Sandew Hira woest over afblazen Keti Koti-lezing

Nederlands-Surinaamse publicist Sandew Hira is woest dat de Keti Koti-lezing die hij zou geven, alsnog is afgeblazen. Volgens hem is het instituut enorm onder druk gezet door extremisten die het niet eens zijn met zijn verhaal. Hij vindt dat de vrijheid van meningsuiting niet wordt gerespecteerd.

Dat zegt hij in een verklaring.

Hira, pseudoniem van de historicus Dew Baboeram, zou op 29 juni de jaarlijkse lezing geven in het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam, waar twee dagen later het Keti Koti-festival plaatsvindt als herdenking op de afschaffing van de slavernij. Maar de organisator - het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) - heeft de lezing nu afgeblazen omdat de komst van Hira te gevoelig zou liggen bij een groep bezoekers. 

Onderscheid
Hira zou volgens de Surinaamse website Waterkant banden onderhouden met de president Desi Bouterse. Zo onderschrijft Hira Bouterse's bewering dat de president niet aanwezig was bij bij de Decembermoorden. Hira schreef daar een boek over. Enkele dagen eerder zei de directeur van het NiNsee nog dat Hira welkom was en dat bezoekers een onderscheid moeten maken tussen Hira's dekoloniale werk en zijn politieke betrokkenheid bij Suriname. 

Lees ook: Keti Koti-lezing geannuleerd wegens onrust om spreker

Dat het NiNsee de lezing alsnog annuleert, valt bepaald niet in goede aarde bij Hira. Volgens Hira heeft het instituut de oren laten hangen naar een groep extremisten. Die zouden organisatoren en verhuurders van zaaltjes hebben gebeld, gemaild en gesproken om zaalruimtes op te zeggen of lezingen af te blazen waar Hira bij betrokken was. "De extremisten hebben hun zin gekregen."

Onder druk gezet
Eerder laaide een soortgelijke discussie op toen hij een presentatie zou leiden in debatcentrum Pakhuis de Zwijger, schrijft Hira. "De directie en programmaleiders zijn enorm onder druk gezet om mij uit het programma te halen, maar ze hebben hun rug recht gehouden en zijn niet bezweken."

Hira vindt het een zeer verontrustende ontwikkeling in de Surinaamse gemeenschap. "De vrijheid van meningsuiting is een belangrijke verworvenheid die tot stand is gekomen door harde strijd waarvoor veel mensen hun leven hebben opgeofferd. (...) Ook mensen die het niet me je eens zijn, moeten het recht hebben om hun mening te uiten."

Bijeenkomst
Tijdens de lezing wilde Hira zijn visie op de geschiedschrijving van het dekolonialisme uiteenzetten. Hij hoopt dat de Surinaamse gemeenschap in Nederland een bijeenkomst zal organiseren waarbij hij alsnog zijn lezing kan houden.