens de caution was de leiding in handen van Logano en Elliott, maar Harvick schoof er gelijk voorbij en ook Truex en Larson kwamen naar voren.

Heel lang duurde het allemaal niet: Clint Bowyer tikte Jones aan en gleed daardoor zelf de muur in. Met Harvick nog steeds op kop konden we weer door, tot Austin Dillon zijn auto na een ronde of anderhalf tegen de muur zette, zonder al te veel schade. Harvick en Logano hadden bij de herstart de leiding en met nog zestig ronden te rijden kwamen ook Larson, Kurt Busch en Truex weer goed voorin kijken.

Bowyer gaat de muur in (Bron: YouTube)

Bij de laatste serie pitstops behield Logano de leiding, voor Truex en de gebroeders Kurt en Kyle Busch. Met vier ronden te gaan reed Jones met problemen het gras in en veroorzaakte hij een caution, net op het moment dat Truex vlak onder de bumper van Logano kroop.

De late caution betekende dat de race zou eindigen met overtime, waarbij Logano aan de leiding ging, voor Truex en de Busch-broers. Kyle viel terug, Kurt opende de aanval op Logano, maar de regerend kampioen was simpelweg te snel en pakte de winst, voor Kurt Busch en Truex.
De volgende race staat op 23 juni op het programma op de Sonoma Raceway, een road course.

Logano houdt Busch van zich af (Bron: YouTube)

Directeur fruitbedrijf aangehouden voor witwassen

In een onderzoek naar onverklaarbaar bezit hebben rechercheurs van de Landelijke Eenheid van de politie dinsdag de directeur van een fruitoverslagbedrijf aangehouden. In zijn woning en in twee bedrijfspanden zijn doorzoekingen geweest. Bij de doorzoekingen zijn auto’s en geld in beslag genomen.

Drugssmokkel
In het onderzoek werken het Landelijk en Functioneel Parket samen. Het Functioneel Parket concentreert zich op de geldstromen rond het fruitoverslagbedrijf in Barendrecht. Dat bedrijf kwam in beeld bij het Landelijk Parket nadat er een paar keer zendingen cocaïne in fruit uit Zuid-Amerika waren onderschept.

De directeur van het bedrijf, een 66-jarige Zwijndrechter, wordt niet verdacht van drugssmokkel, maar er was wel voldoende aanleiding nader te kijken naar de geldstromen rondom het bedrijf. Inmiddels vermoeden politie en OM dat via het bedrijf mogelijk bijna 1,5 miljoen euro is witgewassen.

Geld en auto's in beslag
Bij de doorzoekingen zijn drie personenauto’s in beslag genomen. Daarnaast is er zo’n 170.000 euro in cash geld gevonden. Dat geld werd door een zogenoemde geldhond gevonden verstopt in een doos in het woonhuis van de man. In het derde pand, het bedrijf in Zwijndrecht, werkte een familielid van de verdachte.

Witwassen
Beide bedrijven worden verdacht van witwassen. Dat is ook waar de man uit Zwijndrecht van verdacht wordt. Ook zijn 51-jarige partner is aangehouden op verdenking van witwassen. Ze zijn donderdag na verhoor weer door de officier van justitie op vrije voeten gesteld. Het onderzoek naar de verdachte geldstromen en het onverklaarbaar bezit van de verdachten wordt voortgezet.

Directeur fruitbedrijf aangehouden voor witwassen (Foto: Openbaar Ministerie)
Directeur fruitbedrijf aangehouden voor witwassen (Foto: Openbaar Ministerie)

Belgisch toptalent Evenepoel wint eerste wedstrijd bij de profs

Wielrenner Remco Evenepoel heeft zijn eerste profoverwinning te pakken. Het pas 19-jarige Belgische toptalent won de tweede etappe in de Ronde van België door de Vlaamse Ardennen. Hij won met meer dan vijftig seconden voorsprong en is ook de nieuwe leider in de Belgische rittenkoers.

Vandaag stond de tweede rit in de Ronde van België op het programma. Een rit van 180 kilometer, met in de laatste tachtig kilometer verschillende beklimmingen die ook in de Ronde van Vlaanderen zijn opgenomen.

Vanuit de start reed er een kopgroep van zes man weg, maar op zeventig kilometer van de streep werden ze alweer ingehaald door het peloton, op de Muur van Geraardsbergen. Evenepoel was toen al van voren te zien en zou met meerdere aanvallen steeds in beeld blijven. Hij zorgde met zijn aanvallen dat na de Berendries er een grote groep wegreed.

Voor het Belgische toptalent was niet voldoende want met tien kilometer trok hij nogmaals ten aanval. Alleen Victor Campenaerts kon mee, al had de werelduurrecordhouder alle moeite om het wiel te houden van Evenepoel. Bij een scherpe bocht naar links kwam Campenaerts in het wiel van de jonge Belg ten val en zo stond Evenepoel er alleen voor.

Voor de 19-jarige renner van Deceuninck - Quick Step was dat geen probleem, want hij liep alleen verder uit. Hij kwam dan ook solo aan in Zottegem en boekte zijn eerste zege bij de profs, nadat hij vorig jaar bij de junioren iedereen uit het wiel reed. Fabio Jakobsen maakte het feest compleet voor Deceuninck - Quick Step, want de jonge Nederlander sprintte naar de tweede plaats.

Politie zoekt opnieuw in sloot naar Anja Schaap

Anja Schaap (33) wordt sinds 29 mei vermist in Katwijk. In de sloot aan de Melkweg in Katwijk, waar de tas van Anja Schaap op 31 mei werd aangetroffen, heeft het Landelijk Team Onderwaterzoekingen (LTOZ) vandaag opnieuw nader onderzoek gedaan, volgens het AD echter zonder resultaat. Ook doet het onderzoeksteam onderzoek op de social media kanalen van Anja.

De tas van Anja werd twee dagen na haar vemissing gevonden in het water aan de Melkweg. Duikers van de brandweer hebben toen het water doorzocht, maar Anja niet aangetroffen. In de handtas zaten persoonlijke bezittingen, waaronder haar mobiele telefoon. Diezelfde dag is met speurhonden de route gelopen die Anja tussen het café en haar woning heeft afgelegd.  Gisteren en eergisteren hield de politie nog een passantenonderzoek in de omgeving van het parkeerterrein De Noordduinen in Katwijk.

Opnieuw ritwinst voor Van Aert in Dauphiné

Wout van Aert heeft na de vierde etappe ook de vijfde rit in het Critérium du Dauphiné gewonnen. Woensdag was de Belg van Jumbo-Visma nog de sterkste in de tijdrit en vandaag won hij de massasprint voor Sam Bennett en Julian Alaphilippe. In het algemeen klassement blijft Adam Yates leider.

Vandaag stond de laatste vlakke rit in het Critérium du Dauphiné op het programma, voordat de renners de komende ritten de bergen induiken. De etappe was 201 kilometer en lange tijd reden er drie renners voorop.

Pas op twee kilometer van de streep werden ze ingelopen, waarna Edvald Boasson Hagen en Philippe Gilbert het probeerden met een verrassingsaanval. De twee werden weer teruggehaald door BORA-hansgrohe, waarna de sprint kon worden ingezet. Van Aert was in die sprint de snelste en pakte zo zijn tweede zege op rij in het Critérium du Dauphiné.

Politie gaat versneld Forensisch specialisten opleiden

Met het versneld opleiden van tweehonderd nieuwe specialisten, verbeteringen op ICT-gebied en nieuwe technologie neemt de politie concrete maatregelen om het vertrek van medewerkers bij de Forensische Opsporing op te vangen.

Fotoserie forensische opsporing
Veel van de 1500 forensisch rechercheurs verlaten de komende jaren de dienst vanwege hun leeftijd. Hierdoor moet kennisverlies en onderbezetting worden opgevangen. Ook werkt Forensische Opsporing (FO) met verouderde ICT-systemen. Om die problemen aan te pakken en waar mogelijk af te wenden, stelde het korps eind 2018 Ruud Staijen aan als programmadirecteur.

Versneld opleiden
Prioriteit voor de programmadirecteur is de vervangingsvraag. Per jaar verlaten zo’n honderd collega’s de dienst en dat gat moet worden opgevuld, weet Staijen. "We gaan daarom met het werkveld, met de Politieacademie en andere partijen zoeken naar manieren om nieuwe mensen te werven. Op korte termijn gaat het om tweehonderd nieuwe collega’s. Vroeger waren dat 'blauwe' collega’s die doorgroeiden naar FO, nu gaat het ook om mensen met een HBO- of universitaire studie; vaak zij-instromers."

Sporen snel verwerken
Om een FO te bouwen die de strijd met de criminaliteit aan kan, moet er meer gebeuren, stelt de programmadirecteur. Een ‘vernieuwingsslag’ is nodig. "Technische sporen worden steeds belangrijker in een onderzoek." Staijen wijst nog op de digitale sporen, die eveneens in steeds meer onderzoeken opduiken. Ook daar zijn meer specialisten nodig.

Samenwerking in keten
Er is dan nóg een slag te maken. "De verzamelende sporen moeten we sneller duiden, zodat onderzoeksteams er sneller en efficiënter mee aan de slag kunnen." Een aantal FO’ers krijgt daarom bijvoorbeeld als proef een laptop om op de plaats delict al verzamelde informatie te verwerken. Ook komt er een ‘test’ waarmee FO direct kan bepalen of een stof drugs bevat. Momenteel kan het weken duren voordat dit resultaat bekend is. Verder wordt gekeken of het NFI de resultaten van DNA-onderzoek sneller kan aanbieden."Dat eerste resultaat kan al richting bieden in het onderzoek", aldus Staijen.

Bond maakt terecht punt
Op 11 juni uitte de Nederlandse Politiebond haar zorgen over de Forensische Opsporing. In een brief aan de Tweede Kamer en de minister worden acute maatregelen gevraagd om de opsporingsproblemen te verhelpen. Wat Staijen betreft heeft de bond wel een punt. "Maar de problemen zijn al langer bekend en ook door het korps onderkend. Er is een Programma Forensische Opsporing ingericht om de FO te versterken". De vakbonden zijn hierover onlangs geïnformeerd.

"Onze eerste zorg is tegemoet komen aan de capaciteitsvraag, aan het opvangen van de verwachte uitstroom. We trekken weliswaar tweehonderd nieuwe collega’s aan, maar het duurt zeker twee tot drie jaar tot zij kunnen meedraaien", zegt Staijen. "Daarnaast zijn er vragen voor betere IV, voor sneller resultaat leveren in onderzoeken."

Er is vanuit het korps budget gekomen voor de Ontwikkelagenda Opsporing, waarmee de eerste verbeteringen voor de FO kunnen worden gefinancierd. "De uitdaging voor de FO is een uitdaging voor iedereen", besluit Staijen. "Alleen door intensief samen te werken met het werkveld, met het Politiedienstencentrum, de academie, met universiteiten en hogescholen kunnen we de FO verbeteren. Dat betekent niet meer plannen maken, maar vooral beslissingen durven nemen. Keuzes maken voor de toekomst."

Dionne Stax stapt van NOS over naar AVROTROS

Dionne Stax verbindt zich vanaf oktober 2019 exclusief aan AVROTROS. Ze zal meerdere programma’s gaan presenteren voor de omroep te beginnen met DNA Onbekend. Ook zal ze vanaf 1 januari 2020 samen met Toine van Peperstraten een nieuw doordeweeks radioprogramma gaan presenteren op NPO Radio 1.

Bart Barnas, mediadirecteur AVROTROS, is erg blij met de komst van Dionne: “Dionne heeft haar sporen inmiddels ruimschoots verdiend als presentatrice van het NOS-journaal, verkiezingsavonden en documentaires. In relatief korte tijd heeft ze bewezen dat ze een uitstekende en veelzijdige presentatrice is. Het is goed nieuws voor de publieke omroep dat Dionne ervoor kiest om zich bij AVROTROS verder te ontwikkelen als allround presentatrice op televisie en radio.”

Dionne Stax: “Ik vind het ongelooflijk spannend om het warme bad van de NOS na 12 jaar te verlaten. Ik kijk terug op vele mooie en bijzondere momenten en ben de NOS erg dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen. Tegelijkertijd voel ik dat ik klaar ben voor een nieuwe stap. Door het brede aanbod van de programma’s van AVROTROS kan ik nog meer van mezelf laten zien. Naast DNA Onbekend zijn er andere nieuwe tv-programma’s in ontwikkeling en ik kijk er ook erg naar uit om dagelijks radio te gaan maken.”

Neuskanker dwingt 'eeuwige nummer twee' Lee tot stoppen met badminton

Badmintonner Lee Chong Wei heeft noodgedwongen aangekondigd zijn racket aan de wilgen te hangen. De 36-jarige Maleisiër werd vorig jaar getroffen door neuskanker en is inmiddels succesvol behandeld, maar om te voorkomen dat de kanker terugkeert hebben artsen hem ten strengste afgeraden weer op hoog niveau te sporten.

Lee won in 2006 de Aziatische titel, wat min of meer gelijk staat aan de wereldtitel, maar verder werd hij vooral enorm vaak tweede. Zo verloor hij in drie WK-finales op rij en ging hij ook op de Olympische Spelen drie keer op rij onderuit in de finale, voor het laatst in Rio in 2016. Op de Asian Games pakte hij twee keer brons en één keer zilver, in 2016 won hij dan tóch nog het Azatische goud.

De winnaar van 69 titels en voormalig nummer één van de wereld - een positie die hij 348 weken in handen had, langer dan wie dan ook - werd vorig jaar getroffen door neuskanker en moest de Asian Games en het WK al laten schieten. Na een behandeling in Taiwan begon hij in januari weer met trainen, maar dat ging niet goed en de laatste maanden was hij al nauwelijks meer op de training aanwezig.

"Inmiddels zullen jullie allemaal de reden van deze persconferentie wel kennen", aldus een emotionele Lee. "Het was een moeilijke beslissing, maar na een recent gesprek met mijn artsen in Japan heb ik geen andere keuze meer. Ik wil alle Maleisiërs bedanken."

Lee kondigt zijn afscheid aan (Bron: YouTube)

Froome na operatie van 8 uur op intensive care, einde seizoen

Wielrenner Chris Froome ligt in het ziekenhuis van Saint-Étienne op de intensive care. De Britse meervoudig tourwinnaar kwam woensdag zeer zwaar ten val tijdens een laatste verkenning van de tijdrit in het Critérium du Dauphiné en heeft zijn rechterdijbeen, een elleboog, heup en meerdere ribben gebroken. Niet geheel verrassend moet hij de Tour de France aan zich voorbij laten gaan.

Mensen die de crash zagen gebeuren zijn onder de indruk, zoals ploeggenoot Wout Poels. "Ik heb een uur lang zitten trillen, zo hard heb ik nog nooit iemand zien vallen. We gingen zeker 65 per uur op de tijdritfiets", aldus de Limburger. "De volgwagen reed achter ons, ik heb iets verderop gewacht... sommige dingen kun je beter niet zien. Er stond gelukkig toevallig een ambulance op honderd meter afstand."

Inmiddels heeft Froome een operatie van acht uur achter de rug en waarschijnlijk moet hij nog wel enkele dagen in het ziekenhuis blijven. Het zal weinig verrassend zijn dat 2019 voor Froome een gesloten boek is, ploegleider Dave Brailsford kon nog niks zeggen over de gevolgen voor de rest van Froomes carrière.

Control gameplaybeelden tonen Metroidvania-elementen

Control is de aankomende game van het Remedy, bekend van o.a. Alan Wake. In deze game speel je als Jesse Faden. Je bevindt je op een speciale faciliteit voor mensen met bovennatuurlijke krachten. Als een mysterieuze vijandelijke factie genaamd Hiss de faciliteit infiltreert is het aan jou om er iets aan te doen.

De game valt vooral op door de mechanieken. Het ziet eruit als een solide third-person shooter waarin je ook psychische krachten kunt gebruiken. Verder is de game ook een Metroidvania. Dat betekent dat je in oude verkende ruimtes nieuwe dingen kunt ontdekken als je later met nieuwe krachten terugkomt. De game is niet enkel schieten, je moet ook een beetje platformen. Bekijk hoe de game eruit ziet en een interview met de ontwikkelaar in de beelden van IGN hieronder. Control komt op 27 augustus uit voor PS4, Xbox One en pc.

F-35 naar de Luchtmachtdagen

De F-35 komt naar de Luchtmachtdagen. Vanmorgen zijn vanaf de Amerikaanse oostkust 2 Nederlandse gevechtstoestellen (de F002 en de F008) opgestegen. Met behulp van een KDC-10-tankervliegtuig steken ze de Atlantische Oceaan over om in de loop van de avond in Nederland te arriveren.

De gevechtstoestellen zijn vanaf morgen te bewonderen op de Luchtmachtdagen. Die vinden plaats op Vliegbasis Volkel. Overigens was de hele operatie bijna in het water gevallen door een pechgeval met de Nederlandse KDC-10-tanker. Een dag uitstel bleek echter genoeg om het probleem te verhelpen. Het meevliegende tankertoestel voorziet de F-35’s iedere 2.000 kilometer van kerosine.

F-35 komt naar de Luchtmachtdagen (Afbeelding: Defensie)
F-35 komt naar de Luchtmachtdagen (Afbeelding: Defensie)

Hagenaar aangehouden voor bedreiging mediabedrijven

De Amsterdamse politie heeft dinsdag 11 juni 2019 een 32-jarige man uit Den Haag aangehouden op verdenking van bedreiging van een tweetal mediabedrijven in september 2018 en mei 2019.

De verdachte uitte in beide gevallen online dreigementen waarin hij aankondigde naar de mediabedrijven te zullen komen om aldaar medewerkers te doden. In deze digitale dreigementen stelde de verdachte zich ernstig beledigd te voelen door uitingen van de betreffende mediabedrijven.

De recherche startte een onderzoek dat uiteindelijk leidde naar de aangehouden verdachte. Hij is inmiddels gehoord en daarna in afwachting van verdere strafvervolging door het OM heengezonden. De betreffende mediabedrijven zijn door de politie geïnformeerd.

PVV: 'Gooi rovende asielzoekers eindelijk ons land uit!'

De heer Fritsma van de PVV had kennelijk nog wat tijd over om nog wat schriftelijke vragen te stellen aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Dit keer over de 'rovende asielzoekers in Middelburg, zo blijkt uit een persbericht. 

Het schijnt namelijk dat Middelburg de overlast door stelende asielzoekers beu is. Fritsma wil weten of de staatssecretaris hiervan op de hoogte is, en hij vraagt zich af hoe het kan dat rovende asielzoekers overal in Nederland nog steeds vrij spel hebben, ondanks herhaalde kabinetsbeloften om deze overlastgevers aan te pakken. 

Daarna wil hij van de staatssecretaris weten hoe ze van plan is aan de Nederlandse bevolking uit te leggen dat ze dit tuig binnen blijft laten, en er belastinggeld aan blijft uitgeven om ze onderdak, leefgeld en gezondheidszorg te bieden. Hij vraagt zich verder af of de staatssecretaris zich wel realiseert dat het gekkenwerk is om iedereen die het woordje 'asiel' uitspreekt op te vangen, ongeacht het land van herkomst, crimineel verleden en dergelijke. 

Hij vervolgt met de vraag of het dit jaar (in tegenstelling tot vorig jaar) al gelukt is om meer dan 5 criminele asielzoekers op grond van de openbare orde van straat te halen en uit te zetten, en indien dat niet het geval is, of de staatssecretaris zich niet schaamt voor deze 'absurde wanprestatie'. 

De vragenlijst eindigt met met het bekende paradepaardje van de PVV: Fritsma wil weten of de staatssecretaris bereid is om een totale asielstop in te stellen, alle AZC's te sluiten en alle criminele asielzoekers en statushouders uit Nederland te verwijderen en zo niet, waarom niet. 

Boogschutters naar Olympische Spelen na kwartfinales op WK

De Nederlandse boogschutters mogen volgend jaar naar de Olympische Spelen in Tokyo. Rick van der Ven, Sjef van den Berg en Steve Wijler plaatsten zich met de recurveboog voor de kwartfinales van de landenwedstrijd op het WK in Den Bosch en dat was voldoende voor plaatsing.

Nederland plaatste zich als tweede voor de knock-outronde en klopte Oekraïne in de achtste finales met 6-2. In de kwartfinales wacht Kazachstan donderdag. Overigens zitten Gijs Broeksma en Jan van Tongeren ook nog in de olympische selectie, waarbij bondscoach Ron van der Hoff uiteindelijk bepaalt wie naar Tokyo mag.

Door de teamprestatie heeft Nederland ook gelijk drie individuele startbewijzen te pakken.

Tot 4 jaar cel voor Utrechtse 'drugsfamilie'

Een vader en moeder en hun 4 zoons die zich schuldig hebben gemaakt aan verschillende drugsgerelateerde strafbare feiten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen. De spil van de familie – een 34-jarige man is veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf. De familieleden hielden zich bezig met de invoer en verkoop van hard- en softdrugs en het witwassen van honderdduizenden euro’s.

De rechtbank concludeert – onder meer – dat de familieleden intensief en structureel samenwerkten en dat sprake is geweest van een criminele organisatie. Naar aanleiding van een anonieme brief en informatie van het Team Criminele Inlichtingen over de activiteiten van één van de broers is de politie een onderzoek gestart. Telefoongesprekken van de familieleden zijn getapt en op 21 februari 2017 zijn in Nederland 10 locaties doorzocht en hebben er in België doorzoekingen plaatsgevonden. Bij die invallen zijn honderdduizenden euro’s aan contant geld gevonden en diverse soorten drugs. Zo zijn bij de ouders grote sommen geld gevonden in onder andere de kruipruimte en een verborgen ruimte van de woning en in een schutting in de tuin. Met het geld werden onder andere woningen in het buitenland gekocht.

Het in georganiseerd verband voorbereiden van het importeren van cocaïne en handel in hennep is een zeer ernstig feit. Achter de (grootschalige)handel in drugs, zoals de handel waar het gezin zich mee bezig hield, gaat bovendien een wereld van georganiseerde criminaliteit schuil die wordt gekenmerkt door intimidatie en geweld.

De rechtbank is van oordeel dat alleen een vrijheidsbenemende straf past bij de strafbare feiten die gepleegd zijn. Ieder familielid had zijn of haar eigen rol in de criminele organisatie. Naast de zoon die veroordeeld is tot 4 jaar gevangenisstraf, zijn twee andere zoons van 29 en 32 zijn veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf. Een 23-jarige zoon is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. De moeder is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar, zij had een aansturende en coördinerende rol in het beheren en het bewaken van het geld wat is aangetroffen de woning. De vader is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 jaar, waarvan 320 dagen voorwaardelijk.

Franse voetbalsters na penalty langs Noorwegen op WK

De Franse voetbalsters hebben ook hun tweede groepswedstrijd op het WK in eigen land gewonnen. In Nice werd met 2-1 gewonnen van Noorwegen, dat speelt zonder de met de nationale bond in de clinch liggende superspits Ada Hegerberg.

Kort na rust tekende Valérie Gauvin voor de 1-0, maar Wendie Renard deed die voorsprong teniet met een eigen goal. In de 72e minuut kreeg Frankrijk op aangeven van de VAR een penalty en sterspeelster Eugenie Le Sommer liet die kans niet onbenut: 2-1. Frankrijk staat zo op zes punten, Noorwegen heeft er drie.

Monster Hunter World: Iceborne-gameplay toont jacht op nieuw monster

Iceborne is aankomende grote nieuwe uitbreiding voor Monster Hunter World. De uitbreiding voegt een nieuw ijsgebied toe en natuurlijk veel nieuwe monsters om jacht op te maken. GameXplain mocht met Capcom's E3-demo aan de slag en we zien hieronder een volledige jacht op Banbaro, een soort hert met gevaarlijk gewei. Iceborne komt op 6 september uit voor PS4 en Xbox One. De pc-versie moet iets later uitkomen.

Duitse vrouwen hebben genoeg aan intikker voor volgende ronde WK

De Duitse voetbalvrouwen hebben op het wereldkampioenschap hun favorietenrol tegen Spanje waargemaakt. Die Mannschaft klopte de tegenstander met 1-0, door een intikker van middenvelder Sara Däbritz. Door de overwinning is Duitsland zo goed als zeker geplaatst voor de volgende ronde. Spanje is daarvoor afhankelijk van het resultaat in haar laatste groepsduel tegen China.

In de openingsfase was Spanje de betere ploeg. Duitsland, dat aantrad zonder de tegen China (1-0 winst) geblesseerd geraakte sterspeler Dzsenifer Marozsán, beperkte zich vooral tot verdedigen. Nahikari García werd al snel op fraaie wijze vrijgespeeld door Jennifer Hermoso, maar de Spaanse spits mikte met haar schot over.

Toch waren het de Duitse vrouwen die vlak voor rust toesloegen. Een kopbal van spits Alexandra Popp kon nog worden gekeerd door doelman Sandra Paños, maar in de rebound kon Däbritz de openingstreffer maken. Spanje ging direct op jacht naar de gelijkmaker, maar ging ondanks grote druk op het Duitse doel met een achterstand de rust in.

In de tweede helft was het spelbeeld niet veel anders. Spanje had het betere van het spel, maar de pogingen van de Spaanse vrouwen konden de Duitse doelman Almuth Schult nauwelijks verontrusten. In de absolute slotfase kreeg Lucía García een goede kans, maar de invalster koos in plaats van een schot voor een pass in het luchtledige.

Knullige eigen goal leidt nederlaag Zuid-Korea in op WK

Nigeria heeft de tweede wedstrijd op het WK voor vrouwen tegen Zuid-Korea in winst omgezet. Het Afrikaanse land verloor het eerste groepsduel met 3-0 van Noorwegen, waardoor Nigeria slecht begon aan het toernooi. Woensdag pakte de ploeg echter drie punten door Zuid-Korea met 2-0 te verslaan.

Halverwege de eerste helft kwam de thuisploeg op voorsprong door een eigen doelpunt van Kim Do-Yeon, die een lange bal volledig verkeerde toucheerde en haar eigen doelvrouw zodoende passeerde: 1-0. Zuid-Korea was de meest dominante partij en creëerde de meeste kansen, maar het was Nigeria dat in de tweede helft wederom toesloeg.

Een kwartier voor tijd maakte Asisat Oshoala de tweede treffer door een lange bal van achteruit te controleren, haar directe opponente van zich af te zetten en de keepster te omspelen: 2-0. 

Kim's eigen goal (Bron: YouTube)

New Super Lucky's Tale probeert het een derde keer op Switch

De geschiedenis van de Lucky's Tale-serie is interessant. De serie begon met Lucky's Tale in 2016 als een VR-game die exclusief was voor Oculus Rift. Destijds was het een van de eerste VR-platformers. Een jaar later werd er besloten om Lucky ook een kans buiten VR te geven en de ontwikkelaar kwam met Super Lucky's Tale, een reguliere 3D platformer. Die game werd alleen niet heel positief ontvangen. Nu gaat Playful Corp. het een derde keer doen met New Super Lucky's Tale.

Deze nieuwe game, die voorlopig exclusief voor Nintendo Switch lijkt, is volgens de ontwikkelaar een verbeterde versie van Super Lucky's Tale. Lucky bestuurt beter en heeft nieuwe moves. Verder is veel content toegevoegd zoals nieuwe levels. Bekijk de lange Nintendo Treehouse-presentatie van de game hieronder.

Geen rijbewijs, wel een vuurwapen

De politie heeft gistermiddag in Amsterdam een vuurwapen aangetroffen onder de buddyseat van een scooterrijder, die gecontroleerd werd op zijn rijpositie en de helmplicht. Ook bleek de bestuurder niet over een rijbewijs te beschikken.

Een deel van de politie sloot zich gisteravond aan bij een eenheid van handhaving Amsterdam, die controleerde of snorscooters zich aan de nieuwe regelgeving hielden. Volgens de politie ontvingen diverse bestuurders een proces-verbaal van 104 euro, omdat ze op het fietspad reden waar dat niet was toegestaan.

Tijdens de controle bleek een van gecontroleerde bestuurders niet over een rijbewijs te beschikken. Ook ontdekte de politie dat er een vuurwapen verscholen zat onder zijn zadel. De man is aangehouden en de politie heeft beslag gelegd op zowel het wapen als het voertuig.

Man stuurt foto van vuurwapen naar ex, krijgt arrestatieteam op bezoek

Het spreekwoord is er duidelijk over: Liefde laat zich niet dwingen. Daar dacht een 30-jarige man uit Rotterdam anders over. Hij stuurde zijn ex-vriendin een dreigende sms met foto van een vuurwapen, om haar terug te eisen aan zijn zijde. Voor zijn deur stond even later niet de vrouw die hij terug wenste, maar een arrestatieteam. De man werd aangehouden en wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Bij de aanhouding van de man op dinsdag 11 juni werd het wapen van de foto ook daadwerkelijk aangetroffen. Het bleek om een gaspistool te gaan. De man kon zich er niet bij neerleggen dat zijn relatie over is en had zijn ex-vriendin al meerdere malen benaderd. Die had even zo vaak te kennen gegeven een nieuw samenzijn niet te zien zitten. De dreigende sms met foto was zijn ultieme poging om haar te dwingen bij hem terug te komen. Het slachtoffer belde hierop direct de politie.

Trials of Mana-games naast elkaar vergeleken

Trials of Mana, de derde Mana-game ook wel bekend als Seiken Densetsu 3, is sinds dinsdag voor het eerst beschikbaar in het Engels via de Collection of Mana op Switch. De SNES-game is mooi natuurlijk, maar in 2020 krijgt dezelfde game ook een HD-remake met actie-RPG vechtmechanieken op Switch, PS4 en pc. De Nintendo Treehouse-stream heeft gisteren de ontwikkelaars uitgenodigd en beide versies naast elkaar gespeeld zodat je echt het verschil kunt zien.

Taakstraf voor stalken ex-vriendin

De rechtbank heeft een 34-jarige man uit Nijmegen veroordeeld voor het stalken en bedreigen van zijn ex-vriendin. Hij krijgt een gevangenisstraf van 138 dagen waarvan 120 voorwaardelijk. Ook moet hij een taakstraf van 80 uur uitvoeren. De man zocht aanhoudend en veelvuldig contact met zijn ex-vriendin. Dit gebeurde tussen juni 2018 en januari 2019 en dit deed hij onder andere via WhatsApp, social media en e-mail.

Bijzondere voorwaarden
Aan het voorwaardelijke strafdeel zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo krijgt de man een indirect contactverbod met de vrouw. Dit houdt in dat hij geen contact met zijn ex mag opnemen per e-mail, WhatsApp of social media. Daarnaast geldt een locatieverbod voor de straat waar zijn ex-vriendin woont. Ook moet de man zich melden bij de Reclassering, zich laten behandelen en een begeleide dagbesteding zoeken. Verder moet hij meewerken aan controles voor alcohol- en drugsgebruik.

NHL: Blues winnen Stanley Cup en dompelen Boston in rouw

De ijshockeyers van de St Louis Blues hebben eindelijk de Stanley Cup gewonnen, de hoofdprijs in de NHL. Het in 1967 opgerichte team was het oudste team dat nog nooit een titel had gepakt, maar in het 52e seizoen - waarin ze januari stijf onderaan de ranglijst begonnen - is het dan eindelijk gelukt.

In de TD Garden in Boston speelden de Bruins en de Blues het zevende en beslissende duel in de finale. De Bruins vielen gelijk flink aan, maar de geweldige goalie van de Blues, rookie Jordan Binnington, hield alles tegen en na ruim zestien minuten tekende Ryan O'Reilly voor de voorsprong. Alex Pietrangelo vergrootte die voorsprong voor St Louis met acht seconden te gaan in de eerste periode en dus voelde men de bui in Boston al hangen.

In de tweede periode hield Binnington zijn doel wederom schoon en ook St Louis kwam niet tot scoren. Iets over de helft in de derde periode kwam daar verandering in: Brayden Schenn zette de 0-3 op de borden. Niet veel later stelde David Perron met een weergaloze actie teamgenoot Zach Sanford in staat de 0-4 te scoren, een bijzondere voor Sanford: de man uit Massachussetts groeide op als fan van de Bruins.

Matt Grzelcyk schoot nog een fraaie eretreffer achter Binnington, maar het bleef bij 1-4 en dus bleef het nog bijzonder lang onrustig in St Louis, Missouri, en ongetwijfeld ook in Boston.

Het NHL-seizoen is hiermee afgelopen, op 4 oktober begint het nieuwe seizoen.

Bruins - Blues (Bron: YouTube)

Halo-schip naar Sea of Thieves

Tijdens de Inside Xbox-stream op de E3 heeft Microsoft een opvallende cross-over aangekondigd. Een door Halo geïnspireerde Spartan Ship Set is vanaf nu verkrijgbaar in Sea of Thieves.

Dit schip met Master Chief als boegbeeld, zeilen met het UNSC-logo en een overwegend groen kleurthema is tot en met zaterdag te bemachtigen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de Sea of Thieves Arena-modus te spelen. In de tweet hieronder zie je hoe het schip er precies uitziet.

NCTV presenteert Cybersecuritybeeld 2019

Het jaarlijkse Cybersecuritybeeld Nederland 2019 schetst een beeld van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity en cybercrime. En ook de komende tijd is er weer volop werk aan de winkel.

Cybercrime CBSN
Gisteren presenteerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het jaarlijkse Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN). Hieruit blijkt dat naast dreiging van staten als China, Iran en Rusland, ook de afhankelijkheid van digitale systemen, een risico voor de nationale veiligheid betekent.

Cybercrime-as-a-service
Uit het CSBN blijkt dat naast staten de activiteiten van criminelen grote maatschappelijke impact hebben. De Minister van Justitie en Veiligheid geeft naar aanleiding van het CSBN dan ook aan dat de dreiging die uitgaat van criminele actoren onverminderd aandacht behoeft. In het CSBN worden ook een aantal belangrijke ontwikkelingen op het gebied van cybercrime genoemd. Volgens Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime, ziet de politie een toename van cybercrime in Nederland. ‘De afgelopen jaren is online een nieuwe cybercriminele dienstensector ontstaan. Voor elke stap in het criminele proces zijn daar diensten te koop, de zogenoemde cybercrime-as-a-service. De aanschaf van een eigen DDoS-aanval of phishing-mail komt dan met een 24/7 helpdesk.’

Deze diensten zijn relatief goedkoop en worden volgens Van der Plas inmiddels veelvuldig aangeboden. ‘Hierdoor kunnen nu ook criminelen met weinig digitale kennis en met relatiefgeringe inspanning misdrijven plegen en grote aantallen slachtoffers maken’, zegt hij. ‘Zo zien we nu aan de ene kant dat zware criminelen zich meester maken van die online wereld, door er bijvoorbeeld in drugs en wapens te handelen of bedrijven af te persen met ransomware. Aan de andere kant is er het gemak waarmee de jeugd van zulke diensten gebruik maakt, door bijvoorbeeld even de school te DDoS’en.’

Ook wordt volgens het CSBN veelvuldig misbruik gemaakt van de Nederlandse ICT infrastructuur voor het plegen van cybercrime. Nederland staat hier wereldwijd op de tweede plaats, na de VS. ‘Dit verklaart ook het grote aantal internationale onderzoeken waar wij als politie aan meewerken.’, zegt Van der Plas.

Andere cybercrimetrends
In de afgelopen rapportageperiode hebben DDoS-aanvallen ervoor gezorgd dat onder meer een aantal banken, de Belastingdienst, de Douane en DigiD tijdelijk slecht bereikbaar waren. In 2018 bleef ook ransomware (gijzelsoftware) een probleem en groeide phishing verder, constateerde het CSBN. Een nieuwe vorm van cybercrime is formjacking, waarbij criminelen een website heel goed nabootsen. Ze zorgen daarbij dat ze achter de schermen cruciale gegevens afvangen, bijvoorbeeld van creditcards.

Onderzoeken en andere interventies
Vorig jaar deed de politie 299 reguliere cybercrime onderzoeken en 43 complexe onderzoeken. ‘Het afgelopen jaar is naast deze opsporingsonderzoeken ook flink ingezet op alternatieve en aanvullende interventies’, legt Van der Plas uit. ‘Ook was er veel capaciteit gemoeid met internationale spoedverzoeken voor de opsporing in andere landen. Daardoor konden we iets minder onderzoeken oppakken dan afgesproken. Toch is dit een mooi resultaat en een stijgende lijn, zeker gezien het feit dat we amper vier jaar geleden op jaarbasis nog rond de tachtig cybercrime-onderzoeken deden.’

Volgens Van der Plas zet de politie steeds meer in op de aanpak van fenomenen en dadergroepen. ‘En daarin werken alle politie-eenheden uitstekend samen, ook met publieke en private partijen uit het binnen- en buitenland.’ Als voorbeeld noemt de programmadirecteur de grote actie waarmee de Nederlandse politie in 2018 de website Webstresser.org offline haalde. ‘Op dit platform kochten wereldwijd in nog geen jaar meer dan 135.000 gebruikers met een crimineel motief miljoenen DDoS aanvallen.'

Weerbaarheid
Naast het opsporen van daders en het aanpakken van fenomenen is ook het vergroten van de digitale weerbaarheid van bedrijven, organisaties en personen essentieel om cybercrime te voorkomen. Volgens het CSBN nemen burgers, bedrijven of de overheid soms nog steeds niet genoeg beschermende maatregelen omdat ze dit te duur vinden. Van der Plas sluit zich hier bij aan: ‘We merken nog te vaak dat bedrijven, maar ook mensen thuis de veiligheid van hun computers niet goed genoeg op orde hebben.’

Eind mei is het Ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) daarom de publiekscampagne “Eerst checken, dan klikken” tegen phishing gestart. Dit in nauwe samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), de politie en een groot aantal bedrijven en brancheorganisaties uit onder meer de internet-, ICT- en telecomsector en het bankwezen.

Daarnaast zette de politie begin 2019 met een prijswinnende campagne in op potentiële jonge daders van cybercrime. De video’s die voor de campagne waren opgezet werden in enkele dagen 500.000 keer bekeken. Uiteindelijk klikten 9456 jongeren door op de links die hen een stapje dichter bij cybercrime brachten. 38 Procent van hen gaf aan niet te weten dat het strafbaar was. ‘Dat stukje bewustwording is wel nodig en vraagt erom dit bespreekbaar te maken in familie- en vriendenkring’, zegt Van der Plas. ‘Weerbaarheid begint bij bewustwording.’

Het volledige beeld kun je hier vinden. 

No More Heroes 3 krijgt bloederige trailer

Ontwikkelaar Grasshopper Manufacture heeft een nieuwe debuuttrailer online gezet voor hun game No More Heroes 3. Deze is iets gewelddadiger dan de trailer die tijdens de Nintendo Direct getoond werd.

Op een Twitch-liveverslag gaf director Goichi Suda al aan dat de Nintendo Direct-versie van de trailer wat aangepast was voor de tere kinderzieltjes en families die aan het kijken waren. Deze nieuwe trailer, met de toepasselijke ondertitel F*ckhead Version, toont de game zoals deze bekendstaat. Met veel bloed en een grofgebekte Travis Touchdown in de hoofdrol.

Bekijk de ongecensureerde trailer hieronder. Vreemd genoeg is er wel een bliepje te horen als Travis het over een "dude" heeft. In de Nintendo Direct-trailer zegt hij "planet-eating type dude". Suda heeft het in interviews zelf over een "Thanos-like" als grootste vijand. Wellicht dat die naam niet gebruikt mocht worden voor promotiemateriaal. No More Heroes 3 komt in 2020 exclusief naar de Nintendo Switch.

17 maanden cel voor twee woninginbraken

De rechtbank heeft een 48-jarige man uit Arnhem woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 17 maanden voor 2 woninginbraken. 1 daarvan werd gevolgd door geweld tegen 1 van de bewoners. De benadeelde partijen, de woningbewoners, zijn in hun vorderingen niet-ontvankelijk verklaard.

De man pleegde op 14 februari 2019 een woninginbraak in Wijchen waarbij hij meerdere horloges meenam. De man werd door 1 van de bewoners overlopen. Om zijn vlucht mogelijk te maken, gebruikte hij geweld tegen de bewoner dat bestond uit het trappen tegen zijn lichaam en het slaan met gebalde vuist in zijn nek. Daarnaast pleegde de Arnhemmer tussen 8 en 10 maart 2018 een woninginbraak in Nijmegen waarbij hij 250 euro wegnam.

Onrechtmatige aanhouding
De advocaat betoogde onder andere dat de bewoner van de woning in Wijchen buitensporig geweld gebruikte tijdens de aanhouding van de man. Zo zou de bewoner hem nog hebben geslagen en getrapt, terwijl hij bewusteloos op de grond lag. Volgens de advocaat heeft dit handelen de aanhouding onrechtmatig gemaakt. Daarom vroeg zij om strafvermindering.

De rechtbank concludeert dat het verhaal van de inbreker voldoende wordt ondersteund door de inhoud en aard van de melding die bij de politie is gemaakt. De inbreker werd buiten bewustzijn aangetroffen door de politie die ter plaatse kwamen. Ook constateerden zij letsel bij hem. De rechtbank oordeelt dan ook dat de bewoner bij de aanhouding van de man buitensporig geweld heeft gebruikt. Dit maakt de aanhouding onrechtmatig en de rechtbank ziet hierin aanleiding om een lagere straf op te leggen.

Strafvermindering
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met de ernst van de feiten. De inbraken brengen niet alleen hinder en schade met zich, maar tast ook de gevoelens van veiligheid van de benadeelden in ernstige mate aan. De man heeft slechts uit eigen financieel belang de inbraken gepleegd. Daarnaast heeft hij bij 1 van de inbraken, toen hij op heterdaad werd betrapt, geweld gebruikt om zo te kunnen ontsnappen. De rechtbank neemt hem dit zeer kwalijk. Daarnaast pleegde de man 1 van de feiten terwijl hij met verlof was in het kader van een onlangs opgelegde ISD-maatregel. De officier van justitie heeft een gevangenisstraf van 18 maanden geëist, maar omdat de rechtbank vaststelt dat de aanhouding van de man onrechtmatig is geweest en hij daarbij lichamelijk letsel heeft opgelopen, is volgens de rechtbank strafvermindering van 1 maand op zijn plaats.

Vorderingen niet-ontvankelijk
De vorderingen van de benadeelde partijen waren onduidelijk en onvoldoende onderbouwd met stukken. Daarom verklaart de rechtbank hen in hun vorderingen niet-ontvankelijk.

Alle gemelde schades in aanmerking voor stuwmeerregeling Groningen

Alle Groningers die tot vandaag schade hebben gemeld bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) komen in aanmerking voor de stuwmeerregeling. Zij kunnen gebruik maken van een vaste vergoeding van 5000 euro en hoeven niet meer te wachten op een opname en beoordeling van hun schade. Met deze eenmalige maatregel wordt in circa 19.000 gevallen een aanbod gedaan. Daarmee kan naar verwachting het grootste deel van het stuwmeer aan schademeldingen worden opgelost en komen nieuwe schades sneller aan de beurt.

Mede gelet op de vele schademeldingen na de bevingen bij Westerwijtwerd en Garrelsweer vindt minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat dat aan het grootst mogelijke aantal gedupeerden een aanbod moet worden gedaan zonder dat daarmee de onafhankelijke schadeafhandeling door de TCMG wordt doorkruist. Daarom heeft hij besloten de stuwmeerregeling te laten gelden voor alle meldingen die tot 12 juni 12.00 uur ‘s nachts zijn binnengekomen en nog niet zijn afgehandeld. Iedereen die vóór 1 januari 2019 een schademelding heeft gedaan kan in plaats van de vaste vergoeding van 5000 euro ook kiezen voor herstel door een aannemer tot een bedrag van maximaal 11.000 euro.

Overigens kunnen mensen met bestaande en nieuwe schadegevallen binnenkort ook gebruik maken van de aannemersvariant nieuwe stijl. Bij de nieuwe aannemersvariant kunnen bewoners zelf een erkende aannemer kiezen die zorgt voor zowel de opname als het herstel van de schade.

In een brief aan de Tweede Kamer onderkent minister Wiebes dat een eenmalige regeling met een harde grens altijd leidt tot een ongelijke behandeling tussen bestaande en nieuwe gevallen. Gelet op de situatie in het aardbevingsgebied en het belang van het wegwerken van het stuwmeer waardoor toekomstige schades sneller worden afgehandeld, acht hij deze keuze gerechtvaardigd. Dit uitgangspunt is ook onderschreven in het overleg met de regionale bestuurders en de maatschappelijke organisaties. Verder benadrukt de minister dat de stuwmeerregeling los staat van de onafhankelijke beoordeling door de TCMG van individuele schademeldingen.

Relaties meest stabiel bij klein leeftijdsverschil

Stellen waarvan de partners ongeveer even oud zijn gaan het minst vaak uit elkaar. Bij een leeftijdsverschil van vijf jaar of meer neemt de scheidingskans toe. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS. Samenwoners (gehuwd en ongehuwd) met een klein leeftijdsverschil hebben een grotere kans om bij elkaar te blijven dan stellen die meer in leeftijd schelen.

Van de stellen met maximaal twee jaar leeftijdsverschil die in 2003 gingen samenwonen, was na twaalf jaar 25 procent uit elkaar. Stellen die twee tot vijf jaar in leeftijd verschillen gingen nauwelijks vaker uit elkaar. Is het leeftijdsverschil vijf tot tien jaar, dan is het risico op een scheiding 30 procent. Bij een nog groter leeftijdsverschil neemt het risico op scheiding verder toe.

Bij grote leeftijdsverschillen blijken relaties iets stabieler als de man ouder is dan de vrouw. Van de stellen waarvan de man vijf tot tien jaar ouder was dan de vrouw was na twaalf jaar 29 procent uit elkaar. Als de vrouw vijf tot tien jaar ouder was, was de (echt)scheidingskans 32 procent.

Jonge stellen scheiden vaker
Stellen die al op jonge leeftijd gingen samenwonen, gingen vaker uit elkaar. Van de stellen waarvan de vrouw bij het begin van de samenwoonrelatie 18 tot 20 jaar was, was bijna de helft (49 procent) na twaalf jaar uit elkaar. Was de vrouw 20 tot 25 jaar, dan lag het scheidingsrisico al duidelijk lager (29 procent). Stellen waarvan de vrouw bij aanvang van de samenwoonrelatie 25 jaar of ouder was, gingen het minst uit elkaar (25 procent).

Stellen van twee hoogopgeleiden gaan het minst uit elkaar
Ook het onderwijsniveau van de partners speelt een rol bij de duurzaamheid van relaties. De kans dat samenwonende stellen uit elkaar gaan is het kleinst als beide partners hoogopgeleid zijn. Van de in 2003 gevormde stellen waarvan beide partners een hbo- of wo-diploma hadden was na twaalf jaar 19 procent uit elkaar. Het verschil met stellen met twee niet-hoogopgeleide partners is groot: van hen was 31 procent na twaalf jaar uit elkaar. De stabiliteit van samenwonende stellen met één hoogopgeleide partner ligt er tussenin.

Daarbij maakt het uit of de man of de vrouw hoogopgeleid is. Van de stellen waarvan alleen de vrouw hoogopgeleid was, was na twaalf jaar 27 procent uit elkaar. Bij stellen waarvan alleen de man hoogopgeleid was 24 procent van elkaar af. Een hoog onderwijsniveau van de man is voor de stabiliteit van relaties dus wat belangrijker dan een hoog onderwijsniveau van de vrouw.

Vaker uit elkaar zonder kinderen en met een laag inkomen
Naast het leeftijdsverschil tussen de partners, de leeftijd bij het begin van de samenwoonrelatie en het onderwijsniveau spelen meer factoren een rol in de kans dat stellen uit elkaar gaan. Ongetrouwde stellen en stellen zonder kinderen gaan vaker uit elkaar. Hetzelfde geldt indien er kinderen zijn uit een eerdere relatie, bij gemengde relaties voor wat betreft migratieachtergrond, als een of beide partners nog studeren, en als het stel een laag inkomen heeft. Ook neemt het scheidingsrisico na vier jaar samenwonen af.

D66 wil proef met rekeningrijden op de A10

Het plan om automobilisten per kilometer te laten betalen kwam gisteren weer ter sprake in Den Haag. Vijfentwintig vervoers- en verkeersorganisaties boden aan het kabinet een Deltaplan Mobiliteit aan, waar het zogenoemde rekeningrijden onderdeel van is. D66 wil dat Amsterdam een proef hiermee naar de A10 haalt.

In het Deltaplan, gepresenteerd door onder andere de NS, ANWB en de RAI Vereniging, staan plannen die ervoor moeten gaan zorgen dat het verkeer in het land de komende jaren niet vastloopt, zo schrijft de NOS. Volgens raadslid Jan-Bert Vroege kan Amsterdam hier wat betreft het rekeningrijden een voortrekkersrol in gaan spelen.

Het invoeren van rekeningrijden is al langer een wens van D66 in Amsterdam. In 2017 stelde voormalig raadslid Bart Vink ook voor om een proef in te voeren.

'Laat ons dit regelen'
"Ik hoop dat deze brede alliantie van partijen er voor gaat zorgen dat het kabinet zich achter de oren krabt om de eerste stappen te zetten", zegt Vroege. "In Amsterdam moeten we hardop zeggen dat het experiment rond onze stad ingevoerd moet worden. Laat ons dit regelen, laat Amsterdam de kar trekken en ze overtuigen dat het goed werkt. Die watervrees nekt ons het meest."

Minister Van Nieuwenhuizen (VVD) liet vandaag al weten dat rekeningrijden er niet gaat komen. Vroege: "We zijn nu drie kabinetten Rutte verder en de VVD is overal tegen als het gaat om de bereikbaarheid in Nederland en de Randstad in het bijzonder. De brede alliantie die zich nu gevormd heeft, laat zien dat het water aan de lippen staat. Al 25 jaar is er niet geïnvesteerd in de infrastructuur. Nu is het al bijna te laat."

'Eerlijke prijs'
Het betalen per kilometer zou ook betekenen dat de prijs voor bijvoorbeeld het rijden in de spits duurder is dan buiten de spits: "We moeten zorgen dat de ruimte die we hebben maximaal wordt benut. Je moet een eerlijke prijs betalen als de ruimte schaars is."

Volgens Vroege is rekeningrijden niet de enige mogelijke oplossing, maar moet er wel snel iets gebeuren. "Het is gewoon nodig om te zorgen dat de regio Amsterdam en de Randstad bereikbaar blijven en economisch vitaal blijven. Het is voor de economische toekomst belangrijk dat mensen gewoon goed van A naar B kunnen."

FOK! Wat een weer: blijft het nat?

Goeiedag!

Pluvius deed op veel plaatsen weer goede zaken. Met name in de zuidelijke helft viel er gisteren behoorlijk veel regen. Deze regen bleef in eerste instantie ook hangen, maar trok later wel naar het noorden toe. Op veel plaatsen viel er zo'n 20 tot 40 mm regen. Hoe verder naar het noorden, hoe minder er viel. Overigens is er overal in het land wel regen gevallen. Op de ene plek wat meer dan de andere. Over het algemeen viel er verder stroomopwaarts zo'n 10 tot 15 mm, maar in het noorden wat minder. Ook kwam er onweer bij voor. Soms zelfs verraderlijke onverwachte CG+.

Vandaag zien we de zon weer schijnen. De zon heeft echter niet het rijk alleen, want er maken ook enkele buien hun opwachting. Eerst vooral in het westen, maar later ook meer landinwaarts. Ook nu kan er weer onweer voorkomen. Maar het is al met al wel wat vriendelijker dan vandaag. De wind moeten we er wel bij nemen, want die is vrij krachtig tot krachtig, en tot in het oosten van het land vlagerig van karakter. Bij dit alles wordt het zo'n 17 tot 20 graden. 

Morgen overdag wordt het zonnig en droog. In de avond zou er wel wat regen kunnen vallen, maar daar komen we vanavond op terug.

Tot ziens!  

Zonsondergang een tijdje geleden (Foto: Stephan5)
Misschien maken we volgende week weer kans op zo'n zonsondergang. (Foto:Stephan5)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.